Yleinen geopolitiikka-ketju

  • 4 556
  • 35
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Aloitan uuden ketjun aiheesta, koska keskustelu asevelvollisuutta käsittelevässä ketjussa alkoi mennä selvästi ohi aiheen. Tässä ketjussa on tarkoitus keskustella maailman geopolitiikasta (mutta myös talous- ja sotilaspolitiikasta) mahdollisimman laajasti.

Kopioin nimimerkki mjr:n asevelvollisuusketjussa kirjoittaman viestin tänne ja vastaan siihen samalla.

Täytyisi jakaa edes jonkinlainen empiirinen todellisuus, että voisi keskustella hedelmällisesti, ja minusta olet jossakin omalaatuisessa mielikuvitusmaailmassa, epäilemättä sinänsä hyvistä syistä.

Ei näin. Sinun ongelmasi on se, että kellosi on pysähtynyt vuoteen 1945 ja katselet maailman tapahtumia edelleen tuon ajan näkövinkkelistä. Näet yhden hyvän (anglosaksit) ja toisen pahan (Hitlerin Saksa ja Neuvostoliitto). Näinhän tilanne ei ollut tuolloinkaan (kukaan ei ollut II maailmansodassa "hyvä" tai "paha", sillä jokainen joko taisteli oman olemassaolonsa puolesta tai pyrki saavuttamaan itselleen geopoliittisia tai taloudellisia etuja).

Maailmankuvasi kaipaa päivitystä 2000-luvulle. Elät siinä lapsellisessa uskossa, että anglosaksien Pyhä Tehtävä on estää pahisten eli Kiinan ja Venäjän taloudellinen ja sotilaallinen nousu maailman johtovaltioiden joukkoon. Näin osoitat kannattavasti Yhdysvaltojen ja Britannian unitelaristista politiikkaa, ja olet myös siksi valmis sulkemaan silmäsi Irakissa ja muualla maailmassa tapahtuvilta kauheuksilta, joihin anglot ovat suoraan syyllisiä.

Näin osoitat antavasi hyväksyntäsi myös Irakin rosvoretkelle ja kansanmurhalle. Yhdysvalloilla on oikeus tuhota kokonainen valtio, jotta sen öljy ei päätyisi rikastuttamaan Kiinan taloutta tai venäläistä Lukoilia. Tällainen ajattelu ei juuri poikkea Natsi-Saksan ideologiasta, jota olet maininnut vastustavasi. On olemassa yksi ylirotu, anglosaksit, joilla on oikeus käyttää väkivaltaa estääkseen vähemmän arvokkaiden rotujen nousu uhkaamaan omaa hegemoniaansa.

Maailman tulevaisuus ei saa olla yksinapainen. Euraasian ja Etelä-Amerikan suurvaltojen (Kiina, Venäjä, Intia, Brasilia) on noustava taloudellisesti ja sotilaallisesti vähintään Britannian, Saksan ja Yhdysvaltojen tasolle. Muuta oikeudenmukaista tulevaisuuden kehitystä ei vain ole olemassa.
 

Cosmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
JB & KG
Ahvenanmaan voisi myydä ruotsalaisille, eihän ne ossa puhhu edes soomi! Takaisin Karjalaan; studio, ole hyvä.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Euraasian ja Etelä-Amerikan suurvaltojen (Kiina, Venäjä, Intia, Brasilia) on noustava taloudellisesti ja sotilaallisesti vähintään Britannian, Saksan ja Yhdysvaltojen tasolle. Muuta oikeudenmukaista tulevaisuuden kehitystä ei vain ole olemassa.
Ja mitenhän se vakautta ja rauhaa edistää? Ja eikös tuon Venäjän nyt voida laskea olevan suurvalta, siinä missä USA, Britannia ja Saksa? Noistakaan kahta jälkimmäistä ei nyt tiedä, voiko mieltää suurvalloiksi suorastaan, kyllä Venäjällä varmasti on suuremmat luonnonvarat ja sotilaallinen arsenaali.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Siirrän tämän Falkland-keskustelun tänne:

Falklandin saarten valloitus Argentiinalta ei näytä riittävän briteille. Lisää pitää hamuta. Sotilaallisesti heikko Argentiina ei voi tehdä asialle paljoakaan, jos Britannia päättää ottaa alueet itselleen. Brittien motiivina ovat alueen öljy- ja kaasuvarannot, mitkäpä muutkaan.

Minä kun muistelin, että Britannia vain valtasi takaisin nuo saaret Argentiinalta. Saatan olla väärässä, mutta niin näyttää olevan esimerkiksi Yleisradio, kun tuota elävää arkistoa olen joskus katsellut.

No toki näin, mutta tässä oli nyt kyse lisämaan valtaamisesta aivan toisen valtion eli Argentiinan rannikon ja aluevesien tuntumasta.

Miksi sitten mainitsit, että Falklandin saarten valtaaminen ei riittänyt briteille? Minusta tämä oli ihan selkeä kannanotto siitä, että britit ovat vallanneet Argentiinalle jo kuuluvaa maata.


ja jatkan:

Falkandin tilanne on sinällään mielenkiintoinen. Käsittääkseni saaret eivät oikeastaan missään vaiheessa ole kuuluneet Argentiinalle. Wikipediakin tukee tätä väitettä alla olevassa linkissä. Asutusta saarella ei ole ollut ennen 1800-lukua. Silloin sinne perustettiin ensin argentiinalaisten rangaistussiirtola, joka tuhoutui kuitenkin kapinan seurauksena. Periaatteessa paikka on ollut ei-kenenkään-maata, jonka britit ovat sitten liittäneet imperiumiinsa. Nykyinen väestöhän haluaa pysyä osana Britanniaa. Maantieteellisessä mielessähän tuo taas olisi ilman muuta selkeästi Argentiinalle kuuluva alue.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Falklandsaaret
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Ja mitenhän se vakautta ja rauhaa edistää?

Siten, ettei maailmassa ole yhtä supervaltaa (tai "hypervaltaa", miksi Yhdysvallat ainakin 1990-luvulla itsensä määritteli), joka voi käyttää rajoituksetta sotilaallista voimaa omien etujensa ajamiseksi välittämättä mahdollisista vastatoimista.

Ihminen on yksinkertaisesti liian ahne voidakseen toimia oikein tällaisessa asemassa. Eivät anglosaksit ole vuosien saatossa osoittautuneet kovinkaan erinomaisiksi ihmisiksi. Kukaan ei ole tappanut viimeisten muutaman vuosisadan aikana yhtä paljon ihmisiä kuin anglosaksit.


Ja eikös tuon Venäjän nyt voida laskea olevan suurvalta, siinä missä USA, Britannia ja Saksa?

Venäjä on ydinaseensa perusteella supervalta, mutta ei ole sitä vielä taloudellisesti. Venäjä on vasta ykdeksänneksi suurin talous maailmassa, vaikka sen luonnollinen sijoitus olisi ehdottomasti kolmen suurimman joukossa.

Venäjän nousua maailman kolmen tai ainakin viiden suurimman talouden joukkoon seuraavien vuosikymmenten aikana ei voine estää muu kuin sota, mutta tällä hetkellä Venäjä ei ole taloudellinen supervalta.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Miksi sitten mainitsit, että Falklandin saarten valtaaminen ei riittänyt briteille? Minusta tämä oli ihan selkeä kannanotto siitä, että britit ovat vallanneet Argentiinalle jo kuuluvaa maata.

No joo, tuon muistin väärin.

Mutta sopii myös miettiä, että miten toisella puolella maailmaa sijainneet saaret joutuivat brittiläisen imperiumin haltuun alunperin.
 

demitra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jahas. OJ kritisoi/vähättelee ensimmäistä kertaa ryssiä. Taitaa olla ensimmäinen kerta miehen historiassa. Mikähän miestä/naista vaivaa?

En nyt oikein ymmärrä, mitä OJ tarkoitti sillä, että Euraasian ja Etelä-Amerikan suurvaltojen (Kiina, Venäjä, Intia, Brasilia) pitäisi nousta vähintään USA:n tasolle. Vaikken USA:n valta-asemasta nykyisessä maailmanpolitiikassa juuri pidäkään, niin ei tänne toista vallanpitäjää enää kaivata. Ne ajat ovat menneet.

En ole muutenkaan kovin innoissani edellä mainittujen maiden talouskasvusta. Suurin osa kasvusta kun on tehty ympäristön kustannuksella.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Jahas. OJ kritisoi/vähättelee ensimmäistä kertaa ryssiä.

Kritisoi? Vähättelee? Tilastojen mukaan Venäjä on maailman yhdeksänneksi suurin talous, mikä nostaa sen yhdeksi suurimmista talouksista maailmassa, mutta ei kuitenkaan aivan taloudelliseksi supervallaksi. Mistä lähtien tilastollisen tosiasian toteaminen on kritisointia tai vähättelyä?


En nyt oikein ymmärrä, mitä OJ tarkoitti sillä, että Euraasian ja Etelä-Amerikan suurvaltojen (Kiina, Venäjä, Intia, Brasilia) pitäisi nousta vähintään USA:n tasolle. Vaikken USA:n valta-asemasta nykyisessä maailmanpolitiikassa juuri pidäkään, niin ei tänne toista vallanpitäjää enää kaivata. Ne ajat ovat menneet.

Kuka puhui jotain toisesta vallanpitäjästä? Minusta maailman tulisi kehittyä siihen suuntaan, että maailmaan muodostuisi useampia vallan keskittymiä tai "napoja", joista yksikään ei olisi selvästi ylitse muiden. Tässä tilanteessa esimerkiksi Irakin sodan kaltainen YK:n ja kansainvälisen yhteisön tahdon yli käveleminen ei olisi käytännössä mahdollista.

Yhdysvaltojen unitelarismia puolustellaan usein sillä, että jos Yhdysvallat ei toimisi maailman "poliisivaltiona", niin joku toinen kuitenkin ottaisi saman roolin. Mutta miksi ottaisi? Useamman lähes tasavertaisen "navan" joukossa yksi "napa" ei voisi omia tällaista osaa itselleen, koska sillä ei olisi siihen voimavaroja.



En ole muutenkaan kovin innoissani edellä mainittujen maiden talouskasvusta. Suurin osa kasvusta kun on tehty ympäristön kustannuksella.

Oletko tietoinen mihin mainitun Ison Britannian vauraus hyvin pitkälti perustuu? Sillä on edelleen suuri vaikutusvalta entisissä alusmaissaan, joissa sen yritykset harjoittavat kaivostoimintaa ja öljynporausta, jotka ovat luonnon kannalta erittäin saastuttavia.

Esimerkiksi paljon brittiläistä omistusta omaava Shell on tuhonnut suuren osan Nigerian etelärannikosta vastuuttomalla ympäristöpolitiikallaan, tai paremminkin sen täydellisellä puuttumisella.

Venäjän, Intian, Kiinan ja Brasilian talouksien nopea kehitys on mitä erinomaisin asia, koska se nostaa joka vuosi miljoonia uusia ihmisiä köyhyydestä keskiluokkaan. BRIC-maiden talouskasvu on vasta alussa. Anglosaksit eivät voi enää hillitä niiden talouskasvua ja kontrolloida niiden luonnonvaroja kuten 1800- ja 1900-luvuilla, koska Brasiliaa lukuunottamatta ne kaikki omistavat ydinaseen.
 

Leone B.

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Montreal Canadiens
Mikä "geopolitiikka"? Sanalla on vastaavanlainen kaiku kuin vaikkapa rodulla tasa-arvokeskustelussa, fundamentalismilla teologiassa tai... eipä tule muita esimerkkejä mieleen. Toiseen maailmansotaan asti tuota tosin pidettiin ihan tieteenä, mutta sen jälkeen termi on vahvasti värittynyt, sen jälkeen sen nimissä on lähinnä edistetty omia ideologioita. Mutta siihenhän tämäkin keskustelu mennee, joten mikäs sen sopivampaa. Alan opiskelijana itselleni pärähtää välittömästi mieleen 1930-luvun Saksan "geopolitiikka" ja kylmän sodan voimatasapaino.

Yhdysvaltojen unitelarismia puolustellaan usein sillä, että jos Yhdysvallat ei toimisi maailman "poliisivaltiona", niin joku toinen kuitenkin ottaisi saman roolin. Mutta miksi ottaisi? Useamman lähes tasavertaisen "navan" joukossa yksi "napa" ei voisi omia tällaista osaa itselleen, koska sillä ei olisi siihen voimavaroja.

Ja sehän sitten vasta onnellinen maailma olisikin, paluu 1800-luvun suurvaltapolitiikkaan tai kylmän sodan kauhun tasapainoon. Ajatus, että suuret vallat kontrolloivat toisiaan on toki tuttu ja poliittisen realismin peruskiviä, mutta pahasti aikansa elänyt maailmassa, jossa A) kuka tahansa suurista voisi periaatteessa koska tahansa posauttaa ydinpommilla ilmaan puolet maapallosta ja B) kansallisvaltioiden itsensä asema murenee koko ajan. Nämä ovat vähän tällaisia vanhanajan sotaleikkejä nämä USA vs. Venäjä -ketjut. Ja ei, en kannata jenkkihegemoniaa enkä tykkää Britney Spearsistä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
re: TOJ

Oikeastaan näen liberaaleja vapaakauppa-imperiumeja ja sitten ei-liberaaleja perinteisempiä vaihtoehtoja - USA tosiaan aika portaattomasti jatkoi Britannian perinteitä meriteiden auki pitämisessä, vieläpä niin ettei juuri hankkinut muodollisia siirtomaita. Ne maat jotka USA miehitti kuten Japani, Länsi-Saksa ja Etelä-Korea ovat sittemmin omasta tahdostaan halunneet säilyttää läheisen liittosuhteen USA:han koska se on nähty hyödylliseksi kummallekin osapuolelle. Ne maat jotka ei-liberaalit imperiumit ovat miehittäneet ovatkin käyttäytyneet vähän eri lailla, eikä niiden kansoilla ole juuri ollut sanansijaa omista asioistaan päätettäessä. Toki nämä liberaalitkin imperiumit ovat usein toimineet häikäilemättömästi ja tietysti itsekkäästi eikä maailma ole ollut kovinkaan hyvä paikka heidän johdollaan.

Ongelma on vain siinä, että ellei USA pidä liittolaisineen nykyistä maailmanjärjestystä yllä, sitä ei pitäisi YK tai EU tai vaikka Amnesty International vaan perinteiltään syvästi anti-liberaalit, jopa arkaaisesti ajattelevat ja toimivat maat kuten Kiina ja Venäjä. Mitä tapahtuisi näiden maiden lähipiirissä ja muualla maailmassa ilman USA:n sotavoimia ja lännen taloudellista vaikutusvaltaa? Kysy vaikka Taiwanilta ja Baltian mailta. Toki USA on itse nopeasti rappeutumassa sekä moraalisesti että taloudellisesti ja maailmassa on epäilemättä vähitellen alkamassa Aasian valta-aika - toivottavasti kuitenkin näissä edes vähän pluralistisissa puitteissa, jotka perustuvat lännen sodanjälkeisille projekteille. Ihmiskunnan normaali tila imperiumin ja hegemonian suhteen on ollut nollasumma-peli: kaikki mikä on toiselta pois on itselle. Jos nyt luovumme näistä toki epätäydellisistä rakenteista niin en usko että vaihtoehto on jokin vielä parempi, vielä pluralistisempi, vielä idealistisempi vaihtoehto vaan paluu tähän ikiaikaiseen aggressiiviseen primitivismiin, jonka kieltä Pekingissä ja Moskovassa edelleen niin sujuvasti osataan.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Mikä "geopolitiikka"?

Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Geopolitics

Geopolitics is the study that analyzes geography, history and social science with reference to spatial politics and patterns at various scales (ranging from home, city, region, state to international and cosmopolitics). It examines the political, economic (see geoeconomics) and strategic significance of geography, where geography is defined in terms of the location, size, function, and relationships of places and resources.



Sanalla on vastaavanlainen kaiku kuin vaikkapa rodulla tasa-arvokeskustelussa, fundamentalismilla teologiassa tai... eipä tule muita esimerkkejä mieleen.

Geopolitiikka-sanaa käytetään ihan yleisesti toimittajien, historioitsijoiden ja poliitikkojen toimesta.


Toiseen maailmansotaan asti tuota tosin pidettiin ihan tieteenä, mutta sen jälkeen termi on vahvasti värittynyt, sen jälkeen sen nimissä on lähinnä edistetty omia ideologioita.

Mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö geopolitiikkaan liittyvistä asioista voisi keskustella.




Mutta siihenhän tämäkin keskustelu mennee, joten mikäs sen sopivampaa. Alan opiskelijana itselleni pärähtää välittömästi mieleen 1930-luvun Saksan "geopolitiikka" ja kylmän sodan voimatasapaino.

Ei tilanne ole muuttunut miksikään 1930-luvun Saksan tai Kylmän sodan ajoista. Ihminen on edelleen sama paskiainen kuin silloin. Aina löytyy joku, joka on valmis käyttämään äärimmäistä väkivaltaa saavuttaakseen itselleen taloudellista, sotilaallista tai geopoliittista hyötyä.

Tällä hetkellä nimimerkki mjr:n ihailun kohteena olevat anglosaksit ja heidän yhteiskunnan eliittinsä, joita kutsutaan neokonservatiiveiksi, on se taho, joka käyttää eniten rajatonta väkivaltaa saavuttaakseen itselleen edellämainittuja etuja. Väkivaltaa, jota mikään ulkopuolinen taho ei juurikaan voi rajoittaa tai estää.

Yhdysvaltojen rapautumassa oleva imperiumi (Yhdysvallat on menettänyt asemansa maailman talousveturina) tarvitsee vapaan pääsyn maailman rikkaimpiin fossiilisen energian lähteisiin kahdesta syystä:

1. Imperiumi ei voi samalla sekä ylläpitää nykyistä elintasoaan että kilpailla energiasta vapailla markkinoilla Kiinan ja Intian kaltaisten valtioiden kanssa. Siksi energian saanti on varmistettava väkivallan avulla.

2. Imperiumin ainoa keino estää Kiinan ja Intian kaltaisten valtioiden nousu sen rinnalle ja lopulta sen ohi on estää niiden vapaa pääsy maailman rikkaimpiin fossiilisiin energian lähteisiin. Jos Imperiumi hallitsee Kiinan ostamaa energiaa, hallitsee Imperiumi samalla Kiinaa, koska Kiinan talous on kokonaan riippuvainen ulkopuolisesta energiasta.

Yhdysvaltojen tavoitteen (New American Century) mukaan sen tulee hallita KAIKKIA maailman rikkaimpia fossiilisen energian lähteitä 2000-luvulla. Jokainen ymmärtää, että tällaisen tavoitteen toteuttaminen vaatii jatkuvia sotia ja äärimmäistä väkivallan käyttöä. Tästä nousee väkisinkin myös mieleen kysymys, että miten New American Century eroaa natsien elintila-ideologiasta.



Ja sehän sitten vasta onnellinen maailma olisikin, paluu 1800-luvun suurvaltapolitiikkaan tai kylmän sodan kauhun tasapainoon.

Moninapainen maailma on mielestäni ehdottomasti onnellisempi vaihtoehto kuin yksinapainen maailma, missä tuo yksi napa käyttää rajoittamatonta väkivaltaa taloudellisten ja geopoliittisten etujensa eteen.



Ajatus, että suuret vallat kontrolloivat toisiaan on toki tuttu ja poliittisen realismin peruskiviä, mutta pahasti aikansa elänyt maailmassa, jossa A) kuka tahansa suurista voisi periaatteessa koska tahansa posauttaa ydinpommilla ilmaan

Ns. kauhun tasapaino vallitsee vain USA:n ja Venäjän välillä. Kiina ei vielä kykene tuhoamaan Yhdysvaltoja ydiniskulla. Ainoastaan Venäjällä on tämä kyky. Yhdysvaltojen Venäjän ympärille rakentaman ohjuspuolustusjärjestelmän tavoite on poistaa tämä kyky myös Venäjältä. Kukaan ei varmasti oikeasti usko Yhdysvaltojen selitystä, että Yhdysvallat sijoittaa torjuntajärjestelmiä Puolaan, Tshekkiin, Grönlantiin ja Alaskaan Iranin ja Pohjois-Korean varalta. Nopea vilkaisu karttaan paljastaa, että tarkoitus on ympäröidä Venäjä ohjuspuolustusjärjestelmillä, mikä onnistuessaan antaisi Yhdysvalloille mahdollisuuden aloittaa konventionaalinen tai ydinsota Venäjää vastaan tulematta itse tuhotuksi.

En usko Yhdysvaltojen onnistuvan tässä kuitenkaan ihan lähiaikoina, koska Venäjän uusia Tunguskoja ja muita ballistisia ohjuksia ei ole ihan helppo torjua.

Ydinsota on tällä hetkellä (onneksi) vihoviimeinen vaihtoehto, joskin Yhdysvaltojen joukot käyttivät Irakin sodassa ns. miniydinaseita Irakin vapaustaistelijoita vastaan saastuttaen samalla isoja alueita Irakissa radioaktiivisella saasteella. Kolonialistiset valloitussodat tullaan käymään vielä pitkään konventionaalisilla aseilla, koska valloitettavaa aluetta ei haluta tuhota radioaktiiviseksi parkkipaikaksi, jolloin sitä ei voisi hyödyntää.

Tässä tilanteessa olisi tärkeää, ettei yksi taho tai yksi "napa" voisi harjoittaa kolonialistisia valloitussotia ilman, että löytyy "vastanapoja", jotka hillitsevät ja rajoittavat yhden "navan" ahneutta.



kansallisvaltioiden itsensä asema murenee koko ajan.

Maailma blokkiutuu koko ajan (EU), mutta on olemassa paljon voimakkaita kansallisvaltioita (USA, Kiina, Britannia, Venäjä, Intia, Brasilia) jotka tuskin ovat valmiita luopumaan itsemääräämisoikeudestaan ja asemastaan.



Nämä ovat vähän tällaisia vanhanajan sotaleikkejä nämä USA vs. Venäjä -ketjut.

No ei ihan näinkään, sillä USA ja Venäjä, vaikka eivät olekaan enää maailman ainoat supervallat, ovat kuitenkin globaalissa sodankäynnissä jälleen vastakkaisilla puolilla. Enää ei eletä 1990-lukua.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Oikeastaan näen liberaaleja vapaakauppa-imperiumeja ja sitten ei-liberaaleja perinteisempiä vaihtoehtoja - USA tosiaan aika portaattomasti jatkoi Britannian perinteitä meriteiden auki pitämisessä, vieläpä niin ettei juuri hankkinut muodollisia siirtomaita.

Käytännössä Yhdysvallat kuitenkin teki näin, sillä se pystytti kymmeniin eri valtioihin sotilastukikohtiaan, joiden muodostama sotilaallinen voima oli usein suurempi kuin valtion oman armeijan.

Tällä hetkellä Yhdysvalloilla on sotilastukikohtia yli sadassa(!) eri valtiossa. Vaikka kyse ei ole virallisesti siirtomaista, on sotilastukikohtien yksi tehtävä valvoa valtion sisällä toimivien amerikkalaisten yritysten etuja. Näin on ennenmuuta Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa ja tietysti Lähi-Idässä.


Ne maat jotka USA miehitti kuten Japani, Länsi-Saksa ja Etelä-Korea ovat sittemmin omasta tahdostaan halunneet säilyttää läheisen liittosuhteen USA:han koska se on nähty hyödylliseksi kummallekin osapuolelle.

Mainitset vain kolme esimerkkiä, vaikka USA miehittää tällä hetkellä yli sataa valtiota maailmassa. Miksi valitsit juuri Japanin, Saksan ja Etelä-Korean? Tavallisten kansalaisten keskuudessa Yhdysvaltojen sotilastukikohtien vastustus on erittäin suurta sekä Japanissa että Etelä-Koreassa. Näin mm. siksi, että USA:n sotilailla on syytesuoja kyseisissä maissa eikä esimerkiksi paikallisten asukkaiden murhiin syyllistyneitä amerikkalaisia ole saatu siksi tuomiolle.

Näiden lisäksi löytyy joukko valtioita, joissa amerikkalaisten tai yleensä anglosaksien sotilaallinen läsnäolo tuskin on vaikuttanut ainakaan positiivisesti maiden asioihin. Esimerkkeinä voisi mainita Irakin, Iranin, Saudi-Arabian, Kolumbian, Haitin, Kuuban, Chilen, Nigerian, Kiinan, Intian, Egyptin, Indonesian, Vietnamin, Kamputsean, Etelä-Afrikan, Panaman, Nicaraquan, Kenian, Tansanian, Kongon jne. jne.



Ne maat jotka ei-liberaalit imperiumit ovat miehittäneet ovatkin käyttäytyneet vähän eri lailla, eikä niiden kansoilla ole juuri ollut sanansijaa omista asioistaan päätettäessä.

Kirjoitin tuossa yllä listan maista, jotka ovat joutuneet anglosaksien miehittämiksi ja useimmiten muusta kuin omasta tahdostaan. Voisin jopa väittää, että elintaso esimerkiksi kommunistisessa Tshekkoslovakiassa, Puolassa tai Virossa oli selvästi parempi kuin edellämainituissa anglojen miehittämissä valtioissa.

Nykyisin Irak tarjoaa hyvän esimerkin siitä, mitä tapahtuu valtiolle joka joutuu tämän "liberaalin" imperiumin miehittämäksi. Mutta kenties irakilaiset vain vihaavat vapautta.



Toki nämä liberaalitkin imperiumit ovat usein toimineet häikäilemättömästi ja tietysti itsekkäästi eikä maailma ole ollut kovinkaan hyvä paikka heidän johdollaan.

Sanot että liberaalitkin imperimit, vaikka juuri nämä "liberaaleiksi" mainitsemasi anglosaksiset valtiot ovat ne, jotka käyttävät eniten rajoittamatonta väkivaltaa maailmassa tällä hetkellä.


Ongelma on vain siinä, että ellei USA pidä liittolaisineen nykyistä maailmanjärjestystä yllä, sitä ei pitäisi YK tai EU tai vaikka Amnesty International vaan perinteiltään syvästi anti-liberaalit, jopa arkaaisesti ajattelevat ja toimivat maat kuten Kiina ja Venäjä.

Mikä nykyisessä maailmanjärjestyksessä on erityisen kannatettavaa? Nykyinen maailmanjärjestys on suunniteltu ja rakennettu ylläpitämään valmiiksi rikkaiden maiden elintasoa ja myös varmistamaan se, ettei ns. kolmannen maailman kulutus ja elintaso kasva.

Yksikään, ei yksikään, kolmannen maailman valtio ole noussut viimeisen 30 vuoden aikana ylös köyhyydestä anglosaksien johtamien talousjärjestöjen kuten IMF ja Maailmanpankki ohjauksessa. Ei yksikään. Pikemminkin päinvastoin. Venäjän ja Argentiinan kaltaiset valtiot kokivat taloudellisen romahduksen IMF:n talutusnuorassa köyhästä Afrikasta puhumattakaan, joka on korviaan myöten veloissa Maailmanpankille ja IMF:lle. Joissakin tapauksessa nämä valtiot eivät suoriudu edes lainojensa (erittäin korkeista) koroista. IMF sanelee näiden valtioiden talouspolitiikan suunnan, mikä tarkoittaa samalla köyhyyden jatkumista.

Ne valtiot, jotka ovat onnistuneet kasvattamaan talouttaan viime vuosina todella merkittävästi (Kiina, Intia, Venäjä, Brasilia, Vietnam, Kazakstan jne.) ovat tehneet sen muilla tavoilla kuin anglosaksien talousjärjestöjen lainoituksilla ja niiden talutusnuorassa. Niiden viime vuosien menestys on ollut jopa sitä luokkaa, että puhutaan jo uudesta vaihtoehdosta länsimaiselle kapitalismille. Enkä ihmettele tätä ollenkaan, sillä länsimaisen kapitalismin tarkoitus on ennenkaikkea rikastuttaa länsimaita itseään. Ei ole siksi ihme, että muu maailma etsii vaihtoehtoja.




Mitä tapahtuisi näiden maiden lähipiirissä ja muualla maailmassa ilman USA:n sotavoimia ja lännen taloudellista vaikutusvaltaa? Kysy vaikka Taiwanilta ja Baltian mailta.

Vai kysytäänkö Irakilta tai saudeilta?

Etelä-Korea, Taiwan ja Japani lienevät ainoat esimerkit Euroopan ulkopuolisista maista, jotka ovat oikeasti vaurastuneet Yhdysvaltojen miehityksestä huolimatta (ei toki sen ansiosta!). Näissäkin vaurastuminen on tapahtunut jo 1950- ja 1960 -luvuilla.

Viimeisten kolmen vuosikymmenen ajalta ei ole olemassa yhtään esimerkkiä maasta, joka Yhdysvaltojen tai Britannian miehittämäksi tulonsa jälkeen olisi vaurastunut taloudellisesti. Näyttäisi päinvastoin siltä, että anglosaksien miehitys on omiaan tuomaan kansalaisille vain köyhyyttä ja epävakautta.



Toki USA on itse nopeasti rappeutumassa sekä moraalisesti että taloudellisesti ja maailmassa on epäilemättä vähitellen alkamassa Aasian valta-aika


Näin tulee tapahtumaan. Minua kuitenkin pelottaa se, että suostuvatko anglosaksit luopumaan hegemoniastaan ilman seuraavan maailmansodan aloittamista. Pelkään pahoin, ettei Yhdysvaltojen imperiumin luhistuminen suju yhtä rauhanomaisesti kuin Neuvostoliiton vastaava luhistuminen.

Ilman sotia anglosaksien hegemonia ei voi säilyä, koska anglosaksit eivät voi nykyisellä kulutuksellaan ja elintavoillaan kilpailla nousevan Idän kanssa maailman raaka-aineista ja energiasta, jos kilpailu tapahtuu vapailla markkinoilla. Kiinalaiset voivat aina ostaa energiaa ja raaka-aineita halvemmalla kuin anglosaksit, koska kiinalaiset kuluttavat paljon vähemmän, mutta tekevät silti vähintään yhtä paljon töitä kuin anglosaksit.




Ihmiskunnan normaali tila imperiumin ja hegemonian suhteen on ollut nollasumma-peli: kaikki mikä on toiselta pois on itselle. Jos nyt luovumme näistä toki epätäydellisistä rakenteista niin en usko että vaihtoehto on jokin vielä parempi

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti puheen Pietarin viime kevään talouskonfferenssissa, joka keräsi yli 200 globaalin suuryrityksen toimitusjohtajat vieraakseen, jossa Putin painotti uuden taloudellisen maailmanjärjestyksen luomisen tärkeyttä. Putinin mukaan nykyinen taloudellinen maailmanjärjestys on vanhanaikainen, vanhentunut ja suunniteltu vain ylläpitämään rikkaiden maiden elintasoa suhteessa köyhiin maihin.

Yhdysvalloissa Putinin puhe tulkittiin vihamieliseksi ilmaukseksi Yhdysvaltojen suuntaan, koska Yhdysvallat on hyötynyt nykyisestä taloudellisesta maailmanjärjestyksestä kaikista eniten.

Suomen kannalta nykyinen järjestys lienee kohtalaisen hyvä, koska Suomi on globaalin kaupan nettovoittajia, mutta näin ei ole valtaosan maailman ihmisistä tapauksessa. On helppo kiitellä täydellä vatsalla nykyistä järjestystä ja pelätä vaihtoehtoisia malleja, mutta pitäisi jaksaa ymmärtää myös niitä, jotka kuuluvat nykyisen järjestyksen puitteissa globaalin kaupan häviäjiin, ja heidän motiivejansa muuttaa nykyinen järjestys.

Kiinan ja Venäjän kaltaiset valtiot ovat onnistuneet nousemaan ennätystahtia luopumalla IMF:n ja Maailmanpankin niille "suosittelemasta" talouspolitiikasta ja kehittämällä oman vaihtoehtoisen mallinsa. Länsimaisen hegemonian kannalta on olemassa vaara, että yhä useampi valtio seuraa Kiinan ja Venäjän esimerkkiä, mikä olisi omiaan vähentämään IMF:n, Maailmanpankin ja yleensä länsimaiden painoarvoa maailmankaupassa. On mahdollisuus, että syntyy 2000-luvun versio 1960- ja 1970 -lukujen kommunismin dominoilmiöstä sillä erotuksella, että nyt kilpaileva järjestys on myös kapitalistinen.

1960-luvulla Yhdysvallat aloitti brutaalin Vietnamin sodan estääkseen kommunismin dominoilmiön leviämisen. Mihin se on valmis 2000-luvulla? Ja ennenkaikkea, mihin sen voimavarat riittävät?

Venäjän ja Kiinan edustama kapitalismi on joka tapauksessa paljon pahempi kilpailija lännen kapitalismille kuin mitä kommunismi koskaan oli. Näin siksi, että päinvastoin kuin kommunismi se tuottaa oikeasti paljon vaurautta kansalaisille.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ehei, edelleen, täytyy jakaa tietty empiirinen todellisuus, että voisi merkityksellisesti väitellä. Sinä eksyt hyvin pian sinne juutalaisten salaliittojen sfääreihin, mikä ei mahdollista järkevää keskustelua. Mutta lyhyesti, silmäile aikaa ennen nykyistä liberaalia maailmanjärjestystä niin näet miten loputtoman pitkään pelattiin brutaalia nollasumma-peliä. Tähän on nyt tuonut muutoksen, uuden teeman, toki mitättömän vähäisen, renessanssin ja valistuksen läpikäynyt läntinen sivilisaatio. Tämä oli epäilemättä historiallinen sattuma sinänsä, mutta ilman näitä nykyisiä valistuksen periaatteita ja käsitteitä oltaisiin puhtaasti siinä tilanteessa missä aina ennenkin: atavistisessa, ei-tietoisessa olemassaolon taistelussa, "vähän" paremmin asein vain. Tietenkin edistys on ollut surkean vähäistä: kaikki valtarakenteet ovat korruptoituneita, ihmisluonto ei ole juuri mihinkään muuttunut. Tässä tilanteessa Kiinan ja Venäjän hallintokulttuurit maailmanjärjestyksen ylläpitäjinä olisivat valtaisa askel taaksepäin jopa tästä mitättömän vähäisestä edistyksestä. Venäjä ei varmastikaan mihinkään johtoasemaan nouse, mutta Kiina todennäköisesti niin tekee eli vähän synkät ovat tulevaisuudennäkymät USA:n heikentyessä ja menettäessä valistunutta perintöään - eikä sen sopeutuminen uuteen tilanteeseen välttämättä tosiaan tule olemaan helppo.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Ehei, edelleen, täytyy jakaa tietty empiirinen todellisuus, että voisi merkityksellisesti väitellä. Sinä eksyt hyvin pian sinne juutalaisten salaliittojen sfääreihin, mikä ei mahdollista järkevää keskustelua.

Juutalaisten salaliittojen? Missä näet sellaisia?

Mutta onhan tuokin yksi keino väistää kysymykset, joihin ei halua vastata, eli leimata kysymyksen esittäjä "empiirisen todellisuuden ulkopuolella olevaksi".



Mutta lyhyesti, silmäile aikaa ennen nykyistä liberaalia maailmanjärjestystä niin näet miten loputtoman pitkään pelattiin brutaalia nollasumma-peliä.

Edellisessä viestissäsi kirjoitit, että maailmankauppa on edelleen nollasumma-peliä. Nyt väität, että "liberaali maailmanjärjestys" on poistanut tuon lainalaisuuden maailmankaupasta. Kumpaa mieltä olet?


Tähän on nyt tuonut muutoksen, uuden teeman, toki mitättömän vähäisen, renessanssin ja valistuksen läpikäynyt läntinen sivilisaatio.

Millä tavalla "läntinen sivilisaatio" on muuttanut maailmankaupan brutaalista nollasummapelistä joksikin muuksi? Minusta nollasummapeli on edelleen todellisuutta, ja tässä pelissä "liberaalit länsimaat" haukkaavat kakusta selvästi suuremman palan, kuin heidän osuutensa koko ihmiskunnasta edellyttäisi.


Tässä tilanteessa Kiinan ja Venäjän hallintokulttuurit maailmanjärjestyksen ylläpitäjinä olisivat valtaisa askel taaksepäin jopa tästä mitättömän vähäisestä edistyksestä.

Minusta pelkosi Kiinan ja Venäjän taloudellista nousua kohtaan vaikuttaa sangen rasistiselta, ikäänkuin näiden valtioiden taloudellinen nousu vaikuttaisi maailmaan negatiivisella tavalla, ja ikäänkuin kiinalaisten ja venäläisten vaurastumisessa ja elintason kasvussa olisi jotakin pelättävää.

Kiinan 1990- ja 2000-lukujen talouspolitiikka on nostanut vähintään 300 miljoonaa ihmistä ylös köyhyydestä. Venäjän 2000-luvun talouspolitiikka on pudottanut köyhyysrajan alapuolella elävien venäläisten osuuden 40 prosentista 16 prosenttiin.

Nämä ovat tuloksia, jotka todistavat jotain Venäjän ja Kiinan talouspolitiikan tehokkuudesta verrattuna niihin köyhiin valtioihin, jotka edelleen ovat kiinni IMF:n lainoituksissa ja noudattavat IMF:n määrittelemää talouspolitiikkaa.

Kiinan ja Venäjän talouden nousu ei uskoakseni tule tarkoittamaan sitä, että ne ottaisivat maailmantaloudessa saman hegemonistisen roolin kuin minkä Yhdysvallat on nyt menettämässä. Ne tulevat olemaan globaaleja suurvaltoja, mutta eivät mitään hypervaltoja. Länsivallat tulevat myös olemaan hyvin voimakkaita senkin jälkeen, kun menettävät hegemoniansa. Toki länsivaltojen voima ja vauraus tulevat vähenemään, mutta samalla muun maailman vauraus ja voima kasvaa. Tämä on sitä moninapaistumista.

Loppujen lopuksi jokainen taistelee tällä planeetalla vain olemassaolevista resursseista. Pelin voittajia ovat ne, jotka pystyvät kuluttamaan tai hallitsemaan enemmän resursseja kuin heidän suhteellinen lukumääränsä antaisi ymmärtää. Ja häviäjiä ovat ne, jotka eivät tähän pysty.

Erilaiset ideologiat ovat vain keinoja, joilla tähän päämäärään pyritään. Yhdysvaltojen toi Irakiin "vapauden ja demokratian" siksi, että sillä olisi vapaa pääsy sen öljyvaroihin. Yhtä lailla 1800-luvun britti lähti "sivistämään" Afrikkaa, jotta sillä olisi vapaa pääsy sen kulta- ja timanttivarantoihin.

10% maailman ihmisistä omistaa 90% maailman vauraudesta. Tai ainakin näin oli vielä muutamia vuosia sitten. Todennäköisesti tilanne on tasoittumaan päin Kiinan, Intian, Venäjän ja Brasilian nopean nousun myötä. Joka tapauksessa globaalissa kaupassa on olemassa vähän suuria voittajia ja paljon suuria häviäjiä. "Liberaali länsimainen maailmanjärjestys" on vaurastuttanut lähinnä länsimaita itseään. Muiden osana on ollut energian ja mineraalien lähteenä toimiminen.

Muutoksen on nähdäkseni tapahduttava länsimaiden ulkopuolella. Länsimaat eivät ole valmiita luopumaan nykyisestä järjestyksestä, joten luopumuksen ja muutoksen on tapahduttava maissa, joilla on olemassa siihen selvä motiivi.


Venäjä ei varmastikaan mihinkään johtoasemaan nouse

Tuskin Venäjä tavoitteleekaan hypervallan asemaa. Se tavoittelee paikallisen suurvallan asemaa, johon Venäjällä on kokonsa ja luonnonvarojensa puolesta luonnollinen oikeus. Venäjän luonnollinen asema on kolmen suurimman talouden joukossa, johon Venäjä ehkä kykenee nousemaan seuraavan 40 vuoden aikana. Viiden suurimman joukkoon se noussee jo aikaisemmin, jos välttyy sodilta.



, mutta Kiina todennäköisesti niin tekee eli vähän synkät ovat tulevaisuudennäkymät USA:n heikentyessä ja menettäessä valistunutta perintöään - eikä sen sopeutuminen uuteen tilanteeseen välttämättä tosiaan tule olemaan helppo.

Minusta edustamasi katsantokanta on edelleen rasistinen. Rasistinen kaikkia muita kuin länsimaita kohtaan, ikäänkuin nämä eivät olisi itse kykeneväisiä päättämään omista asioistaan ja osallistumaan tasaveroisina päätöksentekoon maailmankauppaan ja sotilaspoliittisiin liittyvissä asioissa. Et juurikaan eroa 1800-luvun brittiläisestä imperialistista, joka lähti "sivistämään" afrikkalaisia kullankiilto silmissään.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
JMutta onhan tuokin yksi keino väistää kysymykset, joihin ei halua vastata, eli leimata kysymyksen esittäjä "empiirisen todellisuuden ulkopuolella olevaksi".

En oikeastaan laske tähän kategoriaan kuin sinut ja Special Guestin tällä palstalla, tämä puhukoon puolestaan. Tapasin vakavissani väitellä sinun kanssasi vuosikaupalla, kunnes tajusin ettet noudata mitään väittelyn pelisääntöjä, jolloin sitten tein kertapäätöksen että tämä saa riittää. Se päätös pitää edelleen. Joskus saatan muutaman repliikin ja kommentin kirjoittaa järjellisimpiin väitteisiisi, mutta en siis, edelleenkään, ryhdy vakavassa mielessä keskustelemaan kanssasi. Maailma on karu ja sitten kuolee.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
En oikeastaan laske tähän kategoriaan kuin sinut ja Special Guestin tällä palstalla, tämä puhukoon puolestaan. Tapasin vakavissani väitellä sinun kanssasi vuosikaupalla, kunnes tajusin ettet noudata mitään väittelyn pelisääntöjä, jolloin sitten tein kertapäätöksen että tämä saa riittää. Se päätös pitää edelleen. Joskus saatan muutaman repliikin ja kommentin kirjoittaa järjellisimpiin väitteisiisi, mutta en siis, edelleenkään, ryhdy vakavassa mielessä keskustelemaan kanssasi. Maailma on karu ja sitten kuolee.

Tässä keskustelussa sinä olet ollut se osapuoli, joka on väistänyt olennaiset kysymykset ja argumentit ja tyytynyt toteamaan vastapuolen olevan "empiirisen todellisuuden ulkopuolella" kuitenkaan esittämättä suoria lainauksia, jotka todistaisivat näin olevan. Mutta jos tämä on todellakin sinun edustamasi keskustelutapa, niin väittelyä/keskustelua lienee turha jatkaa tätä pidemmälle.


PS: Mainitsemistasi juutalaisista salaliitoista yhden esimerkin tarjoaa juutalaisten oma sanomalehti Jerusalem Post, jonka mukaan maailman 100 vaikutusvaltaisimman ihmisen joukossa on yli 50 juutalaista:

http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1191257286817&pagename=JPost/JPArticle/ShowFull
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Uusisuomi uutisoi jo aiemmin tässä ketjussa esillä olleesta Britannian aikeesta omia isoja alueita Antarktiksesta itselleen:

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/2004-britannia-hamuaa-merenalaisia-alueita-etelanavalta

Britannian hamuaman alueen pinta-ala kattaa useita miljoonia neliökilometrejä.


Kun Venäjä ilmoitti puoli vuotta sitten aikeestaan tutkia pohjoisnavan mannerjalustaa saadakseen itselleen oikeuden ottaa haltuunsa alueita pohjoisnavalta, olivat reaktiot Suomessa ja lännessä yleensä vihastuneita ja tyrmistyneitä.

Nyt kannattaa seurata, että millaisen reaktion brittien aie omia iso siivu Antarktista itselleen aiheuttaa. Onko reaktio yhtä vihastuneenkauhistuneentyrmistynyt?

Britannian oikeus Antarktikseen on muutenkin aika tulkinnanvarainen asia. Miksi pieni pohjoisella pallonpuoliskolla sijaitseva saarivaltio olisi oikeutettu omistamaan palaakaan Antarktista? Kun katson karttaa, niin Chile ja Argentiina näyttäisivät Antarktiksen luonnollisilta omistajilta.

Reaalipolitiikka tosin taitaa sanella sen, ettei Chilellä ja Argentiinalla ole yhtään sananvaltaa kun Antarktiksen öljy- ja kaasuvarallisuutta aletaan jakaa. Se jolla on eniten sotilaallista voimaa ottaa ne itselleen. Venäjä sentään perusteli omistusoikeuttaan osaan pohjoisnavasta mannerjalustan yhteneväisyydellä, mutta toisella puolella maailmaa sijaitsevan Britannian oikeus Antarktikseen ei voi perustua muuhun kuin puhtaaseen imperialismiin.

Olen jo vähän aikaa ollut sitä mieltä, että puoli vuosisataa heikkona ollut Brittiläinen Imperiumi on tulossa vahvasti takaisin. Pitäisin tätä erittäin huolestuttavana asiana, sillä britit ovat tappaneet viimeisen neljän tai viiden vuosisadan aikana enemmän ihmisiä kuin kukaan toinen.
 
Olen jo vähän aikaa ollut sitä mieltä, että puoli vuosisataa heikkona ollut Brittiläinen Imperiumi on tulossa vahvasti takaisin. Pitäisin tätä erittäin huolestuttavana asiana, sillä britit ovat tappaneet viimeisen neljän tai viiden vuosisadan aikana enemmän ihmisiä kuin kukaan toinen.

Ehkä sitten näin. Mutta jokaisella imperiumilla on verinen historia, josta monet yrittävät päästä eroon tai oikeammin oppia virheistään. Mielestäni ei ole validi argumentti minkään asian puolusteluun, joskin olen luonnollisesti sitä mieltä, että ne jotka eivät tunne historiaa, ovat tuomittuja toistamaan sitä. Eikä se ollut vain discovery-channelin mainoslause alun perin.

Samaa mieltä olen siinä mielessä, että millä oikeudella britit ovat mitään alueita itselleen vaatimassa tai hamuamassa. Kuitenkin he ovat vain yksiä pelureita siellä seassa saman asian puitteilta.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Samaa mieltä olen siinä mielessä, että millä oikeudella britit ovat mitään alueita itselleen vaatimassa tai hamuamassa.

Vahvemman oikeudella. Chile ja Argentiina eivät tule saamaan lainkaan oikeuksia Antarktiksen öljy- ja kaasuvaroihin, vaan ne menevät perinteisille angloamerikkalaisille öljyjäteille kuten Exxonille, Shellille, BP:lle, Halliburtonille ja Chevronille. Reaalipolitiikka vain on tällaista.

Minua kiinnostaa kuitenkin se, että kuka on ensimmäisenä heristämässä moraalista etusormeaan briteille Antarktiksen valloitusaikeista. Venäjän tapauksessa tähän etusormen heristelyyn osallistuivat vähän kaikki aina valtamediaamme myöten. Jotenkin on sellainen tunne, että brittien kohdalla tällainen imperialismi ei aiheuta samanlaista moraalista kauhistumista. Mutta mikä tähän voisi olla syynä?
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Jotenkin on sellainen tunne, että brittien kohdalla tällainen imperialismi ei aiheuta samanlaista moraalista kauhistumista. Mutta mikä tähän voisi olla syynä?
Muista en tiedä, mutta minua ei nuo etelämantereen valloitusaikeet juurikaan miellytä. Soisin, että kyseinen alue toimisi vain ja ainoastaan tieteellisissä tutkimustarkoituksissa, eikä missään muussa. Puolueeton maaperä, mitä kukaan ei hyödyntäisi taloudellisesti. Muutenkin vastenmielistä, että jotkut kuolaten odottaa, että sieltä sulisi jäätä, jotta pääsisi maaperään poraamaan öljyä.

Siinä vaiheessa kun jäätä on pois sopivia määriä, on ihmisillä muitakin ongelmia, kuin, että mistähän sitä öljyä saisi.
 
Vahvemman oikeudella. Chile ja Argentiina eivät tule saamaan lainkaan oikeuksia Antarktiksen öljy- ja kaasuvaroihin, vaan ne menevät perinteisille angloamerikkalaisille öljyjäteille kuten Exxonille, Shellille, BP:lle, Halliburtonille ja Chevronille. Reaalipolitiikka vain on tällaista.

No sitä vähän yritin tuossa sanoa. Olikos briteillä muuten kyse vain suunnitelmasta vai möläyttivätkö ihan maailmalle sen venäjän tavoin? Noh.. joka tapauksessa hieman harmittaa noiden alueiden valjastaminen jollekin kansakunnalle noin periaatteessa. Jotkut alueethan ovat määriteltynä joillekin jo, mutta voisi aivan hyvin pysyä "valtaamattomat" alueet valtaamattomina. Heristelen mielelläni molemmille sormea, mutta eiköhän sinne jenkkiyhtiöt ehdi ensin, kun kisaamaan aletaan.
 

Koke72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Philadelphia Flyers
Venäjän tapauksessa tähän etusormen heristelyyn osallistuivat vähän kaikki aina valtamediaamme myöten. Jotenkin on sellainen tunne, että brittien kohdalla tällainen imperialismi ei aiheuta samanlaista moraalista kauhistumista. Mutta mikä tähän voisi olla syynä?
Varmaan juurikin se, että länsimailla ja niiden tiedotusvälineillä on omat intressinsä ja venäläisillä omat intressinsä. Ainahan se oma toiminta koetaan oikeutettuna ja toisen toiminta ei. Hyvin pitkältihän se menee sen mukaan minkälaisia johtajia sattuu olemaan eri puolilla. Välillä löytyy yhteisiäkin etuja ajettavaksi.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
No sitä vähän yritin tuossa sanoa. Olikos briteillä muuten kyse vain suunnitelmasta vai möläyttivätkö ihan maailmalle sen venäjän tavoin?

US:n uutinen oli aika suuripiirteinen joten siitä ei saa tämän enempää tietoa. Mutta myös muut mediat (kuten linkittämäni Guardian) ovat uutisoineet tasan samasta asiasta, joten brittien aie Antarktiksen suhteen lienee todellinen.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Varmaan juurikin se, että länsimailla ja niiden tiedotusvälineillä on omat intressinsä ja venäläisillä omat intressinsä.

Näin on ja tämä pitäisi muistaa. Venäjän vahvistuminen ja vahvistumista tukeva edunvalvonta ei ole länsimaiden intressissä ja tämä heijastuu tietysti myös uutisoinnissa.

Samalla pitäisi kuitenkin unohtaa myytti länsimaisen median "puolueettomuudesta" ja "vapaudesta". Myytti, joka ei ole koskaan pitänyt paikkaansa. Jos media ei kykene käsittelemään Venäjän&Britannian aikeita aluelaajennuksiin puolueettomalla tavalla, ei media silloin ole puolueeton. Varsin simppeliä.

Venäläistä mediaa jonkin verran seuranneena voin myös todeta, että sikäläinen media on länsimaiden suhteen selvästi neutraalimpaa kuin mitä länsimainen media on Venäjän suhteen. Tämän voi todeta seuraamalla vaikka Ria Novostin, Moscow Timesin ja Kommersantin englanninkielisiä uutispalstoja.
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Minua kiinnostaa kuitenkin se, että kuka on ensimmäisenä heristämässä moraalista etusormeaan briteille Antarktiksen valloitusaikeista.
Minäpä vastaan: The Original Jags. Taisit olla ainakin tällä palstalla ensimmäinen. Jee!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös