Yleisurheiluvuosi 2011

  • 106 323
  • 533

Jabbbe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Oulun Kärpät
Olipahan kerrasaan uskomaton veto Blakelta kakkosella! Jotenkin sitä on tähän saakka pitänyt Boltia uniikkina ja liki yliluonnollisena juoksijana, huolimatta Blaken voittamasta 100 metrin maailmanmestaruudesta. Mutta tuon kakkosen juoksu myötä ei Usain ehkä tunnukaan enää aivan niin ylivertaiselta kuin aiemmin. Tuo jos mikä oli myrskyvaroitus Blakelta ajatellen ensi kesää ja Lontoota. Kovan työmäärään joutuu nyt Usain tekemään, jos hän haluaa myös ensi kesänä olla voittamaton. Selkeä haastaja on nyt ilmestynyt.

Ja tullaan muuten Lontoossa näkemään kenties kaikkien aikojen jäätävin pikajuoksukarnevaali, mikäli suurimmat tähdet saadaan sinne terveenä. Bolt ja Blake ovat ne suurimmat mestariehdokkaat niin satasella kuin kakkosellakin, mutta huikean kova on taso myös heidän takanaan. Powell, Gay ja Dix haluavat varmasti mukaan mitalikamppailuun eikä sovi unohtaa myöskään Lemaitrea. Kuka tietää mihin tuo valkoinen ihme vielä tulevaisuudessa pystyy. Lisäksi Jamaikalla on heittää puolenkymmentä nimeä tuon superkaksikon lisäksi, jotka onnistuessaan voivat olla satasen finaalissa. Ja lisäväriä hommaan tuovat myös kokeneemmat tähdet, kuten Gatlin ja Collins. Aivan huikea taisto pikamatkojen kuninkuuksista tullaan Lontoossa näkemään!
 

TKH

Jäsen
Ja tullaan muuten Lontoossa näkemään kenties kaikkien aikojen jäätävin pikajuoksukarnevaali, mikäli suurimmat tähdet saadaan sinne terveenä. Bolt ja Blake ovat ne suurimmat mestariehdokkaat niin satasella kuin kakkosellakin, mutta huikean kova on taso myös heidän takanaan. Powell, Gay ja Dix haluavat varmasti mukaan mitalikamppailuun eikä sovi unohtaa myöskään Lemaitrea.

Mitä kakkosen mitalisuosikkeihin tulee, niin yksi sellainen Lontoossa on ilman muuta Alonso Edward. Tänä vuonna mies ei ehtinyt kuntoutua loukkaantumisen jäljiltä Daeguun, mutta Lontoossa nähdään varmasti taas huippukunnossa oleva Edward.

Tason laajuudella mitattuna vuosi 2011 oli ylivoimaisesti kaikkien aikojen tasokkain vuosi miesten satasen osalta kun peräti 20 miestä juoksi ysillä alkavan ajan. Edellinen ennätys oli vuodelta 2008 jolloin 14 miestä juoksi alle kymmenen sekunnin. Jonkinlainen ennätys lienee myös se, että kymmenen miestä juoksi alle 9,90. Kova taso ei tosin näkynyt Daegun tuloksissa, mutta lupaa joka tapauksessa erittäin hyvää Lontoota ajatellen.
 

Lico

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks, Helsingin Jokerit
Tässähän alkaa jo miettimään, että olisiko mahdollista jopa juosta alle 19 sekuntia Lontoossa, mikäli Bolt sekä Blake ovat kunnossa. Täysin puskista tuli tuo aika ja hieman haastattelussa ihmetteli itsekin ajan kovuutta. Mihinköhän aikaan tämä herra pystyy parhaimmillaan satasella vai onko vain 200m erikoismies?
 

ISH

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, HIFK, Arsenal
Olipahan aivan huikeaa menoa Blakelta. Olen kauden mittaan ihmetellyt miksei Blake ole juossut enemmän kakkosta, kun sillä selvästi kuitenkin on erittäin hyvät ominaisuudet myös sille matkalle

Tässä vielä Youtubesta tuo juoksu niille ketkä eivät sitä nähneet. Kaarteen jälkeen aika epätodellisen näköistä vauhtia. Ja tosiaan edes ns. normaalilla reaktioajalla olisi tullut ME. Huhhuh...
 

TKH

Jäsen
Tässähän alkaa jo miettimään, että olisiko mahdollista jopa juosta alle 19 sekuntia Lontoossa, mikäli Bolt sekä Blake ovat kunnossa.

On se mahdollista. Olisi mielenkiintoista tietää, että paljonko Blake on edes treenannut kakkosta varten, koska viime vuosina mies ei matkaa ole juossut kuin pari kertaa vuodessa. En kyllä ymmärrä miksei Blake ole juossut enemmän kakkosta kun esimerkiksi viime vuonna mies juoksi koko kaudella vain kaksi kakkosen kisaa ja ajat olivat nollatuulessa juostuna 19,78 ja 19,86. Tänä vuonna eilinen kisa oli kesän ensimmäinen kunnon kisa, tosin takana oli pari alkuvuoden kisaa Kingstonissa ja sitten Ostravan kisa toukokuulta. Sama huomma kaksi vuotta sitten, koko vuonna vain kolme kisaa. Tätä taustaa vasten aika on aivan huikea. Varsinkin kun eilisessä kisassakaan miehen ensimmäiset sata metriä ei olleet mitenkään Boltmaisia, vaikka surkean startin kompensoisi poiskin, eikä myöskään miehen kaarrejuoksu vakuuttanut minua. Kaarteen jälkeen tykitys on kyllä sitten sellaista, että ei oikein tiedä miten sitä kuvailisi. En oikein tiedä pysyiskö siinä rinnalla kukaan. Olisi todella mielenkiintoista tietää Blaken eilisen kisan väliaikoja, Blaken loppumatka tuli takuulla kovempaa kuin mihin Bolt pystyi Berliinissä, mutta olisi mukava tietää, että kuinka kova se oikein oli. Bolt kyllä aloittaa Blakea kovempaa ja johtaisi kaarteen jälkeen, mutta Blaken loppu ainakin eilen oli sellainen, että vaikea sanoa miten käy kun Bolt ja Blake ottaa huippukunnossa yhteen.
 

Kurt

Jäsen
Oli muutes todella surkea lähtö Blakella tuossa, tietenkin suhteuttaen loppuaikaan. Katselin tuon linkitetyn pätkän pariin kertaan ja sisemmän radan Dix itseasiassa on juossut Blaken kiinni jo tuossa 60-70 metrin kohdalla ja johtaa kisaa melko selvästi tuossa vaiheessa.

Tosin taisi Dix vetää aika rajusti tuon kaarteen, sillä hänkin kiskoi kuitenkin kakkosen hieman päälle 19.50. Kenties Dixin raju avaus sai Blaken kaarteen näyttämään vielä heikommalta, mitä se todellisuudessa olikaan. Mutta olihan tuo Blaken loppusuoran veto jotain aivan uskomatonta. Täysin lyömättömältä tuntunut Boltin ME tosiaan natisi liitoksissaan.
 

TKH

Jäsen
Tosin taisi Dix vetää aika rajusti tuon kaarteen, sillä hänkin kiskoi kuitenkin kakkosen hieman päälle 19.50. Kenties Dixin raju avaus sai Blaken kaarteen näyttämään vielä heikommalta, mitä se todellisuudessa olikaan.

Niin, kyllä Blaken kaarrejuoksusta näkee, ettei mies ole kovin hyvä niitä juoksemaan. Tämä jopa radoilla, joissa on tavallista loivemmat kaarteet kuten Brysselissä. "Normiradalla" Blaken kaarrejuoksun puutteet tulevat vielä selvemmin esille. Jos Blake saa kaarteen kulkemaan ja voi sen ansiosta aloittaa kovempaa, niin tulevaisuudessa luvassa voisi olla aika huikea aika.
 

Hejony

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi
Nyt täytyy kyllä pohtia, mitä labroja siellä Jamaikalla oikein on pystyssä. Boltin aikoja voidaan selittää ihan uskottavasti poikkeuksellisella ruumiinrakenteella yms, mutta en käsitä miten joku Blake vetää yhtäkkiä suurinpiirtein reenamatta kakkosen lujempaa kuin Michael Johnson ja kumppanit koskaan.

Ja varsinkin kun tämä kaveri on tainnut kärähtääkin jo kerran. Boltin bandwagonissa edelleen.
 

TKH

Jäsen
en käsitä miten joku Blake vetää yhtäkkiä suurinpiirtein reenamatta kakkosen lujempaa kuin Michael Johnson ja kumppanit koskaan.

Ei varmastikaan treenaamatta tuollaisia aikoja juokse, mutta takana on kyllä todella vähän kakkosen kisoja. Toisaalta kaverin potentiaali kakkosen menijäksi on kyllä ollut hyvin tiedossa ja kyllähän miehen loppunopeudestakin nähtiin vallan hyvin merkkejä jo viime vuonna kun Blake otti melkein Gayn kiinni Monacon kisan lopussa. Blake sai tuolloinkin todella surkean lähdön eikä millään muotoa vakuuttanut kaarrejuoksussa, mutta kisa olisi siltikin päättynyt Blaken voittoon ilman surkeaa reaktioaikaa. Eli merkit on kyllä ollut hyvin näkyvillä, mutta yllättävähän tuo aika silti tietenkin oli, ei siitä mihinkään pääse. Monacon kisan kovan näytön takia odotin, että Blake olisi tänä kesänä juossut enemmän kakkosen kisoja, mutta ehkä heikohkot kakkosen juoksut alkuvuodesta sitten muutti Blaken tai Millsin suunnitelmia ja Blake päätti keskittyä kesällä vain sataseen.
 
Suosikkijoukkue
Taistelijat
Nyt täytyy kyllä pohtia, mitä labroja siellä Jamaikalla oikein on pystyssä. Boltin aikoja voidaan selittää ihan uskottavasti poikkeuksellisella ruumiinrakenteella yms, mutta en käsitä miten joku Blake vetää yhtäkkiä suurinpiirtein reenamatta kakkosen lujempaa kuin Michael Johnson ja kumppanit koskaan.

Ja varsinkin kun tämä kaveri on tainnut kärähtääkin jo kerran. Boltin bandwagonissa edelleen.

Minusta Bolt ei ole huippusprinttereiden joukossa sellainen poikkeusyksilö (verrattuna vaikkapa Blakeen), että hänen ylivoimaansa voidaan selittää aukottomasti vaikkapa ruumiinrakenteella tai poikkeuksellisella juoksutekniikalla. Todellisesta huippulahjakkuudesta on tietysti kyse sekä Boltissa että Blakessa, joista kumpikin on saatu jalostettua oikeanlaisessa valmennuksessa timantiksi. Oli jo aikakin, että Boltille on saatu todella varteenotettava haastaja, joka vieläpä ponnistaa aivan samasta pikajuoksukulttuurista.

Eniten tätä Jamaikan pikajuoksuvoimaa selittävät geenit, kulttuuri ja tietysti valmennus. Geeneillä, nopeilla lihassoluilla ja poikkeuksellisella ruumiinrakenteella on usein selitetty jamaikalaisten vauhtia. Lisäksi jamaikalainen kulttuuri arvostaa nopeutta ja pikajuoksijoita. Huipulle pääsy on siellä tie köyhyydestä taloudelliseen menestykseen ja parempaan elämään. Ja totta kai jamaikalainen valmennustietämys on kansainvälistä huippuluokka.

Sitten tullaan tuohon lääketieteelliseen puoleen, jossa ei varmasti anneta muille tasoitusta. En silti usko että Jamaikassa on kehitelty jotain ihmeellistä dopingmenetelmää, joka selittää pikajuoksuvoiman ja vaikkapa nuo Boltin ja Blaken huippujuoksut. Kyse on kaikkien asioiden yhteissummasta. Loistavat juoksugeenit, pikajuoksua tukeva kulttuuri, valmennustietämys ja lisäksi tuo kemiallinen puoli.
 

Hejony

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi
Minusta Bolt ei ole huippusprinttereiden joukossa sellainen poikkeusyksilö (verrattuna vaikkapa Blakeen), että hänen ylivoimaansa voidaan selittää aukottomasti vaikkapa ruumiinrakenteella tai poikkeuksellisella juoksutekniikalla.
No ei se oikeastaan ole mielipidekysymys. Onhan sitä tutkittu, että Bolt pystyy ottamaan reilusti pidempää askelta lähes vastaavalla frekvenssillä kuin nämä lyhyemmät jässikät.

Siitä aivan yhtä mieltä, että kyse on kaikkien asioiden yhteissummasta. Ja onhan pikajuoksu varmasti Jamaikalle ylivoimaisesti suosituin laji. Enkä ole koskaan yrittänyt Boltin ylivoimaa kiistää, minun mielestäni hän menee nimenomaan tuohon luonnonoikku kategoriaan. Sen sijaan Blake häiritsee, tuollainen jantteri juoksee yhtäkkiä aikoihin, joista kukaan ei edes uskaltanut hiiskua ennen Boltia.

Varmasti Jamaikalla on tämän hetken lahjakkaimmat pikajuoksijat. En vain usko, että Blake olisi 90-luvun metodeilla pistänyt tuosta noin vaan esim Michael Johnsonia face to face pataan.
 

TKH

Jäsen
- Pystyn juoksemaan 200 metriä kovempaa. Se on selvää, jos katsoo reaktioaikaani (0,269) ja huomioi, että juoksin kaarteen hitaahkosti, Blake muisteli Brysselin juoksuaan Jamaica-Gleanerille.
Satasen yllätysmestari halajaa parempaa

Mainitut asiat kuntoon saamalla Blake pystyisi juoksemaan alle 19,00.

"Tulosruudun saamien tietojen mukaan SUL satsaa analyysin pohjalta entistä enemmän huippuryhmän harjoitusolosuhteisiin, leiritykseen ja terveydenhuoltoon."
SUL:n salainen analyysi valmistui
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Leena Puotiniemi alitti Berliinin maratonilla Lontoon olympiakisojen aikarajan ja lienee nyt lähes 100%:n varma osallistuja kesän 2012 olympiakisoihin, jos terveyttä riittää. Puotiniemen aika oli tänään 2.35.54 ja kisaraja on 2.37.00.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Leena Puotiniemi alitti Berliinin maratonilla Lontoon olympiakisojen aikarajan ja lienee nyt lähes 100%:n varma osallistuja kesän 2012 olympiakisoihin, jos terveyttä riittää. Puotiniemen aika oli tänään 2.35.54 ja kisaraja on 2.37.00.

Tämä olikin odotettavissa Berliinin radan nopeus ja Puotiniemen nousukunto tietäen. Vaikka riskitekijöitä on aina enemmän, mitä pidempi matka on kyseessä.

Edelleenkään en ymmärrä sitä, ettei Puotiniemeä valittu Daegun mm-kilpailuihin, vaikka veti Helsingin suht hitaalla radalla reilusti alle järjestäjien rajan (2.43) jääden 5 sekuntia SUL:n omasta rajasta. (2.38.05 City Maratonilla).

No jospa tämä näyttö riittäisi jo Lontooseen?
 

TKH

Jäsen
Edelleenkään en ymmärrä sitä, ettei Puotiniemeä valittu Daegun mm-kilpailuihin, vaikka veti Helsingin suht hitaalla radalla reilusti alle järjestäjien rajan (2.43) jääden 5 sekuntia SUL:n omasta rajasta. (2.38.05 City Maratonilla).

Niin, siis valintahetkellä Puotiniemen noteeraus oli Tukholmassa juostu 2.41. Helsingin maraton oli vasta valintojen jälkeen. Mikäli Puotiniemi olisi Tukholmassa juossut 2.38, niin kyllä se Daegun valintaan olisi aika varmasti riittänyt.
 

TKH

Jäsen
Lontoon rajoista puheenollen mainitaan nyt myös se, että Kempas rikkoi myöskin Lontoon A-rajan. Kempaksen aika oli 3.56.52 A-rajan olleesa 3.59.00.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Niin, siis valintahetkellä Puotiniemen noteeraus oli Tukholmassa juostu 2.41. Helsingin maraton oli vasta valintojen jälkeen. Mikäli Puotiniemi olisi Tukholmassa juossut 2.38, niin kyllä se Daegun valintaan olisi aika varmasti riittänyt.

Näin tosiaan oli. Toki itse olisin antanut Puotiniemelle lipun jo tuon Tukholman maratonin perusteella. Sekään kun ei ole mikään varsin nopea reitti, vaikka olosuhteet tänä vuonna olivat suht hyvät.

Mielestäni SUL:n omat rajat voitaisiin jo jättää historiaan, ja mennä pelkästään järjestäjien rajojen mukaan. Ei meillä nyt niin iso joukkue arvokilpailuissa ole, että pitäisi vielä rajat selvittäneistä karsia. Mutta tämäkin on jo käsitelty ja historiaa. Oiva näpäytys kuitenkin Puotiniemeltä, ja jos terveenä pysyy niin voi tulevaisuudessa tiputtaa vielä monta minuuttia pois tämän vuoden Berliinin ajasta.

EDIT: mainitaan myös se, että tuolla Berliinissä Patrick Makau rikkoi Haile Gebreselassien ME:n. Uusi ennätys kirjataan nyt lukemin 2.03.38. Aikamoista kyytiä (alle 3min/km) vetää 42,2km. Itse pysyisin ehkä reilu 400m perässä.
 
Viimeksi muokattu:

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Oiva näpäytys kuitenkin Puotiniemeltä, ja jos terveenä pysyy niin voi tulevaisuudessa tiputtaa vielä monta minuuttia pois tämän vuoden Berliinin ajasta.

Täytyy kuitenkin muistaa että Puotiniemi on 35-vuotias joten mistään tulevaisuuden lupauksesta ei ole kysymys. Toivotaan toki Puotiniemelle parempia tuloksia ja menestystä myös Lontoossa, mutta vaikea uskoa että kuntokäyrä voisi olla nouseva enää montaa vuotta.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Täytyy kuitenkin muistaa että Puotiniemi on 35-vuotias joten mistään tulevaisuuden lupauksesta ei ole kysymys. Toivotaan toki Puotiniemelle parempia tuloksia ja menestystä myös Lontoossa, mutta vaikea uskoa että kuntokäyrä voisi olla nouseva enää montaa vuotta.

Eipä se varmaan montaa vuotta nouseva ole, mutta jos kehitys on mennyt näin:

2008: 3.04.52
2009: 2.53.55
2010: 2.44.55
2011: 2.35.54

Tilastopaja OY - urheilijatietokanta

...niin ei tuossa nyt ainakaan vielä näy, että viimeiset minuutit on puristettu pois. Vaikka hyvässä iässä (35v) onkin. Toki nyt ruvetaan olemaan jo sen verran kovalla tasolla, että tuosta ei enää oteta 10min/vuosi pois.
 

TKH

Jäsen
Täytyy kuitenkin muistaa että Puotiniemi on 35-vuotias joten mistään tulevaisuuden lupauksesta ei ole kysymys. Toivotaan toki Puotiniemelle parempia tuloksia ja menestystä myös Lontoossa, mutta vaikea uskoa että kuntokäyrä voisi olla nouseva enää montaa vuotta.

Ehkä 2-3 vuotta jos oikein hyvin käy ja motivaatio riittää. Sinänsä 35-vuotias maratoonari ei vielä mikään erityisen vanha ole, mutta ei aivan kärkipäässä myöskään 40-vuotiaita näy.
 

TKH

Jäsen
Mainitaan nyt tavallaan Puotiniemeen liittyen, että Lemettinen täytti 35 vuotta samana vuonna kun juoksi edelleen voimassa olevan SE:n 2.28.00. Puotiniemellä on vielä matkaa SE:hen, mutta on Puotiniemen aika sen verran kova, että riittää aika korkealle suomalaisten listoilla.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Mainitaan nyt tavallaan Puotiniemeen liittyen, että Lemettinen täytti 35 vuotta samana vuonna kun juoksi edelleen voimassa olevan SE:n 2.28.00. Puotiniemellä on vielä matkaa SE:hen, mutta on Puotiniemen aika sen verran kova, että riittää aika korkealle suomalaisten listoilla.

Lemettisellä ja Puotiniemellä on se iso ero, että Lemettisellä juostessaan 35-vuotiaana 2.28.00 oli takana jo aikamoiset "pohjat". 11v putkeen oli juossut kovalla tasolla, huonoimpana vuotenaan maratonilla 2.43. Lisäksi löytyi jos jonkin näköistä tulosta lyhemmiltä matkoilta.

Sen sijaan Puotiniemi on aloittanut juoksu-uransa hieman vanhemmalla iällä. Vielä 4 vuotta sitten paineli parhaimmillaan 3.14-aikoja maratonilla ja oli puhdas harrastelija. Nyt vasta viime vuosina ruvennut panostamaan oikein tosissaan. Sen vuoksi uskon, että saavuttaa parhaat tuloksensa vasta ehkä 2-4v:n päästä, jos pysyy terveenä. Kaikki mahdollisuudet rikkoa tuo 16v voimassa ollut SE.
 

TKH

Jäsen
Moniko tiesi, että kanadalaiset Ben Johnson ja Donovan Bailey ovat syntyneet Jamaikalla? Itselle oli ainakin uutta tietoa:

Niin, onhan noita paljonkin. Vanhemmista staroista mm. Linford Christie sekä keihäässä olympiakultaa aikoinaan voittanut Tessa Sanderson ovat myös syntyneet jamaikalla. Lisäksi ihan nykyisistä urheilijoistakin löytyy Jamaikalla nuoruutensa asuneita urheilijoita, kuten nyt vaikka Sanya Richards. Lisäksi esimerkiksi Pekingissä korkeuden hopeaa voittanut Germaine Mason on myös syntynyt Jamaikalla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös