Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 110 866
  • 6 874

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Yhdistävä tekijä on Kreml, jonne tervetulleita ovat kaikki fasistiset järjestöt. Muun muassa Ranskan äärioikeiston budjetti (vapaa lainaus Oksaselta) "on pienen perheyrityksen luokkaa", siitä huolimatta rahaa tuntuu riittävän --> fasismin vastaisen sodan esitaistelijoiksi itsensä kohottaneet venäläiset rahoittavat äärioikeistolaista toimintaa ympäri Eurooppaa.

Avaintekijä on kiihkeä nationalismi.

Tosiaan erittäin kiinnostavia kirjoituksia - ilmeisesti suuri osa Euroopan kansallisradikaaleista puolueista on melkoisen Venäjä-myönteisiä, sangen yllättävää. Tästä kiinnostuneena vilkaisin myös Homma-foorumin Ukraina-kirjoittelua, ja kyllä, häkellyttävän suuri osa keskustelijoista myötäilee Venäjän näkökantoja, toki lienevät vähemmistö, mutta ei mikään pieni vähemmistö. "Anti-fasismi" kohtaa kansallisradikalismin, hmm, Krimillä... Kaikkea sitä näkee kun vanhaksi elää.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Presidenttiehdokas Oleg Ljashko on näköjään ottanut oikeuden omiin käsiin. Hän on perustanut omat joukot ja nämä ovat pidättäneet esimerkiksi Donetskin tasavallan puolustusministerin. Jännää nähdä miten vt. hallitus toimii näiden Ukraina-mielisten anarkistijoukkojen suhteen. Annetaanko niiden touhuta rauhassa vai pyritäänkö niitä aidosti suitsimaan?

RT:n mukaan Slovjanskissa on otettu Ukraina-mielisten toimesta käyttöön raketinheittimet. Ei vissiin ihan kauheasti sitten siviiliuhreista välitetä.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
...
RT:n mukaan Slovjanskissa on otettu Ukraina-mielisten toimesta käyttöön raketinheittimet. Ei vissiin ihan kauheasti sitten siviiliuhreista välitetä.

Olisihan se toki ihan jo reiluuden nimissä hyvä jos myös ukrainalaisanarkistit (jotka saattaisivat siis olla jopa oikeasti spontaanisti touhuamaan lähteneitä siviilejä) saisivat sotilasaseistusta itsensätoteuttamisvälineiksi, mutta kannattaa muistaa että RT:n mukaan länsimaat koostuvat pelkästään fasisteista, Krimiläisistä 96% äänesti kansanäänestyksessä Venäjään liittymisen puolesta ja musta on valkoista. Myös yö on päivä ja joulupukki on olemassa (ja asuu Kremlissä, jossa askartelee tonttuineen lahjoja maailman sosialistisille pikkupioneereille).
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Huolestuttavalta kuulostaa. En kyllä itsekään näin ulkopuolisena välttämättä suosittelisi nyt matkustusta tuonne. Taitaa olla niin, että alue tulkitaan piakkoin vakuutusyhtiöidenkin mukaan sotatoimialueeksi, jolloin matkustaminen sinne tapahtuisi melko lailla oman harkinnan mukaan...

Käytännössä tilanne taitaa olla jo nyt sellainen, että vakuutusyhtiöt voivat asettaa rajoituksia matkavakuutuksien korvauksille tai jopa olla myöntämättä matkavakuutuksia sellaisille, jotka matkustavat turistimatkalle osaan Ukrainaan. Ulkoministeriö on laatinut seuraavan matkustustiedotteen koskien Ukrainaa, josta osa lainattu suurlähetystön sivuilta Kiovasta:

"Suomen suurlähetystö
Kiova

Ukrainan itäosissa turvallisuustilanne on kiristynyt väkivaltaisuuksien jatkuessa. Kaikkea matkustamista Itä-Ukrainaan, erityisesti Donetskin, Luganskin ja Harkovan alueille (oblasteihin) tulisi välttää.

Myös Odessan alueen turvallisuustilanne on huonontunut merkittävästi. Kaikkea matkustamista Odessan alueelle (oblastiin) tulisi välttää.

Krimin autonomisen tasavallan alueella turvallisuustilanne on myös heikko. Liikenneyhteydet Krimin niemimaalle ovat toimineet huonosti tai ovat kokonaan poikki. Kaikkea matkustamista Krimin autonomisen tasavallan alueelle tulisi välttää.

Ukrainassa, erityisesti Itä-Ukrainassa, Odessan alueella sekä Krimin autonomisen tasavallan alueella on uhka mm. ulkomaisten tiedotusvälineiden edustajiin kohdistuvista sieppauksista ja väkivallanteoista.
"

Koko Ukrainaa koskeva matkustustiedote
suurlähetystön sivuilta lainattuna.

Vaikka tuolla alueella yhtenäistä Ukrainaa kannattavat olivatkin enemmistössä vielä jokunen aika sitten, vaikuttaisi siltä, että heistä suuri osa on ns. "mukailijoita", jotka mukautuvat vallitseviin poliittisiin tilanteisiin. Silloin kun Ukraina on ollut yhtenäinen, he ovat kannattaneet sitä, mutta nyt separatistien ottaessa vallan, he alkavatkin mukailla heitä, tai sitten pitävät oman turvallisuutensa vuoksi erittäin matalaa profiilia. Ainakaan siellä ei ilmeisesti ole niin suurta paloa yhtenäisen Ukrainan puolesta, että olisivat valmiit nousemaan separatisteja vastaan...

Ystäväni kirjoitteli jo aikaa sitten minulle donetskilaisten keskimääräisestä poliittisesta aktiivisuudesta ja taisin mainita aiheesta tuolloin ketjussa, eli pääosin alueen ihmiset ovat äänestäjinä aktiivisia mutta poliittisina toimijoina flekmaattisia eli eivät helpolla lähde mukaan erilaisiin aktivistien tukemiin liikkeisiin - tässä voi olla syy siihen, miksi separatistit eivät saaneet mukaansa alusta pitäen samanlaista laaja-alaisempaa liikettä mikä Krimillä - vääristellyistä vaalituloksista huolimatta - syntyi. Hyvin pitkään Donetskin kaupungin miljoonasta asukkaasta aktiivisuuttaan on osoittanut vain sadoista tuhansiin ihmistä ja tästäkin joukosta alussa suurin osa oli "Putinin turisteja". Nyt parin kuukauden jälkeen aktiivisuus alkaa selkeästi kasvaa ja separatistit saada otetta asukkaista.

Toisaalta tämä passiivisuus voi sitten ilmetä myös päinvastoin eli ei löydy sitä tahtoa ja halua ottaa osaa aktiivisesti vastamielenosoituksiin ja perustaa laajaa ukrainalaismielistä liikettä tukemaan hallintoa ja kun tällaista ei ole perustettu nyt, sen perustaminen voikin olla huomattavan vaikeaa siinä vaiheessa jos tilanne ajautuu siihen, että todellakin ryhdytään vetämään rajoja ja Donetskin kansantasavallasta tulee totta. Liian moni kuin mukavuudenhaluisena passivoituu saattaa osaltaan olla luomassa sitten ilmapiiriä ettei enää löydy rohkeutta aloittaa vastatoimia kun tässä tapauksessa separatistien voima on kasvanut jo liian suureksi.

En tarkoita tätä millään muotoa moitteeksi ystävääsi kohtaan. Todennäköisesti itsekin menettelisin tuossa tilanteessa sillä tapaa, että joko pakenisin alueelta, tai pitäisin matalaa profiilia, ja odottaisin, että hallitus saisi tilanteen jotenkin haltuunsa. Jos taas jostain nousisi massiivinen separatisminvastainen vastaliike, saattaisin ehkä silloin olla mukana. Noh, vaikea näillä ajatuksilla on leikkiä, koska todellisen käyttäytymisen tietäisi vasta silloin kun tilanne oikeasti eskaloituu.

Ystäväni tuki oranssin vallankumouksen aikana aktiivisesti ja näkyvästi kyseistä liikettä ja tämän seurauksena hän joutui vaikeuksiin entisessä työpaikassaan, mikä lopulta ajoi tilanteen siihen pisteeseen, että hänen oli parempi vaihtaa työpaikkaa. Tuolloin monilla työpaikoilla - varsinkin alue- ja valtiojohtoisissa yrityksissä ja laitoksissa - tilanne oli se, että julkisesti hyväksyttiin vain ja ainoastaan yksi mielipide ja poikkeavat eli oranssia vallankumousta tukeneet joutuivat syrjinnän ja kiusaamisen kohteeksi.

Vai olisiko ollut niin, että yhtenäistä Ukrainaa kannatettiin alueella silloin kun alueiden puolue oli vallassa? Nyt enemmistö ehkä haluaakin itsenäistä Itä-Ukrainaa, jota alueiden puolue johtaisi?

Tähän on oikeastaan hyvin vaikea antaa edes summittaista vastausta, jos mielipidekyselyiden perusteella pitäisi tehdä päätelmiä niin kriisinkin aikana mielipidekyselyiden mukaan Donetskin alueella enemmistö ei halua liittyä Venäjään (66%) vaan kannattaa yhtenäistä Ukrainaa, sen sijaan vähemmistö - erään mielipidekyselyn mukaan 18 % haluaa alueen liitettävän Venäjään. Tietty tästä ei vielä voi tehdä suoraa päätelmää siitä, että kuinka moni yhtenäistä Ukrainaa kannattavista kannattaa nykymuotoista yhtenäisyyttä ja kuinka moni esim. alueille myönnettävää laajempaa itsehallintoa.

Onko muuten ystäväsi pohtinut sitä vaihtoehtoa, että hän pakenisi Donetskista Länsi-Ukrainaan? Muistanko oikein, että olisit maininnut hänellä olevan sukua siellä suunnalla? Vai oliko se nimenomaan niin, että koko hänen perheensä on tuolta Idästä?

Hänen isänsä on kotoisin alueelta, joka kuului Puolaan 1900-luvun alkupuolella, mutta käytännössä hänellä ei ole mitään siteitä sille suunnalle Ukrainaa. Muuta lähisukua hänellä ei ole jäljellä kuin siskonsa, joka myös asuu Donetskissa, joten teoriassa lähteminen alueelta olisi helppoa kun taakse ei jää elossa olevia sukulaisia siskoa enempää.

Sanotaanko asia siten ettei ystäväni ole sulkenut mitään ovia, eli se lähtökin on mahdollinen jos alueella asuminen ja oleminen käy käytännössä hyvin vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi ukrainalaiselle, jonka taustalta löytyy vieläpä kyköksiä menneiden aikojen puolalaisalueisiin.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tämä Kyiv Post'in artikkeli Donetskista kuvastaa osaltaan tilannetta kaupungissa todella hyvin: Donetsk: eastern Ukraine descends into chaos, lawlessness.

Lyhyt lainaus jutun lopusta:

"Olga Mikhailova, a spunky 70-year-old Donetsk pensioner and former school teacher, came to an ATM with a neighbor to see if they could withdraw money from their account. She doesn’t support either the Kyiv government or the armed gunmen besieging the city of her birth. The relative stability she has enjoyed here for years is now gone, she said, shaking her head.

“Look at these boys with guns. They are hooligans and who is going to stop them from terrorizing our city. They are not police. Where are the police? Are you the police? No, I think no,” she asked, gesturing to a young masked man nearby.

“We’re no hooligans. We’re your guardians, protecting this city. You should know from whom, from fascists. You would know fascists,” he replied. “Shut up and take your money.
'" (lainaus: kyivpost.com)

Samaa mitä ystävänikin on kertonut jo jonkin aikaa. Paikallinen poliisi ei tee käytännössä juuri mitään, se on ostettu ja lahjottu tai muin syin vaihtanut puolta - eivät kaikki poliisit mutta riittävän moni, jotta poliisivoimien toiminta on käytännössä halvaantunut. Kiovan vt. hallitus on joutunut tuomaan alueelle erikoisjoukkoja lännestä edes hiukan hillitäkseen tilannetta, mutta jokainen ymmärtää, että miljoonakaupungissa, jossa ei ole kunnolla toimivaa lakia ja järjestetystä, muutamat kymmenet erikoisjoukkosen poliisit eivät mahda yhtään mitään.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Presidenttiehdokas Oleg Ljashko on näköjään ottanut oikeuden omiin käsiin. Hän on perustanut omat joukot ja nämä ovat pidättäneet esimerkiksi Donetskin tasavallan puolustusministerin. Jännää nähdä miten vt. hallitus toimii näiden Ukraina-mielisten anarkistijoukkojen suhteen. Annetaanko niiden touhuta rauhassa vai pyritäänkö niitä aidosti suitsimaan?

Tasapuolisuuden nimissä näidenkin ryhmien toimintaa on vt. hallituksen pyrittävä suitsimaan, mutta vt. hallitus voi katsoa peiliin, koska sieltä löytyy osaltaan syyllinen sille miksi tällaisia ryhmiä on syntynyt Ukrainaan entistä enemmän ja miksi entistä useampi niistä alkaa valmistella oikeuden ottamista omiin käsiinsä ja ryhtyy valmistautumaan entistäkin avoimempaan yhteenottoon separatistien ja muiden pro-Russia-ryhmien kanssa.

kyivpost.com julkaisi aiheesta artikkelin eilen:

Ukrainians form militias to defend nation against chaos


Ja kuten artikkelista voi päätellä, viranomaiset ilmeisesti tekevät yhteistyötä joidenkin ryhmittymien kanssa - mikäli artikkelin tiedot pitävät paikkansa. Ja toisaalta viranomaiset myös kehittävät tällaisia joukkoja.

"Ukrainian special forces are also working to form partisan groups, according to Mykola Malomuzh who was chief of foreign intelligence at the Security Service of Ukraine in 2005-2010 and now is a government advisor.

“But it is too soon to activate them because that will signal that we’re giving up territory, and it’s not clear how much local support they’ll get (if they’re not homegrown in the region where they operate,)” said the former spy.
"

Onko tällainen yhteistyö tuomittavaa vai ei? Tämä on vaikea kysymys jota ei täysin voi arvoida Suomen tilanteeseen peilaten. Rauhanomaisessa demokratiassa tämä on tuomittavaa, mutta entäpä Ukrainassa? Toisaalta kuinka paljon tämä eroaa Janukovitshin ajasta ja siitä, että hän turvautui "titushkoihin" sekä Yön susiin? Paljon riippuu siitä, että kuinka nämä ryhmät toimivat ja missä tilanteessa. Jos ne selkeästi kohdistavat toimensa separatisteihin ja venäläisiin tukijoihin, tilanne on olennaisesti toinen vrt. Janukovitshin aika, jolloin titushkat ja yön sudet terrorisoivat kaikkia.

Kiovan vt. hallituksen löperö toiminta kriisin alkupuolella on osaltaan syynä siihen, että tilanne maassa on ajautunut tähän pisteeseen, että erilaisia aseellisia ryhmiä alkaa nousta maasta kuin sieniä sateella. On kuitenkin väärin syyttää vain ja ainoastaan vt. hallitusta vaan syyllisiä on niin maan rajojen sisäpuolella kuin myös ulkopuolella - ilman Venäjän aktiivisia toimia Krimillä tilanne ei olisi ajautunut tähän pisteeseen ja toisaalta vt. hallinnon toimimattomuus Krimillä on ollut osaltaan kehittämässä tilannetta tähän pisteeseen.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viime viikolla alkaneessa turvallisuusoperaatiossa pudotetuista Ukrainan ilmavoimien helikoptereista on tullut hiukan lisää informaatiota Jane'sin kautta.

Separatistit pudottivat alas olkapäältä laukaistavilla ilmatorjuntaohjuksilla kaksi Ukrainan ilmavoimien Mil Mi-24 taisteluhelikopteria, lisäksi yöllä suoritetussa operaatiossa vaurioitui ilmatorjuntatulen (konetuliaseet) seurauksena yksi Ukrainan ilmavoimien Mil-8 keskiraskas kuljetushelikopteri.

Mi-24:n miehistönjäsenistä kaksi kuoli ja useita loukkaantui*, yhden pilotin tiedetään joutuneen separatistien vangiksi vaikeasti haavoittuneena.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan neljä henkilöä on pidätetty osallistumisesta tapahtuneeseen, sen tarkemmin ei ole eritelty keitä nämä henkilöt ovat ja missä heidät on pidätetty tai että kuuluvatko he edes separatisteihin vai ovatko kyseessä henkilöt, jotka ovat muulla tapaa osallisina tapahtuneeseen.

Täyttä varmuutta siitä millaisilla ohjuksilla helikopterit pudotettiin ei ole, mutta arvioiden mukaan kyseessä on joko 9K310 Igla-1 (SA-16 'Gimlet') tai siitä kehitetty ja edellistä selkeästi parempi 9K38 Igla (SA-18 'Grouse').

Jane'sin tiedonannossa kerrottiin Ukrainan puolustusministeriön todenneen "The MoD stated that the "fact of the [MANPAD] use against the Ukrainian Armed Forces testifies that there are well-trained and armed groups are currently acting in Donetsk Oblast."

Kuitenkin tiedonannossa mainittiin se, että maaliskuussa kahdelta Ukrainan asevoimien yksiköltä - sijoituspaikat lähellä Lvovia - on kadonnut myös Igloja.

Ja lyhyt spekulaatio tiedonannosta:

"It remains to be seen whether this shooting is simply an isolated incident, or whether Ukrainian helicopters will continue to be attacked by MANPADS while operating over East Ukraine. If the MANPADS threat continues it may force Ukraine to deploy ground attack aircraft such as the Sukhoi Su-25 'Frogfoot' in the place of helicopters like the Mi-24. However, were Ukraine to begin using fixed wing aircraft against its own people, then it would appear almost inevitable that some form of overt Russian intervention into the conflict would follow." (lainaus: Jane's - Two Ukrainian Mi-24s shot down by MANPADS).

vlad.

*: Huom: helikopterin miehistö on kaksi, mutta tämän lisäksi Mi-24 kykenee kuljettamaan mukanaan 8 jalkaväkisotilasta aseineen.
 
Jännää nähdä miten vt. hallitus toimii näiden Ukraina-mielisten anarkistijoukkojen suhteen. Annetaanko niiden touhuta rauhassa vai pyritäänkö niitä aidosti suitsimaan?
Tilanteessa, jossa Ukrainan hallintoa vastaan kapinoidaan aseellisesti, lienee tärkeämpää keskittyä hallintoa horjuttavien aseellisten vandaalien riisumiseksi aseista.

Jos ajatellaan tilannetta Suomessa vuonna 1917, niin silloin eri puolilla Suomea perustettiin suojeluskuntia puolustukseksi venäläisten vandaalien ja muiden häiriköiden väkivallalta. Suojeluskuntien asema virallistettiin vasta myöhemmin.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ystäväni tuki oranssin vallankumouksen aikana aktiivisesti ja näkyvästi kyseistä liikettä ja tämän seurauksena hän joutui vaikeuksiin entisessä työpaikassaan,
Jos itä valuu Putinin käsiin, niin ystäväsi on pitkillä listoilla. Vaaltakunnan raja siirtyy ensi viikolla "kansanäänestyksen" jälkeen. Ja vlad tarvitsee Venäjän viisumin päästäkseen Donetskiin..

EDIT

NATOn ja USAn mukaan Venäjän joukot eivät ole liikahtaneet mihinkään eli Putte päästi vaihteeksi valeen. Samaten kansanäänestysten lykkääminen oli paskapuhetta.
Itä-Ukrainan kapinalliset eivät lykkää kansanäänestystä | Ukrainan kriisi | Iltalehti.fi
Tämäkään ei liene yllätys kuin erkulle.

Tämä merkitsee sitä, että Ukrainanlla on sunnuntaihin asti aikaa ottaa Donetsk haltuun eli rajan siirto on varma. Kiovan toiminta on alle normien.

EDIT2

IL paikalla: Pelko leviää Slovjanskissa - | Ukrainan kriisi | Iltalehti.fi: "Kun kerron haastattelun päätteeksi hänelle vastaavasta, Venäjän puolella näkemästäni propagandasta, hän ei selvästikään usko.

- Venäjän televisiosta saamme totuuden, Helena toteaa."

Täytyy oikein ihailla näitä uuden ajan göbbelsejä. He ovat taitavia.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
No, ainakin Naton mielestä tämä on potaskaa: merkkejä joukkojen vetämisestä ei ainakaan tällä hetkellä ole.

Linkki YLEn uutiseen:

Nato: Ei merkkejä venäläisjoukkojen vetäytymisestä | Yle Uutiset | yle.fi

Äläs nyt. Kyllä ne sieltä vetäytyy, Venäjän ulkoministeriö kun kerran näin vakuuttelee tässä Iltasanomien uutisessa.

Venäjän Ulkoministeriö kirjoitti:
Kehotamme niitä, joiden silmät ovat sokeat, seuraamaan presidentti Putinin lausuntoa 7. toukokuuta.

Kyllä nyt tuosta todisteesta sokeakin tajuaa, että joukot on vetäytyneet rajalta. Kun kerran Vladimir Putin niin sanoo. Voi mahoton sentään..
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Jos itä valuu Putinin käsiin, niin ystäväsi on pitkillä listoilla. Vaaltakunnan raja siirtyy ensi viikolla "kansanäänestyksen" jälkeen. Ja vlad tarvitsee Venäjän viisumin päästäkseen Donetskiin..

Hetki sitten tuli viestiä ystävältäni Donetskista.

Hänellä alkoi nyt viikonloppu, mutta hän ei oikein tiedä mitä tulevalta viikonlopulta odottaa - kaupungin keskustaan meneminenkin voi olla vaarallista tulevana viikonloppuna, jolloin kaupungissa ja alueella järjestetään kansanäänestys Donetskin kansantasavallan itsenäistymisestä.

Mutta alueen separatistit ovat nostaneet esille myös uuden päivän ja uuden kansanäänestyksen - toistaiseksi en ole suomalaisessa mediassa törmännyt mainintaan 11. toukokuuta jälkeen 18. toukokuuta pidettävästä kansanäänestyksestä liittymisestä Venäjään.

Ystäväni totesi kovin lakonisesti ettei hän tiedä vaikka heräisi maanantaina Donetskin kansantasavallassa.

Mitä tulee minun tulevaan matkaani Donetskiin, ystäväni on sitä mieltä, että siihen sisältyy liian suuria riskejä.

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Erikoinen linjaveto Venäjältä, jos heidän mielestään tämä kansanäänestys on ihan ok, mutta presidentinvaaleja ei missään tapauksessa saisi järjestää.

Mitä mieltä muuten vlad - ja tietysti muutkin - olette viime aikoina keskusteluun nousseesta (teoreettisesta) termistä, niin kutsutusta "epälineaarisesta sodankäynnistä"?

Selvyyden vuoksi - jos jotakuta muuta asia kiinnostaa - niin avataan tätä sen verran, että tämä teoria pitää sisällään ajatuksen siitä, että ikään kuin vain annetaan asioiden soljua omalla painollaan ja tehdään päätöksiä viime hetkillä = aiheutetaan täten luonnollisesti kaaosta, anarkiaa ja edistetään konfliktin leviämistä.

Useat sotilasasiantuntijat, mutta myös yhteiskuntatieteilijät ovat käyttäneet tätä termiä Ukrainan kriisin yhteydessä. Puhuin tänään erään yhdysvaltalaisen valtiotieteilijän kanssa lounaalla ja hän totesi Venäjän muistuttavan yhteiskuntanakin tätä epälineaarisuutta.

Tarkennuksena se, että tämä epälineaarisuus ei siis tarkoita sitä, että oikeasti ei ajettaisi asioita kohti haluttuja päämääriä, vaan ennemminkin sitä, että annetaan yhteiskunnallisen anarkian ja ihmisten välisten konfliktien tehdä työ ja odotellaan rauhassa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Mitä mieltä muuten vlad - ja tietysti muutkin - olette viime aikoina keskusteluun nousseesta (teoreettisesta) termistä, niin kutsutusta "epälineaarisesta sodankäynnistä"?

...

Tarkennuksena se, että tämä epälineaarisuus ei siis tarkoita sitä, että oikeasti ei ajettaisi asioita kohti haluttuja päämääriä, vaan ennemminkin sitä, että annetaan yhteiskunnallisen anarkian ja ihmisten välisten konfliktien tehdä työ ja odotellaan rauhassa.

Itse asiassa hiukan tätä viittaavaa kirjoitin eräässä viestissäni - lyhylti tosin - jokunen viikko sitten jotakuinkin seuraavaa, että Venäjän ei välttämättä tarvitse käyttää suoraa voimaa vaan riittää, että se odottaa aikansa ja lopulta noukkii haluamansa kultalautaselta.

Kyseisessä viestissä viittasin juuri Ukrainassa lisääntyneeseen separatistien toimintaan ja väkivaltaan sekä alueelliseen anarkiaan, ja sen teoriassa jopa riittävän Putinille ja Venäjälle ja ettei varsinaista sotilaallista voimaa edes tarvitse käyttää vaan lopulta haluamansa voidaan noukkia liki ilmaiseksi. Sisäinen hajaannus ja katastrofaalinen tilanne ajaa Ukrainan itäosan lopulta "luonnollista tietä" eroon Kiovasta ja siitä on sitten helppoa kytkeytyä jonkin ajan kuluessa Venäjään - kuten tänään ystäväni toi esille päivämäärän 18. toukokuuta, jolloin alueilla idässä järjestettäisi kansanäänestys liittymisestä Venäjään.

Olettaen tällainen aikataulu on liian tiivis Venäjälle, mutta se antaisi Venäjälle lisää pontta olla "aktiivispassiivisena" osapuolena kriisissä, tarkoitan tällä sitä, että Venäjä ei avoimesti tue separatisteja idässä, mutta kulisseissa toimii siten, että tuki separatisteille pysyy samana tai jopa lisääntyy, mutta samalla julkisesti Putin voi antaa lausuntoja, joiden mukaan "toivoo, että kansanäänestyksiä lykättäisi" tms. jotka todellisesti ovat täysin merkityksettömiä ja ovat vain osa tätä peliä, jolla Kiovan asemaa yritettään tukaloittaa.

Joten kyllä, Venäjän toiminta on tässä kriisissä ja kenties yhteiskunnallisestikin epälineaarista toimintaa, ja tämä toiminta epäilemättä lisää kriisin ennustamattomuutta, mutta sillä on kuitenkin yksi konkreettinen suunta - Ukrainan hajoaminen kahtia.

vlad.
 

Savon Detroit

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Sabres
Toveri Putin on alkanut "toppuutella" itä-ukrainassa liehuvia agenttejaan, tosin ilmeisen huonolla menestyksellä. Kysymys on tietenkin Putinin mediapelistä jolla hän näyttäytyy lopulta suurena rauhantekijänä ja talouspakotteiden hiljaa halvaannuttaessa venäjän talouden on pakko alkaa kääntämään tapahtumasarjan lopullista syytä venäjän päältä itä-ukrainan desanttien päälle, jotta kriisille saadaan joskus loppu. Putin tekee parhaansa puun ja kuoren julkisessa välissä.
Venäjän vähemmistöhallitus ei edelleenkään ymmärrä että peli pelattiin jo ajat sitten ja nyt on vain edessä ruplan jäänteiden korottaminen ja äärimmäisen vaikea ja nolo vetäytyminen ukrainan rajoilta. Epäilen että Venäjä ja USA ovat jo itseasiassa salassa sopineet venäjän vetäytymisestä sekä ukrainan rajoilta että krimistä ja Obama luopuu jostakin nimellisestä yhdysvaltain tukiasemasta euroopassa kuten tapahtui viimeksi 1961 kuuban ohjuskriisin aikana jolloin kennedy veti turkin ohjukset pois vastineeksi NL:n ohjuslaivojen kääntämisestä Kuubassa.Suurvallat ovat äkäisiä, eivät idiootteja. Pitkänmatkan valtit neuvonpidossa ovat vielä Obaman enemmistöhallituksen ja sen asiantuntijoitten takana.

Veikkaan, että tulevina päivinä Venäjä jyrkentää entisestään linjauksiaan itäukrainan separatisteja kohtaan vaikka tankit seisovatkin vielä tovin paikoillaan rajoilla, mutta sitten alkaa tapahtua. Krimin palautuksesta sovitaan hyvin hitaalla aikataululla ja lähes äänettömästi, koska Venäjän armeijan ei oikeastaan tarvitse tehdä muuta kuin ajaa tankit takaisin omiin tukikohtiinsa.
Kyllä Venäjä vetäytyä osaa, nähtiin jo afganistanissa, mutta aikaa se ottaa.

Hiljaa hyvä tulee. Kun oikein yritetään, saattaa yhdistyneitten planeettojen liitokin jossain vaiheessa hidastaa lautasillaan tässäkohtaa galaksia ja tehdä muutakin kuin vain käydä maapallolla kusella : D
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mitä mieltä muuten vlad - ja tietysti muutkin - olette viime aikoina keskusteluun nousseesta (teoreettisesta) termistä, niin kutsutusta "epälineaarisesta sodankäynnistä"?
Syy, että tämä sota on pysynyt epälineaarisena, on Kiovan heikkous. Tämä epälineaarinen hivutus ei onnistu vahvaa yhteiskuntaa vastaan.

Mutta täytyy myöntää, että taitavasti Venäjä käyttää hyväkseen erilaisia ryhmiä ja keinoja saadakseen kaikki Suur-Venäjän laajentumisen puolelle. Ja ketkä ei asetu puolelle saavat maistaa väkivaltaa tms, jotta pysyvät hiljaa. Aktivisteja lienee 2 koulukuntaa eli putinistit ja itsellisyyttä hakevat, poliisit on ostettu ja kärjistyvä tilanne ajaa tavikset jonkin taakse. Ei kenenkään maalla on koko ajan vähemmän tilaa ja venäläisen väkivallan ympäröimänä Pro-Kiovalaiset tulee olemaan uhanalainen laji.

Vaikka tapahtuvat näyttävät etenevän hallitsemattomana kaaoksena, niin kyse on oikeasti Kremlin ohjailemasta sodasta. Vieläpä asiat on hyvin valmisteltu, suunniteltu, mutta merkit siitä on onnistuttu kohtalaisesti piilottamaan, sillä media ei ole kertonut kuin muutamasta lipsahdukseta sepatartistien puolelta.

Mikäs see aamukampa oli Donetskilla? 2 piikkiä jäljellä ennen "kansanäänestystä" ja liittymistä Venäjään. (Voi olla että osa kaksi äänestyksistä on viikon päästä ja aiheena varsinainen liittyminen, mutta farssia tulee molemmat äänestykset olemaan.) Jos Kiova haluaa puuttua tilanteeseen, niin keino on armeija ja sen päättäväinen käyttö. Aikaa on tuo mainitut 2 päivää.

EDIT
Suomi haraa Venäjän lisäpakotteita vastaan – "Toimivat kuin ydinpelote" - Ukraina - Ulkomaat - Helsingin Sanomat
Subb ja Suomi kannattaa Venäjän laajentumista.
"Minun mielestä nämä sanktiot toimivat vähän niin kuin ydinpelote. Ei ole kenenkään intressissä, että laukaisemme kolmannen vaiheen sanktiot", sanoi Eurooppa-ministeri Alexander Stubb.

Eikö nämä hallituksen piip-päät tajua, että lyhyen tähtäinen taloudelliset edut on sangen mitättömiä, kun Euroopan turvallisuusympäristöä piirretään uuteen kuosiin (epälineaarisesti) sotimalla? Vanhana koulukiusaajan Stubb tietysti sympatiseeraa pahista..

edit2
Ukrainan kapinalliset nimesivt GRU-miehen komentajakseen - Ulkomaan uutiset - Ilta-Sanomat: "– Haluamme vapauttaa Ukrainan fasisteista. Ukraina on epäonnistunut valtio, eikä kansainvälinen yhteisö ole valmis aloittamaan kolmatta maailmansotaa sen takia."

Siinä se pähkinänkuoressa, miksi Donetskiin pysähtyminen ei kannata. Otetaan kerralla kaikki. Itse pointissa GRU:n ukko on oikeassa, kanssasotijoita Ukraina ei ole tuekseen saamassa. Tuomio epäonnistuneeksi maaksi on sen sijaan aika kova kun vertaa Venäjään. Ainoa oleellinen ero armeijaan käytettävän rahan määrä.
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Mikäs see aamukampa oli Donetskilla? 2 piikkiä jäljellä ennen "kansanäänestystä" ja liittymistä Venäjään. (Voi olla että osa kaksi äänestyksistä on viikon päästä ja aiheena varsinainen liittyminen, mutta farssia tulee molemmat äänestykset olemaan.) Jos Kiova haluaa puuttua tilanteeseen, niin keino on armeija ja sen päättäväinen käyttö. Aikaa on tuo mainitut 2 päivää.

Donetskin "aamukampa" ei todellakaan ole enää kovinkaan pitkä eli sunnuntaina on kansanäänestys itsenäistymisestä - ja kuten ystäväni lakonisesti eilen totesi, tiedä vaikka heräisi maanantaina Donetskin kansantasavallassa. Seuraava merkittävä päivä on sitten 18. toukokuuta, jolloin separatistit suunnittelevat järjestävänsä kansanäänestyksen liittymisestä Venäjään. Jokainen tietää kuinka tulevissa vaaleissa tulee käymään, koska käytännössä vain osa äänestysikäisistä tulee äänestämään - eivätkä kaikki äänestysikäiset välttämättä edes tiedä missä äänestää.

Mutta ikävä kyllä Kiovan vt. hallinnon aamukampa ei kauheasti pitempi ole. Tähän mennessä merkityksellisenä päivänä on pidetty 25. toukokuuta ja presidentinvaaleja - vaaleja joissa maalle saataisi laillinen johtaja ja täten maan asema ja tilanne olennaisesti paranisi neuvotteluissa. Kunnes tänään...

Niin tänään en kovinkaan kauheasti ole ehtinyt työkiireiden vuoksi viestitellä ystäväni kanssa, mutta viestien ja informaatioiden kenties merkittävin uutinen on se, että tänään alueellisella tasolla on ensimmäistä kertaa nostettu esille se ettei esim. Donetskin oblastissa välttämättä kyetä järjestämään tulevia presidentinvaaleja - mikä nyt on odotettu uutinen, mutta silti hyvin merkittävä tunnustus sen puolesta, että tilanne alkaa osassa maata olla todellakin se ettei vt. hallinnolla ole riittävästi valtaa alueella kyetäkseen edes järjestämään vaaleja.

Syitä tilanteeseen on useita, poimin niistä muutamia merkittäviä:

Alueellinen sekasorto ja epävarmuus sekä pelottelu on saanut aikaan sen, että ihmiset konkreettisella tavalla ovat alkaneet pelätä vaaleihin osallistumista, merkittävä tekijä tässä on tietenkin separatistien rooli ja heidän muokkaama mielikuva tulevaisuudesta jos vaalit järjestetään ja jos "fasistit" sen voittavat. Eivätkä separatistit suinkaan ole turvautuneet pelkään propagandaan vaan pelottelussa sijansa on myös ollut fyysisellä väkivallalla, jonka kohteeksi useat Donetskin oblastin vt. hallintoa ja/tai EuroMajdania tukevat paikallispoliitikot ovat joutuneet ja osa jopa menettänyt henkensä.

Paikalliset oligarkit, jotka pelkäävät menettävänsä valtansa vaalien myötä, vastustavat vaaleja ja propagoivat niitä vastaan, ja tietenkin rahoittavat separatisteja sekä näitä myötäileviä poliitikkoja. Ja kun talouselämästä huomattava osa on vaaleja vastaan, jokainen ymmärtää sen kuinka vaikea tilanne tällöin vt. hallinnolla on vaalien järjestämisessä kun se ei muutenkaan kontrolloi kaikkia alueita Ukrainan itäosissa.

Eikä tietenkään pidä unohtaa Venäjän vaikutusta ja painostusta. Tässäkin asiassa on huomioitava Venäjän jatkuva aseellinen ja logistinen apu separatisteille rahoitustakaan unohtamatta. Venäjä tukee käytännössä kaikkea kumouksellista toimintaa Ukrainassa.

Voidaanko sitten tulevat presidentinvaalit järjestää uskottavasti koko Ukrainassa?

Voisin kirjoittaa helposti pitkältikin tarkastellen asiaa monelta eri kantilta, mutta tietyssä mielessä se on turhaa ja jopa itselleen valehtelua, koska tilanteen voi sanoa muutamassa sanassa - sen enempää siihen ei sanoja tarvita.

Olen sillä kannalla ettei Ukrainan vt. hallitus kykene järjestämään vaaleja koko Ukrainassa, ja jos/kun niitä ei voida koko Ukrainassa uskottavasti järjestää niin herää kysymys onko vaaleja edes järkevää ryhtyä järjestämään.

Venäjälle ja separatisteille sellaisten vaalien tuloksella ei ole mitään merkitystä, jos vaaleja ei kyetä järjestämään kunnolla (ja uskottavasti) Ukrainan väkirikkaimmassa oblastissa eli Donetskin oblastissa. Tai muualla idässä.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Eilen myös Ukrainassa vietettiin voiton päivää, mutta ymmärtääkseni suurin osa juhlista järjestettiin anti-hallitus sekä separatistiryhmittymien toimesta. Kiovassa suurin osa hallituksen kävi ottamassa osaa uskonnolliseen seremoniaan mutta en sitten tiedä sen tarkemmin oliko läntisessä Ukrainassa muita virallisia juhlallisuuksia voiton päivän kunniaksi.

Sen sijaan itäisessä Ukrainassa useilla paikkakunnilla järjestettiin voiton päivän juhlia ja hyvin näkyvässä roolissa olivat separatistit ja muut anti-hallitus ryhmittymät. Donetskissa juhliin osallistui toista tuhatta marssijaa, osa avoimesti uhmakkaina ja aseistautuneina. Luhanskissa juhlijoita oli parisen tuhatta, mutta siellä juhlinta ilmeisesti sujui hiukan maltillisempien piirien järjestämänä - toki sielläkin separatistiryhmillä oli edustus.

Mariupolissa sitten tapahtui yksi vakavampi yhteenotto hallituksen joukkojen (pääasiassa poliisi ja erikoisjoukot) sekä separatistien välillä, jossa jopa kymmeniä asemiehiä kuoli rajojen taisteluiden jälkeen ja kaupungin pääpoliisiasema tuhoutui syttyneessä tulipalossa. Melkein kuin Odessan toisinto viikko sitten.

Donetskissa oli ammuskelua eilen iltapäivällä, mutta taustat eivät ole täysin tiedossa - ilmeisesti myös alkoholilla ja voimakkaalla juhlinnalla oli osuutta asiaan. Ainakin yksi maastopukuun pukeutunut asemies vietiin tapauksen jälkeen hoitoon.

vlad.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Nuo tämän päivän äänestyksethän ovat vielä pahempi vitsi kuin Krimin vastaava. Aika laimeat kannanotot länsimailtakin tuosta äänestyksestä, kun toteavat vain sen laittomaksi, mikä tietysti sikäli on totta, mutta voisihan tuon vähän kovemminkin sanoa.

Äänestämässä käyvät vain separatistit, äänestyslippuja ei leimata, kuka tahansa pääsee äänestämään vaikka nimeä ei listoilta löytyisi, tarkkailijoita ei ole ja äänestyksen järjestäjiltä löytynyt satoja tuhansia esitäytettyjä lipukkeita. Tuossa nyt muutama toistaiseksi raportoitu epäkohta, tuskin jäävät edes noihin.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Nuo tämän päivän äänestyksethän ovat vielä pahempi vitsi kuin Krimin vastaava. Aika laimeat kannanotot länsimailtakin tuosta äänestyksestä, kun toteavat vain sen laittomaksi, mikä tietysti sikäli on totta, mutta voisihan tuon vähän kovemminkin sanoa.

Äänestämässä käyvät vain separatistit, äänestyslippuja ei leimata, kuka tahansa pääsee äänestämään vaikka nimeä ei listoilta löytyisi, tarkkailijoita ei ole ja äänestyksen järjestäjiltä löytynyt satoja tuhansia esitäytettyjä lipukkeita. Tuossa nyt muutama toistaiseksi raportoitu epäkohta, tuskin jäävät edes noihin.

Tämän karun farssin lopputulemana on mitä suurimmalla todennäköisyydellä se, että huomenna tullaan julistamaan itsenäiseksi Donetskin kansantasavalta - onhan tietty mahdollista, että äänestystulos ei olekaan se mikä sen pitäisi olla, mutta se nyt ei ole kuin hidaste itsenäiseksijulistamiselle.

Mielenkiintoista seurata reaktioita lännessä sen jälkeen mikäli itsenäisyysjulistus todellakin annetaan, koska tähän mennessä ulostulot ovat olleet todella laimeita - laittomaksi toteaminen on tässä tilanteessa todellakin vähintä jota voi odottaa. Ja toisaalta mitä Putin tekee siinä vaiheessa jos/kun julistus annetaan tai millainen vaikutus julistuksella on Kiovan toimiin? Tilanne idässä pysynee faktisesti samana eli separatistit pitävät hallussaan tavalla tai toisella kymmeniä alueita ja näillä alueilla käytännössä ainoa toimiva "laki ja järjestys" ovat separatistit - paikallisten poliisien ollessa lähinnä marionettinukkeja.

vlad.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
N 90% kävi äänestämässä ja n 90% kannattaa eroa Ukrainasta. Eikä ääniä edes tarvitse laskea, tulos on tiedossa jo.
 

Van Cleef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, suomalainen/kansainvälinen jääkiekko
Eihän noi Ukrainan äänestykset ole millään mittareilla lailliset. Lähinnä vitsi ja farssi samaan aikaan. Mikään kansainvälinen taho ei tule tunnustamaan niiden tuloksen laillisuutta. Mielenkiintoista seurata mitä seuraa kun "tulokset" julkistetaan. Vaarana tilanteen kärjistyminen entisestään.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Eihän noi Ukrainan äänestykset ole millään mittareilla lailliset. Lähinnä vitsi ja farssi samaan aikaan. Mikään kansainvälinen taho ei tule tunnustamaan niiden tuloksen laillisuutta. Mielenkiintoista seurata mitä seuraa kun "tulokset" julkistetaan. Vaarana tilanteen kärjistyminen entisestään.

Vaikea nähdä enää miten tästä päädyttäisiin tilanteeseen jossa Venäjä ei liitä myös Itä-Ukrainaa itseensä. Seuraavaksi separatistit rupeavat sitten puuhaamaan sitä liitosta, jos Kiova vastaa kovemmalla asevoiman käytöllä lähtee avunpyyntö Moskovaan, duumassa Zhirinovskit ja muut piilofasistit älähtävät ja Putler on "pakotettu" määräämään Venäjän armeija apuun Donetskiin jotta "demokraattinen" äänestystulos saadaan voimaan.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mikään kansainvälinen taho ei tule tunnustamaan niiden tuloksen laillisuutta. Mielenkiintoista seurata mitä seuraa kun "tulokset" julkistetaan. Vaarana tilanteen kärjistyminen entisestään.

Riittää kun Venäjä tunnustaa. Suraavaksi tulee joko suoraan liittymispyyntö Venäjään tai sitten kohta on uudet vaalit liittymisestä. Krimillä menivät suoralla pyynnöllä, joten eivät kai riko toimivaa kaavaa.

Ukrainalaisen Donetskin aamukammassa on piikkejä jäljellä nolla.

Liitoksen jälkeen pitäisi tulla "3 vaihe" pakotteissa tarkoittaen taloudellisia, nykyiset henkilöiden bannaukset ei ole oikein toimineet.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kansanäänestys Ukrainan itäosissa ei ole vielä edes päättynyt, mutta separatistijohtajat miettivät jo kuumeisesti tulevaisuutta kuten YLEkin uutisoi:

"Separatistien perustaman "Donetskin kansantasavallan" johtaja Denis Pushilinin mukaan vaalien tulosten tultua julki alueelle perustetaan omat hallintoelimet ja myös oma armeija.

- On välttämätöntä perustaa valtiolliset elimet ja sotilashallinto niin pian kuin mahdollista, hän sanoi uutistoimisto Interfaxille.

Ukrainan sotilaita kohdeltaisiin miehittäjinä.

- Kansanäänestyksen tulosten julkistamisen jälkeen kaikki alueellamme olevat sotilasosastot ovat laittomia miehittäjiä, Pushilin ilmoitti.
" (lainaus YLE:n uutinen aiheesta).

Millaisiin toimiin näitä miehittäjiä kohtaan sitten ryhdytään? Laajamittainen sota vai jatkuuko nykyinen linja - mitä pidän itse todennäköisenä vaihtoehtona. Pohjimmiltaan Pushilinin retoriikka on uhoamista, missä on toki totuuden siemen sisässä, ja epävakauden luomista Ukrainaan eli käytännössä Kiovan vt. hallituksen liikkumavara on hyvin rajallinen ja mahdollisuus neuvotteluteitse saada aikaan rauhanomainen ratkaisu on hyvin vaikea, jollei jopa mahdoton. On nimittäin huomioitava, että Donetskin kansantasavallan johto on ilmoittanut ettei Geneven sopimus sido heitä millään muotoa, koska he eivät ole sopijaosapuoli.

Eikä venäläisemigrantti - toimittaja ja ihmisoikeusaktivisti - Masha Gessen arvio tulevaisuudesta ole kovinkaan positiivinen, kaikkea muuta.

Tietyssä tilanteessa osa sanoista olisi mahdollista pistää kaunan piikkiin, mutta vaikka tämän ottaa huomioon, niin sanoissa voi piillä karu totuus Ukrainan tulevaisuudesta ja huomioida ne mahdollisena tulevaisuudenkuvana, lainaan uutisesta pienen pätkän:

"–Itä-Ukrainasta saattaa tulla samanlainen kuin Transnistriasta, joka on muodollisesti osa Moldovaa mutta jota hallitsee separatistinen Moskova-mielinen hallitus, Gessen kirjoittaa kolumnissaan The Washington Postin verkkosivuilla lauantaina." (lainaus MTV3).

Tämä tilanne sopisi varmasti oivallisesti Moskovalle, näin se kykenisi hyvin selkeällä tapaa vaikuttamaan miljoonien ihmisten elämään ja käytännössä Ukraina olisi kahtia jakautunut maa, jossa idässä Kiovalla ei ole mitään valtaa, vaikka juridisesti kyse on vain yhdestä valtiosta.

Tulevien päivien myötä Kiovan liikkumavara pienee mitä suurimmalla todennäköisyydellä ja Ukrainan itäosissa separatistit voivat äänestystuloksen myötä nostaa vaatimukset itsenäisyydestä uudelle tasolle. Sillä ei nimittäin ole mitään merkitystä vaikka tiedämme vaalien olevan kaikkea muuta kuin rehellisten ja että ne antaisivat todellisen kuvan alueella vallitsevista tuntemuksista.

vlad.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös