Vihjekysymys-tietokilpailu

  • 9 827
  • 251

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Oho, peräti 42 pistettä, vaikka kusin monta vastausta. Paremmalla maltilla (1., 2., 6., 7. ja 10.) ehkä sinne 60-70 pisteeseen olisi ollut mahdollisuus, mutta ihan tyytyväinen olen tuohon pistemäärään.

Tuossa vuosiluvussa aloin pähkäilemään, että valittiinko Woodrow Wilson vuonna 1920 toisen kerran, mutta se tapahtuikin aiemmin vuonna 1916. Lisäksi ajattelin jo Petrogradin muuttaneen nimensä Leninin elinaikana Leningradiksi, mutta se tapahtui vasta Leninin kuoleman jälkeen. Sen tiesin, että kesäolympialaisista oli kyse, sillä Yhdysvaltojen pressanvaalit on yleensä samana vuonna kuin kesäolympialaiset on.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Itselläni iski muutamissa kohdissa se ettei aina heitä sitä ensimmäisenä mieleen tullutta nimeä (Nobelin saanut valtionpäämies = Martti Ahtisaari) vaan alkaa miettimään että keitäs ulkomaalaisia valtionjohtajia on jotka ovat Nobelin pokanneet. Oma taktiikka oli lähteä arvailemaan vasta siinä kohtaa kun osasi sanoa miltei täysin varmaksi asiat. Vähän sama kuin vuotta etsittäessä mainittiin ettei parhaan elokuvan Oscaria jaettu niin muistin että joskus se olisi jäänyt jakamatta kun julkaistiin pelkästään huonoja elokuvia. Toki olisi pitänyt ajatella niin päin että sen on täytynyt tapahtua ennen kuin koko gaalaa oli olemassa.

Terveet Kädet kysymyksen oikeinsaantiin olin hyvin tyytyväinen, vaikka vähän alkoikin mietityttämään että mikä Läjän oikea nimi on. Mielestäni magnesium oli hyvä veikkaus litiumin tilalle ja sen tajusi sitten vasta Nirvanan kohdilla. Ciao Bellaa en tiennyt enkä lähtenyt edes arvailemaan. Sennan kohdalla arvelin jotain vallankumouksellista henkilöä enkä urheilijaa.
 

CuJo#31

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins | HIFK | Leijonat | Les Bleus
Sen tiesin, että kesäolympialaisista oli kyse, sillä Yhdysvaltojen pressanvaalit on yleensä samana vuonna kuin kesäolympialaiset on.
Olympialaisiahan järjestettiin vuosikymmenien ajan (1924-1992) kaavalla talvi/kesälympialaiset samana vuonna.

Vasta 1994 tämä loppui. Tuolloin järjestettiin Lillehammerin talviolympialaiset vain kaksi vuotta edellisten perään (Albertville '92). Kesäkisat olivatkin normaalin aikataulun mukaisesti 1996 (Atlantassa).

1924 talvikisat olivat Chamonix'ssa ja kesäkisat Pariisissa.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Vähän pelotti onko jossain kunnon "matto alta" veto viimeisessä vaihtoehdossa (vihjeeksi seuraavaan kisaan...)

Pitää ottaa harkintaan. Mulla oli ainakin tässä osassa ihan tarkoituskin, että en varsinaisesti ja varta vasten pyri hämäämään ja harhauttamaan, mutta voisihan sitä ainakin yhden kysymyksen yrittää rakentaa niin, että kaikki viittaisi vastaukseen X ennen kuin sitten vikoista vihjeistä paljastuisikin että se on Y. Ja sitten hihittelisin vaan koko ajan vastauksia tarkastellessa...
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
No, päin sitä ihtiäänhän tää meni, kun yritin liian isoja pisteitä riskillä... tuli sitten pieniä pisteitä...

PS. Terveet Kädet oli vaikee arvata, kun en oo kuullut kuin nimen joskus...

PPS. Kiitos hienosta visasta, veli @Everton
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Litium jäi hiukan harmittamaan, koska olin varma kolmannen kohdan jälkeen että kyseessä on Natrium, joka saman ryhmän aineena on myös ominaisuuksiltaan samanlainen. Muuten meni hiukan huonommin kuin visoissa yleensä, mutta formaattikin oli outo. Toivottavasti ei kuitenkaan ollut ensimmäinen ja viimeinen saman formaatin kilpailu. Kiitoksia taas kerran @Everton
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Keskikasti oli taas kohtaloni. Jälkiviisaasti ei olisi kannattanut lähteä heittämään rohkeita arvauksia, kun oikeastaan yksikään sellainen ei osunut. Mongolia ja Ahtisaari 6 pisteessä olivat ehkä jossain määrin sellaisia.

Musiikkikysymykset on yleensä ominta alaani, mutta Bella Ciao ei olisi varmaan irronnut edes yhden pisteen kohdalla, jos olisi ollut vastauksia jäljellä. Ehkä nuo sanat olisi löytyneet olemattomalla italiantaidollani, mutta olisin varmaan laittanut ne väärään järjestykseen. Terveet Kädet sen sijaan kävi jo mielessä 8 pisteen kohdalla, mutta vain 5 irtosi, kun siinä välissä aivopierun takia tuhlasin 6 pisteen vihjeen 22-Pistepirkkoon.

Ayrton Senna löytyi jälkeenpäin ajatellen ihmeen myöhään vaikka menin jo 10 pisteen kohdalla moottoriurheilun maailmaan.

Vuosiluku meni metsään ja jos yhden pisteen kohdalla olisi ollut vielä arvauksia jäljellä, olisin arponut 1924:n ja 1928:n väliltä. Tuossa menin vähän etukenossa ajatellen tulevia mahdollisia helppoja vihjeitä, joita 1984:stä ja 1932:sta olisi tullut mieleen.

Hahmon kohdalla löi todella pitkään tyhjää. Disney siinä heti rupesi kummittelemaan, mutta ainakin tajusin heti ettei Aku, Mikki tai Roope osu tuohon vuoteen. Mielessä kävi matkan varrella ainakin Pekka Puupäätä, Matti Mainiota, Jussi Juoniota ja Masia, muttei mikään tuntunut riittävän hyvältä. No, oli sinänsä fiksua avata peli vasta 3 pisteen kohdalla, niin tuli edes ne 5.

Mielenkiintoinen konsepti kyllä - etenkin siksi, ettei tiennyt miten visa muiden kohdalla kehittyy.
 

Cloaca Maxima

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Philadelphia Flyers
Hyvä visa, harmi kun itselläni ei ollut aikaa keskittyä hetkeen ensimmäisen kierroksen jälkeen niin jäi sitten nämä viimeisetkin kierrokset välistä.

Mutta jos intoa riittää niin varmasti tältä palstalta vastaaville visailuille löytyy suosiota jatkossakin.

P.S. sentään Bella Ciao meni oikein, olin valmis lyömään pääni pantiksi siitä jo ekan kierroksen jälkeen :)
 

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Mahtava visa jälleen kerran!
Itse törmäsin ensimmäisen kerran tällaiseen visailu-formaattiin ja faniksi taisin päätyä :)
 

Hauptmann

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tämä meni paremmin kuin olisin kuvitellut. Tällaiset visat ovat mukavia, kun pistehajonta on suurta.

Mielenkiintoisista kysymyksistä:
Bella Ciaota olisin veikannut jo 10 pisteen kohdalla, mutta odotin 8 pisteeseen. 10 pisteen kohdalla se olisi ollut puhdas veikkaus ja oli kahdeksan pisteen kohdallakin mukana veikkausta.

Muistin, että Mongolia on maailman harvimmin asuttu maa ja todellakin pinta-alaltaan Suomea isompi sekä lipussa on punaista.

Hansu Hanhen kohdalla mietin jotain Disneyn hahmoa, jolla on rusetti ja olisi 1930-luvulta. Muistin, että Roope Ankan ensiesiintyminen oli vuodelta 1947 Joulu Karhuvuorella -tarinasta ja Hannu Hanhen vuodelta 1948 tarinasta Se parhaiten nauraa... Ajattelin, että Hansu Hanhi oli muistaakseni jo 1930-luvulla Al Taliaferron ja Bob Karpin sarjakuvastripissä. Olisihan se joku muukin hahmo voinut olla ja italialainen laulu olisi voinut olla muu kuin Bella Ciao, mutta hyvin osuivat nämä 8 pisteen arvaukset.

Yhtyeestä Terveet Kädet en ole kuullutkaan.
 
Viimeksi muokattu:

WarWas

Jäsen
Suosikkijoukkue
ÅIFK. Kaikki Fin maajoukkueet. 99+
Kiitos visasta ja onnea voittajalle!!Pitää kyl tsekata varrista menikö ihan oikein. Itselläni ei ole mitään luottoa jos veli vuod3en jatkoaikalainen @FASlapsi saa enemmin kuin minä! Sanon myös, että itselleni lisäpojoja rehellisyydestä kun en vastannut vaikka tiesin.

On oikeita ja on vääriä!!
 

MegaForce

Jäsen
6. Laulu
10 p. Alun perin italialainen laulu, joka tunnetaan ympäri maailman
8 p. Sen tarkkaa alkuperää ei tiedetä, mutta arvellaan, että maatalouden kausityöläiset ovat laulaneet sitä eri sanoilla jo 1800-luvun lopulla
6 p. Suomeksi sen ovat levyttäneet mm. Kai Hyttinen ja Arja Saijonmaa
5 p. Jalkapallofanit hoilaavat kappaletta omilla sanoillaan monella stadionilla
4 p. Parhaiten se tunnetaan kuitenkin nykyään hymninä vapaudelle ja vastarinnalle
3 p. Kappale toistui suositussa tv-sarjassa Rahapaja
2 p. Nousi maineeseen natseja ja fasisteja vastaan taistelleiden partisaanien lauluna
1 p. Sen nimi suomeksi voisi olla suoraan käännettynä "näkemiin kaunokainen"

Melko vaikea oli myös toinen musakysymys, eli Bella Ciao
Tässä muutama esimerkki Youtubesta:













Suositussa espanjalaisessa Rahapaja-sarjassa kappale toistui jossain muodossa melkein joka jaksossa. Jos ei ole tuttu sarja, niin vahva suositus katsomiseen!

Olin sen verran tiukka, että en hyväksynyt Partisaanilaulua tai Partisaanivalssia oikeaksi vastaukseksi. Ainakaan Suomen Äänitearkiston tietokantahaun perusteella kappaletta ei ole koskaan levytetty suomeksi nimellä Partisaanilaulu. Arja Saijomaa on näköjään levyttänyt myös Partisaanivalssin, kuten myös mm. Matti ja Teppokin, mutta se on eri biisi kuin Bella Ciao: alunperin puolalainen kappale nimeltään Dziś do ciebie przyjść nie mogę.

Tästä keskiarvopinnat 4,3.

Big Joe nappasi 10+5 pistettä. Myös Cloaca Maxima arvasi ekalla oikein, mutta ei käyttänyt toista arvaustaan. E ja Hauptmann saivat 8+6 pinnaa. Nollille jäi useita.

Tämä on yksi suosikkikappaleistani. Tuli mieleen jo ensimmäisestä vihjeestä, mutta taisin unohtaa vastata.
 

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tämä oli mielenkiintoinen visailu. Taktiikkana oli vetää ekoja arvauksia alkuvaiheessa heti kun joku järkevä vaihtoehto tuli mieleen ja sitten säästää toista vastausta loppuun ja ottaa sieltä varmat pisteet pois. Tällä päädyttiin tuonne keskikastiin taulukossa. Senna sieltä osui heti 10 pisteellä. Pariin kysymykseen en sitten sitä oikeaa vastausta löytänyt lainkaan. Terveet Kädet oli minulle tuttu yhtye, mutta vihjeet silti niin hankalia, että vasta kahden pisteen kohdalla aukesi.
 

FASlapsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tässä minun oikeat pisteeni:

1. 5+4+3+2+1=15
2. 6+5+4+3+2+1=21
3. 3+2+1=6
4. 8+6+5+4+3+2+1=29
5. 2+1=3
6. 6+5+4+3+2+1=21
7. 8+6+5+4+3+2+1=29
8. 0
9. 6+5+4+3+2+1=21
10. 8+6+5+4+3+2+1=29

Yhteensä taisi tulla 174, ja ylivoimainen voitto, vaikken saanut vuosi-kysymyksestä yhtään pistettä.

On tää helppoo.

Hauska visa kyllä, jos seuraavakin osio tulee niin lupaan lähteä samalla upporikas ja vitun hyvä -taktiikalla taas ottamaan ansaitun NHL-tason murskavoiton.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Huomasi taas, miksi en osallistu Evertonin musavisoihin, en vaan tiedä mitään. Terveistä käsistä sentään nimen joskus kuullut (tai sitten termi on tuttu muista asiayhteyksistä), mutta se biisin nimi ei soittanut kelloja edes vastauksen luettuani. Joten toive kakkososaan, ei musiikkikysymyksiä. Ne voi pitää siellä omassa visassaan.

Muutoin mainio konsepti. Kiitos järjestäjälle! @Everton
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
@FASlapsi :n innoittamana laskin huvikseni "meni niin kuin Strömsössä"-rivin itselleni ja tulin siihen tulokseen, ettei silläkään olisi päässyt edes palkintopallille. 77-79 pistettä olisi tullut, riippuen kahden vielä 1 pisteen kohdallakin hämärän peitossa olleen kysymyksen arvauksista. Ikään kuin ketään kiinnostaisi, mutta laitetaan ajatukset paperille.

1. 5+4 = 9 - Viiden pisteen kohdalla rupesi tuntumaan siltä, että lentopallo on oikea vastaus, mutta kun 8 pisteessä arvaamani käsipallo ei tuntunut vielä täysin mahdottomalta, en uskaltanut vaihtaa. Seuraava vihje kuitenkin varmisti sen olevan väärin.
2. 6+5 = 11 - Näin meni, maksimisuoritus (Mongolia)
3. 5+3 = 8 - Punainen tuntui Reservoir Dogsin ja r-kirjaimella alkavan sanan jälkeen edelleen hyvältä idealta, mutta tuiks män. Varmaan Frendit-vihje olisi saanut veikkaamaan oikein, mutta kortin väri saanut epäilemään olisiko se silti se punainen. 3 pisteessä lukkoon.
4. 5+4 = 9 - San Marinon postimerkin olisi pitänyt laittaa rattaat pyörimään. 34-vuotiaana kuoleminen vahvistuksena. Mutta meni jo 10 pisteessä veikkaus hukkaan (Jarno Saarinen), niin arkailin.
5. 8+5 = 13 - Varmaan joku pohjoisen (etenkin Tornion) bändi käynyt Ruotsin puolella, kun ei vielä 80-luvulla nyt Virossakaan (NL) noin vaan käyty. CMX tai Terveet Kädet? CMX on liian nuori. No, 6 pisteen vihje olisi saanut epäröimään, mutta Veli-Matista lukkoon.
6. (0-1) - Juuei. Ilman aiempaa väärää arvaustakin (O Sole Mio) olisin varmaan laittanut 2 pisteeseen Partisaanivalssin, vaikka muistelin sen olevan itäeurooppalaista alkuperää. Arpaonnesta kiinni olisinko laittanut 1 pisteen perusteella sanat oikeaan järjestykseen, tuskin olisin.
7. 6+5 = 11 - Kuuden pisteen kohdalla litium tuntui hyvältä arvaukselta, mutta oli jo yksi väärä arvaus käytettynä. Viiden pisteen vihjeen kohdalla olisi mennyt lopullisesti kiinni.
8. (0-1) - Tässäkin varmaan olisin heittänyt 2 pisteen kohdalla saman väärän arvauksen (1932), vaikkei olisi ollut aiempia pohjalla. 1p aika lailla paljasti arvauksen vääräksi, mutta fifty/sixty olisiko viimeinenkään mennyt oikein.
9. 6+5 = 11 - Maksimisuoritus. Suomalaiset Nobel-voittajat olivat ensimmäisenä mielessä, mutta en uskaltanut arvata ennen 6 pistettä, joka sekin oli osin onnekas osuma.
10. 3+2 = 5 - Aika lailla maksimi tämäkin (Hansu Hanhi), onneksi ei tullut tuhlattua arvauksia aiemmin, vaikka joitain kävi mielessä.
 

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Oikea vastaus oli siis lentopallo
[...] KwutsNI saivat kumpikin 11 pinnaa.
Tähän on pakko korjata, että kuuden pisteen kohdalla heitin koripallon vastaukseksi vastoin parempaa tietoani. En tiedä, oliko loppupisteet oikein? Jos ei, niin niihin tehtävä korjaus.

Eipä oikein muuten harmita, vain tuon italialaisen renkutuksen kohdalla se Bella Ciao oli mielessä heti alusta lähtien, mutta valitsin alussa väärin. Ja tosiaan, jos sen sanat lukee, niin siinä lauletaan valloittajista, partisaaneista, ja partisaanin haudasta vuorilla. Fasismin vastustamisesta kyse.

Erinomainen visa, kiitos siitä @Everton ille. Ehkä muuttaisin formaattia hieman lyhyemmäksi, esim. vain neljä vihjettä pisteytyksellä 5-3-2-1, niin menee yksittäinen visa nopeammin? Ja ehkä ensimmäinenkin vihje voisi olla rajaavampi, niin että siitäkin olisi mahdollista päätellä. Muutenhan tämä on arvaus-, ei tietokilpailu... :) Mutta ei toki valittamista näinkään.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Tähän on pakko korjata, että kuuden pisteen kohdalla heitin koripallon vastaukseksi vastoin parempaa tietoani. En tiedä, oliko loppupisteet oikein? Jos ei, niin niihin tehtävä korjaus.

Eipä oikein muuten harmita, vain tuon italialaisen renkutuksen kohdalla se Bella Ciao oli mielessä heti alusta lähtien, mutta valitsin alussa väärin. Ja tosiaan, jos sen sanat lukee, niin siinä lauletaan valloittajista, partisaaneista, ja partisaanin haudasta vuorilla. Fasismin vastustamisesta kyse.

Erinomainen visa, kiitos siitä @Everton ille. Ehkä muuttaisin formaattia hieman lyhyemmäksi, esim. vain neljä vihjettä pisteytyksellä 5-3-2-1, niin menee yksittäinen visa nopeammin? Ja ehkä ensimmäinenkin vihje voisi olla rajaavampi, niin että siitäkin olisi mahdollista päätellä. Muutenhan tämä on arvaus-, ei tietokilpailu... :) Mutta ei toki valittamista näinkään.

Joo, kyllä tässä oli käynyt niin, että olin jostain syystä merkannut sulle koripallo-vastauksestakin pisteet. Kuusi pinnaa vähennetty loppupisteistäsi, mutta tilalle littipeukkua rehellisyydestä!

Seuraava skaba käydään varmaankin ihan samalla formaatilla, mutta ehkä joskus voisi koittaa pikamatkamuotoistakin kisaa. Vihjeitä osaan ehkä viilata vähän paremmiksi jatkossa, mutta tarkoitus on kyllä, että 10 ja 8 pisteen vihjeet olisivat sellaisia, mistä ei voi ainakaan varmuudella tietää. Ainakin tällä ekalla kerralla riskinottajiakin riitti ja se toi oman mausteensa soppaan.
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Itse en ollut edes kuullut yhtyeestä Terveet kädet... no aina oppii uutta.

Myös kompastelin tuon Hansun kanssa pitkään... oli omasta mielestäni ehkä hieman turhan sivuhahmo visaan kuitenkin. Ankkalinnan hahmoja kävin läpi mielessäni tosi paljon hattu+rusetin jälkeen...

Ja koripalloon myös kompastelin, kun olin heti alkuun "varma" siitä. Ja myös Sennassa tuhlasin heti vastauksen Saariseen.

Onnistumiset oli vuosi sekä kappale - Rahapajan yhteydessä oli kappale tutuksi tullut ja vuoteen taas auttoi aika paljon se, että viime aikoina sattuneesta syystä olen virkistänyt historiantuntemusta.

Formaatti oli kyllä todella kiva. Jos kehitysideaa saa antaa, vastaukset voisi olla yksityisviestillä ja jonkinlainen tulosseuranta siihen kylkeen. Helpottaisi "riskinoton" arviointia, jos olisi joku käry tilanteesta.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Hyvin oli tuo viron roheline tiedetty. Mukavaa että veljeskansamme kieli on noin hyvin tiedossa. Minä sen tiesin, kun olen lukenut viroa muutaman kurssin ja puhunkin viroa kohtalaisen auttavasti.
 

Anselm Raato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ajetaan Valtralla, Seattle Kraken
Kiitos vielä @Everton! Tämä oli hauska formaatti ja hauskaa vaihtelua perinteisiin visoihin. Kympinsakissa on oikein oiva olla, mutta kyllä mä sitä podiumpaikkaa lähden metsästämään sit musavisassa!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös