Liigakarsinta 2013

  • 352 962
  • 1 054

rosba70150

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Johan se on lähtenyt keskustelu mukavasti käyntiin ja hyvä niin. Itse kyllä uskon vahvasti, että joku kevätilta se liigajoukkue tiputetaan onko se jo 2013? Mutta tarpeeksi monta vuotta kun jauhetaan niin joskus se vielä onnistuu, uskokaa pois!


Muuta kaupunkiin jossa on liigajengi. Toi lässytys on säälittävää.
 

juurihoito

Jäsen
Suosikkijoukkue
NATO
Jos NHL-lockout jatkuu koko kauden, niin kevään karsinnat tulevat olemaan aika yksipuolista näytöstä. Tasoero tulee olemaan yksinkertaisesti liian suuri.

Laadukkaita pelaajia on ennen siirtorajaa paljon tarjolla Euroopan sarjoihin, joista aika moni varmasti löytää tiensä vielä SM-liigaan. Varmasti myös moni normaalisti liigassa pelaava pelaaja pelaa myös keväällä Mestiksessä tästä syystä.

Pelitapaan tämä ei varmaankaan tule ratkeamaan, vaikka esim. Jukurit olisi selkeästi organisoidumpi joukkue tällä hetkellä kuin vaikka Ipa. Karsinnat tulee ratkeamaan yksilötaitoon ja voimaan. vrt. viime keväänä Marjamäki vs. Sportin puolustus.

Jukurit rullaa tällä hetkellä 13 pisteen sarjajohdossa ennen joulutaukoa. Joukkue on selvästi paremmin kasattu, kuin edellisellä kaudella ja pelitapa tuntuu toimivan hyvin. Maalivahtipeli on myös tällä kaudella sarjan parasta. Mukavahan se olisi nähdä oma joukkue karsinnoissa kamppailevan tasapäisesti liigakarsinnoissa, mutta en usko että se tapahtuu vielä tänä keväänä. Tällä hetkellä yksikään Mestis organisaatio ei ole vielä nousukunnossa. Tänään klo 15 valotetaan Jukureiden tavoitteita lähikausille ja uskonkin että selkeä liigatavoite ilmoitetaan tänään suurelle yleisölle.
 

Fordél

Jäsen
Miksi pitäisi näivettää kaksi liigajoukkuetta pudottamalla ne pakolla sarjaan mikä on joka suhteessa eri planeetalta.

Mun näkymys on, että liigaa ei pidä aikanakaan kasvattaa, koska taso vain laskee. Mielummin jopa vähentäisin, jolloin saisimme kaksi kilpailukykyistä sarjaa, joiden välillä olisi aitoa liikennettä vuodesta toiseen. Jokainen jengi joutuisi oikeasti laittamaan parastaan, jotta säilyvät liigassa ja tämä kehittäisi suomalaista kiekkoilua. Toisin kuin nykyinen pysähtyneisyyden tila.

Liigan ja Mestiksen ero resursseissa ja Suomessa liikkuvassa rahassa on ikävä kyllä sitä luokkaa että avoin sarja vain haittaa toimintaa. Kahdella suljetulla sarjalla saataisiin farmitoimintakin ihan eri kantimille.

Tottakai se ero on suuri kun Mestisjengit ei pääse käsiksi liigapaikan tuomiin rahoihin. Jos vaikka Sport nousisi liigaan, saisi se heti kasaan sellaisen urheilullisen kokonaisuuden, että pystyisi ainakin siihen mihin Ilves tänä päivänä pystyy.

Mitä tulee farmitoimintaan niin en ymmärrä miksi se pitäisi saada eri kantimille. Ei mulla ole erityisesti mitään sitä vastaan, että jotkut jengit ovat tällä hetkellä farmeja, mutta ei mulla myöskään erityistä intressiä tehdä Mestiksestä pelkästään farmisarjaa. Miksi? Koska monella paikkakunnalla tehdään helkkarin hyvää työtä ilman farmimeininkiä ja kehitetään suomalaista kiekkoilua. Tuu katsomaan vaikka Kouvolaan miten homma on edistynyt viime vuosina eikä sitä olisi tapahtunut, jos KooKoo olisi vaikka Bluesin farmiseura.
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
En missään tapauksessa haluaisi minkään joukkueen tippuvan ilman karsintoja. En myöskään näe minkäänlaista järkeä liigan supistamisessa. Se ei nosta liigan tasoa käytännössä yhtään, mutta tekee siitä vielä puuduttavampaa kun koko ajan samat vastustajat. Nyt liigassa on ollut samat jengit ilman mitään muutosta jo niin kauan että alkaa sekin kyllästyttää.
Pelaamalla tuskin lähivuosina tullaan nousemaan tai laskemaan, niin oikeastaan ainoa mitä tässä tilanteessa soisi tapahtuvan olisi yhden tai kahden oikeasti kiinnostavan joukkueen nosto mukaan karkeloihin ja liiga jäisi auki edelleen näin näennäisesti. Oikeastaan Sport ja varauksin Kookoo tulisi itselle mieleen mitkä olisi tarpeeksi kiinnostavia ja olisi realistiset mahdollisuudet saada joka vuosi joukkue joka taistelee tosissaan jatkopeleistä. Tosin näiden pitäisi ensin saada taloutensa siihen malliin että se olisi oikeasti mahdollista. Voi olla että näin jo olisikin, en tiedä talouslukemista.
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Varjotuuli
Se nyt on sitten makuasia, että oliko joukkueiden määrän kasvattaminen neljääntoista aikanaan fiksu ratkaisu vai ei. Se taas on mielestäni itsestäänselvyys, ettei joukkeiden määrää liigassa pidä missään nimessä vähentää. Siellä vetää Saipa lähellä liigakärkeä ja Pelicans oli viime vuonna finaaleissa. Nämä kaksi kai nyt kuitenkin kuuluvat siihen ryhmään joiden nimet muunumuassa ovat harvennuskeskusteluissa Ilveksen ohella jossain kohtaa vilahdelleet.

Jos jossain kohtaa muutoksia tapahtuu niin se on sitten pelaamalla karsintojen kautta tai pakollisena poistumana konkurssin kautta. Kumpiko näistä sitten on lähitulevaisuudessa todennäköisempi skenaario, en osaa sanoa.
 
Sarjojen sulkeminen oli yksinkertaisesti huono idea jonka viesti oli että liigaan saatiin tuolloin ne joukkueet joita sinne haluttiin. Mestis sitämyöten vesittyi yli-ikäisten A-junioreiden ja liigajoukkueiden reservipelaajien kierrätyskeskukseksi jossa kisailtiin maakuntaseurojen Suomen mestaruudesta. Sittemmin kun päätös peruttiin oli imagollinen ja kilpailullinen vahinko jo tapahtunut eikä sitä tulla korjaamaan muutamassa vuodessa.

Ruotsin Allsvenskan on itsestä se esimerkki jota kohti Suomessa tulisi pyrkiä jotta toiseksi korkeimman sarjan urheilullinen kiinnostavuus pysyisi korkeana. Allsvenskanissa tällä kaudella pelaavat mm. Djurgården, Leksand, Malmö sekä Västerås. Kun katsoo ykköspaikkaa pitävien joukkueiden pelaajarostereiden ottelumääriä eri ammattilaissarjoissa niin tajuaa mikä on taloudellisesti melko samanlaisella markkina-alueella toimivien kakkosliigojen ero - ja huomattavaa on ettei Leksandilla ole yhtään NHL-työsulkuvahvistusta.

Leksand

NHL: 419 ottelua
Elitserien: 2095 ottelua
SM-Liiga: 335 ottelua
AHL: 200 ottelua

Jukurit

SM-Liiga: 1428 ottelua
 

Joghey

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Sportin toiminta alkaa pikkuhiljaa näyttämään sellaiselta kuin liigajoukkueellakin (useammalla sektorilla) ja siksi sen voisi nostaa liigaan jollain aikataululla ja sitten sulkea liiga taas siihen saakka kun joku varteenotettava kilpailija ilmestyy alasarjoihin tai joku menee konkurssiin.

Ei missään nimessä enää suljettua liigaa! Ei Mestikseen ilmesty "varteenotettavaa kilpailijaa" ainakaan suljetun liigan aikana, ellei Joensuusta/Kouvolasta/Vaasasta/jostain muualta löydy joku kaupungin harkimo, joka nostaa rahalla joukkueen SM-liigaan. Mestis kärsii edelleen yli kymmenen vuoden takaisesta liigan sulkemisesta, mikä on ollut omiaan kasvattamaan näiden sarjojen välistä tasoeroa.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Muuta kaupunkiin jossa on liigajengi. Toi lässytys on säälittävää.

Ei siinä ole mitään säälittävää. Itse toivon kovastikin, että tällä kaudella joku liigajoukkue putoaa. Olisi aika saada uutta väriä liigakartalle ja joku jämäseura pois. Ei kai ketään palvele se, että siellä on sama jengi vuodesta toiseen peränpitäjänä?
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Suomea ja Ruotsia on ihan turha verrata kun taloudelliset seikat, paikkakuntien koot ja juniorituotanto ovat ihan eri mallilla. Suomessa ei vaan taso riitä leveämmälle kuin 14 joukkueeseen, ehkä pian 15. Mutta onko siinä sittenkään järkeä jos liigasta putoaa liigatason joukkue pois joka sitten vuoden päästä on uusiksi karsinnoissa voitettuaan Mestiksen suvereenisti. Ja sama hissiliike jatkuu jos maassa on 15 saman tason organisaatiota ja 14 paikkaa "auringossa".

Olen sitä mieltä että jos Sport on tälläkin kaudella karsinnoissa voidaan karsintojen jälkeen - kävi miten kävi - ilmoittaa että Sport pelaa muuten liigassa ensi kaudella. Talous alkaa olemaan paremmassa kuosissa ja juniorityö ihan liigakelpoista. Tosin taitaa ehkä tulla pari vuotta liian aikaisin, mutta...
 

atsku

Jäsen
Olisi aika saada uutta väriä liigakartalle ja joku jämäseura pois. Ei kai ketään palvele se, että siellä on sama jengi vuodesta toiseen peränpitäjänä?

Määrittele jämäseura. Lukko otti toissa kaudella pronssia, Pelicans viime kauden hopeamitalisti, TPS muutaman vuoden takainen mestari. Ilves on suomen legendaarisin ja menestynein jääkiekkoseura.
Ai niin, onhan siellä SaiPa, harmillista, kun se on neljäntenä. Minkä näistä nyt sitten valitsee jämäseuraksi? Ja mikä seura sitten mestiksestä on tätä jämäseuraa parempi kokonaisuus?
 

Knower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit+Petteri Nummelin
Määrittele jämäseura. Lukko otti toissa kaudella pronssia, Pelicans viime kauden hopeamitalisti, TPS muutaman vuoden takainen mestari. Ilves on suomen legendaarisin ja menestynein jääkiekkoseura.
Ai niin, onhan siellä SaiPa, harmillista, kun se on neljäntenä. Minkä näistä nyt sitten valitsee jämäseuraksi? Ja mikä seura sitten mestiksestä on tätä jämäseuraa parempi kokonaisuus?

Sen verran huutelen asiaan joka ei sinänsä minua kiinnosta, että kyllä Ilves on täysi jämäseura tällä hetkellä toimintatavoiltaan ja organisaation kunnoltaan. Turha vetää legendaarisia aikoja tähän, ne on ollut ja mennyt jos ei sinne jotain rotia saada.

Ihme touhua tuollainen kilpailun rajoittaminen urheilussa. Antaa tekojen näyttää kuka kuuluu liigaan ja kuka Mestikseen. Jos on 60 matsin runkosarjassa paskin ja häviää sen jälkeen vielä pitkät plejarit läpikäyneelle Mestiksen ykköselle paras seitsemästä -sarjassa, sietääkin pudota.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Sen verran huutelen asiaan joka ei sinänsä minua kiinnosta, että kyllä Ilves on täysi jämäseura tällä hetkellä toimintatavoiltaan ja organisaation kunnoltaan. Turha vetää legendaarisia aikoja tähän, ne on ollut ja mennyt jos ei sinne jotain rotia saada.

Vaikka Ilves on täysin kuralla, niin eikö liigapaikka kuitenkin ole täysin ansaittu? Se kun on lunastettu nimenomaan urheilullisin perustein? Eikä Ilves vedä edelleenkään pelillisesti vertoja Pelicansin ja KalPan "huippukausille", vaikka huono onkin. Tai siis vetää, jos eivät loppukauden aikana voita peliäkään.
 

elmorautio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Montreal vs Toronto, KHL-Jokerit
Ei missään nimessä enää suljettua liigaa! Ei Mestikseen ilmesty "varteenotettavaa kilpailijaa" ainakaan suljetun liigan aikana, ellei Joensuusta/Kouvolasta/Vaasasta/jostain muualta löydy joku kaupungin harkimo, joka nostaa rahalla joukkueen SM-liigaan. Mestis kärsii edelleen yli kymmenen vuoden takaisesta liigan sulkemisesta, mikä on ollut omiaan kasvattamaan näiden sarjojen välistä tasoeroa.

Onko avoin liiga sitten nostanut varteenotettavia kilpailijoita sen kummemmin? Kärpät ja Kalpa näyttivät 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa, että nousu on mahdollista, jos tahtoa löytyy ja talousalue on tarpeeksi suuri kustantamaan kilpailukykyisen joukkueen, joka pärjää liigassakin. Tämän hetken mestiksestä sellaisia ei löydy kuin tasan yksi, Vaasan Sport, joka olisi pitänyt nostaa liigaan liigakarsintojen 2009 päätteeksi (samalla periaatteella kuin Pelicans säilytti sarjapaikkansa Kärppien pudotettua joukkueen divariin vuonna 2000).

Mutta niin kauan kun Mestis-seurat tähtäävät ennen kaikkea oman sarjan menestykseen ja lähtevät karsintoihin puolivaloilla vähän kattelemaan sen sijaan, että pitkäjänteisesti rakentaisivat liiganousuun johtavaa kehitystä, ei Mestis-paikkakunnilla kannata haaveillakaan liigapeleistä.
 

wilco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK,LiPu
Ihme touhua tuollainen kilpailun rajoittaminen urheilussa. Antaa tekojen näyttää kuka kuuluu liigaan ja kuka Mestikseen. Jos on 60 matsin runkosarjassa paskin ja häviää sen jälkeen vielä pitkät plejarit läpikäyneelle Mestiksen ykköselle paras seitsemästä -sarjassa, sietääkin pudota.

Mutta kun ei hävinnyt, joten missä vika. Eikös se kuitenkin urheilullinen vaatimus täyty tuossa.

Vielä kun vaihtavat toimintamuodon RYksi, niin ei ole huolia taloudestakaan.

Että silleen...
 

Zolomy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerrotaan lähiviikkoina
Tämän hetken mestiksestä sellaisia ei löydy kuin tasan yksi, Vaasan Sport, joka olisi pitänyt nostaa liigaan liigakarsintojen 2009 päätteeksi (samalla periaatteella kuin Pelicans säilytti sarjapaikkansa Kärppien pudotettua joukkueen divariin vuonna 2000).

Siis millä periaatteella? Sporthan hävisi nuo karsinnat.
 
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Tässä ketjussa on aika paljon verrattu meidän ja ruotsin mallia keskenään. Kuten joku aiemminkin totesi, on ruotsi todella paljon isompi alue, joten ei ihme että sinne mahtuu parin sarjan verran kilpailukykyisiä jääkiekkojoukkueita. Siellä on neljä miljoonaa ihmistä enemmän kuin suomessa, kyllä tuollaisesta porukasta kerää jo jos jonkinmoisen nivaskan jengejä. Puhumattakaan vielä paremmista taloudellisista oloista, pelaajatuotannosta ja muusta.

Mielestäni suomessa pitäisi pysyä nimenomaan tässä nykyisessä systeemissä. Mestiksestä täytyy tulla kaikilta osin parempi joukkue karsintojen kautta liigaporukan tilalle, sehän on todella reilu peli, mielestäni tähän ei pitäisi kellään olla nokan koputtamista. Mikäli joukkueelta uupuu rahoitus, eli taustalta vakaa taloudellinen tahto pitää jengi liigassa, sietää se tippua.

Tällä hetkellä sympaattinen Ilves valitettavasti näyttää sarjataulukon, taustaorganisaationsa ja viimeksi julkaistun tuloksenkin perusteella eniten mestiskanditaatilta. Vaikka joukkueen historia onkin hieno, ei se silti tarkoita sitä, että sillä välttämättä nykymenolla olisi montaakaan vuotta liigakykyisyyttä jäljellä, palkatkin ovat tällä kaudella olleet myöhässä, koko hallitus eronnut kertaalleen, omistajatasolla on epäselvää meininkiä ja näin päin pois. Jos Mestiksestä saadaan parempi joukkue tilalle, niin tervetuloa. Vain paremmuuden osoittaminen karsinnoissa toimii kuitenkin oikeana mittarina, jonka hyväksyn uuden liigajoukkueen ilmaantumiselle. Kyse kun on urheilusta.

Edit: Samalla tavallahan toimii myös liikenne Suomarin ja Mestiksen välillä. Viime kaudellahan HCK teki upean nousun Mestikseen.
 
Viimeksi muokattu:
No just sillä periaatteella, että niin hävisi Pelicanskin.

Aika paljon uhrasi SM-liiga aikoinaan pelastaakseen lahtelaisen kiekkoilun. Onneksi se edes onnistui.

Hiukan tosin ontuu, Pelicans tippui siinä missä Sport ei noussut.

Jälkimmäiseen samaa mieltä. Tosin asiahan oli sovittu jo ennen karsintoja mutta anyways. Ei sitä 200k lainaakaan pidä unohtaa.
 
Mutta onko siinä sittenkään järkeä jos liigasta putoaa liigatason joukkue pois joka sitten vuoden päästä on uusiksi karsinnoissa voitettuaan Mestiksen suvereenisti.
Jos joukkue putoaa liigasta pois, niin silloin kyseessä ei ole liigatason joukkue, eikä kyseistä organisaatiota tule suojella kilpailulta rakenteellisilla järjestelyillä.

Kausi 2008-09 oli Ässienkin osalta huomattavasti mielenkiintoisempi kuin valtaosa viime vuosikymmenen muista kausista.

Taisteluvarustus kirjoitti:
Tässä ketjussa on aika paljon verrattu meidän ja ruotsin mallia keskenään. Kuten joku aiemminkin totesi, on ruotsi todella paljon isompi alue, joten ei ihme että sinne mahtuu parin sarjan verran kilpailukykyisiä jääkiekkojoukkueita.
Eikö ole ristiriitaista, että väestöllisesti lähes kaksi kertaa isommassa Ruotsissa on vähemmän pääsarjajoukkueita kuin Suomessa?

Suomessa on nykyisten liigajoukkuiden lisäksi potentiaalisia pääsarjajoukkueita Jokipojat, Sport, KooKoo, TUTO ja ehkä Jukurit.

Allsvenskanissa on useita potentiaalisia Elitserien-joukkueita ja köyhimmät Allsvenskan-organisaatiotkin pyörittävät selvästi suurempaa budjettia kuin Mestiksen varakkaimmat.
 
Viimeksi muokattu:

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Mites sitten kun turvakaukalot tulee pakolliseksi, mestiksessä tätä pakkoa ei ilmeisesti ole? Entä karsinnat? Joutuuko liigajoukkue pelamaan betonikaukalossa vai vaaditaanko turvakaukalo? Karsinnathan taitavat olla Liigan alaisuudessa, joten luulisi että turvakaukalot vaaditaan sen kaikkiin peleihin. Ehkä vähän aikaista miettiä tätä, mutta tuli kysyttyä nyt kuitenkin.
 

Värilasiton

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kyllä tää nykyinen on ihan hyvä malli, jos ei Mestisjoukkueella riitä rahkeet voittaa Liigan huonointa, niin miksi pitäs nousta Liigaan? Mun puolesta Ilves voi rämpiä karsinnoissa vaikka kymmenen vuotta, mutta jos se on parempi kuin Mestiksen paras, niin pysykööt Liigassa.
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Pitkään toivoin että Ilves säilyisi liigassa, mutta viime aikoina on tullut mieleen kysymys miksi, enkä ole löytänyt siihen mitään vastausta. Tosiasia kuitenkin on ettei Ilves tule karsinnoissa häviämään millekään mestisjengille, jollei kyseessä ole tasonmittaus jolla ei ole mitään merkitystä.
Mestiksessä on ikävä ongelma kun siellä ei ole kellään varaa pitää joukkuetta, joka tosissaan pystyisi haastamaan liigajengin. Mestiksessä tulopuoli on sen verran heikompi, vaikka tekisi mitä. Järjettömällä riskillä jonka epäonnistuessa konkurssi kutsuisi onkin tällä hetkellä ainoa vaihtoehto, eikä se palvele ketään, ei vaasalaisia eikä muitakaan. Tämän vuoksi toivoisinkin laajennusta, koska ainakin Sport ja Kookoo tulisi saamaan sen verran rahaa kasaan että saisi ok joukkueen liigatasolle. Viiden vuoden perioodilla uskoisin että näistä molemmat tekisi niin taloudellisesti kuin urheilullisestikin huomattavasti parempaa tulosta mitä Ilves on tehnyt jo pidemmän aikaa.
Sport olisi hieno jo fanaattisen kotiyleisönsä vuoksi ja sijainti huutaa liigajoukkuetta. Minusta se on sm-liigalta jopa järjetöntä potentiaalin haaskaamista jollei Sportia "kutsuta" liigaan.
 

Puolikaspakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aito kilpailu ja rehellinen tuomaritoiminta
Kyllä tää nykyinen on ihan hyvä malli, jos ei Mestisjoukkueella riitä rahkeet voittaa Liigan huonointa, niin miksi pitäs nousta Liigaan?

Jos seura ei pysty mestiksen tuloilla kasaamaan ja ylläpitämään 11 kuukautta joukkuetta, joka pystyisi voittamaan neljää kauden viimeisestä seitsemästä ottelusta liigan tuloilla kasattua vastaan, ei tällä ole mitään asiaa liigaan koska ei voi siellä pärjätä?

Tämä selvä.

Toivottavasti se päivä vielä tulee, kun liigajoukkue karsinnat häviää. Kärppien noususta on jo aivan liian kauan aikaa ja uusi olisi suomalaisen pääsarjakiekkoilun kannalta enemmän kuin tervetullut.

Mutta kuten aiemminkin on todettu, kyllä SM-Liiga OY omistaan huolen pitää. Vaikka joku Mestiksestä tulisi ja karsinnat voittaisi, niin kukaan ei kuitenkaan putoa vaan liiga jatkuisi 15 joukkueen sarjana. Mua oksettaa...
 
Niin kauan kuin Porin Ässät, Rauman Lukko, SaiPa ja HPK pelaavat liigassa teidän on ihan turha huudella mistään markkina-alueen koosta ja muista nyansseista. Fakta on se, että teillä sellaista ei ole nimeksikään.

Ja sille lappeenrantalaiselle, joka tähän tulee nyt jotain venäläiskehityksiä kertomaan, niin olen käynnyt SaiPa ei tule venäläisten kanssa tekemään mitään muuta kuin ottamaan pimeää lainaa. Ja sitten kun se seuraava eteläkarjalainen tulee hehkuttamaan SaiPan alkukautta, niin sanotaan sillekkin, että sääliplejareihin jos selviätte niin hyvä.

Joskus se ihme tapahtuu, että joku nousee Mestiksestä liigaan ja ja kun se liigaseura kupsahtaa konkurssiin, niin sitten me nauretaan. Kyllähän liiga ilmoitti viimekin vuonna, että liigaseura tosiaan tippuu Mestikseen, jos häviää karsinnat.. ikinähän ei tiedä tosin mitä kultapossukerhossa tapahtuu.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös