Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 110 045
  • 6 874

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Palstan ukrainaa tai venäjää osaaville Ukraina-asiantuntijoille kysymys: Mitä ihmettä???



Syyt pitää olla erittäin painavia, kun potkitaan pois sotilaita kesken sodan ja valtaosa vielä.

Veikkaanpa, että Iltalehden toimituksessa on tulkittu täysin väärin Reutesin uutinen, Reutersin sivulla on uutisioitu seuraavaa koskien erottamisia Ukrainan asevoimista:

"Poroshenko said in a speech there would be high-level personnel changes in the Ukrainian armed forces, whose troops fled a new rebel advance in the south which Kiev's Western allies say has been backed up by Russian armored columns." (lainaus reuters: Ukraine accuses Russia of 'open aggression' as rebels advance).

Irtisanomiset koskevat siis vain (operatiivista)johtoa eivät missään nimessä miehistöä tai ATOn joukkoja kokonaisuutena.

Tähän mennessä en ole huomannut aihetta käsiteltävän laajemmin kyivpost.com:in tai censor.net.ua:n sivuilla, vika voi tosin olla lukijassa ei uutissivustoissa.

vlad.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Ei ja ei. Lausunto on kova, mutta hyvinkin merkityksetön, sillä se jäänee yksittäiseksi kannanotoksi, ja on vain osa poliittista peliä. Aseapua tuskin tulee, ja joukkoja sitäkin vähemmän. Sympatiaa kyllä, mutta sillä ei voi ampua vihollisia.

Mitä Ukrainan sotaan tulee, niin valitettavasti tilanne vaikuttaa siltä, että separussianit ovat saaneet taas yliotteen, ja Ukrainan armeija alkaa vaikuttaa taas melko kehnolta. Saisivat nyt laitettua edes sen verran kampoihin, että Putin ei saa alueita ilman verta... Saattaisi edes vähän hillitä tuon imperialistipaskan haluja valloittaa naapureita. Muuten mekin olemme jonossa muutaman vuoden sisään.
 
Jos Putinille annetaan nyt periksi ja saa tehdä Ukrainassa kuten haluaa niin mikä on maa on seuraavana?

Tässä Medium.comin ansiokkaassa tekstissä veikkaillaan Latviaa.

Hyvä kirjoitus muutenkin. Jos ei englannin kieli taitu, niin pääpointit ovat siinä, että Natolla on sormi suussa ja ideat 80-luvulla, kun taas Venäjä on temppukirjaansa päivittänyt Putinin aikana. Punakoneen epälineaariseen epäsotaan on vaikea vastata, kun venäläisten sotatoimet ovat sellaista venkoilua, että käytännössä mitkään perinteiset vastatoimet (sodankäynnin tai diplomatian saralla) eivät oikein toimi.
Jutussa myös avataan sitä, miten Venäjän uuteen sotilasdoktriiniin kuuluu ensin propagandaryöpytys kohdemaassa. Russia Today ja paikalliset Johan Bäckmanit käyvät kiivaina, luodaan eri etnisten ryhmien välille kiilaa, käytetään keppiä ja porkkanaa jne. Vasta viimeisenä keinona tulee pienien vihreiden miesten heittely naapurimaan metsille, pelloille ja tienvarsille.

Yllä mainittu Latvia on tähän jo herännyt. Maassa on myös herännyt aiheellinen pelko, että onko Venäjän epälineaarinen sota jo jossain määrin alkanut Baltiassa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ukrainan laskuvarjojoukot joutui lähtemään livohkaan Luhanskin lentokentältä. Jännittävä kysymys on, että pystytäänkä hyökkäys pysäyttämään vai ei. Koko maan valtaukseen riittäisi voima, mutta epäilen miehtyksen vaativan liikaa ja sen tähden hyökkäyksellä on pakosta rajoitetu tavoite.

Ulkomainen agentti eli Sotilaiden äidit pistää aivan uudenlaisia lukemia pöytään.

Tuo luvun mukaan ½ ns sepataristeista on Venäjän armeijan rullissa. Yksi sairaala täys haavottuneita merkitsee muutamia satoja, luku stetsonista. Rupeaa hintaa kertymään Putinin sotaseikkailulle. Toivottavasti Ukraina kestää..

Veikkaan, että se lopullujen (rajoitettu) tavoite on sen suuntainen mitä jo keväällä vaikkasin, eli pyritään ottamaan haltuun Luhanskin ja Donetskin oblastit tai ainakin niiden tärkeimmän (eteläiset) osat ja luomaan maakäytävä Krimille. Tähän operaatiot alueella viittaavat, uusimman tilannekartan mukaan Luhanskin ja Donetskin piiritykset on purettu ja kyseisellä alueella separatistien ja venäläisten sotilaiden hallinnassa on yksi yhtenäinen alue. Samalla Asovan meren rannalla venäläisjohtoiset joukot ovat edenneet Novoazovskiin ohi ja niiden tavoite näyttää olevan Mariupol.

Vähintä mihin kuvittelisin on pyrittävän ottaa hallintaa Donetskin oblastin rannikko Asovan merellä ja Donetskin sekä Luhanskin oblastin tärkeimmät alueet, etenkin Donetskin oblastin teollisuusalueet. Mutta kuten uusin tilannekartta osoittaa (jos se pitää paikkansa), venäläistykistö on aloittanut tulitoiminnan Luhanskin oblastin keski- ja pohjoisosissa, joten on mahdollista, että tavoitellaan oblasteja kokonaisuuksina eikä pelkästään eteläisiä alueita.

Mutta saavuttaakseen Krimin niemimaan venäläisten pitäisi valloittaa osia Zaporizzhian ja Khersonin oblasteista, mikä ei välttämättä ole järkevä toimenpide, koska alueella separatisteilla ei ole juuri laisinkaan tukea. Joten on mahdollista, että Krimin maasillan saaminen ei ole tavoitteena vaan tavoite on Luhanskin ja Donetskin oblastit tai merkittävimmät osat niistä.


Mielenkiintoista nähdä, että missä vaiheessa uhrauksia ryhdytään pitämään Venäjällä liian suurina. Niin kauan kuin venäläismedia ei puhu sodasta vaan separatistien tukemisesta tms. asioita, ihmiset eivät välttämättä miellä tilannetta niin akuutiksi mitä se todellisuudessa on ja sen myötä ei olla huolestuneita uhreista. Venäjän johto kun voi Putinin suulla nimittää kaatuneita tai haavottuneita "vapaaehtoisiksi" pessen näin kätensä koko sopasta, joten Sotilaiden äitien huudot voivat lopulta olla vain kuiskauksia.

Ja jos kansa on todella Putinin ja hankkeen takana, joukkohurmos voi johtaa siihen, että tuhansien sotilaiden uhrauksia voidaan pitää hyväksyttävinä ja niinpä vastakkaiset mielipiteet tukahdutetaan ja ne voidaan jopa leimata "kansanvihollisten" propagandaksi.

vlad.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Venäjä päätyi väärille raiteille. Nyt voi lopulta myöntää, että 90-luvun optimismi osui väärään: venäläiset ovat suuri, hieno kulttuurikansa, mutta heidän hallitsijansa ovat kyynisiä gangstereita, jotka pystyvät helposti muokkaamaan yleistä mielipidettä ryöstämisensä peittämiseksi. Tiedä sitten mikä osa Ukrainasta jää Ukrainaan, mutta se on nyt tullut selväksi, ettei Kreml halua olla osa eurooppalaista vapaakauppa-yhteisöä. Se juna meni.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Oikein pitää ihmetellä, minkälainen mulkku voi olla ihminen joka ryssiä puolustelee.
 
K

kiwipilot

Siis hetkinen: jos asia on kuten ryssä ilmoittaa, eli he eivät käy sotaa Ukrainassa ja konflikti on maan sisäinen asia, niin tätä logiikkaa soveltaen sotilasavun pitäisi virrata vuolaana ex-Neukkulan vilja-aittaan: sisäinen asia. Vakavammin: on täysin käsittämätöntä että Iivanan pystyy tekemään temppujaan ja tavallaan mahdollistavan sikailunsa samalla kiistämällä kaiken, mukavuudenhaluisen lännen seisoessa samalla kädet kyynärpäitä myöten taskuissa. Kaikkien ryssien puolustelijoiden ja hyssyttelijöiden kannattaisi lukea ajatuksella Jari Tervon uusin blogikirjoitus.
 

Blöö

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Blues, Kiekko-Espoo
Kaks sanaa: Barak vitun Obama

Tällä hetkellä USA on käytännössä ilman presidenttiä, kun sisäpoliittisesti heikko Obama ei ota riskejä ulkopolitiikassa, vaan mielummin istuu käsiensä päällä. USAn reaktio matkustajakoneen pudottamiseenkin oli ihmeellisen vaisu. Minun tulkintani on, että USA on tällä hetkellä vailla kyvykästä johtoa, mistä muu maailma maksaa hintaa. Venäjä ja Kiina vahvistavat asemiaan, sillä jenkkien passiivisuus on luonut valtatyhjiön.
Jos Obama edes sanoisi, että "kaikkia vaihtoehtoja harkitaan", olisi jo siinä ryssille miettimistä. Mutta kun ei, tyyppi sanoo heti, ettei missään tapauksessa käytetä voimaa Ukrainassa. How stupid is that?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viimeksi muokattu:

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Luinkahan monta päivää Putin on varannut Helsingin ottamiseen?
 
K

kiwipilot

Jaahans, pakotteet alkavat näköjään kiristää. Melko tahditonta verbaliikkaa Presidentiltä. Toisaalta, karkeus ja tahdittomuus lienevät parhaita adjektiiveja kuvaamaan ryssän meininkiä. Toivottavasti EU löytää lopulta pallit taskuistaan; sen verran pitkään on käsiä siellä nääs pidetty.
 

Carlos

Jäsen
Jaahans, pakotteet alkavat näköjään kiristää. Melko tahditonta verbaliikkaa Presidentiltä. Toisaalta, karkeus ja tahdittomuus lienevät parhaita adjektiiveja kuvaamaan ryssän meininkiä. Toivottavasti EU löytää lopulta pallit taskuistaan; sen verran pitkään on käsiä siellä nääs pidetty.

Ja siinä samalla on hyvä muistaa että tämän "lausunnon" välitti meille EU-maan sanomalehti. Joka toki siis voi pitää paikkansa, mutta voi myös olla pitämättä. Jos EU:n tavoitteena on saada lisää bensaa liekkeihin että myös omaan nilkkaan osuvat pakotteet saadaan perusteltua, niin tämänsuuntainen tiedottaminen on juuri sitä perustusten valamista.

Mutta siltikään en usko EU:n löytävän pallejaan koskaan mistään, ko. organisaatio on siihen vaan liian löysä, hidas ja kyvytön. Ennenkaikkea haluton. Nythän on paljon tärkämpääkin tekemistä, täytyy kovaa vauhtia miettiä miten jakaa tarpeettomia työpaikkoja kyvyttömille ihmisille, koska kaikille kavereille ja kavereiden kavereille pitää saada isopalkkaiset ja komealta kuulostavat paikat missä ei tarvitse tehdä mitään.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Luinkahan monta päivää Putin on varannut Helsingin ottamiseen?

Helsinki olisi todennäköisesti nopeammin vallattavissa kuin Kiova. Mereltä on melko helppoa tulla maihinnousun kautta. Helsingin ja etelärannikon valtauksen jälkeen saatettaisiin sitten juuttua pitkähköiksi ajoiksikin taisteluihin...
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Putinin ärähdys Barosolle nyt kuitenkin lopetti turhan teeskentelyn lomailevista ja eksyneistä sotilaista. Valtaussodasta on kysymys, ja Venäjä valtaa sen verran aluetta kun sattuu haluamaan.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Putin on tänään uhonnut Barrossolle, että Venäjä on kahdessa viikossa Kiovassa, jos hän haluaa. Pelkään pahoin, että tuo halu koittaa parin vuoden sisään.

Jokohan Moskovassa painetaan seuraavaa "marssiopasta": Puna-armeijan marssiopas Kiovaan 2014.

Kyllähän Kiovan saama sotilaallinen tuki on todella onnetonta huomioiden tilanteen vakavuuden. Yhdysvalloista on luvattu materiaaliapua (muistaakseni) vajaalla 50 miljoonalla dollarilla eikä tämä apu pidä sisällään varsinaista aseistusta laisinkaan vaan henk.koht. suojavälineitä, ensiapupakkauksia, pimeänäkölaitteita ja muuta vastaavaa materiaalia.

Tällä hetkellä tarvetta muullekin avulle on, erilaisten asejärjestelmien tähden ihan mitä tahansa apua ei kannata lähettää mutta pst-aseille ja manpadselle on varmasti nyt ja tulevaisuudessa tarvetta. Lisäksi tietyillä NATO-mailla on kalustoa joka on yhteneväistä Ukrainan kanssa, joten sieltä voi löytyä vähintäänkin ammuksia ja jopa kalustoa, jota voi lahjoittaa Ukrainalle ilman, että ukrainalaisia tarvitsee suuremmin perehdyttää niiden käyttöön.

En tiedä kuinka paljon tiedustelutietoa virtaa Kiovan sodanjohdolle, mutta sille varmasti on nyt tarvetta.

vlad.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Luinkahan monta päivää Putin on varannut Helsingin ottamiseen?

Ei se taida ihan päivissä tapahtua. Venäjällä ei ole riittävän paljon maihinnousukalustoa noin suureen hyökkäykseen, eikä varsinkaan Itämerellä. Maata pitkin taas joukkojen keskittäminen huomattaisiin ja voitaisiin vaikka pistää hanttiin.
Ukrainassahan laukkautettiin asevelvollisuus, sillä kyllähän nyt ammattiarmeijan valiosotilaat maata pystyvät puolustamaan...eiku. Ensi vuonna yrittävät palauttaa asevelvollisuutta...jos vielä on maata mitä puolustaa.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Maihinnousu Helsinkiin ja etelärannikolle olisi tavattoman tuhoisa operaatio, tappiot olisivat todella raskaat. En usko Venäjän kovasti ajatelleen tuota minään päävaihtoehtona, etenkin kun Helsinki on toki maan pääkaupunki, mutta sodanjohdon kannalta ei Suomelle kovinkaan keskeinen. Tämän tietää varmasti myös Venäjä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tällä hetkellä USA on käytännössä ilman presidenttiä, kun sisäpoliittisesti heikko Obama ei ota riskejä ulkopolitiikassa, vaan mielummin istuu käsiensä päällä. USAn reaktio matkustajakoneen pudottamiseenkin oli ihmeellisen vaisu. Minun tulkintani on, että USA on tällä hetkellä vailla kyvykästä johtoa, mistä muu maailma maksaa hintaa. Venäjä ja Kiina vahvistavat asemiaan, sillä jenkkien passiivisuus on luonut valtatyhjiön.
Jos Obama edes sanoisi, että "kaikkia vaihtoehtoja harkitaan", olisi jo siinä ryssille miettimistä. Mutta kun ei, tyyppi sanoo heti, ettei missään tapauksessa käytetä voimaa Ukrainassa. How stupid is that?
Kyseessä oli eurooppalainen matkustajakone ja hyökkäyksen alla on eurooppalainen maa, mutta eurooppalaiset johtajat eivät saa edes kunnon pakotteita aikaan. Istutaan vaan perseellään ja itketään kun jenkit eivät tule meidän persettä pyyhkimään. Hävettävää.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Helsinki olisi todennäköisesti nopeammin vallattavissa kuin Kiova. Mereltä on melko helppoa tulla maihinnousun kautta. Helsingin ja etelärannikon valtauksen jälkeen saatettaisiin sitten juuttua pitkähköiksi ajoiksikin taisteluihin...
Ei pidä paikkaansa ellei hyökkäys nyt aivan puskista tule. Meri on helppo miinoittaa niin täyteen, että siitä ei läpi tulla.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Kyseessä oli eurooppalainen matkustajakone ja hyökkäyksen alla on eurooppalainen maa, mutta eurooppalaiset johtajat eivät saa edes kunnon pakotteita aikaan. Istutaan vaan perseellään ja itketään kun jenkit eivät tule meidän persettä pyyhkimään. Hävettävää.
Samaa mieltä. Jos pakotteilla olisi haluttu vaikuttaa, niiden olisi ollut oltava välittömästi kovan linjan kuristusote energiasektoriin. Tuo olisi ollut vielä kesällä alhaisten lämmitystarpeiden myötä helpompaa ja halvempaa Euroopalle.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kuten olen tämän Ukrainan kriisin aikana todennut jossain ketjussa, Venäjällä ei ole Itämeren alueella operatiivista kysyä laajamittaisin maihinnousuihin - keskikokoisia maihinnousualuksia on vain muutama kpl ja niitä tukemassa jokunen pienempi alus, joilla ei voida suorittaa operaatioita kovemmissa tuuliolosuhteissa. Käytännössä tilanne on se, että Venäjän Itämeren laivaston yksiköt voivat korkeintaan tukea operaatiota omilla joukoillaan, se ei voi olla sen iskuosaston selkäranka.

Helsingin (eli pk-seudun alueella) on kaksi lentokenttää, joita maahanlaskuoperaatiossa voidaan hyödyntää ja niiden kautta kuljettaa suht' helposti runsaasti materiaalia alueelle, operaatio jota maihinnousulaivasto kykenisi tukemaan, mutta onko tällainen operaatio järkevä sotilaallisessa mielessä? Tietyssä mielessä Venäjällä ajatellaan symbolisesti jolloin pääkaupunkien rooli on korkea, mutta kuten Ukrainassa on havaittu, Venäjä ei tavoittele Kiovaa vaan se tavoittelee avainalueita itselleen joten operaatio Suomeen toteutettaisi mahdollisesti samalla strategialla.

Tietty rannikon hallinnan kannalta pk-seutu on tärkeä mutta voisin kuvitella, että operaatio suoritettaisi toisella tapaa eikä avattaisi vaikeammin huollettavia sillanpääasemia selustaan vaan edettäisi mahdollisesti Etelä-Karjana maakunnan alueelta länteen samalla miehittäen alueen lentokenttiä/satamia ja taaten näin huolto- ja operointivarmuutta alueelle.

Mutta kuten olen todennut, ihan lähitulevaisuudessa tällaisten operaatioiden toteutuminen ei ole mahdollista ilman, että Venäjä aloittaa yleisen liikekannallepanon. Venäjän resurssit on nyt sidottu Ukrainaan ja sen lähialueelle eikä täten Suomea vastaan ole riittävästi nopeantoiminnan joukkoja tai muitakaan erikoisjoukkoja, eikä myöskään niitä tarvittavia motorisoituja- ja panssariprikaateja (puhumattakaan niistä muutamista divisioonatason yhtymistä).

vlad.
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Tätä ei ole taittu vielä isommin esille ottaa:

UA Def Min: RU has repeatedly threatened if UA continues resistance, they are ready to use tactical nuclear weapons

Ei kovin luotettava lähde, mutta kuitenkin ensimmäinen kerta kun vakavissaan puhutaan ydinaseiden käytöstä. Tällaisia rajuja hittoja on toki muitakin tullut Ukrainan puolustusministeriltä.

Linkki mediaan

This in his Facebook Defense Minister of Ukraine Valeriy Geletey .

"According to unofficial sources, the Russian side has repeatedly threatened that if they continue the resistance, they are ready to use against us, tactical nuclear weapons," - wrote Geletey.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ei pidä paikkaansa ellei hyökkäys nyt aivan puskista tule. Meri on helppo miinoittaa niin täyteen, että siitä ei läpi tulla.

Toki näin. Itse pelkään, että Suomi ei hyssyttelypolitiikkansa vuoksi vain tohtisi aloittaa miinoittamista tilanteen kiristyessäkään, koska se saattaisi ärsyttää Venäjää. Ja kun tilanne taas eskaloituu oikein kunnolla, miinoja ei ehditä laskea koko rannikon mitalle.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Juuri nyt alkavassa a-studiossa myös reportaasi Ukrainan pakolaisista, jotka hakevat turvapaikkaa myös Suomesta.

Luulisi ainakin vladia kiinnostavan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös