Tom Nybondas HIFK:n urheilutoimenjohtajan tehtävässä

  • 1 466 002
  • 5 037

ilu

Jäsen
Ortio, Talaja ja Pakarinen ovat breikanneet muualla ja hankittu HIFK:hon merkittäviin rooleihin. Liivik (24) ja Melart (23) eivät enää ole nuorisoa. Granlundin hyväksyn HIFK:n juniorimyllyn läpäisseenä ison roolin pelaajana.

Jos muualta tulleet ja vanhemmat pelaajat jätetään pois, jää Jokereiden vakiokokoonpanoon Eronen ja Teräväinen, varauksin Pulkkinen. Nämä muutama huippulahjakkuusko sen seurojen välisen valtavan eron juniorituotannossa ja kulttuurissa tekevät?

Viime kauden U20-mestarijoukkueessa yli 5 ottelua pelanneita kenttäpelaajia oli 30. Näistä HIFK:ssa liigaa tai European Trophya tai lainalla mestistä on tällä kaudella pelannut 11 pelaajaa. Ulkomaille on siirtynyt 3 ja mestissopimuksen tehnyt 2. Ehkä tuolta sitten jossain mielikuvitusmaailmassa on urapolku ylöspäin tukossa.

Minulla ei ole mitään tarvetta väheksyä Kekäläisen työtä, mutta Nybondaksen polkeminen tällä verukkeella on yksisilmäistä. Kekäläisen Jokeri-aikakaudella Nybondas on johdattanut sekä liigaseuran että A-juniorit Suomen mestaruuteen, samaan aikaan Jokerit on pelannut himmeämmistä mitaleista.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Edit. lisätään viestiin koskien muilta mailta metsästämistä, että Jokereilla ne tällä kaudella parhaimmat nousseet junnut ovat olleet Lindbohm, Lamberg ja Salminen. Kaikki jokin aika sitten muualta tulleita (Espoo, Oulu ja HIFK). Enemmän tuossa on ollut kyse lupaavien yksilöiden järjestelmällisestä poiminnasta (kaikki ovat Kekäläisen aikana siirtyneet ja kaikilla alla monia junnumaajoukkuematseja ennen Jokereihin siirtymistä), kuin kasvattavasta juniorityöstä, joka olisi tuottanut nyt hedelmää yhtäkkiä tälle kaudelle. Nämä pelaajat ovat pystyneet yksilöinä nousemaan esiin, koska heillä on ollut siihen rahkeita ihan yleisesti, eikä minkään organisaation juniorityön loistavan valmistamisen tuloksena. Eikä siinä mitään. Tällä tavalla se mun mielestä pitääkin mennä.

Järkevämpää on kuitenkin verrata junnutyön laatua Jokereissa siihen, mitä se oli ennen Kekäläistä. Virmasella oli hommassa enemmän intoa kuin mitään suunnitelmallisuutta ja Virmasen kaverit täytti tärkeitä posteja mm. valmennuksessa. Kekäläinen on pistänyt rivit ojennukseen alkaen siitä, että kaikissa joukkueissa on yhtenäiset pelitavalliset linjaukset ja että valmentajat ovat paljon tekemisissä keskenään. Kaikille junnuille pyritään tarjoamaan se eniten kehittävä pelipaikka ja tähän kuvioon kuuluu yhtenä osana K-Vantaa, jossa on myös pelitavallista yhtenäisyyttä. Bluesissa on ollut jo pitkään homma kunnossa ja junnuista on voitu tarvittaessa nostaa pelaajia liigaan ilman kovin suurta kynnystä. Samaan ollaan nyt pääsemässä myös Jokereissa.

Totta on, että Jokereihin tulee paljon junnuja muualta, mutta niin sen pitääkin mennä, että aina on järkevintä kehittää sitä laadukkainta mahdollista potentiaalia. Järjestelmän laadukkuus tulee parhaiten esille loukkaantumissumassa ja Jokerit on pystynyt nostamaan kokoonpanoon hyvin pelisysteemin sisäistäneitä pelaajia, vaikka jengistä on ollut parikin ketjua runkomiehiä, kuten Hännikäinen, Ruuttu, Mustonen, Veistola, Karjalainen ja Helenius. Parhaiten näistä näyttöpaikkansa on käyttänyt Hännikäinen, joka on pelannut jo ihan kunnon minuutteja kolmosessa. Sitten jo vakiokokoonpanoon kuuluvia junnuja on ollut mm. Henritius, Lindbohm, Eronen, Lindell, Salminen, Lamberg, Manelius ja tietysti Teräväinen ja Pulkkinen. On tuossa minusta yhteen joukkueeseen ihan riittävästi nuoruutta ja on ihan perusteltua sanoa, että Kekäläinen on laittanut junnutoiminnan ja koko organisaation hienoon kuntoon. A-junnujen valmennus on tällä hetkellä ehkä jonkinlainen kysymysmerkki ja varmasti Martikaiselta on odotettu enemmän.

Mitä tulee Nybariin, niin näkisin, että suurin ongelma tällä hetkellä on siinä, että HIFK:lla ei ole tällä hetkellä kovin selkeää identiteettiä. Perinteinen brändi näyttää enemmän rasitteelta, kun ei ole oikein kunnon käsitystä millaisella pelitavalla ja pelaajilla sitä tulisi toteuttaa. Mielestäni ensimmäinen askel on oikean päävalmentajan löytäminen, jolla on selkeä visio pelityylistä ja sitten organisaation vahvistaminen tälle kivijalalle. Soppa ei taida olla mikään vastaus näihin ongelmiin.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Partanen kotiutettiin takaisin mikä oli mielestäni erittäin hyvä veto Nybondakselta. Nuori isokokoinen ja fyysinen pelaaja jolla on kyllä taitoa ja nälkää varmasti on. Tää kausi menee nyt ilmeisesti mestiksessä, mutta eiköhän jo ensi vuonna mies nähdä meillä HIFK:ssa. Nykopp on kanssa isokokoinen hyökkääjä jonka odotan pääsevän liigamiehistöön lähivuosina. Eli kyllä meilläkin näitä nuoria omia kavereita on nousemassa, mutta hieman eri rooleihin kun mitä Jokereiden vastaavat. Esimerkiksi edellä mainitut Partanen ja Nykopp on aika brändin näköisiä kavereita.

Kekäläinen on tehnyt hyvää työtä Jokereiden junnuosastolla ja hankkinut hyviä nuoria pelaajia muualta, mutta ei meilläkään asiat huonosti ole. Nuoria potentiaalisia kaveeita kyllä löytyy. Eri asia onkin sitten se saadaanko ne pidettyä täällä ja saavatko he mahdollisuuksia päästä pelaamaan liigaa.
 

J.Rita

Jäsen
Jos muualta tulleet ja vanhemmat pelaajat jätetään pois, jää Jokereiden vakiokokoonpanoon Eronen ja Teräväinen, varauksin Pulkkinen. Nämä muutama huippulahjakkuusko sen seurojen välisen valtavan eron juniorituotannossa ja kulttuurissa tekevät?

Muualta tulleet saa mielestäni ehdottomasti laskea, ei kuitenkaan niissä tapauksissa missä pelaaja on lyönyt läpi muualla. Missään ei ole niin hyvää raaka-ainetta, että oman kylän kundit jatkuvasti pystyisi olemaan kansallista huipputasoa. Sen takia harrastetaan skouttausta, jossa poimitaan parhaat tapaukset, joita yritetään jalostaa liigapelaajiksi. Ortiolla, Pakarisella ja Talajalla olivat pelanneet useamman kauden liigaa ennen HIFK:hon siirtymistä. Markus Granlundin laskisin puolestaan ehdottomasti HIFK:n tuotteeksi, olkoonkin että tuli HIFK:hon isoveljensä vanavedessä.

Jokereilla on huima leveys hyökkäyksessä kaikkien ollessa terveinä. Siitäkin huolimatta ei ole mahdotonta, että Lamberg, Hännikäinen ja/tai Salminen pystyisivät ansaitsemaan peliaikaa pelaavassa kokoonpanossa loukkaantumistilanteen hellittäessäkin. Lindell ja Lindbohm ovat nyt Jokereiden 6-7. puolustajat. Superlupaus Manelius pelaa nyt Vantaalla, mutta vetäisi liigassa jos esimerkiksi Virmanen vastaisi jonkun joukkueen kasaamisesta.

Fakta on se, että Jokerit määrätietoisesti ja suunnitelmallisesti on onnistunut ajamaan junnujaan liigaan, samalla kun HIFK laittaa pojat maakuntiin ja satunnaisesti kierrättää junnujaan nelosen jämärooleissa.
 

ludvig

Jäsen
Edit. lisätään viestiin koskien muilta mailta metsästämistä, että Jokereilla ne tällä kaudella parhaimmat nousseet junnut ovat olleet Lindbohm, Lamberg ja Salminen. Kaikki jokin aika sitten muualta tulleita (Espoo, Oulu ja HIFK).

Näitä saman tasoisia junnuja pyörii seurasta toiseen varsinkin pääksupunkiseudulla. Hyvinä esimerkkeinä esim. Salmisen veljekset, jotka ovat Jokereista lähtöisin. Myös Lindbohm on kiertänyt monet seurat. Mielestäni ei ole mielekästä poimia paria yksilöä, vaan kysyä minkä takia toisen seuran junnut pärjäävät paremmin kuin toiset samantasoiset muissa seuroissa aikuisten tasolla. Muuttujia on varmasti monia, mutta väittäisin, että avainasemassa on mm. kyky tunnistaa pelaajien pienet ratkaisevat ominaisuudet, rekrytoida osaavat henkilöt avainrooleihin ja luoda seuraan yhteneväinen peli-ideologia sekä kannustava kulttuuri joka tarjoaa todellisen näyttöpaikan / uraputken pelaajalle vahvuudet huomioiden sekä mahdollisesti tarjota edellisiin kohtiin osittain soveltuvan "b-joukkueen". Näiden teesien oikeanlaisesta toteuttamisesta on menestyviä esimerkkejä etenkin jalkapallon puolelta.

Em. lähtökohtia peilaten en vertailisi Nybondasta Kekäläiseen, koska Jokereissa muutostyö on vasta alkumetreillä. Selvästi parempi vertailukohde löytyy Espoosta. Bluesissa on onnistuttu tuloksellisesti niin junioritasolla ja mikä tärkeintä, myös aikuisten tasolla. Junnuputki on tuottanut jatkuvasti avainpelaajia ilman, että menestys on siitä juurikaan kärsinyt - sanoisin oikeastaan päinvastoin, eli tämä on ollut seurassa avain hyviin tuloksiin (huom. budjetti ja omistajan sähläilyt). Kun vertaa HIFK:n tuloksia Bluesin vastaaviin, niin Nybondasin kausilla HIFK on saanut hienosti ajettua yhden / kahden ikäluokan pelaajia avainrooleihin ja voitettu mestaruus, mutta sen jälkeen sorruttu perinteisiin ongelmiin (vrt. Jokerit ja Kärpät aikaisemmin), eli junioriputki miehiin on kärjistäen sanottuna pysähtynyt ja avainpaikoille on palkattu pika-apuja tai muuta tuontitavaraa. Tällä hetkellä näyttääkin, että Nybondas ns. elää tai kuolee kulloisenkin valmentajan myötä. Vahvuutena ei ole siis fiksusti luotu rakenne, vaan menestys pohjautuu yksitötason osaamiseen.
 

AnotherBrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Canadiens
Jos nyt jotain positiivista UTJ-puolelta tämän kauden osalta haetaan, niin... Onhan Ortio, Talaja ja Pakarinen ehdottomasti aivan helvetin hyviä hakuja. Tätä tuskin kukaan voi kiistää. Illasta toiseen joukkueeen parhaimmistoa, niin myös tänään (p.l. Ortio, joka kävi vain imaisemassa yhden rankkarin) ja veikkaan että Roope ja Iiro jatkaa samaa linjaa myös ensi kaudella, vaikka J.Ortsu olisikin vaihtanut liigaa. Näihin puupäihin ei sentään mikään pelitavattomuus tee lähtemätöntä vaikutusta.

Sitten kauden hankintojen nega-osastolla Arttu perkele aika lailla kärkipäässä tällä hetkellä Varakkaan ohella (pisteitä lukuunottamatta edelleen hasardi). Klubi olisi selkeä ykkös-inhokki ilman loukkantumista, eli kaiken kaikkiaan silti huti. Perrault täysin kirjoittamaton kortti, but I'm not holding my breath. Robidas on jotenkin olosuhteiden uhri.

Mutta valmennus vetää selkeät pohjat. Nybari please. Heitä ne nyt perkele jo lähimpään taksijonoon ja laita vaikka fyget Tampereelle asti. Eiköhän sieltäkin vielä duunia irtoa.
 

Fordél

Jäsen
Jos nyt jotain positiivista UTJ-puolelta tämän kauden osalta haetaan, niin... Onhan Ortio, Talaja ja Pakarinen ehdottomasti aivan helvetin hyviä hakuja. Tätä tuskin kukaan voi kiistää.

Ei ne mun mielestä ole mitään hyviä hakuja. Mies joka tekee 18 maalia edellisellä kaudella, ei ole enää mikään haku tai löytö. Myös Ortion hyvyys oli tiedossa ja samoin Pakarisen hyvyys omassa roolissaan, joten ei kumpainenkaan ollut minkäänlainen haku. Jos hakuja haetaan niitä ovat tällä kaudella esimerkiksi Jokerien Moses tai edellisiltä kausilta tulee mieleen vaikka Kristian Näkyvä JYP:ssä. Mutta tässä vaiheessa uraa kiinnitetyt Ortio, Talaja ja Pakarinen eivät ole helvetin hyviä hakuja vaan normaaleja hyviä hankintoja, jotka kuka tahansa olisi olisi osannut tehdä.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Niin, Nybondas ei ole tehnyt yhtä ainutta löytöä, vaan pysyttelee siellä omalla harmaalla alueellaan ja tekee sopimuksia ns. varmojen tapausten kanssa. Kaverilla ei taida olla minkäänlaista scouttaus taitoa tulevista kyvyistä? HIFK:ssa breikanneet pelaajat ovat tulleet ihan muita reittejä kuin Nybondaksen scouttauksen tuloksena. Hänellä on ollut sitten kunnia tehdä sopimukset ja sulka hattuun, mutta onhan tuokin tietysti haastava homma... Suksikoon tämäkin äijä helvetin kuuseen koko seurasta. HIFK on täynnä näitä perheen jäseniä, jotka eivät lähde sieltä kulumallakaan pois, suojakuppikunta.
 

AnotherBrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Canadiens
Ei ne mun mielestä ole mitään hyviä hakuja. Mies joka tekee 18 maalia edellisellä kaudella, ei ole enää mikään haku tai löytö. Myös Ortion hyvyys oli tiedossa ja samoin Pakarisen hyvyys omassa roolissaan, joten ei kumpainenkaan ollut minkäänlainen haku. Jos hakuja haetaan niitä ovat tällä kaudella esimerkiksi Jokerien Moses tai edellisiltä kausilta tulee mieleen vaikka Kristian Näkyvä JYP:ssä. Mutta tässä vaiheessa uraa kiinnitetyt Ortio, Talaja ja Pakarinen eivät ole helvetin hyviä hakuja vaan normaaleja hyviä hankintoja, jotka kuka tahansa olisi olisi osannut tehdä.
Meinaatko että ne olis parempi ollut kiinnittää johonkin muualle? Mun mielestä ei. Ehkä ei Pakarinen ja Talaja ole pelanneet omien vahvuuksiensa mukaisissa ketjuissa, mutta silti ovat onnistuneet olemaan esillä lähes joka matsissa ja positiivisessa mielessä, vaikka Pakarisen tavoittelemat "20 häkkiä" onkin vielä melko kaukana.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos nyt jotain positiivista UTJ-puolelta tämän kauden osalta haetaan, niin... Onhan Ortio, Talaja ja Pakarinen ehdottomasti aivan helvetin hyviä hakuja.

Ymmärtääkseni Ortio ei varsinaisesti ole Nybarin oma haku, vaan hänet on enemmänkin kannettu nenän eteen. Talaja on puhdas petrimatikaisen haku. Iirosta en osaa sanoa, mutta oletan ex-päävalmentajamme olleen tässäkin aktiivinen.

Kyllähän nyky-IFK:n toiminta vetää hiljaiseksi. Resursseja olisi toimia nykyistä huomattavasti tehokkaammin. Mutta, kuten IFK:ssa on ollut vuosikymmeniä tapana, mennään siitä, mistä aita on matalin. Kunnianhimoa ei näytä olevan nimeksikään. Urheilutoimenjohtajalla tulee olla vain ja ainoastaan yksi tehtävä: kasata voittava joukkue. Kaikki tarmo tulee keskittää edustusjoukkueeseen. UTJ:n pitää jaksaa ja haluta nähdä satoja otteluita kaudessa. Näihin satoihin matseihin voidaan laskea mukaan myös oman joukkueen matsit, mutta siitä huolimatta, pelejä tulee nähdä satoja. Toimiiko Nybondas näin? Vai meneekö aikaa ja energiaa myös muihin, sinänsä tärkeisiin asioihin? Näyttää ikävästi siltä, että joukkueen kokoamisessa puuttuu IFK:ssa intohimo. Ja sen kyllä huomaa.
 

AnotherBrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Canadiens
Ymmärtääkseni Ortio ei varsinaisesti ole Nybarin oma haku, vaan hänet on enemmänkin kannettu nenän eteen. Talaja on puhdas petrimatikaisen haku. Iirosta en osaa sanoa, mutta oletan ex-päävalmentajamme olleen tässäkin aktiivinen.
Voitko tarkentaa Ortion osalta? Tai toisaalta henkilökohtaisesti aivan sama miten tuli, kunhan tuli.

Arvatenkin on Petulla ollut pelti valmiina pullille, ja sitten kun taikina on pyöritelty, onkin vetänyt pellin näppärästi alta pois. Pari on silti paistunut kohtuullisen hyvin, vaikka Sopan uuni onkin ollu 125 asteessa.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
FARSSI
En minä näe tämänkään kauden palaajamateriaalia menestyksen esteenä, vaikka tiettyjä puutteita siinä edelleenkin on. Lisäksi täytyy muistaa, että täydennyksiähän tulee vielä kauden aikana. Suurin ongelma tässä on kuitenkin valmennusjohto, joka pitäisi laittaa vaihtoon pikaisesti. Huonossa valmennuksessa ja joukkueessa, jossa ei ole minkäännäköistä pelisysteemiä, hyvätkin pelaajat näyttävät paskoilta ja floppaavat helposti. Ja toisaalta taas tällaisessa joukkueessa harvoin nousee nimettömämmästä kaartistakaan yllätysnimiä ratkaisijoiksi.

Tästä päästäänkin niihin hakuihin ja löytöihin, mihin edellä viitattiin. Ei minua kiinnosta paskan vertaa, että ovatko Nybarin pelaajarekrytoinnit ns. turvallisia nimiä vai hakuja, joista toivotaan kuoriutuvan potentiaalisia ratkaisijoita. Nämä haut ovat kuitenkin aina enemmän tai vähemmän arpapeliä ja toisaalta myös paljon kiinni valmennuksesta, että miten nämä hiomattomat timantit osataan jalostaa ja sopeuttaa pelisysteemiin. Kojohan hioi mestaruuskauden nelosketjusta yhden koko mestaruuden tukipilareista. Esimerkiksi muuan Nyholm pelasi tuolloin aivan loistavaa lätkää, mutta sävel on ollut täysin päinvastainen tämän jälkeen ja se johtuu ainoastaan siitä, ettei Kojo satu olemaan enää meidän valmentaja.

Monella tuntuu olevan muutenkin sellainen ajattelutapa, että hyvä pelaajat ovat automaattisesti jonkun muun kuin Nybarin ansiota ja huonot pelaajat Nybarin vika.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Monella tuntuu olevan muutenkin sellainen ajattelutapa, että hyvä pelaajat ovat automaattisesti jonkun muun kuin Nybarin ansiota ja huonot pelaajat Nybarin vika.

Esim. Soppa taitaa ajatella näin, kun tänään puuttui n. 6 kpl kokeneita hyökkääjiä HPK-pelistä ja nyt Sopan mielestä peli oli kauden parasta HIFK-kiekkoa. Pitääkö tänään poisssaolijat hyllyttää nyt kokonaan tai ainakin osa heistä myydä pois HIFK:sta, jos HIFK jatkaa Sormunen päävalmentajana.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
...nyt Sopan mielestä peli oli kauden parasta HIFK-kiekkoa. Pitääkö tänään poisssaolijat hyllyttää nyt kokonaan tai ainakin osa heistä myydä pois HIFK:sta, jos HIFK jatkaa Sormunen päävalmentajana.

Haluaisin saada tähän myös joskus vastauksen, koska peli on sellaista kuraa, että hävettää katsoa. MITÄ hyvää siinä oikein oli? Pennanen kertoi haastattelussa tänään Hämeen Linnassa, että eilinen Patapeli oli hyvää, varsinkin kolmannessa erässä. Koska vittu joku on ollut tyytyväinen muutamaan aivopieruun, kun pitäis pystyä skulaan täydet 60 min täysillä?

Nybondas, pliis, reagoi nyt, ennenkuin on liian myöhäistä. Tai niinno, aika moni jättää matsin väliin jo nyt, koska itse peli on niin säälittävää tsiikattavaa, että mielummin valitsee jotain ihan muuta.
 

chico

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hifk:n kolme edellistä runkosarjasijoitusta ovat 4,3,3. 2011 mestaruus ja viime kaudella mahdollisuudet samaan ellei valmennus olisi pettänyt. Kyllä tuossa ihan riittävän hyvä track record Nybondaksella on.

Joka vuosi on jengi ollut tasapainoisesti rakennettu ja on osattu reagoida kauden aikana puutteisiin kiitettävästi (esim Endras,Fernholm,Hamilton).

Tällä kaudella on ollut epäonnea sentterin kanssa (Perrault) ja Kousaa ei ole korvattu mikä käsittääkseni oli tarkoitus tehdä verorajan jälkeen. Sittemmin työsulku on sotkenut kuvioita ja lopulta tuli Robidas siihen.

Epäonnistumisia on ollut valmentajien valinta joista ensimmäinen(petu) on korjattu, toista ei vielä. Mutta aiempinakin kausina on osattu reagoida puutteisiin joten en näe vielä syytä miksi näin ei myös Nykyvalmennuksen osalta tapahtuisi.

Ei mielestän ole Nybondaksen vika jos valmentajat&pelaajat ovat lähteneet yrittämään pelitapaa johon nykymateriaali ei millään sovi. Kyllä tuo on kokonaisuudessaan valmennuksen vastuu. Nybondaksen vastuu on sitten reagoida tähän.

Suurin puute UTJ:n toiminnassa on ulkomaalaisten scouttaus. Jostain syystä Nybondaksella ei tähän ole osaamista/aikaa/halua panostaa. Jos se on Kautosen vastuulla niinsitten kautonen tulee vaihtaa, muuten olisi yleisesti syytä panostaa suhdeverkoston kehittämiseen. Tästä iso miinus nybarille mutta muuten hän on omasta mielestä hoitanut hommansa ihan ok viime kaudet. Ja ainakin aivan eri tasolla kuin edeltäjänsä.
 

Fordél

Jäsen
Meinaatko että ne olis parempi ollut kiinnittää johonkin muualle? Mun mielestä ei.

En meinaa, mutta ei ne ole mitään hakujakaan. Haussa löydetään peliesityksiin nähden halvalla joku pelaaja, joka yleensä ei ole vielä tehnyt läpimurtoaan tässä sarjassa. Talaja on tehnyt jo läpimurron vaikka toki taso pitäisi vielä vakauttaa. Myös Ortion ja Pakarisen taso oli tiedossa eikä heidänkään kohdalla ole tapahtunut mitään erityistä.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
FARSSI
En meinaa, mutta ei ne ole mitään hakujakaan. Haussa löydetään peliesityksiin nähden halvalla joku pelaaja, joka yleensä ei ole vielä tehnyt läpimurtoaan tässä sarjassa. Talaja on tehnyt jo läpimurron vaikka toki taso pitäisi vielä vakauttaa. Myös Ortion ja Pakarisen taso oli tiedossa eikä heidänkään kohdalla ole tapahtunut mitään erityistä.

Rohkenen esittää eriävän mielipiteen. Pakarinen on jo tässä vaiheessa kautta viiden pisteen päässä yhden kauden piste-ennätyksestään. Ortion torjuntaprosentti on tällä hetkellä parempi kuin yhdelläkään aiemmalla liigakaudellaan. Nämä siitäkin huolimatta, että IFK pelaa paskinta lätkää miesmuistiin ja valmennusjohto on sekaisin kuin seinäkello.

Mitä tulee näihin hakuihin, niin kyllähän ne ovat aina enemmän tai vähemmän arpoja ja kuten tuossa aiemmin viittasinkin, niin potentiaalin reaalisoituminen on hyvin paljon valmentajasta kiinni. Jotkut valmentajat kykenevät jalostamaan ne hiomattomat timantit huippupelaajiksi paremmin kuin toiset.

Mielestäni tuo "ostetaan halvalla potentiaalinen pelaaja tekemään meille läpimurto"-ajattelu pätee aika harvoin, sillä jos jollakin pelaajalla on huikea potentiaali, niin ei hän välttämättä ole halpa pelaaja. Lisäksi tällaisissa tapauksissa voidaan kysyä, että miksi hän ei ole tehnyt aiemmin läpimurtoa ja miksi hän tekisi sen juuri meillä? Arpapeliähän se on aina osittain ja esimerkiksi Jalosella oli kyky jalostaa nämä hiomattomat timantit huippupelaajiksi, jonka mahdosti jo pelkästään se, että pelisysteemi oli kunnossa, toisin kuin tällä hetkellä. Loistavana esimerkkinä vaikkapa Kousa tai mestaruuskauden Nyholm. Mistä sen tietää vaikka toisella valmentajalla joku Mika Partanen pelaisi tällä hetkellä elämänsä lätkää vakiokokoonpanossa?
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Plussaa pitää heittää Nybondakselle siitä, että on hankkinut tänne loistavia duunareita nimeltä Pakarinen ja Talaja. Siinä on HIFK:n näköiset kaverit! Myös Ortio on osoittautunut loistavaksi vahvistukseksi. Miinusta pitää heittää siitä, että meillä ei ole ykkösketjua! Ei joukkue voi pärjätä jos sillä ei ole huippuyksilöitä jotka ovat tottuneet kantamaan vastuuta tekemällä pisteitä. Peltonen, Kibe kyllä Nybondaksen piti tietää jo ennen kauden alkua, että nämä vanhukset ovat taas vuoden vanhempia ja heidän varaan ei voi laskea mitenkään paljoon. Kiben ei kuuluisi mahtua tällä hetkellä edes pelaavaan kokoonpanoon ja Peltonenkin on tällä hetkellä 2./3.ketjun laituri, ei ykkösketjun. Pakiston Nybondas on jättänyt liian kapeaksi, 1-2 vahvistusta huutaa tällä hetkellä! Valmennuksesta en nyt jaksa alkaa räyhäämään, mutta ei se Sopan vaihto pahitteeksi olisi...
 

lintu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kun Nybondas saa noottia Kuhdan jatkosopparista, niin kannattaa muistella kesää ja hirveää itkuvirttä siitä miten Kuhdalle ei ole vielä sopparia sorvattu. En tiedä olisiko Nybondas ilman sitä kauheaa ulkopuolista painetta sainannut Kuhtaa enää ollenkaan. Toki on väärin kuunnella ulkopuolisia näissä asioissa, mutta Nybondas olisi hirtetty munista Nordiksen kattoon mikäli Kuhta olisi tällä kaudella jossain muussa jengissä skulannut. Menkää huvikseen lukemaan Kuhdan ketjua ennen sopparin tekoa ja katsokaa myös jengin fiilikset sopparin ratkettua.

Ja kyllä, mielestäni IFK:lla on paperilla huono joukkue resursseihin nähden. Toki asiat ovat menneet kevyesti sanoen vituralleen ja ollaan kaukana siitä mitä on haettu: (Perrault klesana, Bergenheim klesana, Töykkälä klesana, O'Sullivan keskenkuntoinen ja lähti himaan, Klubertanz paska ja klesana). Laittakaa tuohon nykyisen rosterin päälle vielä kunnossa olevat Bergenheim-Perrault-O'Sullivan, niin kyllä meillä olisi kova ykkönen. Epäonnistuneita hankintoja ja paskaa tsägää, mutta kyllä parempaa onneksi ollaan haettu kuin mitä ollaan saatu.

En tiedä kuka vastaa mistäkin osa-alueesta, mutta ainakin Kautosen voisi kyllä laittaa kilometritehtaalle. Onko hänellä mitään näyttöjä? Yksikään haku vielä onnistunut? Nybondasta en aivan heti vielä kenkisi, sillä on viimeisen parin kauden aikana rakentanut jäätävät niput. Jos ei homma lähde paranemaan voi hänkin kyllä puolestani etsiä muita hommia.
 

Bulldog

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, QPR, St Pauli
Nyt Nybari ala skarppaamaan hommissas, Joukkueella on aikalailla kaikki päin helvettiä ja Sä istut siellä aitiossas kuin joku fucking puujumala. Tee jotain palkkasi eteen.
 

Fordél

Jäsen
Rohkenen esittää eriävän mielipiteen. Pakarinen on jo tässä vaiheessa kautta viiden pisteen päässä yhden kauden piste-ennätyksestään. Ortion torjuntaprosentti on tällä hetkellä parempi kuin yhdelläkään aiemmalla liigakaudellaan. Nämä siitäkin huolimatta, että IFK pelaa paskinta lätkää miesmuistiin ja valmennusjohto on sekaisin kuin seinäkello.

Pysyn edelleen näkemyksessäni, että nämä kaksi herraa eivät ole millään tavalla hakuja. Jopa tällainen ihan tavallinen amatöörikatsoja on huomannut mm. Ortion potentiaalin. Se on ollut kaikkien tiedossa ja kun tietää vielä taustat (Upin koulu) niin ei ole mikään yllätys, että Ortio pelaa näin hyvin. Kun Ortion soppari julkaistiin, oli luotto täälläkin monella vahva, että nyt saatiin hyvä kassari. Ja niin saittekin. Ei mikään yllätys eikä haku vaan ihan normaali hyvä soppari Nybondakselta.

Mitä tulee näihin hakuihin, niin kyllähän ne ovat aina enemmän tai vähemmän arpoja ja kuten tuossa aiemmin viittasinkin, niin potentiaalin reaalisoituminen on hyvin paljon valmentajasta kiinni. Jotkut valmentajat kykenevät jalostamaan ne hiomattomat timantit huippupelaajiksi paremmin kuin toiset.

Mielestäni tuo "ostetaan halvalla potentiaalinen pelaaja tekemään meille läpimurto"-ajattelu pätee aika harvoin, sillä jos jollakin pelaajalla on huikea potentiaali, niin ei hän välttämättä ole halpa pelaaja. Lisäksi tällaisissa tapauksissa voidaan kysyä, että miksi hän ei ole tehnyt aiemmin läpimurtoa ja miksi hän tekisi sen juuri meillä? Arpapeliähän se on aina osittain ja esimerkiksi Jalosella oli kyky jalostaa nämä hiomattomat timantit huippupelaajiksi, jonka mahdosti jo pelkästään se, että pelisysteemi oli kunnossa, toisin kuin tällä hetkellä. Loistavana esimerkkinä vaikkapa Kousa tai mestaruuskauden Nyholm. Mistä sen tietää vaikka toisella valmentajalla joku Mika Partanen pelaisi tällä hetkellä elämänsä lätkää vakiokokoonpanossa?

Aika harvassa on ne potentiaalit, jotka pystyvät pelkällä potentiaalilla rahastamaan. Näitä ovat ehkä jotkut Mikael Granlundit ym. joista oikeastaan tiedetään, että heistä tulee kovia pelaajia ainakin SM-liigaan. Toki aina kaikki voi mennä päin metikköä, mutta lähtökohtaisesti kuitenkin näin ja silloin siitä voidaan aika hyvillä mielin maksaakin normijunnua enemmän. Nämä ovat kuitenkin niitä, joiden potentiaalin tällainen tavallinenkin tallaaja tietää.

Sen sijaan esim. Mikko Kousa ja Kristian Näkyvä ovat hienoja löytöjä. Ovat olleet toki jo junnuaikoina aika eturivissä, mutta eivät mitään erityisiä junnutähtiä. Sen jälkeen kehitys on polkenut paikallaan ja kaverit on vähän kuin unohdettu. Sitten joku pelaajan paremmin tuntenut (Holtari ja Rautio) on iskenyt kiinni ja hankkinut pelaajan omaan jengiinsä, koska tietää potentiaalin. Hinta on ollut huokea ja läpimurto on tapahtunut aika nopeasti. Ollaan saatu halvalla hyviä peliesityksiä, tehty selkeä löytö siinä missä muut joutuvat maksamaan samoista peliesityksistä eri hintaa.

Nybondakselta näitä löytöjä ei ole erityisemmin tullut. Toki sekin on jo paljon jos olisi pystynyt vuodesta toiseen kasaamaan laadukkaita jengejä kullekin valmentajalle. Osaksi on tässä onnistunut, osaksi ei.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Ei minustakaan sellaisten pelaajien kuin Ortio, Klubertanz, Varakas, Luttinen, Talaja, Pakarinen, Eriksson, Töykkälä ja Redenbach palkkaaminen vaadi skouttaamista yhtään. Riittää, että laittaa sellaisen sopimuspaperin pelaajan agentin nenän eteen, että palkka ja muut ehdot ovat sopivat ja eivät ylitä Valtaselta saatuja valtuuksia talouspuolella, pelaajien hankkimisessa.

Jos löytää "zidlickyn", niin yksikin sellainen hankinta on jo merkintä utj:n CV:ssä, vaikka muut hankinnat olisivat rutiinisuorittamista, jollaista HIFK:n pelaajien hankkiminen tällä hetkellä on. Kasataan intohimoton ammattilaisjoukkue, joka ei veny, eikä pauku ja josta rokkie-Sormunen taustaryhmineen ei saa edes 100%.n suoritusta irti. Valmennus ja kauden 12-13 joukkue eivät kohtaa toisiaan, jos ei tehdä muutosta valmennukseen tai isoa muutosta joukkueeseen. Valitse tiesi Tom Nybondas, muuta yritä edes jotain kauden 12-13 pelastamiseksi tai olet pelkkä utj:n irvikuva tehtävässäsi.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Haussa löydetään peliesityksiin nähden halvalla joku pelaaja, joka yleensä ei ole vielä tehnyt läpimurtoaan tässä sarjassa.

IFK:ssa ollaan siinä mielessä eri asemassa moneen muuhun SM-liigaseuraan nähden, ettei siellä tarvitse tehdä hakuja halvan hintalapun periaatteella. Raha ei ole ongelma vaan se ettei varsinkaan ulkkareissa tunnuta löytyvän oikeanlaisia pelaajia tai sitten nämä sattuvat loukkaantumaan heti sopparin jälkeen.

Liuta ulkkareita avainpaikoilla alavireisesti O'Sullivan, Redenbach, Klübertanz, Perreault (tästä ei vielä tiedetä mitään, koska on ollut loukkaantuneena). Robidaskaan ei ole vielä tehojen suhteen ihmeellisiä esittänyt, joten ainoa puhtaat paperit saava ulkkari taitaa olla Eriksson.
 

Apassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ei minustakaan sellaisten pelaajien kuin Ortio, Klubertanz, Varakas, Luttinen, Talaja, Pakarinen, Eriksson, Töykkälä ja Redenbach palkkaaminen vaadi skouttaamista yhtään.

Jos löytää "zidlickyn", niin yksikin sellainen hankinta on jo merkintä utj:n CV:ssä, vaikka muut hankinnat olisivat rutiinisuorittamista, jollaista HIFK:n pelaajien hankkiminen tällä hetkellä on.

Tavallaan samaa mieltä ja tavallaan taas en. Zidlickyn tyyppisten hankintojen kanssa täysin sama mieltä. Tämän tyyppisiä hankintoja Nybondaksen HIFK ei tee ja näillä voidaan tehdä ratkaiseva ero muihin seuroihin, koska voit saada "halvalla" tulevan huippupelaajan.

Klubertanz taas ei pelannut liigassa viime kaudella ja hän ei ole sellainen pelaaja, jota voidaan seurata ns. päivittäin. Onhan se nähty miten pelillinen taso voi romahtaa muutamassa kaudessa.

Sitten on nämä Luttisen tyyppiset entiset omat pelaajat. He ovat ns. varmin tapaus, koska tasan tarkkaan tiedetään pelaajan heikkoudet ja vahvuudet. Silti HIFK on mennyt metsään näissäkin hankinnoissa: Loppi, Hirso ja nyt Luttinen on menossa samaa rataa. Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin ja vuosien varrelta varmasti parikymmentä nimeä löytyisi.

SM-liigataustaisten pelaajienkin kanssa voidaan mennä metsään. Kyse ei ehkä ihan puhtaasti ole scouttauksesta, koska pelaajat voidaan nähdä päivittäin iman varsinaista scouttausta. Enemmänkin kyse on siitä, että osataan arvioida pelaajan henkisiä ominaisuuksia. Jotkut pelaajat ovat näitä ns. pienten seurojen pelaajia ja paineettomissa olosuhteissa onnistuvat. Kun tullaan isoon seuraan, palkka tuplaantuu ja aletaan lyödä odotuksia niskaan, niin pelillinen taso romahtaa. Tähän miinaan on menty niin monesti. Tämä koskee myös HIFK taustaisia pelaajia. Loppi oli hyvä esimerkki tästä. Pistepörssin kärkimies Lahdessa. Sai HIFK:ssakin riittävän ison roolin pelatakseen hyvin, mutta asenne, kilpailuhenkisyys, paineensietokyky yms. ominaisuudet eivät riittäneet. Samoin Jussi Pesonen. Periaatteessa ilman scouttausta tiedettiin minkälainen pelaaja oli kyseessä, mutta lopulta hänen paineensietokykynsä tuli HIFK:lle yllätyksenä. Pesonenhan ihmetteli HIFK kausiensa jälkeen sitä, että HIFK:ssa puhuttiin vain voittamisesta ja unohdettiin, että tämän pitäisi olla hauskaakin. No nyt saa pitää Lukossa hauskaa. HIFK:ssa tämän tyyppisiä pelaaji on nytkin, kuten Somervuori. Periaatteessa tiedettiin minkälainen pelaaja on kyseessä, mutta todellisuudessa ei kuitenkaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös