Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 110 314
  • 6 874
K

kiwipilot

Vaikka asia on tällä hetkellä täysin irrelevantti niin Krim jää satavarmasti Venäjälle: niin kauan kuin Putessa henki pihisee ja silovikit valtaa pitävät Krimin asemasta tuskin neuvotellaan. Sitäpaitsi kyse on tulitauosta - ja hyvin huterasta sellaisesta. Tuosta on vielä todella pitkämatka kestävään rauhansopimukseen.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
En usko, mutta toivon, että myös Venäjä vetäytyy. Mitäs Krim? Jää nyt sitten Venäjälle?

Asian voi sanoa hyvin lyhyesti: de facto Krim tulee olemaan osa Venäjää halusivatpa ukrainalaiset sitä tahi eivät.

Näen mahdottomana ajatuksena, että Venäjä luovuttaisi alueen takaisin Ukrainalle kaiken tämän jälkeen. Toisaalta kuten olen ketjussa todennut, minusta Ukrainan ei kannata ottaa aluetta vastaan vaikka Venäjä sitä tarjoaisikin - ei edes siinä tapauksessa, että Venäjälle tulee johtoon länsimaista demokratiaa kannattava johtaja, koska on olemassa riski sille, että johtajan vaihtuessa Krimin asemaa aletaan jälleen harkitsemaan uudelleen.

Niin ikävältä kuin se tuntuukin sanoa, niin rationaalisesti ajateltuna nyt on parempi kehittää Ukrainaa ilman Krimiä kuin haaveilla sitä takaisin.

vlad.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
13 minuuttia tulitaukoon, en pidätä hengitystä tai järjestä rauhankekkereitä. Todennäköisintä (liki varmaa) on, että venäläisten touhut jatkuvat entiseen malliin ja putler ilmoittelee jokatoisessa puheessa ettei venäläisiä ole Ukrainassa koskaan ollutkaan ja jokatoisessa väläyttelee että jos ei resistanssi lopu, niin se on nuket ilmassa Kiovaa kohti. On se hieno mies.

edit.
Olen tässä useampaankin otteeseen miettinyt, että on ne kyllä kremlin rosvoparonit keksineet upean häiveteknologian. Ihan sama miten helvetisti on sotilaita valloittamassa naapurimaata, niin sanotaan vaan että "ei oo meiän" ja länsijohtajat uskovat. No toivottavasti eivät usko enää kovin kauaa ja saataisiin niitä oikeasti tuntuvia vastatoimia kremlin paskiaisten kiusaksi.
 
K

kiwipilot

Olen tässä useampaankin otteeseen miettinyt, että on ne kyllä kremlin rosvoparonit keksineet upean häiveteknologian. Ihan sama miten helvetisti on sotilaita valloittamassa naapurimaata, niin sanotaan vaan että "ei oo meiän" ja länsijohtajat uskovat. No toivottavasti eivät usko enää kovin kauaa ja saataisiin niitä oikeasti tuntuvia vastatoimia kremlin paskiaisten kiusaksi.

Jos asia on todella noin 'yksoikoinen' kuin Iivana antaa ymmärtää niin eikö samalla logiikalla jokin kolmas osapuoli voisi lähettää joukkoja Ukrainaan häätämään nämä "ei oo meiän" -terroristit? Siinä olisi Putikan rosvojoukolla ihmettelemistä...
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Hienosti tuo veli Venäjältä sai hämmennettyä NATO:n huippukokousta ja samalla torpattua uudet pakotteet. Tämä "tulitauko" on vain keino vahvistaa ryssän asemaa Ukrainassa ja häiritä NATO:n kokousta kaikella mahdollisella tavalla. Ensi viikolla viimeistään meno jatkuu taas täydellä höyryllä.

Venäjä varoittaa jo: Kaksi asiaa uhkaa rauhaa| Iltasanomat.fi

Ja Virossa siepattu suojelupoliisin edustaja Venäjälle....
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tuliko jäätynyt kriisi vai jatkuuko sota?

Minusta vaikuttaa siltä, että Poro sopi tulitauon heti kun mahdollista ja tämä viittaa Ukrainan voimavarojen sodan osalta olevan heikoissa kantimissa.

Hyvin paljon mahdollista, että Ukrainan johdossa ymmärrettiin tilanteen olevan niin akuutin, että tulitauko oli parempi solmia nyt kuin jatkaa sotimista, jonka seurauksena rintama olisi mahdollisesti sortunut.

Kesäkuun tulitauon aikana Ukraina sai koordinoitua joukkonsa uudelleen ja sen päätyttyä aloitettua offensiivit itään. En sano, että tämän tulitauon tarkoitus on sama, mutta voi olla, että nyt on tarkoitus koota rivit ja vahvistaa puolustusta avainsektoreilla ja näin pyrkiä pysäyttämään separatistien ja venäläisten mahdollinen eteneminen.

Suoraan sanoen en usko, että tulitauko tulee olemaan pysyvä ja pitävä vaan jo tulevan viikonlopun aikana se rikotaan useammankin kerran, eri asia on kuitenkin se, että seuraako rikkoutumisista välitön sotatoimien laajamittaisempi jatkaminen vai pysyttäydytäänkö saavutetuissa asemissa. Separatistien ja venäläisten kannalta olisi parempi, että tulitauko rikkoutuisi ja rikkojana olisivat ukrainalaiset ja näin he voisivat jatkaa sotatoimia entiseen malliin.

vlad.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ukrainan ja sotilasliitto Naton suunnittelemat yhteiset sotaharjoitukset uhkaavat rauhankehitystä, Venäjän ulkoministeriö ilmoitti perjantaina.
------------------
Venäjän ulkoministeriön mukaan myös Nato-johtajien huippukokouksessa käyttämä retoriikka uhkaa Ukrainan rauhankehitystä.
Ven varoittaa jo: Kaksi asiaa uhkaa rauhaa - Ulkomaan uutiset - Ilta-Sanomat
Jos rauha rikkoutuu, niin syy on jo selvä.

Oikeesti, mikä näitä vaivaa. Ainakin lääkitys pitäisi tarkistaa.
 

Baldrick

Jäsen
Britannia: Pakotteet voidaan poistaa, jos tulitauosta tulee sopu

Eikös tällaiset kommentit pelaa juuri Putinin pussiin? Tulitauko ja jäätynyt konflikti, jolloin Länsi ei halua sotaa ja näin ollen Putin saa pitää Krimin, sekä pääsee irti talouspakotteista. Lopputuloksena Venäjän hieman kärsinyt talous, joka palaa kyllä ennalleen vuoden loppuun mennessä, kun Eurooppa syytää tavaraa ja rahaa, sekä koko konfliktin bonarina Venäjä saa pitää Krimin ja kenties osia itäisestä Ukrainasta. Eikö tuo Hammond tajua yhtään, miten Putin pelaa?
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Minusta länsi on ollut hyvin looginen alusta saakka: Ukraina ei ole EU:n tai Naton jäsen ja sen poliittinen järjestelmä on ollut melkoisen epävakaa. On ollut ihan selkeä periaate, ettei aseellisiin toimiin ryhdytä Ukrainan puolustamiseksi - sen sijaan muu tuki on ollut vahvaa, ja Venäjälle on tehty selväksi että sen järkyttävän vanhakantaiselle revansismille on kova hinta nykymaailman globaalissa taloudessa. Jos nyt käy niin että Ukrainan pääosa selvästi, voimakastahtoisesti ja yhtenäisesti suuntautuu länteen niin länsi on jäänyt tässä kisassa suuresti voitolle. No, voi olla, ettei edes miehittämätön Ukraina ole niin vahva, että pystyy pysymään Venäjän vaikutuspiirin ulottumattomissa, mutta sekin olisi hinta siitä, ettei maa ole täyttänyt edellytyksiä EU:n tai Naton jäseneksi. Ei täällä oikeutta saa ken ei itse sitä (ensin) hanki - maailma on siitä karu.
 
Viimeksi muokattu:
K

kiwipilot

Hienosti tuo veli Venäjältä sai hämmennettyä NATO:n huippukokousta ja samalla torpattua uudet pakotteet. Tämä "tulitauko" on vain keino vahvistaa ryssän asemaa Ukrainassa ja häiritä NATO:n kokousta kaikella mahdollisella tavalla. Ensi viikolla viimeistään meno jatkuu taas täydellä höyryllä.

Venäjä varoittaa jo: Kaksi asiaa uhkaa rauhaa| Iltasanomat.fi

Huoh. Kenenkä suulla tai puolesta ryssä nyt länkyttää, varsinkin kun eivät omien puheidensa ole edes konfliktin osapuoli?

Milloinkahan täällä Härmässä tajutaan millainen häikäilemätön rosvojoukko naapurissa on taas kerran vallassa?
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
FASlapsi ja Jari Porttila
Voi olla ketjussa jo useaan otteeseen mainittu, mutta ainakin Vlad voisi allekirjoittaneelle selventää, jos olen aivan väärässä.

Jälleen kerran tuli tavoista poiketen Ukraina uutisia katseltua, kun kerrankin jotain järkevää sieltä suunnalta lakaistiin; tulitauko uutinen.

Mitkä tuollaisen tulitauon mahdollisuudet on toteutua, kun käsittääkseni kummallakin osapuolella siellä taistelee erilaisia ryhmittymiä. Venäjän tukemien separatistien joukkohan on varsin hajallaan ja onhan siellä ryhmiä, jotka eivät ota käskyjä Moskovasta. Ainakin omiin korviin on kantautunut, ettei siellä Ukrainankaan puolella kaikki ole aivan linjassa.

Joka tapauksessa jotain järkevää sentään, vaikka edes hiukan.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ikävää olla ilonpilaaja, mutta minä en usko tulitauon kestävän (olen toki iloinen jos näin tapahtuu)

Puhtaan sotilaallisesti ajateltuna Venäjä on lähellä saada haltuunsa isompia alueita, mm. Mariupolin ehkä jopa Donetskin. En näe syytä jättää noita ottamatta ja sitten istuutua vielä parempien valttien kanssa neuvottelupöytään.

Valitettavasti näin. Minä näen tämän tulitauon samalaisena taktillisena operaationa, kuin vaikkapa aiempi "humanitäärinen saattue", joukkoje uudelleenryhmitys ja huolto on nyt tehtävissä.
 

Baldrick

Jäsen
Molemmat osapuolet syyttävät toisiaan tulitauon rikkomisesta Itä-Ukrainassa

Siihenpä tämä nyt taisi kyrvähtää, vaikka uutisen perusteella ei ole varmaa, että sota jatkuisi täysipainoisesti. Uutisessa siis kerrotaan Ukrainan joukkojen raportoineen kymmenen pamausta separatisteilta ATO-joukoille tulitauon alkamisen jälkeen. Toivottavasti tämä nyt pystytään kuitenkin hillitsemään, vaikka epätodennäköistä tuo on.
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Mitä itse olen tässä viimeisen muutaman viikon aikana koittanut tutustua vähän koko kriisin taustoihin, erilaisiin näkemyksiin siitä sekä pohtinut syntyjä syviä, niin veikkaisin akuutin voimankäytön vaiheen olevan nyt takana päin, vaikka erinäistä tapahtumaa ja draamaa varmasti piisaa jatkossakin.

Venäjä lähti matsiin pahasta tappioasetelmasta, tai siis ainakin omasta mielestään, mutta vei pelin kevyesti jatkoajalle. Nyt sitten vaan odotellaan, miten lopulta käy, kun Ukrainassa on ne vaalitkin tulossa ja kaikkea.

Putinin voitto varsinaisella peliajalla olisi edellyttänyt jonkinlaista vastavallankumousta Kiovassa. Mutta kun kerran tulitaukoon suostuttiin niin ilmeisesti nykyinenkin tilanne kelpaa. Ukraina on nyt todella heikko ja sellaisessa kaaoksessa, että kaikenlaiset nato & eurohömpötykset saattavat hyvikin jäädä "yllättäen" ohjelmasta toistaiseksi pois.

Yllä olevan näen koko homman avaimena. Uskon, ettei Putinia Donbas tai itäinen Ukraina kiinnosta pätkääkään, vaan oikeastaan päinvastoin. Nappaamalla ison palan venäjälle myönteistä Ukrainaa, ja jonka mukana olisi vieläpä tullut ihan mieletön kasa kaikenlaisia ongelmia (kapinat, jälleenrakennus, entisestään kiristyvät kansainväliset pakotteet ym. ym.) olisi hän varmasti menettänyt lopullisesti otteensa jäljelle jääneeseen Ukrainaan. Se olisi ollut nähdäkseni selkeä tappio.

Ja jos Donbas olisi kiinnostanut, niin eiköhän sen kanssa oltaisi yritetty edetä samalla aikataululla Krimean kanssa silloin kun Ukrainan armeija oli vielä käytännössä toimintakyvytön. Ja vittuako sitä nyt ilmeisen hyvässä voittoputkessa tulitaukoa sopimaan?

Nyt Putin pääsee kirist...anteeksi, neuvottelemaan sekasortoisessa tilassa olen Ukrainan kanssa siitä, miten edetään esimerkiksi sen tulliliittohomman kanssa ja millä ehdoilla kapinalliset eivät aloita uutta hyökkäystä täydellistä itsenäisyyttä vaatien maan itäosissa.

Strategisessa mielessä Kiovalta voisi olla oikeastaan ihan hyvä veto, siis jos perpetuaalisen "finlandizationin" tie ei kiinnosta, suorastaan työntää nyt kaikki ongelma-alueet venäjän syliin kansallisen eheyden nimissä. Mutta eipä mikään valtio semmoiseen rupea.

Ja kävi miten kävi, niin aikanaan Krimealle ei nyt ole Putinin pelkäämää NATO:n laivastotukikohtaa tulossa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tunnelmia Khersonin oblastista - "tykin kantaman" päässä Krimiltä.

Kokonaisuutena on todettava, että tunnelma alueella on aivan toisesta maailmasta verrattuna Donetskiin. Elämä on niin normaalia kuin se vain voi olla maassa jossa on tällä viikolla vielä sodittu ja jossa eletään nyt hyvin hataran tulitauon aikaa. Tietenkin tällä viikolla ystäväni on joutunut hoitamaan sellaisia käytännön asioista joita Donetskissa ollessaan hän ei voinut suorittaa. Ystäväni on saattanut pankkiasia ajantasalle ja hän on ostanut tavaroita henkilökohtaiseen käyttöön, sellaisia joita ei enää Donetskista ollut saanut kuin hyvin satunnaisesti jos laisinkaan. Kaiken tällaisen toiminan oheen aikaa on jäänyt myös kaupungilla kiertelyyn, meren rannallakin on tullut vierailtua - nauttimassa auringosta ja lämmöstä ja tuolloin myrskynneestä Asovan merestä.

Toisaalta ajatukset eivät kaikessa ole vielä tehneet pesäeroa Donetskiin - ne lipuvat tavattoman usein sinne ja sisko sekä ystävät siellä ovat mietteissä. Hiljaisuuskin tuntuu toisinaan oudolta, tai oikeammin sellainen elämä johon ei kuulu räjähdyksiä ja ammunnan ääniä. Mutta kokonaisuudessaan ystäväni kokee nyt suurta helpotusta ja nyt hän haluaa elää mahdollisimman normaalia elämää sen ajan mitä se on mahdollista. Mikä tärkeintä - nauttia ajatuksesta ja tunteesta, että voi kulkea ja mennä tarvitsematta pelätä tulevansa ammutuksi tai joutuvansa väkivallanteon kohteeksi.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
YLE:n mukaan Useita räjähdyksiä kuultu Mariupolin lähistöllä Itä-Ukrainassa.

"Itä-Ukrainassa kuultiin myöhään lauantai-iltana useita voimakkaita räjähdyksiä lähellä Mariupolin satamakaupunkia, kertovat uutistoimistot. Ukrainalaiset vapaaehtoisjoukot kertovat, että heidän tukikohtiinsa ammutaan Grad-raketteja.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ukrainan joukkojen hallussa oleva tarkastuspiste näytti olevan tulessa. Uutistoimisto Reuters kertoo, että yksi teollisuusrakennus, rekka ja bensa-asema paloivat lähellä Mariupolin kaupunkia.
" (lainaus YLE).

Kyseessä on ilmeisesti vakavin tulitaukorikkomus toistaiseksi, mutta näyttää siltä, että Ukrainan asevoimat tai vapaaehtoisjoukot eivät ole ryhtyneet vastatoimiin tai jos ovat ryhtyneet sellaisista ei ole tähän mennessä raportoitu.

BBC uutisoi, että Luhanskiin matkalla olleet Punaisen Ristin avustusrekat ovat kääntyneet takaisin kranaattitulen vuoksi.

Tällä hetkellä aletaan siis elää kriittisiä hetkiä sen suhteen, että pitääkö pysyväksi toivottu tulitauko todella vai alkaako se rakoilla laajemminkin. Tulitauon pienoinen rakoileminen voi pahimmassa tapauksessa olla merkki siitä, että osa separatistijoukoista ei ole enää kenenkään ulkopuolisen tahon kontrollissa - ei edes Putinin. Tähän viittaa myös se, että eilen uutisoitiin eräiden separatistiryhmittymien tavoitteena olevan edelleen täydellisen voiton ja alueellisen itsenäisyyden, ettei tyydytä saavutettuihin asemiin. Vaikea taasen kuvitella, että ukrainalaiset suostuisivat siihen, että separatistit saavuttavat alueilleen täydellisen itsenäisyyden - niiden asemasta voidaan kyllä neuvotella mutta Novorossijan syntyminen tuskin on asia, johon ukrainalaiset ovat valmiit suostumaan.

vlad.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Ukrainan fasistit ovat ilmeisesti jatkaneet kansanmurhan tekemistä ja Venäläiset ovat taas joutuneet ampumaan rauhan rakettejaan. Tai tässä tapauksessahan rauhaa rakastavalla venäjällä ei varmaankaan ole mitään osaa eikä arpaa sotatoimiin. Todennäköisemmin fasistit yritävät jotain provokaatiota. Eli kovin pitkään ei tämä tulitauko kestänyt.

Nostetaan taas ylös mainio sivusto, venäjän hyökkäyksen seuraamiseen.
http://liveuamap.com/e/2014/7-september-mariupol-under-attack--heavy-smoke-tanks-apcs?ll=47.11651847177793;37.73872375488301&zoom=8
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ukrainan konflikti vaatinut jo yli 3 000 kuolonuhria

Jumalauta! Nyt sopii vain toivoa että saavutetut hyödyt ovat sitten 3000 ihmishengen arvoisia...

Sotiessa tuppaa tulemaan kuolonuhreja, toinen vaihtoehto olisi ollut luovuttaminen ilman sotimista kuten Krimillä tehtiin, mutta se olisi merkinnyt vääjäämättä aluemenetyksiä ja pahimmassa tapauksessa sen lopputuloksen menettämistä mikä EuroMajdanin myötä saavutettiin.

Ukrainassa taistellaan yhtenäisyyden mutta monien mielestä myös itsenäisyyden puolesta. Hyvin monen mielestä itsenäisyyden puolesta taistellessa on oltava valmis uhrauksiin.

vlad.
 

Rixa88

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Hyvin monen mielestä itsenäisyyden puolesta taistellessa on oltava valmis uhrauksiin.
= Tää on paska maailma, mitä oikeen luulet... Pasi Viheraho oli perjantaina Pasiradion lähetyksessä täysin oikeassa siinä että ihmiset liikkuvat pitkälti vaistojensa varassa kun käsiteltiin koulukiusaamista. Viheraho sanoi, että esim. Afrikan savanneilla villieläimet tappavat toisiaan ravinnon takia. Sama vaistojenvaraisuus toistuu mielestäni ihmisten sotimisissa, ollaan eläinten tavoin valmiita vaikka hengen uhalla puolustamaan sitä omaa reviiriä. Eikai siinä, jos kutsu sotaan käy, niin ehkä silloin on parempi kuolla puolustaessaan maataan kuin elää maailmassa missä ihmismassojen tapaaminen on näinkin sallittua. Onhan se ajatus ikuisesta maailmanrauhasta kaunis ajatus mutta valitettavasti täysin utopiaa niin kauan kuin Putinin kaltaisia ihmisiä syntyy. Ai niin, mutta eihän Ukrainan kriisi/sota ollutkaan millään lailla Putinin tai Venäjän syytä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ukrainalaislähteiden mukaan konflikti (Venäjän aggressio) sen kuin vaan laajenee, nyt mennään jo Moldovassa.

Ukraina: nyt Moldovassa - Ulkomaat - Verkkouutiset

Modovassa on ollut ns. Transnistrian alueella jo vuosien ajan venäläisjoukkoja alueen paikallishallinnon tukena, joten tästä ei ole pitkä harppaus siihen, että toimintaa lisätään myös Dnestrjoen länsirannan puolelle, jos toiminta siellä todellisuudessa kovinkaan aktiivista sitten onkaan.

Keväällä taisin itse ketjussa veikata seuraavana mahdollisena "toiminta-alueena" operaatioita Moldovassa ja sitä kautta Venäjän aikomusta levittää aggressioitaan alueella. Tosin jo meneillään olevan Ukrainan kriisin ja sodan aikana keväällä huhti-toukokuussa Transnistrian puolelta pyrki Ukrainaan - lähinnä Odessan seudulle - pro-Russia-ryhmiä aiheuttamaan ongelmia ja näiden operaatioiden seurauksena Odessassa tilanne kärjistyi ja päättyi lopulta hyvin surullisesti mittavaan tulipalon ja sen myötä kymmeniin kuolleisiin pro-Russia-ryhmän jäseniin. Sen jälkeen tilanne stabioiloitui ja rauhoittui alueella.

vlad.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Paavo "Väykky" Väyryseltä tiukkaa asiaa blogissaan. Pakotteiden sijaan EUn, Yhdysvaltojen, ja Venäjän pitäisi yhdessä kriisin osapuolten kanssa etsiä "kestävä ratkaisu" tähän Ukrainan tilanteeseen. Pakotteet on kuitenkin liikaa.

Ihanko oikeasti Paavo näin pitäisi toimia? Jos et ole uutisia viime aikoina seurannut, niin voin kertoa että tätä on jo yritetty, mutta kun Venäjälle ei nyt vaan neuvottelut kelpaa. Niin kauan kuin tämä Itä-Ukraina on osa Ukrainaa niin Venäjä ei neuvottele yhtään mistään. Toki näennäisesti se on mukana neuvotteluissa ja vakuuttelee tekevänsä yhtä ja toista, mutta oikeasti tuo vain lisää joukkoja ja aseita Itä-Ukrainaan. On se hyvä, että meillä on poliitikot näin hyvin kartalla asioista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös