Shōgun – sotaa, intohimoa ja kunniaa Japanista

  • 3 175
  • 22

Nick Neim

Jäsen
Avataanpa oma ketjunsa tämän hetken yhdelle puhutuimmista tv-sarjoista, koska tälle varmasti tulee olemaan tilausta, eikä näin ollen tarvitse yleistä tv-sarjojen ketjua täyttää keskustelulla tästä sarjasta.

Shōgun on siis Disney+ suoratoistopalvelun esittämä sekä FX-tuotantoyhtiön tuottama 10-osainen tv-sarja, joka pohjautuu James Clavellin tekemään saman nimiseen romaaniin vuodelta 1975. Tarina sijottuu 1600-luvun feodaaliajan Japaniin ja sarjan lähtökohtana on vallan tyhjiö, jonka Japanin hallitsijan kuolema aiheuttaa. Hallitsija Taikōn kuoleman myötä tarina poliittisesta juonittelusta, kunniasta ja vallasta viiden sijaishallitsijan kesken alkaa ja jonka keskelle Japaniin päätynyt, kaukaa kotoaan oleva länsimainen, englantilainen merimies John Blackthorne joutuu.

Sarjasta on alkuperäisversio vuodelta 1980 joka sisälsi 5 jaksoa, jolloin sarja ilmeisesti kohahdutti tv-maailmaa, vaikka allekirjoittanut sitä liian nuori onkin muistamaan. Tarina voi olla siis monellekin jo entuudestaankin tuttu joko romaanin tai alkuperäisen tv-sarjan muodossa. Allekirjoittaneelle ja varmasti monelle muullekin tarina on kuitenkin vieras, minkä takia toivoisinkin, että tässä ketjussa mentäisiin nykyisen sarjan ja Disney+ palvelun tahdissa, eli spoilerit mahdollisimman minimiin, kiitos.

Kolme jaksoa on nyt julkaistu ja uusi jakso julkaistaan aina tiistaisin Disney+ palvelussa. Tällä hetkellä vaikuttaa vahvasti siltä, että ainakin romaani menee lukulistalle, kunhan sarjan kaikki 10 jaksoa saadaan ulos, ja mahdollisuuksien mukaan tuo 1980-luvun tv-sarjakin saattaa päätyä katselulistalle, jos sen jostain löytää.

Mitäpä sitä enempiä jaarittelemaan, sana on vapaa!
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Luin kirjan teininä, löytyy tänä päivänäkin hyllystä. Teki ison vaikutuksen silloin, vanhaa sarjaa en muista. Uusi sarja on alkanut hyvin, tykkään.

Sama homma ja samalla vauhdilla meni koko muukin Clavellin tuotanto. Pitää ehkä verestää muistoja kirjasta ainakin. Muistan hämärästi myös sarjan tai lähinnä joitain ikävimpiä kohtauksia, jotka silloin kyllä aiheuttivat epämukavuutta ja ahdistusta. Siis väkivalta, ei seksi niinkään, jota sitäkin vissiin jonkun verran oli tarjolla.
 

SkagGully

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Real Atlético Viinijärvi City United
Jaa-a, enpä ollut tällaisesta kuullutkaan, en sen enempää sarjasta kuin kirjastakaan. Samuraihommat kyllä kiinnostas. Mietin vaan että pitäskö kerrankin mennä ns. puu edellä perseeseen ja lukea ensin kirja.
 
Luin kirjan joskus ala-asteikäisenä, joten hirveästi mitään muuta en muista kuin että pidin kirjasta. Täytynee pitkästä aikaa laittaa uusi sarja seurantaan!
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Shogun oli iso TV tapaus silloin edellisellä kerralla 1980. Suurtuotanto tuon ajan kovilla näyttelijänimillä Richard Chamberlain ja Seitsemästä Samuriasta ja Yojimbo:sta tuttu Toshirô Mifune sekä nousussa ollut John Rhys-Davies.

Koulun pihoilla kuultiin paljon japania wakarimasen jne ja kaikki pojat oli <etunimi> -san. Nyt uudessahan tuota -san ei niin vilejllä kuten kasarisarjassa, josta takaravoissa edelleen on Anjin-san... Yhtenäiskulttuuri ja vaan pari töllökanavaa ton mahdollisti, että sarja oli kaikkien puheissa, lasten leikeissä jne. Tuskin sama efektiä syntyy Diseny streamin kautta, mutta hienoa nähdä, että joskus uusintaversio onnistuu.

TV sarjan takia tuli luettua aikanaan kaikki Clavelin teokset. Shogun toki näistä ehkä se tunnetuin juurikin TV sarjan ansiosta, mutta itse pidin Hongkongiin sijoittuvasta Tai-Pani:sta eniten, sekä Gai-Jin (Tai-Pan jatko) ja sen "nykyaikaan" sijottuvasta Nobel House:sta...
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Itse olin vain kuullut tästä joskus, kirjoja en ole siis lukenut, mikä ei nyt niin yllättävää ole, kun olen tainnut 37-vuotisen elämäni aikana lukea kokonaiset 5 kirjaa. Samaten olen liian nuori, että tietäisin tuon 80-luvulla tehdyn sarjan.

Mutta tämä uusi Shōgun… tämähän on ihan saatanan kova!
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
TV sarjan takia tuli luettua aikanaan kaikki Clavelin teokset.
TV-sarjaa en ole nähnyt, mutta kaikki Clavellin suomennetut teokset on luettu. Noble Housesta se lähti, kun valitsin teini-iässä kirjaston mielestäni paksuimman romaanin ajatuksella "kokeillaan jaksanko lukea loppuun asti".

Shōgun oli erikoisen houkuttava ja sen parissa saattoi kulua pitkälle yöhön, kunnes nukkumatti otti silmäluomista selkävoiton. Vielä yksi sivu...25+ vuotta myöhemmin kirjan yksityiskohdat ovat jo kadonneet mielestä, joten uutta sarjaa voi katsoa pitämättä käsiä puuskassa ja kiroamatta käsikirjoittajien ottamien vapauksien määrää.

Hienoa, jos taas uusi sukupolvi löytää Clavellin kirjat uuden sarjan myötä.
 
Viimeksi muokattu:

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
TV-sarjaa en ole nähnyt, mutta kaikki Clavellin suomennetut teokset on luettu. Noble Housesta se lähti, kun valitsin teini-iässä kirjaston mielestäni paksuimman romaanin ajatuksella "kokeillaan jaksanko lukea loppuun asti".

Shōgun oli erikoisen houkuttava ja sen parissa saattoi kulua pitkälle yöhön, kunnes nukkumatti otti silmäluomista selkävoiton. Vielä yksi sivu...25+ vuotta myöhemmin kirjan yksityiskohdat ovat jo kadonneet mielestä, joten uutta sarjaa voi katsoa pitämättä käsiä puuskassa ja kiroamassa käsikirjoittajien ottamien vapauksien määrää.

Hienoa, jos taas uusi sukupolvi löytää sarjan ansiosta Clavellin kirjat.

Ja Whrilwindille sivupeukku, Suomi mainittu!
 

Uncle Becker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Україна
Luin kirjan joskus nuorena, mutta en siitä paljoa muista. Löysin onneksi divarista Kirjakerhon version (2 osaa, kevyempiä pidellä) ja nyt on luku menossa. Ajattelin lukea ensin ja katsoa sitten, mutta voi olla, että käy toisin päin. Kirja on kyllä hyvä, mutta teksti melko pientä ja tiheä riviväli karsivat lukunautintoa.
 

Lugos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Sain juuri yövuoroni lopussa luettua Shogunin loppuun. Samalla olen Disneyltä 7 ensimmäistä jaksoa katsonut. Kirja on kyllä eittämättä parhaimpia seikkailukertomuksia, joita olen lukenut. Näin lähellä kirjan lukemista, tv-sarja tuntuu laimealta, vaikkakin pidän siitä (en tee seppukua tämän takia).

Netflixissä on muuten pari vuotta vanha dokumenttisarja Samuraiden aika, joka petaa just historiaa tämän Shogun sarjan alulle. Sattumalta tuli sekin tässä samalla katseltua.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
tv sarja saanee jatkoa, sillä Hiroyuki Sanad, joka näytteli Toranaga:a ja oli sarjan tuottajana , on tegny uuden sopparin FX:n kanssa, joka taas on vihjaillu sarjan siirtämistä pois Emmyjen limited series sarjasta draama kategoriaan.


..liikutaan i o "vaarallisilla vesillä" kun kirjalle aletaan keksiä jatkoa ominpäin.
 

Ronikki73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks
Viimein katseltu tämä, ja olihan tämä upea teos...
Kirjan lukemisesta on vierähtänyt tovi, johtuu siitä, että kirja on ilmeisesti ikilainassa frendillä, lukisin kyllä sen heti, jos sen jostain käsiini saan, on lempikirjani Musashin ohella...
Edit: pielustelu ei ollut suomennoksena, se on pettymys, jäi loistavana sanana mieleen jo ekalla lukukerralla...

Olishan se 80-luvun sarja mukava katella ihan vain nostalgia mielessä perään, mutta eipä sitä taida oikein mistään löytyä...

Näyttelijä valinnat on varsin loistavia, ei valittamista kenestäkään...

Anjinin ja Marikon suhteesta jää kyllä vähän vaisu kuva verrattuna kirjaan, vaikka osin siinä kyllä onnistutaan pienillä vivahteilla tässäkin...
Marikon tarina saa edelleen kyllä silmäkulmat kostumaan, on vain toinen fiktiivinen hahmo joka saa sen aikaan myös ja se on Aerith...

Aikanaan kovasti tälle jatkoa toivoi, ja kyllä edelleenkiin, mutta ilman kirjailijan näkemystä se vähän hirvittää...
Tosin tämähän perustuu löyhästi tositapahtumiin, niin kai se hyvillä käsikirjoittajilla voi onnistuakin...
 
Viimeksi muokattu:

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Kirjaa en ole lukenut, mutta sarja ei oikein lähtenyt missään vaiheessa. Ihan hyvä ja mielelläni katsoin, mutta koko ajan vähän odotutti, ja jäi vähän piippuun mielestäni. Lisäksi se miespääosan näyttelijä oli vähän pökkelö. Mutta ihan katsomisen arvoinen kokonaisuus silti.
 

Jj

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, FCB
Kirjathan olivat pitkään kirppareilla vakiokamaa Leon Uristen ja Iijokien kanssa. Aika massiivisia tiiliskiviä. Sarjan muistan hämärästi, Chamberlainin hoitona näytellyt Yoko Shimada viehätti eksoottisuudellaan.
 

mutina

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
Luin kirjan alakoulussa ja yksi lapsuudesta parhaiten muistamiani keskusteluja isosiäni kanssa koskee juuri Shogunia. Olin todella vaikuttunut kirjasta. Sietäisi ehkä lukea uudelleen nyt aikuisena.

Ensimmäisen tv-sarjankin olen joskus aikuisiällä katsonut dvd:ltä. En ole kova tv:n katsoja, eikä minulla ole maksukanavia, mutta sisaruksia hyväksikäyttäen olen uudessakin sarjassa päässyt osaan viisi, ja pidän kyllä sarjasta kovasti. Tosin muistini mukaan ensimmäisen sarjan Blackthorne oli jotenkin kovempi (ja ehkä kovapäisempikin?) äijä, kuin nykyinen Anjin-sama.

Kun uutisena kerrottiin, että kakkoskausi olisi tulossa, niin kovasti mietin, että mikähän siinä tarinan runko tulee olemaan? Jotain vihiä voisi olla kirjan viimeisessä luvussa, jossa maalaillaan jonkinlaista tulevaisuutta henkilöille, mutta kyllä kokonaan uutta tekstiä pitäisi tuottaa pitkät pätkät tarinaa varten.
 
Suosikkijoukkue
Nykäskylän ylpeys, Bunch of jerks
tv sarja saanee jatkoa, sillä Hiroyuki Sanad, joka näytteli Toranaga:a ja oli sarjan tuottajana , on tegny uuden sopparin FX:n kanssa, joka taas on vihjaillu sarjan siirtämistä pois Emmyjen limited series sarjasta draama kategoriaan.


..liikutaan i o "vaarallisilla vesillä" kun kirjalle aletaan keksiä jatkoa ominpäin.
Pitää toivoa, että vääntävät sarjan jostain toisesta Clavellin kirjasta.
 

ruoja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Panelian Raikas
eikös nuo Clavellin kirjat Gai-Jin 1&2 kerro Shogunin jälkeisestä ajasta. Kyllähän niissä tarinaa on pariin kauteen.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
eikös nuo Clavellin kirjat Gai-Jin 1&2 kerro Shogunin jälkeisestä ajasta. Kyllähän niissä tarinaa on pariin kauteen.
Nämä ovat Tai-Pan jatko-osia. Tai-Pan sijoittuu Hongongiin ekan ooppimumisodan aikoihin ja Gai-Jin 20 myöhempään aikaan. Tai-Pan sarjaan kuuluu myös "nykyaikaan" (1963) sijoittuva Noble house
 

mutina

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
Eikö käytännössä kaikki Cklavellin kirjat jollain tavalla liity toisiinsa? Ymmärsin kyllä uutisoinnin niin, että nyt jatketaan Shogunin tarinaa.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Eikö käytännössä kaikki Cklavellin kirjat jollain tavalla liity toisiinsa? Ymmärsin kyllä uutisoinnin niin, että nyt jatketaan Shogunin tarinaa.
Ei liity. Tai-Pan on tarina Hongkongin joutumisesta Britannian hallintoalueeksi, ja sielä luodusta bisnesimperiumista ja kahdesta kilpailevasta kauppahuoneesta


Gai-Jin on sitten visiitti Japanissa, mutta tosiaan vuosisatoja myöhemmin kun Shogunin tapahtumat (1882 vs. 1600). Shogunissa alkanut shogunvaltius päättyy 1868 (Tokugawa shogunate) ja Tai-Pan:n poika Struan saapuu Japaniin vasta tosiaan 1882, toki tapaa Yoshi Toranagan (etäinen jälkeläinen), mutta tarinallisesti näitä ei yhdistä oikeestaan mikään

EDIT: Niin ja Kuningasrotta siis sijoittuu toisen maailmansodan aikaiselle Japanin ylläpitämälle vankileireille ja Pyörretuuli Iranin vallankumouksen aikaan 1979.. sen päähenkilönä toki Struanin suvun tyyppi, eli voidaan laskea Tai-Pan maailmaan… eli Aasia -saaga on Tai-Pan pohjanen, josta Shogun on poikkeus
 
Viimeksi muokattu:

mutina

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
Ei liity. Tai-Pan on tarina Hongkongin joutumisesta Britannian hallintoalueeksi, ja sielä luodusta bisnesimperiumista ja kahdesta kilpailevasta kauppahuoneesta


Gai-Jin on sitten visiitti Japanissa, mutta tosiaan vuosisatoja myöhemmin kun Shogunin tapahtumat (1882 vs. 1600). Shogunissa alkanut shogunvaltius päättyy 1868 (Tokugawa shogunate) ja Tai-Pan:n poika Struan saapuu Japaniin vasta tosiaan 1882, toki tapaa Yoshi Toranagan (etäinen jälkeläinen), mutta tarinallisesti näitä ei yhdistä oikeestaan mikään

EDIT: Niin ja Kuningasrotta siis sijoittuu toisen maailmansodan aikaiselle Japanin ylläpitämälle vankileireille ja Pyörretuuli Iranin vallankumouksen aikaan 1979.. sen päähenkilönä toki Struanin suvun tyyppi, eli voidaan laskea Tai-Pan maailmaan… eli Aasia -saaga on Tai-Pan pohjanen, josta Shogun on poikkeus
Tätä juuri muistelin, että jotain Shogunin hahmojen jälkeläisiä käväisi myöhemmissä kirjoissa, ja ainakin Tai Pan ja Noble House käsittelevät saman suvun tarinaa. Luin tosiaan kirjat n. 40 vuotta sitten, niin pientä haparointia on jo muistikuvissa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös