Romanit

  • 1 484 765
  • 3 748
Tila
Viestiketju on suljettu.

Stevie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Heh, ovela kiristyskuvio tuo aiemmin linkitetty "kyösti". Mitähän muita kikkoja heillä on käytössään ? Tuohan on kuin arkielämän sopranos-sarjasta jossain määrin, eli heikoimpiin yksilöihin isketään kiinni armottomasti :)
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Tässä ketjussa, ja usein muulloinkin, sanotaan romanien asuja virheellisesti kansallispuvuiksi. Kansallispuku on juhlapuku, jossa voi mennä vaikkapa linnan juhliin. Romanien arkikäytössä oleva puku ei ole kansallispuku vaan kansanpuku. Täältä wikipedian artikkeliin asiasta.

Tuo artikkeli on kovin puutteellinen romaninaisten hameiden osalta, valmistusprosessin kuvauksesta puuttuvat kokonaan rautakehikot, metallikoukut, sisäpussit ja -taskut ynnä muut kätevät kansanpuvun kantovälineet, joiden avulla voi helpommin harjoittaa esimerkiksi ruokakulttuuriin kuuluvaa keräilykulttuuria ja koota illan menua keskenään hyvinkin erilaisista aineksista, joita eri kaupoissa sattuu esillä olemaan.

Senttiäkään ei pitäisi valtion eli veronmaksajien rahoja laittaa näiden hameiden ompelemiseen, eli yhtä ainutta kansanpukua ei pitäisi sossun rahoista maksaa. Varastakoot sitten vaikka pukuun vaadittavat rahat, mutta vähän pitäisi niiden eteen sentään joutua hikoilemaan. Varsinkin kun kyse ei edes ole mistään ikivanhasta yleismaailmallisesta romanitraditiosta vaan suomalaisten mustalaisten suht lyhytikäisestä perinteestä. Toisalta on tietysti hyvä, että "romanikulttuuria" harrastavat mannet erottuvat selkeästi kuten muutkin vastaavat "edustusasuissa" liikkuvat ryhmittymät kuten liivijengiläiset.

Kantaväestön perusnormien mukaisesti käyttäytyvä ja pukeutuva romanitaustainen ihminen on kansalainen siinä missä muutkin, eikä häneen tule kohdistaa sen enempää ennakkoluuloja kuin muihinkaan ihmisiin. Mutta jos yllä on "kansanpuku", niin silloin ainakin minun perusoletukseni on se, että henkilö tietoisesti noudattaa koodistoa joka on parhaimmillaankin vahvasti ristiriidassa kantaväestön tapoihin nähden, normaaliolosuhteissa hyvin epämääräinen ja pahimmillaan erittäin vaarallisen rikollinen. Kansanpuvun laittaminen ylle kun ei ole mikään muotikysymys vaan valinta elämäntapojen ja oman klaanin perinteiden kuten ylläpidettävien verikostojen ynnä muiden suhteen.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
- - -
Senttiäkään ei pitäisi valtion eli veronmaksajien rahoja laittaa näiden hameiden ompelemiseen, eli yhtä ainutta kansanpukua ei pitäisi sossun rahoista maksaa.
- - -
Toisalta on tietysti hyvä, että "romanikulttuuria" harrastavat mannet erottuvat selkeästi kuten muutkin vastaavat "edustusasuissa" liikkuvat ryhmittymät kuten liivijengiläiset.
- - -

Aivan. Liivijengiläiset ovat tässä nyt siis epätasa-arvoisessa asemassa. Jos kansanpuku per vuosi myönnetään kunnan varoista, niin kai se koskee myös liivijengiläisiä? Entä liituraitapukujengi?
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Aivan. Liivijengiläiset ovat tässä nyt siis epätasa-arvoisessa asemassa. Jos kansanpuku per vuosi myönnetään kunnan varoista, niin kai se koskee myös liivijengiläisiä? Entä liituraitapukujengi?

Hys hys, ei saa ehdottaa moista, kohta sen joku vähemmistövaltuutettu ottaa asiakseen toteuttaa. Mikko Puumalainen tai vastaava asiamies iskee pian tiskiin ehdotuksen, jossa vaaditaan liivijengiläisillekin ilmaisia liivejä ja erityistä liivimäärärahaa, jolla liivejä voi hankkia erityisiltä liiviräätäleiltä.

Sen jälkeen sekä EK että Juhana Vartiainen torkkupeittonsa alta vaativat, että Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn lisäämiseksi on ehdottomasti kaikille pisnismiähille saatava tyköistuva liituraitapuku, jolla voi edustaa yritystä ja Suomea globaaleilla markkinoilla. Ja koska alipalkatut, nälkäänäkevät optioherrat ovat suorastaan palkkakuopassa verrattuna Brunein sulttaanin tulotasoon, niin heille on kustannettava valtion varoista vuotuinen liituraitapuku, jonka räätälöi televisiosta tuttu julkkisräätäli. Tätä varten perustetaan Valtiollinen liituraitapukuinstituutti, jonka johtajan vuosipalkka on alustavasti pari kertaa pääministerin liksan suuruinen, ja jonka hallintoneuvoskomiteapäätäntäryhmään valitaan eri puolueiden mandaateilla asiantuntijoita valitsemaan vuotuisten liituraitapukujen sävyerot.
 
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Tasuno Tasalakki
Tuli nähtyä romani töissä, kun Tampereen rautatieasemalla päivittäin lehtiä kantava romani paljastui romanilehden myyjäksi. En kyllä usko, että ostajia ainakaan liikaa on.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
... Varsinkin kun kyse ei edes ole mistään ikivanhasta yleismaailmallisesta romanitraditiosta vaan suomalaisten mustalaisten suht lyhytikäisestä perinteestä...

Tähän juurikin liittyen sellainen huomio, että esimerkiksi menneitä aikoja - vaikkapa 50-60-lukuja - käsittelevissä leffoissa jos romaninainen jossain vilahtaa, niin eiväthän nuo puvut ole läheskään yhtä näyttäviä, kuin tämän päivän vastaavat, joissa ostoskoukkujen lisäksi siis vaikka millaista kimalletta ja pitsiä.

Näyttää siis siltä, että tämä "perinne" on vaurastunut samaa vauhtia elintasomme kera.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Tuli nähtyä romani töissä, kun Tampereen rautatieasemalla päivittäin lehtiä kantava romani paljastui romanilehden myyjäksi. En kyllä usko, että ostajia ainakaan liikaa on.

Tuo kaverihan on myynyt niitä lehtiä jo ties kuinka pitkään. Nuorena opiskelijapoikana vuonna -96 tuli nähtyä tuo herrasmies ensimmäisen kerran. Ja termissä herrasmies ei nyt ole yhtään sarkasmia.
 

Sisäliitin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Isäni naapurissa on nyt vuoden verrana asustellut vuokralla manneperhe. Isä,äiti ja pieni tyttölapsi. Itsessään heistä ei ole ollut juurikaan ongelmia. Kyläilevät sukulaiset sen sijaan aiheuttivat ongelmia. Autot jäivät pihatielle ja toisten pihoille. Ruotsin sukulaiset tulivat asuntoautolla ja löivät siihen sähköt isäni autonlämmitystolpasta.

Kyseinen naapurin mustalaisisäntä mukiloi tuossa pari vuotta takaperin kaverini silmäkulman uuteen uskoon paikallisessa anniskeluravintolassa ja käräjillehän sitten tuon jälkeen mentiin. Pahvihousu tuomittiin johonkin pieniin vahingonkorvaukseen mutta oli lmoituksensa mukaan varaton ja valtiokonttorin maksettavaksi tuo jäi. Kuitenkin kokoajan ajellaan upouusilla Audin katumaastureilla ja Merssun urheiluautoilla. Ja nyt ovat tekemässä muuttoa pois kun saivat valmiiksi parisataa neliöisen uuden omakotitalon kaupungin parhaalle paikalle. Ja tämä on jo kolmas omakotitalo jonka kasailee. Varaton ja työtön mies..hmmm...
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Päivän Turun Sanomissa oli jo elämää suurempi manne-episodi, jossa kaksi poliisia meni pidättämään häiriköivän 17-vuotiaan mustalaisen. Pidätys meni vituiksi, koska mannen suku tuli väliin, vei pidätetyn pois poliiseilta, töni, löi ja esteli poliiseja ja kaupan päälle 80-vuotias mustalaismummo pölli toisen poliisin kaasuaseen!

Vaikka virkavaltaa pääasiassa arvostankin, niin nyt on pakko todeta, että vittu mitä vässyköitä poliisit ovat olleet mustalaisten edessä. Mannesuku vie poliisin pidättämän tyypin mukanaan, ja 80-vuotias mummo pöllii poliisilta kaasuaseen. Hyvä kun ei käsiasetta ja lompakkoa sentään. Tosin käsiasekin yritettiin viedä:
Tapahtumien melskeessä pidätetty nuorukainen tarttui toisen poliisimiehen virka-aseen kahvaan. Poliisi sai tiukan otteen irti nyrkillä hakkaamalla.

Ja mikä on mustalaisklaanin tulkinta asiasta?
"Tarjosimme vain vaihtoehtoista ratkaisua"

Toden totta, vaihtoehtoinen ratkaisuhan teinin viemiseen putkaan on se, että koko suku hyökkää poliisien kimppuun, repii, tönii, lyö, yrittää viedä käsiaseen ja onnistuu viemään mummon toimesta kaasuaseen, jonka jälkeen poliisi luikkii häntä koipien välissä pakoon:
Lopulta poliisin yleisjohto antoi Turusta käskyn, että partion on vetäydyttävä voiman puutteessa paikalta.

On se käsittämätöntä, miten mannet voivat Suomessa pitää lakia ja oikeutta pilkkanaan ja elää täysin omien systeemiensä mukaisesti. Poliisin olisi maineensa palauttamisen nimissä pitänyt tulla voimalla takaisin ja jakaa oikeutta pampuilla niin mummoille kuin nuorukaisillekin. Aivan sama, vaikka olisivat tulleet ilman virkapukua ja kommandopipot päässään "black ops"-tyyppisesti, mutta ei tätä olisi pitänyt jättää tämmöiseksi farssiksi. Ovat varmaan mannet nauraneet makeasti, kun ovat vieneet poliisilta pidätetyn ja saaneet virkavallan lähtemään käpälämäkeen.

Sääli, ettei Suomessa poliisi saa käyttää hanakammin esim. vesitykkejä, kyynelkaasua ynnä muuta perusvälinettä, joilla kontrolloida rettelöiviä joukkoja.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
^ Suomen poliisit ovat muutenkin vässyköitä, joten tuo tapahtuma ei yhtään yllättänyt. Oikeus on tässä maassa täysi vitsi.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...On se käsittämätöntä, miten mannet voivat Suomessa pitää lakia ja oikeutta pilkkanaan ja elää täysin omien systeemiensä mukaisesti. Poliisin olisi maineensa palauttamisen nimissä pitänyt tulla voimalla takaisin ja jakaa oikeutta pampuilla niin mummoille kuin nuorukaisillekin...

Mitenkään romaneja puolustelematta, täytyy todeta että aika käsittämätöntä toimintaa poliiseilta. Paikalla oli yksi poliisipartio ja kymmenkunta romaania ja poliisit päättävät lähteä jakamaan sitä oikeutta kaasusuihkeilla ja pampuilla... Eiköhän tuossa tilanteessa olisi ollut järkevintä ottaa vastaan suvun tarjoama vaihtoehto ja palata asiaan myöhemmin.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Mitenkään romaneja puolustelematta, täytyy todeta että aika käsittämätöntä toimintaa poliiseilta. Paikalla oli yksi poliisipartio ja kymmenkunta romaania ja poliisit päättävät lähteä jakamaan sitä oikeutta kaasusuihkeilla ja pampuilla... Eiköhän tuossa tilanteessa olisi ollut järkevintä ottaa vastaan suvun tarjoama vaihtoehto ja palata asiaan myöhemmin.

Kai luit koko jutun, ei se ihan noin mennyt vaan se romanisuku tuli kuvioihin vasta myöhemmin. Poliisi teki hommaansa normaalisti mutta se ei romaneille käy, joten tilanne meni sellaiseksi miksi meni. Se taas ei ole mikään erityisen hyvä ratkaisu että poliisi lopettaisi tehtävänsä tekemisen heti jos joku sukujoukkio yrittäisi toimintaa estää, sen jälkeenhän koko lainvalvonnan merkitys katoaisi, parempi kuitenkin huonosti toteutettua lainvalvontaa kuin ei lainvalvontaa ollenkaan.

Sääli vaan että tuollaisen episodin jälkeen on odotettavissa vielä enemmän invaruutuihin parkkeerausta ja muuta yleistä yhteiskunnan pelisääntöjen halveksuntaa kun se yhteiskunnan oikeudenjakopuoli ei selvästikään juurikaan pysty toteuttamaan haluttuja toimenpiteitään. Lähes faktaksi voisi sanoa sitä ettei romanivähemmistö itsestään ala yhteisiä pelisääntöjä noudattamaan ellei heitä siihen pakoteta. Sakkotuomio ei paljoa paina jos sossu maksaa elämisen ja muut tulot ovat pimeitä, joten meno jatkuu kuten ennenkin. Ongelma toki on siinä että jos poliiseille ei ollut apuvoimia tulossa niin mitä tehdä jos joukko systemaattisesti kieltäytyy noudattamasta virkavallan ohjeita ja määräyksiä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kai luit koko jutun, ei se ihan noin mennyt vaan se romanisuku tuli kuvioihin vasta myöhemmin. Poliisi teki hommaansa normaalisti mutta se ei romaneille käy, joten tilanne meni sellaiseksi miksi meni. Se taas ei ole mikään erityisen hyvä ratkaisu että poliisi lopettaisi tehtävänsä tekemisen heti jos joku sukujoukkio yrittäisi toimintaa estää, sen jälkeenhän koko lainvalvonnan merkitys katoaisi, parempi kuitenkin huonosti toteutettua lainvalvontaa kuin ei lainvalvontaa ollenkaan...

Asunnossa on romaneita, poliisi tulee ovelle, paikalle tulee lisää romaneja... Ilmeisesti sinä ja jutun poliisit ette pidä tällaista kuviota todennäköisenä. Käsittääkseni poliisit on koulutettu tekemään riskianalyyseja erilaisissa tilanteissa, tässä tilanteessa tuo analyysi meni pieleen.

Siinä vaiheessa kun tilanne on kaksi vastaan kymmenen, poliisin kannattaa aina vetäytyä tämän kaltaisissa tilanteissa, olkoon vastassa mikä kansanosa tahansa. Henkilö oli varmasti tunnistettu ja hänet olisi voitu noutaa myöhemmin useamman partion voimalla.
 

Sisäliitin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tuosta tapauksesta nyt sen verran lisätietoa kun on kerran oman kotikylän tapahtumia... Eli kyseessä on tuollainen pienehkö kahden rapun kerrostalo jossa koko talossa asuu lähes pelkästään pahvihousuja. Eli varmasti on ollut paikallisten poliisien tiedossa että siellä on enemmänkin heimolaisia kun tuolla joutuvat muutenkin lähes päivittäin vierailemaan.


Pakko tosin sanoa että pääasiassa nämä vähän vanhemmat herrasmiehet kyllä yleensä keskittyvät autokauppaan ja raviurheiluun. Ongelmia aiheuttavat nämä vähän nuoremmat ja sitten nämä rouvashenkilöt.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Olenko rasisti, jos väitän tämän jutun haiskahtavan kyllä todella kauas, että olisi mustalaisten tekosia. Varmaksi en voi asiaa sanoa, kun uutisoinnista puuttu tarvittava koodi "kansallispukuinen" kokonaan.

Kuitenkin jotain vihjeitä tekijöistä mielestäni annetaan. Uutisen mukaan kyseessä oli "seurue", johon kuului ainakin kaksi naista ja mies. Uhri - kuinkas muutenkaan - oli yllättäen invalidi.

linkki IL:n uutiseen
Vanhuksen pankkikortilta höylättiin yli 42 000 euroa | Kotimaan uutiset | Iltalehti.fi
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Olenko rasisti, jos väitän tämän jutun haiskahtavan kyllä todella kauas, että olisi mustalaisten tekosia. Varmaksi en voi asiaa sanoa, kun uutisoinnista puuttu tarvittava koodi "kansallispukuinen" kokonaan.

Kuitenkin jotain vihjeitä tekijöistä mielestäni annetaan. Uutisen mukaan kyseessä oli "seurue", johon kuului ainakin kaksi naista ja mies. Uhri - kuinkas muutenkaan - oli yllättäen invalidi.

linkki IL:n uutiseen
Vanhuksen pankkikortilta höylättiin yli 42 000 euroa | Kotimaan uutiset | Iltalehti.fi

Ihan sama tuli minullekin mieleen, uutisen rakenne ja tekijöiden metodi tuntuisi sopivan tummien ja tulisten heimolaisten toimintatapoihin.

Toki voimme olla kumpikin rasistisen ennakkoluuloisesti väärässä tässä asiassa ja tekijäseurue on joku ihan muu porukka tai kantasuomalainen invalidivanhuksia kusettava mulkku, mutta yleensä nämä tapaukset ovat jonkun yksittäisen sukulaisen tekosia, harvemmin seurueen. Kantasuomalainen huijari voi yksinään huijata vaikka omaa äitiään, mutta harvemmin kantasuomalainen liittoutuu tämäntapaisissa petoksissa samanhenkisen huijariseurueen kanssa.

Äärisuvaitsevaiston tai tarjahalosten repliikki tähän kuuluisi tietysti niin, että asiallahan eivät voi olla romanit, koska romanithan kunnioittavat vanhuksia - niinhän he ovat itse kertoneet, jolloin sen on oltava absoluuttinen totuus. Tosin kertomatta jäi, että kunnioitus koskee vain ja ainoastaan oman kansan ja oman lähisuvun vanhuksia. Jos vastaan tulee "valkolaisvanhus", niin mokoman voi ryöstää ja jos tulee vastaan väärän suvun vanhus, niin ei kun verikosto vain toteutukseen.
 

sladdi#17

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sininen Suosikkijuoma: Ilmanen
Vermon suoralta tutut ystävämme olleet tänään radan toisella puolella selvittelemässä sukujensa välejä Shellin pihassa? Helvetin huonosti ne toisiinsa osuu. Mikä ihme siinäkin mahtaa olla. Ilmeisesti näissä caseissa vaan losotellaan sinne päin. Meihin ei kuninkaallisiin esim mäkkäreiden autokaistoilla on osumaprosentti promilleissakin paljon kovempi. Taas oli meinannut sivuosumia tulla. Onneksi ei sentään tänään.

Huoltoaseman pihalla ammuttiin kahdella eri aseella Espoossa - yksi hengenvaarassa - Kotimaan uutiset - Ilta-Sanomat

Linkki vie suomalaisen "sanomalehden" "artikkeliin" Leppävaaran viimeisimmistä ampumisista.
 

Powerplay

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues, Jokerit, NHL
Vermon suoralta tutut ystävämme olleet tänään radan toisella puolella selvittelemässä sukujensa välejä Shellin pihassa? Helvetin huonosti ne toisiinsa osuu.

Huoltoaseman pihalla ammuttiin kahdella eri aseella Espoossa - yksi hengenvaarassa - Kotimaan uutiset - Ilta-Sanomat

Linkki vie suomalaisen "sanomalehden" "artikkeliin" Leppävaaran viimeisimmistä ampumisista.

Missäs tuossa luki, että nämä oli kansallispukuisia ystäviämme? En löytänyt.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Tuossa uutisessa ei lue missään, mutta läheisellä ostoskeskuksella oli poliisit etsineet ja kyselleet pahvihousuja. Toisekseen se, ettei tekijästä kerrota mitään, varmistaa tekijöiden kuuluvan kulmahousuja käyttävään vähemmistöön.
 

stairox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wanha kunnon divariajan Vaasan Sport, Liverpool FC
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös