Suomi jalkapallon MM-kilpailuihin 2010

  • 302 233
  • 2 017

RDivis

Jäsen
En kommentoi tilalle tulleita, mutta Kasper oli mielestäni vähiten paras lenkki hyökkäyksessä, ja siinä mielessä vaihto ei ollut minulle yllätys. Roni taas näytti hieman väsyneeltä.

Et kommentoi vaihdosta tilalle tulleita? Et tietenkään, koska sehän saisi viestisi näyttämään hölmöltä. Kappe oli hyvä ja valovuoden verran edellä tuoretta Kolkkaa. Sama koskee myös tietyllä tapaa Porokaran vaihtoa Kuqiin. Väsynyt Porokara olisi ollut tässä tilanteessa hyödyllisempi, kuin Kuqi. Litmasen myötä meni viimeiset tsaansit yrittää edes hiukan pitää palloa. Nyman ei tainnut osallistua lainkaan peliin kentälle tultuaan.
 

TAM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
Hämäläinen oli ainakin omasta mielestäni yksi positiivisimpia suomalaisia tänään, erityisesti hyökkäyspäähän. Ratkaisut olivat aika lailla järkeviä, eikä tullut mitään toivottomia yrityksiä.

Omasta mielestäni Hämäläinen taas oli ekalla puoliajalla aika huono. Tai siis antoi omassa päässä useita harhasyöttöjä. Tokalla jaksolla (sen mitä pelasi) oli sitten parempi. Itsekään en kyllä olisi Kolkkaa kentälle vaihtanut, vaan pitänyt mieluummin Hämäläisen siellä.
 

J.Petke

Jäsen
Se mikä paistaa näistä nuorista miehistä on se haastamisen rohkeus. Ja vielä kun sen haastamisen jälkeen riittää nopeutta niin koossa on ihan hyvä paketti. Tänään Suomen pelissä oli paljon positiivista ensimmäisellä puoliajalla ja juuri tuo rohkea pallollinen peli oli ehkä se isoin niistä. Pari nuorta kaveria hyökkäyksessä jotka uskalsivat oikeasti haastaa ja tehdä rohkeita ratkaisuja. Vielä kun Losa saataisiin istutettua tuohon 10-paikalle niin voisi olla vieläkin parempi.
 

JJLehto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Loppuvihellyksen tultua oli suorastaan pakko huutaa minuutti suoraa huutoa pimeässä huoneessa ja polttaa päälle puoli askia norttia ettei tarvinnut alkaa hajottamaan omaa vähää irtaimistoa, niin koville se otti.

Reilu kuukausi sitten, ennen azerit peliä, täälläkin mietittiin mihin pitäisi seuraavissa peleissä panostaa ja ajattelin että:

Omalla tilauslistallani on toive siitä, että Baxter aloittaa maajoukkueen rohkean voimakkaan nuorennusleikkauksen tänään.

Älä ole pelkuri, Baxter!

66 minuuttia pelistä olin onnesta soikea ja pohdin josko tänään tehdään kenties suurin suomalainen palloiluteko. Mutta mitä tekee Baxter?

Hän luovuttaa pallonhallinnan suosiolla saksalaisille vaihtamalla pois juurikin ne suomalaiset nuoret (ja Litmasen), joiden avulla johtoasemaan hankkiudutiin ja tilalle pistää ne helevetin vanhukset jotka ovat historian saatossa niin usein ne pelit hävinneet. Perkele, nyt olisi pitänyt antaa näiden nuorien pelata ja VOITTAA se peli itse kotiin, antaa juoda siitä makeasta voiton pikarista. Kerran juotuaan, ja opittuaan voittomaan kenties yhdessä maailman vaikeimmissa paikoissa, olisi saatu "se", millä tulevista karsinnoista mennään jatkoon. Mutta ei, loppu onkin sitä tuttua suomalaista palloiluhistoriaa, kiitos siitä Baxter. Ja kiitos siitä, että loppupeleissä tiukan paikan tullet olit PELKURI!

Tai sitten olet nero, jota minunlainen sivistymätön kendojätkä ei tajua, jolle pitäisi antaa mitali ja loppuelämän pesti.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Nyt sitä paljon peräänkuuluttamaani taitoa nähtiin. Palloa pidettiin, syöteltiin omille rohkeastikin ahtaissa paikoissa, pyöritettiin. Kuningas oli kuningas, keskikenttä muutenkin toimiva. Puolustus piti 89 minuuttia.

Niin, ja ketkäs ne sanoivatkaan että Forssellia pitää peluuttaa ja Tintti on joutava hyökkääjänä? 15 viimeisessä maaottelussa 8 maalia, ei pöllömmin. Forssell vittuun, Kolkka vittuun. Kova paikka Tainiolla ja Väyryselläkin mahtua enää pelaavaan kokoonpanoon, kun Sparv ja Roman pelaavat tuohon malliin. Heikkisellekään ei normaalitilanteessa ole käyttöä kuin vaihdosta, vaikka onnistuikin tänään kelvosti topparina.

Tämäntasoista peliä jokaisessa karsintamatsissa, niin ehkä joudun syömään sen hatullisen. Tällaista peliä pelaava Suomi ei enää hävettäisi lopputurnauksessakaan niin paljon, kuin se lilliputteja vastaan tasureita nyhjäävä porukka. Tasapeli Saksassa oli käytännössä voitto, niin perisuomalaisella tavalla kuin se voitto taas menikin...
 

Blue J

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Loppu oli uskomattoman perinteistä Suomi-meininkiä, mutta muuten tuosta jäi hyvä fiilis seuraavia karsintoja ajatellen. Hyvällä arvontatuurilla seuraavista EM-karsinnoista voi tulla ihan mielenkiintoista seurattavaa. Mutta kaipa sieltä tulee taas joku Venäjä ja Azerbaidzan samaan lohkoon ja tietty vielä Unkari hoitamaan ratkaisun viimeisen karsintaottelun viimeisellä minuutilla.
 

rpeez

Jäsen
Et kommentoi vaihdosta tilalle tulleita? Et tietenkään, koska sehän saisi viestisi näyttämään hölmöltä.

Totta puhut.
Omassa ajatusmallissani kuitenkin pidän useimmiten tuoretta vähän huonompaa pelaajaa parempana ratkaisuna, etenkin hyökkäypäässä, kun parempaa väsynyttä pelaajaa, ja halusin puolustaa Baxteri yltiöpäiseltä arvostelulta koska peli oli kuitenkin mainio. Vaihtopelaajista kyllä olette oikeassa, Shefki ja Kolkka eivät vakuuttaneet. Mutta mahdotonta ei ole etteikö tuore Shefki voisi tehdä lopussa maalin, onhan noita nähty.
 

Kettumainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Minua ärsytti hemmetisti selostajien vertailu "kumpikohan joukkue näistä on kisoihin menossa". Jos Suomi olisi ollut Saksan asemessa, niin jumaleissons, ihan varmasti olisi jahkattu pelistä, jossa ei ole enää oikeaa panosta....
 
Miten muuten näette Suomen joukkueen tulevaisuudessa kun kaikki pelaajat ovat kunnossa? Tämän päiväisestä loistavasti pelanneesta joukkueesta oli kuitenkin todella monta ns. vakiomiestä sivussa. Forssell, Tainio, Väyrynen, Pasanen ja Tihinen (oliko muita?) olivat sivussa. Kun taas mietitään kenen pitäisi jo jäädä sivuun, niin mainitaan nyt nämä ilmiselvät eli Kallio ja Kolkka näissä karsinnoissa pelanneista.

Maalivahdeista ei ole ylitarjontaa eli Jääskeläinen jatkaa niin kauan kuin haluaa. Taustalla ei ole lähellekään vastaavan tasoisia korvaajia, mutta kaukana takana tulevat sitten Mäenpää, Fredriksson ja nuoremmasta polvesta kenties Lehtovaara ja Maanoja.

Puolustukseen löytyy jo juuri ja juuri riittävästi miehiä mikäli kaikki nykyiset jatkavat. Toppareiksi tarjolla Hyypiä ja Tihinen, varalla Moisander ja Pasanen (molemmat avauksen miehiä laidalla). Tähän päälle vielä varamiehet laidoille eli Lampi ja Raitala. Näiden jälkeen tuleekin taas iso kuilu.

Keskikentälle onkin jo Suomen mittakaavassa runsaasti tarjontaa. Keskikentän keskelle eri rooleihin, Roma Eremenko, Eremenko Jr., Sparv, Heikkinen, Väyrynen, Tainio. Siinä on jo todella monta miestä tappelemassa pelipaikoista. Laidoille sitten Sjölund, Porokara, P. Hetemaj, Hämäläinen (voi pelata myös keskellä) ja tietysti Johansson (myös hyökkäyksessä). Kuten nähdään, niin laitureista on jos ei nyt pulaa niin tilausta kuitenkin. Litmanen tietysti on mukana mikäli vain on kunnossa. Kuningas laitetaan sinne kärjen ja keskikentän väliin.

Hyökkäys onkin suurin murhe. Johansson on viimeistellyt kovalla prosentilla ja on ihan aidosti meidän selvä ykköskärki nykyään. Seuraavana listalla kunnossa ollessaan Forssell ja sitten Kuqi ja sitten pitkä hiljaisuus....ja Sadik. Shefkille näen edelleen tilausta maajoukkueessa. Siihen loppuu taso hyökkäyksessäkin.

Jos nyt vedetään lyhyesti yhteen, niin maalivahtipeli on täysin Jääskeläisen harteilla. Puolustus on riittävä, mutta iäkäs toppareiden osalta. Jatkavatko Hyypiä ja Tihinen edes seuraaviin karsintoihin? Jos eivät, niin sitten puolustus on todella ohut ja arvoituksellinen. Keskikentällä on suorastaan tunkua pelaajista, mutta laitureita voisi olla enemmänkin. Hyökkäys on sitten taas aivan liian kapea, jopa surullinen.

Saattoi olla, että unohdinkin jonkun pelaajan.
 

Mack

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Suomen nuorilla oli tarve näyttää koutsille + muille ja se näkyi. Tosiasiat eivät silti muutu, matsilla ei ollut käytännössä minkään valtakunnan merkitystä. Lopun tasoitusta ei ole mitään tarvetta verrata muihin "klassisiin Suomi-loppuihin".

Saksa pelasi kannattajilleen hieman pyllistellen, vailla taklauksia, naureskellen ja tietenkin lopussa tasoittaen. Eihän tuo jengi ole futiksen 80-vuotisen MM-historian aikana hävinnytkään kuin kaksi kertaa karsinnoissa. Venäjä ei esim. saanut Saksalta pistettäkään näissä karsinnoissa.

Kun katsoo illan muita tilanteita se kertoo päivän stoorin;
Tanska-Unkari 0-1
Liettua-Serbia 2-1
Italia-Kypros 0-2

Kun ei pelata oikeasti mistään konkreettisesta on tämän päivän ammattiurheilussa kyse käytännössä aika tyhjänpäiväisestä tuloksesta. Hyvät esitykset harkkapeleissä tai jo ratkenneissa karsinnoissa ovat täysin yhtä tyhjän kanssa, jos niitä ei saada esiin kun niitä tarvitaan. Ja tietysti vastustajan rooli on näissä selkeä. Olisikohan Suomen esitys ollut tänään mainio myöskin Venäjää vastaan? Azerien ja venäläisten tulos vastannee tuohon.

Innanen ja Nurmela ovat varsin kiusallinen kaksikko. Todella huvittavia aivopieruja tuli kourallinen. On päivänselvää että selostaja on omien puolella, mutta fanipoikien paikka ei oikeasti ole selostuskopissa. Nurmela puolestaan on edelleen aivan liikaa joukkueen jäsen. Ei pysty oikeastaan analysoimaan mitään muuta kuin niitä tilanteita mitä haluaa ja nähdä ne vain niinkuin itse haluaa. Kaksikon karsintasuoritus ei ollut hyvä.

MACK
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Johansson on viimeistellyt kovalla prosentilla ja on ihan aidosti meidän selvä ykköskärki nykyään.
Kappas, joku muukin on huomannut tämän. Minä kun luulin että yleinen konsensus pakottaa suutelemaan Mikael "menetetty lupaus" Forssellin jalkoja...

Kun taas mietitään kenen pitäisi jo jäädä sivuun, niin mainitaan nyt nämä ilmiselvät eli Kallio ja Kolkka näissä karsinnoissa pelanneista.
Nuo, mutta ennenkaikkea Mikael Forssell. Kun ei suju, ei suju. Miksi vanhoilla (lähes olemattomilla) näytöillä pääsee vielä mukaan? Vaikka helkkari Hermanni Vuorinen ennemmin, tai Atikin poika Kuopiosta. Ne eivät VOI olla huonompia kuin Forssell.
 

Fordél

Jäsen
Lopputuloksella ei ollut tänään oikeastaan juurikaan merkitystä vaan tärkeintä oli se miltä Suomen peli näytti. En ole noin vakuuttavaa pelaamista (varsinkin 2/3 kentästä eli oma pää + kk) nähnyt Suomelta vuosiin. Pallo kulki todella hyvin ja syöttöpeli oli pääosin aivan loistavaa. Lisäksi palloa uskallettiin pitää hallussa kun oli sen paikka. En ole tuollaista pelirohkeutta nähnyt juuri koskaan Suomelta. Ainoa miinus oli se, että siellä poksin sisällä olisi pitänyt olla vieläkin suoraviivaisempi. Joka tapauksessa todella vakuuttava peli ja oli ilo nähdä kuinka nämä nuoret alkavat lunastaa heihin kohdistuneita lupauksia. Se, että Saksa lopulta tasoitti, ei ollut oikeastaan edes merkityksellistä. Toki voitto olisi ollut kova asia, mutta paljon kovempi juttu oli Suomen tämän iltainen peli-ilme.

Mielestäni yksi illan hahmoista oli Veli Lampi, joka pelasi todella vakuuttavasti laidassa. Toinen hahmo on eittämättä R.Eremenko, joka teki aivan valtavan määrän töitä ja teki nyt lähinnä vain hyviä ratkaisuja pallon kanssa. Litille myös tunnustus siitä, että sai nopeasti rakennettua peliä, joka on Suomen hyökkäyksen ehdoton kulmakivi. Jauhamalla me ei päästä huippumaita vastaan mihinkään.

Jep, eli matsi jätti hyvinkin positiiviset mietteet ja jos pystyisimme pelaamaan tolla tavalla seuraavissa karsinnoissa, olisimme taatusti kisoissa.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Suomen rekordi Saksaa vastaan on kyllä melkoinen. Tässä on viime vuosina hävitty vähän vaikka keille huippumaille, mutta Saksalle viimeksi vuonna 1999 kotona. Sen jälkeen kahdet karsinnat ja neljä tasapeliä Saksan kanssa, niistä kolme tasapeliä enemmän tai vähemmän Suomen hallittua peliä. Saksa taitaa meille tavalla tai toisella sopia.
 

Mack

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Suomen rekordi Saksaa vastaan on kyllä melkoinen. Tässä on viime vuosina hävitty vähän vaikka keille huippumaille, mutta Saksalle viimeksi vuonna 1999 kotona. Sen jälkeen kahdet karsinnat ja neljä tasapeliä Saksan kanssa, niistä kolme tasapeliä enemmän tai vähemmän Suomen hallittua peliä. Saksa taitaa meille tavalla tai toisella sopia.

Stadikan 2-2 tasuri vuoden 02-kisoihin karsittaessa oli varmaan se mikä olisi pitänyt voittaa. Samojen karsintojen vieraissa puristettu 0-0 oli ehkä uljaimpia. Saksa haki silloin vimmatusti lohkon voittoa, mutta Suomi puolusti hyvin. Viime syksyn 3-3 matsin kohdalla yllättävän harva tuntuu muistavan, että Suomi käytti äärettömän kliinisesti maalipaikkansa ja Saksahan vyöryi viimeiset parikymmentä aika vastustamattomasti.

MACK
 

Rubicon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Huikea peli lähes loppuun asti Suomelta. Niin tietenkin vain lähes... Pelihousut tuli revittyä täysin siinä vaiheessa, kun Kolkka kiskaistiin kehiin. Ei mitään käyttöä. Kumma kun Nurmela ei hypännyt selostamosta kehiin Sparvin tilalle. On muuten surkea kommentaattori, ulosanti hieman heikko ja jutut melkoista kuraa yleensä.

Mukaviin tunnelmiin karsinnat päättyi, nuoret saivat vihdoin vastuuta ja hyvin onnistuivat ja peleistä jäi hyvät tulokset käteen. Ensi karsinnoissa ei sitten liikaa mitään dinosauruksia kokoonpanoon, rohkeasti vaan näille nuoremmille peliaikaa. Osaavat oikeasti pelata niin että sinne kisoihinkin voisi päästä. Forssell kun pääsisi vireeseen ja Johansson jatkaisi samaan tahtiin niin maalejakin olisi helpompi tehdä. Eremenko juniorille olisi myös rutkasti käyttöä, ne ennakkoon heikot maat olisi paljon helpompi kaataa, kun olisi molemmat vireessä olevat Eremenkot kentällä näiden nuorten kaverien kanssa. Isoja sitten rohkeasti haastamaan samaan malliin kuin tänään.
 

Saikka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhmät ihmiset ja epähauskat läpät.
Keskikentälle onkin jo Suomen mittakaavassa runsaasti tarjontaa. Keskikentän keskelle eri rooleihin, Roma Eremenko, Eremenko Jr., Sparv, Heikkinen, Väyrynen, Tainio. Siinä on jo todella monta miestä tappelemassa pelipaikoista. Laidoille sitten Sjölund, Porokara, P. Hetemaj, Hämäläinen (voi pelata myös keskellä) ja tietysti Johansson (myös hyökkäyksessä).

Vähän pitkä lainaus yhdestä pelaajasta kommentoimiseen, mutta kommentoidaan silti. Hämäläinenhän on tällä kaudella nostanut itsensä Veikkausliigan parhaimmistoon (jopa ihan parhaaksi pelaajaksi? mielestäni kyllä) juuri tuossa keskikentän keskellä, jossa on ollut aivan loistava. Laidassakin nykyään näyttää homma toimivan hyvin kun on tullut pari tervettä kautta alle ja homma on toiminut, itseluottamus kasvanut jne. Pitää toki katsella nyt että mikä paikka vakiintuu Kappen "omaksi" tontiksi kun siirto ulkomaille pikkuhiljaa (Veikkausliiga-kauden jälkeen...) tulee ajankohtaiseksi. Tulevaisuuden A-maajoukkueen vakiokasvoja, se on varmaa, sanon ma.
 

VT

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuttuun tyyliin vaan kaikki Suomen kärkipään pelaajat niin kiekossa kuin futiksessakin joutuvat uransa loppuvaiheessa lähinnä naurunalaisiksi yleisön silmissä, en sitten tiedä onko siihen varsinaisesti aihetta vaikka kieltämättä peli ei esim. Kolkankaan tapauksessa ole enää sillä tasolla mitä sopisi toivoa.

Mutta joo, nyt rinnastettiinkin nyky-Losaa sekä nyky-Kolkkaa toisiinsa, joten se siitä. Tuli vaan mieleen tuosta kommentista, että jälkimmäisessä Suomella on kuitenkin vuosikausia ollut laadukas eurokentillä kouliintunut ammattilainen käytössä, ensin mainitusta ei oikein osaa sanoa millä tasolla peli ja ura menee parin vuoden päästä.
Kolkan loistelias ura on hyvin tiedossani ja kommenttini viittasi pelkästään nimimerkki Lampisen viestiin, jossa pohti jo seuraavia karsintoja. Kolkan uran parhaat vuodet ovat ytakana, kun taas edelleen jaksan uskoa, että Losalla ne ovat vielä edessä.

Se on aivan totta, että etenkin futiksessa kaikki yli 30-vuotiaat pelaajat ovat suomalaisten mielestä kehäraakkeja ja luokattoman huonoja, jotka pilaavat kerta toisensa jälkeen Suomen kisamahdollisuudet. Poikkeuksena tietysti Litmanen, jota ei todellisen futisfanin mielestä saa koskaan kritisoida, koska se on kuningas. Samat laputsilmillä matseja seuraavat olivat jo viisi vuotta sitten sitä mieltä, että Kolkan, Tihisen ja Tintin aika maajoukkueessa on ohi. Tintti ei kykene maalintekoon kovissa peleissä eikä Hyypiä ole mikään huipputoppari, mutta KUNINGAS dominoi pelejä vielä seuraavat 15 vuotta.

Eiköhän tämä kaikki kerro lähinnä suomalaisen futiskulttuurin puutteesta.

Baxterin vaihtoja eilisessä matsissa voi hyvin kritisoida, mutta olisi se Kolkka tehnyt mitä tahansa, silti voiton menettäminen olisi vyörytetty Kolkan niskaan. Juuri em. syistä. Tämä oli täysin odotettavissa ja kertoo aika paljon enemmän kommentoijista kuin Kolkan pelistä (ok, olihan se yksi keskitys laidalta Kuqille aika paska).

Nuoret ovat hyvin ottaneet paikkansa, mutta kun kerran Suomi pärjäisi parhaiten pelkillä nuorilla, miksiköhän kesän EM-kisoista tuli sitten pelkkiä tappioita? Olisiko kuitenkin niin, että terve kilpailu on ihan paikallaan - on pelaaja sitten nuori lupaus tai Joonas Kolkka.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Se on aivan totta, että etenkin futiksessa kaikki yli 30-vuotiaat pelaajat ovat suomalaisten mielestä kehäraakkeja ja luokattoman huonoja, jotka pilaavat kerta toisensa jälkeen Suomen kisamahdollisuudet. Poikkeuksena tietysti Litmanen, jota ei todellisen futisfanin mielestä saa koskaan kritisoida, koska se on kuningas. Samat laputsilmillä matseja seuraavat olivat jo viisi vuotta sitten sitä mieltä, että Kolkan, Tihisen ja Tintin aika maajoukkueessa on ohi. Tintti ei kykene maalintekoon kovissa peleissä eikä Hyypiä ole mikään huipputoppari, mutta KUNINGAS dominoi pelejä vielä seuraavat 15 vuotta.

Eiköhän tämä kaikki kerro lähinnä suomalaisen futiskulttuurin puutteesta.

Hyvä pätkä. Tähän samaan kuuluu vielä mielestäni se jatkuva pauhaaminen nuorennusleikkauksesta milloin mistäkin syistä. Aamulehti otti tähän kantaa tänään ja totesti mielestäni ihan hyvin, että paljon viljellään eri termejä mutta se varsinainen asiasisältö jää monesti ohueksi.

36-vuotias Sami Hyypiä pelaa edelleen ihan loistavaa futista, tekee sitä Bundesliigassa ja vielä kärkijoukkueessa. Hannu Tihinen on FC Zürichin kapteeni ja joukkue pelaa Mestarien liigaa. Tintti Johansson on ollut suorastaan kliininen maalintekijä näissä karsinnoissa. Eli kovia pelaajia ovat nämä kokeneet parrut.

Varsinkin U21-kisojen aikaan velloi tämä keskustelu, tai ihmettely, siitä mikseivät nämä nuoret pääse A-maajoukkueeseen. Tätä keskustelua leimasi vielä voimakkaasti se, että puhuttiin ikään kuin Suomi olisi ollut automaattisesti arvokisoissa kunhan tämä "nuorennusleikkaus" vain tehtäisiin. Tapetilla oli Pukit, Raitalat, Hetemaj't ja Sadikit. Kaikki vain heti ylös ja isojen poikien peleihin. Tällehän ei voi kuin nauraa.

Jotenkin on unohtunut, että Suomen nuoret miehet eivät edelleenkään ole esittäneet oikeastaan mitään. Tottakai kisapaikka oli hieno saavutus mutta yksilötasolla kehitys on ollut toistaiseksi valitettavan hidasta. Onhan se hieno asia, että vaikkapa Tim Sparv pelaa säännöllisesti Ruotsissa mutta toivoisin silti, että kovempiin liigoihin tulisi suomalaisia.

Itse asiassa vain Roman Eremenko, Niklas Moisander ja varauksin Veli Lampi ovat nuoria pelaajia jotka ovat selkeästi kehittyneet urallaan ja heiltä voi odottaa vielä enemmänkin. Kovasti hehkutettu Perparim Hetemaj on edelleen pelillisessä umpikujassa, eikä siinä mielessä eroa mitenkään muistakaan suomalaisista. Jukka Raitala sai hienon mahdollisuuden Hoffenheimissa mutta peliaikaa ei ole tullut ja sielläkin on mm. Andreas Beck joka pelaa Saksan maajoukkueessa.

Siksi Baxter on tehnyt mielestäni ihan oikean peliliikkeen siinä, että nuorentaa joukkuetta maltillisesti. Ei mitään vallankumousta vaan hiljalleen ajetaan ne oikeasti potentiaaliset pelaajat sisään. Suomen kokenutta kaartia haukutaan jatkuvasti mutta kyseessä on kuitenkin nippu erinomaisia jalkapalloilijoita ja ennen kaikkea kokeneita urheilijoita.

Suomen tarmon tulisi nyt keskittyä siihen miten tämä tärkein ikäluokka eli 27-30-vuotiaat saataisiin pelaamaan hyvällä tasolla. Sillä tuon ikäluokan kuuluisi juuri nyt muodostaa Suomen runko, höystettynä muutamalla kokeneella ja muutamalla nuorella pelaajalla. Niin kauan kun Väyrynen, Tainio ja Forssell ovat alamaissa, niin tasan niin kauan on annettava peliaikaa kokeneille ja näille "vanhoille" pelaajille. Miksikö? Yksinkertaisesti siksi, ettei parempiakaan ole.

Olen iloinen, että Porokara, Hämäläinen ja Sparv saivat nyt näyttöpaikan. Kahden ottelun perusteella ei kuitenkaan kannata tehdä liian suuria johtopäätöksiä, vaikka kiistatta lupaava alku olikin. Niin se oli aikanaan vaikkapa Janne Sallilla ja Teemu Tainiolla Saksaa vastaan mutta kaikkea voi sattua. Ja esim. Porokara on pelaaja joka on jo pitkään ollut maajoukkueen mukana ja nyt kun hän pääsi kentälle, näkyi välittömästi, että hän tunsi täydellisen hyvin Suomen pelitavan. Se on ehdottoman tärkeää.

Suomessa on ikävästi menty vähän siihen, että heitellään vain nimiä sieltä ja täältä, sen sijaan, että joku miettisi myös sitä miten joku pelaaja oikeasti istuu maajoukkueeseen ja toisekseen onko hän parempi kuin nykyiset pelaajat. Varsinkin Teemu Pukkia hehkuttavat ovat mielestäni todella pihalla siitä mitä A-maajoukkuetasolla vaaditaan. Pukki on lupaava pelaaja mutta tällä hetkellä ainoastaan sitä. Berat Sadikista ei taida tulla koskaan maajoukkueelle tehokasta kärkeä ja syynä on yksinkertaisesti pelikäsityksen puutteet ja pienet yksityiskohdat esim. viimeistelyssä.

Suomi pelasi olosuhteisiin nähden hyvät karsinnat, voitti viisi ottelua ja hävisi vain kahdesti. Se on Suomen maajoukkueelle hieno suoritus. Kritiikki on paikallaan jotta kehitystä syntyy mutta se pitää osata pitää myös oikeissa mittasuhteissa. Suomi on edelleen neljänkymmenen tuolla puolen maailman rankingissa ja se kertoo osaltaan jo jotain.
 

Fordél

Jäsen
36-vuotias Sami Hyypiä pelaa edelleen ihan loistavaa futista, tekee sitä Bundesliigassa ja vielä kärkijoukkueessa. Hannu Tihinen on FC Zürichin kapteeni ja joukkue pelaa Mestarien liigaa. Tintti Johansson on ollut suorastaan kliininen maalintekijä näissä karsinnoissa. Eli kovia pelaajia ovat nämä kokeneet parrut.

Hyypiä ja Tihinen ovat ehdottomasti Suomen aivan terävintä kärkeä edelleen, mutta mielestäni se ei kuitenkaan ole ideaali topparipari Suomelle? Molemmat ovat aika samasta puusta veistettyjä mitä tulee heidän vahvuuksiin. Tämä tekee mielestäni keskuspuolustuksestamme hyvän ilmassa ja jalalla kun on aikaa, mutta sitten kun tulee nopeita tilanteita maata pitkin, on kaksikko pulassa, koska liikkuminen ei ole enää entisellä tasolla. Siksi olisi kiva nähdä esim. Hyypiän parina liikuvampi toppari, mutta kuka tämä olisi, on vaikeampi sanoa. Joka tapauksessa Hyypiä ja Tihinen pärjäävät tiettyjä maita vastaan ja esimerkiksi eilisessä Saksa-pelissä, jossa vastustajan pelinopeus oli heikkoa, olisi tällä kaksikolla pärjätty. Sitten kun vastaan asettuu esimerkiksi Venäjä, olisi syytä harkita toisenlaista keskuspuolustusta.
 
Hämäläinenhän on tällä kaudella nostanut itsensä Veikkausliigan parhaimmistoon (jopa ihan parhaaksi pelaajaksi? mielestäni kyllä) juuri tuossa keskikentän keskellä, jossa on ollut aivan loistava. Laidassakin nykyään näyttää homma toimivan hyvin kun on tullut pari tervettä kautta alle ja homma on toiminut, itseluottamus kasvanut jne. Pitää toki katsella nyt että mikä paikka vakiintuu Kappen "omaksi" tontiksi kun siirto ulkomaille pikkuhiljaa (Veikkausliiga-kauden jälkeen...) tulee ajankohtaiseksi. Tulevaisuuden A-maajoukkueen vakiokasvoja, se on varmaa, sanon ma.

Juu tiedossa on, että Hämäläinen on pelannut Tepsissä keskikentän keskustassa. Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että maajoukkueessa Hämäläisen sauma on nimenomaan laidalla, sillä siellä on pulaa tekijämiehistä. Keskelle kyllä riittää Hämäläistä laadukkaampia pelaajia enkä oikein usko, että Hämäläinen syrjäyttäisi Roman Eremenkon, Tainion tai Väyrysen. Myös Sparv pelasi niin vakuuttavat kaksi peliä, etten uskaltaisi heittää Hämäläistä tuohon keskikentän pohjalle. Poika on siihen vähän turhan heiveröinen.

Mielenkiinnolla itsekin odotan mihin Hämäläinen suuntaa jatkossa. Pelit Veikkausliigassa eivät kehitä ja pronssin jälkeen onkin hyvä lähteä katselemaan ulkomaita. Oma suosikkimaani tässä kohtaa olisi edelleen Hollanti, jossa pelataan tasokasta futista, mutta jossain keskitason jengissä luulisi peliaikaakin irtoavan. Kunhan ei lähde Ruotsiin tai Norjaan.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Kovasti hehkutettu Perparim Hetemaj on edelleen pelillisessä umpikujassa, eikä siinä mielessä eroa mitenkään muistakaan suomalaisista.

Berat Sadikista ei taida tulla koskaan maajoukkueelle tehokasta kärkeä ja syynä on yksinkertaisesti pelikäsityksen puutteet ja pienet yksityiskohdat esim. viimeistelyssä.
Toki on väärin kaikkia asianosaisia kohtaan tehdä rinnastuksia ja vertailuja, mutta olen näkevinäni Hetemaj'ssa seuraavan sukupolven Joonas Kolkan. Paljon kohua (kaksikymppistä Kolkkaahan hehkutettiin lähes Litmasen veroisena pallotaiturina!), kentällä paljon näennäistä yrittämistä ja säheltämistä mutta tehokkuutta ei ollenkaan. Näkemyksen puutteesta johtuva säntäily syö energiaa niistä oikeasti merkityksellisistä hetkistä.

Sadik taas... no joo. Itse kuulemma pitää Zlatania esikuvanaan mutta pelaa kuin reilusti laimennettu versio Shefkistä. Iso, muttei osaa käyttää kokoaan hyväksi. Ei erityisen taitava. Pehmeä.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Hyypiä ja Tihinen ovat ehdottomasti Suomen aivan terävintä kärkeä edelleen, mutta mielestäni se ei kuitenkaan ole ideaali topparipari Suomelle? Molemmat ovat aika samasta puusta veistettyjä mitä tulee heidän vahvuuksiin.

Olen kyllä vähän samalla kannalla. Jotenkin tuntuu, että molemmille sopii paremmin se rooli puolustuksen johtajana ja pelin ohjaajana. Olenkin aina pitänyt Tihistä vähän niin kuin vara-Hyypiänä. On ihan totta mitä sanoit ominaisuuksista mutta tässäkin tullaan taas siihen, että Suomen on peluutettava kaikkia parhaita jolloin väistämättä parhaasta roolista joutuu tinkimään. On kuitenkin ihan kiehtova ajatus laittaa vaikkapa Moisander toiseksi toppariksi, kaikista puutteistaan huolimatta. Hyypiä on kuitenkin loistoesimerkki huipputason topparista. Vaikka liike on vähän kankeaa niin pelisilmä on loistava ja ennen kaikkea Hyypiä on ihan fantastinen pelinavaaja.

Evil kirjoitti:
Toki on väärin kaikkia asianosaisia kohtaan tehdä rinnastuksia ja vertailuja, mutta olen näkevinäni Hetemaj'ssa seuraavan sukupolven Joonas Kolkan. Paljon kohua (kaksikymppistä Kolkkaahan hehkutettiin lähes Litmasen veroisena pallotaiturina!), kentällä paljon näennäistä yrittämistä ja säheltämistä mutta tehokkuutta ei ollenkaan. Näkemyksen puutteesta johtuva säntäily syö energiaa niistä oikeasti merkityksellisistä hetkistä.

Täsmälleen! Ihan sama pisti silmään jo nuorten kisoissa. Peli näyttää hyvältä ja kauniilta ja ties mitä kaikkea mutta tehot puuttuvat täysin. Ja tuo on loistava pointti, että juuri ratkaisevalla hetkellä Hetemaj ei onnistu. Ja väsymys on aina yksi syy, etenkin jos se virta käytetään tavallaan hyödyttömissä osissa kenttää. Ja tässäkin pätevät ne yksityiskohdat jotka erottavat todelliset pelimiehet massasta, vrt. Özil Saksasta.
 

Fordél

Jäsen
Olen kyllä vähän samalla kannalla. Jotenkin tuntuu, että molemmille sopii paremmin se rooli puolustuksen johtajana ja pelin ohjaajana. Olenkin aina pitänyt Tihistä vähän niin kuin vara-Hyypiänä. On ihan totta mitä sanoit ominaisuuksista mutta tässäkin tullaan taas siihen, että Suomen on peluutettava kaikkia parhaita jolloin väistämättä parhaasta roolista joutuu tinkimään. On kuitenkin ihan kiehtova ajatus laittaa vaikkapa Moisander toiseksi toppariksi, kaikista puutteistaan huolimatta. Hyypiä on kuitenkin loistoesimerkki huipputason topparista. Vaikka liike on vähän kankeaa niin pelisilmä on loistava ja ennen kaikkea Hyypiä on ihan fantastinen pelinavaaja.

Samaa mieltä. Tihinen on tosiaan vara-Hyypiä. Molemmat ovat samasta puusta veistetyt, mutta Hyypiän meriittien ja otteiden ollessa vakuuttavammat, on Tihinen jäänyt maajoukkueessa vähän varjoon. Sitten kun nämä kaksi kaverusta laitetaan topparipariksi, kärsii mielestäni monipuolisuus pahasti.

Näin ollen vaikka Tihinen ja Hyypiä ovat Suomen ehdotonta eliittiä ja pienen maan on yleensä peluutettava aina parhaita yksilöitä, täytyisi tässä kohdin mielestäni nähdä laajempi kokonaisuus. Monipuolisemmalla toppariparilla saataisiin puolustuspelaamiseen uusia ulottuvuuksia ja samalla Hyypiä olisi vielä selkeämpi puolustuksen johtaja ja isähahmo. Se toisi varmasti selkeyttä pelaamiseen kuin se, että siellä häärii varsinaisen Hyypiä ja vara-Hyypiä. Ja Voikkaan jättiläisen vieressa olisi mitä parhain kehityspaikka nuorelle pakille. Kenties seuraavissa karsinnoissa pakisto näyttäisi tältä:

Pasanen - Moisander - Hyypiä - Lampi
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös