House of the Dragon – Game of Thronesin esiosa

  • 38 130
  • 261

mikko600

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC, maapisteet, Captain Conker
Kasvottomat on perustettu aikanaan Valyrian kaivoksissa, ennen jopa Braavosin perustamista. Nimetön perustaja kuuli orjien rukoilevan monille eri jumalille ja päätteli että kaikki nämä rukoilivat samalle jumalalle jolla on useita kasvoja. Eli olivat olemassa jo ennen sarjan tapahtumia.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Itse en oikein ymmärrä kritiikkiä hahmojen HMV luonteesta.. hahmothan on monisyisiä ja motiivit toimien takana on .. inhimillisiä.. pl. ehkä Daemon. Ja kun nyt ei poukkoilla hahmokertomuksesta toiseen (joka toki GoT:ssa oli myös kirjain tapa edetä) niin tarinankuljetus on rauhallisempaa.. ja tämä on minun mielestäni tän uuden vahvuus.. ainakin toistaiseksi.



Vähän aikahyppy kyllä pelottaa. Outlanderissahan tuo 20 vuotta hyppy oli sinänsä hyvin tehty, vaan sitten hahmot ulkoisesti ikäänkuin nuorentuivat vähän hölmösti vaikka aika kuluu eteenpäin. Tässä sentään vaihdetaan näyttelijöitä..


Matt Smithille kyllä erityismaininta ilmeikkäästä näyttelemisestä joka ei paljasta mitään mutta näyttää että tunteita on takana. Toki mies oli mainio draamanäyttelijä jo The Crown:n kahella ekalla kaudella, joten siten ei pitäisi
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Kasvottomat on perustettu aikanaan Valyrian kaivoksissa, ennen jopa Braavosin perustamista. Nimetön perustaja kuuli orjien rukoilevan monille eri jumalille ja päätteli että kaikki nämä rukoilivat samalle jumalalle jolla on useita kasvoja. Eli olivat olemassa jo ennen sarjan tapahtumia.
Joo, nerokas vitsihuumorini pohjautui puhtaasti Laenorin rakastajan konkreettiseen kasvojenmenetykseen.

@Backis
@pyyksteri
@Hols Nilgerssön
 

FASlapsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Eipä tosiaan ole vielä kenestäkään tullut mitään inhokkia, eikä toisaalta selkeetä suosikkiakaan. Kaikissa on jotain ärsyttävää ja vittupäisyyttä, mutta sitten jotain hyviäkin ominaisuuksia. Jossain Joffreyssä ja Ramsayssä ei ollut mitään muuta kuin paskaa. Daemon on mulkku, mutta sillee kivalla jaimelannister-tavalla. Muista päähahmoista kuningatar ei oo vielä oikein mitään ärsyttävää tehnyt, muut on, mutta sitten ne on myöskin tehneet hyviä juttuja. Ehkä tässä onkin haettu sitä, että ei oikein ole tarkoituskaan katsojien olla selkeesti joidenkin puolella ja toisia vastaan, sitten kun toden teolla alkaa selkäänpuukottelut ja taistelut. Ja ehkä sieltä sitten myös hahmot äityy todella paskamaisia asioitakin tekemään, kun on tosi kyseessä ja meno Toijalaan jos persaus kestää.

Osa pienemmän roolin hahmoista on kyllä vielä melko hpk, niinku vaikka nää valkotukkarastojen lapset, tai uusi Koura. Kouran pojille taas on jo särmää saatu vähällä ruutuajalla rakennettua, potentiaalia on.
 

Infamous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Penguins, Steelers
Vanha koura Otto Hightower Rhys Ifansin näyttelemänä varastaa jokaisen kohtauksen. Myös "uusi Varys" Larys clubfoot vaikuttaa potentiaaliselta kieroilijalta. En tiedä sanoako näitä suosikeiksi vai inhokeiksi, mutta heidän tähdittämät kohtaukset saavat järjestään heristämään etusormea hyväksyvästi ruutua kohden, hymynkareen siivittämänä.
 

FASlapsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
No niin.

Aikahyppy tapahtui, parit näyttelijät vaihtui, ja muilta revittiin sitten sen verran tukkaa päästä että ne näytti entistä vanhemmilta. Lapsia oli tullut niin perkeleesti lisää, että alkaa olla hankala pysyä mukana kuka on kenenkin ja minkäkinlainen persoona. Mutta onneksi urakkaa helpotettiin pistämällä tässä jaksossa muutama tyyppi hautaankin.

Daemonin aikuiseksi kasvanut lapsivaimo oli sitten vissiin hänelle riittävän friikki ja kaunis, tai sitten Daemon oli vain viimein saanut maestereilta viagransa, mutta oli miten oli, sinne oli pari uutta valkorastatukkaa tullut. Kolmas jäi sitten uuniin, ja uunikin paloi siinä hytäkässä. Ja nyt ei oo taaskaan Daemonilla vaimoa. Tämänkertainen menetys taisi vähän ikävämmältä tuntua kuin aiemman vaimon draakinen onnettomuus ja 16 kertaa kiveen törmääminen, mutta eipä nyt vieläkään mitään kauhean suurta tunteen paloa miekkosessa näkynyt, vaikka vaimo ja lastensa äiti meni ja polttomurhasi itsensä kun alkoi synnyttäminen vituttamaan. Kai ne oli Daemonin lapsia, kun tässä nyt on kaikenlaista salaisukkihommaa selkeesti liikkeellä? Tummaihoisia rastatukkia oli molemmat tytöt, ja ainakin sen tytön kanssa jolla oli lohikäärme, Daemon luki kirjaa ja oli sille kiltti perheenisä, lohikäärmeetön lapsi taas oli turha paskakikkare.

Rhaenyrakin oli alkanut synnyttelemään, mutta ei pakottanut homppelimiestään tekemään kanssaan väkisin lapsia, vaan teki niitä Harwin Strongin kanssa, joka oli vissiin sitten hymyssä suin ottanut vastaan Criston Colelta avoimeksi jääneen huoran paikan. Mutta Harwinilla petti sitten kasetti lapsostensa treeneissä ja karkasi kitkeräksi muuttuneen Cristonin kimppuun, kun ei se vitun suklaasilmä antanut omille pojilleen paikkaa ykkös-yyveessä. Ja sitten vielä oma rampa broidi meni ja kuningattaren kainosta pyynnöstä tapatti oman kotinsa tuhopolttamalla veljensä ja siinä sivussa rehdin isäpappansakin! Voihan vittu. Littlefingerikin alkaa olla paperia tän klenkka-Larysin rinnalla, kaveri osoittautui aivan ensiluokkaiseksi psykopaatiksi ja kulissi-keijoksi.

Kuningattaren ikkunasta runkkaava keijupoika vaikuttaa nappaavan Joffrey Baratheonin viittaa itselleen, ja symppis-kuningatar on muuntumassa kovaa vauhtia Cerseiksi.

Ja vieläkin se perkeleen sisältä syöpyvä kuningas on hengissä, eikö se nyt jumalauta kuole ikinä? No, kyllä se varmaankin piakkoin kuolee, ja sitten vasta alkaa naamoja putoilemaan, nyt jo saatiin muutama hengiltä mutta eiköhän tuo ollut vasta alkusoittoa. Varsinainen lohikäärmeiden tanssi alkanee vasta kun aletaan selvittelee että kukas meistä nyt onkaan sit se seuraava kunkku tai kuningatar, kun se spitaalinen vätys nyt viimein tajusi kuolla.

Kovaa settiä. Ja ilmeisesti kovenee vain.

Hauskoja pikkujuttuja, jotka pisti silmään:
- Kun Criston Cole treenasi kuningattaren ja Rhaenyran muksuja, kuningattaren muksuilla oli suojiensa alla vihreät vaatteet, ja Rhaenyralla mustapunaiset. Höhö. Ei se varmaan mitään meinaa.
- Homppeli-Laenor kertoi siellä jossain saarilla yhä käynnissä olevista myllyistä, ja kuinka siellä kuulemma oli joku veijari tappelemassa mekossa ja violetissa parrassaan. Daeneryksen fuckboy Daario Nahariksella piti olla violetti haarautuva parta kirjojen kuvauksien mukaan, mutta eipä ollut telkkarissa, koska oishan se nyt ollut ihan helvetin koomisen näköstä, vieläpä hahmolla jonka pitäisi vietellä olemuksellaan lohikäärmekuningatar. Samaten oli juttua safiireista, ja tää violettipartainen mekkoukko oli kuulemma kaiken muun lisäksi jättimäisen iso, siitä tuli Brienne of Tarth mieleen. Sehän oli jättimäinen väärän sukupuolen vaatteita käyttävä akka safiirisaarelta.
- Joku Eddard rakenteli kuninkaan kanssa pienoismalli-Valyriaa. Miks just Eddard? Tä? Pakko olla joku symbolinen juttu ja viittaus Ned Starkiin, mutta kun en tiiä mikä.
- Kuninkaan kokouksessa kävi ilmi että Brackenit ja Blackwoodsien suvut jotain nahistelivat keskenään, ja mietittiin että mitä vittua niille nyt pitäisi tehdä. Niistähän toinen edusti sitä Rhaenyraa kosinutta pikkupoikaa, jolle se toisen suvun edustaja huusi katsomosta vittuiluja, ja joka sitten sai pikkupojan miekasta mahaansa. Kuningatar ois halunnut tehdä niiden riidalle jotain, mutta Rhaenyra väänsi asian toisinpäin. Höhö. Ei se varmaan mitään meinaa.
 
Viimeksi muokattu:

ZayWest

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Käännettävät rotsit, Ensisijainen kontakti
Pistetään tageihin ajatuksia uusimmasta jaksosta.

Olihan tuo aikahyppy odotetun hankala jos nyt about 10 vuotta oli edetty aina onnistuvista häistä. Ei mikään helppo rasti, mutta olisihan tuosta pahimmat paskat voinut karsia. Ja luoda uutta sisältöä vaikka vanhat haavat ovatkin läsnä.

Criston Cole on siis 10 vuoden jälkeen katkera kun Rhaenyra ei yhden illan panon päätteeksi avioitunut. Mies pistää Rhaenyran practical husbandin homorakkaan pään perunamuussiksi kuninkaallisissa häissä, häpäisee juhlat ja saa silti vielä Alicentilta uuden mahdollisuuden.

Mites se Cole menikään? Ei ole kuin vähän kunniaa ja nimi. Joku saattaisi edetä vähän elämässään ja käyttää nöyrästi uuden mahdollisuuden.

Eli tekijät selvästi halusivat Colesta ikiteinin mulkun ja tuo valinta ei nyt oikein onnistunut minusta. Tuossa kun eräs rampa kuiskailija näyttää joka vaihdossa miten luodaan ihon alle pääsevä ja kiinnostava mulkku.

Larys sitten voikin nauttia tuosta kaaoksen luomisesta. Selvästi ketään ei kiinnostanut häiden jälkeen että miten tuolla liikkuu tarkkaa tietoa kaikesta jopa salatusta.

Toki tuo 5. jakso jätti vaikutelman että Larys ottaisi hillitymmin kun hän kuitenkin kuiski Alicentia myöten oleellisille tyypeille tietoja. Ja luulisi noiden häiden jälkeen kiinnostaneen edes vähän tapahtumaketju. Alkaen vaikka Colen kuulusteluista privaateissa merkeissä. Sitten Alicent olisi luultavasti uhannut aborttitee-kortilla ja olisi voitu kysellä että mistä tieto liikkui.

Kyllähän Larys dominoi, mutta parittaja-Hightower napattiin kiinni kun kuningas ja teiniprinsessa kävivät yhden asiallisen keskustelun. "Hoida faija duunisi, hoidan omani". Ja kohta Otto hyvästeli Alicentia.

Eli ehkä turhaa nillitystä, mutta tässä sarjassa luulisi kuninkaallisten häiden jälkilöylyjen aiheuttaneen kunnon tutkinnat kun mietti miten Otto pistettiin poppareille.

Saisi muuten tehdä comebackin kuten Alicent jo kaipaili. Mikä sitten rooli olisi, en tiedä.

Uusi Rhaenyra ja Alicent vaativat hetken totuttelua. Cooke oli yhtä loistava heti kuin Bates Motellissa, mutta aikansa ottaa tottua duoon. Oli kuitenkin melko väkevä tuo teinien setti ja viimeinen näytös.

Daemon oli ihan napakka onnistuminen ja nyt tosiaan tuntui vähän närästävän vaimon yksityiset grillibileet.

Muutoin saakin sitten ihmetellä jatkossa uusia junnuja ja mitä kukin on kellekin lopulta. Olisi varmaan hyvä tuntea lähdemateriaali edes siedettävästi.

Larys, MVP. Daemonille myötätuntoa minulta ja yleisesti keskisormea ettei tuota 10 vuoden väliä oltu täytetty jollain uudella ongelmavyyhdillä. Nyt tuntui oudolta että edelleen häitä sekä sen nurkilla kuultuja juttuja hyödynnettiin kuin juhlat olisivat olleet eilen.

Jatkoon silti.
 

ZayWest

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Käännettävät rotsit, Ensisijainen kontakti
Napattava vielä kiinni jo puhutusta hahmosta joka oma kärkisuosikki alkaa olemaan. Vähän tämä uusin kuitenkin mietitytti.

Larys.

Hahmon kohdalla on helppo todeta että pelaa esimerkiksi Littlefingeriä röyhkeämpää peliä, ottaa jopa hulluja riskejä ja luottaa omaan laskelmointiin. Tuollaista älykkään ylimielistä tekemistä ja valtapelin suhteen pyyhitään uhat pois, manipuloidaan kiitollisuus-velkaa ja ollaan olevinaan fiksu neuvonantaja. Oma etu ainoa prioriteetti.

Unohtui tästä uusimmasta mainita että olikohan ihan älykkäin liike hyökätä Alicentia vastaan? Argumentti kun oli että kuningatar toivoi ja toive toteutui. Sitten velkoja, velkoja.

Alicent näytti jo 10 vuotta sitten että häihin tullaan omassa pelipaidassa ja nyt loppuu se hänen hyvän sydämen hyväksikäyttö. Queen. Loputtomasti petetty tapaus joka saanut jalostua 10 vuotta. Ja oma väri voimissaan yhä.

Alicent kuitenkin pelasti Criston Colen josta sai täydellisen liittolaisen. Vielä kun Cole osoitti taipumusta brutaaliin väkivaltaan ja yhä edelleen on mulkun piirteitä. Silti hänkin alkujaan ihan hyvä tyyppi ja tekisi varmaan kaiken Alicentin vuoksi.

Eli ei ehkä ihan loppuun saakka mietittyä toimintaa Larysilta imo. Häntä ei nyt mikään mahdoton olisi pyyhkiä pois jos Alicent nyyhkisi Cristonille.

Jännä kolmikko kyllä kieltämättä.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Aivan pelkästään episodin puolesta. Aivan vitun paska. Ei muuta. Tuolla kaikki tämä shitti spoilereissa taannoin. Heikoin jakso tähän mennessä, kevyesti.
 

Oles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Leijonat
Alicent on varmaan kateellinen, kun kaikki tummahiuksiset suklaanappisilmäiset urhot ovat innoissaan paukuttamassa Rhaenyraa samalla kun Alicentin ainoat kokemukset petipuuhista on höperön äijänkäppyrän kanssa.

Ja jotta tällä viestillä on jokin pointti, niin jos uudet lapsihahmot hämmentävät, niin listaan tähän hahmojen uudet perheenlisäykset. Vanhin lapsi ensiksi.

Rhaenyra ja Laenor
- Jacaerys Velaryon
- Lucerys Velaryon
- Joffrey Velaryon

Daemon ja Laena
- Baela Targaryen (kaksoset)
- Rhaena Targaryen

Viserys ja Alicent
- Aegon Targaryen
- Helaena Targaryen
- Aemond Targaryen
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ser Criston Cole ei ollut vanhentunut päivääkään kymmenessä vuodessa. Sen verran hyvä sänki vaikuttaa olevan, että ihan sellaisella muutaman sentin partaalla oltaisiin tehty ero 20- ja 30-vuotiaan Criston-poikain välillä. Muutoin ihan ok vanhentumiset.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ser Criston Cole ei ollut vanhentunut päivääkään kymmenessä vuodessa. Sen verran hyvä sänki vaikuttaa olevan, että ihan sellaisella muutaman sentin partaalla oltaisiin tehty ero 20- ja 30-vuotiaan Criston-poikain välillä. Muutoin ihan ok vanhentumiset.
Samalle naurettiin täälläkin.

Oli muutenkin kyllä aika heikko jakso parin timanttisen jakson perään. Nopeasti sitä pääsi kartalle kuka on kuka, mutta aika laahaamista tämä oli. Nyt selvästi vaan odotellaan mähinöitä alkavaksi.
 

ZayWest

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Käännettävät rotsit, Ensisijainen kontakti
Ser Criston Cole ei ollut vanhentunut päivääkään kymmenessä vuodessa. Sen verran hyvä sänki vaikuttaa olevan, että ihan sellaisella muutaman sentin partaalla oltaisiin tehty ero 20- ja 30-vuotiaan Criston-poikain välillä. Muutoin ihan ok vanhentumiset.

Ulkonäköä enemmän olisi voinut tuota henkistä vanhentumista näkyä. Oli vähän tragedian ja komedian välillä meininki.
 

Mastokaupunki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Keitä ne kuolemaantuomitut olivat, jotka Larys kävi armahtamassa pientä uhrausta vastaan? Yksi taisi olla tuomittu petoksesta kruunua vastaan, mutta en ihan tajunnut, mikä rooli tuolla oli juonen osalta.
 
Oli kyllä todella iso lässähdys tuo uusin jakso loistavan alun jälken. Tuntuu että palattiin GOTin viimeisen parin kauden aikaiseen tyyliin roiskia juonenkäänteet vain nopeasti alta pois koska tarina pitää saada nopeasti etenemään/pakettiin. Suorastaan vitutti kun jakso loppui ja teki mieli lopettaa katsominen kesken.

Ihmeellisiä epäjohdonmukaisuuksia kuten täällä ollaan nostettu esille - Cole ei ole vanhentunut päivääkään, noita kielestä eroon päässeitä tuhopolttajia ei taustoitettu tai avattu yhtään enempää, kuningatar istuu neuvostossa yhtäkkiä ja vaikuttaa päättävän kaikesta, Daemonin emäntä käveli lohikäärmeen poltettavaksi tuosta vain kenenkään estelemättä ja Daemonille yllätyksenä jnejne.
 

ZayWest

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Käännettävät rotsit, Ensisijainen kontakti
Keitä ne kuolemaantuomitut olivat, jotka Larys kävi armahtamassa pientä uhrausta vastaan? Yksi taisi olla tuomittu petoksesta kruunua vastaan, mutta en ihan tajunnut, mikä rooli tuolla oli juonen osalta.

Joku tietäjä saa halutessaan tarkentaa, mutta olisiko kyseessä ollut vain työsuhteen saaminen, mutta puhuminen ei työsuhde-etuihin kuulunut? Eli itse käänsin katsetta vain työnantajan suuntaan enkä miettinyt sen syvemmin suorittavaa osastoa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Joo, en minäkään alkanut hirveästi miettiä kielipuolien taustoja tai tekemisiä, vaan lähdin siitä, että pääpointti on palkkaajassa. Sitä yhtä heeboa kielettömistä tosin nostettiin sen verran esille, että ehkä hänellä jokin rooli on myöhemmin. Tai sitten vain haluttiin alleviivata, että joo, tässä tosiaan on se äskeinen vankilaporukka viitat yllään. Aika näyttää.

Tässä vanhanaikaisessa jakso viikossa -tahdissa on se huono puoli, että hyvä jakso - huono jakso -fiilinki saa turhan paljon sijaa. Itse en pitänyt tuoreinta osaa aikahyppy huomioiden mitenkään huonona jaksona, vaan tykkään miettiä sarjoja kokonaisuutena. Kaudetkin menevät enemmän paketteina, kuten GoT:n neljä huikeaa ensimmäistä, kaksi ok seuraavaa ja kahden viimeisen mahalasku. Mun mielestäni DotD on edennyt ihan hyvin tähän saakka ja aikahypyn saattoi arvatakin rikkovan dynamiikkaa väkisin.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Ihan en ymmärrä "huono jakso" kritiikkiä. Tarinahan oli taiten tuotu 10 vuotta eteenpäin. Kaikki kymmenessä vuodessa tapahtuneet sisäiset jännitteet tuotiin esiin ilman valtavaa taustakertuasta, oikein manio "show dont tell" ratkaisu.. hidastemposuudesta nyt en ainkaan syyttäsi.
 

Analyzer

Jäsen
Tekijöillä on ollut tässä myös haastetta sen suhteen, että ekan kauden pitää toimia myös itsenäisenä, jos jatkoa ei tule. Sen pitää mahdollistaa kuitenkin myös jatko. Ei ihan helppo yhtälö.

Nythän on varmistunut, että jatkoa seuraa kun vastaanotto ollut niin hyvä.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ihan en ymmärrä "huono jakso" kritiikkiä. Tarinahan oli taiten tuotu 10 vuotta eteenpäin. Kaikki kymmenessä vuodessa tapahtuneet sisäiset jännitteet tuotiin esiin ilman valtavaa taustakertuasta, oikein manio "show dont tell" ratkaisu.. hidastemposuudesta nyt en ainkaan syyttäsi.
Tuo 10 vuoden hyppy oli ihan mukavasti toteutettu kyllä, mutta jaksosta muuten ei oikein välittynyt mitään erityistä tunnelmaa kuten parista edellisestä. Colen hahmon idioottimaisuus häiritsi itseänikin. Tämän lisäksi jakso eteni jotenkin harppoen ja liiankin nopeasti omaan makuun. Ei toki lähellekään niin idioottimaisesti kuin GoT:n viimeiset kaudet. Ehkä ne pari timanttista edellistä jaksoa olivat vaan liian hyviä.

Toivon mukaan kun action alkaa, niin sarja ei muutu Michael Bay -elokuvaksi.
 

Backis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carolina Hurricanes
Itse tykkäsin uusimmasta jaksosta. Aikahypyt aiheuttavat haasteita, mutta kuten yllä mainittiin, tuossa saatiin yhdessä jaksossa kerrottua myös sanattomasti paljon mitä tuossa 10 vuodessa on tapahtunut.
 

Kooki

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC TPS
Etukäteen tämä jakso pelotti eniten, juurikin tuon 10 vuoden hypyn takia. Ajattelin, että jos tästä selviävät kuivin jaloin, niin mahdollisuudet hyvään kauteen ja sarjaan ovat loistavat.

Eihän se tosiaan mikään paras jakso ollut, mutta ei nyt mikään GoT loppukausien katastrofikaan. Leikkaus oli jotenkin omituista, Harrenhallissa oltiin yhteensä ehkä pari minuuttia, mutta sitten toisaalla viivyteltiin todella pitkään "toissijaisissa" kohtauksissa. Kuolema korjasi hahmoja joiden kanssa ei paljoa keretty viettämään aikaa, mutta etenkin Harwinin ja Lyonelin hahmot tekivät pienellä ruutuajalla ison vaikutuksen. Laena taisi olla mukana ehkä 5 kohtauksessa, harmi kun eivät näyttäneet miten Vhagar kesytettiin..

Onhan tässä asetelmat aika kohdillaan ja jakolinjat syvenevät entisestään. Lähtölaukausta odotellessa..
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös