Roope Taponen – läpimurtoa hakemassa

  • 150 037
  • 1 199

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Siihenkin täytyy olla peruste ja Hovisen tapauksessa purkuun perustetta ei ole.

Lukaisin eilen pelaajasopimuksen läpi ja luin myös työlain kohdat, johon pelaajasopimuksessa viitattiin. Täytyy rehellisesti myöntää, että en ole jääkiekkoilijoiden kohdalla ihan varma, miten koeaikasopimus menee, koska koeaikapurkuja tapahtuu kuitenkin joka kaudella. Tällä viittaan siis tähän lainkohtaan: ”Koeajan kuluessa työsopimus voidaan molemmin puolin purkaa. Työsopimusta ei saa kuitenkaan purkaa syrjivillä tai muutoin koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla.”

Jos kenttäpelaaja ”ei mahdu kokoonpanoon”, miten sen mahtumisenkin nyt sitten mittaa, kun valmentajat tekevät kokoonpanopäätökset moninaisista syistä? Roolitus näyttelee varmasti yhtä osaa ja omien junnujen kanssa pelataan pidempää peliä ja tavoitteiden saavuttaminen saattaa olla parin vuoden päässä ja tällä hetkellä annetaan tilaa kasvaa. Ulkkareiden osalta tilanne on toki yleensä toinen ja tuloksia odotetaan nopeasti. Lisäksi pelaajasta voi nähdä, että ei vain persoonana oikein istu joukkueeseen, jolloin purkuperuste lienee siinä, ettei pelaajankaan tarvitse istua katsomossa. Veskarin kohdalla on helpompi todeta, ettei taso riitä, jos tilastot on surkeat ja ”kaikki menee”.

Hovisen osalta nyt lienee turvallista todeta, että tilastojen ja silmämääräisten havaintojenkin pohjalta, hän on suoriutunut koeajastaan vähintäänkin hyvin, ellei jopa erinomaisesti.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllä siellä useamman perässä oltiin. Ainakin Kasimir Kaskisuolle oli IFK tehnyt tarjouksen, johon Kaskisuo ei ollut tarttunut.

Mun tietojeni mukaan yhteyksiä Kaskisuohon ei viritelty ensimmäistä kertaa... Käsittääkseni Kaskisuon kohdalla siviilipuolen asiat näyttelevät isoa roolia ja elämä on USA:ssa hyvinkin vankasti jos ja kun HIFK:ssa ei ole ollut selkeää ykkösveskarin paikkaa tarjolla, tarjous ei ole houkutellut. Kaskisuo ei tosin näytä pelaavan tällä hetkellä missään, mutta onhan tässä vielä aikaa löytää Pohjois-Amerikasta pelipaikka tällekin kaudelle. Voi tosin olla, että siinä sitten joutuu tekemään myönnytyksiäkin.

Kuten jo aiemmin kirjoitin, myös maalivahtien omilla tavoitteilla/toiveilla on iso merkitys seuravalinnassa. HIFK on selkeästi päättänyt katsoa kortit Taposen kanssa ja luottaa häneen ja se taas johtaa siihen, että osa maalivahdeista siirtävät HIFK:n sopimustarjoukset pinon pohjalle. Toinen ihan oikeasti merkityksellinen asia on talous ja paljonko rahaa on käytettävissä ja paljonko sitä halutaan käyttää siinä vaiheessa, kun sen alkuperäisen toisen maalivahdin toipumisesta pelikuntoon saattaa olla toiveita. Se on täältä helppoa huudella, että puretaan sopimus, mutta käytännössä se nyt vain ei ole ihan niin yksinkertaista.

Taposen viime kauden taso oli kuitenkin sen verran korkea, että ihan hirveän isoja rahoja ei kannata maksaa todennäköiselle kakkosveskarillekaan. Toki, ainahan voi ottaa varman päälle ja hankkia luukkua avaamaan jonkun Brödöörin ja maksaa hänelle isot rahat. Ja sitten täällä huudettaisiin, miten tyhmää on maksaa luukkuvahdille mottipäisiä.

Mä sanon ihan suoraan, että mä en kehtaa tässä maalivahtiasiassa arvostella ketään yhtään mistään. Mahdollisuuksia ja uhkia on ja on ollut kaikissa vaihtoehdoissa ja HIFK:ssa pitäisi varmaan aina laskea kaikki kaikkein pahimpien skenaarioiden mukaan, mutta valitettavasti se ei liene taloudellisesti eikä muutenkaan mahdollista. Itse luotan siihen, että HIFK:ssa on pyritty tekemään parhaat mahdolliset päätökset niillä tiedoilla, mitä sillä hetkellä on ja enempää ei voi vaatia. Tärkeämpää kuin se, onko Taponen just nyt Liigan paras veskari tai edes TOP5:ssä on se, että aikaa parantaa peliä on riittävän paljon ja että HIFK:lla on varaa reagoida, tarvittaessa riittävän ajoissa. Mutta vielä sellaiseen ei ole tarvetta.

Enempää en nyt ala jinxailemaan. Eihän siitä ole kuin viikon kerran, kun uumoilin HIFK:n ja SaiPan tekevän yli kymmenen maalia per jengi ja pelihän päättyi sitten varsinaisella 0-0. Opiksi on otettu.
 

Apassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ismo Lehkonen uusimmassa kaljucornerissa otti kantaa Roope Taposeen. Kommentoi sitä, että kiistatta lahjakas maalivahti, mutta ei tällä hetkellä ole Liigan Top6 maalivahdin joukossa ja kauden aikana pitäisi tulla isojen steppejä mikäli HIFK haluaa pelata mestaruudesta. Mitään faktaahan Ikan sanomiset eivät ole, mutta pisti miettimään. Miten tätä sitten vertaillaan.

Tilastojen valossa:

-Viime kaudella runkosarjassa T% 91,41 sarjan 8. paras ja KA 1,96 oli 4. paras.
-Viime kauden pudotuspeleissä T% 90,14 oli 9. paras ja KA 2,37 9. paras.
-Tämän kauden runkosarjassa T% 89,44 on 13.paras ja KA 2,33 9. paras.

Mistä löytyy tämä maalivahtien GSAX-tilasto eli torjutut maalit maaliodottamaan verrattuna?
Voisin mutulla väittää, että viime kauteen verrattuna tämä tilasto on Taposella heikentynyt. Halonen oli tässä tilastossa viime kaudella Frans Tuohimaan kanssa liigan hännillä.

Voittoprosentilla mitattuna Taponen on tämän ja viime kauden runkosarjassa sijalla 4.

Oikeastaan ainoa vastaväite voisi perustua sille, että HIFK:n pelitapa on sellainen, että maalivahdille tulee vähän laukauksia, mutta aina sitten ne ovat vaarallisista tonteista. Maalivahti ei pääse oikein koskaan flow-moodiin. Selittää jonkin verran, mutta ei kaikkea.

1. Voitetaanko mestaruus tämän tason maalivahtipelillä?
2. Paraneeko Taposen tilastot radikaalisti, jos HIFK parantaa pelaamistaan? Aika paljon noissa tilastoissa pärjää myös epävarmasti pelanneiden joukkueiden maalivahteja.
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Oikeastaan ainoa vastaväite voisi perustua sille, että HIFK:n pelitapa on sellainen, että maalivahdille tulee vähän laukauksia, mutta aina sitten ne ovat vaarallisista tonteista. Maalivahti ei pääse oikein koskaan flow-moodiin. Selittää jonkin verran, mutta ei kaikkea.
Sellainen muistikuva viime kaudelta, että Taponen oli parhaimmillaan peleissä jossa se pelin virtaus oli tasaisempaa molempiin suuntiin tai jopa enemmän HIFK:n päässä. Toisin sanoen kyllähän maalivahdille on helpompi pelata, kun tilanteita ja torjuttavaa tulee enemmän vs. muutama laukaus per erä vastahyökkäyksistä. Mietin jopa, että olisiko parempi antaa vastustajan hallita kiekkoa. Esimerkkinä kevään Lukko-puolivälierät.
 

Apassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sellainen muistikuva viime kaudelta, että Taponen oli parhaimmillaan peleissä jossa se pelin virtaus oli tasaisempaa molempiin suuntiin tai jopa enemmän HIFK:n päässä. Toisin sanoen kyllähän maalivahdille on helpompi pelata, kun tilanteita ja torjuttavaa tulee enemmän vs. muutama laukaus per erä vastahyökkäyksistä. Mietin jopa, että olisiko parempi antaa vastustajan hallita kiekkoa. Esimerkkinä kevään Lukko-puolivälierät.

Tuskin HIFK tarkoituksella Lukolle kiekonhallintaa antoi, vaan lähinnä oma peli ei ollut sillä tasolla, kun oltaisiin haluttu ja Taponen sitä kautta sai paljon laukauksia ja pääsi hyvään moodiin. En usko Peltosen haluavan muuttamaan pelifilosofiaansa, koska HIFK kuitenkin lähes poikkeuksetta hallitsee pelejä ja luo enemmän maalipaikkoja. Kiekosta tarkoituksella luopuminen ja trappiin vetäytyminen on varmaan jotain ihan muuta mitä me HIFK:ssa halutaan nähdä ja mihin suuntaan kiekko on menossa. Lähinnä se pelin aaltoilu voisi olla Taposen etu, joka saavutettaisiin myös peliä suoraviivaistamalla. Pyrittäisiin hyökkäyspäässä pitkän pyörityksen sijaan nopeammin murtautumiseen ja/tai laukaukseen, jolloin peli aaltoilisi ja IFK pääsisi myös itse kääntämään. HIFK:n ongelma on ollut se mistä Peltonenkin on puhunut, eli IFK ei ole riittävän kärsivällinen kestämään niitä hetkiä, kun vastustaja hallitsee kiekkoa IFK:n alueella. Vastustaja on kärsivällinen, hyväksyy IFK:n kiekonhallinnan ja pyrkii jäähyttömästi pitämään IFK:n sektorin ulkopuolella. HIFK vastaavassa tilanteessa on kärsimätön ja pyrkii nopeasti riistoon, joka aiheuttaa ryntäilyä ja pelaajien hukkumista. Klassinen esimerkki tämä case Motin ja Koivistoinen, jossa kolme pelaajaa oli oman maalin takana, kun vastustaja oli yksin maalin edessä.

Sehän on maalivahdin ominaisuus olla hyvä myös silloin, kun tulee vähän laukauksia. Aika monikin maalivahti, kuten Nordiksella on nähty, on hyvä kiekkosateessa. Lisäksi se varmaan myös Taposta helpottaisi henkisesti, jos jokainen oman joukkueen maalin tekeminen ei olisi karmean työmäärän takana.
 

Wiltord

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mistä löytyy tämä maalivahtien GSAX-tilasto eli torjutut maalit maaliodottamaan verrattuna? Voisin mutulla väittää, että viime kauteen verrattuna tämä tilasto on Taposella heikentynyt. Halonen oli tässä tilastossa viime kaudella Frans Tuohimaan kanssa liigan hännillä.

Sen mitä maaliodottamia vertailin, niin viimeiseen kymmeneen peliin Taponen on niukasti plussalla. Siellä on kaksi huonoa peliä Ässiä vastaan ja kammottavan paska peli Ilvestä vastaan (kukaan ei ole tällä kaudella tehnyt noin paljon maaleja noin pienellä maaliodottamalla ja vähäisillä maalipaikoilla).

Viime kaudella meno oli Taposella parempaa ja kovimmat veskarit liigassa niputtaa tuon maaliodottaman aika reilustikin, kuten nyt esimerkkinä Heljanko.

Sen verran tuo nopea tilastojen kaivelu kuitenkin kertoi, että Taposen paskat pelit pilaavat aika pahasti. Hyviä tai ok-tason pelejä on runsaasti, mutta nuo huonot pelit ei tarvisi olla noin huonoja tai sitten niitä saisi tulla paljon harvemmin.
 
Suosikkijoukkue
Pelicans, Karhubasket KEspoo sekä Crocodiles
Mikäs takia Taponen on tiputettu pelaavasta kokoonpanosta? Loukkaantuminen vai mikä syy tähän?
 

sixpack

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuntuu tosiaan että joukkue pelaa tällä hetkellä paremmin papin takana kuin Taposen. Mitenköhän käy tuon maajoukkuekomennuksen? Se voi olla käänteentekevä keikka itseluottamuksen suhteen. Ikävä kyllä kumpaankin suuntaan.
 
Suosikkijoukkue
IFK Peltosen jälkeen
Tuntuu tosiaan että joukkue pelaa tällä hetkellä paremmin papin takana kuin Taposen. Mitenköhän käy tuon maajoukkuekomennuksen? Se voi olla käänteentekevä keikka itseluottamuksen suhteen. Ikävä kyllä kumpaankin suuntaan.

Näin se taitaa olla. Sanoisin kuitenkin, että tämä on tavallaan positiivinen ongelma. Ei Tapsa ole varsinaisesti huono ollut, ei vain ihan viime kevään tasolla. Pappi taas on ollut paljon odotettua parempi. Tämä rauhoittaa myös Taposen tilannetta kun ei olla joka ilta hänen varassaan.
 

CreaseMonkey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Sanoisin kuitenkin, että tämä on tavallaan positiivinen ongelma.

Samaa mieltä.

Nyt vaikuttaa, että HIFK:lla voisi olla sellainen tilanne mitä olen kaivannut; kaksi tasavahvaa veskaria ja kausi voidaan pelata läpi tandem-mallilla. Askiin vaan kaveri kummalla on parempi päivä ja joukkue voi luottaa, että takana homma hoituu.

Tapsa on hyvä maalivahti, todella hyvä ja uskon hänen mahdollisuuksiin saada NHL-sopimus tulevaisuudessa. Nuori kundi ja vaikka onkin kylmäpäinen, niin nyt voi olla hyvä Taposenkin uralle, että kaverina ja kanssavastuunottajana on aikalailla lätkän läpipelannut jätkä, joka toimii kuin robotti. Taponen voi keskittyä enemmän itseensä ja omaan kehitykseensä kun tietää, että menestys ei ole vain itsestä kiinni.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Näin se taitaa olla. Sanoisin kuitenkin, että tämä on tavallaan positiivinen ongelma. Ei Tapsa ole varsinaisesti huono ollut, ei vain ihan viime kevään tasolla. Pappi taas on ollut paljon odotettua parempi. Tämä rauhoittaa myös Taposen tilannetta kun ei olla joka ilta hänen varassaan.
Täydellinen "ongelma", eli hienoa. Nyt on hyvää ja tervettä kilpailua sielläkin.
 

sixpack

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Itse luulen että Taposelle käy huonosti. Niilon viime kaudella näin ettei toimi enkä ollut yksin. Toivottavasti olen Taposen kans väärässä. Todella toivon sitä. Myöskin ne Niilon puolustajat viime kaudelta vois kertoa kuinka väärässä olivat mutta ei tuu tapahtuun.
 

sixpack

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos Nokialla onnistuu tai siis saa yhden pelin niin tilanne voi muuttua. Valtava ero miten joukkue pelaa papin tai Roopen kanssa. En olis viime kevään jälkeen uskonut. Hiukan tullut olo että luottamus Roopeen heikoilla. Tosiaan meen vaan tunteella.
 

tmh

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, FC Viikingit
Ei kyllä helpota Roopen itseluottamusta jos puolustus jättää jatkossa kaveria maalin eteen vapaaksi tuolla tavalla.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL
Suosikkijoukkue
Jokipojat, HIFK, Montreal Canadiens, Liverpool.
Ikävä maali Taposelle heti alkuun Tsekin yv:llä. Suomen pakit tössivät maalin edessä kun mies jäi vapaaksi, mutta olisiko silti huippuvireinen mokke torjunut ko. maalipaikan.
 
Suosikkijoukkue
Jokipojat, HIFK, Montreal Canadiens, Liverpool.
Hirveä pelin alku Taposella ja Suomi vain himmailee Taposen edessä. 2-0 Tsekille.

Mitä viddua kenttäpelaajat, Taponen jää yksin koko ajan ja 3-0 Tsekille. Käsittämätön alku ottelulle.
 

shells

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Detroit Red Wings
Ei puolustus kyllä paljoa apuja anna. 5vs5-pelissä ei voi olla noin paljoa aikaa ja tilaa maalin edessä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös