Niin, näinhän se todellisuudessa on. Valitettavasti kaikki eivät ole samaa mieltä.
Kyllä ja jos joku ei pysty tätä eri mieltä olemistaan perustelemaan, niin en puhuisi hänen kohdallaan erinomaisesta kirjoittajasta tai suuresta ajattelijasta.
Mahdollisesti kirjoituksen sävy on negatiivinen, koska tänne kohdistuvan hyökkäyksen uhka on kirjoittajan mielestä niin pieni, ettei sotaan tarvitsisi lainkaan valmistautua. Siinä kun näytetään vähän väkisin rakennettavan vastakkainasettelua julkisen talouden säästöjen ja puolustusmenojen välille.
Kyllä ja näitäkin vastakkainasetteluja tehdään ihan järkyttävän vähäisellä ymmärryksellä tai ainakin tahallaan sellaisia esittäen. Tehdään vertailuija, joissa vertaillaan vuosittaisia säästöjä kymmenien vuosien investoineihin samalla viivalla. Tuollainen älyllinen epärehellisyys ei ole vierasta poliittisessa propagandassa, mutta laadukkaaseen journalismiin se ei kuulu millään tavoin.
Kirjoituksen sisältö on muullakin tavoin erittäin köykäinen. Esim Hornettien käyttöiäksi on alusta alkaen tiedetty kolmisenkymmentä vuotta. Ne hankittiin 90-luvun alussa eli lähes 25-vuotta sitten. Niiden uusimista on ajankohtaista alkaa miettimään joka tapauksessa, vaikka itänaapurissa ei olisikaan tilanne päällä. Siinä ei siten ole mitään epätavallista tai kummallista kuten kirjoittaja haluaa tarkoitushakuisesti esittää.
Hahmopsykologiasta tuttua asia on, että ihmiset pyrkivät löytämään yhdenmukaisuuksia paikoista joista sellaisia ei ole. Tähän kaikenlainen taikausko ja muukin vastaava hölynpöly perustuu (kuvitellaan että tanssilla ja sateella on syy-seuraussuhde, uskotaan ennustuksiin jne). Nyt kirjoituksen yhteen niputtelevat asiat ovat niin randomista valittuja ja toisiinsa liittymättömiä (esim reserviläiskirjeiden lähettämisen yhteys sotaan valmistautumiseen), että kirjoitus ei millään tavalla pystynyt todistamaan pointtiaan. Se oli siis sanalla sanottuna paskaa journalismiä.
Se on fiksu ajatusmalli niin kauan, kun on syytä olettaa itänaapurin pyrkivän rauhaa rakastavaksi mallimaaksi. Turvallisuustilanteen muuttuessa sitten kannattaa oma doktriini päivittää vastaamaan ympäröivää maailmaa, ja tässä vasemmisto(liitto) on ainoana puolueena epäonnistunut, toisin kuin Grundströmin (ilmeisesti) edustama ketjun otsikkopuolue.
En suoranaisesti tästä eri mieltä, mutta tahdon todettavan, itänaapurin kohdalla tämä oletus olisi ollut syytä lopettaa jo noin 65-vuotta sitten tai ainakin viimeistään vuosi-pari sitten. Tällä hetkellä eri mieltä oleminen tuntuu suunnilleen yhtä fiksulta kuin Suomen veikkaaminen Torinon lätkäfinaalin voittajaksi.
Kumpikaan (aseistariisunta hyvällä säällä tai ylioptimistinen kuva turvallisuustilanteesta huonolla säällä) ei kylläkään ole mikään vasemmiston yksinoikeus, vaan ensinnäkin kyllä poliittinen eliitti uskoi laajalla rintamalla itänaapurin demokratisoitumiseen vielä Georgian sodan jälkeenkin, ja esim. kaikki vanhat puolueet yksissä tuumin ajoivat aktiivisesti Ottawan sopimukseen liittymistä, ja toisekseen ryssävihaisen oikeistonkin parissa on aliarvioitu (Ryti) puolustusinvestointien tarvetta, vaikka toki oikeistolaiset mieluusti leimaavat nämä virheet yksinomaan Halosen ja Tannerin tekemiksi.
Hyväksytään.