Yleisradio Oy – YLE

  • 499 858
  • 3 913

Viljuri

Jäsen
Käsienheiluttelun aika on ohi. Aivan ensimmäiseksi Kari Mänty ja Jyrki Richt ulos Ylestä, sillä eivät po. herrat voi elää toimeentulotuen varassa kituuttavien ihmisten viimeisillä senteillä. Jyrki Richtin tuottama ohjelma toimeentulotuella vai varastaako Siwasta leipää?

Urheilutarjonnan voisi aivan yleisen palvelun konseptin mukaisesti muodostaa entisen Urheilukanavan konsepteilla (pesäpalloa ja Mestiksen kiekkoa), ja hankkia mainossektorilta apua kansainvälisten urheilulähetysten oston rahoittamiseen (painotus tosiaan yleisöön; naisten tennis, taitoluistelu ja aerobic olisivat varmasti yleisöä kiinnostavia moderneja lajeja, ehkä myöskin X-games?). HBO:n oikeudet on myytävä ulos tai luovuttava niistä kesken sopimuskauden. Eihän Yle sijoita edes näitä laatusarjojaan parhaaseen katseluaikaan, tusinatuhnua tulee tilalla.

Miksikään sportti-kanavaksi Ylestä ei ole, eikä se saa olla myöskään mikään sisällyksettömän tyhjäpäisyyden tynnyri Yle TV 2:n tai jonkin maikkarin TV-chättien tapaan. Teatteri- ja kulttuurielämän elättien ruokkiminen ja silittely on oleva Ylen päätehtävä, ajasta ikuisuuteen, ja siihen on Ylen uutis- ja ajankohtaistarjonnan lisäksi keskityttävä. Dokumentit ja opetusohjelmat kuvaan myös ja sopivissa määrin kotimaista viihdettä.

RAY:n puolella olisi urheiluväelle kompensointivaraa, mikäli näkyvyys pienenee.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En jaksa koko ketjua selata läpi, niin ehkei tässä viestissä ole paljoakaan uutta...

Mutta mielestäni näistä ns. ilmaisista kanavista voisi nykytekniikan myötä luopua kokonaan ja antaa ihmisten päättää, mitä katsovat. Tietysti monelle voi maksu-tv-idea olla jo ajatuksena ylitsepääsemätön este, mutta laitetaan sitten markkinoille tuon mediamaksun hintainen "mökin mummo"-paketti, jolla näkisi suurinpiirtein nykyiset peruskanavat. Eiköhän sitä löydy joku kotiavustaja tai lapsenlapsi lykkäsemään kortin digiboksin lukijaan, jos omat taidot ei riitä. Kaikkein köyhimmille ehkä joku "sossu"-paketti, jolla näkisi vaikkapa Ylen kanavat, MTV3:n ja Nelosen. Muilta sitten laskutus omien valintojen mukaan, niin ei tarvitse turhaan roikottaa jotain Jeesus-televisioita omien kanaviensa joukossa.

Tuon pitäisi kelvata myös niille "en katso koskaan televisiota, ei voi vaatia mediamaksua"-kitisijöille. Vaikka niistä varmaan 90% kitiseekin pääasiassa sen takia, että lähtee helppo loisimistapa pois.
 

heikkik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, LA Kings
Tietysti monelle voi maksu-tv-idea olla jo ajatuksena ylitsepääsemätön este, mutta laitetaan sitten markkinoille tuon mediamaksun hintainen "mökin mummo"-paketti, jolla näkisi suurinpiirtein nykyiset peruskanavat. Eiköhän sitä löydy joku kotiavustaja tai lapsenlapsi lykkäsemään kortin digiboksin lukijaan, jos omat taidot ei riitä.

Minä luulen että monen mummon digiboksi on sellainen perusmalli, ettei siihen lykätä minkäänlaista korttia.

Maksukorttisysteemi YLE:n kanavilla olisi pitänyt ottaa käyttöön samalla kun siirryttiin muutenkin digitv-aikaan, olisi mennyt kaksi kärpästä yhdellä iskulla.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nyt Suvi komppaa Sasia ja maksuksi on tulossa siis ainakin tuo 195 euroa. "Tämä on kohtuullinen maksutaso ja turvaa Yleisradion nykyiset toiminnot" toteaa Suvi ja olettaa, että kansa automaattisesti haluaa maksaa ruotsinkielisen aamu TV:n kustannukset.

No onhan Kokoomuslainen ministeri ehdottanut äskettäin pakkoruotsin opiskelun aikaistamista, joten onhan tämä sikäli linjassa.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Onko allekirjoittaneelta mennyt jotain ohi vai miksi tähän mediamaksuun suhtaudutaan perin nihkeästi? Maksettava summahan käsittääkseni laskee. Toki tämä koskee vain niitä tunnollisia, jotka maksunsa ovat tähänkin asti maksaneet. En valita ollenkaan, päinvaston. =)
 

Mr. Walker

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Onko allekirjoittaneelta mennyt jotain ohi vai miksi tähän mediamaksuun suhtaudutaan perin nihkeästi? Maksettava summahan käsittääkseni laskee. Toki tämä koskee vain niitä tunnollisia, jotka maksunsa ovat tähänkin asti maksaneet. En valita ollenkaan, päinvaston. =)
Samat tuntemukset.
Tuolla 195 eurolla tulee kuukausihinnaksi 16,25 euroa ja päivähinnaksi n. 53 senttiä. Mielestäni aika edullinen "kanavapaketti" monipuoliseen tarjontaansa nähden.
Meidän perheessä jo pelkkä Pikku Kakkonen on tuon päivittäisen 53 sentin arvoinen.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Onko allekirjoittaneelta mennyt jotain ohi vai miksi tähän mediamaksuun suhtaudutaan perin nihkeästi? Maksettava summahan käsittääkseni laskee. Toki tämä koskee vain niitä tunnollisia, jotka maksunsa ovat tähänkin asti maksaneet. En valita ollenkaan, päinvaston. =)

Itse suhtaudun tähän mediamaksuun kyllä ihan positiivisesti, ainakin jos sitä verrataan nykysysteemiin, mikä on yksiselitteisesti suolesta.

Sen sijaan tässä korpeaa ainakin muutama eri asia:

- miksi tästä ei tehty suoraan veroa ... OK, ymmärrän kyllä, tämä on poliittinen linjaus ja itsekin olen mielummin tasaveron kannalla. Tämä mediamaksu ei kyllä ole yhtään suhteessa tuloihin, mitä saisi kyllä olla ja ei siten ole tasaverokaan. Itse tarkoitan tasaverolla mallia jossa kaikki maksavat jonkun x-tulon ylittävältä osalta vakioprosenttia veroa. Koska tasavero on poliittisesti liian kova juttu, niin nyt tehdään todellisia tyhmyyksiä keksimällä jotain muita kompensaatioita pienituloisille. Saadaan aikaan vielä monimutkaisempi järjestelmä ja loppupelissä keskiluokka kärsii ... taas. Kun sitten joskus myöhemmin pakon edessä sitten vihdoin siirrymme tasaveroon, niin onhan tiedossa entistä enemmän kolossaalista byrogratiaa purettavaksi ts. tasaveroa on jatkossa taas hitusen helpompi perustella.

- Miksi hoetaan koko ajan "säilyttää nykyiset palvelut". Kuka helvetti niitä haluaa säilyttää? Joku Sasi pelottelee alle 90 ÄO porukkaa, että perässähiihto ei kohta enää näy telkussa. Totta helvetissä se näkyy. On olemassa ohjelmia, joissa on yli miljoona katsojaa taatusti, niitä ei todellakaan kenenkään edes kannata siirtää maksukanaville, sitäpaitsi se olisi laitontakin. Toisaalta voidaan kysyä, että onko nämä kaikki maakuntaradiot, ruotsinkielinen oma kanava yms. yms. todella välttämättömiä tai ainakaan hintansa arvoisia. Varmaan on paljonkin säästömahdollisuuksia. Joku jatkoajassa kirjoitti, että kun olympialaisten hiidot ohjasi suomalainen, että "tästäkö haluamme luopua". No, itse en ainakaan halua maksaa siitä. Kyllä osaava ohjaaja töitä löytää ilman suomalaisten rahojakin. Esimerkkinä vaan tuo ohjaajakysymys, että mitä arvoa sillä on suomalaisille. Eri asia on tietenkin, että jos siitä saa rahaa, mutta sillonihan se ei ole säästölistalla.

YLEstä puhutaan ihmeellisiä oletettuja totuuksia. Eduskunnassa kuulin jonkun aloittavan puheenvuoron "merisää kuuluu YLEn palveluihin ..." ikään kuin kiistattomana faktana. Itse en olisi tuosta niinkään varma, kuka oikeasti merellä liikkuva kuuntelee merisäätä, vai olisikohan nykyään käytössä joitain kehittyneempiä systeemejä? Omalla kohdalla on ainakin niin tuon merisään kohdalla, että 100% kerroista kun olen sen kuullut, se on tullut väärään aikaan.

Kyllä minun mielestäni YLE tehtävänä on toimittaa puolueettomia uutisia ja tehdä lastenohjelmia, joita kukaan muu ei tee. Miksi pitää tehdä ruotsinkielisiä, en enää ymmärrä. Miksi niitä ei voi ostaa, luultavasti paljon halvemmalla. Rannikkoseudulla nyt taitaa svedujen ohjelmat muutenkin näkyä ilmaiseksi.

Vastaavia esimerkkejä löytynee helposti lisää.
 

jiimo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, HJK
Onko allekirjoittaneelta mennyt jotain ohi vai miksi tähän mediamaksuun suhtaudutaan perin nihkeästi? Maksettava summahan käsittääkseni laskee. Toki tämä koskee vain niitä tunnollisia, jotka maksunsa ovat tähänkin asti maksaneet. En valita ollenkaan, päinvaston. =)

Voisikohan nihkeän suhtautumisen perustana olla se kiveenkirjoitettu fakta, että nykyiset toiminnot pitää säilyttää? Minä en ainakaan ymmärrä, minkä takia kansan on kustannettava jumalaton määrä kanavia ja turhia ohjelmia? Eikö vähempi riittäisi? Lisäksi ärsyttää se, että yrityksien maksettavaksi lankeaa vielä kolminkertainen maksu. Nopeasti ajateltuna tuntuu myös kummalliselta, että yleisradiomaksu "nykyisten toimintojen säilyttämiseksi" muodostuisi noin suureksi, kun sitä vertaa nykyiseen tv-lupamaksuun, jolla "nykyiset toiminnot" nykyisin kustannetaan.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Ilman SM-liigan viimeisintä perseilyä oikeuksien suhteen olisin itsekin ollut sen kannalla että YLE:n ei tule kilpailla esittämisoikeuksista. Mutta kuten SM-liigan finaalien kanssa näimme niin on täysin mahdollista että jatkossa nähdäkseen perässähiihdon finaalit pitää ostaa neljä kanavapakettia 29,90, 39,90, 49,90 ja 59,90 euron kuukauden sopuhintaan 48 kuukauden sopimuksella.

Koska kaupalliset kanavat näyttivät todellisen karvansa SM-liigan casessa, niin en epäilisi hetkeäkään etteikö esim. jääkiekon MM-kisat lipsahtaisi maksukortin taakse heti kun YLE niistä luopuu.

Toinen asia mihin olen todella tyytyväinen YLE:ssä on sen internet-palvelut.

Olen toki sitäkin mieltä, että joidenkin HBO-sarjojen (niin hyviä kuin ne ovatkin) hankkinen ei ole YLE:ltä perusteltua.
 

.jarska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pata
"Nykyisten toimintojen säilyttäminen"

Tuo juuri on se seikka mikä kaikessa tässä showssa minua harmittaa. Politiikot eivät halua karsia YLE:stä mitään pois, sehän tarkoittaisi heidänkin täysin vastuuttomien ja hyväpalkkaisten eläkevirkojen vähenemistä.

YLEstä on tullut rönsyilevä hirviö joka levittäytyy joka puolelle. Toimintaa on rahoitettava ja toimintaa ei oikeasti valvo kukaan. Ja tätä show:ta nyt pitäisi alkaa rahoittamaan tällaisella typerällä piiloverolla?

Jos jonkin firman toimintaa pitäisi tehostaa ja järkevöittää niin YLE:ä. Tässä ketjussa on jo moneen kertaan käyty läpi monia hyviä ja järkeviä karsintamalleja. Rönsyily on lopetettava ja YLE:n on keskityttävä siihen toimintaan mitä laissa heille on määritelty.

Urheilulähtysten esitysoikeuksien kustannukset ovat aika pieni summa tuossa nykyisessä menopuolessa. Sitä on turha käyttää minään lyömäaseena.
 

Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Roihu
Olen toki sitäkin mieltä, että joidenkin HBO-sarjojen (niin hyviä kuin ne ovatkin) hankkinen ei ole YLE:ltä perusteltua.

Samaa mieltä, tästäkin. HBO-sopparin kanssa kävi vain niin että aloite tuli Ison veden takaa, eikä hintakaan ollut kuin murto-osia siitä mitä muissa medioissa arvailtiin/veikkailtiin/toivottiin.

Progression kannattajana olen riemuissani kun niinkin moni odottamaton taho on huolissaan tasaveromallisen maksun epäoikeudenmukaisuudesta vähäosaisille. Sitten vain ulottamaan samaa ajattelua muuhunkin yhteiskunnalliseen keskusteluun ja hyvä tulee. Go on.

YLE:n rahoituksen järjestäminen lienee mahdotonta hoitaa täysin mielekkäästi. Jonkinlainen korvamerkitty raha taitaa olla välttämättömyys. Kovin pitkäjänteisesti toimintaa tuskin voitaisiin organisoida jos esim kulloisenkin rahoituksesta päättävän eduskunnan suurimman puolueen lautamatin (keksitty uusiotermi) pitäisi olla suht' tyytyväinen uutis-, ajankohtais-, sketsi- ja draamatuotantoon toivotun lopputuloksen saavuttamiseksi. Ei kuulosta kovin lupaavalta riippumattoman toiminnan kannalta.

Korvamerkitty maksu, niinkuin muutkin laskut, taas aiheuttaa maksajassa sinänsä terveen ja hyväksyttävän inhoreaktion. Tämä taas ei ole omiaan parantamaan YLEn kuvaa kansalaisten silmissä.

Saapa nähdä muodostuuko YLEn mahdollisesta uudesta 'riippumattomasta' valvontaelimestä yksi viimeisimpiä Sanoma-WSOYn poliittisia voimannäytteitä. Sen verran huimaa tahtia tuo Hesari ohenee fyysisesti, että pakko media-alan murroksen on jollain aikavälillä näkyä myös konsernin yhteiskunnallisessa vaikutusvallassa.

Åtto-poika Kivinen on varmasti Jungneria tehokkaampi kaveri lobbaamaan YLElle rahoitusta. Keskusta lienee ainoa isompi haaste ja he saivat jo toimarikysymyksessä tahtonsa läpi, joten ehkäpä se siitä.
 

Mr. Walker

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Koska kaupalliset kanavat näyttivät todellisen karvansa SM-liigan casessa, niin en epäilisi hetkeäkään etteikö esim. jääkiekon MM-kisat lipsahtaisi maksukortin taakse heti kun YLE niistä luopuu.
Näin se valitettavasti on. Ja samalla tekee suomalainen huippukiekko hidasta kuolemaa, kun tuhansilta pikkupojilta viedään lätkä pois ilmaiskanavilta. Sitämukaa kun näkyvyys häviää hiipuu myös kiinnostus.
Nämä maksulliset urheilukanavat ovat suunnattu aikuisille miehille, eikä suinkaan näille pikkupojille, jotka ovat esim jääkiekon ja jalkapallon jatkuvuuden kannalta ehkä kuitenkin se kaikista tärkein kohderyhmä.
Ja kaikilla lapsiperheillä ei todellakaan ole varaa näihin maksukanaviin.

En muista kuka sanoi, mutta sanoi mielestäni asian hyvin:
Jos ei jääkiekko-ottelussa näy pikkupoikia, niin jokin on pielessä.

No joo. Meni vähän ohi aiheen, mutta piti avautua kuitenkin.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
...
Progression kannattajana olen riemuissani kun niinkin moni odottamaton taho on huolissaan tasaveromallisen maksun epäoikeudenmukaisuudesta vähäosaisille. Sitten vain ulottamaan samaa ajattelua muuhunkin yhteiskunnalliseen keskusteluun ja hyvä tulee. Go on.
....

Paitsi että perustelet kantaasi väärillä perusteilla. Tämä mediamaksu ei ole lähelläkään tasavero vaan jotain ihan muuta. Ihan oikein olisi, siis näin tasaveron kannattajankin mielestä, mikäli tuo maksu olisi suoraan suhteessa tuloihin, kuten muidenkin verojen tulisi olla.
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Olen kyllä tyytyväinen mediamaksusta koska omalta osalta maksu hieman tippuu. Lisäksi uusi systeemi on yleensäkin järkevämpi, yksinkertaisempi ja tasapuolisempi. Olen ihmetellyt jo vuosia miksei nykyinen tv-lupa olisi pakollinen kaikille. Jos nykyinen tv-lupa olisi pakollinen niin koko tätä turhaa ylimääräistä keskustelua aiheesta ei tarvittaisi. Yksinkertaista.

Itseä vain ihmetyttää suuresti miten tuo maksu ei pienene enempää? Eikö maksajia tule nyt aika paljon enemmän kuin aiemmin?

Mielestäni on sitten hieman toinen asia että mihin suuntaan YLEä pitäisi kehittää ja tulisiko toimintoja supistaa jotta saataisiin pienempi maksu. Siellä on kuitenkin viisaat päät miettimässä tätä asiaa ja luotan siihen että he näkevät että kannattaa pitää tällaista suht raskasta organisaatiota olemassa ja sivistämässä meitä suomalaisia.

Ensimmäinen viisas askel on otettu kunhan mediamaksun maksulappu kolahtaa postiluukusta.
 

Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Roihu
Paitsi että perustelet kantaasi väärillä perusteilla. Tämä mediamaksu ei ole lähelläkään tasavero vaan jotain ihan muuta. Ihan oikein olisi, siis näin tasaveron kannattajankin mielestä, mikäli tuo maksu olisi suoraan suhteessa tuloihin, kuten muidenkin verojen tulisi olla.

Ajattelin lähinnä ns. välillistä tasaveroa, vrt ALV. Saa tietenkin syyttää vain itseään jos antaa välineet aidanseipään veistelyyn.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
...
Ensimmäinen viisas askel on otettu kunhan mediamaksun maksulappu kolahtaa postiluukusta.

Ei taida kolahtaa, vaan eikö tuo mene suoraan taloyhtiöltä, joka sitten korottaa vastiketta ja/tai vuokraa? No, päätöstä ei kai ole vielä tehty, joten mitä tahansa on odotettavissa.

Sekin ihmetyttää, että jos tämä asiantuntija raati päätyi ehdottamaan otsikon mukaista 175 euron maksua, niin mikä ihmeen kompetenssi Suvilla on sitä korottaa? Itse veikkaan, että Suvilla ei ole kompetenssia mihinkään.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Jotenkin tuli mieleen että tämä oli Kokoomuksen vastaus Kepun eiliseen valtaoikeus-pelleilyyn.

Eli kun Kepu lipesi Taxellin ryhmän päätöksistä niin nyt Kokoomus veti maton alta Lintilän (kesk) ryhmän päätöksiltä.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Eihän tuossa oikeastaan mistään "romuttamisesta" päätetty. otettiin tyypillinen hallitusohjelmaaikalisä, eli vastaava päätös tehdään sitten ensi vuoden vapun tietämillä Säätytalolla noin käytännössä. Sama prosessi käytäneen erään korkeakoulujen rahoituspohjaan liittyvän asiakokonaisuuden osalta samassa paikassa, mutta molemmista juuri nyt sammutellaan tiettyjä tulipaloja ja haetaan irtopinnoja. "Tämän hallituksen aikana" jne.-retoriikkaa, joka on ihan tuttua takavuosilta riippumatta puolueista.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Tulevat vaalit rampauttavat hallituksen toimintaa aika rajusti, ei haluta tehdä yhtään päätöstä joka voisi vaikuttaa suosioon negatiivisesti.
 

Viljuri

Jäsen
Tulevat vaalit rampauttavat hallituksen toimintaa aika rajusti, ei haluta tehdä yhtään päätöstä joka voisi vaikuttaa suosioon negatiivisesti.

Jos mihin, niin tähän päätökseen liittyy paljon asiallisia perusteita. Lintilän konsensustyöryhmän esitys oli vähemmän onnistunut (monta kokkia, soppa vähemmän gourmet), mutta on totta, etteivät Yleen itseensä liittyvät intressit välttämättä ole ainoita relevantteja intressejä.

Jos jollekin puolueelle, esimerkiksi sosialidemokraateille ja kepulle, on tärkeää pitää kiinni Ylen poliittisesta kontrolloinnista, niin heidän on maksettava hintaa tässä hallitusneuvotteluissa. Samaahan kepulit ja demarit yrittävät periä kokoomukselta siitä, että kokoomus yksin edustaa järkeä, sivistystä, demokratiaa ja modernia ihmiskäsitystä tasavallan presidentin valtaoikeuksia koskevissa kysymyksissä.
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
No ainakin osa kansalaisista voi olla huoleti, mikäli on uskominen päivän lehtien uutisointia. Mm. Aamulehti kertoo kuinka TV-lupa maksu olisi nousemassa peräti 250 euroon tulevaisuudessa. Tästä voimme artikkelin mukaan kiittää erästä tiettyä naisministeriämme.

Tuli tässä vaan mieleen, että voisikohan tuota kyseistä maksua hieman suhtauttaa taloudessa asuvien ihmisten määrään ? Mielestäni ei ole oikein, että yksin asuva ihminen joka vastaa oman taloudensa menoista 100 %:sti joutuu maksamaan saman summan, kuin talous jossa asuu 5 henkilöä. Okei myönnetään että pienet lapset eivät maksa omia ruokiaan ja vaatteitaan, mutta aika monessa lapsiperheessä on 2 vanhempaa jotka osallistuvat perheensä elättämiseen.
Niin ja kun olen tuon maksun aikanaan maksanut, olen sen vanki aina ja iänkaikkisesti kunnes kuolema minut tästä p*skasta pelastaa.
 

Harri2001

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Tuli tässä vaan mieleen, että voisikohan tuota kyseistä maksua hieman suhtauttaa taloudessa asuvien ihmisten määrään ? Mielestäni ei ole oikein, että yksin asuva ihminen joka vastaa oman taloudensa menoista 100 %:sti joutuu maksamaan saman summan, kuin talous jossa asuu 5 henkilöä. Okei myönnetään että pienet lapset eivät maksa omia ruokiaan ja vaatteitaan, mutta aika monessa lapsiperheessä on 2 vanhempaa jotka osallistuvat perheensä elättämiseen.
Luuletko tosissaan, että nyt kun Keskusta on hallituksessa, niin tekisivät jonkun isoja perheitä negatiivisesti koskettavan päätöksen? Yksineläjiltä voidaan vielä jotenkin riistää lain nimissä! Tähän hymiö?
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Yksineläjiltä voidaan vielä jotenkin riistää lain nimissä! Tähän hymiö?

Yksineläjät ovatkin seuraava keppipolitiikan kohde sillä onhan selvää että asutuksen tiivistämisen (pois maaseuduilta tiiviisiin kerrostaloihin Kehä-III:n sisään) jatkeeksi huomio käännetään tilavissa asunnoissaan yksin elostelevien ihmisten paljon suurempaan hiilijalanjälkeen. Lopullisen kaupungistumisen jatkeeksi nähdään verohelpotukset soluasunnoissa asuville ja yli 4 hengen talouksille. Yksinasujat syövät ekopöydässäsi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös