Terrori-isku Turussa 18.8.2017

  • 432 336
  • 3 300
Yle ruvennut taasen uutisissaan tänään käyttämään tapauksesta puukkoisku ja veitsi-isku termejä. Barcan tapaus sentään uutisoidaan vielä terroritekona.

Luulisi nyt että asioista voitaisiin käyttää oikeita termejä. Tulee väkisinkin mieleen, että asian vakavuutta halutaan kaunistella.
En plärännyt kaikkia viestejä läpi joten pahoittelut jos tulee toistoa, mutta tämä on kyllä ihmetystä herättävä asia noin yleisestikin. Ilmeisesti medialla ja poliisilla on jokin sopimus myös siitä että sanaa "sarjamurhaaja" lehdistö ei saisi käyttää, vaan kyseessä on aina "sarjahukuttaja", "sarjakuristaja" tms. En ihmettelisi jos tässä tapauksessa tai tulevaisuudessa toimitaan terroritekojen kanssa samalla tavalla.
 

Morgoth

Jäsen
Kaikki tämä sataa Isisin pussiin, joka yrittää vakiinnuttaa asemaansa Lähi-Idässä.

Se on jo hävinnyt sotansa eikä se enää ikinä tule saavuttamaan suuruuden päiviään joista hetken saivat nauttia.
Paikallisten tuki on kadonnut ja Irakin armeija yhdessä liittouman kanssa tappaa jäljelle jääneet. Syyriassa korisee ehkä hieman pidempään. Terrorismi ei toki lopu, vaikka ISISiä ei ole.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Ylen sivuilla oli toimittaja Sami Koiviston kirjoittama teksti, joka oli mielestäni äärimmäisen hyvä. Siksi kopioin tuon kirjoituksen tänne. Tämä kannattaa kaikkien lukea. Ja erityisesti niiden, jotka ovat olleet tässäkin ketjussa niitä kovimpia ehdotuksia ja ajatuksia kirjoittamassa. En edes kaikkia tiedä, mutta muutamalle nimimerkille ainakin haluan tämän osoittaa: @Zalmonella @heavylutaa18 @Stockton Finest Varmasti monia muitakin.

Purkamalla vihaanne tänne nettiin, toimitte juuri siten, miten terroristit haluavat teidän toimivan. Sitäkö haluatte?

Alla siis teksti. Alleviivaukset ja boldaukset minun tekemiäni.

Ylen toimittaja Sami Koivisto kirjoitti:
Turun tapahtumien kärkkäimpinä kommentoijina ovat perjantaista lähtien olleet ne, joille terrorismi tarjoaa tilaisuuden levittää vihaa. Suomessa sitä kohdennetaan tällä hetkellä erityisen voimakkaasti niin turvapaikanhakijoihin, maahanmuuttajiin ja islaminuskoisiin kuin kantaväestöön kuuluviin, erilaisiin ”ääriajattelijoihinkin”.

Juuri tätä terroristit toivovat.

Valeuutiset, vihapuhe ja terrorismi hyötyvät toisistaan. Niillä on yhteisiä piirteitä. Kun omaan ideologiaan pohjaava sokea into vie todellisuudentajun, mikään ei lopulta enää pidättele vihaa.

Terroristit hakevat vaikutusvaltaa kylvämällä pelkoa ja vihaa. He haluavat voimistuvaa, monipuolistuvaa vastakkainasettelua. He haluavat negatiivisesti yleistävää keskustelua ja raivoa erilaisia ihmisryhmiä kohtaan. Sitä kautta he saavat lisää kaipaamansalaista huomiota ja myös lisää potentiaalisia tekijöitä iskuille.

Rauhallinen, asiallinen keskustelu auttaa vaikeimpien asioiden käsittelyssä paremmin kuin mikään muu.

Jokainen järkevä ihminen tuomitsee jo terrorismin. Siksi jokainen julkinen vihaviesti on vain palvelus terrorismille.

Tämän vuoksi kenenkään ei kannata tykätä tai jakaa omaan somefiidiinsä rasistisia tai minkään muunkaanlaisia vihaviestejä. Ei trollausta, ei valeuutisia, ei vihaan kannustavia kuvia tai videoita.

Älä tee palvelusta terroristeille. Älä levitä vihaa. Ota rauhallisesti; odota varmistettuja faktoja, joita journalistiseen etiikkaan sitoutunut media työkseen tarkistaa.

Rauhallinen, asiallinen keskustelu auttaa vaikeimpien asioiden käsittelyssä paremmin kuin mikään muu. Rohkaistaan toinen toisiamme vaikeina aikoina tähän somessakin, niin kuin teemme kasvokkain läheistemme ja ystäviemme kanssa.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Se on jo hävinnyt sotansa eikä se enää ikinä tule saavuttamaan suuruuden päiviään joista hetken saivat nauttia.
Paikallisten tuki on kadonnut ja Irakin armeija yhdessä liittouman kanssa tappaa jäljelle jääneet. Syyriassa korisee ehkä hieman pidempään. Terrorismi ei toki lopu, vaikka ISISiä ei ole.

Näin olen tosiaan itsekin ymmärtänyt, että itse järjestö on melkoisesti henkitoreissaan jo ja turpaan tulee lähes kaikilla rintamilla. Mutta tätä piilotettua samaistumista näyttää löytyvän Euroopasta vielä hetkeksi, joten valitettavasti joudemme ehkä etenevissä määrin tottumaan iskuihin. Joku tutkijahan arvioi, että terrorismin lisääntyminen on vahva merkki Isiksen heikentymisestä.

Valitettavasti "toivonsa menettäneitä näköalattomia" ihmisiä löytyy Euroopasta vieläkin todella paljon ja nämä ihmiset ovat loistava kohde propagandella. Propaganda voinee edelleen kuitenkin hyvin nettimaailmassa ja kysyntää löytyy. Ihminen, jolla ei ole mitään menetettävää, on lähes aina riski ympäristölleen, tavalla tai toisella. :(

Onneksi edes taloudessa on pientä pilkahdusta paremmasta, jonka kautta voi toivoa ihmisten inhimillisten olojen parantumista ja tätä kautta parempaa perustaa hyvälle yhteiselämälle rauhaisassa yhteiskunnassa. Terrorismi tosin ei ole läheskään ainoa Länsimaita piinaava ongelma vaan akuutteja ongelmia ovat myös suurvaltojen ongelmalliset suhteet, rakoileva EU ja kasa muita ongelmia. Terrorismi on sinänsä ainoa asia, joista Länsimaat onneksi edes löytävät toisistaan tuen ja hyvyyden & yhteisen tilannekuvan.
 

Morgoth

Jäsen
Purkamalla vihaanne tänne nettiin, toimitte juuri siten, miten terroristit haluavat teidän toimivan. Sitäkö haluatte?

Musta olisi vain toivottavaa, että joku esittäisi jonkun keinon näille ihmisille purkaa vihaansa, jotka harmittelevat ettei puukottajaa hakattu tohjoksi pesäpallomailalla tai kaikista Turun kebabmestoista ole hakattu ikkunat paskaksi ja sen jälkeen omistaja. Toimittajan neuvo on varmaan ihan hyvä niille ihmisille, jotka pystyvät hillitsemään tunteitaan, mutta kaikille ei valitettavasti siihen ole kapasiteettia. Ethän sinäkään kai ekaluokkalaiselle opeta integraalilaskentaa ensimmäiseksi, jos tämä ei osaa edes yhteenlaskua.
 

Byvajet

Jäsen
Purkamalla vihaanne tänne nettiin, toimitte juuri siten, miten terroristit haluavat teidän toimivan. Sitäkö haluatte?

Näen asian niin, että vastakkainasetteluja luomalla pystyy vaikuttamaan politiikkaan. Kun omilla asenteillaan ja puheillaan luo yhteiskuntaa, jossa erilaisten ihmisten välillä vallitsee epäluulo, niin ajan myötä se pakottaa poliitikot tarjoamaan äänestäjille myös yksikulttuurisuuden vaihtoehtoa.

Eri asia tietenkin on, jos tahtoo monikulttuurisuutta, mutta kaikki eivät tahdo.

Minä toivon, että maailma olisi mahdollisimman moninainen. Toivon, että maailmassa olisi oikeasti erilaisia arvoja ja ihmisarvoja, käsityksiä ja tapoja, uskontoja ja maailmankatsomuksia ja -selityksiä. Siksi vastustan monikulttuurista Suomea ja monkulttuurista maailmaa, koska käytännössä monikulttuurisuus tarkoittaa markkinavoimille antautumista ja koko maailman paketoimista McDonaldsin väreihin.

Monikulttuurisuusideologia on lännen ylivoiman ideologiaa. Monikulttuurisuus tarkoittaa käytännössä pyrkimystä alistaa koko maailma talouskasvulle ja kapitalismille ja länsimaiselle arvo- ja ihmisarvokäsitykselle ja sillä tavoin kieltää moninaisuus.
 

Remy Martin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
@Remy Martin jokaisella on oikeus mielipiteeseen, mutta sinun mallisi ei edistä mitenkään kotoutumista ja yhteiskunnan osaksi tulemista...

Kiitokset hyvästä vastauksesta. Näyttää että lähestymme asiaa ikäänkuin eri suunnista. Minä ajattelen että kun täysin erilaisesta (=takapajuisesta) kulttuurista tuleva ihminen vaan tiputetaan yhteiskuntaan kertomatta uuden maailman sääntöjä ja tapoja, niin kaikenlaiset väärinkäsitykset ja vaikeudet ovat selviö. Parempi opettaa tulija välittömästi ja pakolla uuden maan sääntöihin. Silloin myös kaikki voivat odottaa turvapaikanhakijoiden käyttäytyvän ihmisiksi, eikä yhdenkään turvapaikanhakijan tarvitse vedota tietämättömyyteen kulttuurieroista ongelmatapauksissa.

Mitä tulee hitaaseen integroitumiseen, niin vuoden pitäisi riittää osoittamaan että onko tulevaisuutta vai ei. Olen samaa mieltä ettei oppimattomuudesta pidä ketään rankaista, sen takia pitäisikin tarkastella hakijoiden motivaatiota. On esimerkiksi eroa jollei kieltä opi yli tuhannen oppitunnin jälkeen vai silloin jos ei ole edes vaivautunut tunneille.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Ylen sivuilla oli toimittaja Sami Koiviston kirjoittama teksti, joka oli mielestäni äärimmäisen hyvä. Siksi kopioin tuon kirjoituksen tänne. Tämä kannattaa kaikkien lukea. Ja erityisesti niiden, jotka ovat olleet tässäkin ketjussa niitä kovimpia ehdotuksia ja ajatuksia kirjoittamassa.

Purkamalla vihaanne tänne nettiin, toimitte juuri siten, miten terroristit haluavat teidän toimivan. Sitäkö haluatte?
Monikultuurisuus uskonnossa kaikkia maahanmuuton haittailmiöitä vähätellään. Pyrkimyksenä tuntuu olevan tässäkin tapauksessa islamin ja ääri-islamin yhteyden vähättely. Tapahtui mitä tahansa, rasistiset mielipiteet ovat aina suurempi ongelma. Haittailmiöiden vähättely on muuten varmasti suurimpia syitä, miksi maahanmuuttovastaisuus tuntuu olevan kasvamassa.
 
Ylen sivuilla oli toimittaja Sami Koiviston kirjoittama teksti, joka oli mielestäni äärimmäisen hyvä.
Sinulle ja Sami Koivistolle suosittelen puolestaan tätä tekstiä, joka oli kaikessa lyhykäisyydessäänkin äärimmäisen hyvä: Anter Yaşa moittii räikeää kaksinaismoralismia: Kun muovikipot sulavat, ollaan lynkkaamassa – Turun kohdalla ollaan hiljaa - Suomen Uutiset

Pieni lainaus tuolta:
En halua olla se tyyppi, joka sanoo aina että ’I told you so’, (suom: minähän sanoin), mutta minulle ei anneta muuta vaihtoehtoa.

Yrittämällä hiljentää totuus ja tapahtumat ovat terrorismille alistumista. Hyssyttely, motiivin ja taustan kertomatta jättäminen medialta ja kaikkien kriittisten leimaaminen rasisteiksi, natseiksi ja foobikoiksi on nimenomaan mitä terroristit haluavat.

He haluavat vastakkainasettelua ja pelkoa.

Älkää pelätkö median ja terroristien pelejä. Poliisi ja tietoiset kansalaiset ovat edellä. Luottakaa kansalaiseen enemmän kuin poliitikkoihin ja kaupallisiin mediataloihin, sillä heidän tarkoitus on pitää teidän silmät kiinni hymy suussa.

Älä ole terrorismin uhri. Puhu sitä vastaan. Puhu sen alkuperästä, ja puhu miksi sitä tehdään. Puhu kuka sitä tekee ja puhu, miten se ehkäistään. Älä alistu!
 

Saxon-747

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chelsea

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Sami haluaisi ideologisista syistä hiljentää keskustelun. Varsin ymmärettävää ja hänellä on täysi oikeus toimia noin.

Miten tämä Sami yrittää hiljentää keskustelun?

Rauhallinen, asiallinen keskustelu auttaa vaikeimpien asioiden käsittelyssä paremmin kuin mikään muu.

Jokainen järkevä ihminen tuomitsee jo terrorismin. Siksi jokainen julkinen vihaviesti on vain palvelus terrorismille.

Tämän vuoksi kenenkään ei kannata tykätä tai jakaa omaan somefiidiinsä rasistisia tai minkään muunkaanlaisia vihaviestejä. Ei trollausta, ei valeuutisia, ei vihaan kannustavia kuvia tai videoita.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers

Yasa kirjoitti:
Hyssyttely, motiivin ja taustan kertomatta jättäminen medialta ja kaikkien kriittisten leimaaminen rasisteiksi, natseiksi ja foobikoiksi on nimenomaan mitä terroristit haluavat.

Et toki varmaankaan ole tämä kurdijannu, mutta ihan mielenkiinnosta, miten esim. nuo boldatut osiot ovat käytännössä ilmenneet parin viime päivän aikana? Mennyt ohitse.

Esim. siis vaikka motiivin ja taustan osalta. En ihan nopeasti keksi mitä esim. taustasta (turvapaikanhakija, ajankohta maahan saapumiselle, kielteinen päätös, kotimaa, asuinalue Turussa, miehen aikaisemmin nähneiden henkilöiden kommentit jne.) ollaan median toimesta aktiivisesti pimitetty? Siis huomioiden siihen, mitä poliisi on tiedottanut.

KRP on tänään iltapäivällä ilmoittanut niinkin sensuroidussa mediassa kuin Twitter, että epäiltyä on tänään ylipäätään ensimmäistä kertaa kuultu, mutta sisältöön ei oteta tällä hetkellä vielä kantaa. Ei mielestäni täysin ennennäkemätön toimitantapa vastaavan vakavuuden rikoksissa. Lisäksi sama taho on todennut taustat rikosnimikkeen takana (mahdollisesti ideologiset syyt) ja nämä on media raportuinut. Myös tuo median leimakirves rasisteiksi, natseiksi ja muiksi rajakeiksi on mennyt ohitse, pahoitelut. Linkkejä, ihan mielenkiinnosta ja ystävyydellä?

Blogitekstissä on hyviäkin pointteja, mutta esim. tuo mainittu osa saa sen näyttämään enemmän NWO-hörhöilyltä kuin asialliselta kannanotolta. Harmi sinänsä.
 
Viimeksi muokattu:

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Sinänsä alamme taas olla siinä pisteessä myös Turun tapahtumien suhteen, että järkevä keskustelu alkaa upota kaikenlaisen muun alle. Täällä on runsaasti hyviä kannanottoja asiaan, perusteltuja näkemyksiä ja runsaasti keskustelua ongelmista. Minua yököttää näissä ketjuissa se, että parhaimmat & pohdituimmat viestit uppoavat jonkun vihaisen onelinerin alle, jolla vaan pönkitetään omaa agendaa.

Etenemme näissä ketjuissa aina jossain vaiheessa täydelliselle metakeskustelun tasolle. Jonkun mielestä media yrittää hiljentää keskustelun, jonkun mielestä joku toinen yrittää hiljentää median ja kolmannen mielestä oikeaa keskustelua käydään ainoastaan täällä ilman mitään mediaa. Faktat hukkuvat kauaksi ja keskustelu jää taakse.

Maahanmuuttokeskustelua Suomessa ei ole yrittänyt kukaan hiljentää viimeiseen kahteen vuoteen ja jos olen täysin rehellinen, minusta me puhumme siitä aivan jatkuvasti. Jos seuraa vaikka tätä Jatkoajan vapaata osiota huomaa aika nopeasti, että erilaiset TAVALLA tai TOISELLA maahanmuuttoon linkittyvät asiat ovat jatkuvasti tapetilla. Keskustelua halutaan käydä.

Käsitys keskustelusta - varsinkin julkisesti keskustelusta - on suurimmalta osalta - aivan sama, millä puolella ITSE asiassa olette mielipiteinenne, tai millä puolella minä olen - unohtunut aivan kokonaan. Keskusteluun kuuluu olennaisena komponenttina se, että keskustelua ohjaavat ja määräävät keskustelun osapuolet, joilla on oikeus osallistua keskusteluun.

Jostain ihmeen syystä täällä vilisee ihmisiä, jotka uskovat, että on olemassa joku ennaltaohjattava etukäteissuunniteltu keskustelu, jota halutaan käydä, mutta sen keskustelun sisällä ei saa / voi käydä jotain toista keskustelua. Tällöinhän kyseessä ei ole keskustelu, koska jos kaikki ovat ennaltamäärätysti määritelty kertomaan argumenttinsa tietyllä tavalla, kyseessä onkin jo näytelmä tai esikirjoitettu keskustelu, joka ei itse asiassa ole keskustelu laisinkaan.

On olennaista erottaa nyt se, mitä keskustelua halutaan käydä. Keskustelua käydään 24 / 7 - täälläkin käydään aivan koko ajan keskustelua. Siltikin useampi nimimerkki toistelee, että media yrittää hiljentää keskustelun. Yrittääkö media kentiäs hiljentää keskustelun, jonka sinä haluat käydä, mutta tuolle keskustelulle ei ole kysyntää? Puhukaa nyt aikuiset ihmiset oikeista asioista: jos haluatte keskustella, voimme keskustella. Jos haluatte ainoastaan kertoa argumenttinne ja sanoa, että keskustelu on väärää niin silloin te ette halua keskustella. Piste.
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jostain ihmeen syystä täällä vilisee ihmisiä, jotka uskovat, että on olemassa joku ennaltaohjattava etukäteissuunniteltu keskustelu, jota halutaan käydä, mutta sen keskustelun sisällä ei saa / voi käydä jotain toista keskustelua. Tällöinhän kyseessä ei ole keskustelu, koska jos kaikki ovat ennaltamäärätysti määritelty kertomaan argumenttinsa tietyllä tavalla, kyseessä onkin jo näytelmä tai esikirjoitettu keskustelu, joka ei itse asiassa ole keskustelu laisinkaan.

On olennaista erottaa nyt se, mitä keskustelua halutaan käydä. Keskustelua käydään 24 / 7 - täälläkin käydään aivan koko ajan keskustelua. Siltikin useampi nimimerkki toistelee, että media yrittää hiljentää keskustelun. Yrittääkö media kentiäs hiljentää keskustelun, jonka sinä haluat käydä, mutta tuolle keskustelulle ei ole kysyntää? Puhukaa nyt aikuiset ihmiset oikeista asioista: jos haluatte keskustella, voimme keskustella. Jos haluatte ainoastaan kertoa argumenttinne ja sanoa, että keskustelu on väärää niin silloin te ette halua keskustella. Piste.

Aina en ole samaa mieltä @peterra n kanssa, mutta silloin kun olen, olen 100%.
 

Mr. Penguin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins, Blues, Kärpät, Leksand
Tehokas kotouttaminen säästää rahaa tulevaisuudessa monilla sektoreilla, mutta valitettavasti myös päättäjät ovat usein kapeakatseisia.
Kotouttaminen sitä ja kotouttaminen tätä. Eikö se mene teidän unelmaväen jakeluun että suurin osa näistä elintasopakolaisista ei edes halua kotoutua? On se kumma juttu kun esim Aasiasta tulleilla pakolaisilla ei ole ollut mitään vaikeuksia kotoutua mutta Pohjois-Afrikasta ja Lähi-Idästä tulleet eivät kotoudu sitten millään. Hmm, varmaan joo yhteiskunnan ja rasistien vika sekin taas.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Vihaviestin määritys kuuluu poliisille ja oikeuslaitokselle. Minä luulen että minulla ja sinullakin on eri määritys vihaviestille. Onneksi me emme jaa tuomioita.

Edelleenkään et vastaa kysymykseen, kiertelet asiaa. Toimittaja puhui vihaviesteistä, ei vihaisista viesteistä. Vihaviestit määritellään mm. poliisin toimesta, vihaiset viestit ovat ymmärrettäviä tässä tilanteessa. Toimittaja puhui keskustelun rauhallisuudesta ja asiallisuudesta, ihan asiallinen toivomus.
 

ML17

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Mitkä tietolähteet on sillä porukalla, joka tuntuu aina tietävän, mitä terroristit tavoittelevat? "Ei saa antaa vihalle valtaa, koska sitä terroristi juuri yrittää." Jeesus...
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kotouttaminen sitä ja kotouttaminen tätä. Eikö se mene teidän unelmaväen jakeluun että suurin osa näistä elintasopakolaisista ei edes halua kotoutua? On se kumma juttu kun esim Aasiasta tulleilla pakolaisilla ei ole ollut mitään vaikeuksia kotoutua mutta Pohjois-Afrikasta ja Lähi-Idästä tulleet eivät kotoudu sitten millään. Hmm, varmaan joo yhteiskunnan ja rasistien vika sekin taas.
Suurin tekijä on ehdottomasti asenne. Jos ei kiinnosta, niin joku kotouttaminen on ihan turhaa. Melkein kaikki tuntee jotain lähi-idästä tulleita ja yleensä nämä ovat sellaisia henkilöitä, joita kiinnostaa olla osa yhteiskuntaa. Kyllä sen vaan näkee jos ihminen on kiinnostunut pärjäämään samalla tavalla kuin muutkin. Tuntemani Irakin kurdit ovat päässeet töihin ja oppineet kielen varsin hyvin. Joskus kalareissulla puhuvat vedessä olevista vihanneksista, mutta muuten ymmärtää hyvin. Ilman oikeaa asennetta he tuskin olisivat päässeet elämässä eteenpäin. Pitääkin kysyä yritettiinkö heitäkin muinoin kotouttaa.

Joku on varsin hartaasti uskossa, osa taas ei yhtään. Ei silti ole ristiriitoja, kun ihmiset on järkeviä.
Nämä asiat ovat sen verran monimutkaisia ja monisyisiä, ettei ne hoidu millään kotouttamisella. Kaikki lähtee yksilöistä ja heidän asenteistaan maailmaa kohtaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös