Suomi vs. Venäjä – naapurisuhteet

  • 675 020
  • 4 510

Moonshine Man

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vihreät Jääkärit
Vaikka auvoiseen YYA-aikaan ei taida ikävöidä, kuin muutama 1940-luvulla syntynyt veteraanipoliitikko, kyllähän laajan mittakaavan reality checkiä toivoisi koko kansalta, millainen naapuri tuossa vieressä on ja miten siihen tulee suhtautua.

"Hyvän naapuruuden" ajat ovat ohi ja meidän tulisi myöntää, että kyse oli ennen kaikkea itsepetoksellisesta teatterista, mitä kesti vuosikymmenet. Ainoa oikea linja venäjäsuhteisiimme 2020-luvulla tulisi olla jäänviileä eristäminen.

Naamiot on riisuttu. Ottakaamme myös laput silmiltä.
Samaa mieltä. Eiköhän se ole jo selvää että Venäjä tekee mitä katsoo sopivaksi ja nakkaa paskat jostain hyvistä naapurisuhteista.
 

Hukkakaato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна / Jokerit 1992-2013 / Jokerit 2023-
Hyvä tämä, mutten ihmettelisi vaikka lopulta kuulisimme jotain suomettunutta "muita tekijöitä ei voida täysin sulkea pois"-diibadaabaa.

En sano että Suomen tulisi nyt avoimesti puida nyrkkiään Venäjän suuntaan, mutta huomioiden miten törkeästi meidän ja Viron suvereniteettiä vastaan on hyökätty (sijaitsi vuotokohta sitten missä kohtaa Suomenlahtea hyvänsä) on nyt nähty reaktio todella vaisu.

Venäjän pelko istuu meissä poikkeuksellisen syvällä.
Varmaan tuolla erityisesti vanhemmissa polvissa onkin venäjän pelkoa vielä, mutta se että nyt ei mitään mainita ääneen vielä, on ihan perinteistä suomalaista rauhallisuutta ja laki edellä -menemistä. Joten vaikka venäjän pelko olisi 100% karistettu, niin tuskinpa tässä tiedotustilaisuudessa oltaisiin mitään lähdetty huutelemaan. Tapahtumasta on kaksi vuorokautta.

Musta jo se, että Niinistö sanoi että "Venäjä kyllä nimetään, jos se osoittautuu syylliseksi", on positiivista kehitystä.

Sen tosin myös allekirjoitan, että tämän iskun tuomitsemisessa olisi pitänyt käyttää vahvempaa kieltä.
 

Knox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers
Hyvä tämä, mutten ihmettelisi vaikka lopulta kuulisimme jotain suomettunutta "muita tekijöitä ei voida täysin sulkea pois"-diibadaabaa.

En sano että Suomen tulisi nyt avoimesti puida nyrkkiään Venäjän suuntaan, mutta huomioiden miten törkeästi meidän ja Viron suvereniteettiä vastaan on hyökätty (sijaitsi vuotokohta sitten missä kohtaa Suomenlahtea hyvänsä) on nyt nähty reaktio todella vaisu.

Venäjän pelko istuu meissä poikkeuksellisen syvällä.

Pelkääkö aina muuten kriittinen Virokin nyt Venäjää, kun heidän reaktionsa on ollut aikalailla sama mitä täällä?

Tässä on pitkälti samaa, mitä keväällä 2022. Puhutaan julkisuuteen yhtä, mutta taustalla tehdään toista. Suomi Naton täysjäsenenä käy varmasti tiivistä keskustelua kumppaneiden kanssa, että miten asiaan reagoidaan ja mitä puhutaan julkisuuteen.

Sitten vielä sekin puoli, että valtionjohdon tehtävä on myös pitää kansa rauhallisena. Keväällä 2022 rauhoiteltiin miten meihin ei kohdistu sotilaallista uhkaa, vaikka samalla ammuksia siirrettiin käden ulottuville, sekä varauduttiin jopa ohjuksiin. Tuollainen tieto kun olisi vuotanut julkisuuteen, niin koko paletti olisi levinnyt käsiin.

En sano etteikö Suomi välillä ole liiankin diplomaattinen ja rauhallinen, mutta ei myöskään kaikki johdu Venäjän pelosta.
 

1313

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Luotan kyllä Niinistöön tässä asiassa.
Pelkässä tunnekuohussa ei pidä lähteä laukomaan tulikiven katkuista sanomaa mediaan.

Tällaista oli odotettavissa, mutta mikä Suomen reaktion sitten pitäisi olla?

Ensin tutkitaan ja jos tutkimustulokset osoittavat ilmeiseen suuntaan, niin sitten tehdään toimia.

Selvää on, että reagoimatta ei voi jäädä, mutta ehken kuitenkaan lähtisi piirtämään miekalla rajaa Vienanlahdesta Laatokkaan.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Rohkeilla virolaisilla ei ole mielestäni mitään todisteltavaa, sillä teot 32 vuoden ajalta puhuvat puolestaan, siinä missä me maksamme edelleen hintaa ulkopolitiikkamme dynaamisena duona toimineen Halonen&Tuomioja-linjanvedoista. Toki syyllisyyttä ei voi liikaa yksittäisten poliitikkojen harteille siirtää, sillä samassa suomettuneisuuden vaiheessa elimme kaikki.

En epäile, etteikö Suomen länsimaalaisuus nykyään tunnustettaisi käytännössä yksimielisesti liittolaisiemme toimesta, mutta nyt jos koskaan meidän itsemme kannalta Venäjän suhteen ei tulisi lipsua.
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Tekijän todistaminen ja kiinni saaminen on nyt isossa roolissa, vaikka selkeästi jäljet näyttäisivät vievän Venäjän suuntaan. Todisteet antaisivat mahdollisuuden pohtia perustellusti vastatoimia. Vastatoimien asettelussa pitäisi lähteä siitä kysymyksestä, mitä putken sabotoimisella on tavoiteltu? Venäjän toimissa on nykyään niin vähän järkeä, että tätäkin voi olla vaikea selvittää. Taustalla voisi olla myös vain pelkkä kostotoimi. Putinhan sanoi, että Suomen jäsenyys NATO:ssa oli virhe ja sanat yritetään ehkä jotenkin saada vain realisoitumaan. Toisaalta kuten todettua tämä voi olla myös testi isommille toimille esim. Saksaa vastaan. Ukrainan tukijoiden pelottelu ja tukirintaman hajottaminen voisi olla myös yksi tällaisen sabotaasin tarkoitus.

Mitä vastatoimet sitten voisivat olla? Suomi ja Viro toimivat näissä varmasti isomman koalition EU:n ja NATO:n kautta. Helpointa voisi olla ehkä vain antaa NATO:n suunnalta Venäjälle selvä varoitus, että tällaisia toimia ei hyväksytä enää jatkossa ilman selviä vastatoimia. Vastatoimet voisivat lievimmillään olla ehkä uusia pakotteita. Todella kova vastatoimi voisi olla myös merkittävien uusien aseiden antaminen Ukrainalle. NATO voisi esim. varoittaa, että seuraavista katkaisuista Ukraina saisi aseet katkaista Putinin vihkimän Kertshinsalmen sillan.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ehkä sivuhuomautuksena sallittakoon mainita, että jos tuossa tiedotustilaisuudessa olisi ollut Orpon sijasta Marin niin hieman mietin, että olisiko hymistelyn aste täällä aivan samalla tasolla... Anyways, sitä olisi voinut sangen tiukoin sanakääntein tuomita suomalaisen energia-infrastruktuurin sabotaasi ihan ilman että oltaisiin puolella sanallakaan mainittu Venäjää. En näe että tämä olisi nykyisessä tilanteessamme mitenkään liikaa vaadittu. Mutta hyvä että KRP tutkii.
 
Viimeksi muokattu:
Ehkä sivuhuomautuksena sallittakoon mainita, että jos tuossa tiedotustilaisuudessa olisi ollut Orpon sijasta Marin niin hieman mietin, että olisiko hymistelyn aste täällä aivan samalla tasolla... Anyways, sitä olisi voinut sangen tiukoin sanakääntein tuomita suomalaisen energia-infrastruktuurin sabotaasi ihan ilman, että oltaisiin puolella sanallakaan mainittu Venäjää. En näe että tämä olisi nykyisessä tilanteessamme liikaa vaadittu. Mutta hyvä että KRP tutkii.
Hyvä että KRP tutkii. Tuossa illalla radiota kuuntelin ja toimittajalla meni aluksi lyhenteet RKP ja KRP sekaisin. Oli vähän hölmistynyt olo uutista kuunnellessa. Lopulta toimittaja sitten korjasi ja pahoitteli, kun huomasi virheensä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: mjr

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Hyvä että KRP tutkii. Tuossa illalla radiota kuuntelin ja toimittajalla meni aluksi lyhenteet RKP ja KRP sekaisin. Oli vähän hölmistynyt olo uutista kuunnellessa. Lopulta toimittaja sitten korjasi ja pahoitteli, kun huomasi virheensä.
RKP voisi tutkia paremmin! Henriksson ei vaan välttämättä kertoisi löydöksistään eteenpäin...
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Hyvää tässä on se että ymmärretään tutkia rauhassa ja kerätä todisteet mitä kerättävissä on. Ei niitäkään välttämättä paljoa edes löydy.

”Ei hyvää” taas se, jos painetaan asia jotenkin takavasemmalle, kuten meillä usein valitettavasti tapana on. En ole ehtinyt tiedotuksia tänään lukea tai katsella, mutta hyvin voisivat ilmoittaa, jos eivät olekin ilmoittaneet, että: ”Tutkimme asian ja mikäli tämä osoittautuu ulkopuolisen tahon tekemäksi tuhotyöksi, niin etsimme tämän tahon ja rankaisemme asiaankuuluvalla tavalla.”

Mikäli kyseessä on tahallinen suomalaisen infran paskominen, niin ainut asiaankuuluva vastatoimi olisi sitten paskoa tekijän infraa vastaavalla tavalla.

Aika näyttää mitä selviää… ehkä.
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Pitäisi nyt olla askel edellä ja kaivaa sieltä Supon listoilta kaikki potentiaaliset sabotöörit ja lähettää heidät takaisin.
Samaan aikaan tietoliikennepiuhat itään poikki. Onhan se nyt pirullista kun reittiopaskin toimii miten sattuu. Siitä hyvästä nyt jo se taksifirmakin pellolle!
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Pami Aalto YLE:llä:


Tynkkynen ja Penttilä IS:ssä:


Tuo mitä Aalto mainitsee, että tämä voi olla alku, voi pitää paikkansa. Tässä ketjussa useampikin kirjoittaja on todennut, että Suomen ja Venäjän välit eivät "tule palaamaan ennalleen", koska Suomen ja Venäjän välit toisesta maailmansodasta asti ovat olleet näytelmää.

Mutta toisaalta, itse näen, että Venäjällä ei ole (nyt) intresseissä eskaloida tilannetta, ei sillä tavalla että se joutuisi itse osalliseksi. Ei Venäjällä ole varaa useamman rintaman sotaan.

Sen sijaan Venäjän intresseissä on pelotella eskalaatiolla, sekoittaa ja hämmentää. Kuten Tynkkynen sanoo:

– Olen monesti sanonut, että Venäjän keskeinen vientiartikkeli ei ole öljy eikä kaasu, vaan pelko, pelon vienti. Sitä Venäjä on tehnyt pitkään onnistuneesti. Länsi on perääntynyt Venäjän väkivallan edessä aina 2000 alusta lähtien. Venäjä on Tynkkysen mukaan kokenut hyväksi, että kun pelotellaan ja lisätään väkivaltaa, länsi perääntyy. Pelon vienti on osoittautunut Venäjälle hyväksi strategiaksi.

Suomen ja Viron reagointi tässä vaiheessa on minusta ihan OK. En minä kaipaa mitään turhaa ärhentelyä ennen kuin asiat on tutkittu ja syylliset löydetty. Kyllähän tämä on ihan selkeästi Venäjän puolelta kepillä jään koettamista - tai pistimellä tökkimistä - joten reaktion itsessään kannattaa sitten olla sen verran tyly, ettei sillä kepillä turhan montaa kertaa tökittäisi.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Suomen ja Viron reagointi tässä vaiheessa on minusta ihan OK. En minä kaipaa mitään turhaa ärhentelyä ennen kuin asiat on tutkittu ja syylliset löydetty. Kyllähän tämä on ihan selkeästi Venäjän puolelta kepillä jään koettamista - tai pistimellä tökkimistä - joten reaktion itsessään kannattaa sitten olla sen verran tyly, ettei sillä kepillä turhan montaa kertaa tökittäisi.
Mietin tuota kohtaa, että "syylliset on löydetty" - onkohan tuo nyt yhtään todennäköistä, että noin KRP:n voimin ja kriteerein niitä ikinä löydetään? Ei sinne varmaankaan ole jäänyt sormen- tai jalanjälkiä tai vahingossa pudonnut kännyköitä, eikä ihan välttämättä löydy hyviä silminnäkijä-lausuntojakaan. Ja kestääköhän tälläinen laaja tutkimus yhtä kauan kuin yleensä Suomen poliisilla? Luulenpa että tämä reaktio on perisuomalainen kompromissi: näyttävästi (ja näyttävämmin varmasti kuin mitä ennen Nato-jäsenyyttä olisimme tehneet) tuomme esiin, että tiedämme kyllä - ja about välittömästi - mitä on tapahtunut, mutta samalla annamme asian de facto mennä, ei ole vielä tarpeeksi vakava ja tarpeeksi röyhkeä suvereniteetin loukkaus.
 

SSAA

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Jos ja kun syyttävät katseet kääntyvät taas itään sabotaasien tiimoilta, olisi nyt aika napakka aika tyhjentää ensimmäisenä se Ahvenanmaan konsulaatti viimeinkin. Ilmoittaa että demilitarisaatio päättyi siihen hetkeen kun merialueilla alkoi tapahtua vihamielisyyksiä. Konsulaatin väki putkan kautta vaalimaalle.

Tämä olisi vähintä näpäytystä mitä tehdä pitäisi vastatoimena.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Mietin tuota kohtaa, että "syylliset on löydetty" - onkohan tuo nyt yhtään todennäköistä noin KRP:n voimin ja kriteerein niitä ikinä löydetään?
Se on tosiaan toinen kysymys. En usko itsekään, että putken sabotointi voidaan 100% varmuudella yhdistää Venäjän johtoon. Jos pystytään, niin sitten on Venäjällä käynyt isomman luokan ryssiminen.

Luulenpa että tämä reaktio on perisuomalainen kompromissi: näyttävästi (ja näyttävämmin varmasti kuin mitä ennen Nato-jäsenyyttä olisimme tehneet) tuomme esiin, että tiedämme kyllä ja about välittömästi, mitä on tapahtunut, mutta samalla annamme asian de facto mennä, ei ole vielä tarpeeksi vakava ja tarpeeksi röyhkeä suvereniteetin loukkaus.
Näin minäkin uskon. Varmaan pinnan alla lisätään valvontaa kriittisissä kohteissa ja sen kaltaisia asioita, tiedustelua lisätään ja varmaan jotain diplomaattien välistä keskustelua käydään. Mutta uskoisin, että vielä tällä hetkellä se jää tähän ellei tosiaan yllättäen Venäjää voida osoittaa syylliseksi.

Venäjällä on toki näiden merikaapeleiden sabotoinnin lisäksi kädessään muitakin ilkeitä sabotointikortteja. Esimerkiksi vaikkapa ympäristökatastrofin aiheuttaminen Suomenlahdelle jollain öljytankkerilla.

Suomen ja Viron kannalta yksi kovimpia keinoja olisi sulkea Suomenlahti liikenteeltä. En yhtään osaa sanoa, että millaisin perustein näin tehtäisiin, mutta varmaan jos tilanne olisi tarpeeksi uhkaava.
 

1313

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ehkä sivuhuomautuksena sallittakoon mainita, että jos tuossa tiedotustilaisuudessa olisi ollut Orpon sijasta Marin niin hieman mietin, että olisiko hymistelyn aste täällä aivan samalla tasolla... Anyways, sitä olisi voinut sangen tiukoin sanakääntein tuomita suomalaisen energia-infrastruktuurin sabotaasi ihan ilman että oltaisiin puolella sanallakaan mainittu Venäjää. En näe että tämä olisi nykyisessä tilanteessamme mitenkään liikaa vaadittu. Mutta hyvä että KRP tutkii.
Marin nyt olisi omaan tyyliinsä laukonut kaikkea, mitä olisi voinut pitää suosittuna.

Marinin henkilökohtaisen laskelmoidun edun pelikirjan ei kuitenkaan pitäisi olla kansakunnan doktriinin palvelusohjesääntönä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Se on tosiaan toinen kysymys. En usko itsekään, että putken sabotointi voidaan 100% varmuudella yhdistää Venäjän johtoon. Jos pystytään, niin sitten on Venäjällä käynyt isomman luokan ryssiminen.


Näin minäkin uskon. Varmaan pinnan alla lisätään valvontaa kriittisissä kohteissa ja sen kaltaisia asioita, tiedustelua lisätään ja varmaan jotain diplomaattien välistä keskustelua käydään. Mutta uskoisin, että vielä tällä hetkellä se jää tähän ellei tosiaan yllättäen Venäjää voida osoittaa syylliseksi.

Venäjällä on toki näiden merikaapeleiden sabotoinnin lisäksi kädessään muitakin ilkeitä sabotointikortteja. Esimerkiksi vaikkapa ympäristökatastrofin aiheuttaminen Suomenlahdelle jollain öljytankkerilla.

Suomen ja Viron kannalta yksi kovimpia keinoja olisi sulkea Suomenlahti liikenteeltä. En yhtään osaa sanoa, että millaisin perustein näin tehtäisiin, mutta varmaan jos tilanne olisi tarpeeksi uhkaava.
Siis sanoisin, että sangen vaarallista leikkiä tässä Euroopan tulenarassa tilanteessa. Jos suhtaudumme liian lievästi niin venäläisellä logiikalla se voi hyvinkin johtaa kiusaukseen mennä pidemmälle. Ei oikein ole hyvä signaali että kahden Nato-maan välistä energiayhteyttä sabotoitaisiin ilman sen suurempia reaktioita. Toivottavasti on tulossa tiukempaa jatkoa tähän tosi varovaiseen ensireaktioon.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Apa

1313

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Pelkääkö aina muuten kriittinen Virokin nyt Venäjää, kun heidän reaktionsa on ollut aikalailla sama mitä täällä?

Tässä on pitkälti samaa, mitä keväällä 2022. Puhutaan julkisuuteen yhtä, mutta taustalla tehdään toista. Suomi Naton täysjäsenenä käy varmasti tiivistä keskustelua kumppaneiden kanssa, että miten asiaan reagoidaan ja mitä puhutaan julkisuuteen.

Sitten vielä sekin puoli, että valtionjohdon tehtävä on myös pitää kansa rauhallisena. Keväällä 2022 rauhoiteltiin miten meihin ei kohdistu sotilaallista uhkaa, vaikka samalla ammuksia siirrettiin käden ulottuville, sekä varauduttiin jopa ohjuksiin. Tuollainen tieto kun olisi vuotanut julkisuuteen, niin koko paletti olisi levinnyt käsiin.

En sano etteikö Suomi välillä ole liiankin diplomaattinen ja rauhallinen, mutta ei myöskään kaikki johdu Venäjän pelosta.
Viron suhteen Suomella on varsin vähän hävettävää.
Se ei ollut Suomi, mikä päätti 1939 tehdä tukikohtasopimuksen Neuvostoliiton kanssa.
Se ei ollut Suomi, mikä päätti jättää liikekannallepanon suorittamatta.

Rakas eteläinen naapurimme kipuilee kaikkea tuota. Ja elää aikakautta, mitä Suomi eli vapaussodan jälkeen 1920-30-luvuilla.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Marin nyt olisi omaan tyyliinsä laukonut kaikkea, mitä olisi voinut pitää suosittuna.

Marinin henkilökohtaisen laskelmoidun edun pelikirjan ei kuitenkaan pitäisi olla kansakunnan doktriinin palvelusohjesääntönä.
No, tämä nyt kuuluu siiheen kysyiseen hullu-ketjuun kränättäväksi, mutta tuo alkuperäinen kommenttini oli siis sillä edellytyksellä, että olisi sanonut täsmälleen samat asiat kuin Orpo, ja saanut, luullakseni, hieman eri reaktiot täällä... Noin yksityisesti ajattelen, että toisella näistä kahdesta poliitikosta on munaa ja häikäilemättömyyttä, siis todellakin hyvässä ja pahassa, ja hyvinkin voi olla että enemmän siinä pahassa, ja toisella sitten ei ole. Mutta tosiaan, jatketaan, jos vaan inhimillisesti kykenen, siinä asianomaisessa ketjussa. Tämä aihe on täällä raakasti off-topiccia ja vie keskustelua sivuraiteille.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: 1313

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Järkevintä on pitää pää kylmänä ja varautua entistä enemmän Venäjän seuraavaan iskuun Suomen infraa vastaan. Tai muuta kohdetta. Kuten päivällä kirjoitin, Ahvenanmaan dekriminalisointia demilitarisointi tulee vauhdittaa, kaapelienkin vuoksi. Olen varma, että tämä ja monta muuta asiaa viedään eteenpäin suomalaiseen tapaan. Valmistellaan, tehdään ja sitten kerrotaan, että päätimme näin.

Jaa, täällä on jo Marin tuotu esille. Minusta siihen ei ole syytä. Hän pääsi ihannehommaansa muotilehtien sivuille ja muut henkilöt hoitavat Suomen turvallisuuden. Sanoisin, että win-win.

Venäjä tulee jatkamaan Suomen painostamista. Tämä on lähtökohtamme kuten ennenkin.
 
Viimeksi muokattu:

1313

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
No, tämä nyt kuuluu siiheen kysyiseen hullu-ketjuun kränättäväksi, mutta tuo alkuperäinen kommenttini oli siis sillä edellytyksellä, että olisi sanonut täsmälleen samat asiat kuin Orpo, ja saanut, luullakseni, hieman eri reaktiot täällä... Noin yksityisesti ajattelen, että toisella näistä kahdesta poliitikosta on munaa ja häikäilemättömyyttä, siis todellakin hyvässä ja pahassa, ja hyvinkin voi olla että enemmän siinä pahassa, ja toisella sitten ei ole. Mutta tosiaan, jatketaan, jos vaan inhimillisesti kykenen, siinä asianomaisessa ketjussa. Tämä aihe on täällä raakasti off-topiccia ja vie keskustelua sivuraiteille.
Olen erinomaisen paljon samaa mieltä itse asiasta.

Luotan Orpoon reaalipoliitikkona.
Nyt ei pidä laukoa, mitä vaan.

Sanomisten pitää palvella Suomen reaktiota asiaan.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Siis sanoisin, että sangen vaarallista leikkiä tässä Euroopan tulenarassa tilanteessa.
Ehdottomasti on. Mutta oma käsitykseni on se, että Venäjän hyökkäys oli Venäjän puolelta ihan karmaiseva virhelaskelma, ja vaikka sen onkin tärkeää koettaa näyttää, että se jaksaa vaikka hamaan tappiin, niin oikeasti se etsii kiivaasti ulospääsytietä. Venäjälle itselleen ei ole tässä tilanteessa kovin vaarallista se, jos se härkkii Eurooppaa ja Natoa, koska suhteet ovat jäissä joka tapauksessa, kunhan se ei vain mene liian pitkälle. Ja kun ottaa huomioon, että sotilaallisen voiman käyttö Venäjää vastaan on korkean kynnyksen takana, niin sillä on varaa mennä aika pitkälle.

Jos suhtaudumme liian lievästi niin venäläisellä logiikalla se voi hyvinkin johtaa kiusaukseen mennä pidemmälle.
Niin se tekee, ja ihan 100% varmasti.

Ei oikein ole hyvä signaali että kahden Nato-maan välistä energiayhteyttä sabotoitaisiin ilman sen suurempia reaktioita. Toivottavasti on tulossa tiukempaa jatkoa tähän tosi varovaiseen ensireaktioon.
Kyllä, itsekin toivon, että vastaus on tarpeeksi kova, joka saa uudelleen miettimään, kuinka pitkälle kannattaa jatkaa härkkimistä. Tässä (tai Venäjän terroriteot -ketjussa) ehdotettiinkin jo erilaisia minusta ihan hyviä vaihtoehtoja, esimerkiksi vaikkapa se, että Ukrainaan viedään aseita Kertsin sillan katkaisemiseksi. Eli periaatteella "jos rikot meidän infraa, me rikotaan teidän infraa".
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
Järkevintä on pitää pää kylmänä ja varautua entistä enemmän Venäjän seuraavaan iskuun Suomen infraa vastaan. Tai muuta kohdetta. Kuten päivällä kirjoitin, Ahvenanmaan dekriminalisointia tulee vauhdittaa, kaapelienkin vuoksi.

Ahvenanmaan dekriminalisointi sai kyllä pallean hytkymään. Ahvenanmaa lailliseksi!
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jaa, täällä on jo Marin tuotu esille.
Ihan vaan sivuhuomautuksena toin - ja epäilemättä esim. sinun reaktiosi olisi ollut täysin identtinen, jos Marin olisi lausunut nuo Orpon sanat tämän päivän tiedotustilaisuudessa, koska et omaa mitään tendenssiä asian suhteen, mikä on erittäin arvostettavaa. Samoin väittäisin sangen luottavaisesti, että minäkin olisin puolestani myös kritisoinut Marinia samoin tavoin kuin nyt Orpoa.

Ja itse asiasta puhuen niin todellakin toivottavasti Suomi reagoi voimakkaammin jatkossa sekä julkisesti että kulisseissa jo nyt. Tämä on hyökkäys kahden Nato-maan välistä energialinkkiä kohtaan. Homman ei ehkä tulisi olla pelkästään Suomen KRP:n ja Helsingin raastuvanoikeuden varassa tässä Euroopan geopoliittisessa kriisissä...
 
Viimeksi muokattu:

Jan Koller

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät ♠, Carolina Hurricanes
Suomen ja Viron kannalta yksi kovimpia keinoja olisi sulkea Suomenlahti liikenteeltä. En yhtään osaa sanoa, että millaisin perustein näin tehtäisiin, mutta varmaan jos tilanne olisi tarpeeksi uhkaava.
Ei tuo käytännössä ole mahdollista. Kansainvälisten sopimusten mukaan viaton kautta kulku tulisi sallia, vaikka tuosta jotenkin maiden aluevesialue tehtäisiin. Virossa asiaa on vuoden aikana pohdittu, mutta ei ole havaittu mahdolliseksi.

Ainoa vaihtoehto on miinoittaa Suomenlahti ja julistaa se miinavaaralliseksi alueeksi. Kauppameriliikenne tällöin saattaa aluetta karttaa. Veikkaan, että ihan tähän ei olla vielä lähtemässä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös