Viertolan kouluampuminen

  • 100 732
  • 767

Rospuutto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Alasarjat
Ainut minkä aseita omistavana henkilönä keksin helppona parannuksena niin aseiden säilytyksen valvonnan edes jollain tapaa.
Kun uutta lupaa haet niin poliisille esitettävä
-Kuitti kaapista tai jos sitä ei enää ole niin katso alla oleva
-Valokuva kaapista ja sen sisällöstä
-Satunnaisia tarkastuksia vaikka edes muiden tehtävien ohessa, mutta ei taida tähänkään olla resursseja
Nämä ihan hetken mietinnällä.

Miksi?

Olen aika monta tuntia katsonut matskua Ukrainasta ja yhtäkään pistoolia en ole vielä kenelläkään nähnyt.

Jos maanpuolustuksemme on millään tapaa näiden kakskakkosten tai niiden haltijoiden varassa, menee kyllä todella huonosti.
22lr on äärettömän hyvä harjoitteluun, koska sillä on edullista ampua.

Laitoin hakuun "omatekoinen räjähde", en ollutkaan pistänyt merkille kuinka paljon nuita tapauksia on ollut täällä meillä ja nuorin rakentaja 13 vuotias.
 

ketjuruletti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mistä ne parhaat ideat sitten oikein tulee? Kielletään aseet lailla kokonaan siviilihenkilöiltä? Tehdään Suomesta täysin asevapaa valtio?
Ja tässä toinen, ei me voida tehdä yhtään mitään vai haluatteko siis tuhota aseet koko universumista ja alieneilla sit ainakin on lasereita ja mitäs ihmiskunta sitten tekee?

Ratkaisujen ei tarvitse olla täydellisiä, joka paikassa ei voida toimia just samalla lailla. Pieniä parannuksia voi silti yrittää.

Tuohon aseiden säilyttämiseen jossain muualla kuin himassa vielä sen verran: Onko tutkittu kuinka monessa ammuskelutapauksessa ampuja on pöllinyt luvallisen aseen just 12 tuntia sen jälkeen kuin omistaja palasi hirvimetsältä? Tai 12 tuntia ennen omistajan metsästysreissua?

Niinpä.
 
Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut ovat tarpeeseen nähden resursseiltaan ala-arvoiset. Ikävä kyllä, siihen ei ole luvassa parannusta. Toinen kysymys on se, miksi lasten ja nuorten tarve psykiatrisella hoidolle on kasvanut kymmenessä vuodessa räjähdysmäisesti. Luonnollisesti se on monen asian summa. Yksi iso tekijä on leikkimisen maailmaan vaihtuminen kännyköiden maailmaan.

Mitä tulee tähän kouluampumiseen, aiempiin kouluampumisiin ja jokin aikaa sitten sattuneeseen puukotukseen kotitalouden oppitunnilla, niin katseemme kääntyvät koulukiusaamiseen. Koulukiusaamisen estämisessä katseet sen sijaan kääntyvät kouluihin. Olen vahvasti sitä mieltä, että valtaosin rehtorit ja opettajat eivät vieläkään suhtaudu koulukiusaamiseen tarpeeksi vakavasti.

Tuohon pitää saada iso muutos. Jättimäinen rummutus päälle, laadukkaat koulutukset pyörimään ja koulun vastuun konkretisoiminen. Nyt kouluilla on vastuu järjestää jokaiselle oppilaalleen turvallinen koulupäivä. Kun ne eivät sitä tuhansille ja tuhansille lapsille sitä onnistu järjestämään, ei siitä seuraa kouluille yhtään mitään. Joojoo-miehet ja naiset selittelevät ja selittelevät asiat niin, ettei koulu voinut asialle mitään. Olen täysin erimieltä. Koulun pitää voida ja voi, jos aidosti haluaa.

Koulun pitää voida ja voi, mutta muutama kysymys jää silti hieman ilmaan leijumaan:

1) Mistä rahat ja aika? Tällä hetkellä kaikissa tuntemissani kouluissa on puutteita oppilashuollon työntekijöissä, opettajat ovat ylityöllistettyjä, ryhmät ovat liian isoja, koulut ja luokat ovat liian pieniä ja jopa apulaisrehtorit vaihtavat koulua kuin paitaa. Mitään yhtenäistä linjaa ei pääse syntymään, suurin osa työntekijöistä on burnoutin partaalla eikä palkka ole kummoinen työnkuvaan ja koulutukseen nähden. Tiedän, että pelkkä resurssien huutelu on argumenttina aika tyhmä, mutta kun tällä hetkellä mennään monessa paikassa jo valmiiksi negatiivisilla resursseilla, niin en tiedä, miten se aito halu tilanteen korjaa.

2) Mistä valtaoikeudet? Jos haluttaisiin kitkeä esimerkiksi somen kautta tapahtuva kiusaaminen kokonaan, niin koulujen pitäisi nähdäkseni pystyä ainakin tutkimaan oppilaiden reput, puhelimet ja yksityisviestit, sekä monitoroimaan näiden käytöstä jossei nyt koko vuorokauden ajan niin ainakin koko päivän ajan koulumatkat mukaan lukien. Käsittääkseni tällaisia valtaoikeuksia ei Suomessa ole kuin poliisilla, ja heilläkin vain äärimmäisissä tapauksissa. Todellisuus koulussa on sitten ihan vastakkaisesta ääripäästä, kun olen esimerkiksi itse monesti törmännyt tilanteisiin, ettei oppilaan terveydentilasta tms. saa kertoa edes muille opettajille, vaikka tämä vaikuttaisi radikaalisti hänen toimintaansa, sillä oppilaiden yksityisyydensuoja on niin korkea. Myöskin omassa koulussani tapahtuneista väkivaltatapauksista olen lukenut ensimmäisenä lehdistä, sillä näistähän ei henkilökuntaa informoida millään tavalla.

Voi tietenkin olla, että osa opettajista ja rehtoreista yms. ei suhtaudu kiusaamiseen tarpeeksi vakavasti tai että jotkut opettajat eivät ole valmiita laittamaan arvovaltaansa likoon ja ovat vain liian laiskoja. Opettajien kohdalla en kyllä itse ole törmännyt vielä yhteenkään tapaukseen, joka ei ottaisi kiusaamista vakavasti ja yrittäisi parhaansa mukaan pitää kuria ja järjestystä, mutta en epäile, etteikö sellaisiakin olisi. Lähes kaikissa tilanteissa kädet ovat kuitenkin sidotut resurssien, toimintakeinojen tai ylemmältä taholta tulleen ohjeistuksen takia.

...no okei, ei ne kaikki tuntemani opettajat nyt sentään mitään jumalia ole. Silloin kerran, kun väliaikaisen apulaisrehtorin päätöksellä lopetettiin jälki-istunnot kokonaan ja muutettiin ne kasvatuskeskusteluiksi, tiedän parista tapauksesta, joissa opettaja yksinkertaisesti katsoi toiseen suuntaan. Näissä tapauksissa rangaistuksen antaminen olisi lisännyt opettajan palkatonta työaikaa usealla tunnilla eikä rangaistus olisi oppilaan mielestä edes tuntunut rangaistukselta. Omaan korvaani kuulosti aika inhimilliseltä toiminnalta näin älyvapaan toimintaohjeen edessä...

Jos tämän haluaisi jotenkin populistisesti summata yhteen virkkeeseen, niin sanoisin, että jos opettajille halutaan lääkärin vastuu, on syytä antaa myös lääkärin resurssit. Jos opettajien halutaan toimivan poliiseina, tulee heille antaa poliisien valtaoikeudet. Toistaiseksi ylläpidetään vielä sellaista kulissia, että opettajien työtä on oppiaineiden opettaminen, vaikkei se reaalimaailmassa ole enää pitkään aikaan mitenkään riittänyt kuvaamaan tätä työtä.

Luin joku aika sitten Hesarista artikkelin, jossa toimittaja oli vuoden verran seurannut yläasteen oppilaiden toimintaa. Tuosta jutusta päätellen todella harvalla nykypäivän opettajalla on minkäänlaista auktoriteettia oppilaisiin. Joko kyvyt eivät riitä kurin pitämiseen tai sitten on kyse halusta ja/tai opettajien laiskuudesta pistää itsensä ja arvovaltansa likoon.

Pakko vielä nostaa tuosta artikkelista yksi tärkeä kohta esille, joka on varmaankin mennyt monelta ei-opettajalta ohi artikkelia lukiessa:

"LAKKA SANOO usein ymmärtäneensä opettajien ratkaisuja, onhan hän itsekin työtä tehnyt. Mutta tutkijan silmin tuntitilanteet näyttäytyivät toisessa valossa."

Tutkija siis epäsuorasti sanoo, että tietää opettajien elävän puutteellisten resurssien, työnjohdon, oppilaiden, vanhempien ja kiireen ristitulessa, ja siksi ymmärtää ratkaisuja, joita he ovat tehneet. Tutkijan ominaisuudessa hän voi kuitenkin ohittaa kaikki nuo opettajaa rajoittavat tekijät ja keskittyä seuraamaan pelkästään opettajan ja takarivin oppilaan välistä kanssakäymistä. Olisipa opettajan työkin sellaista, että pystyisi toimimaan tyhjiössä ja keskittymään vain siihen yhteen ongelmalliseen takarivin oppilaaseen.


Ehkä tuolle tekijälle tavallinen koulu ei ole se kaikkein parhain vaihtoehto. Suomessa on onneksi kohtalaisen kattava sairaalakouluverkosto, jossa hän voisi jatkaa opintojaan.

"Kohtalaisen kattava" on aika avokätisesti ilmaistu. Okei, tämä tekijä varmasti päätyy sairaalakoulun kirjoille, mutta itse olen jo lyhyellä työurallani törmännyt kahdestikin tilanteeseen, jossa oppilas olisi ollut tarkoitus siirtää sairaalakouluun vakavien ongelmien takia sekä koulun, vanhempien että oppilaan itsensäkin pyynnöstä, mutta sieltä on vain ilmoitettu, ettei ole tilaa. Taas tullaan siihen taikasanaan "resurssit". Toinen näistä tapauksista oli sellainen, että hänen takiaan piti muokata kaikki luokkatilat etukäteen oppitunnin pitämistä varten.

Pienryhmissähän tuo onkin sitten enemmän sääntö kuin poikkeus. Joka vuosi tulee tapauksia, jotka tulisi siirtää pienryhmään opiskelemaan, mutta tilaa on vain niille pahimmista pahoille tapauksille. Tai varmaan tässä vaiheessa jo pahimmista pahimpien pahimmille pahoille tapauksille, sillä ongelmien lisääntyessä vuosittain tuo pääsyvaatimus pienryhmäänkin kiristyy vuosi vuodelta...
 

Analyzer

Jäsen
Järkyttävä juttu kertakaikkiaan. Tuli ihan fyysisesti paha olo.

En kuitenkaan lainkaan pidä siitä miten keskustelua tällä hetkellä käydään. Mielestäni yhteiskunnan ja instituutioiden roolia ja vastuuta korostetaan liikaa.

Pahuutta ja sairauksia on ollut aina ja kaikkea ei voida estää oli yhteiskunnan resurssit mitkä tahansa. Vähentää kyllä - ja niin tehdäänkin. Kaikkea pinnan alla kuplivaa on mahdoton havaita ja saada kiinni.

Suurin ongelma on siinä, että vanhemmat eivät osaa kasvattaa enää lapsiaan. Yksi syy siihen on nykyajan ruutuhoukutukset. Nuorten herkässä kehitysvaiheessa olevat aivot häiriintyvät ärsyketulvassa. Siitä seuraa monia ongelmia. Ruuduissa on myös toinen ongelma. Ne tappavat nykyajan vanhempien läsnä olemisen taidon ja luovat myös huonon esimerkin.

Tragedian politisointi kuvottaa jo tässä vaiheessa. Se varmasti vielä tulevina päivinä ja viikkoina lisääntyy.
 

madeOFspade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
No minun 12-vuotias lapseni ei kyllä osaisi sellaista ostaa vaikka olisikin rahaa.

Ei kaikki osaisikaan, mutta on meillä Suomessa lapsia jotka kulkevat kaduilla jo pienestä saakka huonossa seurassa.

Esitän tähän kyllä eriävän mielipiteen. On se varmasti mahdollista, mutta että helppoa? Ja vielä 12-vuotiaalle? Rahaakin pitäisi 12-vuotiaan jostain tehdä aimo kasa mutkan ostoon.

Mahdollista, eli siis liian helppoa. 12 vuotiaita on jotka kauppaavat aineitakin.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
12 -vuotias voi myös varastaa auton ja ajaa sillä välituntia viettävään joukkoon. Kielletäänkö silloin kaikilta autot?

Aivan typerää lähteä kieltämään aseita tällä perusteella. Olisihan tuo voinut sohia leipäveitselläkin. Kyllä tässä nyt pitää puuttua juurisyyhyn eikä tekovälineeseen.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Pienryhmissähän tuo onkin sitten enemmän sääntö kuin poikkeus. Joka vuosi tulee tapauksia, jotka tulisi siirtää pienryhmään opiskelemaan, mutta tilaa on vain niille pahimmista pahoille tapauksille. Tai varmaan tässä vaiheessa jo pahimmista pahimpien pahimmille pahoille tapauksille, sillä ongelmien lisääntyessä vuosittain tuo pääsyvaatimus pienryhmäänkin kiristyy vuosi vuodelta...

Pienryhmissä on myös sellainen ongelma, ettei niihin useinkaan pääse, jolleivät vanhemmat osaa vaatia, mielellään jo varhaiskasvatusvaiheessa - ja toisaalta tukitoimien purkaminen on varsin byrokraattinen prosessi. Kun resurssit ovat minimissään, pienryhmissä on varsin pitkään sellaisia oppilaita, joiden paikka on ehkä aivan perusopetuksen alussa ollut siellä, mutta ovat ikään kuin "jääneet" ryhmään, useimmiten ei oppimisvaikeuksisina vaan sosiaalisesti kömpelöinä, autismin kirjolla olevina tms. Samalla he käytännössä vievät paikan sellaisilta, joiden paikka olisi pienluokilla pidempäänkin. Myös HOJKS jää usein resurssisyistä joko kokonaan tekemättä tai sitä ei voida toteuttaa lainkaan.

Tähän kun yhdistetään valtava pula erityisluokanopettajista, pienryhmien funktio jää eräänlaiseksi keräilyeräksi ja säilytyspaikaksi, joka ei ole hyvä kummallekaan "puolelle". Ei oppimisvaikeuksisille, käytöshäiriöisille eikä toisaalta näille akateemisesti hyvinkin edistyneille. Jälkimmäisten paikka olisi liki aina paljon kirotun inkluusion piirissä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Daro

Analyzer

Jäsen
Ainut minkä aseita omistavana henkilönä keksin helppona parannuksena niin aseiden säilytyksen valvonnan edes jollain tapaa.
Kun uutta lupaa haet niin poliisille esitettävä
-Kuitti kaapista tai jos sitä ei enää ole niin katso alla oleva
-Valokuva kaapista ja sen sisällöstä
-Satunnaisia tarkastuksia vaikka edes muiden tehtävien ohessa, mutta ei taida tähänkään olla resursseja
Nämä ihan hetken mietinnällä.


22lr on äärettömän hyvä harjoitteluun, koska sillä on edullista ampua.

Laitoin hakuun "omatekoinen räjähde", en ollutkaan pistänyt merkille kuinka paljon nuita tapauksia on ollut täällä meillä ja nuorin rakentaja 13 vuotias.

Minusta nuo satunnaiset tarkastukset - tai edes pelko niistä - voisi saada ihmiset paremmin pohtimaan omia säilytysratkaisujaan.

Toki tämän tragedian myötä moni pohtii niitä automaattisesti uusiksi.
 

Janders

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
12 -vuotias voi myös varastaa auton ja ajaa sillä välituntia viettävään joukkoon. Kielletäänkö silloin kaikilta autot?

Aivan typerää lähteä kieltämään aseita tällä perusteella. Olisihan tuo voinut sohia leipäveitselläkin. Kyllä tässä nyt pitää puuttua juurisyyhyn eikä tekovälineeseen.
Molempiin pitäisi puuttua, mutta ymmärrät varmasti itsekin miten älytön rinnastuksesi on.
 

madeOFspade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Aseiden saatavuus on yksi syy. Syitä on muitakin.

Yhteiskunta.

Miksi meidän ajan lapset voi niin pahoin, että ajaudutaan tekemään näin järkyttävä teko?

Jos nyt tekijä ei olisikaan mennyt koululle käsiaseen kanssa vaan esim. leipäveitsen, niin oltaisiinko kieltämässä veitsiä? Ei. Koulukiusattu tekee itsemurhan, niin siitä ei pidetä meteliä.

Minusta nuo satunnaiset tarkastukset - tai edes pelko niistä - voisi saada ihmiset paremmin pohtimaan omia säilytysratkaisujaan.

Toki tämän tragedian myötä moni pohtii niitä automaattisesti uusiksi.

Tuollaiset tarkastukset olisivat hyvä juttu. Toki nekin vaatisivat resursseja.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Daro

JjZz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit. Sympatiat kaikille paskoille.
12 -vuotias voi myös varastaa auton ja ajaa sillä välituntia viettävään joukkoon. Kielletäänkö silloin kaikilta autot?
Minkä verran näitä sitten tapahtuu? Autoja on huomattavasti enemmän kuin ampuma-aseita ja niiden saaminen on helpompaa, mutta ampuma-ase on silti huomattavasti yleisempi henkirikosen tekoväline kuin auto. Eli kyllä sillä tekovälineellä on aika oleellinen merkitys.
 

Hendricks

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Osanottoni omaisille ja muille ketä tapaus koskettaa.

Mielestäni tähänkään tapaukseen ei voida sanoa yhtä tiettyä syytä, että miksi näin kävi, vaan mielestäni nämä ovat aina monen asian summa. Vähän sellainen kaikki vaikuttaa kaikkeen tilanne. Mutta itse näen muutaman ison ongelman joihin meidän kaikkien yhteiskuntana pitäisi miettiä ja tehdä parannuksia.

- Informaatioteknologian kehityksen myötä lasten maailma on ihan helvetisti "isompi" ja sekavampi kuin mitä se oli vaikka 20 vuotta sitten. Kun itse olin 10 vanha ei omaan maailmaan kuulunut paljon muuta kuin ne asiat joissa itse oli mukana. Nykyään lapset kohtaavat somessa ja uutisissa paljon sellaisia asioita (yhteiskunnalliset ongelmat, identiteetti politiikka, sodat, ilmastonmuutokset, jne jne ja kaiken maailman influenserit) joita pienet lapset eivät vaan pysty käsittelemään ja ymmärtämään, ja jos niitä ei kotona käsitellä hyvin niin onhan se nyt ihan selvä että pieni pää voi mennä jumiin. Ja vaikka näitä yritettäisiin käsitellä, voi olla että sekään ei vaan riitä. Ja jos tälläisten asioiden kanssa menee mieli solmuun, on aika todennäköistä että se vaikuttaa kaikkeen. Lasten pitäisi saada olla lapsia ja kasvaa omassa tahdissaan aikuisten maailmaan.

-Älylaitteet eivät itsessään ole pahasta ja niissä on paljon hyvää. Ongelma on siinä että edes aikuiset eivät osaa tunnistaa niiden tuomia ongelmia omaan olemiseen ja tekemiseen, saati sitten että osattaisi asettaa oikeat rajat lasten laitteiden käytölle. Monet sovellukset ovat suunniteltu koukuttaviksi ja heikentevät pitkässä juoksussa keksittymiskykyä joka taas näkyy vähän joka paikassa.

-Aikuiset ja vanhemmat eivät itse voi hyvin. Jos et itse voi hyvin, miten voisit pitkässä juoksussa kasvattaa hyvin voivia lapsia? Omasta mielestäni ihmiset laittavat liian helposti omia ongelmiaan milloin minkäkin asian syyksi, koska se on helpompaa kuin laittaa työhanskat käteen ja korjata ne omat ongelmansa. Yhtälailla ihmiset myös huomaamattaan laiminlyövät oman hyvinvoitinsa ja kuvittelevat jaksavansa aina, eivätkä huomaa polttavansa itsensä loppuun.

Se että priorisoi oman hyvinvointinsa ei ole itsekästä. Jos haluat olla tukipilari omalle perheellesi, suvullesi, kavereillesi tai omalle yhteisöllesi, sinun oltava kaikin puolin hyvinvoiva jotta sinulla on voimavaroja mistä antaa. On tärkeää varata aikaa omille harrastuksille ja muille jutuille.


Pahoittelut jos tuli vähän sekavaa ajatuksen virtaa.


Ja vaikka tämä tapaus ei henkilökohtaisesti meitä kaikkia kosketa, jaksamista kaikille palstalaisille tämän ja muiden vaikeiden asioiden kanssa. Pidetään kaikki toisistamme ja lähimmäisistämme huolta.
 

Konalan Kettu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En halua mitenkään vähätellä tätä tragediaa, mutta täällä tunnekuohuissa ollaan kiristämässä taas jo kireää aselainsäädäntöä ymmärtämättä, että se on muualta pois. Jokainen tunti, jonka poliisi viettää tutkien "allekirjoituksia ja leimoja" joissain paperissa joissa pitää todistaa, että juu kyllä se käy ampumassa voitaisiin käyttää muuhun esim. vaikka siihen ennalta ehkäisevään toimintaan. Aselupia on jo nyt järkyttävän hankala saada ihan vaikka siihen haulikkoon ja poliisi joutuu tekemään tunteja työtä jokaista lupaa kohti. Tässä tapauksessa on myös selkeää, että sääntöjä on rikottu, joten minun on vaikea ymmärtää miten sääntöjen kiristäminen estää niiden rikkomisen.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Tässä on hyvin saatu tietoa siitä, että ampuma-aseita koskeva lainsäädäntömme on viime aikoina kovasti kiristynyt ja ilmeisen hyvin ajantasalla sen suhteen, että ylivoimainen valtaosa luvallisten aseiden omistajista tiedetään vastuullisiksi henkilöiksi. Hyvä näin. Tilanteen parantamiseksi ehdottaisin siis seuraavaa:

Sormenjälkilukolliset tai mobiilitunnistelukolliset asekaapit pakolliseksi, jos asetta säilytetään kotona.

Vähän tulee hintaa lisää harrastukselle, mutta harrastaminen maksaa. Kyse on kuitenkin harrastusvälineistä, joiden tyypillinen väärinkäyttötapa on ihmisten tappaminen.
 
Viimeksi muokattu:

JjZz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit. Sympatiat kaikille paskoille.
Yhteiskunta.

Miksi meidän ajan lapset voi niin pahoin, että ajaudutaan tekemään näin järkyttävä teko?

Jos nyt tekijä ei olisikaan mennyt koululle käsiaseen kanssa vaan esim. leipäveitsen, niin oltaisiinko kieltämässä veitsiä? Ei. Koulukiusattu tekee itsemurhan, niin siitä ei pidetä meteliä.
Mahdollisesti yhteiskunnalla on merkitystä tässä, mutta liian aikaista sanoa kun hyvin vähän tiedetään koko jutusta. Mutta sillä ainakin oli merkitystä että kyseisellä henkilöllä oli ampuma-ase saatavilla.

Ensinnäkään leipäveitsellä hän ei olisi ehtinyt saada yhtä paljoa tuhoa aikaan. Toiseksi leipäveitsi on päivittäistarvike, käsiase ei ole.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Minkä verran näitä sitten tapahtuu? Autoja on huomattavasti enemmän kuin ampuma-aseita ja niiden saaminen on helpompaa, mutta ampuma-ase on silti huomattavasti yleisempi henkirikosen tekoväline kuin auto. Eli kyllä sillä tekovälineellä on aika oleellinen merkitys.
Joo, mutta pointti meni silti ohi sulta ja joltain toiseltakin. Väännetään nyt rautalangasta jos autoesimerkki ei kelpaa. En ole tarkkaan katsonut tilastoja, mutta väitän että ainakin väkivaltarikoksia jos ei suoraan kuolemaan johtavia, mutta vammautumiseen johtavia tehdään enemmän veitsellä kuin ampumalla. Eli pitääkö veitsetkin kieltää?

Ei sillä ole mitään merkitystä millä ja miten tämä tai mikä tahansa muu vastaava henkirikos tehdään. Tekovälineiden kieltäminen on aivan typerää kosmetiikkaa. Pitää löytää se juurisyy. Ei kuulu kysyä MITEN, vaan MIKSI?

Yhteiskunta.

Miksi meidän ajan lapset voi niin pahoin, että ajaudutaan tekemään näin järkyttävä teko?

Koulukiusattu tekee itsemurhan, niin siitä ei pidetä meteliä.
Tässä vielä toveri mOFs puhuu asiaa. Ei ne välineet tapa, sen kummemmin ase, auto tai veitsikään vaan se ihminen joka niitä käyttää tappamiseen. Mua suoraan sanottuna vituttaa ihmiset jotka koittavat käyttää tätä keppihevosena vastuullisia ihmisiä vastaan.
 

ketjuruletti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En kuitenkaan lainkaan pidä siitä miten keskustelua tällä hetkellä käydään. Mielestäni yhteiskunnan ja instituutioiden roolia ja vastuuta korostetaan liikaa.
Itse näkisin asian niin, että vastuu kasvatuksesta kodin ja koulun on yhteinen ja se, mitä koulussa tapahtuu, on juurikin järjestävän seuran vastuulla.
Ei nyt helkkarissa voida laittaa vanhempien vastuulle koulussa tapahtuvaa häröilyä ja koulun kurinpitoa. Yhtä vähän kuin vanhemmat voivat osoittaa syyttävällä sormella koulua, jos se oma kakara häröilee viikonloppuna tai kesälomalla kaupungilla.

Jos ja kun tässä on taustalla koulukiusaamista, niin kyllä se on minun mielestäni koulun hommaa puuttua siihen ajoissa ja järjestää kurinpito siten että kiusaaminen loppuu. Useimmat vanhemmat käyvät töissä, eli jos minulle sysätään vastuu kivakoulusta, lopetan duunit ja alan istumaan koulussa 7x5 vahtimassa ettei kenenkään mukulat törttöile. Kaikilla vanhemmilla nyt ei vaan ole elämänhallinta sillä tasolla, että kotoa käsin pystyy kauko-ohjaamaan lapsiaan koulupäivän aikana. Sitä päivää ei tule jolloin 100% vanhemmista saa kakaransa pidettyä kurissa. Enhän mä nyt koulun reksinä voisi mennä sen taakse, että kun toi Möttösen yh-äiti ei osaa kasvattaa lapsiaan niin siksi meidän koulussa kiusataan.
 

JjZz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit. Sympatiat kaikille paskoille.
En halua mitenkään vähätellä tätä tragediaa, mutta täällä tunnekuohuissa ollaan kiristämässä taas jo kireää aselainsäädäntöä ymmärtämättä, että se on muualta pois. Jokainen tunti, jonka poliisi viettää tutkien "allekirjoituksia ja leimoja" joissain paperissa joissa pitää todistaa, että juu kyllä se käy ampumassa voitaisiin käyttää muuhun esim. vaikka siihen ennalta ehkäisevään toimintaan. Aselupia on jo nyt järkyttävän hankala saada ihan vaikka siihen haulikkoon ja poliisi joutuu tekemään tunteja työtä jokaista lupaa kohti. Tässä tapauksessa on myös selkeää, että sääntöjä on rikottu, joten minun on vaikea ymmärtää miten sääntöjen kiristäminen estää niiden rikkomisen.

Joo, mutta pointti meni silti ohi sulta ja joltain toiseltakin. Väännetään nyt rautalangasta jos autoesimerkki ei kelpaa. En ole tarkkaan katsonut tilastoja, mutta väitän että ainakin väkivaltarikoksia jos ei suoraan kuolemaan johtavia, mutta vammautumiseen johtavia tehdään enemmän veitsellä kuin ampumalla. Eli pitääkö veitsetkin kieltää?

Ei sillä ole mitään merkitystä millä ja miten tämä tai mikä tahansa muu vastaava henkirikos tehdään. Tekovälineiden kieltäminen on aivan typerää kosmetiikkaa. Pitää löytää se juurisyy. Ei kuulu kysyä MITEN, vaan MIKSI?


Tässä vielä toveri mOFs puhuu asiaa. Ei ne välineet tapa, sen kummemmin ase, auto tai veitsikään vaan se ihminen joka niitä käyttää tappamiseen. Mua suoraan sanottuna vituttaa ihmiset jotka koittavat käyttää tätä keppihevosena vastuullisia ihmisiä vastaan.
Maailmassa on aika vähän maita joissa aseluvan saaminen on helpompaa kuin Suomessa. Itselläni ei ole kantaa siihen, pitäisikö aselakeja kiristää, mutta turha myös kiistää sitä ilmiselvää faktaa että aseiden saatavuudella on vaikutusta tällaisiin tekoihin.

Kaikkihan lähtee haittojen ja hyötyjen puntaroimisesta. Ampuma-aseiden vertaaminen autoihin tai leipäveitsiin on melko turhaa, koska ampuma-aseen hyöty ihmisen päivittäisessä elämässä on lähes olematon verrattuna noihin edellämainittuihin. Ainakin käsiaseiden.
 

Daro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Winners
Kova sakko laiminlyönneistä, niin sillä voi osan rahallisista resursseista kattaa. Pelotteen vaikutus on myös iso, vaikka tarkastukset ei systemaattisia olisikaan.

Itseasiassa tiedän pari tapausta josta on annettu sakkoa ihan kunnolla, koska aseet eivät olleet säilytetty lain mukaisella tavalla kotona. Toisessa tapauksessa aseet lähtivät poliisin takavarikkoon ainakin joksikin aikaa. Näissä tapauksissa kannattaa aina muistaa, että nykyään aseiden kantoluvan tai luvat voit menettää jos syyllistyt vaikkapa törkeään rattijuopumukseen tai saat ylinopeussakkoja vuoden sisään muutamaan otteeseen. Ne aseluvat lähtevät todella helposti tänä päivänä jos hölmöilet jotain puhumattakaan jostain pahoinpitelystä jne.
 

madeOFspade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mahdollisesti yhteiskunnalla on merkitystä tässä, mutta liian aikaista sanoa kun hyvin vähän tiedetään koko jutusta. Mutta sillä ainakin oli merkitystä että kyseisellä henkilöllä oli ampuma-ase saatavilla.

Ensinnäkään leipäveitsellä hän ei olisi ehtinyt saada yhtä paljoa tuhoa aikaan. Toiseksi leipäveitsi on päivittäistarvike, käsiase ei ole.

Tuolla kadulla saattaa joku alle 15 vuotias juoda itsensä hengiltä, miksei kukaan halua kiristää alkoholilakia?

Olisiko tiukempi aselaki estänyt tuon tapahtuman?

Mihin perustuu väite ettei veitsellä olisi saanut niin paljoa tuhoa aikaiseksi? Jos luokassa on alkanut riehumaan, niin sillä veitsellä olisi saattanut tehdä ihan yhtä pahat tuhot aikaiseksi.
 

Analyzer

Jäsen
Itse näkisin asian niin, että vastuu kasvatuksesta kodin ja koulun on yhteinen ja se, mitä koulussa tapahtuu, on juurikin järjestävän seuran vastuulla.
Ei nyt helkkarissa voida laittaa vanhempien vastuulle koulussa tapahtuvaa häröilyä ja koulun kurinpitoa. Yhtä vähän kuin vanhemmat voivat osoittaa syyttävällä sormella koulua, jos se oma kakara häröilee viikonloppuna tai kesälomalla kaupungilla.

Jos ja kun tässä on taustalla koulukiusaamista, niin kyllä se on minun mielestäni koulun hommaa puuttua siihen ajoissa ja järjestää kurinpito siten että kiusaaminen loppuu. Useimmat vanhemmat käyvät töissä, eli jos minulle sysätään vastuu kivakoulusta, lopetan duunit ja alan istumaan koulussa 7x5 vahtimassa ettei kenenkään mukulat törttöile. Kaikilla vanhemmilla nyt ei vaan ole elämänhallinta sillä tasolla, että kotoa käsin pystyy kauko-ohjaamaan lapsiaan koulupäivän aikana. Sitä päivää ei tule jolloin 100% vanhemmista saa kakaransa pidettyä kurissa. Enhän mä nyt koulun reksinä voisi mennä sen taakse, että kun toi Möttösen yh-äiti ei osaa kasvattaa lapsiaan niin siksi meidän koulussa kiusataan.

Kasvatusvastuu on yhteinen, mutta koulussa tehtävä työ käy mahdottomaksi kun vanhempien luomat pohjat on sanalla sanoen laskevalla käyrällä.
 

palle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Minnesota Wild, HIFK
Laillisella aseellahan tämäkin tehtiin, taas.


No tämähän ratkeaa sillä, että velvoitetaan seurat rakentamaan sellaiset tilat, joissa nämä toiminnot voidaan järjestää. Jos on pakko päästä harrastamaan, niin sitten siitä varmastikin ollaan valmiita maksamaan? Turhamaisuus ei saa mennä turvallisuuden edelle.

Ja silti ei oltaisi metriäkään lähempänä löytää ratkaisua sille väkivallan aiheuttajalle. Se väkivalta ei ole koskaan syy, vaan seuraus. Ihan yhtä hyvin voidaan olla saman tragedian äärellä, missä nuori lapsi on menettänyt henkensä, oli tekoväline käsiase tai vaikkapa ruokakaupasta ostettava keittiöveitsi. Kun löytyy tahtoa, löytyy myös keino.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös