Turhan tiedon -ketju

  • 664 749
  • 3 252

kovalev

Jäsen
TKH kirjoitti:
Luin joku aika sitten vanhan vuodelta 1983 olevan Nedomanskyn haastattelun ja muuten siinä ei ollut mitään ihmeellistä, mutta se kerto alkaneensa harkita loikkausta jo 1960-luvun puolenvälin maissa. Se sano, että NHL:ssä oli useita joukkueita joiden se tiesi haluavan sen sinne pelaamaan. Erityisen lähellä loikkaus oli jo 1967, jolloin Tsekkoslovakkia oli Kanadassa pelaamassa kiertuetta. Loikkaus oli sovittu valmiiksi Emile Francisin (NYR manageri) kanssa. Suunnitelmissa oli, että Nedomansky poistuisi ottelun jälkeen häntä odottavaan pakoautoon. Joukkueesta vastaavat henkilöt vain olivat jotenkin ilmeisesti päässeet aiotun loikkauksen jäljille, tai sitten sillä kävi harvinaisen huono tuuri, koska Nedoa ei peluutettu kyseisessä pelissä. Tällöin se joutui olemaan joukkueen muiden henkilöiden kanssa niin tiiviisti, ettei tilaisuutta loikkaamiseen tullutkaan. Nedohan loikkasi sitten vasta seitsemän vuotta myöhemmin, se olisi yksi NHL:n suurimmista legendoista, jos tuo -67 loikkaaminen olisi onnistunut.
Aihetta sivuten. Mikähän mahtoi olla NHL-seura ja vuosi, kun kyseinen seura oli tulossa Suomeen pelaamaan joitain näytösotteluita. Nedomansky kuului tähän joukkueeseen, mutta ei uskaltanut tulla joukkueen mukana, kun pelkäsi, että hänet vangittaisiin täällä ja luovutettaisiin takaisin Tshekkoslovakiaan.

Tuntuu aika hurjalta.
 

Doaner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arizona Coyotes, Shane Doan
Shane Doanin vaimon Andrea Doanin veriryhmä on O-
 
Viimeksi muokattu:

TKH

Jäsen
kovalev kirjoitti:
Aihetta sivuten. Mikähän mahtoi olla NHL-seura ja vuosi, kun kyseinen seura oli tulossa Suomeen pelaamaan joitain näytösotteluita. Nedomansky kuului tähän joukkueeseen, mutta ei uskaltanut tulla joukkueen mukana, kun pelkäsi, että hänet vangittaisiin täällä ja luovutettaisiin takaisin Tshekkoslovakiaan.

Tuntuu aika hurjalta.

Mutta totta se on. Kyseessä on Toronto Torosin Euroopan reissu 1975, jolloin joukkueen mukana olivat kummatkin edellisen vuoden loikkarit (eli siis Nedo ja Farda, joka loikkasi Nedon kanssa edellisenä vuonna). Asian paikkansa pitävyyden käytännössä todistaa se, että kaverithan jäivät Ruotsiin, jossa Toros oli pelannut edelliset ottelut. Ne odottelivat siellä sen aikaa, kun muu joukkue pelasi Suomessa. Muu joukkue ne haki ne sitten sieltä Suomen reissun jälkeen.
 

TKH

Jäsen
Kaivelin tuossa tilastojani kyseisestä WHA:n joukkueiden Suomen reissusta. Ja nuo ottelut löysin. Ja vuosi oli se 1975.
HIFK - Winnipeg Jets 5-7
Tappara - Winnipeg Jets 3-3
TPS - Winnipeg Jets 4-3

HIFK - Toronto Toros 2-6
Tappara - Toronto Toros 5-5

Varsinkin Jetsiä vastaan yllättävän kovia tuloksia, joukkueessa kun pelasi legendaarinen Hot Line eli Bobby Hull - Ulf Nillson - Anders
Hedberg. Ja olihan siellä luonnollisesti myös Vellu Ketola ja Heksi Riihiranta tuolloin. Toronton joukkueesta Nedomansky oli se kaikkein paras, mutta oli siellä pari muutakin merkittävää pelaajaa, lähinnä mieleen muistuu ainakin Frank Mahovlich sekä Mark Napier. Kai Paul Hendersonkin voi olla joillekin tuttu myös.
 

TKH

Jäsen
Tuosta jääkiekkoilijoiden Suomen viranomaisia pakoilusta/pelkäämisestä tuli luonnollisesti heti mieleen se aikoinaan aina kuuluisaksi noussut Sterner-episodi. Tuollainhan se meni.

"Sterner oli kerran 1960-luvun puolessavälissä Röglen kanssa pelaamassa Hakametsän hallissa harjoitusottelua yhdistettyä Tampereen joukkuetta vastaan. Sterner joutui tavalliseen tapaan erilaisiin tappelun nujakoihin. Yhdessä nujakassa Sternerin maila osui suhteellisen kovaa Timo Ahlqvistin päähän. Asiasta nousi tiedotusvälineissä suuri jupakka ja ottelun jälkeen Sterneristä oli tehty poliisille myös rikosilmoitus. Rögle joutuikin keskeyttämään Suomen pelimatkasta ja matkustamaan poliisia pakoon takaisin Ruotsiin. Ajan kanssa asia kuitenkin unohtui ja Sterner pelasi myöhemmin useastikin Suomessa."
 

TKH

Jäsen
Tähän ketjuunhan nämä vissiin sopii hyvin, eli kaivoin vielä ruotsalaisten tulokset WHA:n joukkueita vastaan tuona kyseisenä vuonna.

Modo - Toronto Toros 6-0
Björklöven - Toronto Toros 2-3
Skellefteå - Toronto Toros 5-2
Timrå - Toronto Toros 3-1
Jämtland/Härjedalen Select - Toronto Toros 0-12
Brynäs - Toronto Toros 7-4
Hammarby - Toronto Toros 2-5


Sweden National Team - Winnipeg Jets 2-6
Stockholm Select - Winnipeg Jets 3-7
Leksand - Winnipeg Jets 2-8
ästra Frölunda - Winnipeg Jets 3-4
Czechoslovakia National Team - Winnipeg Jets 6-1
Czechoslovakia National Team - Winnipeg Jets 3-1
 

TKH

Jäsen
Lentotukialuksista puheen ollen, niin on tullut tuota Kiinan laivaston hankintoja jonkin verran seurattua. Jos kiinnostaa mitä sille kasinoksi ostetulle Kuznetsov -luokan lentotukialukselle (Varyag) kuuluu, niin tuolta löytyy siitä vähän juttua.
http://www.strategypage.com/htmw/htnavai/articles/20060530.aspx

Tämä seikkahan asiasta mielenkiintoisen tekee. Su-33 kun on lentotukialushävittäjä ja 50 kappaletta on aika lailla se määrä, jonka on ajateltu Kiinan tulevaan lentotukialukseen niitä tarvittavan.
http://www.kommersant.com/p715509/r_528/China_jet_fighters_export/
http://www.defenseindustrydaily.com...3-carrierbased-fighters-from-russia/index.php

Mainitaan vielä, että Kiinassahan on kaksi muutakin neukkujen vanhempaa lentotukialusta eli Kiev ja Minsk, mutta ne toimivat jonain teemapuistoina. Tuo varyaghan laskettiin vesille vähän ennen neukkujen romahtamista, jonka takia ne ei saaneet sitä aivan valmiiksi.
 

Target

Jäsen
Suosikkijoukkue
Löytyy
TKH kirjoitti:
Tuo varyaghan laskettiin vesille vähän ennen neukkujen romahtamista, jonka takia ne ei saaneet sitä aivan valmiiksi.
ja yksi, mikä jäi vähän vaiheeseen myytiin intiaan. oisko ollut joskus -90 luvulla.
 

Kawalski

Jäsen
Suosikkijoukkue
pesäkissat
NATOn vaatimus on että kaikki laitteet toimii dieselillä. Tämän takia myös enduroprätkät joita tämä puolustusliitto käyttää on dieseleitä.
 

Rocco

Jäsen
Maailman eristynein saari on Bouvetin saari Antarktiksen, Afrikan eteläkärjen ja Etelä-Amerikan eteläkärjen välimaastossa. Lähin toinen maa löytyy Antarktikselta yli 1600 km päästä.

Maailman kaukaisin piste merellä lähimpään maahan on eteläisellä tyynellämerellä. Lähin maa löytyy 2688km päästä. Ducie Island pohjoisessa, Moto Nui koillisessa ja Maher Island Antarktiksen kupeessa etelässä, lännessä Chatham Island ja Chile idässä. Maaton alue on isompi kuin edesmennyt Neuvostoliitto. Tieteiskirjallisuuden kaupunki R´lyeh sijaistee pisteessä.

Maailman kaukaisin piste mereltä löytyy Luoteis-Kiinasta, Dzoosotoyn aavikolta. Lähimpään meren rantaan on matkaa 2645km.
 
Viimeksi muokattu:

halogeeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport
K-Espoo

K-Espoon tavoite oli ennen kauden 1993-1994 alkua olla runkosarjassa seitsemäs ja valmentaja Martti Merra sanoi Ilta-Sanomissa, että "Se on mielestäni hauska tavoite".
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Montreal Canadiensin entinen omistaja ja valmentaja Leo Dandurand kielsi pelaajiltaan autolla ajamisen, koska uskoi sen aiheuttavan pahoja käsi- ja jalkakramppeja.
 

Bone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buccaneers, Lightning
hilson kirjoitti:
Jos laittaa palavan tulitikun paljaan perseen kohdalle ja pieraisee, liekki saattaa imeytyä peräaukkoon.

Kokemuksen syvä rintaääni puhuu?

Sinivalaan latinankielinen nimi on Balaonoptera Musculus. (ulkomuistista)
 

Harri2001

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
B1 kirjoitti:
Sinivalaan latinankielinen nimi on Balaonoptera Musculus. (ulkomuistista)

Melkein oikein. Nimi on Balaenoptera musculus. (wikipediasta)
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Suomen ensimmäinen päiväkoti sijaitsi Forssassa, ja se oli Finlaysonin puuvillatehtaan työntekijöiden lapsille tarkoitettu.
 

Bone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buccaneers, Lightning
Harri2001 kirjoitti:
Melkein oikein. Nimi on Balaenoptera musculus. (wikipediasta)

Jep. Kuten sanoin, ulkomuistista...
noh, pääasia että lähes sinnepäin.
 

Mietsuslav

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Hirudoid forten vaikuttava aine on mukopolysakkaridipolysulfaatti.

Kymmenen vuotta sitten näin mainoksen ja oli niin hieno sana, että jäi mieleen.
 

TKH

Jäsen
Target kirjoitti:
ja yksi, mikä jäi vähän vaiheeseen myytiin intiaan. oisko ollut joskus -90 luvulla.

Varyag meni Intialta ohi suun, mutta ostihan ne sen Kiev -luokan lentotukialuksen eli Gorshkov:n. Eli Gorshkovhan on samanlainen 1970-luvun aivan lopussa tai 1980-luvun aivan alussa vesille laskettu lentotukialus, joita Kiina osti kaksi, eli Kiev ja Minsk. Intia osti aluksen muutama vuosi sitten ja tällähetkellä se on perusteellisessa huollossa ja tiettävästi se astuu Intian merivoimien käyttöön ensi vuonna. Intia osti kaupan yhteydessä siihen tukialushävittäjäksi muuten MiG-29K:n. Ja tulihan siihen joitakin Kamoveja tietysti myös. Iso kauppa. Tuo alus on muuten ainut noista neljästä rakennetusta Kiev -luokan lentotukialuksesta, joka on edelleen palveluksessa. Alus on pieni lentotukialukseksi, siinähän on vain 12 hävittäjää ja luokkaa 20 helikopteria, mutta se on erittäin tulivoimainen monipuolisen ohjusaseistuksen ansiosta. Sehän on suunniteltu eräänlaiseksi raskaan risteilijän ja lentotukialuksen risteymäksi.
 

Paitselo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Carl Brewer Forever & Karjakunnan nakit
Kawalski kirjoitti:
NATOn vaatimus on että kaikki laitteet toimii dieselillä.

Kuten siis myös NATOn lentokoneet, helikopterit ja ohjukset? Olishan se kyllä ihan jänskä juttu jos Suomeenkin sitten ruvettaisiin toimittamaan dieselillä toimivia Hornet-hävittäjiä...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös