Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 110 383
  • 6 874

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Dokkarin lopussa esitettiin seuraavat luvut:

- 125 kuollutta
- 65 ihmistä yhä kateissa

Nuorin kuolleista oli 19-vuotias kiovalainen Dmytro Maksymov ja vanhin 82-vuotias entinen laivastoupseeri Ivan Nakonechny, joka oli ollut Maidanilla marraskuun lopulta alkaen. Hän kuoli ul. Instytutskajan yhteenotossa (19.2.'14) saamiinsa vammoihin.

Kadonneiden lisäksi edelleen on tunnistamatta muutama kuollut, tai oli jokin aika sitten.

Maidanin aktivistien ja muiden siviiliuhrien lisäksi Vestin journalisti tapettiin titushkoiden (eli Janukovitsia tukevia "militantteja") toimesta helmikuussa. Heidän lisäksi Maidanin yhteenotoissa kuoli sisäministeriön ilmoituksen mukaan 18 poliisia, suurin osa kuoli 18.-20.helmikuuta välisenä aikana eli jolloin katutaistelut Maidanilla olivat rajuimmillaan.

vlad
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tänään Bellingcat julkaisi kauan odotetun raportin, jossa käydään läpi lennon MH17 alas ampumiseen nivoutuneita joukkoja ja kas kummaa, päivällä julkistamisen jälkeen Bellingcat joutui laajan palvelinestohyökkäyksen kohteeksi ja sen sivut menivät nurin. Aineistoa ehdittiin kuitenkin jo jakaa lehdistölle sekä dropboxin kautta kaikille halukkaille (tulossa on myös venäjäksi käännetty raportti).

Moni seikka oli jo ennalta tiedossa, kuten se, että jäljet johtavat Venäjän maavoimien 53. ilmapuolustusprikaatiin, sen miehistö ja kalusto on teon taustalla - joukkoyksikön sijoituspaikka on rauhan aikana Kurskin alue/region:

"Bellingcat also said it explored the theory that Russian units transferred the Buk-M1 to separatists in eastern Ukraine.

"This scenario, however, seems unlikely, mainly because a Buk missile launcher is a very sophisticated and expensive weapon and it is very unlikely that Russia would turn it over unsupervised to a group of separatists without having adequate training," it said.

The chain of command that Bellingcat ties to the MH17 shootdown includes Muchkayev’s superior, Colonel Aleksei Zolotov, who was promoted to Chief of the Air Defense Forces of the 20th Army, which encompasses the 53rd Brigade
." (linkki: Russian Military Command Found Linked To MH17 Downing

Koska jokin hetki sitten Bellingcatin omat sivut olivat näiltä osin nurin, ei ole linkittää heidän sivuille koottua aineistoa, mutta ohessa dropbox-sivulle linkki, josta koko aineisto on ladattavissa (englanniksi):

Dropbox - 53rd-report-public.pdf

Bellingcatin aineiston perusteella voidaan päätellä, että teon taustalla jäljet johtavat aina vallan huipulle saakka.

vlad
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Täytyy kyllä todeta että on kohtuullisen surullista että suuremmat päättäjät ovat lakaisseet MH17 uhrit jo aikaa sitten maton alle, vaikka Putlerin kyllä kuuluisi tästäkin rikoksestaan joutua tuomiolle.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
...
Bellingcatin aineiston perusteella voidaan päätellä, että teon taustalla jäljet johtavat aina vallan huipulle saakka.

vlad
Mikä onkin ollut itsestäänselvää koneen tippumisesta saakka ja millä ei sinänsä ole mitään merkitystä kun Venäjän Virallinen Totuus on, että koneen pudotti ukrainalainen rynnäkkökone. Mikä tahansa muu väite on Venäjän Virallisen Totuuden mukaan länsimaalaisten agitaattorien valheita joiden tarkoitus on horjuttaa Putinin hallintoa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Mikä onkin ollut itsestäänselvää koneen tippumisesta saakka ja millä ei sinänsä ole mitään merkitystä kun Venäjän Virallinen Totuus on, että koneen pudotti ukrainalainen rynnäkkökone. Mikä tahansa muu väite on Venäjän Virallisen Totuuden mukaan länsimaalaisten agitaattorien valheita joiden tarkoitus on horjuttaa Putinin hallintoa.

Pudottajan kansallisuus on ollut selvillä alkumetreiltä lähtien (toki ensimmäisenä päivänä oli sen verran epävarmuustekijöitä, ettei ollut täysin ehdotonta varmuutta pudottajasta mutta jo toisena päivänä, kun tietyt havainnot varmistuivat, oli varmaa, että kumpi osapuoli koneen pudotti). Bellingcatin työssä tärkeää on se, että kerta kerran jälkeen on saatu varmistettua tutkimustyön kautta tiettyjä tekijöitä. Ensin varmistettiin millaisella ilmatorjuntaohjusjärjestelmällä kone pudotettiin, tämän jälkeen varmennettiin ohjusjärjestelmän reitti Ukrainan itäosiin sitten koottiin nämä todisteet yhteen, jonka jälkeen voitiin kerätä todisteita julkisista lähteistä vielä tarkempaan analysointiin ja lopulta kyettiin todentamaan mikä prikaati (53. ilmatorjuntaprikaati 20 armeijakunnasta) ja mikä osasto kyseisestä prikaatista, ainoa mihin ei saatu varmuutta on se, että kuka konkreettisesti laukaisi ohjuksen, mutta komentoketjua seuraamalla on kyetty määrittelemään vastuulliset tahot > eli käytännössä Venäjän valtiollinen johto. Voiko enää parempaan julkisiin lähteisiin tukeutumalla enää päästä?

Mutta tietty tämäkään ei muuta VVT:tä* mihinkään suuntaan - syyllinen on jotain Ukrainan ilmavoimien Su-25 rynnäkkökoneen, ukrainalaisten joukkojen laukaiseman ilmatorjuntaohjuksen (Buk), Ukrainan ilmavoimien Su-27 ilmaherruushävittäjän ja pommin väliltä.

Laitetaan vielä kuvankaappaus Igor Strelkovin eli Girkinin VK-viestistä kyseiseltä iltapäivältä jolloin MH17 pudotettiin, jossa hän kehuaretostelee pudotetulla Ukrainan ilmavoimien An-26 kuljetuskoneella, pudotettu kone oli todellisuudessa lento MH17 ja kun tämä paljastui, Girkin poisti VK:n viestin. (liite).


vlad

VVT eli Venäjän Virallinen Totuus.
 

Liitteet

  • grikin on VK.jpg
    grikin on VK.jpg
    141,2 KB · kertaa luettu: 367

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
”Jos yksikään venäläinen kuolee...” – Salainen raportti paljastaa, kuinka Venäjä painosti Ukrainaa luopumaan Krimistä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Krimin miehityksen alkusoitosta mielenkiintoista tietoa. Länsi oli sordiinon kannalla, Venäjä uhkaili ja Ukraina oli vain heikko. Oma pesä ei ollut kunnossa ja hyväksikäyttäjä löytyi, kuvitellut tukijat luikki karkuun. Miksi siis Suomi luottaa turvallisuuspolitiikassa EU:hun, vaikka lähes kaikkien EU-jäsenten sotilaallisen turvallisuuden järjestelmä on NATO? Vastaus: Olemme tyhmiä ja luotamme ukrainalaisten tavoin haavekuviin.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Brysselissä EU:n komissio harkitsee esittävänsä Ukrainalle ja siinä siivellä Georgialle viisumivapautta EU:n alueelle. Asia on vielä lausunto- ja suunnitteluvaiheessa ja vaatii tietenkin jäsenmaiden kannatusta ja suostumusta. Saksan suhtautuminen on ratkaiseva, koska sen voi odottaa olevan ukrainalaismatkailijoille suosittu kohde. EU- ja länsimyönteisyyttä tällä luonnollisesti haetaan jos se menee läpi jäsenmaissa. Ja tietysti lisäkiusaa Venäjälle.
Kuulin asiasta Brysselissä työskentelevältä tutulta ja ryhdyin etsimään asiaa koskevia uutisia. Ainakin joulukuussa ukrainalainen nettisivusto oli siitä hajulla.
EU may grant visa-free travel for Ukraine and Georgia in mid-2016
: UNIAN news
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ilman Venäjän öykkäröintiä moisia viisumivapauksia ei edes harkittaisi. Hearts and minds kammppailun siirto siis kyseessä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tiedän ettet pääse kirjoittamaan tälle puolelle, mutta etköhän kuitenkin pääse lukemaan tätä viestiä.

Yksi pieni detalji viestissäsi kaipaa kohtuullista oikaisua, joten sen verran suon sinulle aikaa.

Tältä alueelta tapettiin suurin osa juutalaisista, slaaveista, romaneista ja muista "ali-ihmisiksi" katsotuista. Juutalaisten murhaamisessa erottuu saksalaisten lisäksi ainakin kaksi muuta ryhmää: virolaiset ja ukrainalaiset nationalistit (ns. banderalaiset).

Virossa tapettiin kaikki ne juutalaiset jotka eivät ehtineet paeta natseja Neuvostoliittoon, ja tappajina kunnostautuivat nimenomaan etniset virolaiset. Viro oli Euroopan ensimmäinen judenfrei-valtio, josta silloinen Viro oli erittäin ylpeä.

Ukrainalaiset nationalistit, tai pikemminkin galicialaiset nationalistit, olivat toinen juutalaisten teurastuksessa erityisen innokas porukka. Stepan Banderan poikien into tappaa juutalaisia hirvitti jopa saksalaisia itseäänkin, koska he tuntuivat nauttivan siitä eikä se ollut pelkkää "teollista toimintaa" mitä se oli saksalaisille. Bandera on Ukrainan nykyhallinnon toimesta nostettu maan kansallissankariksi.

Sitä ollaan nielty koukkuineen ja kohoineen venäläistä (tai oikeastaan jo neuvostoaikaista) propagandaa yllä esittämäsi väittämän johdosta, joten pieni detaljien korjaus.

Ensinnä näitä ukrainalaisia nationalisteja oli useampi ryhmä, kaikki eivät olleet näitä ns. banderalaisia, OUN - johon Stepan Bandera kuului hajosi kahtia OUN-B:ksi ja OUN-M:ksi ennen sotaa. OUN-B jonka johdossa Stepan Bandera oli taisteli alueelle tulleita puna-armeijan joukkoja vastaan ja myöhemmin saksalaisten edettyä Ukrainan länsiosiin myös saksalaisia ja heidän liittolaisia vastaan. Saksalaisten edettyä Ukrainaan OUN-B julisti itsenäisen Ukrainan, mikä ei tietenkään sopinut saksalaisten suunnitelmiin ja niinpä Stepan Bandera toimitettiin saksalaisten toimesta heinäkuussa 1941 Sachsenhausenin keskitysleirille, jossa häntä pidettiin poliittisena vankina aina syksyyn 1944 saakka, jolloin saksalaiset aloittivat neuvottelut hänen ja Stetskon kanssa siitä, että OUN-B siirtyisi heidän puolelle ja ryhtyisi sotimaan etenevää puna-armeijaa vastaan. Aina 1944 saakka merkittävimmät osat OUN-B:tä oli taistellut vähintään satunnaisesti kaikkia alueen miehittäjiä vastaan - myös saksalaisia sekä puolalaisia.

Sen sijaan saksalaisten rinnalle oli siirtynyt kesästä '41 lähtien OUN-M:ksi nimitetty osa OUN:ia, jonka johdossa oli Andryi Melnyk, joka sodan jälkeen pakeni länteen. OUN-M:n joukot olivat niitä, jotka merkittävimmällä tapaa tukivat saksalaisia & heidän liittolaisia koko sodan aikana, etenkin sodan niissä vaiheissa jolloin juutalaisiin kohdistuivat suurimmat vainot. Toisaalta on syytä muistaa, että saksalaiset värväsivät näihin tehtäviin myös paljon paikallisia, jotka eivät varsinaisesti olleet minkään nationalistisen siiven jäseniä, lähinnä siitä syystä, että saksalaiset suhtautuivat kaikesta huolimatta varauksella nationalisteihin. Heidän ja saksalaisten ajatukset kun eivät käyneet kaikessa yksiin, etenkin OUN-B kuin myös UPA taistelivat vapaan Ukrainan puolesta. UPA oli kolmas merkittävä ryhmittymä, ja sikäli mielenkiintoinen, että heidän riveissä taisteli myös etnisesti ei-ukrainalaisia kohtalaisen paljon, myös juutalaisia ja venäläisiä.

Puolalaisia kohdannut kansanmurha Volhyniassa ja Itä-Galitsiassa oli monen osatekijän summa ja sodan aikana vuosisatainen viha purkautui kun siihen tuli otollinen tilaisuus. Tämän sodan aikana lähes parivuotta kestäneen keskinäisen vihanpidon ja siviileiden murhaamisen taustalla oli useampi ukrainalainen nationalistiryhmittymä, idean isänä toimi ilmeisesti UPA:n johtoon kuuluvat tahot - etenkin Bulba-Borovets, häntä tukivat OUN-B tuolloiset johtajat Lebed ja Shukhevysh . Bandera vietti tuolloin aikaa keskitysleirissä, joten käytännössä hän ei ole ollut osallisena toiminnassa. Missä määrin on sitten kyennyt poliittisesti vaikuttamaan on toinen asia?

Alunperin tarkoituksena oli puhdistaa alueet puolalaisista, siirtää heidät miehitetyn Puolan alueelle mutta yhteenottojen ja vastarinnan myötä tapahtuma muutti muotoaan paikalliseksi kansanmurhaksi. Etenkin etnisen puhdistuksen alkupuolella UPA - jonka perustivat OUN-B:stä lähteneet miehet muiden nationalistien kanssa - sai apua paikallisilta, tuhansia miehiä liittyi heihin. Aseita siirtyi poliiseilta sekä saksalaisten riveihin värvätyiltä nationalisteille. OUN-B sai organisoitua omia joukkojaan vasta syksyksi 1943, johon mennessä jo tuhansista kymmeniin tuhansiin puolalaisia oli murhattu tai karkotettu alueelta.

Miksi sitten Banderaa syytetään kaikesta? Miestä joka vietti suurimman osan sodasta keskitysleirillä?

Kyse on yksinkertaisesti raadollisesta politiikasta. Toisen maailmansodan jälkeen Stalin päätti kukistaa Ukrainassa sodan aikana uudelleen ilmaantuneen nationalismin (jota hän oli yrittänyt kukistaa 20-luvun lopulla kulakkien tuhonnan ja myöhemmin 30-luvun alussa holomodorin myötä) ja tässä toisen maailmansodan jälkeisessä Ukrainan nationalismin nousussa suuri merkitys oli juuri ryhmillä OUN ja UPA ja koska sodan jälkeen Bandera oli OUN-B henkinen ja todellinen johtaja - maanpaossakin - hänestä rakennettiin propagandalla "ultimaattinen paha" neuvostokansan vihollinen ja fasisti. Nationalisti Bandera oli, mutta oliko hän suoranainen fasisti - riippuu tarkastelijasta. Samalla tavalla neuvostopropaganda niputti kaikki Ukrainan alueella neuvostovaltaa vastaan taistelleet "banderalaisiksi" vaikka ryhmiä oli useampia, oli OUN sekä UPA ja sitten pienempiä satunnaisempaa vastarintaa järjestäviä ryhmiä. Tätä vastarintaa jatkui aina 50-luvulle saakka, vastatoimissa NKVD ja sen seuraajat toteuttivat puhdistuksia alueella jossa yli 150 000 taistelijaa ja heidän tukijaa tapettiin, vangittiin yli 130 000 ja näiden lisäksi noin 66 000 perhettä (arvioiden mukaan yli 200 000 ihmistä) siirrettiin Siperiaan ja Venäjän SNT:n pohjoisosiin karkotukseen.

Samalla sitten neuvostopropaganda rakensi Banderasta ehdottoman vihollisen - fasistin, tietty hän oli neuvostoyhteiskunnalle vihollinen, koska hän ajoi itsenäistä Ukrainaa. Eikä suinkaan ole tarkoitus väittää, etteivätkö ukrainalaiset olisi syyllistyneet veritekoihin - niihin he syyllistyivät eri syistä johtuen. Osa nationalisteina, osa taisteli sitten partisaanien joukoissa puna-armeijan puolella iskien samalla tavalla vihollisinaan pitämiään tahoja vastaan. Kukaan sodan osapuolista ei siellä ollut puhdas pulmunen.

Sodan jälkeen saatiin sitten jälkinäytelmä uusien rajalinjoine ja uusien johtajien myötä, niinpä tuolloin Puolan alueelta pakkosiirrettiin itään satojatuhansia etnisesti ukrainalaisia, viimeisimpiä näistä operaatioista oli Operation Vistula (pol. Akcja "Wisła") jonka kuluessa pakkosiirrettiin itään yli 140 000 ukrainalaista. Tuolloin Puolan asevoimien ja turvallisuusjoukkojen yksiköt yhdessä neuvosto-organisaatioiden kanssa tyhjensivät kylä kylältä alueen ukrainalaiset, kylät piiritettiin, asukkaille annettiin muutama tunti aikaa pakata sen minkä jaksavat kantaa ja sitten heidät ajettiin kodeistaan itään. Osa pakkosiirrettiin Ukrainan SNT:n alueelle esim. Donbassin hiilialueille (työvoimaksi) ja osa päätyi sitten vieläkin kauemmas itään. Etenkin Siperian pohjoisosiin ja Kazakshtaniin joutuneiden kohtalo oli surkea, siellä ei ollut mitään odottamassa heitä ja tuolloin viikkojen & kuukausien matkan jälkeen talvi jo kolkutteli ovelle. Näistä pakkosiirroista minulla on... hmmm... hyvin tarkkoja kuvauksia.

Tämän vuosituhannen puolella Ukrainan oranssin vallankumouksen jälkeen Ukrainan ja Puolan viranomaiset ja poliittinen johto ovat tehneet yhteistyötä sodan aikaisten ja sen jälkeisten murhenäytelmien selvittämiseksi ja nyt Janukovitshin kukistuttua monenvälistä yhteistyötä on lisätty.

vlad
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mites tuo moottoripyörämatkailu Ukrainassa? Pystyykö kustomilla ajamaan eli teiden kunto. Onko hotelleissa vartioidut parkkikset ja varastetaanko kaikki heti? Puolan läpi on tullut ajettua jokusen kerran, joten ihan ummikkoja ei olla. Mitään en oo päättänyt ja kaverikin pitäisi löytää, yksin ei viitti.
 

Jurvanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Äsät!
mitä ikinä onkaan mielessänne, mikä ikinä askarruttaakaan, niin kertokaa ihmeessä!

Yleistä tilannekuvaa on tietysti aina kiva kuulla, mutta mulla menee ihan ohi kaikkien aiheiden ja kysyisinkin Ukrainan räppiskenestä. Onko sitä? Ketkä siellä jylläävät ja kuka on se Grand Old Man? Millaista on matsku ja meisinki? Onko kielenä paikallinen, venäjä, vai ameriikka?

Oli Unkarissa aika hienoa törmätä paikalliseen lutuuriin, meinaan. Noita on aina kiva bongailla.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Nyt on ostettu viikon reissu Ukrainaan. Matka ens kuussa. Tällä kertaa menossa selvinpäin ja suoraan Stadista Kiovaan. Edellinen reissu oli siis känninen murhenäytelmä tammikuussa, mut ei siitä enää enempää.

Miellyttävää matkaa toivottelen!

Olen itsekin lähdössä Ukrainaan L:n kanssa keväällä, toukokuussa. Kolmen viikon reissu on aikomus tehdä ja nyt ensimmäistä kertaa on aikomus matkustaa Ukrainan länsiosiin. Kiovassa olen toki pari viikkoa ollut kesällä 2014, nyt Kiova saa toimia lähtöpisteenä ja sieltä sitten Chernivtsiin Romanian rajan lähelle Karpaattien äärelle. Suunnitelmissa on myös viipyä Ivano-Frankivskissa jokunen päivä, mahdollisesti ulotetaan "retkeily" aina Lviviin saakka Puolan tuntumaan.

ATO:n vyöhykkeelle ei ole aikomus lähteä käymään. Toisaalta eipä sinänsä ole intoa lähteä tekemään reissua vain ATO:n vyöhykkeelle kun Donetskiin saakka ei kuitenkaan ole mahdollisuutta päästä. Tai teoriassa on kyllä mahdollista päästä mutta länsimaisena lännestä "kansantasavaltojen" alueelle saapuva asettaa itsensä huomattavan suureen vaaraan (pl. joidenkin maiden journalistit, jotka vielä pääsevät työskentelemään alueella).

vlad
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Vastaan jo nyt lyhykäisesti, mutta palaan astialle tarkemmin ens kuun puolessa välissä reissulta kotiuduttuani.

Kiitoksia viestistäsi!

Kirjoitit käyneesi tammikuussa Ukrainassa (Kiovassa), kävitkö tuolloin syömässä Pizza Veteranossa Kiovassa? Sen on perustanut kaksi sotaveteraania Leonid Ostaltsev ja Rafail Agaiev: How pizza made by Ukraine’s war veterans is taking over KyivEuromaidan Press |

***

Olen huomannut etten ole kuukauden aikana kovinkaan kummoisesti tähän ketjuun kirjoitellut - useammasta syystä johtuen. Kirjoitettavaa useammastakin näkökulmasta olisi vaikka kuinka, Suomessa ja ainakin osassa länsimaita sota on painunut taustalle - etenkin Venäjän Syyrian sotaretken aikana kiinnostus Ukrainaan vähentyi huomattavasti vaikka esim. helmikuussa rintamalla kuoli enemmän ukrainalaisia (ja heidän liittolaisia) mitä sitten viimesyksyn alun, jolloin kesän lopuilla separatistit sekä Venäjä suoritti edellisen suuremman luokan operaation Donetskin länsi- ja luoteispuolella Marinka - Pisky sektorilla, jonka ukrainalaiset torjuivat.

Helmikuussa taistelut kiihtyivät siinä 20 päivän tuntumassa, etenkin 23. päivästä eteenpäin Donetskin alueella on ollut jatkuvia (paikoin hyvinkin raskaita) taisteluita, taisteluita on ollut muuallakin rintama-alueella, etenkin Donetskin "kansantasavallan" puolella etelästä Mariupolista Donetskin kautta Horlivkaan. Yhteenotoissa on säännönmukaisesti ollut mukana myös Venäjän asevoimien yksiköitä.

Seuraan käytännössä päivittäin tilannetta alueella, olen (olemme) yhteydessä alueelle useamman kerran viikossa - valitettavasti Donetskiin ei minulla ole menemistä kuin vasta sitten kun kaupunki on vapaa. Oletan, että tämäkin hetki koittaa muutaman vuoden kuluessa, viimeistään sitten kun Putinin hallinnon ote vallasta kirpoaa. Suunnitelmissa on pakata tuolloin laukku ja lähteä/muuttaa sinne ainakin joksikin aikaa, paljon tehtävää, paljon rakennettavaa, paljon avuntarvitsijoita. Ja onhan minulla siihen hyvin henkilökohtaisiakin syitä.

Donetskin "kansantasavalta" kuin myös Luhanskin "kansantasavalta" ottaa käyttöönsä omat passit, tai on jo ottamassa. Sikäli mielenkiintoista, että mitä ilmeisimmin Venäjä ei tunnusta kyseisiä passeja, eli niillä voi matkustaa ainoastaan kansantasavaltojen väliä koska Ukrainan suuntaan se eivät ole wc-paperinkaan arvoisia. Minulle DNR:n passia on kuvattu "roskaksi ja jätepaperiksi".

vlad
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
@vlad :n yllä olevasta viestistä tuli mieleen, että aivan viime päivinä on Suomessakin uutisoitu jonkin verran Krimin niemimaan vaikeasta tilanteesta. Ukrainan puolelta raja on pyritty laittamaan tukkoon ja jopa vähät makean veden virtaukset aiotaan padota, joka tietysti on ikävää siviiliväestölle kummallakin puolella rajaa.

Rajan läheisyydessä toimii vapaaehtoisia järjestöjä, jotka pyrkivät auttamaan alueen siviilejä. Vähemmän yllättäen heitä on alkanut työllistämään eniten puhelinsoitot Venäjän puolelta rajaa, krimiläiset raportoivat jatkuvista ihmisoikeusrikkomuksista, tataarivähemmistön vainoista ja venäläisten viranomaisten vallan väärinkäytöstä.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Helmikuussa taistelut kiihtyivät siinä 20 päivän tuntumassa, etenkin 23. päivästä eteenpäin Donetskin alueella on ollut jatkuvia (paikoin hyvinkin raskaita) taisteluita, taisteluita on ollut muuallakin rintama-alueella, etenkin Donetskin "kansantasavallan" puolella etelästä Mariupolista Donetskin kautta Horlivkaan. Yhteenotoissa on säännönmukaisesti ollut mukana myös Venäjän asevoimien yksiköitä.
Kansainvälisessä uutisvirrassa näistä en ole huomannut mitään mainintaa. Itse asiassa oma oletus on ollut asemasotaa, itärintamalta ei mitään uutta.

Olisiko venäläinen niin kiero, että kierrättää puna-armeijan yksiköitä tuolla saamassa tulikasteen?
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
@vlad :n yllä olevasta viestistä tuli mieleen, että aivan viime päivinä on Suomessakin uutisoitu jonkin verran Krimin niemimaan vaikeasta tilanteesta. Ukrainan puolelta raja on pyritty laittamaan tukkoon ja jopa vähät makean veden virtaukset aiotaan padota, joka tietysti on ikävää siviiliväestölle kummallakin puolella rajaa.

Rajan läheisyydessä toimii vapaaehtoisia järjestöjä, jotka pyrkivät auttamaan alueen siviilejä. Vähemmän yllättäen heitä on alkanut työllistämään eniten puhelinsoitot Venäjän puolelta rajaa, krimiläiset raportoivat jatkuvista ihmisoikeusrikkomuksista, tataarivähemmistön vainoista ja venäläisten viranomaisten vallan väärinkäytöstä.

Ihmisoikeusrikkomuksia on esiintynyt Krimillä käytännössä koko miehityksen ajan, mutta oikeastaan vasta viimeisimpien kuukausien kuluessa ne ovat jälleen nousseet otsikoihin. Miehityksen alkuvaiheissa niistä uutisoitiin jonkin verran, lähinnä kadonneiden ja/tai pidätettyjen tataarien tapauksissa, jokunen tapettiin tuolloin Aksjonovia tukevien joukkioiden ja/tai Yön susien toimesta. Tämän jälkeen tataareita on säännönmukaisesti vainottu, heitä on estetty pitämästä muistojuhlia karkotusten vuosipäivinä - heidän uskonnon harjoittamista on vainottu ja tataariaktivisteja on pidätetty ja edelleen heitä katoaa pidätysten yhteydessä.

Jokunen kuukausi sitten pari tataariyhteisön aktiivia jäsentä katosi, heidät ilmoitettiin kadonneiksi ja poliiseille sekä viranomaisille kerrottiin missä nuorukaiset oli nähty viimeksi. Jonkin ajan kuluttua kummankin nuorukaisen maahan haudatut ruumiit löydettiin - kumpikin puukotettu. Poliisi kirjasi tapauksen ratkaistuksi, syyllisiä ei etsitty, kuolinsyynä kummallakin "jengien välienselvittely". Tässä on yksi esimerkki viimeaikojen tapahtumista, joissa viranomaiset eivät tehneet käytännössä mitään kun tiedossa oli mihin ryhmään kadonneet kuuluivat.

Miehityksen alkuvaiheissa suurimmissa ongelmissa olivat juuri Krimin tataarit, heidän lisäksi muutama etnisesti ukrainalainen aktivisti pidätettiin (esim. Sentsov ja Kolchenko, kumpikin tuomittiin taannoin pitkiin rangaistuksiin Venäjällä extremismistä tms.) Nyt vaino kohdistuu entistä laajempaan joukkoon ihmisiä, selkeimmin tataareihin mutta myös ukrainalaisiin, pääasiassa vainon avulla tataarit ja ukrainalaiset yritetään häätää Krimiltä - heidän omaisuus voidaan takavarikoida oikeuden päätöksellä eli käytännössä oikeus antaa päätöksen jos viranomaiset sitä pyytävät. Mutta viranomaistahot syyllistyvät myös häätöihin ja takavarikkoihin tekaistuin todistein, tuhansia perheitä on häädetty kodeistaan - käytännössä heitetty kadulle.

Nyt vaino kohteeksi ovat myös joutuneet ne venäläiset jotka ovat vaatineet Aksjonovin hallinnon toimien selvittämistä, ovat syyttäneet korruptiosta tms. (Sikäli kiintoisa episodi nähtiin Kerchissä, jonne oli toimitettu generaattorit tuottamaan sähköä kaupunkiin, on kuitenkin käynyt siten, että korruptoituneet viranomaiset ovat varastaneet öljyä ja muuta polttoainetta niin paljon ettei generaattoreilla ole saatu tuotettua kuinsatunnaisesti sähköä. Tähän Moskovan oli ilmeisen pakko puuttua). Alkuvuodesta esitettiin arvioita joiden mukaan yli 230 miljoonan dollarin edesta Krimille kohdennettuja varoja on kadonnut.

Kirjoittelin jokin aika sitten SSS-Radion blogiin ns. kansantasavaltojen ihmisoikeustilanteesta, mikä sekään ei ole hyvissä kantimissa - vainot eivät ole aivan Krimin luokkaa, mutta näiden ns. kansantasavaltojenkin alueella harjoitetaan vainoja ja ukrainalaismielisiä rangaistaan ja tuhannet ovat joutuneet jättämään kotinsa vainojen tähden. Alueella myös pidätettyjen kiduttaminen on säännönmukaista toimintaa, samoin teloittaminen on hyvin yleistä - haastatelluista vangittuina olleista 16 % kertoo todistaneensa teloituksia. Linkki blogiin: Ihmisoikeusrikkomuksia ja sananvapaudenpolkemista Donetskin ”kansantasavallassa” | SSS-Radio (jossa lista käytetystä lähdemateriaalista).

vlad
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Krimi ja kansantasavallat on erinomaisia koelaboratorioita tiukalle kurille ja samalla saadaan päivitettyä nykymaailmaan sosialistien opit. Pidän todennäköisenä, että taloustilanteen pysyessä huonona, nämä menetelmät leviävät myös Venäjälle.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Krimi ja kansantasavallat on erinomaisia koelaboratorioita tiukalle kurille ja samalla saadaan päivitettyä nykymaailmaan sosialistien opit. Pidän todennäköisenä, että taloustilanteen pysyessä huonona, nämä menetelmät leviävät myös Venäjälle.
Ilmiselvän totalitarismin (erotuksena tämänhetkisestä näennäisdemokratian varjolla toimivasta mafiavaltiojärjestelmästä) tuominen Venäjälle voi kuitenkin kaatua vanhaan tuttuun ongelmaan, eli siihen että lopullisia valintoja tehtäessä armeija ei suostu lahtaamaan siviilejä tuhoon tuomitun järjestelmän ylläpitämiseksi. Samaan ongelmaanhan Neuvostoliittokin viimeiseltä kaatui kun asevoimat kieltäytyivät kukistamasta väkivalloin vallankumousta. Lisäksi kenraalit eivät kuitenkaan ole Kremlin mafian sisäpiirissä, lähinnä palkkasoturin statuksella ja siten uhrattavissa (rivisoltut kentällä ja kenraalikunnan väki sitten sydänkohtauksiin jos tarvetta ilmenee), mikä voi vähentää mielihaluja miljoonien venäläisten tappamisesta Don Putlerin käskiessä.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Venäjällä on lukuisia armeijan kaltaisia organisaatioita. Joku niistä voidaan valita tehtävään. Tuollainen homma tarvitsee erityisiä ihmisiä, koska taviksilta loppuu luonto. Sellaista normaali armeija koostuu. Sitä paitsi puna-armeija kuuluu valvottavien joukkoon.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kansainvälisessä uutisvirrassa näistä en ole huomannut mitään mainintaa. Itse asiassa oma oletus on ollut asemasotaa, itärintamalta ei mitään uutta.

Olisiko venäläinen niin kiero, että kierrättää puna-armeijan yksiköitä tuolla saamassa tulikasteen?

Mikäli kyseessä oli arvaus, niin arvauksesi oli aivan oikea.

Venäjän asevoimat kierrättää alueella osastoja eri joukko-osastoista (lisää alempana), hyvin usein kyseessä on kompaniatason osasto jostain prikaatista/divisioonasta, mutta toisinaan kyseessä on suurempi osasto prikaatista, jota käytetään sellaisenaan operaatiossa. Esim. elo-/syyskuussa 2014 Venäjä hyökkäsi Donetskin ja Luhanskin oblastien alueille suuremmilla yhtymillä. Samoin Debaltsevossa tammi-/helmikuussa 2015 käytettiin suurempia yhtymiä.

Hyvin usein nämä pienemmät yksiköt (esim. kompania) kootaan ensin Venäjän puolella rajaa huolto- ja varikkoalueilla suuremmiksi yhtymiksi (esim. useita kompanioita yhdistetään suuremmaksi yhtymäksi) joka sitten lähetetään Ukrainan puolelle operaatioon. Toisinaan venäläisosasto viipyy Ukrainan alueella vain joitain päiviä ja sitten se vedetään takaisin sijoitusalueelle Venäjän puolella (eli näille huolto- ja varikkoalueille), toisaalta jotkut osastot pysyttelevät Ukrainassa kauemman aikaa - viikoista ylöspäin. Nämä yhdistetyt yhtymät voivat sitten pysytellä Venäjän puolella sijoitusalueillaan viikoista kuukausiin käyden välillä Ukrainan alueella sotimassa. Toiset yhtymät taas viivähtävät alueella olennaisesti vähemmän aikaa, kunnes ne palaavat varsinaiselle sijoitusalueelle Venäjällä.

Venäjän asevoimien joukkojen ohella Ukrainan alueella sotii tietty myös vapaaehtoisista koottuja yhtymiä, pääasiassa näitä joukkoja käytetään surutta "teurastettavina". Niiden kokemista tappioista ei juurikaan piitata, venäläisille on käytännössä sama kuoleeko heitä yksi vai sata. Vai kaikki. Poikkeuksena ovat sitten tietty palveluksesta "eronneiden" erikoisjoukkojen jäsenistä koottut yksiköt, esim. Bezlerin ex. GRU:n eli GU:n upseerin ryhmä, joka on suorittanut lukuisia erikoistehtäviä myös selustassa, ryhmä on suurella todennäköisellä ollut myös osallisena lennon MH17 alasampumisessa (Bezler on tunnistettu ääninäytteiltä ja videoilta).

Näiden lisäksi alueella on operoinut säännönmukaisesti Venäjän sisäministeriön (MVD:n) DzerzhinskyD:n ODON-yksiköitä. Näiden joukkojen tehtävä on hyvin yksinkertainen, ne toimivat kurinpalauttajina ja tarvittaessa niitä käytetään palauttamaan joukko-osastojen taistelumoraali tai pysäyttämään perääntyvien ja/tai hajaantuneiden osastojen pako. Viimeksi heitä tarvittiin viime viikolla Avdiivkan lähellä, jossa DzerzhinskyD:t palauttivat järjestyksen 305 KtPr:ään (asevoimien yksikkö). Alueella on toiminut myös erikoistoimintayksikkö Трой (Troija), jota on myös käytetty kurinpalautustoimissa ja erikoisvieraiden suojelussa tms.

Seuraavaksi sitten hiukan näistä alueella toimineistä joukko-osastoista, aihetta on käsitellyt myös Bellingcat sekä InformNapalm (linkki informnapalmin aihetta käsitelleeseen pieneen artikkeliin: Professional Russian Army in Ukraine. Database and Visualisation - InformNapalm.org (English)

Käytännössä osastoja Ukrainassa on käynyt kaikkialta Venäjältä, Murmanskin läheltä Petsamosta, Siperian alueelta Novosibirskistä, Ulan-Udesta, Baltian naapurista laskuvarjojoukkoja Psokovista, Krimiltä Sevastopolista - kaikkiaan noin 50 eri joukko-osastosta on ollut miehiä taistelemassa Ukrainan maaperällä, näiden päälle tulevat sitten MVD:n riveissä palvelleet joukot sekä GRU:n ja FSB: spetsnazit tms. erikoisjoukot.

Eniten huomiota on tietty saanut 53. ilmatorjuntaprikaati Kurskin alueelta, tämä prikaati on yhdistetty lennon MH17 alas ampumiseen. Toinen paljon huomiota saanut yhtymä on Pohjoisen laivaston 200. merijalkaväen prikaati, sijoituspaikka Petsamo. Debaltsevon taisteluiden ratkaisuvaiheessa paljon huomiota sai myös Siperiasta Burjatian alueelta alueelle toimitettu 37. erillinen motorisoituprikaati, jonka osallistuminen taisteluun omalta osaltaan ratkaisi mottitaistelun venäläisille.

Osastojen osallistuminen Ukrainan sotaan on saatu selville monin eri keinoin, esim. sosiaalinen media on merkittävässä roolissa, samoin joukko-osastojen tunnistaminen niiden liikkeiden perusteella, myös jokko-osastotunnusten tunnistaminen ja yhdistäminen Ukrainaan on huomioitava asia etc.

vlad
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mikäli kyseessä oli arvaus, niin arvauksesi oli aivan oikea.
Kyllä, käsi pystyyn. Olet oikeassa, kyseessä oli arvaus Putinin Syyrian sota oli hyvää harjoitusta -puheiden takia.

Tuosta voi epäluuloisella ajattelulla varustettu väittää, että joukkojen sotavalmiutta lisätään, käytettyjen osastojen lukumäärä on niin suuri. Todistusaineisto kuitenkin kovin toissijaista tarkoitusperistä.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Kyllä, käsi pystyyn. Olet oikeassa, kyseessä oli arvaus Putinin Syyrian sota oli hyvää harjoitusta -puheiden takia.

Tuosta voi epäluuloisella ajattelulla varustettu väittää, että joukkojen sotavalmiutta lisätään, käytettyjen osastojen lukumäärä on niin suuri. Todistusaineisto kuitenkin kovin toissijaista tarkoitusperistä.
Putinin touhut tuovat jälleen kerran mieleen Hitlerin vastaavat, Gondor-legioonan käyttö Espanjan sisällissodassa antoi saksalaisille selkeän etulyöntiaseman toisen maailmansodan alkupuolella kun Saksan veteraanitaistelijat veivät liittoutuneiden rookieporukkaa melko selvällä marginaalilla.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
@vlad, en oo kuulukaan tosta! Tänks! Onksulla muita suosituksia Kiovassa mis kannattais käydä? Jotenki, ku asunu siellä, ni sitä helposti pyörii vaa niissä omissa ympyröissä, eikä enää osaa tutkailla kaupunkia niin avoimesti kuin ennen.

Mut nyt vituttaa. Nykyisin ehkä läheisin ukrainalainen frendi Oleksandr tosiaan ilmeisesti kuollu rintamalla 14.3. jonkun Dokunojevskin (vai mikä vittu se oli) lähettyvillä ja oon ilmeisesti kokonaa unohtanu venäjän kielen, ku en saanu puhelimes mitää selvää mistään. Hämärän peitossa viel kaikki.

Olen käynyt Kiovassa vain kerran, kesäkuussa 2014 ja tuolloin tuli käytyä läpi lähinnä näitä perinteisiä nähtävyyksiä sekä tietenkin Maidanin merkittävimpiä paikkoja. Olet varmaan vieraillut näissä Kiovan suurimmissa luostareissa/kirkoissa (Kiev Pechersk lavra, St. Michaelin golden-domed monastery, St. Sofian katedraali, St. Andrewn kirkko) aivan kuten Holomodor-museossa lähellä Kiev Pechersk lavraa. Nyt olen kartoittamassa muita kohteita joissa vierailla, ilmailufriikkinä ehdoton paikka jossa vierailla on State Aviation Museum (aviamuseum.com.ua) Kiev Airportin tuntumassa ul. Medovalla. Edellisellä vierailulla emme ehtineet käydä Ukrainan valtionmuseossa tjsp, jossa käsitellään Itä-Ukrainan sotaa, nyt jos sen saisi sovitettua ohjelmaan. Mutta reissuohjelma Kiovan osalta on vasta suunnitteilla, joten saas nähdä mitä kaikkea reissuun saa mahdutettua.

Tuolloin 14. maaliskuuta käytiin raskaita taisteluita Dokuchajevskissa (ilm. paikka, jossa Oleksandr menehtyi), jokunen kymmenen kilometriä Donetskista etelään. Siellä venäläiset & separatistit käyttivät myös panssarikalustoa hyökkäyksen tukena, kyseisenä päivänä alueella suoritettiin lukuisia läpimurtoyrityksiä. Kuolleita ukrainalaisia 1 ja haavoittuneita useita, vihollisen tappioista ei tarkkaa tietoa.

Ulkoasianministeriön sivuilta löytyy ohjeita matkustamisesta ATO-vyöhykkeelle:

"Ukrainan itäosissa turvallisuustilanne voi muuttua nopeasti, koska väkivaltaisuudet ovat jatkuneet tulitauosta huolimatta. Kaikkea matkustamista erityisesti Donetskin ja Luhanskin lääneihin tulisi välttää. Myös liikenneyhteydet näille alueille ovat pääosin poikki. Mikäli kuitenkin jostain erityisestä syystä matkustat ATO-alueelle (terrorisminvastaisen operaation alue) tai Krimille, huomioi, että alueelle saavuttaessa on maan sisäinen rajatarkastus. ATO-alueelle tai Krimille matkustamista varten tulee saada lupa Ukrainan maahanmuuttoviraston (State Migration Service,http://dmsu.gov.ua/posluhy/dokument...ya-spetsialnogo-dozvolu-dlya-v-jizdu-do-krimu) paikallistoimistoista.

...

Ukrainan viranomaiset voivat määrätä rangaistukseksi luvattomasta matkustamisesta ATO-alueelle tai Krimille sakkoja ja/tai vankeusrangaistuksen. Lisätietoja: Embassy of Ukraine in the Republic of Finland (http://finland.mfa.gov.ua/en/press-...ccupied-territory-of-ukraine-and-exit-from-it)." (lähde: Ukraina: matkustustiedote - Ulkoasiainministeriö: Matkustaminen ja maat: Matkustustiedotteet

Laitan sinulle aiheesta myöhemmin yv:n.

vlad
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Aiemmin arvioitiin Ukrainan sodassa kuolleen vajaat 10 000 ihmistä. Saksan tiedustelupalvelu on päätynyt arviossaan olennaisesti toisen suuruusluokan uhrilukuun, heidän arvion mukaan Ukrainan sodassa on kuollut 50 000 ihmistä eli kyse on aivan toisenluokan arviosta:

"German intelligence services estimate that 50,000 people have died in the war in Ukraine so far, a figure almost ten times larger than that offered by Ukrainian or other sources, according to a report in today’s “Frankfurter Allgemeine Zeitung.”

According to the German paper, earlier figures provided by the United Nations and the Ukrainian government have understated the size of the losses and are not trustworthy. It says that its sources in German intelligence point to the fact that after major battles, each side says it lost fewer than ten fatalities when in fact there were dozens killed on both sides
." (lähde:http://euromaidanpress.com/2015/02/...ar-in-ukraine-has-already-claimed-50000-dead/)

Ja alkuperäinen lähde: http://www.faz.net/aktuell/politik/...rheitskreise-bis-zu-50-000-tote-13416132.html

Muistetaan myös, että seuraaviakin arvioita on aiemmin esitetty:

"The most recent Ukrainian government statements suggest that 5,400 civilians and 1,200 military personnel have died, while the United Nations gives as the total for both civilians and military personnel at 5,400." (lähde: sama kuin yllä).

Mikäli tämä 50 000 kuollutta on lähelläkään oikeaa, mikä voi hyvinkin pitää paikkansa, koska etenkin kesällä 2014 ja sen jälkeen Donetskin lentokentän taisteluissa että Debaltsevossa separatistit/Venäjä ei ole piitannut etenkään kouluttamattomien vapaaehtoisten tapattamisesta. Toisaalta Ukrainakin on tehnyt huomattavia virheitä, etenkin sodan alkupuolella, joiden myötä tappiot lienevät todellisuudessa kerrottua suurempia.

Seuraava kysymys on sitten se, että kuinka paljon siviileitä Ukrainan sodassa on kuollut - 5400 vaiko enemmän? Tarkkaa kuvaa ns. kansantasavaltojen alueelta kun ei ole saatavilla, puhumattakaan sitten Krimiltä, joilla kaikilla alueilla siviileiden oikeuksia on poljettu runsaastu ja ihmisiä on vainottu joko etnisen taustan, uskonnon tai aatteen (ei tue hallintoa) tähden. Kaikkiaan satoja siviilejä on kadoksissa niin Krimin kuin ns. kansantasavaltojenkin alueella.

vlad
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös