USA taisi olla ainut liittoutunut valtio joka ei Suomea vastaan sotaa julistanut.Tämä toki tiedossa. Ei siinä voi sanoa silti oikein millään kyseessä olleen Suomen ja Iso-Britannian välinen sota.
USA taisi olla ainut liittoutunut valtio joka ei Suomea vastaan sotaa julistanut.Tämä toki tiedossa. Ei siinä voi sanoa silti oikein millään kyseessä olleen Suomen ja Iso-Britannian välinen sota.
USA lienee suurin "syyllinen" siihen, että Suomi säilytti itsenäisyytensä, pysyi "välitilan" maana koko kylmän sodan ajan, ja lähti integroitumaan länteen Neuvostoliiton hajottua. Olen tuossa Nato-ketjussa asiasta puhunut eli pohjoisesta ulottuvuudesta ja sen tärkeydestä Yhdysvalloille. Se on jopa suurempi kuin Itämeren mahtivaltiolle Saksalle, tai globaalia jalansijaa hakeville briteille ja ranskalaisille. Yhdysvaltojen todella pitkä epäsuora tuki Suomelle ja Suomen itsemääräämisoikeudelle on todella pitkä pätkä historiaa.USA taisi olla ainut liittoutunut valtio joka ei Suomea vastaan sotaa julistanut.
Totta, mutta jossain toisessa ketjussa sanoinkin, että pääsääntöisesti demokratiat eivät sodi toisiaan vastaan. Poikkeuksia toki löytyy, mutta vanhan suomalaisen sananlaskun mukaan ne vahvistavat säännön.
USA taisi olla ainut liittoutunut valtio joka ei Suomea vastaan sotaa julistanut.
Eli tämä voidaan selittää pois "ei kunnon sotimista". Britit pudotti pommeja Liinahamariin käsittääkseni, mutta kukaan ei kuollut eikä maajoukot käyneet mano a mano.Tämä toki tiedossa. Ei siinä voi sanoa oikein millään kyseessä olleen Suomen ja Iso-Britannian välinen sota.
Eli tämä voidaan selittää pois "ei kunnon sotimista". Britit pudotti pommeja Liinahamariin käsittääkseni, mutta kukaan ei kuollut eikä maajoukot käyneet mano a mano.
Toinen mahdollinen pois selitys on, että toinen sodan osapuoli ei ole kunnon demokratia.
Onhan noita kuitenkin joitakin vaikeita tapauksia kuten Puolan ja Liettuan sota 1920, tai Jugoslavian hajoamissodat. Kunnon sotaa ja osapuolilla oli demokraattiset vaalit pidetty. Mutta toki nuoria ja varmasti monin tavoin ongelmallisia demokratioita.
Mielestäni teoria ei ole kovin hyvä, jos vastaesimerkkejä löytyy runsaasti, ja niistä eroon päästäkseen pitää kikkailla joko sodan tai demokratian määritelmä hullun tiukaksi.
Parempi olisi vain myöntää, että demokratiatkin voi sotia keskenään, mutta diktatuurit on keskimäärin paljon sotaisampia
Joo, mutta en tykkää kun väite ensin esitetään ehdottomana "demokratiat ei ole ollut koskaan sodassa keskenään", ja sitten kuitenkin perässä on pienellä präntättynä "jos sota oli kunnollisen kokoinen, ja demokratiat olivat vakaita ja vakiintuneita". Harhaanjohtavaa markkinointia.
Toki on vaikea kuvitella että Venäjän kaltaista hyökkäyssotaa vakiintunut demokratia koskaan aloittaisi toista demokratiaa kohtaan.
Voihan ehkä USA joskus hyökätä Kanadaan, jos Trump valitaan uudelleen ja hommat menee siellä oikein hulluksi. Sitten me varmaan voitaisiin kilistellä, oliko USA enää demokratia silloin kun hyökkäys tapahtui.
@BitterX @El GordoUSA taisi olla ainut liittoutunut valtio joka ei Suomea vastaan sotaa julistanut.
Tuossa itse asiassa YLE:n artikkeli aiheesta:Ohhoh, enpä tiennyt ettö Suomikin on tuota tehnyt. Kaikkea sitä oppii.
Erkki Palolammen klassikkoteoksessa ”Kollaa kestää” puhutaan aiheesta myös melko paljon.Ohhoh, enpä tiennyt ettö Suomikin on tuota tehnyt. Kaikkea sitä oppii.
Kyllä itsellekkin tulisi mieleen pakkovetäytymisen edessä, että mitäs jos poltetaan majapaikat ja jätetään ansana muutama miinoitettu ihan kiusallaan. Ennemmin polttaisin oman taloni, kuin jättäisin sen idästä iskevälle viholliselle majapaikaksi ja häpäistäväksi. Toivotaan että tämäkin on ikuinen hypoteettinen aate vain.Erkki Palolammen klassikkoteoksessa ”Kollaa kestää” puhutaan aiheesta myös melko paljon.
Demokratian aseellisella viennillä on peräti surkea historia.Putler vittuun, ja tästä edespäin pitää valtioiden demokratiavajeisiin pitää pystyä puuttumaan tehokkaammin.
Örkit ei ryhmittäydy kovin äkkiä, taitaa mennä ainakin viikko.Pakko toivoa että ukrainalaiset ehtivät siirtää omat vahvistuksensa maan itäosiin ennen näiden örkkien uudelleenryhmittämistä.
Näin juuri.. ei tätä voi näin ei-ammattisotilaanakin kuin ihmetellä, koska logistisesti homma on aivan järjetön. Jos nyt Kiovan ympäristössä jäljellä olevat venäläisten joukot vetäytyvät Valko-Venäjän puolelle, ja sitten sieltä kautta lähtevät kiertämään puoli Ukrainaa omalla puolellaan rajaa päästäkseen Luhanskin-Donetskin puolelle, niin se on kyllä vaatimaton ainakin 1000km marssi, tuskin riittääkään..Örkit ei ryhmittäydy kovin äkkiä, taitaa mennä ainakin viikko.
Näin juuri.. ei tätä voi näin ei-ammattisotilaanakin kuin ihmetellä, koska logistisesti homma on aivan järjetön. Jos nyt Kiovan ympäristössä jäljellä olevat venäläisten joukot vetäytyvät Valko-Venäjän puolelle, ja sitten sieltä kautta lähtevät kiertämään puoli Ukrainaa omalla puolellaan rajaa päästäkseen Luhanskin-Donetskin puolelle, niin se on kyllä vaatimaton ainakin 1000km marssi, tuskin riittääkään..
Örkkien puolelta antoivat reilusti tasoitusta perustamalla suunnitelmansa harhakuviin ja amatöörimäisiin suunnitelmiin. Jos örkit olisi edes noudattaneet omaa ohjesääntöään, niin tulos olisi ollut parempi. Taitaa koskea koko operaatiota suunnitelusta tykinruokaan.Niin monumentaalisen vituiksi venäläiset tuon Kiovaan suuntautuneen hyökkäyksen kuitenkin veti, että jotenkin ukrainalaiset saattoi olla siitä kartalla jo valmiiksi tai tajusivat ainakin todella nopeasti, että mitä on tapahtumassa.
Samaa mieltä. Kiovan ympäristön putsaus on hyvä alku, mutta se ei saa vielä tuudittaa kuvittelemaan lopun sujuvan helposti ja nopeasti.Vielä kun Ukraina saa tykistöä, panssaroitua kalustoa ja ylipäätään pidemmän kantaman kalustoa länsimaista, homma voi taktisesti (evidenssin perusteella) ylivoimaisen Ukrainan armeijan toimesta kääntyä siihen, että venäläiset joutuvat puolustamaan vielä Krimiä ja muualta lähdetään häntä koipien välissä.