Saksan pääsarja – Deutsche Eishockey-Liga

  • 274 379
  • 736

Sudden

Jäsen
Suosikkijoukkue
Adler Mannheim
Olin hiljan Mannheimissa ja piti tietysti mennä katsomaan syyskuussa avattua SAP Arenaa. Perjantain peli oli Adler Mannheim - Krefeld Penguine. Katsojia oli 12.105 ja kotijoukkue vei pisteet numeroin 3 - 1. Mannheimin maalilla pelasi Ilpo Kauhanen ja hyvin pelasi: 34 torjuntaa. Ilpo oli äänekkään mannheimilaiskatsomon suosikki.
Pelin taso oli ihan hyvä, mitään sikailuja ei näkynyt. Tuomaritkin näyttivät pitävän homman hanskassa. Olen aiemminkin nähnyt joitakin DEL -liigan pelejä ja sanoisin, ettei mitenkään huono. Menen varmasti uudelleen.
 

Sudden

Jäsen
Suosikkijoukkue
Adler Mannheim
Sudden kirjoitti:
Ilpo oli äänekkään mannheimilaiskatsomon suosikki.

Ilpo Kauhanen on saanut Saksan kansalaisuuden ja on tietääkseni ainoa suomalainen DEL -liigassa.
Torjuntaprosenteissa Ilpo on prosenteillaan 93,36 liigassa tällä hetkellä kolmantena (Adler on sarjataulukossa kymmenentenä). Muista DEL -maalivahdeista mainittakoon tutut nimet Boris Rousson 91,76 (Lukko 1994-97), Trevor Kidd 90,60 (388 NHL-ottelua), Andrei Trefilov 90,23 (54 NHL –ottelua) ja uusimpana tulokkaana Roman Chechmanek (212 NHL –ottelua).
Kotiotteluiden parhaita yleisökeskiarvoja tähän mennessä tällä kaudella:
1. Kölner Haie 12.061
2. Adler Mannheim 10.532
3. Hamburg Freezers 9.634
 

Sudden

Jäsen
Suosikkijoukkue
Adler Mannheim
late67 kirjoitti:
DEL-liigaa Saksanmaalla pelaavat tietääkseni myös Mika Puhakka ja Petri Kujala. Heidän seuransa on EV Duisburg.

Totta, nousijajoukkueen miehet jäivät huomioimatta. Puhakka ja Kuhala kumpikin on kauden 23:ssa pelissään saalistanut tehot 1 + 2. Duisburg on sarjassa 12:na kun Kauhasen Mannheim on noussut 8:ksi.
 
Suosikkijoukkue
Tappara, Edmonton Oilers
Ilpo siis jatkaa edelleen pääsarjassa. En olekaan seurannut enää niin tarkasti tilannetta. Vietin itse hiljattain vuoden Hannoverissa ja muutamissa DEL-liigan otteluissakin tuli mielenkiinnosta käytyä. Ilpohan vietti viime kauden Hannover Scorpionsissa, jossa kuitenkin pelasi kakkos-, kolmosvahtina Rich Parentin takana kilpaillen lähinnä saksalaisen Christian Künastin kanssa kakkosmaalivahdin paikasta. Alkukauden maalivahtipeli oli hiukan epätasaista ja seura reagoikin hankkimalla Parentin tolppien väliin, joka sitten hoiteli loppukauden suurimmaksi osaksi.

Ilpon tositoimissa näin vain kerran, Iserlohn Roostersia vastaan kotona ihan loppukaudesta. Ilpo oli maalin suulla aikamoisen tauon jälkeen Parentin ollessa kokonaan sivussa tuossa ottelusta. Liekö johtunut näyttöpaineista vai pelaamattomuudesta, mutta tuossa matsissa Ilpon otteet olivat epätasaiset. Ihan huipputorjuntaa saattoi seurata helppo takaisku ja kukot korjasivatkin pistepotin maalein 6-2.

Tuosta yksittäisestä ottelusta huolimatta Ilpon kokonaissaldo Saksanmaalla lienee ihan ok. Kyselin joiltakin Scorpions- ja Kassel-faneilta, miten Ilpo on pärjäillyt ja kommentit olivat ihan positiivisia. Joskin ailahtelevuutta otteissa on joskus ollut - mikä vastaa omia muistikuviani Tappara-ajoilta. Toisaalta Huskies ja Scorpions eivät mitään huippuseuroja ole, joten ei niissä ihan betonisen puolustuksen takana ole päässyt pelaamaan. Hyvä kuitenkin, että miehen ura jatkuu pääsarjatasolla tuon Hannoverin suvantovaiheen jälkeenkin. Viime kaudella Mannheim oli sarjan parhaita jengejä etenkin pelaajamateriaaliltaan, mutta ongelmat lienivät joukkueen yhteenhitsautumisessa.
 

Sudden

Jäsen
Suosikkijoukkue
Adler Mannheim
Backhand Scorer kirjoitti:
Ilpo siis jatkaa edelleen pääsarjassa...Viime kaudella Mannheim oli sarjan parhaita jengejä etenkin pelaajamateriaaliltaan, mutta ongelmat lienivät joukkueen yhteenhitsautumisessa.

Adlerin fanit valitsivat Ilpon joukkueensa lokakuun pelaajaksi ja otteet todellakin vakuuttivat kolmisen viikkoa sitten näkemässäni pelissä.
Viime kaudella Adler nousi aina finaaliin saakka, mutta hävisi sitten Eisbären Berlinille. Joten en puhuisi ongelmista, vaikka runkosarjassa ylettiin "vain" sijalle 6. Rosterissa oli mm. Jochen Hecht.
Olennaisin muutos on tapahtunut Adlerin kotiareenan suhteen. Vielä viime kaudella Adler pelasi Friedrichs Parkin vanhassa vuodelta 1939 peräisin olevassa "hallissa", jossa kolmella puolella ei ole seiniä, mutta toki katon alla oltiin. Aivan uskomaton paikka - olin siellä pelissä viimeksi vuosi sitten. SM-liigaa ei sellaisessa paikassa ole koskaan pelattu. Tämän kauden Adler on pelannut upouudessa SAP-Arenassa, jota aiemmin kehuin. Siellä muuten pelattiin myös marraskuinen Deutschland -cup.
 
Suosikkijoukkue
Tappara, Edmonton Oilers
Sudden:

Joo, ei se lopullinen sijoitus tietenkään se ongelma ollut. Ongelmia kylläkin oli kauden aikana ja nimenomaan sen suhteen, että pystyttiinkö pelaamaan joukkueena eikä vain nippuna hyviä yksilöitä. Otteet runkosarjassa olivat ailahtelevat ja välillä Adler Mannheim antoi itsestään tässä suhteessa aika negatiivisen kuvan verrattuna vaikkapa kurinalaisemmin esiintyneisiin jengeihin, kuten Ingolstadtiin tai Kölner Haieen. Mutta pudotuspeleissä meni paremmin kuin noilla jengeillä ja siellähän se tähtäin on. Tunnut olevan Adlerin kannattaja. Toivotan menestystä kuluvalle kaudelle!

Mannheimin uusi halli on itselläni vielä kokematta. Hannoverissa, Düsseldorfissa, Kasselissa ja Kölnissä tuli kyllä käytyä pelejä katsomassa. Saksalaiset peliareenat tarjoavat aika mielenkiintoisen kirjon ja tunnelma on yleensä vallan mainio. Siinä suhteessa juuri Scorpionsin TUI Arena oli viime kaudella negatiivinen poikkeama. Hannoverissa parempaa tunnelmaa sai aistia Pferdeturmilla, kun poikkesi katsomaan kolmossarjatasolla pelaavaa Indiansia. Kuulostaa ehkä erikoiselta, mutta näin se vain oli. Tällä kaudella Scorpions kylläkin on panostanut joukkueeseensa kovasti ja kun häntäpään taistot on jätetty muille, niin yleisökeskiarvo on noussut. Toivottavasti tunnelma keskimäärin on myös parempaan suuntaan. Yksittäisiä highlighteja siinä suhteessa kyllä viime kaudellakin oli. Vaikkapa viimeinen kotipeli Hamburg Freezerseja vastaan.
 

TeeVee

Jäsen
Röyhkeä offtopic... mutta menköön.

Sinänsä varsin mielenkiintoista, että Saksan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Oberligassa (maan II-divari) pelaa kymmenisen suomalaista, kun puolestaan 1-divaria eli 2. Bundesligaa ainoastaan Niklas Hede. Mietityttää, miksi nimenomaan alasarjajoukkueisiin suomalaiset ovat siirtyneet, täksi kaudeksihan kyseiseen sarjaan lähti pelaajia, joilla on yhteenlaskettuna Suomen 1-divari/Mestispeleja tilillään satoja ja varmasti olisivat kovia vahvistuksia ylemmälläkin sarjatasolla. Esimerkiksi erityisesti Jukureissa ja KooKoossa pisteitä hyvällä tahdilla napsinut sentteri Antti Karhula on pelannut EV Weidenin joukkueessa yli kahden pisteen ottelukeskiarvolla.

Tilanne näyttää olevan myös muualla maailmassa samanlainen - Italiassa leijonakantisen passin omaavia pelaajia löytyy enemmän maan 1-divarista kuin Serie A:sta, Ruotsissa Division 1:stä (II-divaria) ilmeisesti pelaa enemmän suomalaisia kuin Allsvenskanissa.

Jarkko Varvio ja Sean Gagnon ilmeisesti lopettivat uransa viime kauden jälkeen? Varvio mätti pisteitä Oberligassa ja Gagnon otti jäähyjä 2. Bundesligassa.
 

Sudden

Jäsen
Suosikkijoukkue
Adler Mannheim
Backhand Scorer kirjoitti:
Hannoverissa, Düsseldorfissa, Kasselissa ja Kölnissä tuli kyllä käytyä pelejä katsomassa.

Näyttää sinullakin tuota näkemystä olevan. Köln Arena on Euroopan suurin jäähalli ja tunnelmaltaan aivan uskomaton paikka. Hallien kirjo DEL liigassa on tosiaan melkoinen. Kölner Haien kotiotteluiden yleisökeskiarvo 11.543 on liigan paras ja nousijajoukkue Duisburgilla se on huonoin 2.463. Mahtaa jälkimmäisellä olla lato! DEL -liigan onneksi Harkimo pykäsi Hampuriin ColorLine Arenan ja Mannheim sai oman SAP Arenansa.
 

Sudden

Jäsen
Suosikkijoukkue
Adler Mannheim
TeeVee kirjoitti:
Mietityttää, miksi nimenomaan alasarjajoukkueisiin suomalaiset ovat siirtyneet, .

Aivan mielenkiintoinen aihe. Olisiko niin, että jäähdyttelijät ja muut pelaajat joilla tavoitteet eivät ole korkealla lähtevät tuolle tasolle, ettei enää tarvitsisi treenata. Samalla pääsee vähän ulkomaille. Ehkäpä suomalaiset liigatason pelaajat myös vierastavat DEL -liigaa. Eikös ollut niin, että esimerkiksi Petri Varis ei kovin hyvin Kölnissä viihtynyt.
Pohjoisamerikkalaisia Saksassa sen sijaan on ihan pilvin pimein. Jos katsotaan esimerkiksi pistepörssin top 30:a löytyy sieltä 4 saksalaista pelaajaa Daniel Kreutzer, Robert Hock (joka käsittääkseni on saksalainen), Eduard Lewandowski ja Klaus Kathan; yksi slovakki Ivan Ciernik; yksi venäläinen Alexander Selivanov ja yksi tshekki Jakub Ficenec. Norjalaisia top 30:stä löytyy peräti kaksi – oletan, että Ruotsissa aiemmin pelanneet Tore Vikingstad ja Trond Magnussen tosiaan ovat norjalaisia. Loput 21 top 30:stä ovat pohjoisamerikkalaisia. Useimmilla heillä on kokemusta myös NHL:stä. Esimerkiksi pistepörssiä johtava David McLlwain on pelannut 501 NHL peliä.
 

Nummelin

Jäsen
Jos olet kiinnostunut DEL-liigasta ja omistat satelliittivehkeet ja pystyt suuntaamaan lautasen 16E satelliittiin niin eilen esimerkiksi tuli illansuussa sieltä ottelu Eisbären Berlin-Adler Mannheim suorana lähetyksenä ja FTA:na eli salaamattomana.Itseltä tuo Saksan liiga on jäänyt vähemmälle huomiolle joten ei ole tietoa kuinka säännöllisesti noita pelejä näytetään
 

Sudden

Jäsen
Suosikkijoukkue
Adler Mannheim
Nummelin kirjoitti:
...suuntaamaan lautasen 16E satelliittiin niin eilen esimerkiksi tuli illansuussa sieltä ottelu Eisbären Berlin-Adler Mannheim suorana lähetyksenä...

No eipä ole lautasta. Kaapeli -TV:n kautta näkyy yli 40 kanavaa, joita niitäkään ei ehdi katsoa.
Kotoa on parin km:n matka Jäähallille ja sama Ilmalaan, joten matseja olisi tarjolla lähempänäkin Mannheimia. En ole Helsingissä matseissa kuitenkaan käynyt sitten viime kevään, kun surkea tuomarointi pudotti IFK:n jatkosta. Meni niin kuin usko suomalaiseen liigakiekkoon. Voi kuitenkin olla, että keväällä vielä pistäydyn Nordenskiöldinkadulla, joten ei siis mitään lopullista.
Adler on nyt muuten pudonnut DEL -liigan sarjataulukossa 10:ksi ja menestymättömyys riitti seuran johdolle. Valmentaja Stéphane Richer (pelannut 27 NHL peliä - toinen samanniminen, samana vuonna -66 syntynyt pelasi 1054) sai lähteä ja Greg Poss aloitti tänään. 40 -vuotias Poss on joskus pelannut vähän AHL:ää ja IHL:ää ja sittemmin valmentanut Saksassa 9 kautta - viimeiset 5 kautta ykköstasolla.
Ilpon sija maalivahtitilastossa torjuntaprosenttien mukaan laskettuna on pudonnut neljänneksi, mutta 92,38 on silti kelpo lukema varsinkin kun joukkue ei ole lähelläkään kärkeä.
 
Suosikkijoukkue
Ilves
late67 kirjoitti:
Sudden kirjoitti:


DEL-liigaa Saksanmaalla pelaavat tietääkseni myös Mika Puhakka ja Petri Kujala.
Heidän seuransa on EV Duisburg.


Nyt myös Niklas Hede ja seuranaan Hamburg Freezers.
 

Sudden

Jäsen
Suosikkijoukkue
Adler Mannheim
Mind over matter kirjoitti:
Nyt myös Niklas Hede ja seuranaan Hamburg Freezers.

Fine. Nyt tosiaan on Hede palannut DEL -liigaan pelattuaan välillä 4,5 kautta kakkostasolla. 1996 – 2000 hän pelasi ykköstasolla Berliinissä. Sitä ennen Niklas tahkosi SM-liigaa kohtuutehoin ollen kaudella 1995 – 96 jopa HPK:n paras pistemies saldolla 16 + 22. Hede on syntynyt Malmössä, mutta suomen kansalainenhan hän ainakin täällä pelatessaan oli. En tiedä kuinka pitkä visiitistä tulee, mutta tähän mennessä hän on pelannut 2 peliä Hampurin paidassa saldolla 0+0. Ulkomaalaisia joukkueessa Heden lisäksi on 10 Pohjois-Amerikassa syntynyttä pelaajaa ja tsekistä kesken kauden tullut Roman Cechmanek, joka muuten on pudottanut Ilpon maalivahtien torjuntaprosenttitilastossa viidenneksi nousemalla kolmanneksi. Hampuri on sarjassa kahdeksantena ja Ilpon Adler Mannheim yhdeksäntenä. Hampurin keskimääräinen kotiyleisö on tällä kaudella tähän mennessä 9.917 (Mannheimin 10.565), joten kyllä siellä kelpaa pelata.
 

scholl

Jäsen
Mind over matter kirjoitti:
Nyt myös Niklas Hede ja seuranaan Hamburg Freezers.

Itse huomasin tuon saman pointin jossain vaiheessa.

Hedehän oli aikoinaan ifk:ssa pelaaja, josta odotin suurempaakin vastuunkantajaa. Jännä, että on sittemmin tehnyt pitkän uran Saksassa ja näin korkealla iällä nousee takaisin ykkösliigaan. Montako vuotta muuten maansarjoissa pitää pelata, että ei enää lasketa ulkomaalaiseksi? Hedekin lasketaan nimittäin saksalaispelaajaksi.

Viime vuosina ei ole enää tullut niin paljon tsiigattua DEL:ää, koska kaapelista ei tule DSF. Saksassa asuessani sitä sen sijaan tuli aika paljonkin katsottua ja alemmista sarjoista sen verran, että frendini pelasi Straubingin joukkueessa.
 

nakkisormi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
26 Dec. 2005 Hamburg Freezers - EV Duisburg 1-0

Olin katsomassa 26. joulukuuta katsomassa ensi kertaa DEL-liigan ottelua, Hamburg Freezers vs. EV Duisburg.

Itse pelissä ei juurikaan tapahtunut, sillä ottelussa nähtiin vain yksi maali kun Francois Fortier laukoi kiekon maaliin Darren Van Impen syötöstä. Peli oli tasoltaan iha hyvää, vähän Sm-liigaa hitaampaa.

Yksi asia mikä jäi mieleen oli tunnelma hallissa! Katsojia hallissa oli 12 654 joista kaikki lähtivät mukaan Freezersin fanikatsomon (joka oli todella iso) lauluihin ja huutoihin. Pari kertaa pelissä jopa koko halli nousi seisomaan kun fanikatsomo käski. Myös todella monella katsojalla oli joukkueen fanikamaa. Oli todella hienon näköistä kun yli puolilla hallilla olijoista oli kaulahuivit joita pyöritettiin pään yläpuolella samaan aikaan laulun raikaessa.

Sama meininki Suomeen!
 

late67

Jäsen
Suosikkijoukkue
jyp
Saksan DEL-liigan Suomalaiset vähenivät yhdellä, kun EV Duisburgin hyökkääjä Mika Puhakka siirtyi sarjaa alemmas jumbojoukkue ESC Moskitos Essenin riveihin.
 

Sudden

Jäsen
Suosikkijoukkue
Adler Mannheim
scholl kirjoitti:
Montako vuotta muuten maansarjoissa pitää pelata, että ei enää lasketa ulkomaalaiseksi? Hedekin lasketaan nimittäin saksalaispelaajaksi. .
En tiedä miten on, mutta ymmärtääkseni ei ole olemassa rajaa montako vuotta pitää pelata ettei enää katsota ulkomaalaiseksi. Ei sellaista ainakaan Suomessa tunneta.
Muistelen, että aiemmin DEL -liigan joukkueessa tuli olla vähintään 5 ja sittemmin 8 saksalaista pelaajaa. En tiedä onko määrää sittemmin nostettu (tietääkö joku?). DEL -liigan joukkueiden runko on useimmiten pohjoisamerikkalainen. Esimerkiksi Niklas Heden seurassa, Hamburg Freezersissä, on 10 pohjoisamerikassa (lue Kanadassa) syntynyttä pelaajaa ja heidän lisäkseen Checmanek tsekistä. Näin noin puolet rosterista siis olisi saksalaisia (olisiko kiintiötä nostettu siis niin tuntuvasti vai onko kyseessä tason nousu?!).
Uskon, että Heden kansalaisuuden vaihtoon ei liity ulkomaalaiskiintiöllä kikkailuun (kuten esimerkiksi aikoinaan Luleåssa Mika Niemisen otettua Ruotsin kansalaisuuden) vaan voisi ajatella, että kun kansalaisuuden vaihto EU:n sisällä ei ole kovin kummoinen asia sen voisi tehdä muuten vain. Verotussyyksi en asiaa usko, sillä kyllä Saksassakin osataan verottaa.
Hede on muuten tähän mennessä pelaamassaan 8:ssa ottelussa tykittänyt saldon 1+2=3. Hampuri on sarjassa kuudentena.
Ilpo Kauhasen Mannheim on noussut sarjassa seitsemänneksi, mutta Ilpo on hiukan pudonnut maalivahtien torjuntaprosenteissa prosenteillaan 91,97 (nyt sijalla 7.).
 
Suosikkijoukkue
I-HK, Motor City Mechanics
Päivitetään tilanne. Erittäin tasaista on kärjessä:

1 ERC Ingolstadt 81
2 Eisbären Berlin 80
3 Kölner Haie 76
4 DEG Metro Stars 75
5 Nürnberg Ice Tigers 72
6 Hamburg Freezers 72
7 Frankfurt Lions 63
8 Hannover Scorpions 59
9 Adler Mannheim 59
10 Krefeld Pinguine 58
11 Iserlohn Roosters 49
12 EV Duisburg Die Füchse 45
13 Kassel Huskies 43
14 Augsburger Panther 41
 

Bruins

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pori,Boston,Vaasa
Niklas Hede

Ei Hede ole kansalaisuutta vaihtanut; sai Saksan passin pari viikkoa ennen joulua (8kk:n hakuprosessin jälkeen...) ja näin voi tituleerata itseään myös Horstiksi. Malmössä "joutui" syntymään koska faija oli työkomennuksella siellä.
Siirtyi DEL:liin koska tuo kaksoiskansalaisuus antaa tähän hyvän mahdollisuuden; vaikkain on ulkolainen niin lasketaan germaaniksi juuri tuon passin myötä. Ja palkkakin sen mukainen.
Soppari kattaa loppukauden ja keskustelua on ollut ensi kaudesta. Viihtyy hyvin Hampurissa jossa loistoolosuhteet hokinpelaamiseen; halli & fanit. Eikä asunnoltakaan kuin draivi ja rauta4 golfkentälle:-)
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Sudden kirjoitti:
Kölner Haien kotiotteluiden yleisökeskiarvo 11.543 on liigan paras ja nousijajoukkue Duisburgilla se on huonoin 2.463. Mahtaa jälkimmäisellä olla lato! DEL -liigan onneksi Harkimo pykäsi Hampuriin ColorLine Arenan ja Mannheim sai oman SAP Arenansa.

http://www.stadionwelt.de/stadionwelt_arenen/index.php?template=eishockey_hallen

Oheisesta linkistä hyviä kuvia Saksan (ja muidenkin) jäähalleista. Ihmetyttää tosiaan suomalaisten vähyys DEL:ssa verrattuna esim. Sveitsiin. Luulisi että Saksassakin olisi pelaajapalkkiot ja pelin taso kohdallaan...
 

Bruins

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pori,Boston,Vaasa
Kyllähän nuo palkkiot, hallit ja muut systeemit siinä ohessa ovat kohdallaan. Mutta lähinnä tuo kielimuuri on aika korkea; saksassa treenit vedetään saksankielellä vaikka ulkolaisia on paljon. Saksa muutenkin on maa jossa vierastetaan esim englannin kieltä. Ja suomalaisten pelaajien agentit eivät "tunne" saksan liigaa ja del seurojen yhteushenkilöitä ym ym. Aikoinaanahan del veti puoleensa useita suomalaispelaajia mutta kato on ollut valtava viime kausina.
 

lala

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Detroit Red Wings
DEL-liigaa vaivaa se tosiasia, että Saksan tippuminen B-sarjaan oli nolo paikka. Uwe Krupp koettaa kiillottaa maajoukkueen imagoa Torinossa, saa nähdä miten käy.
DEL-matsien paras puoli on se, että matsin aikana saa tuoretta kaljaa katsomoihin, huonoin puoli on se, että liiga ei vedä suomalaisia vahvistuksia. Kanukit dominoivat liikaa.
 

Sudden

Jäsen
Suosikkijoukkue
Adler Mannheim
lala kirjoitti:
Kanukit dominoivat liikaa.

Tämä on juuri se pointti mihin minäkin olen päätynyt. Jokaisessa joukkueessa on 10-12 pohjoisamerikkalaista pelaajaa. Ei ole epäselvää kenellä hegemonia on. Suomalaisen ilmeisesti on helpompaa suunnata Ruotsiin, jossa meikäläisiä on enemmän.
Parasta DEL-liigassa on katsomoiden hyvä tunnelma ja fanit. En tänä vuonna itse ole ehtinyt paikan päälle vaikka mielessä on ollut.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös