Teemu Selänne – yli 700 maalia?

  • 1 272 289
  • 2 165

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Itseäni kiinnostaa eniten tämä kilpailu, jota kumpikaan, Jagr tai Selänne ei myönnä käyvänsä. Silti kumpaakin kiinnostaa ihan sikana päättää uransa parhaana eurooppalaisena maalintekijänä. Saa nähdä, veteleekö Jagr vielä viisikymppisenäkin Selänteen vanavedessä maaleja. Selänteen kannalta optimaalista olisi tehdä vielä 25 maalia tällä kaudella ja siten varmistää käytännössä hyvin pitkä aika änärin top 10 täysin riippumatta siitä, mitä Jagr tekee.

Selänteen saavutus, 2+2 42-vuotiaana on tietysti uskomaton. Selänne vetää samalla uudelleen mahdottoman ja mahdollisen rajoja lätkässä. Saavutusten takana on tietysti äärimmäisen kova asenne kiekkoiluun, tinkimättömyys ja huikea lahjakkuus. Juuri näiden syiden johdosta sellaisen pelaajan, joka tekee 700 maalia, löytymisen nykysuperlahjakkuuksista tyyliin Jakubov, näyttää hyvin epätodennäköiseltä. Vaikka lahjoja olisikin, kiekkoilun lieveilmiöt ja suuret palkat johtavat käytännössä siihen, että nälkä maalintekoon sammuu jossakin vaiheessa uraa.

Selännettä voidaan pitää myös esimerkkinä sille, että pelaaja voi parhaimmillaan pelata huipulla 20 vuotta. Luulisin, että muutama 70- ja 80-luvun tähtikin miettii uraansa ja pohtii sitä, olisiko sittenkin pitänyt lopettaa lätkän peluu vähän myöhemmin. Useimpien tapauksessa spekulaatio on turhaa, sillä kun palo lätkään sammuu, sitä eivät setelitukotkaan enää sytytä. Mutta joukossa lienee myös pelaajia, jotka ovat lopettaneet koska silloisessa kiekkokulttuurissa yli 30-vuotiaita suorastaan vaadittiin lopettamaan. Tässä suhteessa Selänne on edistänyt ikärasismin vähenemistä: nykyään ei enää yksikään itseään kunnioittava lätkäjannu kehtaa suoraan vaatia tähtipelaajan lopettamista ikään vedoten. Näin on hyvä, pelaajan kannattaa lopettaa uransa vasta sitten kun oma halu pelaamiseen sammuu ja kun maalivahdit (hyökkääjille) luovat enää sääliviä katseita entiseen tähteen.
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
1980- ja 1990-luvuilla oli aika hiljaista yli 40-vuotiaiden osalta. Dave Keon (s. 1940) pelasi aina kauteen 1981-82 asti. Seuraava yli 40-vuotias oli Larry Robinson (s. 1951), jonka viimeinen kausi oli 1991-92.

Sellaiset nimet kuin Larry Murphy, Guy Carbonneau, Slava Fetisov ja Joe Mullen ehtivät juuri täyttää 40 ennen lopettamistaan. Murphyn lisäksi kaudella 2000-01 pelasivat yli nelikymppisinä Ray Bourque, Mark Messier ja Igor Larionov, joista kaksi jälkimmäistä jatkoi uraansa vielä kolmen kauden ajan. Tuosta eteenpäin nelikymppisiä onkin ollut sitten joka kausi useita.

Joukossa HOF-pelaajia kuten Ron Francis, Adam Oates, Mario Lemieux, Brett Hull ja Steve Yzerman sekä tulevaisuudessa sinne valittavia kuten Chris Chelios, Nicklas Lidström, Teemu Selänne ja Jaromir Jagr. Muita tuttuja nimiä sitten Gary Roberts, Dave Andreychuk, Rob Blake ja Mike Modano. Myös pitkän linjan rivimiehiä löytyy muutama: Grant Ledyard, Tommy Albelin ja Sean O'Donnell.
 

Fowler

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks
Niin niin, mutta eipä juuri ota kun tasakentällisin mennään. Oman näkemyksen mukaan vain yv:llä hyökkäyspäässä. Joku kiero juttu tässä nyt on.

Eikös se ollut niin, että Selänne vetää aloitukset yv:llä siksi, että voi vetää ne niinsanotusti överiksi, jolloin on hyvä mahdollisuus voittaa aloitus, mutta vaarana se että heitetään ulos aloituksesta. Tämähän ei kuitenkaan haittaa kun "varalla" on aina sitten Getzlaf. Ja oli siinä kai sekin, että välillä Ducksin yv-koostumuksessa Getzlaf on siniviivalla, ja kai tarkoitus on pelata kiekko mahdollisimman nopeasti pelinrakentajalle joka on sitten jo valmiiksi oikealla paikallaan.
 

Lunatico

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ja hieman OT:nä, kuunnelkaapa kuinka monta kertaa Jarmo Myllys sanoo "tuota".

Tai Aki Bäri "tuanoi" :D

Mutta se siitä OT:stä, Selänne on vaan niin huikea, poikkeuksellinen yksilö, jota suomalainen jääkiekkotuotanto ei ole koskaan ennen tuottanut. Toivottavasti Teemua kuumottaa tuo 700 maalin rajapyykki ja naulaa tällä kaudella sen +15 börsää ja loput ensi kaudella. Ja samalla Jagrista jollain ilveellä ohi.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Tai Aki Bäri "tuanoi"

Se sanoo toinoi...

Ehkä kaikkein epätodellisin tekijä Teemun viimeisistä vuosista (lue: edellisen työsulun jälkeen) tulee esiin, kun miettii minkä tyyppinen pelaaja Selänne on. Jollain tavalla tämä uusi nousu ja uran edelleen jatkuminen olisi helpommin ymmärrettävissä, jos kyseessä olisi esim. peliä rakentava sentteri (Francis, Oates), puolustava hyökkääjä (Carbonneau), yleispuolustaja (Murphy, Fetisov, Chelios), heikosti luisteleva ylivoimatykki (Hull, Andreychuk) tai sitten poikkeuksellinen fitness-ihme (Roberts). Kuitenkin Selänteen kohdalla vahvuuksia ovat edelleen, oikea-aikaisen laukauksen ohella, juuri luistelu sekä lähtönopeus ja näihin vahvuuksiin läpi uran nojanneita ja pitkään pelanneita jannuja ei taida kovin paljon löytyä. Ihme ukko...
 

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
tai sitten poikkeuksellinen fitness-ihme (Roberts).

Pakko kysyä että kun muuten tekstissäsi kellot soittelivat heti kun nimiä luki, mutta kehen Robertsin tässä viittasit?
Tai noh, nyt kun mietin niin olisiko kyseessä tosiaan Gary Roberts, mutta itselle ei tule kyllä herrasta mieleen fitness-ihme. Mutta ehkä en vain osaa tunnistaa herraa tästä kuvauksesta.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Kuitenkin Selänteen kohdalla vahvuuksia ovat edelleen, oikea-aikaisen laukauksen ohella, juuri luistelu sekä lähtönopeus ja näihin vahvuuksiin läpi uran nojanneita ja pitkään pelanneita jannuja ei taida kovin paljon löytyä. Ihme ukko...

On kyllä totta, että on varmaan ainutlaatuista puhua lähtönopeudesta 42-vuotiaan pelaajan vahvuutena. Selänteen paras ominaisuus on kuitenkin hänen käsittämättömän hyvä pelisilmänsä: Iso osa hänen tekemistään maaleista näyttää jollain tapaa helpoilta johtuen täydellisestä sijoittumisesta kentällä. Sekin harmittaa, että Selänne ei varmaan tulee koskaan saamaan täyttä kunniaa syöttötaidostaan, koska on niin hyvä maalintekijä.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
olisiko kyseessä tosiaan Gary Roberts, mutta itselle ei tule kyllä herrasta mieleen fitness-ihme. Mutta ehkä en vain osaa tunnistaa herraa tästä kuvauksesta.

Samaa miestä tarkoitin ja olen antanut ymmärtää miehen nimenomaan olleen/olevan varsin tietoinen kehonsa hyvinvoinnista ja tällä tavalla pystyi jatkamaan jo keskeytynyttä uraansakin. Uransa jälkeen näyttäisi ryhtyneen täysipäiväiseksi yrittäjäksi samalla alalla: Gary Roberts High Performance Centre.

NHL:n sivuilla näyttäisi näin nopeasti löytyvän esim. Stamkos treenamassa Robertsin johdolla ja vastaavanlaisia linkkejä vaikuttaisi allekirjoittaneen internet ainakin pullottavan ihan riittävästä.
 

Swearengen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fortress Europe, turvattomat tilat
On kyllä totta, että on varmaan ainutlaatuista puhua lähtönopeudesta 42-vuotiaan pelaajan vahvuutena. Selänteen paras ominaisuus on kuitenkin hänen käsittämättömän hyvä pelisilmänsä: Iso osa hänen tekemistään maaleista näyttää jollain tapaa helpoilta johtuen täydellisestä sijoittumisesta kentällä. Sekin harmittaa, että Selänne ei varmaan tulee koskaan saamaan täyttä kunniaa syöttötaidostaan, koska on niin hyvä maalintekijä.

Näin. Tuossa yllä edellisellä sivulla oli vuosien varrelta monta kohtaa pohjois-amerikkalaisista skouttiraporteissa 90-luvulta, missä kiiteltiin juuri Selänteen pelisilmää, syöttötaitoa ja taitopelaajaksi tiettyä fyysistä kovuutta.

Se nyt on aina ollut vähän sellaista karjalalippisten juttua, että Selänteellä on vain nopeus ja laukaus. Eikä se miksikään muutu. Niitä yksisilmäisiä "karjalalippiksiä" lätkän suhteen toki löytyy myös Kanadasta ja kaikkialta muualtakin.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Se nyt on aina ollut vähän sellaista karjalalippisten juttua, että Selänteellä on vain nopeus ja laukaus. Eikä se miksikään muutu. Niitä yksisilmäisiä "karjalalippiksiä" lätkän suhteen toki löytyy myös Kanadasta ja kaikkialta muualtakin.
Pakko tänne asiasta mainita, kun tilanne huvitti aamulla.

Salilla pukuhuoneessa kolme n. viisikymppistä äijää juttelivat jääkiekosta ja NHL:stä, kuulin vaan kun yksi totesi painokkaasti suihkuun painellessaan että "on se vaan pakko myöntää, että on se Teemu ihan kova kaveri."

Ihan ok ja ymmärrettävä kommentti sinänsä, mutta huvitti vaan kun aloin kirjaimellisesti sitä miettiä eli aika kovan myönnytyksen tämä kaveri oli nyt vihdoin valmis tekemään Teemun suhteen. Monelle tuo valkeni joskus 20 vuotta sitten suurinpiirtein siinä 76 tehdyn tulokasmaalin jälkeen viimeistään, mutta onneksi tämäkin kaveri nyt 20 vuoden NHL-uran ja tehojen 665+745=1410 jälkeen on vihdoin valmis myöntämään, että on se Teemu vaan sittenkin "ihan kova kaveri."

Ja onhan se.
 

CptCannon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers, AC Oulu
Eihän Teme voi olla kova kun ei ole voittanut sitä suurinta ja mahtavinta sekä vaikeiten voitettavissa olevaa turnausta johon kaikki parhaimmat pelaajat osallistuvat, eli MM-kisoja.
 

Naamavelli

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Teemu nousi Wild ottelun syöttöpisteillään 17. sijalle ohi Doug Gilmourin kaikkien aikojen pistetilastossa. Vaikka ketjussa lähinnä maaleja seurataankin, olivat nuo syötöt kyllä 2-1 ja 3-1 maalin aivan huikeat.

...
14. Stan Mikita 541+926=1467
15. Bryan Trottier 524+901=1425
16. Adam Oates 341+1079=1420
17. Teemu Selänne 665+749=1414
18. Doug Gilmour 450+964=1414
19. Dale Hawerchuk 518+891=1409
...
 

magno

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, FC Barcelona
Toivottavasti Jääkiekkoliitto ja seurat tekevät nuorille pelaajille videoita Selänteen pelaamisesta. 99.9% maailman jääkiekkoilijoista eivät osaa liikkua hyökkäysalueella ja ajoittaa liikkeitä yhtä järkevästi kuin Selänne. Aivan poikkeuksellinen pelisilmä ja pelinlukutaito mahdollistaa ne helpolta näyttävät maalit maalin kulmalta.
 

Yuppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team, Україна
Ei helvetti... vaikka Lukon miehenä vähän toivoi koko kauden peruuntumista, niin onhan Teemu tämän ansainnut ja täytyy olla kyllä tyytyväinen, että kausi saatiin käyntiin. Aivan käsittämättömiä passeja näköjään taas. Tässähän oikein liikuttuu, kun noita Teukan suorituksia katselee. Maailmassa on kuin onkin yksi supersankari, joka uhmaa fysiikan lakeja. Teemu! Vieläkin!
 

heskey #11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, NyR 95-99
Teemu Selänne. Monesti puhutaan vain maaleista, mutta viime öinen matsi Minnesotaa vastaan kertoi jostain aivan muusta. Aivan mieletöntä pelisilmää. Sami Vatanenkin sai hienon ensikasteen Honda Centerissä. Yksi maailman parhaista jääkiekkopelaajista koskaan näytti hälle osaamisellaan miten tätä liigaa pelataan.
 

Baldrick

Jäsen
Jos Teemu olisi Batman, heiluisi hän varmaan katonharjoilla ja hämärillä kujilla vielä silloinkin, kun pidätyslihakset ei enää toimi. Välillä hieman näyttää laiskalta, mutta sitten kun on paikka, niin tapahtuu. Vauhti maailmanluokkaa vielä, eiköhän tuohon 15. sijalle vielä tällä kaudella päästä. Ensi kaudella sitten Mikitastakin ohi.
 

Flip#51

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jotenkin mainiota ja kuvaavaa, että kun jengi odottaa "suomalaisten kohtaamista" ja kentällä on vaikka minkä sukupolven parasta kiekkoilijaa, niin lopulta pölyn laskeutuessa se on edelleen Teemu, joka on paras.
 

Kuznetsov

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Jos vaimo ei lähde kävelemään, niin kannattaa jatkaa vielä ensi kaudellakin. Jos lähtee, niin sitten vielä muutama kausi päälle.

Sanalla sanoen - HUIKEA, piste.
 

kananlento

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins, ManU, NP Ice Hawks
Jotenkin mainiota ja kuvaavaa, että kun jengi odottaa "suomalaisten kohtaamista" ja kentällä on vaikka minkä sukupolven parasta kiekkoilijaa, niin lopulta pölyn laskeutuessa se on edelleen Teemu, joka on paras.

Jos se olisi mahdollista, niin facebookmaisesti tykkäisin tästä kommentista. Tulee suru puseroon, kun Selänne ilmoittaa lopettavansa
 

JonKorn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit,NUFC, Alan Shearer, John Rambo
Jos se olisi mahdollista, niin facebookmaisesti tykkäisin tästä kommentista. Tulee suru puseroon, kun Selänne ilmoittaa lopettavansa

Kananlento vei sanat suustani täydellisesti. Jotenkin tuntuu käsittämättömältä että vääjäämättä Teemun ura alkaa olla ehtoopuolella. Teemun aloittaessa uransa Winnipegissä olin itse 13 ja todella suuri jääkiekkofani( olen sitä edelleen mutta en niin intohimoisesti) ja #8 oli juuri se suuri tähti mitä nuori poika seurasi haltioissaan. En epäile hetkeäkään että silmä siinä kostuu kun Teemu ilmoittaa uransa olevan ohi. Kaikkien aikojen suomalainen kiekkoilija, piste.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Jotenkin mainiota ja kuvaavaa, että kun jengi odottaa "suomalaisten kohtaamista" ja kentällä on vaikka minkä sukupolven parasta kiekkoilijaa, niin lopulta pölyn laskeutuessa se on edelleen Teemu, joka on paras.

Näin se vaan on. Eikä tuohon muutosta tule ennen Alexander Barkovin uraa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös