Rovajärven kranaatinheitinonnettomuus

  • 45 088
  • 406

teemu_s

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC, Montreal Canadiens
Kranaatteihin asennetaan tuliasemissa sytytin (se kärjessä oleva tötti), ajopanos perään sekä tarvittavat lisäpanokset (näkyvät kuvissa sinisinä renksuina perän ympärillä). Sinänsä ajopanos ja lisäpanokset eivät voi aiheuttaa hengenmenetyksiä, niin pienistä määristä räjähdysainetta on kysymys. Samoin kranaatin räjähtämisen putkessa ei pitäisi aiheuttaa kuolemantapauksia, koska putken pitää kestää sisällään tapahtuva kranaatin räjähdys.

Kranaatin sytytin virittyy noin metrin putken suun jälkeen. Tämän vuoksi tuliasemat on raivattu ja valmisteltu siten, että ampumasektorissa ei ole puita haittaamassa ammuntaa. Tarvittaessa hakataan vaikka puolen hehtaarin aukko.

Lääkintähenkilöstöstä vielä: jokaisessa tulijoukkueessa on muistaakseni lääkintömies. Lisäksi komppaniatasolla on lääkintäryhmä, jossa siis lääkintä-au. Lähin lääkäri on sitten pataljoonan JSP:lla. Kun kranaatin tappava etäisyys on 150m, voi jokainen päätellä siitä kannattaako lääkäri olla jokaisessa joukkueessa? Varotoimenpiteenä käytössä on lähtövalmiina ambulanssi jossakin keskeisellä paikalla. Apu saadaan melko varmasti paikalle minuuteissa mutta sekään ei aina riitä. Toisaalta kuolettavasti haavoittuneelle ei voida mitään edes HYKSissä saatikka edes kenttäolosuhteissa.
 

Schwalbe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ei ole kauaa siitä, kun Hesarin kuukausiliitteessä oli juttu jannusta, jolta oli lähtenyt muistaakseni juuri Rovajärvellä näkö ja puoli päätä kaksoislatauksen vuoksi. Tällöinkin kyseessä oli raskas kranaatinheitin. Että lieköhän puolustusvoimissa miten hyvissä kantimissa tuo kyseisen aseen koulutus, jos niillä tapahtuu "jatkuvasti" vakavia onnettomuuksia varusmiehille.

Todella valitettava juttu, monen nuoren elämä meni kerralla tärviölle. Ja nyt niitettiin ihan potentiaalisia kunnon veronmaksajia eikä mitään ongelmanuoria piripäissään varastetulla Asconalla junan alle.

Otan osaa ja toivon kotiryssän selvittävän kuinka paljon varusmiehiä kuolee asepalveluksessa itänaapurissamme vuosittain.
 

psychodad

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Hal Gill
Suomi-Salama kirjoitti:
EDIT: TOJ se ehti jo ikävällä tapauksella agitoimaan. Säälittävää, suorastaan sairasta varusmiehen omaisiakin ajatellen.

Eiköhän nuo Jagsin ajatukset käy sen varusmiehen läheistenkin mielessä.

Ihan hyvä vaan että sanotaan asiat suoraan, silloin pitää puhua kun tapahtuu. On todellakin sääli että valtio ajaa nuoret miehet näihin olosuhteisiin aivan turhan takia..periaatteessa pakolla.
 

Anton

Jäsen
Onkohan tosi, että palstalaisten joukossa on persoonia, jotka ovat lukeneet JM Barrien opuksia liikaa kieltäen mm. vanhenemisen ja kuolemisen. Kuolema on vain jokin sana, joka esiintyy ikivanhoissa pölyttyneissä sanakirjoissa?

Että ei kuolema ole paikalla kuin armeijan kovapanosammunnoissa? Joka päivä kuolee jossain jonkun äidin lapsi tai useampi, jonkun isä tai isoisä. Harvoin kuolema on itse aiheutettua. Vahinkoja tapahtuu aina välillä, eikä ne välttämättä ole kenenkään syitä.

”Jags on oikeassa, voiko olla turhempaa tapaa kuolla tai vammautua.”

Turhempaa tapaa kuolla? Mikä on riittävän fiksu ja hyväksyttävä syy vammautua?

Kaksoislatinki? Silloin on jo positiivinen seikka, että VAIN yksi kuoli.
 

Czescku

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Stadin Keltamustat
varjo kirjoitti:
Sotaa harjoitellessa sattuu vahinkoja, myös ammattiarmeijoissa, joten on enemmänkin oltava onnellisia siitä, että näitä tapahtuu Suomessa suht harvoin.
Täsmälleen samaa mieltä. Vaikka onnettomuuden todennäköisyys on jotain mikropromilleja tms., näitä silti tapahtuu vaikkakin harvoin. Ei tämä tietenkään lohduta yhtään menehtyneen varusmiehen omaisia, mutta elämä ei ole aina reilua.

Todennäköisesti tämän onnettomuuden seurauksena tulee taas uusia turvallisuutta lisääviä määräyksiä, mikä on sinänsä hyvä asia, mutta ei se poista täysin onnettomuuksien mahdollisuutta. Sitä ei pysty poistamaan mikään. "Inhimilliset erehdykset" ovat osa elämää (tekninen vikakin on inhimillinen erehdys, koska ihminen sen tekniikankin on suunnitellut). Ehkä Jeesusta lukuun ottamatta erehtymättömiä ihmisiä ei taida olla eikä tule olemaan (ja jos Jeesus oli erehtymätön niin voiko Jumalan poikaa laskea normaaliksi ihmiseksi).

Toivon ettei tämän seurauksena yliammuta turvallisuuden parantamisessa (esim. vähennetä radikaalisti kovapanosammuntoja). Osanottoni uhrin omaisille, vaikka se tuskin lieventääkään heidän tuskaansa.
 

Vteich

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Jags on kyllä mielestäni ihan oikeassa tällä kertaa, vaikka aika kärjistetysti kirjoittaakin, turhaan taas väki hyökkää kimppuun.

Niin turhia nämä ovat, niin saatanan turhia. Tarpeeksi monta läheltä piti -tilannetta tuli omallakin inttiuralla vastaan, ja niistä moni juurikin Rovalla tykistössä toimiessa. Kiitollinen pitää olla, että koko 6 kk:n paskasta vahingoitta selvisi kotiin. Vaikka tässä tapauksessa ei välttämättä inhimillisestä virheestä ollutkaan kyse, niin kyllä on niin vitun vähä-älyistä toimintaa pitää varusmiehiä 1-5 tunnin yöunilla kahta viikkoa Lapin pakkasissa pimeimpään vuodenaikaan ja samalla iskeä heille vastuu tappavista räjähdysaineista. Huoh! Jokohan olisi aika lähivuosina alkaa harkita pakollisen asevelvollisuuden lakkauttamista.
 
Suosikkijoukkue
mikähän tuo olis....
vahinkoja sattuu,valitettavasti

Harvinaisen ikävä juttu, tosin näitä läheltä piti tilanteita, joissa olisi voinut käydä samalla lailla on useita aiemminkin, aina on inhimillisen virheen vaara. Itsekin jotain asiasta ja laitteistosta tietävänä (ollu tulijoukkueen johtajana, juuri noilla raskailla heittimillä) uskosin, että koko porukka on luullut, että edellinen murkula lähti pihalle ja tunkenut uutta putkeen. Toinen mahdollisuus on erittäin hitaasti syttynyt panos, ja mikäli kyseessä on ollut joku "esteen" ampuminen, tahti täytyy olla nopea, ikäänkuin koko porukka toimii nopealla rytmillä jne. tästä johtuen sitten myöhäinen panos onkin tullut "käsille" kun lataaja on ollut jo uutta murkulaa putkeen työntämässä.

Syitähän voi olla monia, ja harvinaisen valitettava onnettomuus, voimia vaan kyseisen sotamiehen perheelle, mutta todellisuus on se, että joskus näitä haavereita sattuu ja se on vain tämän elämän yllätyksellisyyden syytä.

Sidontapaikan sijainnista ja turvatoimista senverran, kun kovapanoksilla ammutaan, on tuliasemassa vähintään yksi kantahenkilökunnan heppu, joka tarkkailee heitinten takana toimia, tosin on siinä kiireessä varmasti vaikea tutkia jokaisen kolmen heittimen joka lataajan hulinaa, kun sitä kiirettääkin joskus puskee, isku on ammuttava minuutin sisällä. Armeijan koulutuksen ´saanut lämäri tai ihan oikea hoitajakaan ei tod.näk voi asialle mitään, jos kerran tuo murkula on piipun juuressa räjähtänyt. Epäilen silti, että itse ammus on sirpaloitunut, vaan juuri kuten jostain uutisestakin taisin kuulla, kaksoislatauksen aiheuttama alemman panoksen sytyttimen vaurioituminen ja pirstoutuminen on voinut saada sirpaleet ympäri tuliasemaa leviämään. toki valmistevikojakin on, mutta periaatteessa sytytin aktivoituu murkulassa vasta sen alastulovaiheessa.

Toivottavasti hommat tutkitaan tarkasti ja asioihin kiinnitetään enemmän huomiota myöhemmin. Kuitenkin kovapanosammuntojakaan ei ole syytä kokonaan kieltää, ei kukaan muuten tiedä, minkälaista sitä on todellisuudessa kullakin pyssyllä ampua, jos sitä ei harjotella. mutta ei mullakaan sen enempää, ikävä juttu, sen vielä kerran sanon...
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Suomi-Salama kirjoitti:
EDIT: TOJ se ehti jo ikävällä tapauksella agitoimaan. Säälittävää, suorastaan sairasta varusmiehen omaisiakin ajatellen.

Jos itse olisin loukkaantunut vakavasti tuollaisessa onnettomuudessa, niin olisin todella katkera valtiota kohtaan. Luultavasti loukkaantuneet varusmiehet ja heidän omaisensa ajattelevat samalla tavalla.

Minusta loukkaantuneille varusmiehille tulee maksaa tuntuvat korvaukset. Tässä ei puhuta tuhansista euroista, vaan sadoista tuhansista. Valtio pilasi heidän elämänsä, valtio siis korvatkoon. Ja KUNNOLLA. Sellainen 500000 euroa per loukkaantunut jamppa olisi jokseenkin kohtuullinen korvaus pysyvän ruumiinvamman tuottamisesta. Jos valtio ei ala maksaa, niin ei muuta kuin valitusta EU:n suuntaan. Pakkohan tähän mielivaltaan on jollakin puuttua.
 

MattDamon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Rauman Lukko
Voi herranjumala!

On se nyt jumalauta, kun kaikenmaailman kukkahattu-tädit täällä itkee. "Armeija pitäisi lakkauttaa". "Puolustusvoimat on murhannut!". Huh huh. Käykääpä keskustelemassa asiasta sotiemme veteraaneiden kanssa, niin voin luvata että heillä on myös jos jonkunmoinen näkemys tästä asiasta.

Se että harjoitellaan kovilla räjähteillä/panoksilla, luo harjoituksesta TOTUUDENMUKAISEMMAN. Sitä ennen, voisin kuvitella että pojille on painotettu tilanteen vakavuutta ja aitoutta. Ikävä tapaus tosiaan mutta myös pelottavan hyvä esimerkki, siitä mitä tapahtuu kun ei osata käsitellä kovia ampumatarvikkeita riittävällä varovaisuudella.

Tässä tilanteessa paikalla olisi tarvinnut olla varoupseeri seuraamassa tilannetta ja huomata tämä virhe. Sen takia he paikalla ovat (kyllä, se on osa heidän TYÖTÄÄN), että seuraavat kun varusmiehet käsittelevät mitä tahansa ampumatarvikkeita. Varmasti tästä "keissistä" tulee joku pokkaamaan melko kiitettävän palautteen. Jossain on joku kussut aika pahasti tämän tilanteen ja tulee varmasti siitä ottamaan vastuun. Se hyvä asia ainakin Suomen Puolustusvoimissa on, että asia tutkitaan 100% varmuudella ja joku saa aina ottaa vastuun.

Paska valuu aina alaspäin. Tässäkin tapauksessa.
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Nyrpa kirjoitti:
En tiedä "valmistaako" heitinmiehet ite samalla tavalla panoksen kuin tykärit, mutta siinäkin voi pienellä virheellä tulla tuhoisaa jälkeä. Tuota kuitenkin tässä vaiheessa epäilen vahvasti.

Osanottoni uhrin omaisille.

Kranaatit panostetaan (panos antaa kranaatille lähtöenergian) ja sytyttimet ruuvataan paikalleen tuliasemassa. Ennen ammuntoja sytyttimistä poistetaan sokka, jonka jälkeen sytyttimen on mahdollista virittyä. Sytyttimen virittyminen tapahtuu ilmassa lentoradan lakipisteen jälkeen, kun sytyttimen virityskuulat virittävät sytyttimen.

Tykärit kranaattinsa käyttämällä ns. panospusseja ja heitinmiehet panostavat ns. pyrstön ympärille asennettavilla panoskiekoilla ja perään asennettavalla peruspanoksella.
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
teemu_s kirjoitti:
Kranaatin sytytin virittyy noin metrin putken suun jälkeen. Tämän vuoksi tuliasemat on raivattu ja valmisteltu siten, että ampumasektorissa ei ole puita haittaamassa ammuntaa. Tarvittaessa hakataan vaikka puolen hehtaarin aukko.

Käsittääkseni kranaatin sytytin ei virity vielä tuossa vaiheessa, vaan virityskuulat aktivoituvat, jotta voivat virittää sytyttimen lentoradan lakipisteen jälkeen.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Alamummo kirjoitti:
Poikaparat, velvollisuuttaan suorittamassa joko hyvällä tai väkisin ja näin sitten käy. Tosi surullinen juttu.

Se mikään velvollisuus ole.

Niillä, jotka näin ajattelevat, on takanaan vain vahvemman oikeus. Vahvemmalla, eli Suomen valtiolla, on vahvemman oikeudella mahdollisuus pakottaa nuori mies vankeusrangaistuksen uhalla olosuhteisiin, joissa pahimmillaan lähtee henki. Näihin olosuhteisiin pakotetuilla ei tarvitse ajatella olevansa suorittamassa "velvollisuutta". Ainakaan itse en niin ajatellut, ja sanoinpa asiasta suoraan jopa komppanian päällikölle viimeisellä viikolla. Ei oikein tykännyt sanoistani :).
 

psychodad

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Hal Gill
Anton kirjoitti:
”Jags on oikeassa, voiko olla turhempaa tapaa kuolla tai vammautua.”

Turhempaa tapaa kuolla? Mikä on riittävän fiksu ja hyväksyttävä syy vammautua?

Kaksoislatinki? Silloin on jo positiivinen seikka, että VAIN yksi kuoli.

Olisiko kyseinen nuorimies ollut leikkimässä jossain kranaatinheittimen kanssa, ellei häntä olisi sinne valtion taholta viety leikkimään noilla leluilla?

Vai olisiko hän kenties ollut kotona, opiskelemassa, töissä tms? Aika suuri todennäköisyys on, että ilman suomen valtion vahvaa osallisuutta tämä jätkä ei olisi koskaan kranaattia nähnytkään kuin korkeintaan museoissa tyhjiä.

Fiksu tai hyväksyttävä syy? No mielellään joku sellainen, missä on ottanut riskin omasta aloitteestaan, omasta tahdostaan. Esimerkiksi autolla ajavat tietävät aina että onnettomuus saattaa tapahtua, mutta valinta on heidän omansa. Siihen ei vaikuta valtion päätökset, eikä sosiaalinen paine siitä että "kyllä sitä nuoren miehen nyt autoa pitää ajaa".
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
The Original Jags kirjoitti:
Jos itse olisin loukkaantunut vakavasti tuollaisessa onnettomuudessa, niin olisin todella katkera valtiota kohtaan. Luultavasti loukkaantuneet varusmiehet ja heidän omaisensa ajattelevat samalla tavalla.

Niin, kun ottaa huomioon sen miten katkera olet jo nyt, niin luultavasti tuossa tapauksessa räjäyttelisit jo virastotaloja tai vast.

Minusta loukkaantuneille varusmiehille tulee maksaa tuntuvat korvaukset. Tässä ei puhuta tuhansista euroista, vaan sadoista tuhansista. Valtio pilasi heidän elämänsä, valtio siis korvatkoon. Ja KUNNOLLA. Sellainen 500000 euroa per loukkaantunut jamppa olisi jokseenkin kohtuullinen korvaus pysyvän ruumiinvamman tuottamisesta. Jos valtio ei ala maksaa, niin ei muuta kuin valitusta EU:n suuntaan. Pakkohan tähän mielivaltaan on jollakin puuttua.

Uhrit suorittivat velvollisuuttaan ja heille korvataan sen mukaisesti, ei siinä sen ihmeempää. Se miten suuri korvaus on, on sitten eri asia, mutta täytyy nyt kuitenkin aina muistaa, että armeijan funktio on hieman erilainen kuin muitten instanssien.
 

Viljuri

Jäsen
Eikö tuolle keskustellulle mitä nyt harrastatte, TOJ ja Psychodad, ole jo olemassa oma ketjunsa (tarvitaanko asevelvollisuusarmeijaa tjsp)?

Säälittävä rimanalitus kummaltakin pyrkiä hyötymään onnettomuudesta, oli poliittinen vakaumus sitten mitä tahansa.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
psychodad kirjoitti:
Vai olisiko hän kenties ollut kotona, opiskelemassa, töissä tms? Aika suuri todennäköisyys on, että ilman suomen valtion vahvaa osallisuutta tämä jätkä ei olisi koskaan kranaattia nähnytkään kuin korkeintaan museoissa tyhjiä.

Fiksu tai hyväksyttävä syy? No mielellään joku sellainen, missä on ottanut riskin omasta aloitteestaan, omasta tahdostaan. Esimerkiksi autolla ajavat tietävät aina että onnettomuus saattaa tapahtua, mutta valinta on heidän omansa. Siihen ei vaikuta valtion päätökset, eikä sosiaalinen paine siitä että "kyllä sitä nuoren miehen nyt autoa pitää ajaa".

Jos minä jään auton alle mennessäni viemään veroilmoitusta postiin, onko se valtion syy?

Jos minä onnistun ala-asteen veistotunnilla sahaamaan käteni katki, onko se valtion syy?`

Ilman velvollisuuksia, en olisi mennyt viemään veroilmoitusta postiin, enkä olisi ollut koulussa, vaan olisi autuaan onnellisena elänyt elämäni loppuun asti.
 

massimo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Devils, FC United of Manchester
Ikävä tapaus. Toivottavasti kolme vakavasti loukkaantunutta selviää. Omasta mielestä yllättävän vähän armeijassa tapahtuu vakavia onnettomuuksia kun ajattelee minkälaista porukkaa siellä on sähläämässä. Porukkaa on kyllä joka lähtöön. Niin ulkonäöllisesti kuin järjellisesti...

Läheltä piti tilanteita varmasti on vaikka kuinka paljon. Niistä vaan ei julkisuudessa puhuta. Varmasti tämänkin kaltaisia tapauksia tulee sattumaan jatkossakin...Niin valitettavaa kuin se onkin.

Vituttaa kyllä kaikkien asianomasiten puolesta.
 

psychodad

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Hal Gill
Viljuri kirjoitti:
Eikö tuolle keskustellulle mitä nyt harrastatte, TOJ ja Psychodad, ole jo olemassa oma ketjunsa (tarvitaanko asevelvollisuusarmeijaa tjsp)?

Säälittävä rimanalitus kummaltakin pyrkiä hyötymään onnettomuudesta, oli poliittinen vakaumus sitten mitä tahansa.

En minä siitä mitään hyödy, olen jo liian vanha armeijaan. Mutta kannattaa oppia hyväksymään ja miettimään erilaisia kantoja, vaikka oma mielipide olisikin kiveen hakattu. Minähän vain halusin sanoa että ymmärrän hyvin Jagsin pointin, monille se meni kuitenkin täysin ohi, ja pelkästään asenteen vuoksi. Kyllä tuo on aina järkevää keskustella asiasta mahdollisimman monesta eri näkökulmasta....kehittää kaikkia keskustelun osapuolia.

Säälittävä rimanalitus on yrittää vaientaa niitä, joilla ei satu olemaan juuri se sama näkemys mikä valtaosalla ketjusta, kyse ei kuitenkaan ole mistään perustelemattomasta ja täysin järjenvastaisesta kannasta. Mitä sinäkin suomessa puolustaisit, jos itse olet kuitenkin mielipiteen ja sananvapautta vastaan hyökkäämässä? Mitä puolustettavaa sellaisessa maassa sitten on?
 

J.Petke

Jäsen
Rauhaa ja kukkasia pojat!!

Ikävä juttu, mutta sattuuhan muillakin työpaikoilla kuolemaan johtaneita onnettomuuksia eikä niitäkään olla sen takia sulkemassa. Pitäisikö armeija sitten lopettaa tämän tapauksen takia? Ei, pitää vaan kiinnittää enemmän huomiota turvallisuuteen ja koulutukseen.

Jos heittimillä ollaan ajettu tuliasemasta seuraavaan ja seuraavaan, niin ei ne reppanat lääkintämiehet paljon auta jos jotain tämänkaltaista sattuu. Ja kun tuliasemasta päästään jsp:lle niin siinä ajassa on kerennyt sattumaan jo paljon. Hyvällä tuurilla tuliasemat ovat 3 kilometrin päässä toisistaan ja hyvin usein paljon ylikin. Nykypäivänä armeijassa käytetään vähemmän ja vähemmän oikeita ammuksia mikä on yksi syy mikä näihin onnettomuuksiin johtaa. Miehet eivät ole tottuneet käsittelemään oikeita kranaatteja ja ei siten ole valmis ampumaan niillä noudattaen oikeanlaista varovaisuutta.

Jos syy on ollut valmistusvika kranaatissa niin asialle ei ole kukaan voinut mitään, jos taas on tapahtunut kaksoislataus on valvovalla kapiaisella tällä hetkellä tuli perseen alla. Toivottavasti kaikki muut selviävät ilman elämää muuttavia vammoja ja pääsevät jatkamaan elämäänsä toivuttuaan vammoista. Korvauksia? Kyllä vamman laadun mukaan pitäisi niitäkin myöntää sopiva summa. Turha tässä on ruveta panettelemaan mitä olisi pitänyt tehdä vaan mitä tehdä ensi kerralla että tälläiseltä onnettomuudelta vältyttäisiin.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
varjo kirjoitti:
Niin, kun ottaa huomioon sen miten katkera olet jo nyt, niin luultavasti tuossa tapauksessa räjäyttelisit jo virastotaloja tai vast.

Tuskin sentään, mutta varmasti ottaisin osaa kansalaistoimintaan puolustusvoimia vastaan aktiivisesti. Nythän vain tyydyn kirjoittelemaan netissä silloin tällöin.

varjo kirjoitti:
Uhrit suorittivat velvollisuuttaan ja heille korvataan sen mukaisesti, ei siinä sen ihmeempää. Se miten suuri korvaus on, on sitten eri asia, mutta täytyy nyt kuitenkin aina muistaa, että armeijan funktio on hieman erilainen kuin muitten instanssien.

Ottaen huomioon, että Suomen BKT on ennätyssuuri ja talous kasvaa koko ajan, ei valtiolla pitäisi olla mitään ongelmaa maksaa armeijassa loukkaantuneille varusmiehille korvausta, joka oikeasti edes jollakin tavalla kompensoi sitä traumaa, joka pysyvä vammautuminen kenelle tahansa meistä aiheuttaa. Muutaman tuhannen euron naurettava korvaus on isku vasten kasvoja jokaiselle, joka armeijan leväperäisyyden ja valtion inhimillisyyden puutteen vuoksi viettää loppuelämänsä pyörätuolissa.

Ja jos valtio katsoo, ettei sillä ole varaa tähän, niin valtiossa on silloin jotakin pahasti vialla. Ei näitä loukkaantumisia kuitenkaan vuosittain niin montaa ole, että valtion talous siihen kaatuisi. Otettakoon vaikka rahat sitten puolustusmäärärahoista, jos muualta ei voida nipistää.

Pysyn edelleen kannassani, että Rovajärvellä vakavasti loukkaantuneille pitää maksaa korvaus, joka on kuusinumeroinen luku.
 

psychodad

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Hal Gill
varjo kirjoitti:
Jos minä jään auton alle mennessäni viemään veroilmoitusta postiin, onko se valtion syy?

Jos minä onnistun ala-asteen veistotunnilla sahaamaan käteni katki, onko se valtion syy?`

Ilman velvollisuuksia, en olisi mennyt viemään veroilmoitusta postiin, enkä olisi ollut koulussa, vaan olisi autuaan onnellisena elänyt elämäni loppuun asti.


Ei, olisit voinut mennä bussillakin, tai kävellen lähimmälle postilaatikolle. Ja olisit voinut jättää veroilmoituksen omaan arvoonsa niin kuin minäkin tein. Ei olisi tultu poliisista hakemaan, vaikka olisitkin jättänyt palauttamatta.

Ala-asteen veistotunnilla tapahtunut käden irtisahaaminen on valtion syy osittain, ja korvaukset myös maksaisi valtio.

Velvollisuudesta ei ole kyse. Veroilmoitusta ei ole PAKKO palauttaa. Armeijaan/sivariin/totaaliin on PAKKO mennä, ellei ole lääketieteellistä syytä, tai tarpeeksi pokkaa kusettaa psykiatria.
 

psychodad

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Hal Gill
J.Petke kirjoitti:
Rauhaa ja kukkasia pojat!!

Ikävä juttu, mutta sattuuhan muillakin työpaikoilla kuolemaan johtaneita onnettomuuksia eikä niitäkään olla sen takia sulkemassa. Pitäisikö armeija sitten lopettaa tämän tapauksen takia?


Kuinkahan moni täällä vielä aikoo turvautua tähän ontuvaan ja irrelevanttiin vertaukseen.

Jos sinä et halua mennä töihin, poliisi ei sinua sinne hae. Sinut vaan yksinkertaisesti erotetaan töistä.
 

PJ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevat Mestarit
morningstar kirjoitti:
Esimerkiksi kuolla valloittajan mielivaltaan, kun maalla ei ollut armeijaa.

Maassa on aina armeija, joko oma tai vieras.

Erittäin ikävä juttu. Uutiset on toistaiseksi viitanneet valmistuvirheeseen vai onko tarkempaa tietoa tullut?
 

Viljuri

Jäsen
psychodad kirjoitti:
Säälittävä rimanalitus on yrittää vaientaa niitä, joilla ei satu olemaan juuri se sama näkemys mikä valtaosalla ketjusta, kyse ei kuitenkaan ole mistään perustelemattomasta ja täysin järjenvastaisesta kannasta. Mitä sinäkin suomessa puolustaisit, jos itse olet kuitenkin mielipiteen ja sananvapautta vastaan hyökkäämässä? Mitä puolustettavaa sellaisessa maassa sitten on?

Kukaan kai ei ole kieltämässä esimerkiksi TOJ:n erikoisia mielipiteitä (minä en ainakaan)?

Kysymys on lähinnä siitä, mikä on sopivaa ja hienotunteista. Tietysti nuo sanat lausuttuna Internetin keskustelupalstan yhteydessä kuullostavat naiveilta (ja kielitoimiston mukaisesssa oikeassa kirjoitusasussa on muuten yksi i, vaikka joku jossain täällä muuta väittikin), mutta ainakin moiseen keskustelukulttuuriin tulisi pyrkiä.

Kritiikin ja analyysien paikka tulisi olla jälkeenpäin. Toki ymmärrän, että jotkut ihmiset jaksavat olla kiinnostuneita asioista noin viisitoista minuuttia, jonka jälkeen ne unohtuvat.

Siinä mielessä on toki "pikkupolitikoinnin" intresissä tarkoituksenmukaista takoa kuin "rauta on kuumaa". Ei moinen toiminta silti rehellistä ole.
 

Routavaurio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Semiviivelähdöt
Tällainen viesti tuli paikanpäältä aamulla;

"Tääl sattu onnettomuus. Kaksi granaattia räjähti putken sisällä ja 7 loukkaantui. 4 erittäin vakavasti. Kahdel sisäistä verenvuotoa ja ei tiä selviytyykö ja yhdeltä puuttuu jalka."

Pitää olla kaverin puolesta onnellinen, että jäi sairastuttuaan JSP:lle. Kyllä nämä aina pysäyttää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös