Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 110 208
  • 6 874

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Mielestäni olisi vain asiallista, että länsivaltiot antaisivat Ukrainalle tukea ilmaiskuin näitä aseellisia, suunnistusvaikeuksista kärsiviä partiopoikia vastaan. Eiväthän ne ole Venäjän joukkoja, niin ei pitäisi ryssilläkään olla ulisemista.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Joku näppärä voisi dubata tästä Life Of Brianin kohtauksesta version, jossa kerrotaan EU-huippukokoukselle venäläisten tunkeutuneen Ukrainaan. (Linkki vie Youtubeen.)

Venäjä käyttäytyy kuin koulukiusaaja - niin kauan kun vastustaja (Ukraina ja EU) on heikompi, Putin & co uskaltavat toimia. EU:n pitäisi jo ymmärtää että Putin pelaa eri peliä. Jos hän rikkoi jo Venäjän tekemän sopimuksen Ukrainan rajojen koskemattomuudesta valtaamalla Krimin, mikä järki on olettaa Venäjän hallinnon kunnioittavan tulitaukoja tai muita sopimuksia, jos ne eivät täytä Venäjän kaikkia intressejä.

EU:n osalta lienee turha odottaa muuta kuin näitä syviä huolestumisia ja muita hyi-hyi-tason kommentteja. Nyt ollaan nyrkkeilykehässä ja sinne on silloin turha laittaa filosofia kertomaan kuinka väkivalta ei ole ratkaisu. Sotkeakseen Putinin kuviot EU:n pitäisi nimenomaan tehdä jotain normirepertuaarinsa ulkopuolelta - vaikkapa pikainen "rauhanturvaoperaatio" Krimin ympäröimiseksi. Näin estettäisiin maayhteyden luominen ko. alueelle, joka on väistämättä Venäjän tavoite tämän kriisin aikana.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tilanne on ihan sama kuin Suomen joutuessa brutaalin hyökkäyksen kohteeksi vuonna 1939. Neuvostoliiton hyökkäys tuomittiin laajasti, mutta aseapua ei saatu juurikaan, ja vapaaehtoisiakin lähinnä Ruotsista, mistä toki iso kiitos länsinaapurille. Konkreettiset keinot jäivät silloin minimiin, ja niin ne tekevät nytkin.
Menee himpun verran off-topiciksi, mutta juuri tänään lueskelin suomalaisista talvi- ja jatkosodan aikaisista lentäjä-ässistä. Siellä kovimmat kaverit (Ilmari Juutilainen ja Hans Wind) tiputtivat melkein sata vihollisen hävittäjää per nokka ja myöhemmin saatojen Messerschmittejen pudotussuhde ryssiä vastaan oli 25:1. Niin pienellä avulla olisi tuolloin tehty oikeasti niin isoja asioita ilmaherruuden tavoittelussa.

Sen verran tästä voisi oppia, että ukrainalaisille annettaisiin tiskin alta ainakin kaikki mahdollinen materiaaliapu mitä vain voidaan kuvitella. Miinoitetaan vaikka koko Ukrainen etelärannikko ja itäraja, niin jalkaväen kuin panssareidenkin varalta.
 

Animal

Jäsen
Mielestäni olisi vain asiallista, että länsivaltiot antaisivat Ukrainalle tukea ilmaiskuin näitä aseellisia, suunnistusvaikeuksista kärsiviä partiopoikia vastaan. Eiväthän ne ole Venäjän joukkoja, niin ei pitäisi ryssilläkään olla ulisemista.

Tässä pitäisi alkaa pelaamaan ryssien korteilla: Täysin räikeää kusettamista ja "rauhanturvaajat" paikalle. Aloitettaisiin vaikka vapaaehtoisten rekrytioimisella, aseistamisella ja rahoittamisella. Länsi-Ukrainaan sitten virallisia "rauhanturvaajia" paikalle odottelemaan operaation alkua.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Pysäyttäminen on mahdollista vain pakotteiden kautta.
Tämä on totta. Pahiten Venäjää kirpaisisi öljyn ja kaasun hinnan nopea lasku, koska näihinhän Venäjän talouden tasapaino perustuu. Siten ko. reservejä pitäisi avata ja painaa hintaa alaspäin. Toki konfliktin aikana painetta on yleensä toiseen suuntaan.

Todennäköisesti Putinin gameplanissa Ukrainan odotetaan luhistuvan viimeistään talven aikana. Jos ei kylmyyteen, niin Ukrainan talouden pettämiseen. Jos konflikti kestää tätä pidempään, se tuntuu myös Venäjän kukkarossa. Sodan käyminen ja sotavalmiuden ylläpito ei ole halpaa, ei rahallisesti eikä pidemmän päälle hauskaa myöskään Venäjän kansan mielestä.
 

Red Machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Stubb myönsi juuri Kympin uutisissa, ettei länsimailla ole muita kuin nämä pehmeät talouskeinot. Erityisesti vitutti kun äijä sanoi miten kaikki on kiinni Venäjästä ja Venäjä tekee väärin, siksi näitä pakotteita on laitettu. Propsit muuten ankkureille, hyviä vastakyssäreitä.

Venäjä tekee mitä haluaa ja länsimaat huokailee ja yrittää pysyä mukana. Ukraina maksaa laskua koko ajan.

Koko sana 'pakote' vituttaa tällä hetkellä aika tavalla.
 
K

kiwipilot

Tässä pitäisi alkaa pelaamaan ryssien korteilla: Täysin räikeää kusettamista ja "rauhanturvaajat" paikalle. Aloitettaisiin vaikka vapaaehtoisten rekrytioimisella, aseistamisella ja rahoittamisella. Länsi-Ukrainaan sitten virallisia "rauhanturvaajia" paikalle odottelemaan operaation alkua.

Valitettavasti vain mukavuudenhaluinen ja pöhöttynyt länsi ei tuohon pysty. Ryssä kiristää ruuvia ja lännen demokratioissa toivotaan pahan unen loppuvan: Eihän tuollaista pitänyt enää tapahtua Euroopassa, eihän?
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kyllä Ukrainan sodanjohto on ollut aika sekaisin. Siinä vaiheessa, kun separatistit olivat ahtaalla, niin ei lisätty joukkoja lopullisen iskun antamiseksi ja asemien pitämiseksi. Jo ennen runsaampaa venäläisinvaasiota pieniä joukkoja jätettiin oman onnensa varaan.

Merkittävimpänä syynä valittuun taktiikkaan oli ymmärtääkseni se, että haluttiin välttää viimeiseen saakka mittavia siviiliuhreja, jotta ei oltaisi hajaannutettu maata entisestään ja jotta toisaalta ei oltaisi annettu Venäjälle syytä hyökätä Ukrainaan ja tulla puolustamaan venäläisvähemmistöä, joka on joutunut Kiovan hyökkäyksen kohteeksi. Valittu taktiikka ei ikävä kyllä näytä toimineen.

Toisaalta epäilen, että vaikka Ukraina olisi käyttänyt kovempia otteita separatisteja vastaan ja tuossa heinäkuun alkupuolilla keskittänyt entistä enemmän voimaa itään ja hyökännyt suoraan Donetskiin ja Luhanskiin tilanne ei lopulta olisi juurikaan poikennut nykyisestä. Tuolloin Venäjä olisi vain puuttunut tilanteeseen aiemmin mitä se nyt teki. Jotenkin alkaa tuntua siltä, että Venäjän "master plan" oli juuri tämä ja näin alueen venäläisväestölle luodaan kuva, että lopulta Venäjän asevoimat tulivat ja pelastivat alueen väestön fasistihallinnon käsistä. Puna-armeijasta tehdään näin sankari kansan silmissä - niin Venäjällä kuin myös Ukrainan itäosien venäläisväestön silmissä.

Yhtä asiaa tuskin kukaan voi enää kiistää - Ukraina on sodassa Venäjän kanssa. Tai jos joku tämän kiistää niin kovin mielelläni kuulisin perustelut sille miksi asia ei näin ole.

vlad.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Tähän mennessä käynyt tosiaan selväksi, että Ukrainan ja Venäjän välisessä pelissä oli itäinen naapuri jakanut Kiovan käteen pelkästään mustapekkakortteja, vaikka muuta toki väittivätkin. Eli puna-armeijan interventio ja rauhanturvaoperaatio olivat suunnitelmissa alusta lähtien (toki ryssälle olisi mielellään kelvannut itä-ukrainalaisten itsensä suorittama vallanvaihto-operaatio, mutta tämähän ei käytännössä saanut missään vaiheessa tulta ja "separatismin" liekki on palanut lähinnä turistisytykkeiden voimalla), eikä Ukraina tai mikään muukaan taho olisi tuota voinut estää muutoin kuin antautumalla kremlin isälliseen ohjaukseen jo kevättalvella.

Tällä hetkellä kysymysmerkkinä lähinnä, riittääkö putlerille Ukrainan itäosat (maasilta Krimille), vai haluaako tihrusilmäinen Tom of Russia valloittaa myös Ukrainan muut osat. Ukrainan kannalta kevään ja alkukesän pidättyväisyystaktiikka saattaa pitkässä juoksussa kuitenkin siinä mielessä kannattaa, että heillä on ollut sentään muutama kuukausi aikaa saada asevoimat jollain tasolla organisoiduksi ja aseistetuksi (ja toisaalta ryssän touhut ovat yhdistäneet kansakuntaa paremmin kuin mitä Kiovan toimet ikipäivänä), mikä tulee hankaloittamaan koko valtion valloittamista. Lisäksi NATOn luoma paine länsirajalla hajauttaa varmasti joukkoja Ukrainan ryöstämisestä (vaikka toki puna-armeijalla riittää ukkoa ja kalustoa useammalle rajalle kerrallaan).

Toivottavasti meidän urhoolliset johtajamme saisivat päätettyä nyt edes materiaaliavun toimittamisesta Ukrainalle (ja lisäksi esim energia- ja elintarvikehuoltoon apuja talven varalle), vaikka mitään konkreettisempaa apua ei täältä ole tulossakaan. Olisi sentään Ukrainan helpompi ylläpitää vastarintaa jos kotirintama ei kuole pakkaseen ja nälkään.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Hyvin saatiin muuten sen humanitaarisen sattueen varjolla tuotua elintarvikkeita separatisteille ja omille GRU-miehille, sekä tietty vietyä muutama sankarivainaja pois maasta.

Ei ole paljoa tänään enää humanitaarisista saattueista puhuttu Kremlinkään toimesta, kun panssarijoukot vyöryvät kohti Mariupolia.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Donetskista tänään...

Eilen hiljaisuutta kesti suunnilleen iltakymmeneen ja sen jälkeen ystäväni heräsi unesta aluetta ravisuttaviin räjähdyksiin ja tämän jälkeen tulitus on ollut jatkuvaa yöstä aamuun ja aamusta aina tähän iltaan saakka. Ystäväni viimeisimmän viestin aikoihin tänään (eli noin klo. 21:00 Suomen ja Kiovan aikaa) Donetskia ravisuttelivat räjähdykset ja ammuntaa kuului kaikkialta. Ystäväni ei enää kyennyt paikallistamaan sitä mistä räjähdykset ja ammunta kuului vaan sitä kantautui hänen kotiinsa kaikkialta Donetskin alueelta - eikä hän tai kukaan hänen työkavereista tai sisarensa kyennyt enää tänään päivällä sanomaan, että kuka Donetskia tulittaa tai että mistä tulitus tosiasiallisesti tulee.

Ystäväni on kokenut Donetskissa jo lukuisia taisteluntäyteisiä päiviä ja öitä, mutta viime yötä ja tätä päivää hän on ensimmäistä kertaa kutsunut painajaismaiseksi. Tilanteesta tekee vielä vaarallisemman ja painajaismaisemman se, että tänään ja vielä huomenna hän joutuu menemään työpaikalleen - mutta huominen on hänen viimeinen työpäivänsä ja ensi viikon alussa hän jättää hyvästit Donetskille. Nyt todellakin tehden sen. Hänen aikomuksenaan on ensin suunnata Khersonin oblastiin ja sen jälkeen laatia jatkosuunnitelmat.

Ystäväni laittoi myös terveisiä kaikille täällä ja kaikille suomalaisille!

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
... vielä huomenna hän joutuu menemään työpaikalleen - mutta huominen on hänen viimeinen työpäivänsä ja ensi viikon alussa hän jättää hyvästit Donetskille...

d.

Joutuu menemään? Onkohan tuo viisasta ja kuinkakohan moni noissa olosuhteissa lähtee normisti aamulla töihin? Kuulostaa siltä, että kadulla voi päästä hengestään, ihan vaikka harhaluodin seurauksena.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Donetskista tänään...


Ystäväni on kokenut Donetskissa jo lukuisia taisteluntäyteisiä päiviä ja öitä, mutta viime yötä ja tätä päivää hän on ensimmäistä kertaa kutsunut painajaismaiseksi. Tilanteesta tekee vielä vaarallisemman ja painajaismaisemman se, että tänään ja vielä huomenna hän joutuu menemään työpaikalleen - mutta huominen on hänen viimeinen työpäivänsä ja ensi viikon alussa hän jättää hyvästit Donetskille. Nyt todellakin tehden sen. Hänen aikomuksenaan on ensin suunnata Khersonin oblastiin ja sen jälkeen laatia jatkosuunnitelmat.

Ystäväni laittoi myös terveisiä kaikille täällä ja kaikille suomalaisille!

vlad.

Isoäitini eli mamma pruukasi sanua notta "menkää hyvän onnen kans" ku lähärimmä kotia.

Siispä täältä toivotus ystävällesi: Mee Hyvän Onnen Kans!
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Vaikka Ukrainan hoideltuaan Putin köröttelisi T-90:n katolla ilman paitaa jonkun EU-maan rajan yli, niin Brysselissä todennäköisesti vain huolestuttaisiin ja toisteltaisiin samoja pyyntöjä. Seuraavaksi kovin metodi voisi olla yrittää pysäyttää punatähtisen armeijan kolonnat soittamalla niille Beethovenin Oodia ilolle (ja ystävyydelle).

On kyllä paperista touhua. Jollain kierolla tavalla olisin jopa iloinen, jos mahdollisimman moni todellisuudesta vieraantunut eurokraatti jäisi idän telaketjujen rasvaksi.

Mikäli tämä köröteltävä maa olisi Nato-maa, niin luultavasti Brysselissä Naton päämajassa tehtäisiin aivan jotain muuta kuin musiikkivalintoja.

Itseasiassa Suomi on ainoa EU-ei-NATO maa johon Putin voisi körötellä, Ruotsiin sitten Suomesta. Itävaltaan yritys torpattaisiin jo ennemmin.
 

Animal

Jäsen
Kyivpostin sivulla oli tällainen uutinen. Jos tuo on totta ja tuollaisia lukuja alkaa yksittäisistä tilanteista tulemaan pussissa takaisin, niin on vain ajan kysymys milloin alkaa tämä tsaari -leikki kääntymään kotirintamalla Putinia vastaan.


Edit. Toimiiko linkki nyt?
 
Viimeksi muokattu:

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Kyivpostin sivulla oli tällainen uutinen. Jos tuo on totta ja tuollaisia lukuja alkaa yksittäisistä tilanteista tulemaan pussissa takaisin, niin on vain ajan kysymys milloin alkaa tämä tsaari -leikki kääntymään kotirintamalla Putinia vastaan.

linkki ei toimi?
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Joutuu menemään? Onkohan tuo viisasta ja kuinkakohan moni noissa olosuhteissa lähtee normisti aamulla töihin? Kuulostaa siltä, että kadulla voi päästä hengestään, ihan vaikka harhaluodin seurauksena.

En vastaa suoraan mutta kirjoitan seuraavaa:

Jos minun työpaikallani syttyisi tulipalo ja se uhkaisi kaikkien vanhusten henkeä ja samalla minun henkeä, niin tästä huolimatta tekisin kaikkeni, jotta saisin edes jonkun vanhuksen pelastettua liekeistä. En voisi jättää heitä liekkeihin, en vaikka se tarkoittaisi sitä, että oma henkeni vaarantuisi.

vlad.
 

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
Tilanne on ihan sama kuin Suomen joutuessa brutaalin hyökkäyksen kohteeksi vuonna 1939. Neuvostoliiton hyökkäys tuomittiin laajasti, mutta aseapua ei saatu juurikaan, ja vapaaehtoisiakin lähinnä Ruotsista, mistä toki iso kiitos länsinaapurille. Konkreettiset keinot jäivät silloin minimiin, ja niin ne tekevät nytkin.

Et ole tässä asiassa ihan oikeassa, sillä Iso-Britannialla ja Ranskalla oli todellinen paine ja myös päättävissä piireissä halu auttaa Suomea sotilaallisesti. Ranskassa eräät piirit ihan vaativat sodanjulistusta Neuvostoliitolle ja Kaukasuksen öljykenttien haltuunottoa eikä IB ollut myöskään kaukana sekaantua tilanteeseen. Nämä tekijät olivat suurin motivaattori Stalinille edes allekirjoittaa rauha Suomen kanssa talvisodan päätteeksi, vaikka Suomen armeija oli murtumassa - pelko länsivaltojen hyökkäyksestä oli niin merkittävä, etenkin kun Iso-Britannia alkoi toimia Norjan seudulla.

Minulla on sellainen käsitys, että jos länsi laittaisi kovan kovaa vastaan ja sijoittaisi ihan asevoimia Ukrainaan tietylle alueelle, niin sinne ei yksikään venäläinen sotilas eksyisi. Myös ne eksyneet osaisivat takaisin kotiin, jos vastapuolella alkaa olla lännen sotilasjoukkoja, jotka ilmoittavat ottavansa ensimmäisestä naarmusta käyttöön viidennen artiklan. Venäjä ei sitä riskeeraisi, siellä varmasti jokainen sotilaskomentaja toteaisi, että Ukraina ei ole sen arvoinen. Eikä varmaan olisi nytkään, jos Ukrainaa aseistettaisiin ja tuettaisiin enemmän, jolloin Venäjä saisi kärsiä tuntuvampia tappioita.

Jos Suomi saisi nyt samanlaisen hyökkäyksen niskaansa, niin meille kävisi melkein yhtä huonosti. Ehkä saisimme jonkin aikaa pidettyä tilanteen edes jotenkin hallussa paremmin varustellulla ja koulutetulla armeijallamme, mutta pidemmän päälle tulisi kyllä tuskan paikat. Mutta mitään muuta emme saisi liittoutumattomana tueksi, kuin pakotteiden viljelyä ja vihollista kohtaan suunnattua paheksuntaa.

Pakotteet eivät tätä kriisiä enää ole ratkaisemassa, koska ne eivät ehdi vaikuttaa tarpeeksi nopeasti. Toki jos pyrittäisiin saartamaan Venäjää hyvin radikaalisti ja jäädytettäisiin koko eliitin varannot, niin oligarkkien kuin virkamiesten, ja karkotettaisiin heidän perheensä länsimaista, niin alkaisi tapahtua. EU:lla ei näköjään ole haluja siihen, mikä on äärimmäisen säälittävää.
 

heikkik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, LA Kings
Tilanne on ihan sama kuin Suomen joutuessa brutaalin hyökkäyksen kohteeksi vuonna 1939.

Paitsi että silloin toinen maailmansota oli jo käynnissä ja talvisota oli vain pieni sivujuonne siinä. Ja ovatkohan Venäjä ja EU/Yhdysvallat/Nato sopineet keskenään Molotov-Ribbentrop- sopimuksen tyylisen sopimuksen Ukrainasta?
 

julle-jr

Jäsen
Ja ovatkohan Venäjä ja EU/Yhdysvallat/Nato sopineet keskenään Molotov-Ribbentrop- sopimuksen tyylisen sopimuksen Ukrainasta?
Tämän päivän Molotov-Ribbentrop -sopimus voisi ennemmin olla joku Venäjä-ISIS -sopimus. Venäjä on edelleen sama vanha Venäjä, Se on selvä, mutta ei Natsi-Saksaa oikein voi verrata EU/Yhdysvallat/NATO:oon.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
...
Jos Suomi saisi nyt samanlaisen hyökkäyksen niskaansa, niin meille kävisi melkein yhtä huonosti. Ehkä saisimme jonkin aikaa pidettyä tilanteen edes jotenkin hallussa paremmin varustellulla ja koulutetulla armeijallamme,
...

Tätä olen miettinyt viime aikoina, että onko meillä todellisuudessa mitenkin paljon tehokkaammat asevoimat Ukrainaan(kaan) verrattuna. Toki reservissä on ukkoja tuhansittain ja jokainen käynyt useamman kuukauden koulutuksen, mutta kertausharjoituksia ei järjestetä juuri lainkaan normimosalle nykyisin ja armeijalla ei ole varaa edes kovapanosammuntoihin jos kyseessä on yhtään nykyaikaisempi asejärjestelmä. Mietin siis että jos niitä huippujärjestelmien panoksia ei ole yhtään ammuttavaksi ko. aseen käyttöä harjoitellessa, niin noinkohan piisaa tositilanteessakaan kovin pitkäksi aikaa.

Ilmavoimat olisivat ilmeisesti sentään hieman paremmassa kuosissa, ilmatorjunnasta sen sijaan hankala sanoa (Ukraina veisi varmaan melko vahvasti jos olisivat saaneet pidettyä S300 järjestelmät hallussa).

Niin ja sitä rajaa meillä on (ainakin ukkoa kohti) ihan helvetin paljon Ukrainaa enemmän tuota sotaista naapuria vasten, ilman apuja tulisivat "turistit" läpi tuhatmäärin aiheuttamaan spontaaneja kansannousuja. (Voisihan se toki olla epäilyttävää jos ummikkosuomalaisalueilla alkaa venäjänkielisten spontaani kansannousu, mutta aika selväähän tuo touhu on Ukrainassakin ollut, kyse vaan siitä haluaako länsi nähdä kaikki kremlin paskasakin touhut sellaisena kuin ne todella ovat.)
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Stubb myönsi juuri Kympin uutisissa, ettei länsimailla ole muita kuin nämä pehmeät talouskeinot. Erityisesti vitutti kun äijä sanoi miten kaikki on kiinni Venäjästä ja Venäjä tekee väärin, siksi näitä pakotteita on laitettu. Propsit muuten ankkureille, hyviä vastakyssäreitä.

Venäjä tekee mitä haluaa ja länsimaat huokailee ja yrittää pysyä mukana. Ukraina maksaa laskua koko ajan.

Koko sana 'pakote' vituttaa tällä hetkellä aika tavalla.

Kyllä, ja samaan aikaan kun EU:ssa horistaan jostain pakotteista, KHL:nkin kaltainen Suuren ja Mahtavan vaikutusvaltaa levittävä limalonkero toivotetaan tervetulleeksi Suomeen. Hyi helvetti.
 

Bbird80

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
YK:n turvallisuusneuvoston USA:n edustajalta asiallinen puheenvuoro. Loppuosassa suomalaisiakin koskettavaa tekstiä:

"Ukraine is one of roughly a dozen countries that share a border with Russia. Let me close with a couple questions: How can we tell those countries that border Russia that their peace and sovereignty is guaranteed if we do not make our message heard on Ukraine? Why should they believe it will be different if tomorrow, President Putin decides to start supporting armed separatists and allowing soldiers “on vacation” to fight in their countries? And, just as important, what message are we sending to other countries with similarly alarming ambitions around the world, when we let Russia violate these rules without sufficient consequences? In the face of this threat, the cost of inaction is unacceptable."
 

Hereworth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Joni Puurula, Flyers
Tätä olen miettinyt viime aikoina, että onko meillä todellisuudessa mitenkin paljon tehokkaammat asevoimat Ukrainaan(kaan) verrattuna. Toki reservissä on ukkoja tuhansittain ja jokainen käynyt useamman kuukauden koulutuksen, mutta kertausharjoituksia ei järjestetä juuri lainkaan normimosalle nykyisin ja armeijalla ei ole varaa edes kovapanosammuntoihin jos kyseessä on yhtään nykyaikaisempi asejärjestelmä. Mietin siis että jos niitä huippujärjestelmien panoksia ei ole yhtään ammuttavaksi ko. aseen käyttöä harjoitellessa, niin noinkohan piisaa tositilanteessakaan kovin pitkäksi aikaa.

Kysehän tässä on vain ja ainoastaan PV:n kuljen leikkaamisesta, eli uusimpien asejärjestelmien kalliimpaa käyttöä pyritään rajoittamaan niin minimiin kuin mahdollista. Itseltäni löytyy kyllä uskoa siihen, että tosipaikan tullen sitä amisioonia löytyisi kyllä kuluista välittämättä. Ja eihän esimerkiksi Suomenlahtikaan ole harjoituksenomaisesti täynnä merimiinoja, vaikka noita kyllä löytyy enemmän kuin tarpeeksi koko lahdelman miinoittamiseksi kahdesti. Eikä tuo asejärjestelmänä ole edes kovin kallis, mikäli oikein muistan. Ja kertauksista, mikäli tilanne alkaisi tosissaan Suomenkin suunnalla eskaloitumaan, niin eiköhän joka ukolle silloin pidettäisi vähintään se ylimääräinen kertausharjoitus.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös