Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 110 921
  • 6 874

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Koko Itä-Ukrainan operaatio on vaikuttanut sellaiselta "no koitetaan nyt jotain" -tyyliseltä ex tempore -perseilyltä, jossa oikeastaan mitkään touhut eivät ole sinänsä synkroonissa keskenään.
On tässäkin operaatiossa selkeästi vaiheita. Ensin oli Putinin turisteja ilman aseita luomassa epäjärjestysta ja osoittamassa mieltään. Sitten päästiin rakennusten valtaamiseen ja siitä edelleen aseelliseen toimintaan. Jotenkin on sotilaitakin sopivasti tiennyt siirtyä eläkkeelle ja ovat nyt tärkeässä osassa Itä-Ukrainan tapahtumia. En siis osta kokonaan väitettä ex tempore. Mutta kun homma ei ole edennyt käsikirjoituksen mukaan, niin ex tempore on kyllä astunut näyttämölle mm keskipitkän kantaman IT-ohjusten muodossa. Plan B on puuttunut ja nyt sävelletään vauhdissa. Putinin TV puheen peruuntuminen on tästä selkein merkki.

Todennäköisesti haussa olisi joku kompromissi jossa toteutuu vaihtoehto 2, mutta joka pystyttäisiin myymään jotenkin perusvenäläiselle toveri Putlerin suurena voittona.
Tulitauko juuri nyt, siten että ns sepataristit saavat pitää aseensa että valtaamansa alueet, kelpaisi Putinille loistavasti. Jäätynyt kriisi heikentäisi Ukrainan läsi-integraatiota ja antaisi vipuvälineen Ukrainan politiikassa. Kotimarkkinoilla se olisi voitto, sillä Ukrainan länsiliittolaiset vaikka kiristämällä estäisivät sotatoimien alkamisen uudelleen Ukrainan puolelta. Ilmeisesti tämä on tajuttu, sillä tulitauon ehtona on sepataristien riisuminen aseista.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Putlerin vaihtoehdot ovat armeijan lähettäminen rajan yli voimalla, tai perääntyminen. Ensimmäinen vaihtoehto säästäisi lyhyellä tähtäimellä kasvojen menetykseltä (ja on sen takia ehkä todennäköisempi, silovikit tuntuvat uskovat pelkästään pikavoittoihin), mutta on tuskin sisäpoliittisesti kovin fiksu veto ja eristäisi tosiaan (nykyjohtoisen) Venäjän lopullisesti kv areenoilla. Toinen vaihtoehto pakottaisi tunnustamaan venäläisille, että koko kuvio on ollut Kremlin propagandaa (tai vaatisi ainakin nykyistäkin luovempaa "uutisointia" kansalle; miten selität että ukrainalaisia ei vapautettukaan Kiovan lapsentappajasatanistidemonifasistinatsien hirmuvallalta) ja aiheuttaisi ne sisäpoliittiset ongelmat ensimmäistä vaihtoehtoa nopeammin ja välittömämmin. Todennäköisesti haussa olisi joku kompromissi jossa toteutuu vaihtoehto 2, mutta joka pystyttäisiin myymään jotenkin perusvenäläiselle toveri Putlerin suurena voittona.

Kuten ystäväni asian eilen esitti:

"...mielestä Putin tarvitsee nyt edes jonkinlaisen voiton säilyttääkseen kasvonsa ja näyttäytyäkseen venäläisten edessä suurena ja voimakkaana johtajana. Krim ei hänen mielestä ole riittävä voitto vaan tarvitaan enemmän jotta saavutukset olisivat tehtyjen uhrausten arvoisia. Itä-Ukrainan menettäminen on hänen mielestä karvas tappio Putinille ja estääkseen tämän tapahtuvan vaihtoehtoja ei ole montaa olemassa."

Mikäli hänen arvelunsa osuu oikeaan ja Putin haluaa säilyttää kasvonsa venäläisten silmissä, Putinilla ei ole kovinkaan montaa toimivaa vaihtoehtoa jäljellä. Eikä yksistään ole säilytettävä kasvojaan Venäjällä asuvien venäläisten silmissä vaan on yritettävä edes jollain tasolla säilyttää kasvonsa niiden miljoonien Ukrainassa asuvien venäläisten silmissä (joista tosin läheskään kaikki eivät ole separatisteja tukeneet). Mutta mitä kauemmin aikaa Putin empii ja puntaroi eri vaihtoehtojen välillä - olettaen hän tekee näin - sitä pienemmät mahdollisuudet Putinilla on säilyttää kasvonsa, ainakin siten, etteivät Venäjän asevoimat joudu osallisiksi raskaisiin taisteluihin.

Tänään katutaisteluita käydään jo Luhansissa, joten Putinin aika alkaa vääjämättä käymään vähiin mitä tulee suoran intervention toteuttamiseen. Syyskuun puolella tilanne voi jo olla se, että sotilaallisen voiman käytön aika alkaa ajaa lopullisesti ohi.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Mikäli nämä Artem Karatin julkaisemat kuvat kesäkuulta pitävät paikkansa (uutinen 13.7.2014), niin jo tuolloin Izvarynen rajanylityspaikalla Ukrainan suuntaan ajoi venäläisiä BTR-80 ja BTR-82 panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja, joista ainakin kuvassa "APC, picture from June 25" olevan BTR-80 panssaroidun miehistönkuljetusajoneuvon perässä on Venäjän asevoimien kirjain-/numerotunnus.

Kuvassa "Here is the tank" on BTR-82 panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo, joita ei ole käytössä muualla kuin Venäjän asevoimilla. Toimitukset ovat alkaneet v. 2010 jälkeen.

Paikka on tunnistettu Izvarynen rajanylityspisteeksi mutta jätetään nyt pienen pieni varauma sille, että ajoneuvot eivät menneetkään Ukrainan puolelle rajaa vaan jäivät parkkiin tarkastusasemien väliselle alueelle.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Laitetaan nyt tänne RIA Novostin Infographics Ukrainan kriisistä: Prospects Of The Conflict In Ukraine's Southeast.

Kiinnostavaa faktaakin kyseinen sivu tarjoaa, erityisesti erotellessaan kummankin osapuolen taistelevien joukkojen koostumuksia. Mitä nyt miesvahvuuksia pikaisesti lueskelin niin ainakin hyvin pitkälle suuntaa antavia ja oikeaan osuvia ne ovat.

Mielenkiintoinen ryhmittymä ATO:n puolella (ei välttämättä suoranaisesti organisaatiossa mukana) on Metinvest Volunteer Battalion, jonka rahoittajana toimii miljardööri oligarkki Rinat Akhmetov. Ryhmittymähän perustettiin oikeastaan vasta toukokuun puolella suojelemaan Akhmetovin liiketoimia Mariupolissa ja avustamaan separatistien kaupungista häätämisessä ja sen jälkeen ryhmä on kasvanut varsin suureksi käsittäen nykyään yli 2000 miestä.

ATO:n riveissä taistelevien ryhmittymistä suurimman osan taustahenkilönä ja rahoittajana on oligarkki Igor Kolomoisky, Ukrainan rikkaimpia miehiä ja Privat Bankin omistajia.

Vastaavaan tarkkuuteen RIA Novosti ei kuitenkaan ole yltänyt luetellessaan NovoRossijan puolella taistelevien ryhmittymien rahoittajia ja taustahenkilöitä - vain komentajat on tyydytty listaamaan. Eikä tarvinne miettiä miksei ryhmittymien taustoja ole tämän enempää avattu, se mille tasolle jäljet johtaisivat ei välttämättä antaisi kovinkaan hyvää kuvaa ulkomaailmalle Venäjän osallistuudesta kriisiin.

Mielenkiintoisia lukuja infografiikka kyllä pitää sisällään, joista ainakin osa on näin ensituntumalta vaikuttaa osuvan hyvin lähelle oikeaa. Mutta en nyt enää tässä vaiheessa yötä ryhdy tämän enempää aihetta ruotimaan.

vlad.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jos vladin linkin tappioluvut on yhtään tontilla, niin ns sepataristit ottaa kuokkaan. Ukraina ilmoittaa 332 kuollutta ja lähes 1300 haavaista, Novorussian puolella 1200 kuollutta ja ei dataa sivuosumista. Oma arvio on 3000-5000, jos tuo 1200 on oikein. Olisiko Putinin avustusrekat okeasti hakemassa haavoittuneita? Tekee moraalille huonoa, jos omista ei pidetä huolta. (olisi toki odottamaton inhimillisyyden pilkahdus)

Sitä odottaa etenevän osapuolen kärsivän suurempia tappioita, mutta taitaa ne osata ATO:ssa enemmän kuin tulosten nopeus antaisi ymmärtää.

Russian Orthodox Army on yksi Novorussian yksiköistä. Mitä eroa islamisteihin?

Ukraina on menettänyt hirmuisen määrän lentopelejä, lienee aikaan nähden maailmanennätys ei-valtiolliselle toimijalle. Tämä on HMTT tieto.

edit
Kapinallisten rivien kerrotaan myös rakoilevan - Venäjältä tulleet johtajat ovat jättämässä Itä-Ukrainan ja palaamassa takaisin kotiin.
Taistelut jatkuvat Ukrainassa - yhdeksn asevoimien sotilasta kuoli - Ulkomaan uutiset - Ilta-Sanomat
Olisiko venäläisille pomoille selvinnyt, että puna-armeija ei ole tulossa pelastamaan tilannetta?
 
Viimeksi muokattu:

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kun ei tajunnu puheista tai laulusta mitään, niin paha sanoo mitä ajettiin takaa. Älyvapaa kuitenkin.

Enkeli keräsi aseet pois, ehkä tuo oli militarismin vastainen eli antivenäläinen esitys. hymiö
 

Marre

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, (HIFK)
On tässäkin operaatiossa selkeästi vaiheita. Ensin oli Putinin turisteja ilman aseita luomassa epäjärjestysta ja osoittamassa mieltään. Sitten päästiin rakennusten valtaamiseen ja siitä edelleen aseelliseen toimintaan. Jotenkin on sotilaitakin sopivasti tiennyt siirtyä eläkkeelle ja ovat nyt tärkeässä osassa Itä-Ukrainan tapahtumia. En siis osta kokonaan väitettä ex tempore. Mutta kun homma ei ole edennyt käsikirjoituksen mukaan, niin ex tempore on kyllä astunut näyttämölle mm keskipitkän kantaman IT-ohjusten muodossa. Plan B on puuttunut ja nyt sävelletään vauhdissa. Putinin TV puheen peruuntuminen on tästä selkein merkki.

Olisiko yksinkertaisesti päässyt käymään sellainen melko kaardinaali virhearvio, että on todella merkittävästi yliarvioitu Ukrainan venäläisväestön tyytymättömyys ja epäluottamus Kiovan hallintoon? Jos Ukrainan venäläisväestö olisi saatu suuressa mittakaavassa separatistien taakse, niin hommahan olisi toiminut. Se, että näin ei käynyt saattoi olla se yllätys Kremlille.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Vlad on pistellyt tietoja mielipiteistä idän kähinöiden alkuajoilta ja muistin mukaan n 75% ei kannattanut Venäjään liittymistä. Samoissa kyselyissä Kiovan kannatus oli todella alhaalla.

Mitä saraketta ovat Kremlissä lukeneet? Tieto oli olemassa. Marre voi olla kyllä jäljillä, ehkä oma propaganda on sivuuttanut tiedon.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Varmaankin Ukrainan presidentinvaalien 2010 ja parlamenttivaalien 2012 tuloksia.

Kuten olen aiemminkin tässä ketjussa todennut, Ukraina on vaikuttanut demokraattisin kriteerein arvioituna hyvinkin kahtiajakautuneelta maalta poliittiselta ilmastoltaan käytännössä koko itsenäisyytensä ajan.

Se että kannattaa enemmän Venäjään kuin länteen kallella olevaa puoluetta ei tarkoita automaattisesti sitä että kannattaa Venäjän aseellista hyökkäystä maahan. Alueiden Puolueen äänestäjistä valtaosa näyttää olevan itsenäisen Ukrainan puolella. Itse muistan reilun kymmenen vuoden takaa duunihommista kuinka firman Ukrainan yhtiön työntekijät olivat kyllä hyviä kavereita Venäjän yhtiön työntekijöiden kanssa, mutta jos erehtyi luulemaan ukrainalaista venäläiseksi sai kyllä kuulla kunniansa.

Suomessakin näyttää uppoavan hyvin tuo venäläispropaganda Ukrainan kahtiajaosta. Se on siltä osin totta että idässä on enemmän venäjänkielisiä ja Alueiden puolueen kannattajia, mutta yksioikoinen oletus että idässä haikallaan Venäjän osaksi tai tuetaan "separatisteja" on silkkaa tahallista väärintulkintaa.

Tuosta vladin linkkaamasta kartasta ja siinä olevista joukko-osastoista yksi huomio. Kartassa on iloisesti unohdettu merkitä Ukrainan armeijan joukko-osastot, noiden oligarkkijoukkuen vahvuus on muutama tuhatta miestä, armeijan huomattavasti enemmän.
 

Bbird80

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
N. 10 min pätkä ukrainalaissotilaan (ATO) mietteitä taisteluista. Hänen mukaansa he eivät taistele separatisteja vastaan vaan Venäjää vastaan. Subtitlet päälle niin saa jotain selvääkin. Kaveri harmittelee, että heitä ammutaan koko ajan Venäjän puolelta rajaa, mutta he eivät saa ampua takaisin.

https://www.youtube.com/watch?v=IX6e3wr34BM#t=35

Pätkän todenperäisyydestä ei ole takeita. Jos on propagandaa, niin osataan sitä Ukrainankin puolella. Videon linkkasi ahkerasti Euromaidanista lähtien twiittaillut @Kateryna_Kruk.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Jos vladin linkin tappioluvut on yhtään tontilla, niin ns sepataristit ottaa kuokkaan. Ukraina ilmoittaa 332 kuollutta ja lähes 1300 haavaista, Novorussian puolella 1200 kuollutta ja ei dataa sivuosumista. Oma arvio on 3000-5000, jos tuo 1200 on oikein. Olisiko Putinin avustusrekat okeasti hakemassa haavoittuneita? Tekee moraalille huonoa, jos omista ei pidetä huolta. (olisi toki odottamaton inhimillisyyden pilkahdus)

Sitä odottaa etenevän osapuolen kärsivän suurempia tappioita, mutta taitaa ne osata ATO:ssa enemmän kuin tulosten nopeus antaisi ymmärtää.

Russian Orthodox Army on yksi Novorussian yksiköistä. Mitä eroa islamisteihin?

Ukraina on menettänyt hirmuisen määrän lentopelejä, lienee aikaan nähden maailmanennätys ei-valtiolliselle toimijalle. Tämä on HMTT tieto.

Osaltaan ATO:n pienet miestappiot on varmasti selitettävissä sillä ettei se ole valinnut taktiikakseen suorittaa massiivia ja mahdollisesti hyvin huonosti suunniteltuja operaatioita kaupunkeihin tyyliin venäläisten ensimmäisen Tshethsenian sodan ensimmäinen Groznyin valtausyritys, joka päättyi totaaliseen verilöylyyn tshetsheeni kapinallisten lyödessä hyökkääjät Groznyin kaduilla ja kujilla.

Toisaalta ATO:n operaatioissa on ilmeisesti otettu opiksi kevään ja alkukesän virheistä, eikä enää aivan niin summittaisia operaatioita ryhdytä suorittamaan -osoituksena tästä voidaan pitää sitä ettei enää kohdalle ole juurikaan tullut yksittäisiä todella lukuisia uhreja vaatineita takaiskuja, jollaisia toukokuussa tuli jokunen Slovjanskin ja Kramatorskin suunnalla sekä sitten Luhanskin tapaus, jossa separatistit pudottivat Iljushin Il-76 kuljetuskoneen. Ja joita kritisoitiin hyvin avoimesta ukrainalaisissa medioissa ja ukrainalaisten turvallisuusalan asiantuntijoiden toimesta.

Ukrainan ilmavoimat on menettänyt varsin paljon lentokoneita ja helikoptereita suhteessa taisteluiden kestoon, mutta näyttäisi osin siltä, että RIA Novostin tilastoon on laskettu myös vaurioituneet koneet eikä pelkästään tuhoutuneita koneita esim. sodassa on pudotettu vain yksi Il-76 kuljetuskone ja sen lisäksi yksi on vaurioitunut it-tulessa. Muiden menetysten kohdalla tilanne on samansuuntainen, esim. Su-25 kerrotaan osassa lähteistä menetetyn pudotettuina ja vaurioituneina 11 kpl elokuun puoliväliin mennessä.

Suurelta osin tappioiden suuruus on osoitus siitä, että lentäjien operointikyky ei ole riittävän hyvällä tasolla eli takana ei ole riittävästi harjoituslentoja ja harjoitteita taistelutilanne huomioiden. Samoin esim. rynnäkkökoneiden aseistuksen puutteet lisäävät olennaisella tapaa riskiä joutua lähi-ilmatorjunnan kantaman sisäpuolelle. Ukrainalla kun on loppujen lopuksi käytössään hyvin rajallisesti ilmasta-maahan-ohjuksia, joten on turvauduttava perinteisiin pommeihin ja erilaisiin raketteihin, jolloin yhtälö on aika tuhoisa kun huonosti koulutetut lentäjät joutuvat operoimaan lähi-ilmatorjunnan kantaman sisäpuolella. Ymmärtääkseni ongelmia on tuottanut myös eri aselajien yhteistyö tai ennemminkin sen puute, mikä osaltaan lisää altistumista konemenetyksille.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kuulumisia Donetskista.

Kuten olen maininnut, alkuviikosta Donetskissa vaurioitui tärkein vedenpumppaamo, eikä sen jälkeen ole ollut koko kaupungissa juoksevaa vettä. Ystävälläni on onneksi ollut varastoituna kivennäisvettä juotavaksi jonkin verran ja lisäksi hänellä on ollut kaupasta ostettua pullovettä talousvedeksi hankittuna ja näitä varastoja riittää noin viikoksi – sen jälkeen vettä ei ole käytettäväksi kuin minimaalisen vähän. Tänään (keskiviikkona) hän kävi hakemassa työkaverinsa omakotitalon pihamaan sadevesialtaasta sankolla vettä voidakseen huuhdella wc:n ja pestä edes hiukan itseään. WC:hen hän perusti täysistä ämpäreistä ja kattiloista käyttövesivaraston. Luovuutta on siis ruvettava harjoittamaan mikäli voi elää vallitsevissa olosuhteissa.

Tänään paikallismediassa oli arvioitu kaupungin edustajien toimesta, että käyttövesi saataisi toimimaan parin kolmen päivän sisällä mutta tämänkään jälkeen vettä ei suositella käytettäväksi juomiseen tai ruoan laittoon.

Tällä hetkellä ystäväni kotikadulla kaikki kaupat ovat jo kiinni, joten niistäkään ei voi käydä ostamassa lisää mineraalivettä juotavaksi tai pullotettua vettä ruoan laittoon. Satunnaisesti kauppoja on auki Donetskin alueella, mutta koska turvallisuustilanne on mikä on, ei hän lähde kovinkaan mielellään “seikkailemaan” kauemmas kotoa. Toinen ongelma on se, että rahaa ei saa nostettua juuri mistään, lähes kaikki pankit ovat kiinni, kortit eivät enää käy kovinkaan monessa harvoista aukiolevista kaupoissa ja samalla hinnat nousevat kovalla vauhdilla. Myös torikauppiailla - joille ostokset on maksettava käteisellä.

Donetskin ympäristössä taistellaan käytännössä jokainen päivä ja tämän viikon aikana taistelut ovat levinneet käytännössä esikaupunkialueelta Donetskin alueelle. Tällä viikolla kymmeniä kaupunkilaisia on kuollut taisteluiden keskellä. Ystäväni naapurustossa oli viikonvaihteessa separatistien telatykkejä asemissa tulittaen kaupungin läntisiä osia ja esikaupunkeja. Tänään (keskiviikkona) separatistien panssaroituja ajoneuvoja ajoi asemiin alueelle.

Ihmiset välttelevät ulkona oloa ja ulkoillessaan - syystä tai toisesta - pyrkivät välttelemään separatisteja, joista osa on hyvin hermostuneita ja liipasinherkkiä - ihmisiä on haavoittunut ja kuollut harhaluoteihin. Taisteluiden ääniä kantautuu Donetskin alueelta jatkuvasti - aamusta iltaan, vaikka ne ahdistavat ja pelottavat niin yhtälailla yllättäen laskeutuva hiljaisuus tuntuu pahaenteiseltä herättäen epävarmuutta asukkaissa.

vlad.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Olisiko yksinkertaisesti päässyt käymään sellainen melko kaardinaali virhearvio, että on todella merkittävästi yliarvioitu Ukrainan venäläisväestön tyytymättömyys ja epäluottamus Kiovan hallintoon? Jos Ukrainan venäläisväestö olisi saatu suuressa mittakaavassa separatistien taakse, niin hommahan olisi toiminut. Se, että näin ei käynyt saattoi olla se yllätys Kremlille.

Ainakin jotkut historioitsijat väittävät Neuvostoliiton menneen halpaan v. 1938-1939 olettaessaan suomalaisen työväestön toivottavan riemuiten Puna-armeijan tervetulleeksi maahamme. Ehkä jopa Otto Willekin eli harhaluulossa eikä jarrutellut hyökkäystä.

Janukovits ja muut itä-ukrainalaiset Moskovaan paenneet rosvoparonit ovat vetäneet Kremlissä shown, josta juuri Krimin ryöstänyt Putin on innostunut.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
vlad,

osaatko yhtäätkö yhtään arvioida paljonko Donetskissa on separi-"sotilaita"? Mietin, että jos paikalliset siviiliasukkaat alkaisivat vastarintaan (sabotoisivat kalustoa, varastaisivat aseita, mahdollisesti jopa tappaisivat ryssiä yms), niin nopeuttaisiko se tilanteen ratkeamista? Toki tuollainen toiminta olisi vaarallista ja vaatisi vapaaehtoisilta paljon, mutta itse voisin kuvitella sellaiseen lähteväni sopivissa olosuhteissa.

Kerro ystävällesi terveisiä, että sympariat on isosti ukrainalaisten puolella ja näitä kuulumisia on erittäin mielenkiintoista ja koskettavaa kuulla. Kohti lopullista voittoa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Joo, kyllä ATO:ssa jotain osataan. Sen yhteydessä puhutaan paljon vapaaehtoisista, mutta taitaa mukana olla myös erinomaisia amattisotilaita ainakin johdossa.

Ystäväni naapurustossa oli viikonvaihteessa separatistien telatykkejä asemissa tulittaen kaupungin läntisiä osia ja esikaupunkeja. Tänään (keskiviikkona) separatistien panssaroituja ajoneuvoja ajoi asemiin alueelle.
Telatykit tms ovat houkuttelevia maaleja Ukrainan epäsuoralle tulelle. Viimeistään silloin kun rupeavat linnoittamaan taloja kannattaa siviilien väistää. Linnoittamisen huomaa siitä, että tehdään seinien läpi suojaisia liikumisreittejä.

Sepataristien liipasinherkkyys ei ihmetytä lainkaan. Väestö tukee huonosti heitä ja sota sujuu kehnosti. Ns sepataristien tappiot on sitä luokkaa, että venäläisten sotaturismi on muuttunut nopeasta ja helposta voitosta kuolettavan vaaralliseksi. Jos otetaan tuo maximi 20.000 vahvuudeksi, niin 1200 raatoa on 6% vahvuudesta. Haavaiset päälle ja ollaan reippaasti kaksinumeroisella luvulla. Oikeastaan venäläisten puolella on kova moraali, muuten nuo joukot olisi jo muuttuneet toimintakyvyttömiksi.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
vlad,

osaatko yhtäätkö yhtään arvioida paljonko Donetskissa on separi-"sotilaita"? Mietin, että jos paikalliset siviiliasukkaat alkaisivat vastarintaan (sabotoisivat kalustoa, varastaisivat aseita, mahdollisesti jopa tappaisivat ryssiä yms), niin nopeuttaisiko se tilanteen ratkeamista? Toki tuollainen toiminta olisi vaarallista ja vaatisi vapaaehtoisilta paljon, mutta itse voisin kuvitella sellaiseen lähteväni sopivissa olosuhteissa.

Kerro ystävällesi terveisiä, että sympariat on isosti ukrainalaisten puolella ja näitä kuulumisia on erittäin mielenkiintoista ja koskettavaa kuulla. Kohti lopullista voittoa.

Mikäli aiemmin linkittämäni RIA Novostin Prospects Of The Conflict In Ukraine's Southeast pitää paikkansa tai lukemat ovat jotakuinkin suuntaa antavia niin Donetskin kansanrintaman riveissä taistelee noin 3700-4300 taistelijaa ja tähän päälle 1st International Brigaden taistelijat, jonka vahvuutta kyseisessä infoesityksessä ei kerrottu.

Separatistit itse ilmoittavat Novorossijan riveissä taistelevan kaikkiaan 20 000 taistelijaa (tarkoittaen Donetskin kansanrintamaa ja Luhanskin kansanrintamaa yhteensä), josta voidaan päätellä, että Donetskin alueella kaikkiaan taistelisi jopa kymmenisen tuhatta taistelijaa. Joskin separatistien informoima luku voi pitää sisällään hiukan ilmaa.

Kokonaislukemaa on siis hyvin vaikea sanoa, mutta Donetskissa taistelee kaikesta huolimatta tuhansia separatisteja ja kuten Sako viittasi, tappiot ja taistelutahto huomioiden joukoilla näyttäisi olevan yllättävänkin hyvä moraali heidän jatkaessa tilanteen toivottomuudesta huolimatta taistelua. Eipä sillä, ei heillä ole juurikaan vaihtoehtoja - joko taistella tai vetäytyä alueelta.

Sota kuitenkin kestänyt vasta varsin vähän aikaa, joten toistaiseksi ainakaan suuren luokan kansannousua ei ole tapahtumassa mutta ainahan on mahdollista, että ATO:n riveistä onnistutaan soluttatumaan kaupunkiin ja luomaan sitten vastarintapesäkkeitä ja näin osa kansasta nousee separatisteja vastaan. Ja olettaisin, että näin voi käydä siinä tapauksessa mikäli kriisi "jäätyy" eikä sotilaallista ratkaisua suuntaan tai toiseen tule.

***

Välitetään terveisiä Donetskin suuntaan ja kannustetaan heitä jaksamaan vaikeista oloista huolimatta!

vlad.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tuntuisi että varsin hyvä taktiikka olisi soluttaa kaupunkiin hyvin piiloutuneita tarkka-ampujia, jotka aiheuttaisivat separistien joukossa sekasortoa. Aina jos separistit alkaisivat laajamittaisiin etsintäoperaatioihin, niin suoraviivaista hyökkäystä päälle ulkoa ja muutoin jatkaa piiritystä, blokata avun saanti ja aina sopivin väliajoin napsia sieltä johtajia. Tuollaisen ison kaupungin hallussapitämiseen 4000 sotilasta on kuitenkin aika naftisti. Toki tällaisessa taktiikassa siviilit helposti joutuvat sijaiskärsijöiksi, mutta olisiko nopea ratkaisu kuitenkin parempi kuin tilanteen venyminen.
 
Viimeksi muokattu:

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tuollainen yksinäisten tarkka-ampujien touhu olisi itsemurhatehtävien jakamista. Ensimmäisen tai muutaman laukauksen jälkeen ampuja paikallistetaan esim rakennuksen tarkkuudella ja jahdataan hengiltä. Tarkka-ampujat ovat erityisen vihattuja.

Siviilien vastarinta ei vielä tässäkohtaa ole ajankohtaista. Ukrainan kannalta sotatoimet jotenkin sujuu ja koska halutaan välttää siviiliuhreja, on syyn antaminen massakostoille tarpeetonta. Uskon sepataristien kykenenvän antamaan ennaltaehkäiseviä opetuksia myös kaupungissa, ei pelkästään pakolaisille maantiellä. Parasta mitä siviilit voisivat tehdä nyt, on tietojen antaminen, missä liikkuvat ja pitävät majaa jne. Jos netti toimii, niin uskon näin tapahtuvan. Siinäkin hommasa riskeeraa henkensä.
 

Carlos

Jäsen
Tuollainen yksinäisten tarkka-ampujien touhu olisi itsemurhatehtävien jakamista. Ensimmäisen tai muutaman laukauksen jälkeen ampuja paikallistetaan esim rakennuksen tarkkuudella ja jahdataan hengiltä. Tarkka-ampujat ovat erityisen vihattuja.

Mutta sekin on taitolaji. Hyvä tarkka-ampujahan lasauttaa yhden hyvin harkitun laukauksen ja katoaa näkyvistä ennenkuin ääni edes ehtii osuman saaneen korviin. Suomalaisethan oli aika hyviä tässä viime sodan aikana, yksittäinen tarkka-ampuja piinasi välillä pitkäänkin jotain yksittäistä ryssien joukko-osastoa. Aina osaston ensimmäinen mies ammuttiin, ja sitten äkkiä piiloon/karkuun. Oli varmaan vihollisen puolella mukava tunne kun näkymätön vihollinen verottaa miesvahvuutta hitaasti mutta varmasti, ja kuka tahansa joka sai komennuksen jonon kärkeen tiesi että loppu on aika lähellä.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Se että kannattaa enemmän Venäjään kuin länteen kallella olevaa puoluetta ei tarkoita automaattisesti sitä että kannattaa Venäjän aseellista hyökkäystä maahan. Alueiden Puolueen äänestäjistä valtaosa näyttää olevan itsenäisen Ukrainan puolella. Itse muistan reilun kymmenen vuoden takaa duunihommista kuinka firman Ukrainan yhtiön työntekijät olivat kyllä hyviä kavereita Venäjän yhtiön työntekijöiden kanssa, mutta jos erehtyi luulemaan ukrainalaista venäläiseksi sai kyllä kuulla kunniansa.

Suomessakin näyttää uppoavan hyvin tuo venäläispropaganda Ukrainan kahtiajaosta. Se on siltä osin totta että idässä on enemmän venäjänkielisiä ja Alueiden puolueen kannattajia, mutta yksioikoinen oletus että idässä haikallaan Venäjän osaksi tai tuetaan "separatisteja" on silkkaa tahallista väärintulkintaa..
Jos länsimielisen Nato-kannattajan tekemä, ETYJ:n vahvistamiin virallisiin äänestystuloksiin perustuva tulkintakin on jo venäläispropagandaa ja "tahallista väärinymmärtämistä", tämä ketju alkaa olla todella huolestuttavasti hakoteillä.

En missään vaiheessa väittänyt, että kartoissa kuvatut Ukrainan oblastit, joissa parlamentin erottaman presidentin kannatus on ollut edellisissä vaaleissa yli 90 % ja joissa entisen presidentin edustamalla (ainakin vuonna 2006 "venäläismielisellä") Alueiden puolueella on eniten kannattajia, haluaisivat "osaksi Venäjää". Esimerkiksi Alueiden puolue on kuitenkin ymmärtääkseni kannattanut mm. Ukrainan valtiomuodon asteittaista muuttamista liittovaltioksi, jolloin oblastit saisivat laajemman autonomian suhteessa Kiovan keskushallintoon, mikä voisi olla periaatetasolla omiaan ajamaan ulkovaltoja (ja maan sisäisiäkin voimia) hyötymään suvereenin ja jakamattoman Ukrainan itäosien sekasorrosta.
 

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ukrainan asevoimat saaneet radiouutisten mukaan haltuunsa kaksi kappaletta Venäjän armeijalle kuuluvaa panssarivaunua (?) Ukrainan puolella lähellä Luhanskia. Papereiden mukaan laskuvarjojoukkojen vehkeitä mistä miehistö oli paennut.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Carlos:
Nyt on kyseessä kaupunkisota. Kun edes siitä ei voi olla varma, että kaikki siviilit on ystävällismielisiä, niin riskit on kovat. Vaihtaessaan asemapaikkaa kaupungissa on aina näkösällä. Vetreä mies pitkän pakaasin kanssa herättää mielenkiintoa, kuhan ensin niitä osumia tulee. Ja jos on siviilit päällä, syyllistyy sotarikokseen. Ukrainan väreissä olisi ihan toivotonta.

Hyvän tarkka-ampujan koulutus on sen verran pitkä juttu, että en lähtisi niitä noin tuhlamaan. Vaan onneksi tämä asia päätetään ATO:n päämjassa ja meille ei jää kuin spekuloitavaa.

Hyvän räiskintäelokuvan tuosta kyllä saisi.

edit
linkki iltalehti
Ukraina: Kaksi Venäjän panssaria vallattu Itä-Ukrainassa

Vielä pitäisi pystyä osittamaan miehistö Venäjän armeijaan kuuluviksi, Venäjän passin omaavia ne on 80% varmuudella olleet. Pelkkä aseapu on ollut tiedossa ennenkin ja siksi en usko sanktioiden tiukentuvan näiden 2 ajoneuvon takia.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös