Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 110 358
  • 6 874

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Samalla kun toisaalla jeesustellaan Pariisin terrori-iskuista, käydään Ukrainassa oikeaa sotaa ja rapatessa tunnetusti roiskuu.

Tällä kertaa separatistien raketinheittimen kohteeksi on joutunut siiviilibussi, lähellä Volnovahan kaupunkia. Uhriluku on toistaiseksi kohonnut jo yhteentoista, mutta lisää voi vielä tulla.

Kuten lentokoneen alasampumisen tapauksessa, epäilee separatistijohto jälleen aseittensa kantokykyä ja syyttää tapauksesta Ukainan armeijaa.

YLEn uutinen aiheesta:http://yle.fi/uutiset/ukrainalaisen_bussin_raketti-isku_uhriluku_kasvaa/7735660
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tietysti Kiovan joukot on ampuneet omalle tiesululleen, asiasta ei voi olla mitään epäselvyyttä. Kysykää vaikka Moskovasta. iso hymiö

Ukrainan ja Venäjän väliseen sotaan ei näytä olevan diplomaattista ratkaisua näköpiirissä. Venäjällä tiedetään että talous on iskemässä tuulettimeen, mutta pakotteiden poistamiseksi ei olla aloitettu neuvotteluja (ja myönnytyksiä). Nykyisellään mennään jossain jäätyneen kriisin ja sodan välissä.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Tulitauko on viimeistään tämän viikona aikana lakannut olemasta. Venäjän joukot ovat tosissaan yrittäneet ottaa haltuun donetskin lentokentää. Käytöön on jo otettu kovimmat laitteet, mitä venäjän arsenaalista löytyy, eli TOS-1 buratino thermobaric weapon system (google kertoo merkittävimmät ominaisuudet). Vastaavasti ukrainan puolelta käyttöön on otettu kunnostettut neukkulan aikaiset 2S7 Pion 203 mm telatykit. Taistelut lentokentällä ovat olleet todella rajuja ja kenttää puolustavat Cyborgit ovat uhmanneet venäjän joukkoja kuukausitolkulla.

Ristiriitaista tietoa on paljon liikkeellä ja uuden terminaalin raunioiden hallinnan on usein kerrottu siirtyneen venäjän armeijalle. LiveUAmap.com:n kautta tilannetta voi seurailla ja arvioida tietojen luotettavuutta. Mikäli venäläiset lopulta saavat lentokentän hallintaansa, se tuskin tulee tapahtumaan ilman raskaita tappioita. Voisi olettaa terminaalirakennukset olevan melkoisen raskaasti miinoitettu ja cyborgien vastarinta on ollut ainakin tähän asti erittäin päättäväistä. Vaikka lentokentän hallinta siirtyisi venäjälle, on donetskin lentokentän taistelu merkittävä voitto ukrainalle. Cyborgien päättäväinen vastarinta varmaasti lujittaa Ukrainan kansallistuntoa ja joukkojen moraalille sekä taistelutahdolle Cyborgien esimerkki on erittäin inspiroiva.

Linkki uatodayn sivuillee, jossa pähkinänkuoressa Donetskin lentokentän vaiheita: http://cyborgs.uatoday.tv/
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Tulitauko on viimeistään tämän viikona aikana lakannut olemasta. Venäjän joukot ovat tosissaan yrittäneet ottaa haltuun donetskin lentokentää...

Tämä on siinä mielessä yllättävää, että kesken talven sotatoimia on alettu jatkamaan aktiivisesti. Ilmeisesti separatistipuolta on saatu huollettua Venäjän humanitaarisilla kuljetuksilla sille tasolle, jotta pystyvät ottamaan aloitteen ja jatkamaan taistelua lentokentästä. Muuta selitystä taisteluiden kiihtymiselle juuri nyt on vaikea keksiä.

Ei nyt ole linkkiä heittää, mutta kuulin jonkin saksalaisen tutkimusryhmän tulleen lentokoneturman kanssa siihen tulokseen, jotta kone ammuttiin separatistipuolelta, venäläisin asein. Ei toki suurta yllätystä tässä...
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Humanitaarisissa kuljetuksissa on ollut mukana paljon venäläisiä joukkoja. Lueskelin pari päivää sitten jostain, että kokonaisuudessaan separatistipuolella alkaa olemaan kalustoa ihan kiitettävästi. Tankkeja, raketinheittimiä, tykkejä ja panssaroituja ajoneuvoja on tuotu venäjän puolelta sadoittain. Lähdettä tai lähteen luotettavuutta en muista mitenkään, mutta pelkästää taistelupanssarivaunuja separatisteilla oli muistaakseni päälle 500 kpl. Eli suolakurkkujen ja mahorkan ohella humanitaarisissa kuljetuksissa on ollut melkoisesti rautaa mukana.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tässä talvioffensiivissa lienee rajoitetut tavoitteet eli lentokenttä. Sehän on ammuttu aivan paskaksi, joten mikä sen tekee näin tärkeäksi?
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Tuo taistelujen kiihtyminen on omaan tilannearviooni yllättävä käänne. Kuvittelin Venäjän hyydyttävän tilanteen ja taloustilanteen vuoksi Venäjän ja EU:n pääsevän sopuun Itä-Ukrainasta ja Krimistä. Muutamia mahdollisia syitä offensiiville:

1. Paremmat neuvotteluasemat
2. Pelko UA:n kevätoffensiivista
3. Terroristien rivien rakoilu, jota Venäjä paikkaa laittamalla taistelut taas käyntiin
4. Muut syyt, esim. halu vallata koko Ukraina tai meille tuntemattomat väännöt Venäjän valtaklikeissä

Mitä epärationaalisempaa on Venäjän touhu, sitä suuremman uhkan se muodostaa rajanaapureilleen. Tämän on havainnut myös Lukashenko, joka tekee koko ajan pieniä irtiottoja Venäjästä.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Viimeksi muokattu:

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tässä hyvä juttu aiheesta. Eli strategisesti tärkeä, ilmasillat yms.
Jotta koneet pääsee kentälle, niin ukrainalaiset pitäisi työntää tykistön kantaman ulkopuolelle. Huollon kannalta taas maaraja Venäjälle on auki. Ilmasilta on pätevä selitys, mutta em mainituista syistä epäilen muutakin motivaatiota.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Tuo taistelujen kiihtyminen on omaan tilannearviooni yllättävä käänne. Kuvittelin Venäjän hyydyttävän tilanteen ja taloustilanteen vuoksi Venäjän ja EU:n pääsevän sopuun Itä-Ukrainasta ja Krimistä.
En löydä muuta syytä kuin Venäjän halun hankkia paremmat neuvotteluasemat. On yritettävä nopeampaa ratkaisua kuin alkujaan oli tarkoitus. Uskoisin, että juuri öljyn markkinahinnan romahtaminen on pätevä syy nopeuttaa hyökkäyssuunnitelmia. Sotiminen ei ole ilmaista ja mitä pidempään jäätynyt konflikti on päällä (nykyisessä muodossaan), se tuntuu isompana piikkinä Venäjän taloudessa kuin siellä osattiin huonossa skenaariossa odottaa.

Ukrainan pitäisi saada aseapua vähintään samalla tavalla kuin mitä Venäjä tarjoaa "humanitääristen toimitusten" mukana. Saksan varaan en laskisi mitään, USA voisi republikaanienemmistön voimin (pl. presidentti) jotain kättä pidempää tarjotakin. Pelkkä "malli Kajander" ei Venäjän arsenaalin edessä riitä.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Donetskin lentokentän merkitykseen littyen:

"If Ukrainian forces surrender control of Donetsk International Airport we would soon have to retreat along the entire frontline and ultimately defend Kyiv. If the insurgents capture the airport, they would be able to occupy the ring road and continue their offensive."

- Oleksandr Danylyuk Defense Minister Advisor

"The fighting around Debaltseve and Donetsk International Airport is very easy to explain. The goal of the terrorists is to secure complete control of the region. Debaltseve serves as a railway hub connecting Luhansk and Donetsk. Donetsk International Airport is a base for a potential future offensive and an air bridge."

- Yuriy Lutsenko Head of President Petro Poroshenko Parliamentary Bloc

Pelkästään karttan perusteella arvioituna Donetskin kansantasavalta ei ole ns. kokonainen ilman lentokentän ja sen ympäröivän alueen hallintaa. Live UA mapin ja uatodayn mukaan lentokenttä on edelleen cyborgien hallinnassa ja oikean sektorin vapaaehtoiset ovat pystyneet avaamaan yhteyden terminaalirakennukseen. Ilmeisesti tilanne on hieman helpottunut. Live UA mapin 64 venäläistä olisi kaatunut ukrainan yksittäisessä tykistöiskussa lentokentän lähellä. Tosin lähteen luotettavuus on täysi kysymysmerkki, mutta joka tapauksessa molemmat osapuolet ovat varmasti kärsineet raskaita tappioita. Mikähän mahtaa olla riittävä uhriluku Putinin "suurvaltapolitiikalle"?
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...Mikähän mahtaa olla riittävä uhriluku Putinin "suurvaltapolitiikalle"?

Jos Stalinista ottaa mallia, niin vielä ei olla lähelläkään. Muutama sata tuhatta meni talvisodassakin jo pelkästään, Hrutsev muisteli aikoinaan jopa miljoonan miehen kokonaisvahinkoja, mutta taisi Nikita sentään vähän liioitella.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Jokseenkin perverssi olo "liveseurata" Donetskin lentokentällä sotimista Twitter-uutisointia seuraten kuin jotain urheilutapahtumaa. Viimeisimpien tietojen mukaan Ukraina siirtyi puolustusasemista hyökkäykseen ja ajaa kapinallisia pois lentokentältä. Kuten odottaa sopii, tietoa on suuntaan jos toiseen, mutta tiettyjen Twitter-tilien hiljeneminen (vuorollaan) vahvistaa näkemystä kapinallisten takaiskuista. Tilannehan ehti eilen kärjistyä jo niin pahaksi, että Donetskin "kansantasavallan" edustajat julistivat vallanneensa lentokentän. Luultavasti Ukrainan hallinto yritti viimeiseen asti pitää kiinni - edes jollain tapaa - tulitauon rippeistä. Nyt kuvien perusteella kehiin heitettiin liuta panssareita. Tulitauosta puhuminen ei enää käy kuin huonosta vitsistä.

Venäjämielisten saadessa lentokentästä ilmeisen imagotappion kilpeensä jäädään odottamaan sotatantereelle uusia leikkikaluja. Tähän mennessä ilmavoimat eivät ole osallistuneet Donetskin taisteluun, mutta lienee vain ajan kysymys, milloin taivaalle ilmaantuu lomalentoja Venäjältä.

Edit: Reutersin uutisen mukaan lentokenttä on taas Ukrainan joukkojen hallussa. Uutisessa viitataan tulitaukosopimuksen rajalinjaan, joten ilmeisesti hyökkäystä ei ole tarkoitus jatkaa syvemmälle Donetskin kaupunkiin.
 
Viimeksi muokattu:

Eugene

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, SaiPa, Ketterä
Itse liveseuraillut jonkin aikaa youtubesta löytyvästä videosta menoa. Jatkuvasti losahtelee. Kaverin mukaan tykitys kuulemma tänään paljon kovempaa ja jatkuvampaa mitä viime yönä ja eilen päivällä. Sellaista myös bongailin tuolta chatistä, että Uglegorskissa olisi myös ollut rähinöitä.

Todella karu meno tuolla. Koirat räksyttää ja samalla tykitykset vain kovenee. Ei uskalla edes arvailla, mikä tilanne keväällä.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Jokseenkin perverssi olo "liveseurata" Donetskin lentokentällä sotimista Twitter-uutisointia seuraten kuin jotain urheilutapahtumaa.
Kieltämättä allekirjoittaneella on vähän samanlaiset fiilikset tätä tosielämän urheilutapahtumaa seuratessa.

Linkki UaTodayn analyysiiin viime päivien taisteluihin Donetskin lentokentän herruudesta. Ainakin allekirjoittaneen arvioitikyvyn perusteella analyysiin voi suhtautua kohtuullisen luottavaisesti. Pähkinän kuoressa tivistettynä; Cyborgit päästivät tarkoituksella venäläisjoukot sisään terminaalirakennukseen. Poikkeuksellisesti ukrainalaiset blokkasivat kaiken radioliikenteen ja näin estivät venäläisjoukkojen keskenäisen kommunikaation aiheuttaen sekasortoa. Eli taistelu käytiin tarkoituksellisesti terminaalirakennuksen sisätioissa cyborgien kannalta hyvin valmistelluissa asemissa, joihin venäläisten epäsuora ja suora tulituki ei pysty vaikuttamaan samalla lailla, kuin aukealla oleviin kohteisiin.

http://uatoday.tv/news/analysis-of-the-battle-for-donesk-airport-403508.html
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
... Pähkinän kuoressa tivistettynä; Cyborgit päästivät tarkoituksella venäläisjoukot sisään terminaalirakennukseen. Poikkeuksellisesti ukrainalaiset blokkasivat kaiken radioliikenteen ja näin estivät venäläisjoukkojen keskenäisen kommunikaation aiheuttaen sekasortoa. Eli taistelu käytiin tarkoituksellisesti terminaalirakennuksen sisätioissa cyborgien kannalta hyvin valmistelluissa asemissa, joihin venäläisten epäsuora ja suora tulituki ei pysty vaikuttamaan samalla lailla, kuin aukealla oleviin kohteisiin...

Sikäli mikäli suunnilleen pitää paikkansa, niin kuulostaa hyvin paljon Groznyin ensimmäiseltä taistelulta (toki tuolloin isommassa mittakaavassa), jolloin tsetseeni-soturit houkuttelivat venäläiset tämän sortin hyökkäyksiin ja putsasivat sitten paikkoja. Tappiot venäläisille olivat isoja.

Sinällään onkin mielenkiintoista, että Venäjällä näyttää olevan sama "ohjesääntö" edelleenkin käytössä, tappioiden välttäminen ei ole prioriteetti numero yksi. Puhun tässä viestissä separatisteista venäläisinä, kuten aion tehdä jatkossakin, sillä Donetskin Kansantasavallan joukkojen selkäranka ovat nämä venäläiset yksiköt. Olen siis luopunut separaristi-termin käytöstä selkeyden vuoksi.
 

Syöttöpiste

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Puhun tässä viestissä separatisteista venäläisinä, kuten aion tehdä jatkossakin, sillä Donetskin Kansantasavallan joukkojen selkäranka ovat nämä venäläiset yksiköt. Olen siis luopunut separaristi-termin käytöstä selkeyden vuoksi.

Eiköhän kaikki fiksummat ymmärrä tuolla alueella suurimpana toimijana olevan Venäjä. Kertoo jotain henkilöstä, joka kieltää edelleenkin Venäjän osallisuuden ja väittää separatistien olevan paikallisia ja mukana on korkeintaan lomalla olevia vapaaehtoisia venäläisiä sotilaita.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Niin Putin väittää, että paikallista toimintaa ja lomalaisia. Esim Tuomiojalle -tuolle YYA-taantumuksen merkille- se kertoo, että Suomi ei saisi enää osallistua NATO-yhteistyöhön. Moninaisia on aivosolujen työt.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Vähän yllätyin kun luin tuota juttua niin ilmeisesti siellä ovat venäläiset alkaneet käyttää jo laskuvarjojoukkoja. Muutenkin siellä on alkanut jo tulla sen verran raskasta kalustoa kentälle. Ilmatukea eivät ole nämä "kapinalliset" vielä kehdanneet käyttää, muutenhan tässä on aika turha puhua enää mistään kapinasta.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Eli se menee niin, että jos Ukraina ei suostu allekirjoittamaan tarjottua rauhansopimusta, niin "Porosenko kieltäytyy rauhasta." Taas jos Venäjä ei suostu allekirjoittamaan rauhansopimusta, niin "neuvottelut ovat katkenneet tuloksettomina." Ainakin tämän mukaan. Hyvin se Putin vetää..

Linkki Iltasanomiin.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Eli se menee niin, että jos Ukraina ei suostu allekirjoittamaan tarjottua rauhansopimusta, niin "Porosenko kieltäytyy rauhasta." Taas jos Venäjä ei suostu allekirjoittamaan rauhansopimusta, niin "neuvottelut ovat katkenneet tuloksettomina." Ainakin tämän mukaan. Hyvin se Putin vetää..

Niin noh, Venäjähän ei ole sen omien sanojen mukaan edes konfliktin osapuoli niin se ei edes voi allekirjoittaa mitään rauhansopimusta vai miten se virallinen kanta meneekään. Aikamoista bullshittia.

Nyt olisi joidenkin ukrainalaislähteiden mukaan 700 lisää venäläissotilasta olisi tullut taas tuon rajan yli kapinallisalueella ja Donetskin lentokentällä on taas joku suurhyökkäys menossa, joten aika turha puhua enää mistään tulitauosta. Olisiko länsivalloilla taas uuden pakotekierroksen paikka, kunhan nyt edes jotakin tekisivät.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Hui, maailman rauhanjärjestö YK suorastaan vaatii pääsihteerinsä suulla, jotta taistelut pitää lopettaa... Ja aiheesta kuulemma keskustellaan peräti turvallisuusneuvostossa...
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
BBC ja CNN joskus näyttää neuvoston puheenvuoroja ja aika hupaisaa kuunneltavaa. Ellei tietäisi, niin ei voisi puheen olevan samasta kriisistä. Lännen ja takapajuloiden ero on valtava.
 
Olisi ihan mielenkiintoista tietää, kuinka hyvin ukrainalaiset ovat miinoittaneet Donetskin lentokentän, lisäksi minua kiinnostaa, miten huolto tämmöisissä piiritetyissä linnakkeissa toimii. Onko sinne rakennettu tunneleita tms. vai onko siellä ruokaa ja ammuksia moneksi viikoksi varastoituna?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös