Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 10 146 593
  • 61 908

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi

Noita lukemia kun vertailee Oryxin julkaisemaan listaan todistetuista menetyksistä, niin menee melko lailla johdonmukaisesti niin, että laivastoa ja tykistöä lukuun ottamatta todistetut kalustotappiot ovat noin kolmasosan noista Ukrainan ilmoittamista.

Koska kaikkea ei pystytä mitenkään dokumentoimaan, kuten nuo Oryxin listaukset vaativat, niin todellinen tuhottujen ja tappioksi luettavien romujen määrä asettunee jonnekin puoliväliin (eli olisiko todellinen tappioiden määrä keskimäärin jotain 3/5 tai jopa 3/4 Ukrainan ilmoittamien määrästä?).

Laivaston lukemat ovat hyvin lähellä dokumentoitua varmastikin siksi, että nuo laivastotappiot on yleensä sen verran näyttävämpiä ja näkyvämpiä, että lähes kaikki saadaan dokumentoitua. Tykistön osalta taas lienee huomattavan paljon vaikeampaa saada kaikki esim. vedettävän tykistön tappiot dokumentoitua, joten Oryxin lukemat siksi aika kaukana noista Ukrainan ilmoittamista.
 

Animal

Jäsen
Näinhän se vaan menee, ja sinällään se on jopa ihan ymmärrettävääkin. Eihän meilläkään tai itä-Euroopan maissa välttämättä koeta jotain pohjois-Afrikkaa mitenkään suureksi uhkaksi, jos verrataan vaikkapa Venäjään, mutta esim. Espanjassa tilanne koetaan varmasti ihan eri tavalla. Jokaisella maalla on ne omat uhkansa, joihin varaudutaan ja joita vastaan pyritään puolustautumaan, ja välttämättä niitä toisten maiden uhkia ei nähdä ihan samalla tavalla kun välimatka on tuhansia kilometrejä ja ei ole välttämättä mitään yhteistä historiaa.
Ja toinen on se, että mikäli vähääkään tuntee espanjalaista yhteiskuntaa, niin kyllä siellä edelleen on Francon ajan mentaliteettia jäljellä, jossa valtion ja turvallisuuskoneiston tulee olla vahvoja ja maassa edelleen on erittäin vahva sisäinen jännite sisällissodan aikaisten poliittisten jakolinjojen perusteella, vaikkei sitä ehkä sen San Miguel -tuopin tai Sangria -kannun ääressä huomaakaan. Pitää muistaa, että Euroopan viimeinen fasistidiktaattori Franco siirsi vallan nykyiselle kuningasperheelle vasta 70-luvun puolivälissä.

Espanja ei myöskään ole täysin homogeeninen "yhden kansan" valtio, vaan siellä on myös sisäisiä jännitteitä ja ajoittaisia separatismipyrkimyksiä mm. Baskien ja Katalaanien toimesta. Näitä kahnauksia myös Venäjä on pyrkinyt tarkoituksella lietsomaan.

Aiemmin mainituissa Ceutassa ja Melillassa taitaa olla molemmissa noin 55% muslimienemmistö ja alueiden erittäin järeät raja-aidat ovat jatkuvan, ties keiden ohjaaman siirtolaispaineen alla. Raja-aidoista ja niiden päällä killuvista elintasosiirtolaisista kannattaa käydä katsomassa kuvamateriaalia, sillä nämä eivät eroa mitenkään Israelin ja palestiinlaisalueiden välisistä raja-aidoista. Mikäli rajaturvallisuus ei tuolla olisi viritetty äärimmilleen, niin tuota kautta alueille, manner-Espanjaan ja sitä kautta Eurooppaan vuotaisi islamisti-militantteja 100% varmuudella. Virallinen Marokko on myös tasaisin väliajoin esittänyt, että nämä Espanjan Välimeren takaiset alueet tulisi liittää osaksi Marokkoa. Hirveän suurta tulkinta- ja päättelykykyä ei myöskään tarvitse, jos arvioi, että näiden Espanjan Leopardien / panssarijoukkojen tärkein tehtävä jossain sodan ajan punaleimaisessa paperissa on toimia keihäänkärkenä, kun maa lähtee luomaan suojavyöhykkeitä Ceutan ja Melillan ympärille, mikäli tilanne Marokossa tai Marokon kanssa kärjistyisi. Periaattessa samalla tavoin, kuten Israel toimii, eli työnnetään taistelujen etulinja mahdollisimman kauas siviiliasutuksesta ja itselle edulliseen puolustettavaan maastoon.

Yksi huomioitava seikka on myös se, että Espanjan viranomaisilla on myös aika lailla "kädet täynnä" maassa toimivan kovan luokan ammattirikollisuuden kanssa. Maa on ensimmäinen satama Afrikasta ja Etelä-Amerikasta Europpaan suuntautuvalle huumeiden salakuljetukselle ja tässä puhutaan ihan eri tason toimijoista, kuin jotkut Suomen Katiska -hönöt tai liivijengiläiset. Salakuljettajilla saattaa olla jopa sukellusveneitä käytössään ja sekä salakuljetus, että sen torjunta on verrattavissa sotilasoperaatioihin. Tässä on myös oleellista ymmärtää, että tämä huumekaupan mahdollistaminen, tai ainakin sen edesauttaminen esimerkiksi Etelä-Amerikasta Eurooppaan on osa läntisen maailman vihollisten hybridisodankäyntiä ja näin ollen, esim. Espanjan sisäisiä levottomuuksia, siirtolaispainetta tai kansainvälistä, valtameren ylittävää, huumekauppaa ei voi täysin ongelmina erottaa toisistaan.

Oleellisena tähän kaikkeen kuuluu myös Espanjan vanha asema entisenä siirtomaaisäntänä, joka tuo Espanjalle myös vastuuta toimia ongelmien ratkaisijana.

Näitä espanjalaisten turvallisuusuhkia ei siis täältä katsottuna voida vähätellä, koska meillä ei esim. vastaavan mittakaavan ongelmaa huumeiden salakuljetuksen, siirtolaispaineen, terrorismin tai separatismin kohdalla ole kuin murto-osa ja me saamme kokea täällä ainoastaan ne loppulaineet, mitkä Espanjan ohi pääsevät.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
.

Näitä espanjalaisten turvallisuusuhkia ei siis täältä katsottuna voida vähätellä, koska meillä ei esim. vastaavan mittakaavan ongelmaa huumeiden salakuljetuksen, siirtolaispaineen, terrorismin tai separatismin kohdalla ole kuin murto-osa ja me saamme kokea täällä ainoastaan ne loppulaineet, mitkä Espanjan ohi pääsevät.

Tosiaan monilta unohtuu tässä keskustelussa että eivät monet Euroopan maat pidä yllä armeijansa yksinomaan Russitsien uhan vuoksi, eikä tuo ajatus että ne voivat hyvillä mielin pienentää omaa kyvykkyyttään jotta Russitsit saadaan lyötyä kuulosta niistä niin hyvältä vaihtokaupalta kuin meidän näkökulmastamme. Tämä varsinkin kun korvaavan kaluston saaminen kestäänee pitkään, tuotannon pullonkaulojen vuoksi.
 

Animal

Jäsen
Tosiaan monilta unohtuu tässä keskustelussa että eivät monet Euroopan maat pidä yllä armeijansa yksinomaan Russitsien uhan vuoksi, eikä tuo ajatus että ne voivat hyvillä mielin pienentää omaa kyvykkyyttään jotta Russitsit saadaan lyötyä kuulosta niistä niin hyvältä vaihtokaupalta kuin meidän näkökulmastamme. Tämä varsinkin kun korvaavan kaluston saaminen kestäänee pitkään, tuotannon pullonkaulojen vuoksi.
Keskustelua pitäisi pikemminkin ohjata siihen suuntaan, että nyt NATO -maana näistä Espanjan täysin relevanteista turvallisuusongelmista saattaa tulla myös meidän sotilaallisia ongelmia ja niistä saattaa tulla vielä hyvin nopeasti ja vielä lähitulevaisuudessa sellaisia, vaikka Ukrainan sota olisi vielä ns. täyden palon vaiheessa.

Mikään ei venyttäisi NATO:n ja USA:n resursseja tässä vaiheessa pahemmin, kuin nyt selkkauksen luominen läntiselle Välimerelle tai Atlantille, ikäänkuin kolmannen iso rintaman avaaminen, kun Ukrainan ja Israelin sodat ovat samanaikaisesti käynnissä.
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ei kannata aliarvioida Lavrovin kyvykkyyttä. Hän on ulkoministeri aivan ansioista, sisäpiirin lähteiden mukaan hän kestää viinaa aivan hirveästi.
Valehtelijan lisäksi Lavrov on juoppokin. Ei hemmetti, antakaa meidän kaikki kestää!
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Lukijoista suuri enemmistö pitää todennäköisimpänä tulevaisuuden skenaariona jonkinlaisen jäätyneen konfliktin muodostumista.

 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Lukijoista suuri enemmistö pitää todennäköisimpänä tulevaisuuden skenaariona jonkinlaisen jäätyneen konfliktin muodostumista.

Tuossa on vähän hölmöt vaihtoehdot nähdäkseni, esimerkiksi itäisen terroritunkion sisäistä romahdusta mm. despoottitontun kylmästä pierusta agitoidun valtataistelun ja siitä johtuvaa pakkoa vetää terroristit ampumaan omia alamaisia on niputettu vaatimaan Ukrainan läpimurtoa ja Krimin vapauttamista. Noista jos nyt purkaisi niin:

a) Sota eskaloituu. No ei eskaloidu, terroritunkiolla ei meinaa riittää resurssit edes Ukrainaa vastaan ja ainoa keino eskaloida olisi tarttua niihin vuosikymmeniä varastoissa seisseisiin, paljon kallista huoltoa normaalisti vaativiin ja paljon varastelun kannalta arvokkaita komponentteja sisältäviin ydinkärkiohjuksiin. Vaikka naapurissa olisi kaikesta muusta poiketen puikuloista pidetty huolta ilman varastelua, ei ne lentele pelkän despoottitontun mahtikäskyllä.

b) Sota muuttuu jäätyneeksi konfliktiksi. No tässä tilanteessa tavallaan ollaan, mutta ihan samaan tapaan kuin vaikka ensimmäisessä maailmansodassa länsirintamalla tai jatkosodassa juoksuhaudoissa. En usko hetkeäkään että terroritunkiolla on varaa ylläpitää "vuoristokarabaheja" Ukrainaa vastaan, loppunauha häämöttää despoottitontun kuopalla. Vaikka kuminaamatsaari olisi jopa ikäisekseen siedettävässä kunnossa, ei se mikään ikuinen eläjä onneksi ole. Vihjauksia ei-optimaalisesta kunnosta on ollut myös melko mukavasti ja kyllähän se varmasti stressaa jos ei saa tappelussa piestyä alle kolmanneksen oman kokoista vastustajaa vaikka käyttää kaikki likaisimmat temput mitä keksii.

c) Ukraina tekee läpimurron ja saa Krimin takaisin. Tämä johtaisi Penttilän mukaan vallanvaihtoon Venäjällä. Tässä on esimerkki huonosta kyselytutkimuskysymyksestä. Jos tehdään gallupia, niin yksinkertaisia kysymyksiä/väittämiä ilman mitään selittelyitä ja seuraamuksia (kuten 2 aiempaa ja viimeinen, vaikka niissäkin ongelmansa). Varmaan tuo on epätodennäköisin jo sen takia että siinä on erittäin spesifi tuplaskenaario siinä missä muut vaihtoehdot ovat hyvin yleisluontoisia. Mitä jos tapahtuukin tuo ensimmäisen kappaleeni "Valta vaihtuu Venäjällä, minkä ansiosta Ukraina saa omat alueensa takaisin käytännössä taisteluitta, miehittäjien palatessa osallistumaan kotimaansa sisällissotaan"? Sama lopputulos, muttei sovi lainkaan tuohon vaihtoehtoon. Tuossa pitäisi olla joku "Sota päättyy Ukrainan voittoon", selitteitä voi sitten olla lueteltuna vaikka tekstissä. Tämä on itse asiassa todennäköisin vaihtoehto mielestäni ihan sen takia ettei paskatunkion silovikkimafiosooilla ole psykologista pakkomiellettä ylläpitää raiskausretkeä Vladimir Paskahousun siirryttyä jättömaantäytteeksi ja paljonkin yllykkeitä "normalisoida" länsisuhteet vielä kun jonkun verran olisi dollareita varastettavaksi (tuo aikaikkuna hiipuu vihreän siirtymän etenemisen myötä jatkuvasti).

d) Osapuolet päätyvät aselepoon. No varmasti tämäkin jossain vaiheessa tapahtuu. Tosin miten tämä eroaa kohdasta b jäätynyt konflikti jos aselepoon päädytään paskatunkion ehdoilla, tai kohdasta c hyvän voitto, jos aselepoon päädytään syystä että terroristeja tarvitaan murhaamaan omia alamaisia ukrainalaisten sijaan? Vähän köpsä vaihtoehto kyselytutkimuksessa.

edit. Sinänsä juttu ei siis ollut mitenkään huono, mutta tuo Penttilän skenaarioista irrotettu kyselytutkimus ei sen ansioita parantanut. Raik on mielestäni paremmin kartalla, tai parempi artikuloimaan näkemyksensä ja mm. selvästi osaa kertoa ettei kollektiivisella lännellä ole missään nimessä varaa antaa terroristien voittaa raiskausretkeä, se kun on kuitenkin osoittanut vaan lisäävän niiden nälkää ja jossain vaiheessa muiden saaliiden loputtua vastassa olisi NATO, mikä tarkoittaa että nälkä on lopetettava iskemällä terroristeilta hampaat niin syvälle kurkkuun ettei pysty syömään kuin laihaa velliä naapurimaiden sijaan.
 

Byvajet

Jäsen
Lukijoista suuri enemmistö pitää todennäköisimpänä tulevaisuuden skenaariona jonkinlaisen jäätyneen konfliktin muodostumista.


Penttilä ei pidä mahdollisena, että länsi antaisi Ukrainan menettää itsenäisyytensä. Miksi? Kun apua ei ole tahdottu antaa tähänkään mennessä taloudellisten syiden vuoksi, miksi halu heräisi yhtäkkiä juuri silloin, kun Ukraina on menettämässä itsenäisyytensä.

Päinvastoin oletan, että moni länsipoliitikko hiljaa mielessään toivoo, että Venäjä veisi haluamansa, koska se pienentäisi vuosikymmeniä kestävän rauhattomuuden todennäköisyyttä.

Venäjälle rauha tuskin on pysyvä rauha. Ainoa mahdollisuus lopettaa kalistelu pysyvästi on lännen massiivinen väliintulo omilla joukoillaan ja aseillaan ja sen jälkeen jääminen Ukrainaan suojaamaan sitä. On kuitenkin käynyt selväksi, että siihen länsi ei ryhdy. Eihän se tahdo toimittaa edes aseita, koska ne maksavat ja ovat omasta pois.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Penttilä ei pidä mahdollisena, että länsi antaisi Ukrainan menettää itsenäisyytensä. Miksi?

No muun muassa seuraavista syistä:

1. Venäjällä ei ole voimavaroja Ukrainan valtaamiseen. Se voi pystyä pitämään hallussaan jo valtaamansa alueet (epätodennäköistä) tai ainakin osan niistä (valitettavasti todennäköisempää), mutta ei kykene enää merkittäviin valloituksiin.

2. Länsi on ilmassut niin selkeästi tukensa Ukrainalle, että Ukrainan täydellinen luhistuminen olisi totaalinen kasvojenmenetys USA:lle ja muille johtaville länsimaille. Sellaista ei vaan voida päästää tapahtumaan. Jos kyse olisi Ukrainasta, ehkä, mutta nyt on kyse lännen globaalista uskottavuudesta.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Penttilä ei pidä mahdollisena, että länsi antaisi Ukrainan menettää itsenäisyytensä. Miksi? Kun apua ei ole tahdottu antaa tähänkään mennessä taloudellisten syiden vuoksi, miksi halu heräisi yhtäkkiä juuri silloin, kun Ukraina on menettämässä itsenäisyytensä.

Päinvastoin oletan, että moni länsipoliitikko hiljaa mielessään toivoo, että Venäjä veisi haluamansa, koska se pienentäisi vuosikymmeniä kestävän rauhattomuuden todennäköisyyttä.

Venäjälle rauha tuskin on pysyvä rauha. Ainoa mahdollisuus lopettaa kalistelu pysyvästi on lännen massiivinen väliintulo omilla joukoillaan ja aseillaan ja sen jälkeen jääminen Ukrainaan suojaamaan sitä. On kuitenkin käynyt selväksi, että siihen länsi ei ryhdy. Eihän se tahdo toimittaa edes aseita, koska ne maksavat ja ovat omasta pois.
Logiikkasi (tai tuo kuvaamasi "monen länsipoliitikon" logiikka) toimisi, jos Venäjä olisi sopimusyhteiskunta. Toisaalta jos itänaapurimme olisi sellainen sen sijaan että on mafiaorganisaation pyörittämä ylikokoinen äärinihilistinen ja väkivaltainen rikollisjärjestö.

Edit. Niin siis jos ei olisi tuommoinen persläpi mikä on, niin koko sotaakaan ei olisi. Jäi näköjään ihan pikkuisen lause kesken.
/Edit

Lännessä tiedetään että vuosikymmeniä kestävän rauhattomuuden todennäköisyys (varmuus) seuraa siitä, jos itänaapurillemme annetaan jälleen palkinto laittomista aggressioistaan. Ihan samaa epätervettä käytösmallia vaan vahvistettaisiin tuolla "no ottakaa nyt Ukraina, mutta lupaatte sitten ihan tosissanne että tämä touhu loppuu tähän" ja naapurin paskiaiset sitten kihertää sormet selän takana ristissä että "lupaan ja vannon kautta kiven ja kannon, jos sanani syön niin mörökölli minut syököön".

Mutta lännen ei edelleenkään tarvitse miehittää paskatunkiota jotta terrorismi saadaan loppumaan. Varustetaan kaikki paskiaisten lähialueet siten että "erikoisoperaatiot" tulevat johtamaan kerta kerrasta veriseen nenään ja vähien terrorisointiresurssien hukkaan kuluttamiseen. Toki länsi voi myös parhaan mukaan vahvistaa alueellista tyytymättömyyttä keskushallintoon, paikka tuolle tulee kun Kremlissä seuraavan kerran viuhuvat puukot palatsivallankumouksen ja toivotun sisällissodan merkeissä.
 
Viimeksi muokattu:

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Britannian sotilastiedustelun mukaan sotaa vastustavien aktivistien Venäjän rautateihin kohdistama sabotaasi on edelleen merkittävä haaste Venäjän viranomaisille. Ensimmäisistä tapauksista raportoitiin vuosi ja viisi kuukautta sitten. Näitä vaan lisää.



 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Saattaahan sieltä jonkin sortin aselepokin jossain vaiheessa tulla, mutta toisaalta tilannehan ei ehkä silti ole niin toivoton, kuin se oli vuoden 2014 taisteluiden jälkeen. Meinaa siinä missä silloin lähinnä koittivat selviytyä, niin nythän Ukraina on vahvistunut tämän viimeisimmän sodan seurauksena ja jos tosiaan aselepo tulee, niin voivat vahvistaa myös omaa armeijaansa ja mahdollisesti sitten harjoituttaa sotilaat myös käyttämään niitä länsi aseita sillä tavalla, kuin niitä on lännessä ajateltu käytettävän ja tehdä sitten mahdollinen vastaisku itselleen sopivana ajankohtana.

Toivottavaa vain olisi, että jos jonkinlainen aselepo/jäätynyt tilanne tulee, ettei kollektiivinen länsi luovu Venäjän vastaisista pakotteista, ennenkuin venäläiset joukot ovat poistuneet kaikilta Ukrainalle, Moldovalle ja Georgialle kuuluvilta alueilta.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sodan loppu ?

Loistava uutinen. Toki en olisi ihan hetkessä suostumassa -ainakaan täysin yksiselitteisesti- tuohon saksan ja oliko ranskan määräenemistövaatimukseen, sillä Suomen kokoinen valtio olisi sen jälkeen täysin talutusnuorassa. Tästä siis pitäisi löytyä jonkinlainen hybridi, jossa ihan jokaista kansallisesti tärkeää asiaa ei päästä ihan kekkuloimalla vetämään viemäriin.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Venäjä kerjää myymiään aseita pitkin maailmaa takaisin, on kai siellä jonkinlainen pula aseista, ainakin kunnollista.

Minulla olisi jossain kaapin perukoilla puna-armeijan piippalakki. Paljonkohan Putin maksaisi tuosta? Länsivaluutassa, luonnollisesti...
 

Vaakuna

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Loistava uutinen. Toki en olisi ihan hetkessä suostumassa -ainakaan täysin yksiselitteisesti- tuohon saksan ja oliko ranskan määräenemistövaatimukseen, sillä Suomen kokoinen valtio olisi sen jälkeen täysin talutusnuorassa. Tästä siis pitäisi löytyä jonkinlainen hybridi, jossa ihan jokaista kansallisesti tärkeää asiaa ei päästä ihan kekkuloimalla vetämään viemäriin.

Kyseisessä artikkelissa tarkoitettiin nimen omaan EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Eli ei kaikkea EU:lle kuuluvaa. Ja siihen muutosta, että yksimielisyydestä siirryttäisiin enemmän määräenemmistöön. Eli siinäkään ei välttämättä ainakaan heti kaikessa. Ja määräenemmistö tarkoittaa siis suurempaa osaa kuin ehdoton enemmistö, eli jotain väliltä yli puolet ja alle yksimielisyydestä. Tämäkin voidaan määritellä vapaasti, mitä se oikeasti tarkoittaa.

Mutta se Suomi. No Suomi ei todellakaan jää mihinkään EU:n talutusnuoraan, vaikka tuollaiseen lähdettäisiin. Suomi on kokoisekseen iso tekijä EU:ssa (ja Natossa), kun puhutaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Tuon määräenemmistövaatimuksen (yksimielisyyden sijaan) on tarkoitus lopettaa noiden perskärpästen (Unkari) omaan pussiin pelaaminen yhteisen hyvän sijaan. Erittäin toivottava asia.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyseisessä artikkelissa tarkoitettiin nimen omaan EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Eli ei kaikkea EU:lle kuuluvaa. Ja siihen muutosta, että yksimielisyydestä siirryttäisiin enemmän määräenemmistöön. Eli siinäkään ei välttämättä ainakaan heti kaikessa. Ja määräenemmistö tarkoittaa siis suurempaa osaa kuin ehdoton enemmistö, eli jotain väliltä yli puolet ja alle yksimielisyydestä. Tämäkin voidaan määritellä vapaasti, mitä se oikeasti tarkoittaa.

Mutta se Suomi. No Suomi ei todellakaan jää mihinkään EU:n talutusnuoraan, vaikka tuollaiseen lähdettäisiin. Suomi on kokoisekseen iso tekijä EU:ssa (ja Natossa), kun puhutaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Tuon määräenemmistövaatimuksen (yksimielisyyden sijaan) on tarkoitus lopettaa noiden perskärpästen (Unkari) omaan pussiin pelaaminen yhteisen hyvän sijaan. Erittäin toivottava asia.
Kyllä. Ehdottomasti Unkarin kaltaiset maat kuriin, mutta määräenemmistön tarkoittaessa isoimpien etua jatkossa, jos se sitä tarkoittaisi, niin siinä oöisi mietinnän paikka miten se toteutetaan ja mitä sen piiriin kuuluu. NATOssakin pitäisi olla tämä käytäntö ettei Venäjän perskassarat voisi leikkiä turvallisuusasioissa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös