Seisomakatsomo palaa Nordikselle

  • 63 174
  • 225

miikafrans

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Svedu porukka.
Metelistä sen verran, että kyllä se ainakin sinne lasin sisäpuolelle kuulosti hyvältä, mutta muut voisivat kertoa kuuluiko esim. C- ta A-puolelle mitään.
Itse en tälle kaudelle ottanut kausaria vaan väijyin tuon ekan pelin vanhalta paikaltani B-päädystä. Pirun hyvin kuului stondiksesta meteli hallin toiselle puolelle, jos pleksit on vaimentanut ääntä paljonkin, niin tulee mieleen, että selviääkö siellä ilman kuulosuojaimia? Hehheh! Positiivinen kuva kyllä jäi, jatkakaa samaan malliin!
 

Voppie

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Alkuun ehdotan, että seisomakatsomon kutsumanimeksi otetaan stondis.

Siinä on monimerkityksellisyyttä sekä Stadin slangia. Kuten Stadin lätkäjengiin kuuluukin.

Ei v*ttu! Parhaimmat naurut mitä Jatkoajasta on vähään aikaan irronnut. Jopa Narrien eilinen pelleily uuden "vahvistuksen" julkistamisen kanssa jää naurun määrässä kakkoseksi tämän rinnalla!

Ja ihan vakavasti ajateltuna, stondishan olisi totta tosiaan mitä osuvin nimi tuolle seisomakatsomolle. Aivan loistava ehdotus, arvon Snadi!

Toivottavasti stondiksessa saadaan homma pidettyä iloisena ja äänekkäänä koko pitkän kauden. Itselläni paikat löytyvät edelleen B-päädystä, mutta parhaan mukaan pyritään sitten siellä meteliä pitämään, vaikka väkeä hieman totuttua vähemmän siellä onkin.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Eikös seisomakatsomon tulon yhteydessä puhuttu vieraiden siirtämisestä F1:seen. Onko jollain yhen matsin perusteella tähän näkemystä, oliko F1:sessä Kerholaisia?

Koska itse istun siinä noin F2:ssa hyökkäyssuunnan takia niin kiinnostaisi tietää totuus tästä vierasfanien sijoittelusta.


J
 

Pleksi(t)

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
HPK-pelissä laulut/kannatus kuului ihan kohtalaisesti myös C-puolelle. Varmasti Pleksit (en minä) pienensivät hieman volyymiä, esim. osa sanoista/lauluista meni vähän ohi, meteliä kuului kyllä. Ääni kai se on tärkeintä kumminkin. Takaa F-katsomosta ei ainankaan kuulunut Kerho-huutoja, enemmän taisi olla E:ssä hajallaan porukka.

Hyvä homma tuo seisomokatsomo, ensi kaudeksi vaan vaikka väkisin B-päätyyn tai puolten vaihto. Ei se B-päädyn alaosakaan niin kiinteältä näytä etteikö siihen saisi ihmisiä seisomaan.
 

Stigu

Jäsen
Alkuun ehdotan, että seisomakatsomon kutsumanimeksi otetaan stondis.

Siinä on monimerkityksellisyyttä sekä Stadin slangia. Kuten Stadin lätkäjengiin kuuluukin.

Se, pitääkö paikkansa sanonta: "ilman stondista tunnelma on pilalla" paikkansa jäänee nähtäväksi. Yhden matsin stondiksesta katsoneena sanoisin, että eka matsi taisi mennä jo pelkästään sen totutteluun, että matsia katsottiin väärästä päästä.
Mainio ehdotus!

Itse olin stondiksessa viimeksi joskus -80-luvulla, mutta hienoa että se on palannut-pelkästään sen jälleennäkeminen tuottaa mielihyvää. Toivottavasti saan kokea sen vielä joskus, ja olla koko ottelun stondiksessa.

Viedäkseni tätä mainiota nimiehdotusta eteenpäin, ehdotan että stondislaisille jaetaan matsin alussa pussillinen kaurapuuroa tms. kiisseliä, joita stondislaiset sitten purskauttelevat jokaisen IFK-maalin jälkeen (alapuolella oleville jaetaan ilmaiset IFK-sadetakit, jotka voidaan nimetä vaikkapa kortsuiksi). Näin stondis ikäänkuin "tulee" aina maalin jälkeen-tästä saattaa (tai ei saata) syntyä täysin uusi katsomokultturin laji Suomessa ja jääkiekkokatsomoissa ylipäänsä.

Ja stondis voidaan lanseerata virallisesti seuraavassa IFK:n kotiottelussa vaikkapa siten, että stondiksen nimetty kummi, Hannu Jortikka laskeutuu vaijerien varassa hallin katosta keskelle stondista.

Onneksi on perjantai..
 

RoopeS

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Stondiksesta

Rustasin tällaisen tekstin tuonne eiliseen narriottelukejtuun. Osa tekstistä soveltunee tänne. Fiksut lukijat ohittavat kohdat jotka liittyvät narriotteluun....

"Kannustus oli todella hyvä ja hyvin organisoitu narripuolella, tällä osa-alueella olemme kyllä pahasti jäljessä. Ydinkysymys on nimenomaan tuo fanilauman johtaminen. Asia joka narrit ovat oppineet hoitamaan hyvin tuon "kaljun UGH-megaphoni"-filuurin avulla. Pari vuotta sitten POFFisarjassa SaiPaa vastaan saatiin Nordiksella sama asia aikaiseksi kun joku Stadin Kingeistä kiipesi alas katsomon pohjalle johtamaan Stadin Kingien ja B2:sen yhteistä kannustusta.

Tiistain HPK-ottelussa oli ihan hyvä meininki uudessa seisomakatsomossa, mutta sieltä puuttui myös tuo kannustuksen johtaminen. Eikä se johtaminen onnistu enään vanhojen B2 patujen vetäjiltä jotka istuivat seisomakatsomon takana mukavasti ekalla rivillä. Stadin Kingit veti A-puolen reunalla ihan hyviä settejä, mutta kyllä sinne tarvitaan seisomakatsomon ekan rivin keskelle voimakas hahmo joka ottaa vastuun koko kannustuksen johtamisesta. Joukot johdetaan hyvän esimerkin avulla.

Eilen oli ihailtavaa narrifanien kannustuksessa se, että he aina heti kun HIFK.päässä saatiin aikaan vähän melua, valitsi lyhyen ja terävän kannustushuudon jonka avulla huusivat HIFK-päädyn kumoon. Myös narrien yhteneväiset liput ja banderollit antavat ehjemmän visuaalisen kokonaisuuden, kuin HIFK.n vastaava jossa on aika erilaista lippua ja banderollia, mutta ehkä se on rikkaus. En tiedä.

No ainakin on selvää, että narreilla on tällä hetkellä kannustuspuoli kunnossa.
Annetaan anteeksi niille jotka häipyivät eteläpäädystä jo ennen ottelun loppua, vaikka minä olen sitä mieltä, että omia tuetaan loppuun asti, vaikka tulisi kuinka pahasti tahansa turpiin.


Lisänä vielä tähän se, että kannustus kuului hyvin stondiksesta C-puolelle, eiku jatkoa vaan ja toivottavasti tuo stondiksen takana istuva jengi myös herää mukaan lauluihin entistä enemmän kauden aikana.
 

Punakone

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Ihme itkua taas OSALLA tätä seisomakatsomoa vastaan. Mistään ei olla tyytyväisiä. Itseäni ei ainakaan paskaakaan haittaa hyökkäyspää. Nyt vain se kuuluisa B2 Fanclub sieltä ylhäältä myös mukaan äänenkäyttöön.

Ensi perjantaina Bluesia vastaan oiva tilaisuus näyttää ketkä hallitsevat tässä maassa.
 

-BR-

Jäsen
Suosikkijoukkue
HELSINGIN IFK, DEFC #1
Tuolta IFK-saitilta poimin allaolevan youtube-linkin ja postataan se myös tänne.

IFK-HPK matsin seisomakatsomomeininkiä.

Ihan hyvältä kuulostaa ja näyttää näin ekaksi matsiksi. Äänenlaatu ei ole kovin hyvä, koska video on kuvattu niin läheltä, että kova volyymi särkee ääntä. Huutojen ajoituksessa on vielä myöskin hiomisen varaa, mutta kyllä se siitä kun saadan vähän enemmän kokemusta. Jokatapauksessa potentiaalia on todella paljon ja kun ujoimmatkin seisojat saadaan täpöllä mukaan niin avot!

Blues-matsissa urut auki STONDIS, eikö?! =))
 

FlameT

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Minnesota Wild
Toivottavasti noinkin hyvä tunnelma säilyy sitten koko kauden, eikä hiljene missään pelissä..
Ois myös mukavaa jos toinen puoli seisomakatsomosta pitäs yhtä hyvää meteliä kuin viimeksi toinen puoli, toi "johtaja" korjais kyl varmasti ton ongelman, siihen seisomokatsomon alas keskelle vaan :)
 

Alfred

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Toivottavasti noinkin hyvä tunnelma säilyy sitten koko kauden, eikä hiljene missään pelissä..
Ois myös mukavaa jos toinen puoli seisomakatsomosta pitäs yhtä hyvää meteliä kuin viimeksi toinen puoli, toi "johtaja" korjais kyl varmasti ton ongelman, siihen seisomokatsomon alas keskelle vaan :)
Potentiaalia on tuplasti parempaan. Ja nythän seisomakatsomon toinen puoli koostui lähinnä ensikertalaisista, jotka varmasti muutaman pelin jälkeen oppivat sanat ja uskaltautuvat mukaan huutoihin. Siitä se lähtee!

Bunkkerissa ollaan, no doubt.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Ensimmäisen pelin fiiliksiä

Niinhän siinä kävi, kuten etukäteen pelkäsin - B-päädyssä tunnelma oli vaisu. Ei siinä mitään, täytyy jatkossa huutaa itse vielä enemmän, ehkä muutkin innostuvat.

Stondiksessa sen sijaan vaikutti tunnelma olevan kohdallaan, B-päätyyn asti kuului huuto.
 
Suosikkijoukkue
HIFK, Libor The Great ULUVFC #72
Seisomakatsomo on hyvä!

Olin itse D-päädyssä ja täytyy sanoa, että samanlaista, koko ottelun läpi kestänyttä ilahduttavaa huuto-myräkkää en ole kotimatseissa, ainakaan 20 vuoteen (jos ollenkaan?) kuulunut.

Todella loistavaa! Jäi erittäin hyvä fiilis.

Ongelma

Kukaan istumakatsomossa, seisomokatsomon yläpuolella, ei osallistunut kannustukseen(muutamaa rohkeata poikkeusta lukuun ottamatta, TODELLA vain muutamaa). Oli selkeästi aistittavissa vanhan B2:n väen, jota ko katsomossa paljon istui, nuiva ja ylimielinen asenne "uutta fanijoukkoa" kohtaan. "Tukea ei tullut, koska huomattiin toisten ikään kuin astuneen vanhojen (luetaan: ajan ohi ajaneiden)reviirille".

Ainakin minun (ja erittäin monen hallilla tapaamani henkilön) mielestäni on mukava kuunnella jo pikkuhiljaa muutakin kannustusta, kun B2:n porukan "iänikuista" käsien taputtamista ja I..F..K..! I..F..K..! huutamista, jota kesti keskimäärin 8 min koko otteluajasta. Nyt siis olisi kauan kaivattua ja koko otteluajan kestävää kannustusta tarjolla, mutta ei näytä B2 vanhoille parroille käyvän/kelpaavan. Jos esim. Jone muodon vuoksi taputtaa muutaman kerran ottelussa ja muut lähinnä arvostelevat "uutta" ja mielestäni IFK:n oikeaa fanijoukkoa ei vanhat B2:n hemmot tuo uuden seisomakatsomon hyvälle yritykselle mitään positiivista.


Mahdollisuus 1

Nyt olisikin B2:n "vanhojen" joko väistyttävä muualle hallia istumaan ja läpsyttelemään käsiään sekä toistelemaan IFK..IFK.. tai annettava täysi tuki uudelle seisomokatsomolle. Totuuden nimissä tukea ei nyt ole.

Kauan kaivattu mahdollisuus fanitoiminnan uudistamiseen ja päivittämiseen on nyt käsillä(kiitos seisomakatsomon aktiivien). Joko siihen tartutaan tai sitten kaikki jää noiden 200 urhoollisen varaan. Tosin he hoitavat ("B2:n vanhojen harmiksi"?) asian paremmin jo nyt kun koskaan B2:n olemassaolo aikanaan.

Se että fanit istuvat lähekkäin ja ovat kuitenkin "eri kastissa" on todella huono asia IFK:n kannalta.

Tässä vaaditaankin B2 johtoportaan ja mm. alakerras mustahattuisen ja innokkaan "puuhamiehen" istumista samaan pöytään ja keskustelemaan kannustamisen tulevaisuudesta.

Itse kuutelen 1000x mielummin noita 200 urhoollista kun vaikka 500:aa B2 "väsynyttä läpsyttelijää". Toivottavasti B2 dynastia ei tuhoa IFK:n fanikulttuurin uutta nousua ja palauta toimintaa taas tuolle Bresneviläisyyden aikakaudelle.

Lopuksi: Pienellä yrityksellä voitaisiin 200 urhoollista saada täydennettyä 500:ksi urhoolliseksi.

ÄLKÄÄ "B2:N VÄKI" KUVITELKO OLEVANNE KORVAAMATTOMIA.

Toivon kaikkea hyvää IFK:n faneille "kuulumastaan leiristä riippumatta".
Muistakaa että loppujen lopuksi IFK on kuitenkin tärkein!

t.a/i/b/p
 

kaizu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Canucks
Itse en kuulu kumpaakaan leiriin vaan istun kutakuinkin keskellä hallia:

Ihan hyvä meininki siellä seisomakatsomossa näytti tänään olevan, mutta kannustettiinko siellä joukkuetta vai ollaanko siellä enemmän esiintymässä/pitämässä hauskaa keskenään? Mitään vikaa ei toki ole keskenään hauskaa pitämisessä.

Välillä vaikutti, ettei se teidän hienoa meteliä pitävä katsomo reagoi itse pelin tapahtumiin millään lailla, kunhan nyt laulaa ja tanssii ja pitää keskenään kivaa. Tällaiset fiilikset tuli lähinnä toisessa erässä, kolmannessa ja varsinkin rankuissa keskityttiin olennaisiin.

Toinen asia, jonka muuttuminen ei minua henkilökohtaisesti lämmitä on ruotsinkielisten laulujen radikaali lisääntyminen. Tiedän toki, että kaksikielinen maa ja seura+all that.

Olisin, niinkuin edellinen kirjoittaja, myös minä toivonut että se vanha B2-reds olisi jäänyt B2:seen ja näin meillä olisi kaksi fanikatsomoa. Minä kun tykkään paljon enemmän siitä kahdenksan minuuttia pelissä kuuluvasta "IFK IFK IFK"-huudoista kuin nykymenosta.

Haluan vielä loppuun korostaa, että tottakai kaikki IFK:n kannustus, muodossa kuin toisessa, on mielestäni positiivinen juttu.
 

ikt

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Stadi HC, St. Louis Blues
Parantaa kun sika juoksuaan..

Itse istun F3:ssa ja todella positiivisesti yllätyin ståndiksen pitämään "mekkalaan". Vaikka Blegin- porukka yrittikin pilata tunnelmaa siinä takana.

Jatkakaa vaan samaan malliin niin hyvin menee!
 

CFC

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK,Chelsea
Hienoa duunia tekee kyllä Stadin Kingit! Toivottavasti jääkiekko rupeaisi heitä kiinnostamaan vielä enemmän. On hienoa saada kansainvälistä kulttuuria Suomeenkin eikä mitään pelkkiä läpytyksiä ja yksinkertaisa huutoja. Ja capojen tehtävä nimen omaan on ollu selkä pelikenttään päin ja laittaa muut huutamaan = pitää hauskaa. Tästä on hyvä jatkaa!
 

Bedrock

Jäsen
Iso käsi seisomakatsomon väelle ja erityisesti Stadin Kingeille. Loistavaa! "Fanikatsomon" puolesta hävettää kyllä aika lailla. Miksi ei kannustaminen kiinnosta? Luulisi, että antaisitte tukea, mutta EI! Menkää itseenne tai menkää pois!
 

Vale

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
alakerras mustahattuisen ja innokkaan "puuhamiehen" istumista samaan pöytään ja keskustelemaan kannustamisen tulevaisuudesta.

Tästä on jo keskusteltu lukuisia kertoja. Mukaan vaan tarvitaan muitakin kuin THE Stondiksen jäbät, eli koko takana oleva istumakatsomo, eikä se muuksi muutu ellei fanikausarit omaavat henkilöt lähde touhuun mukaan.

Välillä vaikutti, ettei se teidän hienoa meteliä pitävä katsomo reagoi itse pelin tapahtumiin millään lailla, kunhan nyt laulaa ja tanssii ja pitää keskenään kivaa.

Meinaatko että oli väärin kannustettu vai miten? Istumatifo itse asiassa toimi ja reagoi pelin tapahtumiin täydellisellä ajoituksella..mielestäni.
 

FlameT

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Minnesota Wild
Kyllä oli hienoa olla osana kannustamassa joukkuettaan, kun kaikki stondiksessa oli mukana. Johtajalle iso plussa. :)

Vaikka kannustaisikin todella hyvin ja äänekkäästi, niin ei se mun mielestä tarkoita sitä, että ei samassa voisi seurata ottelua. Taputuksien ja huutojen lomassa näkee kyllä pelin todella hyvin. Jos ja kun jotkut pitävät entistä taputtamista ja yksitoikkoista huutamista parempana vaihtoehtona kuin tämä uusi ( mielestäni huomattavasti parempi ) stondiksen kannustaminen, niin eihän kukaan heitä estä menemästä takaisin b2:seen tai jonnekkin jatkamaan tätä. Sitten ainakin näkisi, että kumpi veisi pidemmän korren.

Hienoa oli myös, vaikka blues pääsikin pari kertaa tekemään maalin, niin stondis ei hiljennyt koskaan, näinhän sen pitää olla.
 

Bruno

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK, NP#4, Україна
Tästä on jo keskusteltu lukuisia kertoja. Mukaan vaan tarvitaan muitakin kuin THE Stondiksen jäbät, eli koko takana oleva istumakatsomo, eikä se muuksi muutu ellei fanikausarit omaavat henkilöt lähde touhuun mukaan.

Niin tarvittaisiin. D4-katsomon tuki alakerran stondikselle on muutamia poikkeuksia lukuunottamatta täysin olematonta. Itsehän vaihdoin frendini kanssa riville 5, päästäkseni lähemmäs seisomakatsomoa ja mukaan fiilikseen. Tuntui typerältä olla ylempänä yksin huutamassa. Ihan rohkeasti vain kaikki mukaan huutoihin ja lauluihin. Ei siellä ketään lynkata, vaikka menisikin sanat tms. vähän väärin. Se on kuitenkin fanikatsomo, se osa hallin katsomoista, jonka pitää pitää sitä älämölöä ja fiilistä yllä.
Julmaa se on myöntää, mutta sen suhteen olen vähän "kade" Narrien eteläpäädylle, että siellä on menoa ja meininkiä koko päädyllä. Näyttää ja kuulostaa hyvältä jopa näin IFK-fanin silmin ja korvin.
Siihen pitäisi pyrkiä ja sen takia pitäisi jollain tapaa IFK-johdonkin tulla faneja vastaan. Seisomakatsomo tuli jo, mutta ei se vaan taida riittää.
Hienoa työtä toki tekevät alakerran huudattajat, mutta...
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Eikös seisomakatsomon tulon yhteydessä puhuttu vieraiden siirtämisestä F1:seen. Onko jollain yhen matsin perusteella tähän näkemystä, oliko F1:sessä Kerholaisia?

Koska itse istun siinä noin F2:ssa hyökkäyssuunnan takia niin kiinnostaisi tietää totuus tästä vierasfanien sijoittelusta.


J


Vastaan itse itselleni, tässä kävi nyt juuri niin kuin arvelin ja olin ymmärtänyt. F1:seen oli sijoitettu eilen blues-faneja, ei vältytty rähinöiltäkään. Ymmärtääkseeni yksi ifk kannattaja ei sulattanut koko ottelun läpi laulavaa blues-joukkoa ifk:oon KOTIPÄÄDYSSÄ ja teki hyökkäyksen... ja lensi siitä luonnollisesti ulos, täysin oikeutettu tuomio.
Mutta ei voi käsittää sitä että ohjattiin vieraskannattajat nyt ja ilmeisesti jatkossakin tuonne F1:seen, ifk:oon kotipäätyyn!
Onko syy tämä seisomokatsomon fanijoukko vanhassa vieraspäädyssä vai mitä... mutta ihmeellisesti sekoittivat pakkaa näillä siirroilla.

Seisomakatsomo toimi eilen loistavasti, stondikselle iso käsi!

Kritisoin nimenomaan tätä vierasfanien sijoittelysysteemiä en stondista joka toimi eilen kuin viagran voimalla... ja luonnollisesti siksi koska itse olen viettanyt useita mukavia vuosia F2-F3 tienoolla... :oP


J
 

Jo

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Itse olin katsomassa hpk pelin tuolla seisomakatsomossa ja ei siellä kovin moni A-sivun puoleisessa päässä peliä seurannut, arvaukselta 60% teki jotain muuta kuin seurasi peliä aktiivisesti. Vieressäni olleet eivät edes katsoneet sinne missä kiekko oli, seurasivat ilmeisesti omaa idoliaan silmäkovana vaihtoaitoon päin.
 

-REDS-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin I.F.K, ULUVFC #54
Niin tarvittaisiin. D4-katsomon tuki alakerran stondikselle on muutamia poikkeuksia lukuunottamatta täysin olematonta.

Tiesitkö, että D4:ssa istuvat kutsuvieraat (pelaajien vaimot muksuineen ja vanhoja HIFK-pelureita. Pidän suht epätodennäköisenä, että esim. Seppo Pakola nähtäisiin laulamassa ja karjumassa siellä katsomossa. Hakki antaisi taustatukea torvella ja näyttäisi muuten vaan mureenalta...
 

Colin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Itse olin katsomassa hpk pelin tuolla seisomakatsomossa ja ei siellä kovin moni A-sivun puoleisessa päässä peliä seurannut, arvaukselta 60% teki jotain muuta kuin seurasi peliä aktiivisesti. Vieressäni olleet eivät edes katsoneet sinne missä kiekko oli, seurasivat ilmeisesti omaa idoliaan silmäkovana vaihtoaitoon päin.

HAHAhaha. Eli tämä on nyt sitten sitä väärinkannattamista? Voi helvetti sentään oikeesti. Vuosia itketään kun hallissa meno hiipuu ja sittenkun saadaan järjestettyä edes jonkinlaiset puitteet kannustukselle ja hallissa vihdoin kuuluu chantteja, niin sitten ruvetaan itkemään jos ei koko ajan seuraa peliä.

Onko tässä nyt oikeesti kyse siitä että vanhat b2reds parrat ei tykkää ns. uudesta kannatustyylistä? Mun puolesta nää kaikki ifk klap klap klap läpsyttelijät voi mennä takaisin sinne b2 päätyyn seuraamaan peliä.

Joku tuolla mainitsi että jengi vaan laulaa eikä reagoi pelitilanteisiin. WTF? Ensinnäkin ei siihen huokailuun ja buuaukseen fanikatsomoa tarvita onhan siellä hallissa 5-6k muuta ihmistä jotka seuraavat peliä. Toisekseen miksi laulun pitäisi lakata esim silloin kun vastustaja tekee maaliin, niinkuin tuppasi tapahtumaan b2 aikana. Eihän se yksi maali suuntaan tai toiseen muuta sitä asiaa, että IFK:n vuoksi siellä ollaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös