Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 110 433
  • 6 874

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Talven pikku hiljaa lähestyessä muutaman kuukauden kuluttua Vladimir vääntää kaasuhanat kiinni. Siinähän on sitten keski-eurooppalaisten kiva kärvistellä jos on parikymmentä astetta pakkasta niin sisällä kuin ulkonakin. Ainakin Ukrainassa voi olla aika vilu kun niiden velka Venäläisille taisi olla jo useampi Miljardi ?

Minkähän verran esim. Vladivostokissa on ns. uutisoitu että Presidentti tekee kaikkensa aloittaakseen uuden ison sodan ?
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Onkohan Ukrainalta odotettavissa mitään taktista vastaanottoa Mariupoliin saapuville Venäläisille, vai meinaavatko vain valmistella kaupunkia ja taistella niin kauan kuin pystyvät? En tiedä mitä se taktinen vastaanotto voisi olla, mutta kun tiedetään Venäläisten saapuminen jo hyvissä ajoin, niin jotain odottamatonta peliliikettä olisi ainakin mahdollista yrittää.

Tshetseenit päästivät Groznyin ensimmäisessä taistelussa aikoinaan venäläiset kaupunkiin, jossa nämä olivat sortuneet jopa juopottelemaan. Lopulta tshetseenit alkoivat tuhoamaan venäläiskolonnia tyyliin yksi ajoneuvo keulilta, toinen hänniltä, jolloin aiheutui kaaos ja verenvuodatusta venäläisten keskuudessa.

Tietty voisi ajatella, että venäläiset ovat ottaneet opikseen, mutta eihän noista koskaan tiedä, sama "ohjesääntö" panssarikolonnineen ja vapaustaiselijoineen on ollut Suomessa, Baltiassa ja Puolassa 1930-1940-luvuilla, Unkarissa ja Tsekkoslovakiassa 1950-1960-luvulla, Tshetseniassa 1990-luvulla, Georgiassa 2000-luvulla ja Ukrainassa 2010-luvulla.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ystäväni lähti eilen alkuillasta bussilla Donetskista Donetskin Jaltan kautta kohden Khersonin oblastia. Aamuyön tunteina sain viestin, jonka mukaan hän oli päässyt perille. Tuolloin töissä ollessani saatoin huokaista helpotuksesta!

Matkan alkutaipaleella Donetskista etelään vievällä tiellä oli ollut useita tarkastuspisteitä, ensin separatistien valvomia ja myöhemmin sitten ATOn joukkojen hallinnoimia. Matkan alussa matkustajille annettiin määräys pitää kännykät suljettuina siiheksi kunnes oltiin turvallisella alueella. Sen tarkemmin määräystä ei ryhdytty selittämään vaan annettiin käsky, jota kaikkien oletettiin noudattavan mukisematta.

Muutoin matka taittui ongelmitta poikkeuksena kuitenkin tilanne hiukan Donetskista etelään, jolloin ajoneuvosaattue joutui tulituksen kohteeksi - saattue ei välttämättä ollut varsinainen maali mutta tuolloin se kulki rintamalinjan poikki ja saattueen lähistölle osui useita kranaatteja ja ilmassa olivat "viheltäneet" luodit. Hetken bussissa matkustajat olivat olleet kauhuissaan ja osa lausui viimeisiä rukouksia ja kovin moni oli varma siitä, että se oli nyt siinä. Saattue kuitenkin pääsi jatkamaan matkaa ja pois rintamalta turvallisemmille alueille - tämän jälkeen ongelmia ei enää ollut ja myöhään illalla bussi saapui Donetskin Jaltaan, jossa ystäväni vaihtoi jonkin ajan kuluttua toiseen bussiin ja jatkoi sillä matkaa Khersonin oblastiin määränpäähänsä Genisheskin pikkukaupungin lähistölle.

Näiden viikkojen ja kuukausien myötä minullekin ehti muotoutua kovin eryislaatuinen suhde Donetskiin ystäväni välittämien viestien myötä, jolloin ensin sain kokea kriisin voimistumisen ja sen kääntymisen ensin hajanaisiksi yhteenotoiksi ja sitten lopulta jatkuviksi taisteluiksi. - Sodaksi.

Ystäväni ja lukuisten vierailuiden kautta Donetsk on käynyt minulle tutuksi, nyt mielessä tuntuu haikealta, koska jollain muotoa mieltää menettäneensä jotain - mahdollisesti - lopullisesti. Elokuussa 2013 vierailin viimeksi kaupungissa ja tänä kesänä oli tarkoitus vierailla siellä uudelleen mutta se muuttui sitten vierailuun Kiovaan tunnetuista syistä johtuen. Nyt mietin millainen mahtaa olla kaupungin tulevaisuus ja onko minulla enää sijaa siinä? Jos se jää osaksi Ukrainaa - on varmasti, mutta entäpä jos joku surullinen päivä Novorossija toteutuu ja Donetsk lakkaa olemasta osa Ukrainaa - onko minulla tai ystävälläni enää mahdollisuutta tai halua vierailla siellä? Entäpä millaiset tuntemukset ystävälläni ovat hänen joutuessa jättämään Donetskiin siskonsa eron voidessa venyä kovinkin pitkäksi...

Voidaan siis todeta, että toistaiseksi Donetsk on vaiennut - mahdollisesti jopa lopullisesti!

vlad.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mahtavaa kuulla ystäväsi olevan kunnossa, vlad! Välitä terveisiä hänelle. Vaikka emme tunnekaan häntä henkilökohtaisesti, niin olet kertonut meille hänen kauttaan asioiden oikeasta laidasta niin elävästi, että uskoisin jokaiselle tätä ketjua aktiivisesti seuraavalle on muodostunut jonkinlainen suhde tähän meille henkilökohtaisesti tuntemattomaan, mutta silti jotenkin tuttuun donetskilaiseen. Välittämiesi kertomusten perusteella ymmärtää hyvin sen, mitä eurooppalaiset poliitikot eivät uskalla myöntää: Ukrainassa on sisällissota, johon Venäjä osallistuu avoimesti.

Ystävällesi kaikkea hyvää. Päätös lähteä kotoa ei varmasti ollut helppo. Siitä huolimatta se oli varmasti oikea.
 

JoharinCrosby

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HIFK Fotboll
Kuten olen tämän Ukrainan kriisin aikana todennut jossain ketjussa, Venäjällä ei ole Itämeren alueella operatiivista kysyä laajamittaisin maihinnousuihin - keskikokoisia maihinnousualuksia on vain muutama kpl ja niitä tukemassa jokunen pienempi alus, joilla ei voida suorittaa operaatioita kovemmissa tuuliolosuhteissa. Käytännössä tilanne on se, että Venäjän Itämeren laivaston yksiköt voivat korkeintaan tukea operaatiota omilla joukoillaan, se ei voi olla sen iskuosaston selkäranka.

Laajamittaiset maihinnousut suoritettaisiin kaikella mahdollisella kelluvalla, joten kyllä Venäjän itämeren laivastolla olisi kapasiteettia tähän. Itse maihinnousu toteutettaisiin useassa portaassa.

Maihinnousu itsessään on erittäin riskaabeli suoritus, erinomaisen rannikkopuolustuksen takia ja käyttötarkoitus, lähes poikkeuksetta, olisi merikoukkaus rintamalinjojen taakse.
 

TAM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
Tässä Medium.comin ansiokkaassa tekstissä veikkaillaan Latviaa.

Hyvä kirjoitus muutenkin. Jos ei englannin kieli taitu, niin pääpointit ovat siinä, että Natolla on sormi suussa ja ideat 80-luvulla, kun taas Venäjä on temppukirjaansa päivittänyt Putinin aikana. Punakoneen epälineaariseen epäsotaan on vaikea vastata, kun venäläisten sotatoimet ovat sellaista venkoilua, että käytännössä mitkään perinteiset vastatoimet (sodankäynnin tai diplomatian saralla) eivät oikein toimi.
Jutussa myös avataan sitä, miten Venäjän uuteen sotilasdoktriiniin kuuluu ensin propagandaryöpytys kohdemaassa. Russia Today ja paikalliset Johan Bäckmanit käyvät kiivaina, luodaan eri etnisten ryhmien välille kiilaa, käytetään keppiä ja porkkanaa jne. Vasta viimeisenä keinona tulee pienien vihreiden miesten heittely naapurimaan metsille, pelloille ja tienvarsille.

Yllä mainittu Latvia on tähän jo herännyt. Maassa on myös herännyt aiheellinen pelko, että onko Venäjän epälineaarinen sota jo jossain määrin alkanut Baltiassa.

Nyt kun NATO päätti näiden "keihäänkärkijoukkojen" muodostamisesta Eurooppaan, niin tuli heti tämä artikkeli mieleen. Eli NATO jatkaa sillä 80-luvun linjalla, kuten artikkelissa mainitaan. Toki kyseessä kai muutenkin lähinnä symbolinen ele, jotta osoitetaan, ettei ihan vain istuskella tumput suorina. Venäjän toimiin en usko tuolla joukolla olevan minkäänlaista vaikutusta.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Niin, sisäistä orkestoroitua kansannousua on vähän vaikea natovoimin pysäyttää... Mitä nyt toki vihreitä miehiä nähtäneen vähemmän. Varsinkin arabikevään jälkeen kyseinen operaatio on paljon helpompi naamioida mielenosoituksiksi kuin aiemmin.

Kohudesantin ja sen kaverin (Jon jotain) mukaan suomessakin puhkeaa kymmenen vuoden sisällä sisällissota. Liekö jo nyt ovat niitä epäsuoran hyökkäyksen siemeniä istuttamassa täälläkin.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Niin, sisäistä orkestoroitua kansannousua on vähän vaikea natovoimin pysäyttää... Mitä nyt toki vihreitä miehiä nähtäneen vähemmän. Varsinkin arabikevään jälkeen kyseinen operaatio on paljon helpompi naamioida mielenosoituksiksi kuin aiemmin.

Kohudesantin ja sen kaverin (Jon jotain) mukaan suomessakin puhkeaa kymmenen vuoden sisällä sisällissota. Liekö jo nyt ovat niitä epäsuoran hyökkäyksen siemeniä istuttamassa täälläkin.

Tämä epälineaarinen sota vaatii kuitenkin sopivat olosuhteet, mistä tärkein on voimakas venäläisvähemmistö keskittyynä alueellisesti lähelle Venäjän rajaa. Toinen tärkeä asia on kansallinen hajaannus. Suomi ei täytä kumpaakaan näistä, joten epälineaarinen sota ei Suomea vastaan toimi. Virossa Narvan alue on riskaabelimpi alue, mutta Virossa kansallinen yhtenäisyys on hyvä. Latvia sen sijaan on otollisempi alue, tosin sielläkin puuttuu selkeä yhtenäinen tukialue kun venäläiset ovat ripoteltuina pitkin teollisuuskaupunkeja. Mutta en jaksa uskoa että Venäjä ryhtyy NATO-maata vastaan epälineaariseen sotaan. Todennäköisesti Ukrainan jälkeen listalla seuraavana on Suomen pelottelu ja pyrkimys estää Suomen liittyminen NATOon.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Todennäköisesti Ukrainan jälkeen listalla seuraavana on Suomen pelottelu ja pyrkimys estää Suomen liittyminen NATOon.

Hyvinkin mahdollista. Itse epäilisin myös Abhasian ja Etelä-Ossetian kysymysten lopullista ratkaisua. Siis kansanäänestyksiä ja liittämistä Venäjään. Transnistriassa saatetaan myös suorittaa samanlainen operaatio, jolloin "Kiovan fasistijunttaa" on helpompaa painostaa myös lännestä käsin.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Vladin ystävä pääsi turvaan, hieno juttu. Vaikka Donetsk vaikenee, niin olisi mielenkiintoista kuulla tuntoja myös rintaman takaa.

Ukraina varoittaa sodasta: iltis
Onkohan tämän takana mitään muuta kuin Putinin uho Ukrainan valtaamisesta 2 viikossa?

Niin, sisäistä orkestoroitua kansannousua on vähän vaikea natovoimin pysäyttää...
Jos kansa ei ole takana ja virkamiehet ml poliisi pysyy lojaaleina, niin on todella vaikea orkesteroida kansannousua. Näyttäviä mielenosoituksia toki saa esim meidän venäläisistä maahanmuuttajista, mutta siinä se.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Kun on ilmeistä, ettei EU:lla tai USA:lla ole halua puuttua tosissaan (edes taloudellisin keinoin) Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan, jäljelle jää kansalaisaktivismi. Eurooppalaisten pitäisi tässä tilanteessa äänestää lompakollaan eli:

1. boikotoida kaikkia venäläisiä tuotteita

2. boikotoida kaikkia venäläisomistuksessa olevien yritysten tuotteita

3. boikotoida niiden maiden tuotteita, jotka vievät EU:n pakotteiden alaisia tuotteita Venäjälle. Jos esim. Brasilia vie elintarvikkeita Venäjälle ja auttaa siten Putinin hallintoa jatkamaan valitulla tiellä, tulee eurooppalaisten kansalaisten boikotoida kaikkia brasilialaisia tuotteita.

Suomessa voisi esimerkiksi alottaa boikotoimalla Teboil-huoltoasemia, jotka omistaa Lukoil (fyrkat suoraan Putinille ja lähipiirille), boikotoimalla Jokereita ja KHL:aa kaikilla tasoilla, jne. jne.

Niin ja Vlad, pyydä ystävääsi jatkamaan raportointia tunnelmista Ukrainassa. Jatkoaikalaiset ovat olleet etuoikeutettuja saadessaan suoraa tietoa tapahtumien keskipisteestä. Kuten joku jo sanoikin, myös "kotirintaman" uutiset kiinnostavat.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Jokerit ei ole kokonaan venäläinen firma ja muutenkin täysin merkityksetön taloudellisessa mielessä, joten eiköhän jätetä se suosiolla ulkopuolelle. Menee muuten keskustelu ja huomio väärään asiaan. Lukoil sitä vastoin boikottiin.
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Jokerit ei ole kokonaan venäläinen firma ja muutenkin täysin merkityksetön taloudellisessa mielessä, joten eiköhän jätetä se suosiolla ulkopuolelle. Menee muuten keskustelu ja huomio väärään asiaan. Lukoil sitä vastoin boikottiin.

Ei täysin mutta Areena, anteeksi Arena jossa se pelaa on. Eli kaikki tapahtumat kyseisessä hallissa boikottiin, esim. Il Divo sekä Roxetten, Lenny Kravitzin ja Matin & Tepon -keikat.

Ja jos käytte lädisaarella katsomassa fudista niin älkää ostako lippuanne venäläisoligarkki Roman Abramovitšin omistaman Chelsean peliin.
 
Viimeksi muokattu:

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Television kautta aloin seuraamaan tätä Ukraina-keskustelua Eduskunnassa. Aika kujalla oli joku demarien naisedustaja (nimi ehti vilahtaa ohi), hänen näkemyksensä mukaan pitää aloittaa ja saada aikaiseksi kunnon neuvottelut Venäjän ja Ukrainan välille ja sitten Venäjä lopulta "palauttaa Krimin". hymiö
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Jokerit ei ole kokonaan venäläinen firma ja muutenkin täysin merkityksetön taloudellisessa mielessä, joten eiköhän jätetä se suosiolla ulkopuolelle. Menee muuten keskustelu ja huomio väärään asiaan. Lukoil sitä vastoin boikottiin.

Toisaalta hallin ja joukkueen osaomistus on aika kiinteästi yhteyksissä Putiniin ja tämän lähipiiriin. Eikä tuota varmaan hyvää hyvyyttään ostettu suomalaista kiekkoa tukemaan vaan lähinnä laajentamaan liigaa, jolla on omat Venäjän politiikkaa palvelevat propagandistiset tarkoituksensa. Mutta sinällään aika pieni taloudellinen merkitys, mutta vähemmän rahaa tuohon kannetaan suomalaisten pussista ja mitä enemmän rahaa lähtee venäläisten pussista niin sitä parempi. Lukoilit ja Gasumit ilman muuta boikottiin.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Television kautta aloin seuraamaan tätä Ukraina-keskustelua Eduskunnassa. Aika kujalla oli joku demarien naisedustaja (nimi ehti vilahtaa ohi), hänen näkemyksensä mukaan pitää aloittaa ja saada aikaiseksi kunnon neuvottelut Venäjän ja Ukrainan välille ja sitten Venäjä lopulta "palauttaa Krimin". hymiö
Eiköhän siitä sitten löydetty rauhanvälittäjä maiden välille.
 
K

kiwipilot

Television kautta aloin seuraamaan tätä Ukraina-keskustelua Eduskunnassa. Aika kujalla oli joku demarien naisedustaja (nimi ehti vilahtaa ohi), hänen näkemyksensä mukaan pitää aloittaa ja saada aikaiseksi kunnon neuvottelut Venäjän ja Ukrainan välille ja sitten Venäjä lopulta "palauttaa Krimin". hymiö

Helvetin hienoa, että meillä on noinkin aikaansaavia ja osaavia kansanedustajia! Vai että pitäisi saada ihan kunnon neuvottelut asian tiimoilta. Missähän tyhjiössä nämä tyypit oikein elävät? Ilmeisesti jossain vitun Toivotaan toivotaan -maailmassa missä jengi laulaa We are the worldia käsikädessä ja sitten tehdään rauha.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Joku jo aiemmin kommentoikin sarkastiseen sävyyn venäläisten tuotteiden boikotointia ja yhdyn tuohon näkemykseen.

Eli voinpa aika huoletta jatkaa nykyisellä tielläni, kunnei tuosta maasta tule yhtään mitään kelvollista. Suolakurkkua, metwurstia ja viinaa saa ihan kotimaisenakin.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Venäläisiä tuotteita on hankala boikotoida, kun sieltä ei oikein tule mitään. Bensaa on pakko ostaa ja se taitaa joka paikassa olla itäistä.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Venäläisiä tuotteita on hankala boikotoida, kun sieltä ei oikein tule mitään. Bensaa on pakko ostaa ja se taitaa joka paikassa olla itäistä.
Ainoa laadukas kulutustavara mitä ryssistä tulee on standardivotka.

Ei ole vaikeaa olla ilman.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jep, mutta boikotti puree huonosti, kun siinä ei ole mitään eroa normaaliin kulutukseen. Joskus on jäänyt esim israelilaiset tai ranskalaiset hedelmät hyllyyn, mutta nyt ei ole mitään boikotoitavaa.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Niinpä. Nyt puhutaan, että ryssän ulkoministeri, täysipäiväinen kokovartalomulkku Soigu tms pistetään pakotelistalle ja ei päästetä sivistyksen pariin. Paljon varmaan hetkauttaa... Kauppasaartoon se koko ryssänmaa niin alkaa puntti tutista.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Mielenkiintoinen tuo asia, että uudet pakotteet saattaisivat sulkea Venäjän pois myös erilaisista urheilutapahtumista, mitä sitten tarkoittaakaan.

Ilmeisesti Euroopan johto ei ole samaa mieltä, kuin osa tämän palstan keskustelijoista, joiden mukaan politiikkaa ja urheilua ei saa sekoittaa.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Mielenkiintoinen tuo asia, että uudet pakotteet saattaisivat sulkea Venäjän pois myös erilaisista urheilutapahtumista, mitä sitten tarkoittaakaan.

Ilmeisesti Euroopan johto ei ole samaa mieltä, kuin osa tämän palstan keskustelijoista, joiden mukaan politiikkaa ja urheilua ei saa sekoittaa.
Urheilu on ollut aina tiiviisti mukana ryssän politiikassa. Surulla olen katsonut, kun sikäläinen sisäpolitiikka on saanut kaiken maailman urheiluvoittojen ja euroviisujen myötä pontta. Ihmiskunnalle olisi parempi, jos ryssä olisi 90-luvun suvantovaiheessa lopullisesti.
 
Guardianin artikkelissa Krimin venäläismarionetti Sergei Aksjonov kertoo, että Krim "ei tarvitse homoja" ja että moisilla ihmisillä "ei ole mitään mahdollisuutta" heidän niemimaallaan. Näin ovat venäläiset oikeustaistelijat häätäneet fasistit veks ja pistäneet omat, vinoutuneet ihmisoikeuskäsityksensä käyttöön.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös