Valioliiga ja muu englantilainen jalkapallo 2023–2024

  • 147 806
  • 1 323
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola

Mä aina tykkään vähän Jürgenia piikitellä mutta onhan tuo oikeasti todella hieno mies! Vähän meinasi mennä roska silmään tuota katsoessa.

Toinen vastaavanlainen hyvä video oli Tottenhamista ja syöpää sairastavasta miehestä, jonka tyttäret järjestivät vierailun seuran tiloihin. Son oli tässä pääosassa.
 
Viimeksi muokattu:

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | isn't
Olisi ollut kiva nähdä myös Villa, Newcastle, Hammers ja Brighton tässä, mutta silti mielenkiintoinen ja varsin kuvaava graafi laukauksista tällä kaudella:




Tuossa näkyy hienosti ero esim. Unitedin ja Cityn välillä: jälkimmäinen laukoo verrattain vähän, mutta koska pelitapa on toimiva ja edistyksellinen, laukaukset ovat laadukkaita --> eniten maaleja liigassa. Unitedin tilannetta taas kuvaa hyvin postaajan kommentti tuolla alempana: "United have massive issues. Poor in all respects. And its a chain effect. Poor progression->Poor creation->Less shots->Low quality desperate shots->Poor conversion."

On mielenkiintoista nähdä, kuinka kestävää Liverpoolin tukeutuminen kaukolaukauksiin on. En sano, ettei se voisi olla, mutta pienemmän odottaman maalipaikkoihin tarvitaan pelaajia, joiden laukaukset ovat säännöllisesti huippuluokkaa. Paljon riippuu myös Salahin poissaolon pituudesta koska hän on ylivoimainen tuottamaan maalipaikkoja lähempää.

Spursin laatupaikkojen volyymi boksin sisällä yllätti. Hullu määrä A-luokan mestoja. Taas palataan siihen pelitavalliseen laatuun. Samoin Arsenalin keskushyökkääjäongelma näkyy tuossa. Jesus ei riitä paikkaamaan tätä.
 

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
On mielenkiintoista nähdä, kuinka kestävää Liverpoolin tukeutuminen kaukolaukauksiin on. En sano, ettei se voisi olla, mutta pienemmän odottaman maalipaikkoihin tarvitaan pelaajia, joiden laukaukset ovat säännöllisesti huippuluokkaa. Paljon riippuu myös Salahin poissaolon pituudesta koska hän on ylivoimainen tuottamaan maalipaikkoja lähempää.
Liverpoolilla taitaa silti olla Liigan paras xG, vaikka on viimeistelyssä alisuorittanut. Eikö pikemminkin kysymys ole jatkuuko alisuoriutuminen kauden loppuun? Keskimääräisesti eniten laatua sen perusteella maalipaikoissa ottelua kohden koko Liigassa. Eli vaikka kaukaa tuleekin paljon laukauksia, niin tulee lisäksi iso määrä laadukkaita maalipaikkoja lähempää.
 

mikko600

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC, maapisteet, Captain Conker
Piti katsella nuo luodut xG:t ja viiden kärki:

1. Pool 46,31
2. Newcastle 43,92
3. City 42,79
4. Chelsea 41,96
5. Arsenal 40,50

Sieltä kaikki:

 

Liitteet

  • IMG_6659.jpeg
    IMG_6659.jpeg
    387,9 KB · kertaa luettu: 42

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | isn't
Liverpoolilla taitaa silti olla Liigan paras xG, vaikka on viimeistelyssä alisuorittanut. Eikö pikemminkin kysymys ole jatkuuko alisuoriutuminen kauden loppuun? Keskimääräisesti eniten laatua sen perusteella maalipaikoissa ottelua kohden koko Liigassa. Eli vaikka kaukaa tuleekin paljon laukauksia, niin tulee lisäksi iso määrä laadukkaita maalipaikkoja lähempää.
Osittain noinkin. Mutta. Minusta maaliodottamaa pitää tarkastella etenkin joukkuetilastona hyvinkin kriittisesti sikäli, että se on kaikkien maalia kohti suuntautuneiden laukausten yhteenlaskettu summa. Miljoona 0,01xG laukausta antaa monin verroin paremman summan kuin sata 0,7xG laukausta, mutta todellisuudessa jokainen noista laukauksista antaa erillisen, siis toisistaan riippumattoman, todennäköisyyden maalin syntymiselle. 0,01xG laukauksella on 1% todennäköisyys mennä maaliin jne. Näin ollen noista sadasta rankkaista (0,7xG) tulisi suurella todennäköisyydellä enemmän maaleja kuin miljoonasta sivusektorilta tulevasta kaukolaukauksesta (0,01xG)

Liverpool on laukonut eniten koko sarjassa, ja sen tuottama xG/laukaus maalia kohti on sarjan keskitasoa. Mutta kuten sanoin, tämä ei välttämättä ole kestämätöntä, sillä joukkueessa on puolentusinaa eliittitason laukojaa, mitä tulee boksin ulkopuolisiin laukauksiin. Trent, Salah, Szobo, Jota, Mac Allister jne.

Sitten erikseen on vielä Post Shot xG, joka vielä korostaa tätä tulokulmaa, sillä se ottaa huomioon tilanteen jossa ollaan välittömästi laukauksen lähdettyä ja tulee siten huomioineeksi mm. epäonnistuneet potkut jne. jotka ovat huomattavasti yleisempiä pidemmältä lauottaessa.

Eli mitä haluan sanoa?
= Joukkueen yhteenlaskettu xG ei ole erityisen oleellinen tilasto. Olennaisempaa on se, kuinka hyvän keskiarvon laukauksia pystytään laukomaan. Esim. pelitilannemaaliodottama per laukaus top5 tällä kaudella:
1. Newcastle
2. Chelsea
2. Brentford
4. Aston Villa
5. Everton
5. Wolverhampton
5. West Ham

Muiden muuttujien pysyessä vakioina, voidaan olettaa maalinteon paranevan noilla joukkueilla eniten, mutta sekin on ns. tyhjiöspekulaatiota, sillä ko. muuttujia on niin paljon.

Vielä loppuun: xG ei sinänsä ole mikään lupaus maaliteosta. Se on vain laskennallista todennäköisyyttä. Todellisuudessa maaliteko on taitolaji, johon vaikuttaa nykykatsomuksen mukaan eniten joukkuetaktiikat, mutta myös pelaajien taito, kliinisyys, kylmäpäisyys jnejnejne. Luvalla sanoen esim. Nunezin taitotaso mm. ensimmäisten kosketusten osalta ei ole ollut riittävällä tasolla xG:nsä lunastamiseen. (Joku Antony on sitten vielä monta kertaluokkaa heikompi tapaus). Onni on, että yksilöt voivat treenata itseään paremmiksi.
 

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
Eli mitä haluan sanoa?
= Joukkueen yhteenlaskettu xG ei ole erityisen oleellinen tilasto. Olennaisempaa on se, kuinka hyvän keskiarvon laukauksia pystytään laukomaan.
Hyvä kirjoitus. Olen kuitenkin eri mieltä tästä. xG laskee maaliodottaman ottelua kohden. Miten on olennaisempaa se keskiarvo? Jos xG toimii suuntaa antavasti muuttujineen, niin eihän mitään vaikka kolme paikkaa ottelussa saanut joukkue keskimääräisillä 0.4xG ole todennäköisempi voittaja, kuin esim kymmenen kertaa 0.2 xG laukonut vastustaja. Ymmärsin kyllä pilkkujen vertailun kaukolaukauksiin, mutta enemmän nämä sopisi yksittäisten otteluiden kuvaan kuin pitkän juoksun vertailun. Keskimääräisten laukausten tuottama xG linkissäsi ei kuitenkaan kauhean merkittävä ole joukkueiden välillä. Lähtökohtaisesti siis näin muuttujineen. Ja mutulta sanoisin, että Liverpoolin kaukolaukausten on Liigan kärkipäässä yli maaliodottaman, kun taas läheltä maalia todennäköisesti heikoimmasta päästä. Niin edelleen olen sitä mieltä, että Liverpool on selkeästi alisuorittava joukkue maalipaikkoihin nähden.

Tähän liittyy myös paljon se miten halutaan pelata, kuten kaikki tietää Cityn haluavan pitää kontrollia ja läheltä maalia yrittämään. Kloppin joukkue taas haluaa ajoittain hallittua kaaosta ja painetta maalille, johon liittyy hyvin paljon tilanteiden jatkoprässit ja niistä suorille maalipaikoille pääseminen.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | isn't
xG laskee maaliodottaman ottelua kohden. Miten on olennaisempaa se keskiarvo? Jos xG toimii suuntaa antavasti muuttujineen, niin eihän mitään vaikka kolme paikkaa ottelussa saanut joukkue keskimääräisillä 0.4xG ole todennäköisempi voittaja, kuin esim kymmenen kertaa 0.2 xG laukonut vastustaja. Ymmärsin kyllä pilkkujen vertailun kaukolaukauksiin, mutta enemmän nämä sopisi yksittäisten otteluiden kuvaan kuin pitkän juoksun vertailun. Keskimääräisten laukausten tuottama xG linkissäsi ei kuitenkaan kauhean merkittävä ole joukkueiden välillä.
- Maaliodottamataulukko, jonka kärjessä Liverpool on, ei ole millään lailla ottelukohtainen tm. pilkottu, vaan siinä on yhteenlaskettuna jokaisen maali kohti suuntautuneen laukauksen tuottama maaliodottama.

- xG/SoT on olennaisempi tilasto, sillä se kertoo siitä, kuinka hyville maalipaikoille joukkue pääsee keskimäärin laukomaan. Maaliodottaman kertyminen ei anna mitään vastaavaa tietoa. Tuo oli siis vastaus tähän lauseeseen:
Keskimääräisesti eniten laatua sen perusteella maalipaikoissa ottelua kohden koko Liigassa.


- Tuo 100 vs. 1 000 000 oli vain havainnollistus siitä, miten xG-kertymä johtaa harhaan. Sen sijaan 0,2 vs 0,4 hyvin pieni poikkeama todennäköisyydessä (= 0,2 on käytännössä hyvin lähellä 0,4:ää), jolloin esimerkkisi mukainen tilanne 2,0xG vs. 1,2xG ei sinänsä käy vasta-argumentiksi. Sen sijaan tyypillinen tilanne (hyvin isolla otannalla tarkasteltuna): esimerkkiottelu päättyy vaikkapa 3-1, mutta xG on tasainen --> voittaneella joukkueella on tyypillisesti selkeästi parempia paikkoja = suurempi xG/SoT. Kauden mittaan tällaiset kertautuvat.

- Tärkeä huomio maaliodottaman kerryttämiseen liittyen: laukauksen todennäköisyys mennä maaliin ei vaikuta seuraavan laukauksen todennäköisyyteen mennä maaliin. Esimerkki: toistetaan kymmenen 0,1xG laukausta, joista yhdeksän ensimmäistä ei mene maaliin. Kymmenennellä laukauksella on edelleen vain 10% todennäköisyys mennä maaliin.
--> todennäköisyyden voi "ylittää" olemalla parempi laukoja: TAA tekee todennäköisemmin maalin 0,1xG paikasta kuin Graham Souness, joka on eläkkeellä.

(- En laittanut tuohon mitään linkkiä. Keräsin tiedot paristakin alustasta ja käytin päälle laskinta, joten ajattelin ettei se ole tarpeen)

Loppuun ilmiselvä: Liverpool ei ole missään nimessä pelkästään kaukolaukausten varassa. Se luo myös ison määrän A-luokan maalipaikkoja. Toisekseen: sen kannattaakin laukoa kaukaa paljon, sillä pelaajien taitotaso on näissä niin hyvä. Lopulta se, millä on merkitystä, on maalien määrä, joka on lähellä sarjan kärkeä. Alkuperäisen graafin näkymä Liverpoolin kohdalla oli, että pelaajat ampuvat enemmän kaukaa kuin verrokkinsa, ja sitä tässä perkailin.
 

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
Loppuun ilmiselvä: Liverpool ei ole missään nimessä pelkästään kaukolaukausten varassa. Se luo myös ison määrän A-luokan maalipaikkoja. Toisekseen: sen kannattaakin laukoa kaukaa paljon, sillä pelaajien taitotaso on näissä niin hyvä. Lopulta se, millä on merkitystä, on maalien määrä, joka on lähellä sarjan kärkeä. Alkuperäisen graafin näkymä Liverpoolin kohdalla oli, että pelaajat ampuvat enemmän kaukaa kuin verrokkinsa, ja sitä tässä perkailin.
Et sanonut Liverpoolin olevan pelkästään kaukolaukausten varassa, mutta sanoit että kuinka kestävää tukeutuminen kaukolaukauksiin. Karttasi ei erittele kuinka paljon A-luokan maalipaikkoja on ollut, mutta sen perusteella arvioisin että Liverpoolilla on niitä ollut noin saman verran kuin Cityllä. Keskimääräinen laukauksen xG laskee automaattisesti, kun Liverpool hakee myös kauempaa ratkaisuja. Ja miksi ei hakisi, ehkä sarjan vaarallisin 16 alueen ulkopuolella ja tällä tavoin myös bussijoukkueiden puolustaminen tulee vaikeammaksi.

Oleellisempaa olisi verrata siten pelkkiä vaarallisia paikkojen määriä ja niiden laatua. Väittäisin, ettei Liverpool kalpene muille taulukkosi joukkueille ollenkaan. Ja laukaisu-uhka kauempaa tekee vain monipuolisemmaksi ja vaarallisemmaksi. Luonnollisesti tämä myös laskee keskimääräistä laukauksen xG, mihin myös perustelusi tuntui pitkälle pohjautuvan.
 

Daro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal, Ducks, KalPa, KuPS, BVB ja Eagles


City on kyllä täysin ulottumattomissa näiden syytöksien osalta. Se on ihan varmaa. City kusetti vuosia kaikkia "hieman" muunnellen kirjanpitoaan sellaisien sponsorien kautta joita ei ollut olemassakaan. Olisihan se mielenkiintoista nähdä miten Citya kohdeltaisiin samalla tavalla kuin muitakin? City on täysin rakennettu tuon kirjanpito kikkalun seurauksena, mutta tuskinpa sitä koskaan kukaan uskaltaa rankaista muuten kuin sakoilla joilla ei ole mitään merkitystä.
 

mikko600

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC, maapisteet, Captain Conker
Jos muuten Englannin alasarjat kiinnostaa enemmänkin, niin lämmin suositus Dorking Uncoveredille. Pikkubudjetilla dokkaria seuran arjesta. Neljäs kausi jo menossa ja kaikki jaksot näkyvät (ja tulevat myös sinne) Youtubessa.




Dorking muutenkin ”hauska” esimerkki ja seura seurata. Omistaja/päävalmentaja Marc White on tehnyt omaisuutensa pankki- ja mainosalalla ja oli kova Wimbledon-fani. Wimbledonin ”tuhouduttua” eli kun siirtyi Milton Keynesiin, White päätti että vittu mä perustan oman seuran. Ja siitä sai alkunsa Dorking Wanderers. Nyt jo National Leaguessa!

” Formed in 1999 by a group of friends as a recreational amateur team playing grassroots football, the club began life in the Crawley & District League and went on to win twelve promotions in their first 23 seasons, reaching the National League in 2022. Having played for the club in its earlier years, club founder Marc White continues to be the chairman and first team manager to the present day.”
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | isn't

mikko600

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC, maapisteet, Captain Conker

Frankie

Jäsen
Suosikkijoukkue
평양시 IFK, Philadelphia Flyers, Arsenal FC
Toivotaan että aiheuttaisi Newcastlen myynnin, mutta kun tiedetään mitä oikeasti tulee tapahtumaan niin…
Lupaan ostaa sinulle liput haluaamasi otteluun St. James’ Parkille, jos Ashley palaa omistajaksi
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös