Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 110 727
  • 6 874

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Ukraina otti käyttöön pihtaamansa ilma-aseen ja pommittajien on vahvistettu pommittaneen kapinallisten tykistöä Debaltseven luona. Tilanne on päivän aikana kärjistynyt Ukrainan kannalta huonoon suuntaan ja nyt voimankäytössä on avattu loputkin portit. Mariupolin kerrotaan olevan piiritysuhan alla ja siksi lentoase otettiin taas käyttöön. Nähtäväksi jää mitä sen käyttö merkitsee sodan isossa kuvassa. Venäjän lomalentoja ja ilmatorjuntakalustoa odotellessa.

Edit: Nyt tieto lentokoneiden käytöstä on vuorostaan kiistetty Ukrainan osalta.

Ukrainan joukoilla on selkeästi johtamisongelma. Operaatioiden suorittamisessa on puutteita ja vain vähemmistö joukoista kykenee taistelemaan järjestelmällisesti. Kapinallisporukalla on sotamateriaalia, mutta ei niin ylivertaisesti, että he voisivat edetä hyviin puolustusasemiin valmistautuneiden joukkojen läpi näin nopeasti.
 
Viimeksi muokattu:
Jotenkin ihmettelen Ukrainan meininkiä, sillä väkeä ja kokoa maalla riittää. Luulisi, että siellä olisi vähintään kymmeniä tuhansia vapaaehtoisia vaikka haarukoiden kanssa venäläisiä vastassa. Tai sitten Kiovassa ajatellaan, ettei Itä-Ukrainan takia kannata menettää henkeänsä. Kovin yhtenäiseltä maa ei todellakaan vaikuta.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Muistetaan että slaaviperinne kunnioittaa todella paljon hävittyjä taisteluita, joten
Jotenkin ihmettelen Ukrainan meininkiä, sillä väkeä ja kokoa maalla riittää. Luulisi, että siellä olisi vähintään kymmeniä tuhansia vapaaehtoisia vaikka haarukoiden kanssa venäläisiä vastassa. Tai sitten Kiovassa ajatellaan, ettei Itä-Ukrainan takia kannata menettää henkeänsä. Kovin yhtenäiseltä maa ei todellakaan vaikuta.
Kyllähän siellä ainakin vielä kesällä tuntui olevan vapaaehtoisia Kiovan hallituksen puolelle tulossa niin paljon että valittuja jouduttiin karsimaan todella kovalla kädellä. Pitää toivoa että kesällä rekrytoidut kansalliskaartilaiset (tms) ovat saaneet värväytymisestään lähtien sotilaskoulutusta ja pystyisivät osaltaan hieman tasoittamaan voimasuhde-eroa Venäjää vastaan.

Donetskin lentokenttä on jo nykyisellään ukrainalainen sankaritarina. Lisäksi kun muistetaan että slaaveilla (toki muillakin jossain mittakaavassa) on tapana mytologisoida nimenomaan tappioon päättyneitä taisteluita kansallisina kunnian hetkinä, niin oikeastaan mikä tahansa päätös lentokentän valtauksessa on voitto ukrainalaisille. Toki murskavoitto siitä saataisiin, jos puolustajat saisivat aikaan jonkunlaisen Viipurin pamaus -tyylisen lähtöpaukun, jossa samalla blaze of glory:lla lähtisi kiertoradalle niin lentokenttä, sen puolustajat, kuin hyökkääjätkin.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Paskaksi rusikoitu lentokenttä on nyt siis Venäjän tukemien separistien hallussa:

Näin väittää ainakin Sanomamedian Iltasanomat:
"Ukrainan armeijan edustaja on Reutersin mukaan myöntänyt vetäytyneensä Donetskin lentoaseman uudesta terminaalista. Joukot ovat vetäytyneet uusiin asemiin, joita ei tarkennettu." http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1421903569041.html?pos=ksk-trm-uuti-ostu

Tapa jolla kenttä on saatu haltuun, on herättänyt russofoobisessa Sanomamediassa aiheen väittää:
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1421912413444.html?pos=ksk-trm-uuti-ostu

"Juuri kentän symboliarvo tarkoitti, että sen valtaamisesta tuli tärkeää sekä separatisteille että Venäjälle.
– Venäjällä ja separatisteilla ei ollut varaa olla valtaamatta sitä.
Donetskissa on herännyt epäilyjä jopa kemiallisten aseiden käytöstä. Etyjin tarkkailijat ovat raportoineet tavanneensa haavoittuneita ukrainalaisia sotilaita sairaalassa, jotka kertoivat kymmenien sotilaiden kärsineen samankaltaisista oireista: lihaskrampeista, oksentelusta ja hengitysvaikeuksista.
– Tietoa ei ole vahvistettu, mutta se on mielenkiintoinen. Se voisi selittää, miksi kenttä kaatui niin nopeasti."


Näin jatkaa Iltasanomat:
Etyjin tarkkailijat ovat raportoineet kymmenistä haavoittuneista ukrainalaissotilaista, jotka ovat kärsineet oireista, jotka saattavat liittyä myös kemiallisiin aseisiin.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1421917449151.html

Ehkä Lavrov pääsee valehtelemaan (puhumaan) jälleen.
 
K

kiwipilot

Ryssä kiihdyttää hyökkäystään Ukrainaan epävaltion talouden romahduksen alla: saadaan kansalle muuta ajateltavaa savijalkojen pettäessä. Pelottavia aikoja taas vaihteeksi. Uusia pakotteita odotellessa...

Optimistina haluan kuitenkin uskoa, että tulevia (Nato)vaaleja ajatellen iivanan uusimmat sekoilut tulevat kreivin aikaan.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
No siis onhan tuo parantunut aika paljon konfliktin alkuajoista. Pitää kuitenkin muistaa, että Ukrainan palkka-armeijassa oli alunperin paljon venäjänkielistä väestöä suhteessa heidän määräänsä väestöstä sekä ylimmästä upseeristosta monet olivat entisiä neuvostoarmeijan upseereja tai edellisen presidentin nimittämiä ja näistä aika monet loikkasivat separatistien puolelle konfliktin alkupuolella. Myöskin luottamus ei ollut kovin suurta kun ei oikein tiennyt kuka oli kenenkin puolella. Varsinkin eri aselajien välinen kommunikointi ei ollut kovin toimivaa vielä syksylläkään Ukrainan hyökkäysvaiheen aikana. Eipä noilla vapaaehtoisilla tehdä hirveästi mitään, jos upseeristo on mitä on. Ovathan nuo nyt ilmeisesti saaneet koulutusta jenkeiltä nyt kesän ja syksyn aikana, mutta siellä on alkanut ilmeisesti venäläisetkin käyttää eliittijoukkojaan, joten kovin helppoa ukrainalaisilla tuskin tulee olemaan, vaikka periaatteessa heidän vahvempi osapuoli pitäisi olla.
 

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
YLE: Itä-Ukrainan separatistijohtaja - ei enää tulitaukoneuvotteluja, aloitamme suurhyökkäyksen

Mitä se tälläinen on? Vastahan Ranskan ja Saksan ulkoministerit myhäilivät tyytyväisinä miten rauhanneuvottelut etenevät ja saamme rauhan meidän ajaksemme, jolloin voidaan kätevästi unohtaa koko kriisi. Ihan kuin siellä ei oltaisi tässä maailmassa, mutta eihän se nyt niin voi olla..

Sarkasmi sikseen, tuskinpa tämä suurena yllätyksenä tulee. Tulitauko on ollut koko ajan täysi vitsi ja nyt kun lentokenttä saatiin haltuun, niin aloitetaan suurhyökkäys, mitä Ukrainan puolustusministeriö myös ennusti.

Pahasti on kussut länneltä tämä tulitauon aikainen toiminta, sillä Ukrainaa olisi ehdottomasti pitänyt tukea aseellisesti. Se olisi pitänyt ainakin tulitauon kasassa todennäköisemmin, kun Ukrainan armeijan taistelukyky olisi parantunut ja olisi täten voinut laittaa paremmin Venäjälle hanttiin. Nyt kun näin ei ole tehty, lisää Venäjä vain asevoimiensa panosta Ukrainaa vastaan, koska se tietää että siltä puuttuu tärkeää varustusta. Ukraina on kyllä kunnostanut ison määrän T-64 tankkeja ja modernisoinut niitä, mutta riittääkö se? Toivottavasti.. Verellä niitä puutteita asevoimissa kuitenkin maksetaan.

EU:ta saattaa pahimmassa tapauksessa purra pahasti takalistoon Ukrainan vähäinen aseellinen tuki, sillä kuka tietää kuinka pitkälle Venäjä menee? Ukrainasta kun alkaa tulla pakolaislaumat EU:hun, niin siinä tulee sitten mukava määrä kustannuksia ja hankaluuksia yleisesti. 45 miljoonan asukkaan valtiosta kun tulee pakolaisia, niin ei paljoa naurata.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
No, ainakin sen voi sanoa, että kun on ollut jo huolta, että kuinkahan se Venäjä nyt pärjää taloudellisesti, notta pitäisiköhän ruveta jo auttamaan maata hädässä, että tuntuu hyvin vielä riittävän ruplia kaikenlaisiin reippaisiin ulkoilma-ekskursioihin. Toistaiseksi voinemme siis jotenkin hillitä huolemme ja myötätuntomme Venäjän karua taloudellista tilannetta kohtaan. Jos sitten tulee niin köyhäksi nottei enää ole varaa näihin retrohenkisiin piknikkeihin naapurivaltioissa niin sitten voinemme harkita uudelleen.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...

Pahasti on kussut länneltä tämä tulitauon aikainen toiminta, sillä Ukrainaa olisi ehdottomasti pitänyt tukea aseellisesti. Se olisi pitänyt ainakin tulitauon kasassa todennäköisemmin, kun Ukrainan armeijan taistelukyky olisi parantunut ja olisi täten voinut laittaa paremmin Venäjälle hanttiin. Nyt kun näin ei ole tehty, lisää Venäjä vain asevoimiensa panosta Ukrainaa vastaan, koska se tietää että siltä puuttuu tärkeää varustusta. Ukraina on kyllä kunnostanut ison määrän T-64 tankkeja ja modernisoinut niitä, mutta riittääkö se? Toivottavasti.. Verellä niitä puutteita asevoimissa kuitenkin maksetaan...

Ukrainan olisi tullut kouluttaa ja uudelleenkouluttaa reserviään, näissä asioissa länsimaat olisivat olleet myös iso apu. Mukaan lukien Suomi, jolla on tällaisesta toiminnasta hienot kredentiaalit. Toki Suomen poissaolo on poliittista realismia.

Uskoisin suurelle osalle ulkopolitiikan tarkoistakin seuraajista tulevan pienoisena yllätyksenä, että Venäjä on lähtenyt talvioffensiiviin. Palstalla mm. minä + @Major Julli pidimme tätä aika epätodennäköisenä ja että olisi ollut loogista odottaa kevääseen.

Kulisseissa on tapahtunut jotain, mitä, se on vielä epäselvää. Toki mm. @Sako :n mainitsemat paremmat neuvotteluasemat voivat olle yksi vaihtoehto, mutta voi olla että taustalla on muutakin.

Sillä hetkellä, kun Venäjä rupeaa käyttämään ilmavoimiaan operaatiossa, niin paska lävähtää kaksinkerroin tuulettimeen.
 

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
Ukrainan olisi tullut kouluttaa ja uudelleenkouluttaa reserviään, näissä asioissa länsimaat olisivat olleet myös iso apu. Mukaan lukien Suomi, jolla on tällaisesta toiminnasta hienot kredentiaalit. Toki Suomen poissaolo on poliittista realismia.

Reserviä siellä on käsittääkseni koulutettu jatkuvasti, nyt vasta Poroshenko kutsui 50 000 sotilasta reservistä palvelukseen ja halukkaita maanpuolustukseen on enemmän kuin tarpeeksi. Suurin ongelma on vain varustuksen taso, pulaa kun taitaa olla ihan sirpaleliiveistä talvivarustukseen. Pahimpana sitten tuo panssarintorjunnan puute, josta ukrainalaiset sotilaat sanoivat ettei Ilovaiskissa olisi hävitty niiden kanssa. PST-aseiden puutteen takia kuoli sitten satoja sotilaita.

Kulisseissa on tapahtunut jotain, mitä, se on vielä epäselvää. Toki mm. @Sako :n mainitsemat paremmat neuvotteluasemat voivat olle yksi vaihtoehto, mutta voi olla että taustalla on muutakin.

Parempia neuvotteluasemia varmasti haetaan, mutta esitän sellaisen veikkauksen, että nyt pyritään menemään Kiovaan asti ja pistämään Janukovitsh takaisin valtaan tai laitetaan uusi kaveri valtaan. Uusi despootti sitten tekee rauhansopimuksen ja länsi voi nostaa pakotteet, todeten ettei mitään ongelmaa enää ole ja jatkaa elämäänsä kuin mitään sotaa ei olisi ollutkaan. Eli Venäjä voi koittaa sotimalla päästä pakotteista eroon

Sillä hetkellä, kun Venäjä rupeaa käyttämään ilmavoimiaan operaatiossa, niin paska lävähtää kaksinkerroin tuulettimeen.

Novorossija ilmoitti jo tällä viikolla perustavansa ilmavoimat, ovat kyllä melkoisia nikkareita kun ovat rakentaneet naapurin Igorin autotallissa ilmavoimat tai sitten ovat ilmaantuneet jostain astraalitasolta paikalle.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
YLE: Itä-Ukrainan separatistijohtaja - ei enää tulitaukoneuvotteluja, aloitamme suurhyökkäyksen

Mitä se tälläinen on? Vastahan Ranskan ja Saksan ulkoministerit myhäilivät tyytyväisinä miten rauhanneuvottelut etenevät ja saamme rauhan meidän ajaksemme, jolloin voidaan kätevästi unohtaa koko kriisi. Ihan kuin siellä ei oltaisi tässä maailmassa, mutta eihän se nyt niin voi olla..
Sotilaallisessa mielessä hyökkäyksestä ilmoittaminen etukäteen on typerää. Voi se hyökkäyskin tulla, mutta uutisoinnin pyrkimys lienee hätistellä EU:n rauhanhaukat painostamaan Ukrainaa hyväksymään Putlerin ehtoja.
EU:ta saattaa pahimmassa tapauksessa purra pahasti takalistoon Ukrainan vähäinen aseellinen tuki, sillä kuka tietää kuinka pitkälle Venäjä menee? Ukrainasta kun alkaa tulla pakolaislaumat EU:hun, niin siinä tulee sitten mukava määrä kustannuksia ja hankaluuksia yleisesti. 45 miljoonan asukkaan valtiosta kun tulee pakolaisia, niin ei paljoa naurata.
Näkisin, että 45 milj vittuuntuneen kansan miehitys on Kremlin mahdollisuuksien ulkopuolella. Ukrainan valtaus toki onnistuisi, mutta miehitykseen ei riittäisi papu. Janukovits ei pysyisi vallassa ilman miehitystä, joten hän on joka tapauksessa poliittinen ruumis.
Uskoisin suurelle osalle ulkopolitiikan tarkoistakin seuraajista tulevan pienoisena yllätyksenä, että Venäjä on lähtenyt talvioffensiiviin. Palstalla mm. minä + @Major Julli pidimme tätä aika epätodennäköisenä ja että olisi ollut loogista odottaa kevääseen.

Kulisseissa on tapahtunut jotain, mitä, se on vielä epäselvää. Toki mm. @Sako :n mainitsemat paremmat neuvotteluasemat voivat olle yksi vaihtoehto, mutta voi olla että taustalla on muutakin.
Boldaus minun. Liityn talvioffensiivia hämmästelevien joukkoon. Mun veikkaus on, että kleptokratian oman varallisuuden kasvatus on hidastunut ja he huomaavat talouden narun pään lähestyvän varastavaa kättä. Vaikka talouspakotteet onkin varsin lieviä, niin nykyisessä tilanteessa esim pankkien rahoitus on jo miljardi-luokkaa. Poliittisia syitä en näe, sillä Kiovan suunta ei vaikuta muuttuvan. Lännettymisellä on kansan tuki.

Arvaus tuo syy on, mutta talvioffensiivi on jotain niin yllättävää, että jokin iso syy täytyy olla taustalla. Ainoa missä on tapahtunut merkittävä muutos vuoden sisään on talous ja etenkin öljyn hinnan romahdus.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Eikös Ukrainalla ole myös ongelma noiden uusien sotilaiden kanssa? Vanhat ketut pyritään kotiuttamaan, jonka takia tilalle otetaan sitten uutta porukkaa, joka(tietenkin) on kokematonta näissä sotatoimissa. Hyviäkin uutisia on Ukrainan armeija saanut, meinaan tuota aikas korkeaa maanpuolustustahtoa.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Reserviä siellä on käsittääkseni koulutettu jatkuvasti, nyt vasta Poroshenko kutsui 50 000 sotilasta reservistä palvelukseen ja halukkaita maanpuolustukseen on enemmän kuin tarpeeksi...

Juu, siis viittasin siihen, että länsimainen apu tässä mielessä olisi ollut ihan järkeenkäypää, sikäli mikäli asetoimituksiin ei haluta lähteä...

edit. jenkeillähän oli Vietnamin alkuvaiheessa muuten maassa tuhansia "kouluttajia" ja "sotilaallisia neuvonantajia". Tuli vaan mieleen...
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Täytyy juu tunnustaa ettei nyt aukea suoraan tämä Venäjän talvioffensiivikuvio. Esitän kaksi vaihtoehtoa:

1. Venäjä laskeskelee että länsi vetää ripulit housuun avoimen sodan uhan edessä ja saadaan putinisteja miellyttävä rauhansopimus
2. Putinisteilla on joku sisäpoliittinen ongelma niskassaan, esim. armeijan painostus tilanteen saamisesta nopeaan loppuun, ja ovat valinneet Ukrainan valtauksen seuraamuksista riippumatta.

Jos kyseessä on vaihtoehto 1, niin jonkin sortin virhearvio on tehty, länsi olisi taipunut rauhaan Venäjän lähestyessä talouskatastrofia. Nyt on vaikea uskoa että suhteiden normalisointiin päästään vuosiin jos offensiivi oikeasti jatkuu Länsi-Ukrainan puolelle.

Oli niin tai näin, niin Suomen on syytä olla sotilaallisesti vahva ja varuillaan. Idästä päin voi tulla ihan mitä tahansa.
 
K

kiwipilot

En nyt oikein ymmärrä mitä täällä höyrytään: Putinin mukaan Ukraina on aloittanut hyökkäyksen laajalla rintamalla: http://www.hs.fi/ulkomaat/a1421989571768

Taas tätä russofobiaa ilmassa. Rauhaa rakastava Neuvostokansojen liitto yrittää vain epätoivoisesti estää Fascistisen Ukrainan etenemisen.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tilanne on ihan selkeä. Putlerin mukaan Ukraina hyökkää, separatistien mukaan he hyökkäävät ja Ukraina mukaan terroristit eli venäläiset hyökkää. Toivottavasti Ukraina on käyttänyt etsikkoaikansa hyvin ja kykenee vastaamaan.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ilkka Kanerva on uusissa haastatteluissaan perännyt koventuvaa Venäjä-retoriikkaa ja jopa rauhanturvaoperaatioita Ukrainan alueelle. Oli sitten kyseessä millainen "rauhanturvaoperaatio" tahansa, niin länsimaisten joukkojen siirtyminen Ukrainaan tarkoittaisi tilanteen eskaloitumista ja tuolloin Suomikin tulisi vedetyksi entistä selvemmin kriisin etulinjaan.

Lähtökohtaisesti pidän huonona ajatuksena länsimaisten voimien lähettämistä Ukrainaan, sillä pahimmassa tapauksessa tämä johtaa sodankäyntiin Venäjän ja länsimaiden välillä. Kannattaa pitää tässä skenariossa mielessä myös se, että koko tilanne voi lähteä kuin puolihuolimattomasti liikkeelle, joku ampuu taas vahingossa tai "vahingossa" rauhanturvaajien tiesulkua kranaateilla tms...

Se on sitten eri asia, mikäli kokonaiskuvassa katsotaan Putinin yrittävän Ukrainan miehittämistä "rauhansuunnitelmana", retoriikkaa jota viime päivinä ollaan kuultu mm. John Kerryn suusta. Tietysti mikäli näin katsotaan, niin pitää pohtia, onko koko Euroopan vakauden kannalta kuitenkin parempi, että Venäjälle laitetaan nyt selvä stoppi.

Mitä mieltä olette arvon palstaveljet, tulisiko Venäjä pysäyttää voimakeinoin vai annetaanko ainakin vielä Ukrainan sortua alta pois? Kysymykseni ei ole tarkoitus olla johdatteleva, pidän ihan reaalipoliittisesti mahdollisena asiana, että a) Venäjä miehittää Ukrainan b) Eurooppa ei tee asialle mitään.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Putin on elävä esimerkki tästä "In Soviet Russia ,.." -meemistä, jossa huumori perustuu siihen että normaali tapahtuma tapahtuu käänteisesti (tylsänä esimerkkinä vaikkapa "the car drives you"). Elämä käänteismaailmassa on varmasti mielenkiintoista, mutta luulisi jossain vaiheessa ihmetyttävän ulkomaailman haluttomuus uskoa lausumia.

Venäjän toimet Ukrainassa ovat toki täyttäneet käytännössä Sotshin kisoista lähtien miehityssodan määritelmät. Alkuvaiheessa saattoi vielä olla perusteltuakin epäillä raportteja venäläissotilaista pääasiallisena sotilaallisena toimijana maan itäosissa, mutta kyllähän tuokin on ollut ilmiselvää viimeistään loppukeväästä lähtien. Ainoa ongelma Kremlille on, että heidän lisäksi sodassa taitaa taistella myös joitain oikeasti separatistihenkisiä ukrainalaisia, ketkä eivät ole 100% Venäjän talutushihnassa.

"Kansantasavallan ilmavoimat" on kyllä taas sen tason viritys että saa olla melkoisen vahva uskossaan, kuka tuon purematta nielee. Seuraavaksi varmaankin "Kansantasavallan taktiset ydinohjukset"? (Toki venäläisethän tiesivät kertoa, että amerikkalaiset ne ovat kohtapuoleen pommittamassa ydinkärjellä Ukrainaa sotaa lietsoakseen.)

Palstatoveri @MustatKortit kysymykseen: Mielestäni länsimaailman tulisi vahvistaa presenssiään Ukrainan lähialueilla voimakkaasti (toki oma puolustus muistaen jos nyt sattuu olemaan niin vittumaisesti sijoittuneena globaalisti, että lähinaapurina olisi revansistihenkinen despotia) ja Venäjän aloittaessa täysmittaisen, koko maan invaasioon tähtäävän operaation, osallistua venäläisten pysäyttämiseen aktiivisin voimatoimin. Maajoukkojen käyttöä en tosin ainakaan alussa toivoisi, mutta Ukrainan ilmavalvonta, sekä armeijan aseistaminen ajantasaisella materiaalilla olisi mielestäni järkevää. Jos venäläiset yrittäisivät vielä jotenkin mega-ovelina esittää etteivät ole aktiivisena osapuolena sodassa, olisi mahdollista tuhota heidän panssarikiilat ja tykistöasemat ilmaiskuilla ensimmäisen päivän aikana 100% ilmaherruuden ollessa lännellä (eli ennen "Kansantasavallan ilmavoimien" osallistumista operaatioon).
 
K

kiwipilot

@MustatKortit kysymykseen: Kyllä, viimeistään nyt olisi aika aloittaa Ukrainan raskas aseistaminen lännen toimesta - toki tämän olisi pitänyt alkaa jo viime kesänä. Siinä olisi signaali minkä Kremlin rotat ymmärtäisivät. Ja tuon aseistamisen pitäisi olla täysin avointa; mihinkään Ryssän asioiden kieltämis -sekoiluun ei saisi missään tapauksessa lähteä. Ja onhan se nähty, että voima on ainoa asia mitä tuo epävaltio ymmärtää.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...

Palstatoveri @MustatKortit kysymykseen: Mielestäni länsimaailman tulisi vahvistaa presenssiään Ukrainan lähialueilla voimakkaasti (toki oma puolustus muistaen jos nyt sattuu olemaan niin vittumaisesti sijoittuneena globaalisti, että lähinaapurina olisi revansistihenkinen despotia) ja Venäjän aloittaessa täysmittaisen, koko maan invaasioon tähtäävän operaation, osallistua venäläisten pysäyttämiseen aktiivisin voimatoimin. Maajoukkojen käyttöä en tosin ainakaan alussa toivoisi, mutta Ukrainan ilmavalvonta, sekä armeijan aseistaminen ajantasaisella materiaalilla olisi mielestäni järkevää. Jos venäläiset yrittäisivät vielä jotenkin mega-ovelina esittää etteivät ole aktiivisena osapuolena sodassa, olisi mahdollista tuhota heidän panssarikiilat ja tykistöasemat ilmaiskuilla ensimmäisen päivän aikana 100% ilmaherruuden ollessa lännellä (eli ennen "Kansantasavallan ilmavoimien" osallistumista operaatioon).

@MustatKortit kysymykseen: Kyllä, viimeistään nyt olisi aika aloittaa Ukrainan raskas aseistaminen lännen toimesta - toki tämän olisi pitänyt alkaa jo viime kesänä. Siinä olisi signaali minkä Kremlin rotat ymmärtäisivät. Ja tuon aseistamisen pitäisi olla täysin avointa; mihinkään Ryssän asioiden kieltämis -sekoiluun ei saisi missään tapauksessa lähteä. Ja onhan se nähty, että voima on ainoa asia mitä tuo epävaltio ymmärtää.

Okei, eli hivenen erilaisia näkemyksiä jo tulikin, joskin samansuuntaisia, eli lännen presenssiä tulee vahvistaa alueilla. @kiwipilot :n teoriaan sen verran, että klassisena "uhkauksena" lännen joukkojen siirtäminen/Ukrainan aseistaminen on tietysti ihan kunnon veto, mutta kysymys on siltä osin monimutkaisempi, ettei kenelläkään liene selvää kuvaa siitä, mitä Venäjä tilanteessa reagoisi.

Toivottu reaktio olisi tietysti

a) pelästyminen = Venäjä herää todellisuudeen ja tajuaa lännen olevan valmis puolustamaan Eurooppaa, Ukrainaa ja arvojaan pakotteiden lisäksi myös sotilaallisesti. Seuraus: Venäjä vetäytyy / aloittaa oikeat rauhanneuvottelut sekä noudattaa tulitaukoa.

on kuitenkin myös mahdollista, että

b) Venäjä vastaa aggressioon = eli sotilaspoliittinen nappuloiden siirtely laudalla, tilanteen äärimmäinen kiristyminen, johtaisi hyvin todennäköisesti Suomessakin valmiustilan nostoon. Seuraus: vaikea nähdä tilanteen laukeavan nopeasti, vähintään jäätyneen konfliktin tapainen tilanne, jossa länsi yhtenä osapuolena Ukrainan ja Venäjän lisäksi. Vuosien sotilaspresenssi Ukrainassa.

pahin skenario lienisi

c.) vahingossa tai "vahingossa" tapahtuva sotilaallinen konflikti = Esimerkiksi lännen rauhanturva- tai muihin joukkoihin kohdistuva isku, joka aloittaa vähintään rajatun sotilaallisen konfliktin Venäjän ja lännen välillä Ukrainassa. Seuraus: sotatila, joka johtaa Suomen osalta arvaamattomiin asioihin. Koko Euroopan turvallisuustilanteen syöksykierre.
 
K

kiwipilot

c.) vahingossa tai "vahingossa" tapahtuva sotilaallinen konflikti = Esimerkiksi lännen rauhanturva- tai muihin joukkoihin kohdistuva isku, joka aloittaa vähintään rajatun sotilaallisen konfliktin Venäjän ja lännen välillä Ukrainassa. Seuraus: sotatila, joka johtaa Suomen osalta arvaamattomiin asioihin. Koko Euroopan turvallisuustilanteen syöksykierre.

Veikkaan, että tämä on se minkä varaan Putin rosvojoukkoineen laskee: Euroopassa pelätään tilanteen laajamittaista eskaloitumista jolloin Iivana pystyy kokeilemaan kepillä jäätä eurooppalaisten tyytyessä pakotteiden lisäämiseen yms. sormen heristelyyn. Itse olin varma - ja väärässä - että venäläiset olisivat alkaneet luovuttamaan, varsinkin kun maan talous laskettelee pahinta persmäkeä sitten Suuren ja Mahtavan hajoamisen. Näköjään Putikka haluaa luoda kriisin pahenemisella jonkinlaisen savuverhon "piilottaakseen" katastrofaalisen taloustilanteen normirybyltä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Veikkaan, että tämä on se minkä varaan Putin rosvojoukkoineen laskee: Euroopassa pelätään tilanteen laajamittaista eskaloitumista jolloin Iivana pystyy kokeilemaan kepillä jäätä eurooppalaisten tyytyessä pakotteiden lisäämiseen yms. sormen heristelyyn. Itse olin varma - ja väärässä - että venäläiset olisivat alkaneet luovuttamaan, varsinkin kun maan talous laskettelee pahinta persmäkeä sitten Suuren ja Mahtavan hajoamisen. Näköjään Putikka haluaa luoda kriisin pahenemisella jonkinlaisen savuverhon "piilottaakseen" katastrofaalisen taloustilanteen normirybyltä.



Minä sanoin jo kuukausia sitten tässä samassa ketjussa (en nyt jaksa hakea viestiä, mutta etsin sen kyllä mikäli tarpeen on), että länsimainen talousajattelu on toki tärkeää, mutta kuitenkin hivenen yksisilmäistä ajateltaessa tämän kriisin kulkua, Venäjän sisä- ja ulkopoliittista tilannetta ja Putinin aivoituksia.

Vanhan sanonnan mukaan heikon taloustilanteen keskellä voitokas sota on aina hyvä ratkaisu. Toki tämän sodan voittoisuudesta voi olla Venäjän kannalta montaa mieltä, mutta samalla kannattaa pitää mielessä, miltä sota perusvenäläisessä arjessa näyttää. Kansallismielisyys ja Putinin kannatusluvut ovat koko ajan olleet nousussa.

Lisäksi - kuten UPI:n tutkijatkin ovat meitä muistuttaneet - on olemassa paljon esimerkkejä siitä, että heikko taloustilanne ei suoraan johda valtiovallan otteen heikkenemiseen... Venäjän tilanne on hyvä esimerkki tästä, maa luisuu pikemminkin toiseen suuntaan eli totalitarismiin...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös