Tampereelle

  • 7 739
  • 65

Kopteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Bruins
Viestin lähetti Nännimäinen
"Mustaa kahdella eurolla, kiitos".

Kaksi euroa on meikäläisellä vakiintunut Tapolan kikkarin kertamaksuksi.
Reilu euron pätkä mustaa+hillo+maito.
Siinähän se.

Myös pispalassa sijaitseva Vaakon Nakki on vierailemisen arvoinen paikka.
Kuuma koira, nam nam.
Kyseessä on siis makea "lihapiirakka" jonka väliin on tungettu reilunkokoinen siivu makkaraa.
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Vaakon Nakissa on kyllä sitä tunnelmaa. Tuollaiset vanhan ajan rillit, niin kuin meillä Tampereella sanotaan, ovat n. 100 mukavempia kuin nykyajan snobailugrillit, missä pääsee sisälle mutustelemaan tuotteitaan ja hyllyt on väärällään kaiken näköistä krääsää.

Mustan makkaran hinnan nousu on aiheuttanut sen, että "kahdella eurolla" ei saa enää samaa määrää kuin "kympillä" vanhan rahan aikana. Marketeista joskus mustaa ostaessa huomaa, että myyjinä on jotain sudeetti-savolaisia, kun menee ja ostaa mustaa kahdella, neljällä tai kuudella eurolla, niin se myyjä alkaa selittään jostain grammoista jotain. Pihvit myydään grammoissa ja kiloissa, musta euroissa ja kymmenissä euroissa.
 

Roomie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, St. Louis Blues
Viestin lähetti HN
Hervanta ei ole enää mikään lähiö, vaan kaikilla palveluilla ja paljon enemmälläkin varustettu satelliittikaupunki, jossa on monta erillistä lähiötä. Näistä pahimmat sijaitsevat Etelä-Hervannassa.

Muuten olen kyllä kanssasi samaa mieltä Hervannasta, mutta mielestäni etelä-hervanta on paljon nätimpää seutua kun pohjois-hervanta. Ei lähellekkään niin täyteen rakennettu. Mikontalohan täälä etelässä rumentaa mutta ohan tuossa nuo komeat mutteritalot maisemaa somistamassa.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Muutama uustamperelaisen huomio

Penkkiurheilija on sitten tekemässä sitä, minkä minä tein noin seitsemän vuotta sitten. Muuttamassa Tampereelle, siis. Kerron tässä joitain omia huomioitani tänne asettumisesta ja kotiutumisesta.

Edellisissä kirjoituksissa on jo viitattu Tampereen kaupungin maisemiin, kulttuuritarjontaan, urheiluelämään ja muuhun sellaiseen. En siis puutu siihen. Mielummin käsittelen sitä asiaa, joka Tampereesta loppujen lopuksi tekee Tampereen. Nimittäin tamperelaisista.

Kun kohtaat tamperelaisen, hänen luonnollinen olettamuksensa on, että olet itsekin tamperelainen. Jos et nyt ihan syntyperäinen niin ainakin sellainen, joka on täällä jo pitkään asunut. Hän siis olettaa, että olet perillä esimerkiksi sellaisesta puolivakavasta vastakkainasettelusta, kuin itäinen vs. läntinen kaupunki. Länsi-Tampereella syntyneen ja asuvan mielestä on huvittavaa, jos keskustelukumppani on Itä-Tampereelta. Minä en vieläkään tiedä, miksi.

Tamperelainen olettaa, että sinulla on jokin syy kannattaa jotain muuta kiakkojoukkuetta kuin Tapparaa tai Ilvestä. Antaessani kysymykseen "kumpi on paras?" vastauksen "Kerho" olen lähes poikkeuksetta saanut jollain tasolla perustella, miksi. Lyhyt selostus siitä, miten ala-asteen neljännellä kävin katsomassa divaripelin HPK-Kiekko-Reipas ja miten tuo peli vaikutti elämääni on saanut kelvata vastaukseksi. Valinnan hyväksynnän taso vaihtelee tilanne- ja kysyjäkohtaisesti. Mitään käännytystyötä tai vihamielisyyttä en ole Jatkoajan keskustelupalstojen ulkopuolella, siis tuolla oikeassa maailmassa, kohdannut. Tamperelainen siis hyväksyy sen, että suosikki on ulkotamperelainen, vaikka ei käsitäkään, miksi.

Perustamperelainen mentaliteetti lienee jotain, jonka vain perustamperelainen, tai siis tampereella syntynyt tai muuten vaan tolkuttoman pitkän ajan asunut, voi ymmärtää. Niinsanotuissa konfliktitilanteissa syy on automaattisesti uus- tai ulkotamperelaisen. Näin on riippumatta siitä, kuka käsitti väärin mitäkin. Tätä ei kuitenkaan pidä sotkea vihamielisyyteen. Tämä voi myös antaa kuvan, että tamperelainen olisi jotenkin yksinkertainen. Asia ei suinkaan ole niin, ja muutenkin tamperelaisten aliarviointia kannattaa välttää. Ne nimittäin huomaavat sen, ja käyttävät tilaisuutta häikäilemättä hyväkseen.

Tamperelaisen suhtautuminen uus- tai ulkotamperelaiseen on uteliaan myönteinen. Tänne on melko helppo muuttaa. Ei kannata tekeytyä perustamperelaiseksi, koska se ei onnistu. Olemalla oma itsensä selviää parhaiten. Ajan myötä imet itseesi tamperelaisuutta pisaran kerrallaan, ja vaikka et koskaan perustamperelaiseksi tulekaan, tulet joksikin, jona sulautuu joukkoon tummaan ja vaaleaan. Entisen kotipaikan asukkien väitteisiin "susta on tullut siis niin tamperelainen" on syytä suhtautua humoristisen torjuvasti ja kärsivällisen ymmärtäväisesti. Ne vaan tajuavat asian väärin, ei sen kummempaa.

Muutama sana Hervannasta. Vahvimmat mielipiteet taitavat olla niillä, jotka ovat siellä vain harvoin käyneet. On väärin sanoa, että on vain yksi Hervanta. Siellä niitä paikkoja nimittäin on yllättävän moneen lähtöön. On alueita, joissa yleisin ravintoaine on ohramallas. Ja on alueita, joissa neljä vuotta vanhaa autoa kutsutaan nimellä vanha romu. Hervantaan taitaa päteä sama kuin Tampereeseen: siitä on helppo muodostaa mielipide, jos sitä ei kunnolla tunne, mutta kovin ontoksi tuo mielipide silloin jää.

Tervetuloa vaan, Penkkiurheilija!
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Kas, ollaan yllättävän paljon samoilla laduilla Designerin kanssa. Itsellä tuli myös seitsemän vuotta täyteen Pirkanmaalla. Tosin veli D ei tainnut tehdä syrjähyppyä Turkuun ennen siirtymistä Tampereelle läänin pääkaupungista. Enkä minäkään ihan suoraan uskaltanut asettua ydinkeskustaan, varovainen kun olen luonteeltani. Reilut kolme vuotta piti jopa ensin asustaa kaupungin rajan toisella puolella Sääksjärvellä, ennen kuin uskalsin ruveta täystamperelaiseksi. Sen verran em. paikka on kuitenkin Tampereen nukkumalähiö, että olen pitänyt itseäni tuonkin ajan käytännössä tamperelaisena (taidan saada tästäkin vihat niskaani joltain).

Minulla oli Tampereesta hyvin positiivinen ennakkokäsitys. Ilokseni pitää todeta, että tuo käsitys piti paikkansa vähintäänkin hyvin. Ihmiset ovat mukavia, kaupunki ei ole liian pieni eikä liian iso, harrastusmahdollisuudet ovat loistavat ja pisteenä i:n päälle Kerho vierailee täällä tuplat moneen muuhun kaupunkiin verrattuna. Täältä on vieläpä kohtuulliset etäisyydet useimpiin liigakaupunkeihin, joten suosikkijoukkueensa peleihin pääsee tarvittaessa helposti.

Kun tamperelaisen kanssa puhuu kiekosta (en osaa vielä luontevasti sanoa "kiakko"), hänen ensimmäinen kysymyksensä tosiaan on yleensä "Kumpi?". Kun siihen vastaa "Kerho", on empiirisen tutkimukseni mukaan reaktio yleensä "No hyvä, ettei ainakaan Tappara/Ilves". Asiaa ei tarvitse yleensä perustella, koska Takkia Ei Käännetä Tampereellakaan. Pieni maininta etnisestä taustastaan on tietenkin hyvä lisätä, ettei katsota liian kieroon. Tamperelainen kiekkoväki on erittäin asiantuntevaa ja osaa antaa arvostusta muille liigaseuroille, vahvassa humalatilassa ehkä jopa sille rakkaalle paikallisviholliselle (?).

Dude ja HN osaavat kertoa paikallisista erikoisuuksista niin hienosti, etten edes yritä samaa. Pakko on kuitenkin sanoa pari sanaa mustasta. Siihen tottuu ehkä viidessä vuodessa. Sudeettitaustastani johtuen en kuitenkaan osaa nauttia sitä kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. En siis marssi (sinänsä mainioille) katukioskeille kahden euron kolikon kanssa, vaan nautin tuon herkun puolukkahilloineen yleensä Tullintorin pyörykkäbaarissa Teivon pyöryköiden kaverina (pippurikastike!). Ja koska en juo maitoa, joudun käyttämään palanpainikkeena ihan vaan limukkaa. Olen pahoillani, ehkä pääsen tuosta tavasta eroon parissakymmenessä vuodessa.

Aina kun puhutaan tamperelaisista ja tamperelaisuudesta, yksi asia tulee väistämättä mieleen: tamperelaisilla on aina aikaa vastaantuleville tutuille. Kohtaaminen alkaa leveällä hymyllä ja tervehdyksellä "Moro/Morjens/Terve!". Tamperelaisen tervehdyksen etymologiaa on selvitetty ansiokkaasti Suomi-Tampere-Suomi sanakirjassa, siihen kannattaa tutustua. Pääasia on, että tervehdyksessä on "är". "Moi" tai "Mitä äijä?" ovat siis ehdottomasti etiketin vastaisia, samaten kohdatessa "Se on moro!".

Ja samat terveiset täältäkin, tervetuloa Tampereelle!
 

zamuel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Viestin lähetti HN
Roomie:

Toki Pohjois-Hervannastakin löytyy vielä rumia ja ankeita kortteleita, mutta niistä suuri osa on sentään aivan lähivuosina kunnostettu perusteellisesti, ja loput kunnostetaan parin seuraavan vuoden aikana. Talojen, asuntojen ja pihojen parannustöiden ansiosta kohonneet vuokrat ovat ajaneet pahimman roskasakin pois kunnostetuilta alueilta.

Eikös Etelä-Hervantaa ole Arkkitehdinkatu ja sen eteläpuolella olevat rivi- ja omakotialueet ja Näyttelijänkadun seutu, joka sekin on lähinnä omakoti- ja rivitaloaluetta? Keski-Hervantaan kuuluu sitten kuvaamasi "ghetto". Samaan "vaarallisten slummien" kastiin liittäisin osan Opiskelijankadun seudusta. Edesmenneen Katiska-pubin lähistöllä aikanaan asuneena sentään pääsin edes hieman osalliseksi pahamaineisen Hervannan antimista:

Viiden asumisvuoden aikana talomme edessä tapettiin kaksi taksikuskia. Pari kertaa rapun ovi oli rikottu noin kymmen kiloisella kivellä. Opiskelijakämpissä mm. särjetyt hissit olivat arkirutiinia, mutta minulle pelkän rikkinäisen oven näkeminen oli vaikuttavaa :) Hissistä ja rapusta löytyi pari kertaa verijälkiä/verilammikoita. Muutamana kotiintulokerralla hississä tai rappukäytävällä "nukkui" miellyttävän oloinen mieshenkilö. Yksi polkupyöristäni varastettiin toinen tallottiin solmuun (eri kerroilla). Kaverin auto varastettiin pari kertaa. Lisäksi keittiön ikkunasta pääsi ihailemaan tappeluita ja ambulanssi/poliisikeikkoja anniskeluravintoloiden aateliin kuuluneen Katiskan edustalla.

Ensin Katiskan talo purettiin ja sitten muutin toiselle puolelle Hervantaa. Nyt ei ole tapahtunut mitään pariin vuoteen. Tylsää... Aamulehdessä esiteltyjen poliisin tilastojen mukaan rikollisuus on Tampereen keskiarvon alapuolella. Jotain tarttis tehdä, kun nykyäänkin Hervannan pahamaineinen kaiku on vain vanhaa mainetta. Järjestetäänkö ilkivalta-, tappelu- ja ryöstelyretkiä Jatkoajan porukalla Hervannan maineen palauttamiseksi? Autojen polttaminen, ikkunoiden särkeminen ja ihmisten mukilointi auttaisivat varmasti nostamaan Hervannan takaisin ansaitsemalleen paikalle. Nykyään ihmiset puhuvat mm. hyvistä ulkoilumaastoista kertoessaan Hervannassa asumisesta. Kun kamppanjamme on päässyt vauhtiin, ihmiset kertovat silmät onnesta ja jännityksestä kiiluen, kuinka naapurin auto oli poltettu eilen, vaimoa lyötiin kauppamatkalla pesismailalla ja joku kävi paskomassa kuudennen kerroksen asunnon parvekkeelle...


Kun Hervannasta aloitettiin, niin täytyy vielä mainita, että töissä käyviä hervantalaisia on kaikkiaan 10. :) Loput vajaat 30 tuhatta ovat pitkäaikaistyöttömiä, täyspäiväjuoppoja, opiskelijoita, juoppo-opiskelijoita, pakolaisia ja liimaa haistelevia teinejä tai juoppojen työttömien vandaalilapsia...
 

sivurauta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, sympatiat ylipäätään tamperelaiselle jääkie
muutama tutustumisen arvoinen seikka

Täytyy kantaa oma kortensakin kekoon, vaikka aivan Tampereella en ole asunut kuin muutaman vuoden, mutta tässä lähituntumassa koko ikäni. Ruokapaikkoja tuolla jossain mainostettiin, niin Plevna on paikka mitä voin aina suositella kaikille. Hieno paikka, ERINOMAINEN palvelu ja täyttävät ja maittavat annokset. Lisäksi syksyllä kun lähdin kotipuoleen hirvimetsälle aamulla välillä aikaisinkin, kun ei nukuttanut. Niin viikonloppuisin selvin päin viiden aikaan aamulla Pizpalassa kahvilla käyminen on kokemus mikä ei taatusti unohdu. Tammelan toria pidän ruokakulttuurillisesti yhtenä kaupungin ykköspaikoista. Sieltä löytyy jos monenlaista (mahtavat kalahampurilaiset, teivon pyörykkäannokset yms. ja tosin nälkään lihapiirakka makkaralla, jolla isoinkin nälkä häviää)
Ainoa mielestäni oikea paikka nauttia mustaa makkaraa (tuttavallisesti mörköpötköä) on Tapolan mustamakkarabaari Lielahdessa. Siellä saa sen aidon tunnelman. Itse täytyy myöntää nauttivansa mustamakkara "nokialaisittain" eli sinapin kanssa... yllättävän hyvä yhdistelmä.
Ihmisistä voisin sanoa sen verran, että ketä viikonloppuisin näet baarissa keskustassa (ns discopaikoissa) ovat tälläisiä oman arvonsa tuntevia neitokaisia. Eli siis vesisateella vesi tulee nenästä sisään varmasti. Ulkonäöltään ovat houkuttelevia, mutta pelkkä heidän näkemisesnä saa minut ainakin vaihtamaan paikkaa nopeasti. Tosin itse viihdynkin paremmin ei discopaikoissa, jos olen viikonloppuna kaupungissa minut bongaa helpoiten Rusty Angelistä tai Sputnikista. Hellassa en enää ikinä käy, enkä voi sitä suositella valitettavasti kellekkään.
 

sivurauta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, sympatiat ylipäätään tamperelaiselle jääkie
HN

Hella-kokemukseni: kahdesti olen paikassa käynyt. Toisella kerralla olin käymässä yhdellä oluella ja katsomassa kaverin kanssa ihan viattomana Suomi-Italia futismatsia. Meitä tuli kaulailemaan sellainen 45-täti, joka aika avoimesti ilmoitti että: "Äihti on vähän jhuovukisssa ja hänhtä panhettaa. Laittaakaas ku.......... tuhuon phöytään niin se khummalla on isohmpi phääsee hänen mukhaansa" Tietystihän näitä känniläisiä riittää useimmissa paikoissa ja en tosissani tästä vielä lannistunutkaan, mutta toinen reissu oli viimeinen niitti. Paikkahan on siis sisustettu viimeisen päälle hienosti, sitä en moiti. Paikassa vaan valitettavasti soi 80- luvun alun Kiss ja siihen verrattava musiikki. Menin hetken sitä kuunneltuani täysin syyttömänä esittään dj:lle (näyttää väsyneeltä rokkarilta ulospäin) musiikkitoiveen vähäsen rankemmasta nykymusiikista, niin vastaus kuului sillein naureskellen: " Meillä on ikäraja 18 vuotta ja soitamme sen mukaista musiikkia". Täytyy antaa kaikki tunnustus hänen asiakaspalveluhengelleen, mutta minut ja muutaman kaverin he näkivät silloin viimeisen kerran siellä.
 

zamuel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Viestin lähetti HN
Zamuel:

"Keski-Hervantaa" ei ole olemassakaan - ei ainakaan minun ja tuttavieni kielenkäytössä. Koulussakin aikoinaan puhuttiin vain Etelä- ja Pohjois-Hervannasta.

Näitä määreitä voisi toki tarkistaa, koska Hervanta on kasvanut huomattavasti etenkin itään ja kaakkoon. Puhuessani Etelä-Hervannasta tarkoitan kuitenkin kaikkia Teekkarinkadun eteläpuoleisia osia ja alueita.

Kiitos korjauksesta. En ole alkuasukkaita, joten omaksumani termistö on ilmeisen erheellinen. Insinöörinkadun poikkikatujen avulla paikan määritys toimii kyllä kohtuullisen hyvin, joten ylenmääräinen ilmansuuntiin perustuva jako taitaa olla turhaa. Itä-länsi-jakokin voidaan suorittaa käyttämällä apuna etäisyyttä Insinöörinkadusta tai Ahvenisjärventiestä.

Niin, haluaisitko mukaan pelastakaa Hervanta -operaatioon? Vielä olisi autonopoltto-osaston ja satunnaisväkivaltayksikön johtoportaissa tilaa yhdelle Hervannan hyvin tuntevalle. Itse olen varasteluyksikössä perusjäsenenä. Todelliset asiantuntijat johdattavat minut mm. voimapihtien saloihin ja tunkin luovaan käyttöön polkupyörävarkauksissa. Viime viikolla opin paljon hyödyllistä autostereoista...

edit Hellasta:
Kun Hellan perään lisää huoneen, niin sitten tarjolla on hyvää ruokaa ja juomaa sekä oivallista palvelua. Hintatasokin on esim. opiskelijabudjetille varsin sopiva...
 
Viimeksi muokattu:

sivurauta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, sympatiat ylipäätään tamperelaiselle jääkie
Viestin lähetti zamuel


edit Hellasta:
Kun Hellan perään lisää huoneen, niin sitten tarjolla on hyvää ruokaa ja juomaa sekä oivallista palvelua. Hintatasokin on esim. opiskelijabudjetille varsin sopiva...

Hellan hintatasoa en pidä kauhean edullisena, 0,4 tuoppi kuitenkin ja kalliimpi kuin esim. Enkelissä 0,5 tuoppi. Palvelusta en tosiaan kykene sanomaan mitään positiivistä.
 

zamuel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Viestin lähetti sivurauta
Hellan hintatasoa en pidä kauhean edullisena, 0,4 tuoppi kuitenkin ja kalliimpi kuin esim. Enkelissä 0,5 tuoppi. Palvelusta en tosiaan kykene sanomaan mitään positiivistä.

Mää puhuinkin Hellasta ja Huoneesta (Salhojankadulla, Sorsapuiston lähellä kuitenkin). Siellä syö opiskelija edullisesti neljän ruokalajin aterian viinin kera jopa alle satasella (euroja), Halpaa. :)

Kun maha on täynnä, niin Hellasta ja Huoneesta voi jatkaa Salhojankadun pubiin. Juotavaa on hyvät valikoimat ja paikassa on ihan kiva tunnelma. Miinuspuolena on pitkä matka keskustaan, mutta muuten paikka on mitä parhain olutkulttuurista kiinnostuneille.

Jos erehtyy Salhojankadun pubin suunnalle, niin Pancho Villassa voi käydä pistäytymässä mehikolaisluonteisen ruuan ja oluthenkisen juoman parissa. Ruoka on hyvää ja sitä saa (yleensä) riittävästi.

Etnoruokaloista Thai & Laos tai mikä lie sen nimi olikaan Näsilinnankadulla ei ole koskaan pettänyt (toisin kuin Hämeenkadulla sijaitseva "kilpailijansa"). Annokset ovat kaukoitäiseksi ravinteliksi kalliita, mutta ruoka on hyvää.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Viestin lähetti zamuel
Etnoruokaloista Thai & Laos tai mikä lie sen nimi olikaan Näsilinnankadulla ei ole koskaan pettänyt (toisin kuin Hämeenkadulla sijaitseva "kilpailijansa"). Annokset ovat kaukoitäiseksi ravinteliksi kalliita, mutta ruoka on hyvää.
Nyt tuli tappelu. T&L on korkeintaan välttävä verrattuna mainioihin Thai Khon Kaeniin tai Thai Na Khoniin, joissa pitää muistaa pyytää se chilikastikekippo pöytään. Erittäin hyvää, mutta valitettavasti ei ihan niin halpaa intialaista saa Koskarin kupeessa majailevasta Star&Moonlightista. Halpaa ja hyvää (ja riittoisaa) kiinalaista saa Aleksanterinkadun pienestä Ngyuen Cao Su:sta. Tammelantorin Ragu's Wok&Grill on muuten jees, mutta nuudelien tai riisin suhde sattumiin on hiukan kehno. Jo mainittu Pancho Villa ei ole ihan Mexasin veroinen, mutta kelpaa krapulapäivänä. Vastaavasti Siperian (vaimikäseliikekeskus on) American Dinerissä voi käydä syömässä itsensä tajuttomaksi vaikka vedonlyönnin varjolla.
 

TBK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sydän on KIRVEEN muotoinen!
Viestin lähetti seeyou@jäähalli

Jos haluat jotain spesifistä kehua, niin Salud on mainio pihvipaikka.

Osu ja uppos! Saludin jälkeen ei oikein mikään tunnu enään miltään. Jos on joskus 30€-100€ ylimääräistä, niin kannattaa ihmeessä käydä kokeilemassa.

Itse asustelen etelä herwoodissa ja hyvin olen viihtynyt. Legendat ovat legendoja ja niihin en ole törmännyt muuta kuin olut hyllyllä.
 

zamuel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Viestin lähetti Ossi
Nyt tuli tappelu. T&L on korkeintaan välttävä verrattuna mainioihin Thai Khon Kaeniin tai Thai Na Khoniin, joissa pitää muistaa pyytää se chilikastikekippo pöytään.

Mun isä on vahvempi kuin sun. :)

Ruoka on ollut aina Thai...:ssa hyvää, mutta meni herne nenään "palvelun" kustua pari kertaa pahasti. Ehkä niillä oli vaan pari kertaa huono päivä, mutta kun kaksi kertaa putkeen jäi kuvainnollisesti huono maku suuhun, niin se riitti. Ekalla kertaa henkilökunta oli vain totaalisen kyllästynyttä kaikkeen (ei pelkästään meihin), jonka kyllä kestää, kun se kuuluu Suomessa maan tapoihin. :) Toisella kertaa tarjoilija heitti ruokalistat ja katosi. Odottelimme yli 15 min eikä tarjoilijaa enää näkynyt. Päätimme poistua paikasta ja samaan johtopäätökseen tuli toinenkin samoihin aikoihin paikan päälle tullut seurue. Muita asiakkaita ravintolassa ei sillä hetkellä ollut, joten ruuhkakaan ei selitä asiaa. Emme myöskään olleet liikkeellä aukioloaikojen reuna-aikoina.

Näiden tapahtumien seurauksena käynnistin tämän yhden miehen protestin, josta ei kannata tehdä kovinkaan pitkälle meneviä johtopäätöksiä ruokapaikkojen paremmuudesta. Huonon palvelun ykkösmesta on kuitenkin koskenrannan Rosso. Rosso on niin paljon kilpailijoitaan edellä, että oikein hirvittää. :)

Mexas tarjosi ruuan lisäksi myös viihdettä, joten kilpailutilanne on P-Villan kannalta epäreilu. :) Pancho kelpaa krapulapäivän lisäksi myös osaksi krapulan tuottamista... Muutaman oluen jälkeen ruoka maistuu ja lisäoluetkin menevät mukavasti kyytipoikana. Oluiden voimalla mahdollisesti tapahtuva pienimuotoinen melskaaminen ei haittaa. "Vinkuintialaiseen" ravintolaan ei taasen ole oikein sopivaa mennä mölyämään kaljan voimalla. Myös esim. Hook sopii mainiosti pienissä sievissä tapahtuvaan syöminkiin. Ruuan ahtaminen suuhunsa käsillä lisää ruokailutapahtuman alkukantaista viehätystä.
 

Roomie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, St. Louis Blues
Viestin lähetti HN

Kemiankadun, Sähkökadun, Atomikadun ja osittain Teekkarinkadun korttelit ovat Hervannan "pahinta" aluetta. Olen asunut yli 25 vuotta Hervannassa, joten tiedän kyllä, mistä puhun.

Teekkarinkadun aluetta en kyllä kovin pahaksi alueeksi katso, ohan tässä sentään ahvenispuisto ja ahvenisjärvi ihan vieressä. Talotkin on ihan hyvässä kunnossa. Teekkarinkatu 7,9 ja 11 toki hieman rapistuneita mutta 13 ja 15 ja siitä eteenpäin jo ihan hyväkuntoisia ja sisäpihaltaan viihtyisiä. Edelleenkin olen sitä mieltä, että pohjois-hervanta on sitä pahempaa ja rumempaa seutua. Liian täyteen rakennettu toisin sanoen.
 

redcat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, SAFC, Denver Broncos, LA Kings, TB Rays
Plevna

En ole tamperelainen, joten en tiedä paikallisten nykyistä mielipidettä paikasta (ovat ainakin ennen kehuneet). Mutta aina kun käyn Tampereella, niin Plevnassa on poikettava hyvällä olusella. Varsinkin ravintolan tummat oluet ovat mieleeni.
 

Tarkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
KooVeestä ja vähän muustakin

Hiukan tästä tamperelaisten joukkueiden ideologisesta taustasta ja erityisesti vähemmän tunnetusta KooVeestä.

Tappara miellettiin aikanaan suurpääoman seuraksi, mikä johtui TBK-taustasta. Ilves oli taas keskiluokan tai ylemmän keskiluokan seura, jota nuorisosta kannattivat erityisesti oppikoululaiset tietyissä kouluissa. TK-V (Tampereen Kilpa-Veljet) oli työläisseura, jolla kuitenkin oli kannattajakuntaa varsinkin 60-luvulta alkaen myös keskiluokassa.

TK-V oli TUL:n alainen seura, joka pahimpien liittoristiriitojen aikaan 50-luvun lopussa erosi TUL:sta, koska TUL:n oli kieltänyt TK-V:n joukkueen osallistumisen SVUL:n alaisen Suomen Jääkiekkoliiton järjestämään SM-sarjaan. TK-V ei kuitenkaan vielä tuolloin liittynyt SVUL:oonkaan, vaan jäi keskusliittojen ulkopuolelle.

TK-V oli yleisseura, jossa harrastattiin mm. suunnistusta, jalkapalloa, voimistelua ja painia. Jääkiekkojoukkueen peliasuissa oli jo 50-luvun lopulta lähtien vain teksti ”KOOVEE” ja sellaiseksi seuran nimi muuttuikin virallisesti 60-luvun puolivälissä. Muistaakseni vuonna 1966 tai 1967 toteutettiin fuusio TPV:n eli Tampereen Palloveikkojen kanssa. Fuusio koski vain jääkiekkoa. TPV jatkoi jalkapalloseurana.

KooVee oli pitkään suomalaisen jääkiekkoilun johtavia seuroja ja kasvatti omista junioreista nipun nimekkäitä pelimiehiä: Heino Pulli, Seppo Nikkilä, Matti Reunamäki, Rauno Lehtiö, Suokon veljekset Jorma ja Erkki, Seppo Nurmi, Timo Sutinen, Rauli Sohlman, Matti Rautiainen, Reijo Laksola, Oiva Oijennus, Hannu Haapalainen...

KooVeen kohtaloksi tuli kuitenkin sen tausta. Seuralle ei ollut ehtinyt muodostua luontaisia yhteyksiä liikemaailmaan kuin kourallinen ja niitä olisi kipeästi tarvittu jääkiekon muuttuessa yhä ammattimaisemmaksi.

Osansa oli myös johdon asenteella. Johto toimi edelleen kuusikymmenlukulaisessa talkoohengessä, josta tämä esimerkki käy hyvin malliksi. Kun 60-luvun kovin maalitykki Hepa Pulli lopetti pelaajauransa polvivaivoihin Suomen mestarina vuonna 1968, KooVee palkitsi hänet itäsaksalaisella Zündapp-mopolla. Samalla ajattelutavalla mentiin vielä 70-luvun lopullakin: ”Pelaatas poijjaat viä tää kausi päivärahoilla, niin kattotaan sitte ens kaurella uurestaan...”, ehdotteli seurapomo pelaajille joskus 1979 paikkeilla.

Kuitenkin KooVeessä oli jo 70-luvun alussa sellaisia uudistusmerkkejä ilmassa, että oli hilkkua vaille, etteikö Neuvostoliiton huippuhyökkääjä Vikulov olisi tullut KooVeehen pelaamaan. KooVeen pääsponsori Teboil olisi maksanut koko lystin, mutta lopulta Vikulovia ei päästetty tulemaan, koska oli Punakoneen kantavia voimia. Tilalle saatiin pari vuotta myöhemmin herra nimeltä Vladimir Jursinov, joka polkaisi KooVeen urheilulliseen nousuun. Jursi kutsuttiin nopeasti takaisin pääkonttoriin ja Kaj Matalamäki sai nauttia hedelmistä pronssijoukkueen valmentajana vuonna 1977.

KooVee ei kuitenkaan enää 1970-luvulla ollut millään muulla mittapuulla kuin historialla mitattuna sosialistiseura.

Sitten tapahtuneesta KooVeen ja Ilveksen yhdistymisestä voi lukea vaikkapa Olli Mustosen kirjoittamasta ”Veijareita ja virtuooseja” -kirjasta.

Ja vielä pari vinkkiä/faktaa Tampereesta.

Muutaman vuosikymmenen takaiseen elämänmenoon Tampereella voi tutustua mainiosti Amurin museokorttelissa, jonka kahvilasta ylempänä jo olikin kehuja.

Tampereen ykköstori on nykyisin Tammelantori. Laukontori on nykyisin lähinnä kesätori mukavassa paikassa Pyhäjärven laivojen satamassa kivenheiton päässä Keskustorilta. Itse asiassa perustamperelainen ei sano Laukontori, vaan Alaranta, joka sisältää niin torin kuin sataman.

Alarannasta pääsee kätevästi laivalla Viikinsaareen, jossa perustamperelainen käy aurinkoisilla kesäkeleillä piipahtamassa terassilla.

Jokainen tamperelainen tietää myös, että kaupunki oli tunnettu takavuosina rollikoista. Rollikkaliikenne loppui vuonna 1976. Mm. Hakametsän jäähallille kuljettiin keskustasta rollikalla numero 25. Se oli siis ehdottomasti rollikka eikä mikään johdinbussi.
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Noniin.. Jatkoajan tamperelaiset ovat heränneet sankoin joukoin ylistämään tätä eurooppalaisen jääkiekkoilun mekkaa, jossa siis ovat vierailleet tai jopa syntyneet kaikki maailman kiekkotähdet Helmisen Raimosta Gretzkyn Wayneen.

Täällä on Tammelantoria kehuttu jo todella paljon, mutta ne kalahampurilaiset vain sivulauseessa, joten kehun nyt kunnolla. Eli siis Emil Aaltosen puiston (no helvetti se puisto siinä torin vieressä) puoleisella sivustalla on Eurolohi-nimisen firman koju, jonka ainakin arkipäivisin puolen päivän aikoihin tunnistaa siitä, että jono on pitkä kuin Neuvosto-Venäjän leipäjono. Sieltä saa näitä maan mainioita lohihampurilaisia ja muutenkin hyvää kalaruokaa. Varokaa halpoja kopioita!

Tamperelaisista alkoholianniskeluravintoloista on jäänyt mainitsematta valtakunnallistakin mainetta niittänyt Ohranjyvä. Siinä huokuu sitä tamperelaista perusmeininkiä.

Etnisistä ravintoloista on mainittava kaupungin mittava kebap-ravintoloiden määrä (oikea kirjoitusasu on siis kebap, tarkistakaa vaikka Turun yliopiston turkkilaisten kielten professorilta). Jonkun tutkimuksen mukaan Tampereella on eniten kebap-paikkoja suhteessa asukaslukuun koko maassa. Määrä ei aina korvaa laatua, mutta tähänkin kaupunkiin mahtuu monta hyvää alan ravintolaa. Tietysti lengendaariset Punjab ja Abu Fuad (Abu Fuad on muuten Saludin entinen kokki) ja tuoreemmista tapauksista Kebab 14.

Tähän kiekkokeskusteluun täytyy sanoa, että vaikka me sen hienomman ja legendaarisemman seuran kannattajat vihaamme tuota rantaruotsalaisten perustamaa rupusakkia enemmän kuin naapurin nalkuttavaa akkaa, niin elo ilman naapuriseuraa olisi paljon tylsempää. Tampere ilman Ilvestä tai Tapparaa olisi tylsä kaupunki, seurat ovat osa tämän kaupungin identiteettiä ja ovat syväänjuurtuneita osia tätä maailman hienointa kaupunkia.. Vaikka kyllähän se ajatus oranssittomasta Tampereesta kieltämättä aina vähän houkuttelee.

Mutta koska tämä kotikapunkimme on niin hieno, lämminhenkinen, fantastinen, suuri, vehreä, kaunis, ihana, täydellisyyttä hipova ja loistava, haluan ehdottaa, että mikäli vieraat jostain mädiltä ahvenilta haiselvilta rannikkokaupungeista suuntaavat matkansa kohti maan päällistä paratiisia, eli Tamperetta, kannatta ottaa yhteyttä johonkin alkuasukkaaseen. Ei siis mihinkään nappiverkkari ry:n miehiin, vaan oikeisiin perustamperelaisiin, jotta nämä vieraspaikkauntien eläväiset saavat mahdollisuuden nähdä oikeita paikkoja ja selostuksen niiden oikeista merkityksistä.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Viestin lähetti dude
... kannatta ottaa yhteyttä johonkin alkuasukkaaseen. Ei siis mihinkään nappiverkkari ry:n miehiin, vaan oikeisiin perustamperelaisiin, jotta nämä vieraspaikkauntien eläväiset saavat mahdollisuuden nähdä oikeita paikkoja ja selostuksen niiden oikeista merkityksistä.
Anteeksi, että osallistuin syntymäkaupunkiasi koskevaan keskusteluun. En toista enää sitä virhettä.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
duden purkaus johtui vain siitä yksinkertaisesta syystä, että hänen mainitessa Tappara tuli kevät ja keskustori mieleen. Ironian lisäksi, eiköstä?
 
Suosikkijoukkue
Ilves
Vielä hervannasta ja muustakin

Tuolla on taitettu sanan säilää Hervannasta. Aikanaan vuonna 1982 päätettiin vaimon kanssa ostaa ensimmäinen oma asunto. No katseltiin tarjontaa ja palveluita ympäristössä, yksi lapsi kun jo oli ja toinen oli tulossa kovaa kyytiä.

Päädyimme kesällä 1983 Hervantaan, jossa sitten vierähtikin 20 vuotta liki tasan. Mikä siinä oli niin hyvää:
- palvelut! palvelu! palvelut!
Kouluun oli lapsilla aina maks 3 min kävelymatka, päiväkotiin sama juttu. Kaupat lähellä, pankkeja, kioskeja, kuppiloita....

Pirskatti, kun ottaa huomioon, että alueella asuu todellisuudessa noin 110 eri kansallisuutta niin on se vaan melko hieno sekoitus maapallomme väestöstä.

No onhan niitä lieveilmiöitäkin. Mutta eikös niitä ole Raunistulassakin tai Jakomäessä tai joka kaupungissa. Ai niin, kuulemma Kauniaisten ainoa ongelma on se, että pinta-ala käy vähiin. Jää tontit pieniksi.

Mutta nyt kun kesäloma alkaa huomenna keskityn jo valmiiksi aamun odotukseen. Nimittäin se oikea tapa minulle on mennä Tammelantorille, ostaa 2 eurolla mustaa Tapolalta ja piäni maito.
Sitten vaan tualille istuuj ja ei muuta kum mustaa syämää!
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Ossi hyvä,

totta kai myös te käännynnäistamperelaiset olette tervetulleita keskustelemaan tästä rakkaasta kotikaupungistamme, koska kerran olette tulleet järkiinne, hyljänneet ne syrjäiset tuppukylät ja muuttaneet tänne sivistyneen maailman keskukseen. Kyllä teistäkin ajan myötä ihan oikeita ihmisiä tulee. Aikaa se tosin vaatii..

Kyllä tänne sekaan aina yksi hämeenlinnalainen mahtuu.. ehkä jopa kaksikin. Turkulaisista en mene takuuseen..
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti dude


Mutta koska tämä kotikapunkimme on niin hieno, lämminhenkinen, fantastinen, suuri, vehreä, kaunis, ihana, täydellisyyttä hipova ja loistava, haluan ehdottaa, että mikäli vieraat jostain mädiltä ahvenilta haiselvilta rannikkokaupungeista suuntaavat matkansa kohti maan päällistä paratiisia, eli Tamperetta, kannatta ottaa yhteyttä johonkin alkuasukkaaseen. Ei siis mihinkään nappiverkkari ry:n miehiin, vaan oikeisiin perustamperelaisiin, jotta nämä vieraspaikkauntien eläväiset saavat mahdollisuuden nähdä oikeita paikkoja ja selostuksen niiden oikeista merkityksistä.

Lähdetkö siis oppaaksi, kun seuraavan kerran suuntaan tuohon maan päälliseen paratiisiin? Siellä käydessäni olen "joutunut tyytymään" joko Nappiverkkari ry:n tai raumanmurteiseen opastukseen.

Mielelläni tutustusin tuohon vain 12 km Stadia huonompaan kaupunkiin myös alkuasukkaan opastuksella. Etenkin olen kiinnostunut maistamaan sitä "ainoaa oikeaa mustaa", esim. kahden euron satsin. (Disclaimer: en juo maitoa ympäristöhaittojen vuoksi.)

Onko sinusta oppaaksi, eli laitanko YV:n sinulle suunnatessani sinne päin? Ensi viikolla olen lomalla (ei vielä suunnitelmia - vietän lomastressittömän loman), joten saatan tehdä retken jo ensi viikolla...
 

Bone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buccaneers, Lightning
Viestin lähetti seeyou@jäähalli

Onko sinusta oppaaksi, eli laitanko YV:n sinulle suunnatessani sinne päin? Ensi viikolla olen lomalla (ei vielä suunnitelmia - vietän lomastressittömän loman), joten saatan tehdä retken jo ensi viikolla...
dude vois viedä sut ekana Ilveksen pukukoppiin jotta vääräuskoisuutesi pyyhittäisiin pois...
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti B1
dude vois viedä sut ekana Ilveksen pukukoppiin jotta vääräuskoisuutesi pyyhittäisiin pois...

Miten niin vääräuskoisuus pyyhittäisiin pois? Kerran Julli, aina Julli...

Muistaakseni sinäkin olet tunnustanut oikeaa uskontoa, ja vielä erittäin kovaäänisesti...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös