Turhan tiedon -ketju

  • 664 032
  • 3 252

TKH

Jäsen
Kiinassa ei ole pulaa mega-projekteista. Massiivinen Hong Kong–Zhuhai–Macau -yhteys siltoineen, tekosaarineen ja tunneleineen kun alkaa olla jo valmis, niin uutta mega-projektia pukkaa heti tilalle. Viime aikojen juttujen mukaan Kiina aikoo aloittaa Bohain lahden alittavan rautatietunnelin rakentamisen muutamien vuosien sisällä. Pituutta merenalaiselle tunnelille tulisi noin 100 kilometriä eli kaksinkertaisesti Englannin kanaalin alittavaan tunneliin verrattuna. Kiina on viime vuosina rakentanut useita merenalaisia tunneleita - mm. HZMB:n yhteydessä ja Jiaozhoun lahden tunneli, mutta kokoluokkana uusi projekti on tietysti aivan omalla tasollaan.
 

TKH

Jäsen
Children were involved in the construction of a geoglyph in the Urals which was only discovered thanks to images taken from space. It predates Peru's famous Nazca Lines by thousands of years, archaeologists have announced. Experts have been examining the giant moose-shaped stone structure since it was discovered in 2011 and have now confirmed it is the world's oldest.

Located near Lake Zyuratkul in the Ural Mountains, it stretches for about 275 metres and depicts an animal with four legs, antlers and a long muzzle. Now new details about the geoglyph have been released as archaeologists revealed it was most likely created between 3,000 and 4,000BC.
Children from lost civilisation 'helped build' geoglyph some 6,000 years ago
 

TKH

Jäsen
China has successfully tested a homemade laser defense system specially targeting small-scale drones flying at low attitude. The machine is able to shoot down various small aircraft within a two-kilometer radius and can do so in five seconds after locating its target, said a statement released Sunday by the China Academy of Engineering Physics, one of the system's co-developers.

The academy revealed that it was developing similar laser security systems with greater power and range.
China Develops Anti-drone Laser

Eipä tuossa nyt sinänsä mitään uutta tai ihmeellistä ole, mutta onhan se ihan mielenkiintoista, että lähitulevaisuudessa lasereilla saatetaan suojata esimerkiksi joitakin arvokisoja.
 

TKH

Jäsen
ZhuHai Air Show on vasta ensi viikolla, mutta kuvia näyttelyssä esillä olevasta kalustosta liikkuu jo paljon. Turhana tietona voisi mainita, että näyttelyssä on esillä mm. Patria AMV:n kaltainen ajoneuvo, joka on varustettu AK-630:lla. Voisi olla monessakin tilanteessa oikein näppärä ajoneuvo. Soveltuu oikein hyvin esimerkiksi saattueiden suojaamiseen esim. hekoja vastaan, mutta soveltuu oikein hyvin myös kevyesti panssaroitujen ajoneuvojen pippuroimiseen. Näyttelyssä on esillä myös rekan perävaunuun sijoitettu AK-630. Tämä versio on selvästikin tarkoitettu yksittäisten kohteiden suojaamiseen esim. risteilyohjuksia vastaan.

Mainitaan vielä turhana tietona, että myös telatykeistä näkyi kuvia, mutta ei näkynyt vielä kahdella päällekkäisellä piipulla varustettua telatykkiä, jollaista Venäjä testani joitakin vuosia sitten. Juttujen mukaan testit menivät sen verran hyvin, että myös ostivat näitä.
 

TKH

Jäsen
Eläinratavalo on ilmiö, joka syntyy kun aurinkokunnan tasossa oleva pöly heijastaa auringonvaloa. Eläinratavalo on havaittavissa eteläisessä Suomessa, mutta vain hyvissä havainto-olosuhteissa. Parhaiten ilmiö on havaittavissa päiväntasaajalla. Ajan kanssa tähtituuli hajottaa pölyä, mutta asteroidien törmäyksissä syntyy lisää pölyä, jonka takia ilmiö on edelleen havaittavissa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Mainitaan vielä turhana tietona, että myös telatykeistä näkyi kuvia, mutta ei näkynyt vielä kahdella päällekkäisellä piipulla varustettua telatykkiä, jollaista Venäjä testani joitakin vuosia sitten. Juttujen mukaan testit menivät sen verran hyvin, että myös ostivat näitä.

Tarkoittanet 2S35 Koalitsija-SV telatykkiä, josta on vasta valmistunut muutama prototyyppi (pääasiassa asennettuina T-72B -vaunun tai T-80 -vaunun alustalle) mutta ainoatakaan yksikköä ei ole vielä toimitettu asevoimille - eikä ole voitukaan, koska (mikäli) asevoimille todella tullaan toimittamaan myös kaksipiippuista versiota, sellaiset tullaan asentamaan Armata -universaalin taisteluajoneuvon alustalle ja vasta nyt ollaan valmistamassa ensimmäistä erää Armatan taistelupanssarivaunuversiota (joita pitäisi olla 2015 voitonpäivän paraatissa esillä useampikin kappale) ja sen jälkeen ryhdytään valmistamaan muita alustalle suunniteltuja versioita - joista yksi on (mahdollisesi) Koalitsija-SV. Mahdollisesti siksi, koska Venäjän asevoimille on esitelty myös yksipiippuinen versio asennettuna Kamazin alustalle - mitä suurimmalla todennäköisyydellä kuitenkin kumpaakin versiota otetaan käyttöön, Armatan alustalle sijoitettu telatykki tulisi tykistöprikaatien käyttöön ja Kamazin alustalle sijoitettu yksi piippuinen versio motorisoitujen prikaatien tukiyhtymien käyttöön (liikkuvuus parempi siirtymätaipaleilla).

vlad.
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
On yhtä todennäköistä saada tasan yhden kerran kutonen heittämällä arpakuutiota 5 tai 6 kertaa. Noilla heittomäärillä se on myös todennäköisintä.

Tämä ei tietenkään sovi ihan suoraan ostikon alle. Jos esimerkiksi eksentrinen miljonääri lupaisi sinulle 5 miljoonaa euroa, jos saat heitettyä tasan yhden kerran kutosen, mutta saisit valita kuinka monta kertaa heität, tämä tieto olisi kaikkea muuta kuin turha. Laajennuksena vielä, että jos tuo eksentrinen miljonääri käyttäisi muuta kuin 6-sivuista noppaa, niin n-sivuisella nopalla todennäköisintä saada kerran haluttu silmäluku on n tai n-1 heitolla.
 

TKH

Jäsen
Yllättäen pimeiltä alueilta näyttää tulevan enemmän valoa kuin kaikista tunnetuista galakseista yhteensä. Hehkun arvellaan syntyneen tähdissä, jotka ovat joutuneet heitetyksi ulos emogalakseistaan, kun nämä ovat törmänneet ja sulautuneet yhteen toisten galaksien kanssa.

Löytö muuttaa käsitystämme maailmankaikkeudesta. Sen sijaan, että universumi koostuisi galakseista ja niiden väliin jäävistä laajoista täysin tyhjistä avaruuden alueista, tähdet levittäytyvätkin paljon luultua laajemmalle muodostaen loputtoman, toisiinsa yhteydessä olevan tähtien meren.
Maailmankaikkeus on luultua valoisampi
 

TKH

Jäsen
Uruguayn presidentti José Mujica on saanut varsin houkuttelevia ostotarjouksia omistamastaan kuplavolkkarista, NyTeknik kertoo. Maailman köyhimmäksi presidentiksi toisinaan kutsutun Mujican, 79, ajopeli on vuoden 1987 sininen Volkswagen Kupla. Presidentti asuu vaatimattomassa talossa Uruguayn pääkaupungin Montevideon laitamilla ja antaa suurimman osan palkastaan hyväntekeväisyyteen. Kuplavolkkariaan hän ajaa useimmiten itse. Mujica on kertonut arabisheikin tarjonneen hänelle autosta miljoona dollaria (800 000 euroa) G77-kokouksen yhteydessä Boliviassa aiemmin tänä vuonna.
Himoittu kiesi: Öljysheikki maksaisi miljoonan "maailman köyhimmän presidentin" käytetystä kuplavolkkarista
 

TKH

Jäsen
On Eaten Alive — premiering Sun Dec 7 9/8c — naturalist and wildlife filmmaker Paul Rosolie enters the belly of an anaconda in a custom-built snake-proof suit.
Eaten Alive - Discovery Channel

Taattua Discovery -"laatua", mikäli nyt sitten pitää paikkansa.

A third, INS Sindhukirti, was scuttled by Hindustan Shipyard Ltd, Visakhapatnam (HSL), which dismantled the submarine for refit in 2006 but cannot put it back together again.

The navy is furious that a Rs 1,500 crore frontline submarine was lost because the MoD insisted on providing work to HSL, a public sector shipyard without expertise in submarine repair.
Scorpene subs to join fleet without torpedoes

According to senior HSL officials, the submarine is expected to be handed over to the Indian Navy in the next five months after it undertakes trials at sea in the coming days. The medium refit, which is estimated to have cost around Rs 800-900 crore, took nearly seven years for the submarine to be undocked at the shipyard.
Even Hudhud could not stop INS Sindhukirti refit at HSL

Eli ei ole menetetty vielä, vaikka tarinat ovat näin kertoneet jo pitkään. Toivottavasti eivät upota alusta heti testaus-vaiheessa.
 

NDT665

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Eräs uskonveljistä otti pääaineekseen kemian ja eräänä ronskisti kaljanhajuisena iltana oltiin oluttölkkien kanssa pitkässä kaupanjonossa ja silloin tulee pakostakin silmäiltyä hyllyjä, joilla ei yleensä käy.
Hyllykössä oli makukondomeja, joissa oli maku sekä haju. Hajuina oli muun muassa mansikka, omena ja vanilja. Joidenkin jorzujen on väitetty hehkuvan pimeässä. Jatkoimme myöhemmin kaljakassien lähes tyhjennettyä ja siirryttyämme shotteihin kysymykseen, että voiko kitka synnyttää lämpöä, joka sopivasti modifioidussa kondomissa voisi synnyttää näin itseluminesenssin ja miten.
Ja… mitä hyötyä tästä ”loistavasta” innovaatiosta koko maailmalle sitten olisikaan.

Erehdyimme ennen teeveeottelua vielä miettimään omenan makuisen ja hajuisen jorzun ravintosisältöä.
Kondomilla ei ollut ravintoarvoa, mutta käytetty sellainen antaa nieltynä vaatimattomat 5 kilokaloria.
Ämmikset kysyivät kotiutuessaan, että mitä täällä on mietitty, kun otsa on noin rypyssä.
No, jääkiekkoa tietenkin!

Mietin, että pitäisikö tämä pistää känniketjuun, mutta tämä on kaloreineen pikemminkin turhaa tietoa.
 

Balrog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Erilliset saarekkeet
-Jussi Niinistö kirjoitti ruotsista laudaturin.

-Sampo Terho äänesti vuoden 1996 eurovaaleissa Kirsi Pihaa. Led Zeppelin, Deep Purple, Rush ja ELP ovat Terhon lempimusiikkia, mies soittaa itse rumpuja.

-Yksi Simon Elon sisaruksista asuu Israelissa, mies kutsuu Israelia toiseksi kotimaakseen.
 

TKH

Jäsen
No se on syvällä olevaa hyvin vanhaa pohjavettä, joka eroaa normaalista pohjavedestä siinä, ettei varantoon ole saapunut (merkittävässä määrin) pinnalla tapahtuneiden geologisten muutoksien takia uutta vettä hyvin pitkään aikaan. Fossiilinen vesi on usein vähintäänkin useita kymmeniä tuhansia vuosia vanhaa, mutta voi fossiilisen veden varasto olla miljooniakin vuosia vanha.

Tai kymmeniä miljoonia vuosia vanha.

Suomalais-saksalaiset tutkijat ovat löytäneet keskimäärin 30 miljoonaa vuotta vanhaa pohjavettä 2,5 kilometriä syvästä porakuilusta, Outokummun syväreiästä, joka on Suomen syvin reikä. Pohjaveden vaihtuminen kestää tyypillisesti kymmenistä satoihin vuosiin. Rakoja pitkin syvälle peruskallioon päätyessään vesi saattaa kuitenkin jäädä eristyksiin pitkiksi ajoiksi.
30 miljoonaa vuotta vanhaa pohjavettä löytyi Pohjois-Karjalasta – muinainen vesi melkoinen cocktail
 

TKH

Jäsen
Experts still divided over mysterious 1,300-year-old fortress-like structure located on island in middle of lake. With its island location and towering square walls that were once impenetrable, it looks at first glance to be an ancient fortress or kremlin to keep out enemies. Others believe the 1,300-year-old structure in rural Siberia has more mystical properties and might have been a summer palace, monastery, or even an astronomical observatory.
Who built this Siberian summer palace… and why?

Mielenkiintoinen paikka, joka kelpaa oikein hyvin turhaksi tiedoksi. Linkissä myös kuvia ja lisää löytyy alta.

Por-Bajin
 

TKH

Jäsen
Suomi on voittanut kerran jalkapallon Pohjoismaiden-mestaruusturnauksen. Tämä tapahtui 2000-01 turnauksessa. Tosin tämä turnaus ei ollut enää oikea PM-turnaus, joiden pitäminen loppui vuonna 1985. "Oikeissa" PM-turnauksissa Suomi oli aina viimeinen lukuunottamatta 1964-67 turnausta, jolloin Suomi oli lähellä voittaa koko roskan. PM-Kisat koostuivat neljänä vuotena pelatuista miniturnauksista, joista Suomi voitti sekä 1964 että 1966 turnauksen ja oli kakkonen 1965 turnauksessa. Suomi lähti sarjajohdossa viimeiseen 1967 turnaukseen, mutta sieltä saldona tuli sitten kolme tappiota ja 0 tehtyä maalia. Mahalasku pudotti Suomen lopputaulukossa vasta kolmanneksi.
 

TKH

Jäsen
The pitch drop experiment is a long-term experiment that measures the flow of a piece of pitch over many years. The best known version of the experiment was started in 1927 by Professor Thomas Parnell of the University of Queensland in Brisbane, Australia, to demonstrate to students that some substances that appear to be solid are in fact very-high-viscosity fluids. This is recorded in Guinness World Records as the world's longest continuously running laboratory experiment, and it is expected that there is enough pitch in the funnel to allow it to continue for at least another hundred years.
Pitch drop experiment

Mielenkiintoista ja jännittävää koetta voi luonnollisesti seurata livenä netin kautta. Toistaiseksi on pudonnut 9 pisaraa ja kymmenennen pisaran odotetaan putoavan ehkä 2028, joten kokeen seuraamiseen ehtii vielä hyvin mukaan.

The tenth watch
 

TKH

Jäsen
Tšad ei ole kovin mielenkiintoinen valtio, mutta mainitaan maasta turhana tietona sen verran, että Saharan korkein vuori, Emi Koussi (3 445 m), sijaitsee Tšadissa.
 

TKH

Jäsen
Turkin Izmirissä sijaitseva ja Meles-joen ylittävä Caravanin silta on tiettävästi maailman vanhin edelleen käytössä oleva silta. Silta on tiettävästi rakennettu noin 850 BC eli sillalle on kertynyt ikää jo 2864 vuotta.
 

TKH

Jäsen
For the fourth consecutive time, Tianhe-2, developed by China's National University of Defense Technology, has retained the top spot as the world's fastest supercomputer, according to a biannual Top500 list of supercomputers released here on Monday.

Tianhe-2, which means "Milky Way-2" in Chinese, can operate at 33.86 petaflops per second (Pflop/s), the equivalent of 33,860 quadrillion calculations per second. The National Supercomputer Center in Guangzhou in south China, where Tianhe-2 is installed, is reportedly making an update to increase the system's speed to more than 100 Pflop/s.
China's Tianhe-2 Takes 4th Fastest Supercomputer Crown
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Kävin aamulla erottamassa kaksi paskaa toisistaan. Lisäksi minulla on kivekset ja oikea rinta.
 

TKH

Jäsen
Ainakin nykyisen fysiikan tietämyksen mukaan lämpötilan maksimi on niin sanottu Planckin lämpötila eli asteluku, jossa on luvun 1,42 perässä 32 nollaa. Ihmisen tekemä lämpötilaennätys on tehty Euroopan hiukkastutkimuskeskuksen lhc-kiihdyttimen Alice-ilmaisimessa. Siinä saavutettiin vuonna 2012 5,5 biljoonan asteen lämpötila.
Mikä on korkein mahdollinen lämpötila?

Mainitaan lainaukseen liittyen turhana tietona, että usein kun toimittajat kirjoittavat biljoona, niin he tarkoittavat miljardia. Tosin tällä kertaa näin ei ole.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös