Turhan tiedon -ketju

  • 665 263
  • 3 252

Fernando

Jäsen
Suosikkijoukkue
los serranos
Minä en keksi aikakonetta ikinä, hauskempi asia on että miten tiedän tämän. Noh, jos keksisin aikakoneen niin palaisin juuri tähän hetkeen ja kun tulevaisuuden 'nandoo ei näy niin nythän sen sitten tiedän.
 

TKH

Jäsen
1960-luvun alkupuolen "piikkiin" kuuluvat Chile (9,5 vuonna 1960), kaksi Alaskassa tapahtunutta (9,2 ja 8,7 vuosina 1964 ja 1965) sekä Kuriilien vuoden 1963 (8,5) maanjäristys. Viimeisen viiden vuoden aikana Sumatralla on ollut kolme suurta maanjäristystä, vuosina 2004 (9,1), 2005 (8,6) ja 2007 (8,5). Viimeisin "sarjaan" kuuluva on sitten Chilen eilinen järistys.

Ja sarja sen kuin kasvaa. Vuodesta 2004 lähtien yli 8,5 magnitudin maanjäristyksiä on ollut jo kuusi kappaletta eli käytännössä yksi per vuosi, kun vertailuksi ajanjaksolla 1966-2003 ei tapahtunut yhtään yli 8,4 magnitudin maanjäristystä. Pitkän aikavälin keskiarvo yli 8 magnitudin maanjäristyksille on noin 0,8 kappaletta per vuosi. Vuodesta 2004 lähtien yli 8 magnitudin maanjäristyksiä on kuitenkin ollut jo 13 kappaletta eli noin 2 per vuosi. 2007 oli tässä mielessä erikoinen kun ko. vuoteen sattui peräti 4 suurta maanjäristystä.
 
Viimeksi muokattu:

TKH

Jäsen
ESOn miljardin euron E-ELT etenee uutisten valossa edelleen myötätuulessa. Nyt on sijoituspaikaksi valittu Chilen Cerro Armazonesin alue, jonka naapurissa sijaitsevat ESOn neljä VLT kaukoputkea. Vuoden lopussa odotellaan lopullista rakentamispäätöstä. Valmista pitäisi olla 2018.
http://www.eso.org/public/news/eso1018/

Massiiviset tähtitieteen projektit näyttävät maailmalla etenevän myötätuulessa, koska E-ELT:n lisäksi myös Jenkkien, Kanada, Japanin, Kiinan ja Intian yhteistyönä kaavailema TMT-projekti näyttäisi edistyvän. Tai ainakin Hawaiji hyväksyi teleskoopin rakentamisen saarilleen. E-ELT:n tapaan myös TMT:n pitäisi valmistua 2018. Ohessa lisää TMT-projektista.
Thirty Meter Telescope Receives Permit in Hawaii | Thirty Meter Telescope

Myös kolmas massiivinen teleskooppi eli GMT etenee ilmeisesti enemmän tai vähemmän suunnitelmien mukaan. Myös GMT:n pitäisi valmistua 2018.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Meinasin kirjoittaa tyhmien kysymysten ketjuun, mutta menköön tähän, kun vastaus löytyi helposti Googlella.

Mikä tekee Ritter Sport-suklaalevyistä urheilullisen? Mietiskelin, että olenko nukkunut saksantunneilla ja unohtanut, että saksan sana Sport tarkoittaa jotain muuta? Ei, se tulee siitä, että neliön muotoinen levy mahtuu kätevästi urheilutakin taskuun.

Silti se urheilullisuus jää edelleen vähän kysymysmerkiksi - "Ritter Sport - kätevä tapa hankka takaisin juuri menettämäsi kalorit ja vähän enemmän." ?
 

TKH

Jäsen
Pilvenpiirtäjien rakentamisessa on viime vuosina jossain määrin yleistynyt mielenkiintoinen optioajattelu.

Vertical expansion refers to a process by which a building is built to a certain height with the intention of possibly expanding it upwards in the future; if such an expansion never occurs, the original building can stand by itself as a fully functioning structure.

Alemmat kerrokset on tietysti mitoitettava mahdollista rakennuksen myöhempää jatkamista varten, mutta kyllähän tuon kaltainen rakentaminen voi monessa tapauksessa olla erittäin hyvä vaihtoehto.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mikä tekee Ritter Sport-suklaalevyistä urheilullisen? Mietiskelin, että olenko nukkunut saksantunneilla ja unohtanut, että saksan sana Sport tarkoittaa jotain muuta? Ei, se tulee siitä, että neliön muotoinen levy mahtuu kätevästi urheilutakin taskuun.
Minua on junnusta asti Ritter Sportia joskus satunnaisesti ostaessani huvittanut kääreessä lukeva teksti "The handy chocolate square."

On kyllä todella mullistavan kätevä tollanen innovatiivinen neliö, perinteisen muotoinen suklaalevy onkin lähes mahdoton kesytettävä.
 

Muhkea

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, NHL:n suomalaiset
Minä en keksi aikakonetta ikinä, hauskempi asia on että miten tiedän tämän. Noh, jos keksisin aikakoneen niin palaisin juuri tähän hetkeen ja kun tulevaisuuden 'nandoo ei näy niin nythän sen sitten tiedän.

Entäpäs jos olet tulevaisuudessa unohtanut palata tuohon hetkeen?
 

TKH

Jäsen
Joku sveitsiläinen turisti on päässyt todistamaan tapausta, jossa krokotiili käy juomaan tulleen aikuisen norsun kimppuun. On Hämmästyttävää, miten krokotiili kieltäytyy päästämästä irti norsun kärsästä, vaikka norsu raahaa sen kuivalle maalle ja melkein talloo krokotiilin panikoidessaan. Harmi ettei kaverilla ollut videokameraa. Onneksi kaverilla oli kuitenkin kamera. Kuvia tapauksesta voi vilkaista ohesta.

http://images.nationalgeographic.com/wpf/media-live/photos/000/281/overrides/elephant-vs-alligator-fight-1_28154_600x450.jpg
Rare Pictures: Crocodile Attacks Elephant
 

TKH

Jäsen
Kiinalaisten megaprojekteja on hyvä seurata aina silloin tällöin.

Mainitaan tällä kertaa, että Kiina aikoo rakentaa 20 000 MW tuulipuiston, josta on jo rakennettu reilun 5 000 MW:n verran. Valmista pitäisi tulla tämän vuosikymmenen loppuun mennessä ja hintaa hankkeella on noin 17,5 miljardia. Vertailuksi mainittakoon, että valmiina tuulipuisto tuottaa suunnilleen saman verran sähköä kuin kolmen rotkon voimalaitos. Kiinassa on rakenteilla myös puolen tusinaa muuta suurta tuulivoimapuistoa.

Kiina rakentaa edelleen myöskin suuria vesivoimalaitoksia. Kolmen rotkon voimalaitos säilyy maailman suurimpana voimalaitoksena, mutta 2015 Kiinaan pitäisi vamistua maailman kolmanneksi suurin voimalaitos. Kolmen rotkon voimalaitoksen lisäksi vain Itaipun vesivoimalaitos jää suuremmaksi. Lisäksi Kiina on rakentamassa kymmenkuntaa massiivista noin 2000-6500 MW:n vesivoimalaitosta tällä vuosikymmenellä.
 

TKH

Jäsen
Muista tekeillään tai suunnitteilla olevista projekteista voisi tässä yhteydessä mainita SKA:n, joka tosin on vielä aika alkutekijöissään. Hankkeen kustannukset ovat huomattavat, 1,5 miljardia euroa, mutta kyseessä onkin yhteishanke Euroopan, Jenkkien ja Aasian kanssa.

SKA on näköjään uusinut sivujansa ja laittaneet näytille pari järjestelmää havainnollistavaa videota. Kummassakaan linkissä ei sinänsä ole mitään kovin ihmeellistä, mutta perustiedot hankkeesta jos ne jotain kiinnostaa. BBC:n sivuilta voi myös kuunnella puolen tuntia verran juttua hankkeesta.
SKA Telescope
BBC News - Worlds biggest radio telescope, Square Kilometre Array

Ensi vuonna tarkoitus on valita massiiviselle järjestelmälle sijoituspaikka ja se tulee olemaan joko Australia tai eteläinen Afrikka. Käsittääkseni hanke on saanut raavittua aika hyvin rahoituksen 20 hankkeeseen osallistuvalta maalta ja näillä näkyvin rakennustyöt pitäisi alkaa 2016. Ensimmäinen vaiheen pitäisi olla valmis 2019 ja koko järjestelmän 2024.
 

TKH

Jäsen
"Maailman korkein hotelli avasi ovensa tiistaina Hongkongissa. Ritz-Carlton-hotellin vieraat saavat ihailla maailmankuulua näkymää Victoria-satamaan jopa 490 metrin korkeudesta. Ilo tittelistä tulee todennäköisesti jäämään väliaikaiseksi, sillä Shanghaihin vuonna 2014 avattavaksi suunniteltu J-Hotel tulee sijaitsemaan lähellä 600-metriä korkean Shanghai Tower -pilvenpiirtäjän huippua."
Maailman korkein hotelli avasi ovensa - HS.fi - Ulkomaat

Mitenkähän tuo nyt on. Tiettävästi "maailman korkein hotelli" tittelin ottaa tänä vuonna haltuun Saudi-Arabian Mecca Royal Clock Hotel Tower, joka valmistuessaan yltää reiluun 600 metriin. Korkeimmalla olevat hotellihuoneet jäävät tosin matalammalle kuin Hong Kongin hotellissa. Rakennuksena Meccassa oleva hotelli on kuitenkin reilut 100 metriä korkeampi ja kyseessä on oikea hotelli eikä pilvenpiirtäjä, jossa toimii myös hotelli.
 
Viimeksi muokattu:

TKH

Jäsen
Jatketaanpa turhalla tiedolla pilvenpiirtäjistä. Kiinassa on jo nyt puolet maailman 20 korkeimmasta rakennuksesta ja tulevaisuudessa suhdeluke tuskin ainakaan pienenee. Kiinaan on rakenteilla pari yli 600 metriä korkeata pilvenpiirtäjää ja useita muita hyvin korkeita pilvenpiirtäjiä. Yksi kaikkein mielenkiintoisimmista hankkeista ei kuitenkaan ole kiinalainen pilvenpiirtäjä vaan Intian kaavaileva peräti 720 metriä korkea India Tower, jonka rakennustyöt käynnistyivät äskettäin. Valmista pitäisi tulla 2016.

Tässä yhteydessä voi mainita myöskin P-Korean 330 metriä korkean hotellin, jonka rakennustyöt jatkuivat parinkymmenen vuoden tauon jälkeen muutama vuosi sitten ja ilmeisesti ensi vuonna pitäisi olla valmista.
 

TKH

Jäsen
Eikös Burj Khalifa ole jollain määritelmällä "maailman korkein hotelli"? Ainakin maailman korkein rakennus, jossa on myös hotelli.

Periaatteessa kyllä. Tässä tapauksessa hotellihuoneet ovat tosin pilvenpiirtäjän alakerroksissa, kun Hong Kongin tapauksessa ylimmät kerrokset ovat hotellikäytössä. Royal Clock Hotel taas on kokonaisuudessaan hotellikäytössä, mutta sielläkin ylimmät hotellihuoneet sijaitsevat matalammalla kuin Hong Kongin pilvenpiirtäjässä.
 

TKH

Jäsen
Erään vanhan tekstin mukaan Kanadan vuoden -54 joukkueessa hopeaa saavuttanut Harold Fiskari oli suomalaissyntyinen pelaaja. En pystynyt tietoa äkkiseltään varmistamaan, mutta Fiskari todennäköisesti olisi vastaus triviaan "kuka on ensimmäinen suomalaissyntyinen mitalisti jääkiekon MM-kisoissa". Suomalaistaustaisia pelaajia on varhaisemmiltakin vuosilta, mutta en tiedä, että niistä kukaan olisi syntynyt Suomessa. Joka tapauksessa esimerkiksi hopeaa Jenkkien joukkueessa vuoden -39 kisoissa saavuttanut ja myöhemmin maajoukkueen valmentajaksikin ehdolla ollut Leonard Saari osasi tarinoiden mukaan puhua hyvin suomea.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Sanonta "ota lusikka kauniiseen käteen" tarkoittaa "ota lusikka oikeaan käteen". Sillä sanalla "kaunis" on ollut aikoinaan muitakin merkityksiä kuin esteettinen aistikokemus. Sillä on tarkoitettu myös hyvää. Ja kun oikea käsi on yleensä ollut se hyvä käsi, on se ollut myös kaunis käsi.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Sanat Ruotsi ja Russia/Rossija eivät ole sattumalta toistensa näköisiä ja kuuloisia.

Sillä aikoinaan lähti Ruotsin Roslagenista (Soutujoukkue) soutujoukkue kohti Venäjää ja asettui Novgorodin alueelle. Heitä alettiin kutsua nimellä rusit. He asettuivat asumaan Venäjälle, ja heimot alkoivat sekoittua. Pikku hiljaa venäläiset alkoivat kutsua itseäänkin ruseiksi - Rus, russkij.

Suomen sana Ruotsi on samaa alkuperää.

Ensin siis rus tarkoitti ruotsalaista, mutta sittemmin se muuttui asuun ryss, joka tarkoitti venäläistä. Suomeen se lainautui halventavaan muotoon ryssä.

Venäjän etymologia taas on siinä, että itämerensuomalaiset kansat alkoivat kutsua täysin eri kieltä puhuvia ja uskonnoiltaan erilaisia "vieraiksi" - "vene".
Niinpä viron Venemaa ja suomen Venäjä on melko helppo älytä.
 

SKA1946

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hyvä jääkiekko
Sanonta "ota lusikka kauniiseen käteen" tarkoittaa "ota lusikka oikeaan käteen". Sillä sanalla "kaunis" on ollut aikoinaan muitakin merkityksiä kuin esteettinen aistikokemus. Sillä on tarkoitettu myös hyvää. Ja kun oikea käsi on yleensä ollut se hyvä käsi, on se ollut myös kaunis käsi.

Saman tyyppinen juttu on Punainen Tori. Monet kuvittelevat, että Moskovan Punainen tori liittyy jotenkin kommunismiin. Vaan ei: krassnaja = punainen => krassivaja = kaunis, eli kyseessä on Kaunis Tori.
 

TKH

Jäsen
Frank McGee teki kerran Stanley Cupin pudotuspeleissä 14 maalia yhdessä ottelussa. Mies piti nimissään myös maaliennätystä yhdessä pudotuspelisarjassa, 15 maalia. Ensimmäisessä 9-2 voittoon päättyneessä ottelussa McGee teki vain yhden maalin, mutta jälkimmäisessä 23-2 päättyneessä ottelussa syntyivät historiaan jääneet 14 maalia. Vuosi oli 1905.
 

TKH

Jäsen
Laitetaan tällä kertaa turhana tietona eräs sitaatti.

"Saataisiin nyt yksi pussi, niin pelin luonne voisi muuttua".
Näin kommentoi Suomen maajoukkueen joukkueenjohtaja Pentti Lumikko valmentajana toimineelle Aarne Honkavaaralle vuonna 1957 pelatun Suomi-Neuvostoliitto ottelun aikana tilanteessa 8-0.
 

TKH

Jäsen
Christer Garpenborg oli ensimmäinen ruotsalainen, joka kellotti satasella alle kymmenen sekunnin ajan (käsiajanotolla 9,9). Tämä tapahtui Jenkeissä 1976, mutta kisan aikana puhalsi pienoinen myötätuuli (+16,6 m/s). Kyseessä lienee ennätys tällä saralla. Historiasta löytyy myös ainakin yksi toinen kisa, jossa on ollut yli +10 m/s myötätuuli. Kisa olisi ollut vielä mielenkiintoisempi kun olisivat juosseet kisat vastatuuleen. Lisää tuulituloksia löytyy ohesta jos jotain kiinnostaa.
http://www.alltime-athletics.com/m100mno.htm
 

HemmoP

Jäsen
Charles A. Levine oli ensimmäinen Atlantin ylittänyt lentomatkustaja. Lento tapahtui 4-5.6 1927, vain kaksi viikkoa Linberghin yksinlennon jälkeen.

Atlantin ylihän oli lennetty ensimmäisen kerran jo 14-15.6 1919, kahdeksan vuotta ennen eniten julkisuutta saanutta Lindberghin lentoa (oli ensimmäinen joka lensi yksin Atlantin yli, Long Islandilta New Yorkista Pariisiin).
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös