Veturimiehet heiluttaa - Pori kiäle oppitunti

  • 3 472
  • 15

Arnold

Jäsen
Suosikkijoukkue
SM2013
Juuri päättyi elokuva, joka oli kuvattu Porissa. Itselleni tuttuja seutuja, tosin kymmenen vuoden takaa. Näki, että on Poristakin tullut hieman erilainen sitten vuoden 1992, jolloin "Veturimiehet heiluttaa" oli kuvattu.

Hauskinta elokuvassa oli nimenomaan kieli. Elokuvan katsojat saivat todella lyhyen "Pori kiäle" -oppimäärän. Siinä oli silti yksi huvittava asia. Tiukat stadin ja minkä lien kundit puhuivat porilaisten kieltä. Siinä mielessä oli hauska katsoa Santeri Kinnusta poria vääntämässä. Mutta jos aivan oikein muistan (tai sekoitan johonkin toiseen näyttelijään) niin Samuli Edelmann olisi aikoinaan syntynyt Porissa. Jos näin on, niin sieltä sitten kummiteleekin tuo kieli hänellä.

Itse elokuva oli peruskaverileffa, jossa kliseisesti toisesta tulee renttu ja toisesta ns. hyvä poika. Ja kuten yleensä renttu kuoli lopussa. Oma seurantani oli lähinnä sitä, että missä päin Poria elokuva oli kuvattu. Kuten kaikissa arvosteluissa oli mainittu elokuvasta, niin tämä oli jonkinnäköinen koevedos Edelmannin tulevaa "Häjyt"-roolia varten. Tosin nyt ei oltu Pohjanmaalla.

Arvosteluna antaisin elokuvasta (asteikolla 1-5) 2,5 tähteä. Ei huono, ei hyvä. Kirjallisena arvosteluna "ok".
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Ei voi muuta sanoa kuin että järkyttävän paska leffa.
Toi oli köyhän miehen Häjyt.
 

Lukkolainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Klassikkohan toi leffa autovarkaan kanssa prkl..autovaras on kyllä niin helmi leffa just tuli katottua vähän aikaa sitten..:)
 

Miksa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Oon kyllä täysin eri mieltä Kalkun rusakon kanssa. Mielestäni leffa oli ihan jees. Tuli jollain tapaa oma nuoruuteni mieleen..
Leffa kuvasi hyvinkin todenmukaisesti Suomen nuorisoa 80-90-luvun vaihteessa, joten ajankuvana se oli mitä mainioin. Samuli oli loistava!
 

jagr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa
Syy siihen, että näyttä Pori muuttuneen, voi olla myös se, että elokuva on osittain kuvattu Lappeenrannassa. Ne kerrostalon pihalta kuvatut kohtaukset.

-jagr-
 

Kh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Viestin lähetti Arnold
Juuri päättyi elokuva, joka oli kuvattu Porissa. Itselleni tuttuja seutuja, tosin kymmenen vuoden takaa. Näki, että on Poristakin tullut hieman erilainen sitten vuoden 1992, jolloin "Veturimiehet heiluttaa" oli kuvattu.
Taitaa olla Veturimiehet-juttu Arnoldille samanlainen kotiseutukuvaus, kuin on Pojat-elokuva oululaisille. Ei niinkään minulle, mutta vanhemmilleni; tosin kyllä minäkin yritän 40-luvun Oulusta kertovasta elokuvasta tuttuja paikkoja tunnistaa.

Veturimiehille 1 tähti; Pojille 3 tähteä. Perustelu: Pojat-leffassa mielestäni henkilökuvaukset ovat syvällisempiä kuin Veturimiehet-leffassa. Lisäksi Pojissa huumori oli jollain tapaa aidompaa ja rehellisempää; Veturimiehissä Kinnusella ja Edelmanilla tuntuu olevan koko ajan "rooli päällä".
 

Andrej

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Viestin lähetti jagr
elokuva on osittain kuvattu Lappeenrannassa. Ne kerrostalon pihalta kuvatut kohtaukset.

Onko noin? Ihmettelinkin että onko VR:llä ollut jonkinlainen standardi asuintalojen rakentamisessa.

Leffa itsessään on mielestäni erittäin hyvä. Alkupuoli on vähän unettava, mutta jotenkin se loppuvaihe tuntuu ajoittain muistuttavan omaa elämää hiukkasen liikaakin.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Leffa katsottiin joskus ala-asteella ja siitä nyt ei käteen jäänyt yhtään mitään. Mutta sitten siihen porin kieleen. Itselläni on serkkuja jotka ovat asuneet koko elämänsä Porin liepeillä ja aina heidän kanssa puhuessaan saa naureskella näitä perinteisiä "niinko.."-sanontoja.

Ehkä paras porin kielen oppitunti kuitenkin on ollut Kummelin Musakornerissa jossa oli se "Dinko"-kopio. Ei voinut olla repeämättä kun kuunteli artistien puhumista, olihan puhe toki karrikoitua mutta...
 

zizou

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Arnold
Mutta jos aivan oikein muistan (tai sekoitan johonkin toiseen näyttelijään) niin Samuli Edelmann olisi aikoinaan syntynyt Porissa. Jos näin on, niin sieltä sitten kummiteleekin tuo kieli hänellä.

Edelmann on tosiaan syntynyt Porissa, mutta puhumaan hän oppikin sitten jo Helsingissä. Eli ei Samulilla missään selkärangassa Porin kiältä kummittele, vaikka faija sattui herran syntymän aikaan Porin komennuksella olevankin.

Sen sijaan, kuten niin monissa muissakin elokuvissa, myös Veturimiehet Heiluttaa -leffassa oli murreohjaaja huolehtimassa omalta osaltaan aidon ilmapiirin toteutumisesta. Murreohjaajan kanssa hiotaan ennen otosta kohtauksen repliikit oikeaan asuunsa. Joskus tähän voi tuhraantua tuntikausia, eikä tiettävästi Samulikaan aivan helpolla oikeaa rytmiä kuvauksissa omaksunut.

Itse elokuva on mielestäni ihan OK. Käsikirjoitus on perushyvä ja näyttelijäsuoritukset aika ajoin jopa loistavanpuoleisia. Joku voi sanoa tarinaa kliseenomaiseksi, mutta mitä sitten. Elämähän on pelkkää kliseetä, ja on vain hyvä, että elokuvatkin ovat joskus elämänläheisiä. Kaurismäen veljesten vaikutus elokuvan taustalla oli huomattava, ja sekin kyllä näkyy lopputuloksessa.
 

Pata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Kohtalaisestihan nuo Porin murretta puhuivat, mutta kieltämättä aika monen puheesta paistoi harjoiteltu teennäisyys läpi. Taitaa olla mahdoton saada murretta täysin aidoksi jos sitä ei normaalisti ole tottunut puhumaan. Vaikka eihän tietysti kukaan enää aitoa Porin murretta puhu eikä osaakaan. Tai mikä nyt sitten on aitoa, kai tämä nykymurre on yhtä lailla aitoa kuin vanha murre on ollut aikoinaan. Mutta pientä hakemista oli tuon nykymurteen suhteen, esim. Santerin puheesta kaikui joku outo sivuaksentti joka ei millään tavalla sovi yhteen Porin murteen kanssa. Päänäyttelijöistä Samulin murre tulikin ehkä hieman luontevammin. Niin tietysti pitääkin, kun täällä on ensimmäisen parkaisun päästänyt. Kerran Porin poika on aina Porin poika.

Elokuva sinänsä ei mielestäni ihmeellinen ole, ei aivan kehno, mutta ei kovin hyväkään. Mutta totta kai tuollainen kotiseutufilmi saa ylimääräistä kiehtovuutta, oli se muuten sitten millainen tahansa. Onhan se mukava katsella, kun Samuli ja Santeri hoipertelevat oman kotioveni ohitse ja istuvat samoissa pulpeteissa missä on itse aikoinaan istuskellut. Tosin minua hieman häiritsi, että koulun sisäkuvat oli kuvattu PSYL:ssä tai silloisessa Riihikedossa, mutta ulkokuvat oli jostain syystä filmattu viereisestä ammattikoulusta.

Kymmenessäkin vuodessa ovat maisemat vähän muuttuneet, taloja tulee ja taloja menee, mutta periaatteessa Pori on aina Pori. Oma rosoinen itsensä, eikä siinä mielessä kaikkein kuvauksellisin kaupunki. Tosin Veturimiehissä Porin karuutta tuotiin ehkä vähän korostetustkin esiin. Tai ehkä se on nuo kuluneet 10 vuotta, jotka ovat kaupunkia kaunistaneet. No, omalla tavallaan karu paikka tämä kai onkin ja tulee ehkä aina olemaan, vaikka kuinka yritetään eteenpäin ponnistella. Ilmapiiri kuitenkin säilyy perinteisen porilaisena, niin hyvässä kuin pahassa.

Veturimiehiä katsellessa aloin kaipailemaan legendaarisia Visa Mäkisen rainoja. Nehän kuuluvat olennaisena osana Suomi-filmin historiaan, sillä vastaavia lienee vaikea tehdä vaikka kuinka yrittäisi, ja ehkä ne siksi muuttuvatkin jollain perverssillä tavalla melkein hauskoiksi. Totta puhuen, tuskin niitä erikoisemmin kaipaisin elleivät olisi kotiseututeoksia. Niiden teosta on jo sen verran enemmän aikaa, että Pori on melko paljonkin eri näköinen. Toivottavasti joku kanava näyttää vaikka kesäiltojen ratoksi koko Visa Mäkisen tuotannon.
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
ohoh

olenkohan mää julkkis kun mun tuttu näytteli tossa sen minuutin kaks??

Elokuvana lähes klassikko ja nauhana löytyy kun vähän aikaa etsii. Kävin oikein leffassa aikoinani kattomassa ja vielä oikein Porissa!!!

Onneksi siitäkin on sen verta aikaa, ettei heti luulisi olevansa Porriist:D
 

SÄLLI 85

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport, New York Rangers, HIFK, Suomi
Älkää ny ottako mitenkään henkilökohtaisesti tätä porilaiset, mutta kyllä oli käsittämättömän huono leffa. En mä sitä kyllä kauaa kattonukkaa vaan kanava vaihtui aika äkkiä...
 

zeitgeist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tavoitteelliset pikkuseurat
Tämäpä jakaa hauskasti ihmiset kahteen leiriin! Minä kyllä tykkäsin Veturimiehistä. Sen tematiikassa risteilee ihan syvällisiä juttuja ja tuo hupaisa porin kieli tuo asiaan vielä lisäsävyjä ja kontrasteja.

Porin ankea atmosfääri välittyy leffassa jopa todentuntuisesti
 

Mai

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Viestin lähetti jagr
Syy siihen, että näyttä Pori muuttuneen, voi olla myös se, että elokuva on osittain kuvattu Lappeenrannassa. Ne kerrostalon pihalta kuvatut kohtaukset.

Ja ne talot näyttää elokuvassa hienommilta, mutta kyllähän kymmenen vuotta aikaakin rapistaa. Nyt en elokuvaa sen myöhähkön ajan takia katsonut, mutta olen nähnyt sen ainakin kolme kertaa ja aina se on yhtä hyvä.Ei nyt mikään loistava,mutta semmoinen perusvarma,aina naurattaa ja itkettää,luotettavan hyvä ja ihana.
 

Lapa

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, HIFK, Pelicans, HPK
Aivan leffan alun kohtaukset siellä jossain kerrostalon pihassa on todellakin Lappeenrannassa kuvattu.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös