Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 110 302
  • 6 874

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kyllähän tälle kriisille toivoisi loppua ja ratkaisua. Joku ratkaisu voisi kenties syntyä, jos Krimin todettaisiin olevan osa Venäjää sekä yhdessä sovittaisiin Naton (eli USA:n), Venäjän ja Ukrainan kesken, että Ukraina ei liity Natoon, kunhan Venäjän joukot vetäytyvät Ukrainasta pl. Krim, jonka kaikki tunnustaisivat olevan osa Venäjää tästä lähtien.
Typerällä hyökkäyksellä ja sotaseikkailulla Putler on saanut Ukrainan kääntymään erittäin tukevasti länteen. Putinin kannalta on ihan sama, onko mörön nimi NATO vai EU. Kumpi tahansa Ukrainan viitekehyksenä tarkoittaa geopoliittisten suurvaltahaihatusten tuhotumista. Sattuneesta syystä fasistinen ja korruptoitunut Venäjä ei taida Ukrainalle kelvata enää isännäksi. Isännöinti onnistuu ainoastaan voima- eli väkivaltapolitiikalla. Kirsikkana kakun päällä on se fakta, että kansainvälisesti Venäjä ei palaa ennen Ukrainan kriisiä vallinneeseen asemaan ennen kuin valta vaihtuu. Kukaan ei luota putinisteihin.

Tykistötuli Venäjän puolelta rajaa on taas alkanut.
http://www.iltalehti.fi/ukrainan-kriisi/2014112118856346_uk.shtml

Käytännössä tämä merkitsee viimeistä silausta sille, että Putinin ja Venäjän allekirjoitus paperissa on arvoton.

edit
Saumatonta yhteistyötä.

Yksi hämmästyttävä seikka on venäläisten televisioryhmien paikalla olo aina ensimmäisenä, kun jotain tapahtuu. Tai he ovat paikalla jo tapahtumien käynnistyessä. Olen hämmästellyt tätä aiemminkin.

Tänään donetskilainen lääkäri kertoi hyvän esimerkin. Hän oli kuntosalilla samaan aikaan venäläisen tv-ryhmän kuvaajan ja toimittajan kanssa. Kesken treenien toimittaja sai puhelun ja ilmoitti kuvaajalle, että pian kapinalliset aloittavat tykkitulen lentokenttää kohti. Silmänräpäyksessä he ryntäsivät ulos salilta, ja olivat luonnollisesti paikalla jo ennen taistelujen kiihtymistä.
http://www.iltalehti.fi/ukrainan-kriisi/2014112118857262_uk.shtml
Täytyy ihailla miten kulissien tärkeimmät rakentajat on saatu mukaan suuremman Venäjän rakentamiseen.
 
Viimeksi muokattu:

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kyllähän tälle kriisille toivoisi loppua ja ratkaisua. Joku ratkaisu voisi kenties syntyä, jos Krimin todettaisiin olevan osa Venäjää sekä yhdessä sovittaisiin Naton (eli USA:n), Venäjän ja Ukrainan kesken, että Ukraina ei liity Natoon, kunhan Venäjän joukot vetäytyvät Ukrainasta pl. Krim, jonka kaikki tunnustaisivat olevan osa Venäjää tästä lähtien.

Myöskin pieni mahdollisuus tilanteen loppumiseen olisi sillä että Putin soittaisi yhden puhelun ja sanoisi "Tulkaa pojat kotio, vodkaa ja suolakurkkuja veteraaneille ilmaiseksi".

Olisi tässä muutakin tekemistä kuin istua poterossa itärajalla.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Samalla Nato on myöskin Venäjän suurin turvallisuuspoliittinen uhka, oikeastaan se on ainoa sellainen.

Nato ei ole millään muotoa uhka Venäjälle. Se ei ole järjestö, joka uhkaisi Venäjän alueellista koskemattomuutta saatika sen olemassaoloa. Ainoa, mitä se uhkaa, on Venäjän yritykset laajentaa valtaansa naapurimaihin. Naton valtapiirin ja Venäjän valtapiirin laajentumiset tapahtuvat kuitenkin täysin eri tavalla. Maat liittyvät Natoon vapaaehtoisesti, kun taas Venäjän valta tuodaan hyvin usein väkivalloin...
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tänään Ukrainassa on muisteltu muitakin uhreja - eilen oli Majdanin vuosipäivä mutta tänään monin paikoin on muisteltu holomodorin miljoonia uhreja.

Ja olen jutellut ystäväni kanssa holomodorista - aiemmin emme ole aiheesta kovinkaan syvällisesti jutelleet, emme edes Kiovan tapaamisessa vaikka holomodorin uhrien muistomerkillä kävimme. Tänään kaikki oli toisin.

Ystäväni äiti oli syntynyt ennen holomodoria 20-luvulla, joten hän oli pieni lapsi holomodorin aikaan ja hänellä oli siitä hataria muistikuvia, mutta ystäväni on kuullut holomodorista enemmän mummiltaan neuvostovallan aikana - aikana jolloin holomodorista ei ollut hyvä puhua ja jolloin se jopa kiellettiin, kunnet Gorbatshovin peterstroikan aikaan holomodorin olemassa olo tunnustettiin. Mutta käytännössä suurimmalle osalle ukrainalaisista holomodorin laajuus selvisi vasta maan itsenäistyttyä 90-luvulla kun menneisyydestä oli mahdollista puhua vapaasti.

Ystäväni kertoi tänään, tarinoita joita oli kuullut isoäidiltään holomodorista - kuinka kokonaisista kylistä ja kaupungeista oli syöty kaikki elävä, koirat, kissat, rotat ja linnut - kaikki jonka ihmiset saivat kiinni he söivät. Ihmisyys menetti tuolloin merkityksensä, ystäväni kertoi kuinka äidit saattoivat tappaa lapsensa ja syödä heidät, jotta saivat mahansa täyteen. Ihmiset vajosivat täydelliseen apatiaan nälän riivaamina, ja se nälkä tuntui kestävän loputtomiin - tuollainen tunne ihmisillä tuolloin oli. Mutta pelottavinta kaikessa oli ollut juuri se epäinhimillisyys, raakuus, julmuus - ruoan eteen ihmiset olivat valmiit mihin tahansa ja toisaalta "kansanvihollisia" ilmiannettiin pienimmästäkin syystä, riitti vain epäilys, että ihmiset olivat varastaneet ruokaa...

Ystäväni kertoi mumminsa kertomana kuinka tämä epäinhimillisyys kosketti käytännössä lähes jokaista ukrainalaista perhettä - jokainen perhe menetti läheisensä holomodorissa ja kovin monen perheen kohdalla menetykseen liittyi muutakin kuin pelkkä nälkä ja sen tuoma tuska.

Ja nyt - tänä päivänä Donetskissa - tavalliset ihmiset, jotka vielä vuosi sitten tulivat toimeen kohtuullisesti ja joilla riitti rahaa päivittäiseen leipään etsivät ruokaa roskiksista, nälkä on jatkuvasti läsnä. Aiemminkin kaupungissa oli runsaasti kulkukoiria ja kissoja, mutta nyt ihmiset ovat hylänneet suurimman osan lemmikeistään ja niinpä kaduilla vaeltelee vielä enemmän kulkukoirien laumoja, kun on kyse elämästä ja kuolemasta, omasta vatsasta, se rakaskin lemmikki voidaan hylätä - jokainen ruoan murunen on tarpeen, jolloin ylimääräiset suut "potkitaan ovesta pihalle". Toisaalta ihmiset ovat ryhtyneet pyydystämään lintuja saadakseen pöytäänsä muutakin kuin perunaa ja kasviskeittoa - ei liene kovinkaan montaa askelta otettavana kunnes kulkukoirien laumat alkavat yllättäen huveta.

vlad.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Vahvaa tekstiä, Vlad. Syyriaa tai ebola-alueita ei saa unohtaa, mutta toivottavasti Punainen Risti tai muu avustusjärjestö ottaa Ukrainan pian kohteekseen ja toimittaa Ukrainaan sen tarvitsemaa ruokaa. Muuten talvesta tulee hirvittävä rääkki.
 
K

kiwipilot

Heh, olihan taas tarinaa naapurin Absurdistanista. Tosin kaikki tuo lienee vain liberaalin lännen extremistihomonazifacistimedian propagandaa jonka tarkoituksena on nakertaa Vladimir Vapahtajan 110 prosentin kannatusta Venäjällä.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Vahvaa tekstiä, Vlad.
Ohut se on suomalainenkin sivistys, kun kenraali Nälkä ottaa komennon. Asiaa vlad kiejoitti.

vilpertin linkkaaman meinasin postata, mutta hän ehti ensin. Krimin tauti leviää myös Venäjälle, jos putinin pari päivää sitten pitämää puhetta on uskominen. Krimi on hyvä laboratorio putinisteille. Sääli paikallisille. Itä-Ukrainasta on myös viitteitä vastaavasta, perustan väitteen vladin kirjoituksiin ja uutisvirtaan.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Vahvaa tekstiä, Vlad. Syyriaa tai ebola-alueita ei saa unohtaa, mutta toivottavasti Punainen Risti tai muu avustusjärjestö ottaa Ukrainan pian kohteekseen ja toimittaa Ukrainaan sen tarvitsemaa ruokaa. Muuten talvesta tulee hirvittävä rääkki.
Sotatoimialueelle avun toimittaminen on siitä ikävää puuhaa, että avustuskuljetukset päätyvät järjestään näiden rosvopäälliköiden haltuun ja avustuksista pääsevät siis nauttimaan ainoastaan siihen kelvollisiksi separatistien toimesta katsotut. Lisännee alueella kahtiajakoa ja väärän arvomaailman omaavien ilmiantoja (ja mikäpä sitä on ilmiantaa vaikka naapurin heppu jos autopaikasta tai vaikka koiranpaskoista on ollut aiemmin kärhämää).
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Iltapulun juttu norskilaisesta suur-venäjän tekijästä.
http://www.iltalehti.fi/ukrainan-kriisi/2014112418863958_uk.shtml

Itselle tuosta nousi esiin kolme asiaa. Ensinnäkin hihamerkki. Eräs pyörivä kuvio on tuttu historista, pidän huonosti valittuna. Toiseksi se, miten laajalle putinistit on saaneet levitettyä isovenäläisyyden syöpää. Venäjällä nyky hallinnon korkeat kannatuslukemat kertoo yhden osan, mutta ulkomailla asuvat ja vapaasta mediasta nauttivat lähtee samaan kelkkaan, hiukan pelottavaa. Kolmas oli läppä (?) Suomen vapauttamisesta EU:n kynsistä.

Jäbän juttujen perusteella Ukrasinassa soditaan vielä tosissaan. Lännen tulisi aloittaa aseapu jo nyt.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Hiukan tietoa Krimin suunnalta - lähinnä venäläisten varustautumisesta:

26. marraskuuta kuluvaa vuotta Krimille siirrettiin Venäjältä 14 ilmaherruus/monitoimihävittäjää, joista 10 on Sukhoi Su-27SM ilmaherruushävittäjiä ja 4 Sukhoi Su-30M monitoimihävittäjiä - kumpikin konetyypeistä kuuluu hävittäjäsukupolvessa neljänteen sukupolveen tai tietyin varauksin 4+ -sukupolveen. Lentokoneiden siirrosta ilmoitti Mustanmeren laivaston edustaja 1. luokan kapteeni Vyacheslav Trukhachev.

Koneet sijoitetaan 62. hävittäjärykmenttiin Belbekiin, Sevastopolin lähistölle.

Aiemmin Krimille on sijoitettu Sukhoi Su-27 ilmaherruushävittäjiä, mutta vanhempaa sukupolvea. Samoin niemimaalle tukeutuu Tupolev Tu-22M strategisia pommikoneita ja muuta kalustoa, kuten kuljetus- ja tulituki- että taisteluhelikoptereita. Venäjän Mustanmeren laivaston kalusto on sitten oma lukunsa, sekin pitää sisällään lentokoneita ja helikoptereita.

(lähteenä käytetty Sputnik-uutistoimista).

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
On tainnut Ukrainan presidentti vetää hatusta marraskuussa sellaisen kanin, joka onnistui yllättää Moskovan monella tapaa.

Marraskuun alkupuolella (olikohan 6. marraskuuta) Ukrainan presidentti Porosenko antoi määräyksen, jonka perusteella ryhdyttiin katkomaan taloudellisia ja poliittisia suhteita separatistien hallinnoimaan Donetskin kansantasavaltaan (käsittäen separatistien miehittämät alueet Donetskin ja Luhanskin oblasteista) ja sen jälkeen on pistetty totaalisesti jäihin seuraavia asioita:

-pankkitoiminta ja rahaliikenne.
-junaliikenne, Donetskin alueelta ei pääse enää junalla länteen.
-eläkkeiden ja palkkojen maksut niissä tapauksissa joissa Ukrainan hallinnolla ei ole enää toimintaa miehitetyllä alueella.
-terveydenhuoltotoiminnasta vastaaminen ja sen seurauksena lääkkeitä saa viedä alueelle vain humanitäärisenä apuna.
-kaasun toimitukset.
-sähkö- ja energiahuollosta vastaaminen.

Tämän seurauksena elintarvikkeiden määrä on olennaisesti vähentynyt alueen kaupoissa ja nyt huomattavan suuressa osassa kauppoja tyhjennetään varastoja, mutta tavaratoimituksia Ukrainan puolelta ei enää ole tiedossa. Tästä tietty seuraa se, että elintarvikkeiden hinnat nousevat entisestään ja valikoima pienenee kaiken aikaa.

Sähkökatkoja on jo tähän mennessä ollut kiitettävällä tapaa, tällä viikolla suuri osa Donetskia on ollut ilman sähköä 1-2 päivää. Jatkossa sähkökatkojen määrä kasvanee olennaisesti sähköhuollosta luopumisen seurauksena. Alueen omilla voimalaitoksilla ei ole kapasiteettia huolehtia koko monimiljoonaisen alueen sähkö- ja energiahuollosta. Ja kaasutoimitusten loppumisen (tai heikkenemisen) seurauksena on se, että laajoja alueita jää ilman lämmitystä tai ruoanlaittomahdollisuuksia.

Moskovassa ei ilmeisesti uskottu, että Ukrainalla on rohkeutta tähän ja niinpä Moskovan suunnalla ollaan ihmeissään, koska miljoonat alueen asukkaat kääntyvät Venäjän suuntaan halutessaan parempia elinolosuhteita alueellaan, jonka itsenäisyyttä osa toivoi ja vaati - mutta joka ei todellisuudessa pärjää ilman Ukrainan apua. Separatistien valvomilla alueilla katseet kääntyvätkin entistä useammin Putinin suuntaan - moni toivoo ihmettä, mutta moni ymmärtää ettei sitä ole tulevana talvena tulossa.

vlad.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
On tainnut Ukrainan presidentti vetää hatusta marraskuussa sellaisen kanin, joka onnistui yllättää Moskovan monella tapaa.
Ukraina oppi nopeasti pelin hengen. Kuten Venäjä-ketjussa raapustin, pakottaa Ukraina Venäjän taustalla häärivän kummisedän asemasta ja jää(h)tyneen konfliktin ylläpitäjästä aktiiviseksi toimijaksi.

Venäjän tilanne vaikuttaa - kuten @vlad totesi - yllättäneen täysin. Jos maa on aiemmin kiskonut kapinallismarionettien naruja ja pedannut liikkeensä ennakkoon, on Venäjä nyt improvisoiva osapuoli. On eri asia lähettää toiseen maahan 30 kuorma-autoa kuin järjestää isojen väkijoukkojen energia- ja ruokahuolto. Jos Venäjä ei toimi, kapinallisalueilla syntyy levottomuuksia ja väkijoukkojen hallinta vie kapinallisten voimat. Käytännössä Venäjä on pakotettu tekemään siirtonsa ja tämä merkinnee lännen lisäpakotteita.

Jostain uutislähteestä painoin mieleeni väitteen, jonka mukaan kapinalliset aiheuttaisivat Venäjän armeijalle harmaita hiuksia varastamalla kuormastoista öljyä ja myymällä sitä eteenpäin. Sama lähde väitti kapinallisten riveistä tapahtuneen karkaamisia talven hiipiessä rintama-alueelle. Oli miten oli, kapinallisten kourissa oleville talvesta on tulossa pitkä. Heistä on tullut tahtomattaan kansainvälisen politiikan pelinappuloita.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Oli miten oli, kapinallisten kourissa oleville talvesta on tulossa pitkä. Heistä on tullut tahtomattaan kansainvälisen politiikan pelinappuloita.
Tahtomattaan ja tahtomattaan. Vapaaehtoisinahan ne ryssän sotilaat sinne rynnistivät, ryssien ilmoituksen mukaan. Ja heitähän ne kapinalliset suurimmaksi osaksi ovat.

Tietysti, jos oletetaan, että varismiehet lähetettiin sinne suostumutta kysymättä, ollaan taas uusien kysymysten äärellä.

Tämä on hieno käänne, mitä olisin toivonut jo tietysti aiemminkin mutta toisaalta näin talven kynnyksellä ryssille jää paska nakki käteen - aikaa hoitaa infraa on vähemmän.

Tänään lähtee tästä tuvasta talvivaatteita läntiseen Ukrainaan. Mikäli teillä on paikkakunnalla henkilöitä jotka keräävät avustuksia, uskoisin lämpimillä Suomen talveen suunnitelluilla vaatteilla olevan kysyntää, vaikkei olisi uusinta kuosia. Muistakaa vain varmistaa, että menevät ukrainalaisille eikä ryssän miehittäjille, he saavat varusteensa joka tapauksessa kotimaaltaan. Toki, loputonta varmuuttahan pääteasemasta on mahdotonta saada Ukrainan tilanteen myötä, mutta täällä meidän päässä tilaajavastuutarkastus kannattaa suorittaa.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Tahtomattaan ja tahtomattaan. Vapaaehtoisinahan ne ryssän sotilaat sinne rynnistivät, ryssien ilmoituksen mukaan. Ja heitähän ne kapinalliset suurimmaksi osaksi ovat.
Tarkoitin siis "kapinallisten kourissa" olevilla ihan tavallisia ihmisiä, jotka kohtaavat talven myötä yhä kovemmat elinolot. Fakta kun on, että ne joilla on tällaisessa konfliktissa aseet, on todennäköisesti ruokakaappi täydempi ja lämpöisemmät olot kuin aseettomilla siviileillä. Kaikki kapinallisalueilla elävät eivät taatusti symppaa nykymenoa, vaikka eivät voi sitä väkivallan pelossa julkisesti ilmaista.

Tekstiäni voi ehkä tulkita niin, että symppaisin kapinallisia jollain tapaa. Näin ei ole - he ovat soppansa itse keittäneitä opportunisteja. Toki joukossa on varmasti järkiinsä tulevia/tulleita, jotka tajuavat millainen rosvojoukko toimintaa ohjaa ja mihin kehitys on johtamassa. Karkaamiset eivät siten yllätä, luultavasti mielivalta ulottuu parhaaseen stalinilaiseen tyylin myös kapinallisten keskuuteen mielivaltana ja simputtamisena.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tarkoitin siis "kapinallisten kourissa" olevilla ihan tavallisia ihmisiä, jotka kohtaavat talven myötä yhä kovemmat elinolot. Fakta kun on, että ne joilla on tällaisessa konfliktissa aseet, on todennäköisesti ruokakaappi täydempi ja lämpöisemmät olot kuin aseettomilla siviileillä. Kaikki kapinallisalueilla elävät eivät taatusti symppaa nykymenoa, vaikka eivät voi sitä väkivallan pelossa julkisesti ilmaista.

Voisin ilmaista asian siten, että osuit maalipuiden väliin.

Tosiasia kun on se, että Venäjän suunnalta tuleva humanitäärinen apu jaetaan pääsääntöisesti hyvin tiukan seulan mukaan ja tässä tapauksessa etusijalla ovat separatistit ja heidän läheiset tukijansa, muut saavat sitten osansa ja he jotka tavalla tai toisella ovat avoimesti puhuneet tai toimineen kansantasavaltaa vastaan jäävät nuolemaan näppejään. Näin kävi ystäväni sisarelle (asuu Donetskissa) ja joillekin muille työntekijöille, jotka jäivät ilman työpaikalla jaettuja elintarvikeavustuspaketteja, koska olivat kritisoineet separatisteja ja heidän toimintaa, sekä Venäjää. Donetskin kansantasavallan alueella on parempi pitää kieli kurissa, niin selviytymismahdollisuudet ovat olennaisesti suuremmat.

(Olen nähnyt useita Donetskissa syksyllä kuvattuja videoita, joissa separatistit pahoinpitelevät tai ampuvat ihmisiä, jotka eivät tottele heitä tai yrittävät pitää kiinni oikeuksistaan - pahimmillaan tilanteet ovat eskaloituneet siten, että sivullisia on ryhdytty pahoinpitelemään ja uhkailemaan, jotta he pitäisivät "turpansa" kiinni).

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Suomi sai tänään suhteellisen runsaasti näkyvyyttä Ukrainassa espreso.tv:n näytettyä georgialaisen talvisota-dokumentin ja epäilemättä Ukrainan kriisillä - sodalla separatisteja ja Venäjää vastaan - oli merkitystä siihen, että näin talven koittaessa juuri oikeana päivänä dokumentti näytettiin ukrainalaisille. (Dokumenttia varten oli haastateltu suomalaisia historioitsijoita sekä veteraaneja, lisäksi näytettiin runsaasti mielenkiintoista kuva-aineistoa - sellaista johon en aiemmin ollut törmännyt).

vlad.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Suomi sai tänään suhteellisen runsaasti näkyvyyttä Ukrainassa espreso.tv:n näytettyä georgialaisen talvisota-dokumentin ja epäilemättä Ukrainan kriisillä - sodalla separatisteja ja Venäjää vastaan - oli merkitystä siihen, että näin talven koittaessa juuri oikeana päivänä dokumentti näytettiin ukrainalaisille.

Tiedätkö miten ukrainalaiset suhtautuvat tänä päivänä talvisotaan noin yleisesti? Puna-armeijan sotilaista kun tuossa neuvostoliittolaisittain "pienessä rajakahakassa" merkittävä osa oli ukrainalaisia. Oletettavasti nuoremmat sukupolvet ja länsimielisemmät tietävät asioiden todellisen laidan, kun taas vanhempi ikäluokka ja etenkin venäläismielisempi sellainen ei juurikaan sodan todellista luonnetta tiedosta?
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Tiedätkö miten ukrainalaiset suhtautuvat tänä päivänä talvisotaan noin yleisesti? Puna-armeijan sotilaista kun tuossa neuvostoliittolaisittain "pienessä rajakahakassa" merkittävä osa oli ukrainalaisia. Oletettavasti nuoremmat sukupolvet ja länsimielisemmät tietävät asioiden todellisen laidan, kun taas vanhempi ikäluokka ja etenkin venäläismielisempi sellainen ei juurikaan sodan todellista luonnetta tiedosta?

Surullisen kuuluisa 44. divisioona ainakin oli ukrainalainen. Karua hommaa, ymmärtääkseni kyseinen poppoo organisoitiin uudelleen kesällä 1941 ja joutui uudelleen tuhotuksi, tällä kertaa saksalaisten toimesta.

Minun ymmärtääkseni Talvisota on suhteellisen tunnettu asia näissä Venäjän rajamaissa, olen henk.koht jutellut yhden ukrainalaisen ja yhden georgialaisen kanssa ja he kyllä perusasiat tästä sodasta tiesivät.

Talvisodasta voimme olla ylpeitä, ehkä paras esimerkki siitä, että itäisen roistovaltion kaikkiin vaatimuksiin ei tarvitse joka kerta suorilta käsin suostua.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tiedätkö miten ukrainalaiset suhtautuvat tänä päivänä talvisotaan noin yleisesti? Puna-armeijan sotilaista kun tuossa neuvostoliittolaisittain "pienessä rajakahakassa" merkittävä osa oli ukrainalaisia. Oletettavasti nuoremmat sukupolvet ja länsimielisemmät tietävät asioiden todellisen laidan, kun taas vanhempi ikäluokka ja etenkin venäläismielisempi sellainen ei juurikaan sodan todellista luonnetta tiedosta?

Vastaaminen on sikäli hiukan haasteellisempaa, koska tuntemani ukrainalaiset (tai Ukrainassa asuvat venäläiset) ovat syntyneet ja kasvaneet aikuisuuteen Neuvostoliitossa, joten heille talvisota oli "rajakahakka luoteisrajalla", joten käsittely liene sen mukaista. Eli vaatii siis selkeää oma-alotteillisuutta tai harrastuneisuutta, jotta kykenee muodostamaan selkeämmän kuvan talvisodasta, jatkosodasta nyt puhumattakaan.

Kesällä Kiovassa jutustelin ukrainalaisen kanssa, joka oli äärinationalisti ja hän tiedosti Suomen käyneen sotia Neuvostoliittoa vastaan ja taistelleen Saksan rinnalla Neuvostoliittoa (tai Venäjää) vastaan Saksan sotaretken aikana, ja hänestä toiminta oli täysin luonnollista ja luontevaa ja hän tuntui ymmärtävän sen miksi Suomi valitsi liittolaisuuden Saksan kanssa (hän piti Suomen ja Saksan suhdetta liittolaissuhteena samaan tapaan kuin Saksan ja Romanian etc. valtioiden välisiä suhteita). Hän myös harmitteli kovin sitä, että Stalinin Neuvostoliitto oli voittajien puolella.

Pitänee joku hetki jutella paremmin talvisodasta ystäväni kanssa, ja udella häneltä kuinka asiaa käsiteltiin 70- ja 80-luvun neuvostoliittolaisessa koululaitoksessa.

***

Laitetaan oheen video Donetskista, censor.net.ua: http://censor.net.ua/video_news/314367/boeviki_vedut_ogon_iz_gradov_v_jilom_kvartale_donetska_video

Oheisessa vast' ikää kuvatussa videossa separatistien BM-21 Grad -raketinheitin tuliasemassa aivan kerrostalojen kupeessa. Ei siis kannata ihmetellä jos/kun ATO:n joukkojen tykistön vastaisku saattaa tuottaa siviilitappioita. Kyseinen paikka sijaitsee suhteellisen lähellä ystäväni kotia, tai kotia josta hän lähti evakkoon elo-syyskuun vaihteessa.

vlad.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Laitetaan oheen video Donetskista, censor.net.ua: http://censor.net.ua/video_news/314367/boeviki_vedut_ogon_iz_gradov_v_jilom_kvartale_donetska_video

Oheisessa vast' ikää kuvatussa videossa separatistien BM-21 Grad -raketinheitin tuliasemassa aivan kerrostalojen kupeessa. Ei siis kannata ihmetellä jos/kun ATO:n joukkojen tykistön vastaisku saattaa tuottaa siviilitappioita. Kyseinen paikka sijaitsee suhteellisen lähellä ystäväni kotia, tai kotia josta hän lähti evakkoon elo-syyskuun vaihteessa.

vlad.
Eipä taida tosiaan ryssiä paljon kiinnostaa jos ukrainalaisten kerrostaloihin osuu tykistötuli. Odotan mielenkiinnolla selvitystä siitä, kuinka tämä on CIA:n vika.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Eipä taida tosiaan ryssiä paljon kiinnostaa jos ukrainalaisten kerrostaloihin osuu tykistötuli. Odotan mielenkiinnolla selvitystä siitä, kuinka tämä on CIA:n vika.

Tänään saamani tiedon mukaan viimeisen parin kolmen päivän aikana tykistö- ja varsinkin raketinheitintulitus (pääasiassa BM-21 Grad) on ollut jatkuvaa ja paikoin hyvinkin voimakasta separatistien hallinnoimilla alueilla etenkin Donetskin länsi- ja luoteisosissa kohdistuen ATO:n hallinnoimille alueille. Eli eiköhän siellä ole sijoitettu runsaahkosti kalustoa aivan asutuksen vierelle - pihoille ja kujille. Ja mikäli merkit pitävät paikkansa niin tuliasemat ovat "kiinteitä" eli kalusto ei välttämättä poistu niistä tulituksen jälkeen vaan pysyttelevät asemissa, mitä suurimmalla todennäköisyydellä luottaen siihen etteivät ATO:n joukot kovinkaan helposti vastaa tulitukseen, joka tulee keskeltä asutusta. Toisinaan ATO:n joukot vastaavat tulitukseen, jonka jälkeen saamme sitten lukea venäläismedioiden uutisoimana ATO:n tykistökeskitysten tappaneen siviilejä.

vlad.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös