Tässä sinä vetelet mutkia suoriksi ottamatta huomioon eri maiden poliittista puoluekarttaa. Jos nyt otetaan vaikkapa Ruotsi tarkastelun alle, niin siellä puolueet ovat selkeästi liberaalimpia kautta linjan.
Ruotsalaisen puolueiden selkeästi suomalaisia puolueita liberaalimpi linja pitää tai ei pidä paikkaansa sen mukaan, mitä asioita tarkastellaan. Minä voisin tarkastella Ruotsin vihervassarien varustelupolitiikkaa. Ruotsin hallitus päätti hankkia kalliin (hankintahinta, ylläpito, lisäpalikat jne) amerikkaisen Patriot-järjestelmän israelilaisilla herkuilla torjumaan Venäjän Iskander-ohjuksia.
Ohitit - totta kai - kokonaan sen esittämäni faktan, että vihreillä ei mene kaupungistuvassa Euroopassa hyvin. Maita, joissa vihreillä menee läntisessä Euroopassa hyvin, on Suomen ulkopuolella 0-1. Todisteeksi tarjosit huonolla menestyksellä Ruotsin puolueiden Suomea liberaalimpaa linjaa. Tämä Patriot-pohjainen amerikkalais-israelilainen järjestelmä on niin liberaali, että Suomessa siitä ei edes puhuta. Varsinkaan demarien, vassarien ja - ehdottomasti - vihreiden toimistoissa. Suomessa nämä samat puolueet eivät olisi tehneet vastaavaa päätöstä. Ne eivät halua tukea amerikkalaista varusteluteollisuutta ja vielä vähemmän israelilaista vastaavaa.
Faktaksi jää vastoin näkemystäsi se, että lisäkaupungistuminen ja liberaalit arvot eivät ole sellaisenaan avain vihreiden menestykseen, jos verrokkina on Eurooppa.
Aina voi toki lokeroida kaikki poliittiset vastustajat populisteiksi, mutta itse tuppaan tarkastelemaan populismia sen perinteisemmässä, valtio-opillisessa mielessä. En ole havainnut, että Niinistö olisi mitenkään erityisemmin luonut kansan ja eliitin vastakkainasettelua. Hän ei tietääkseni myöskään hauku tutkimustietoa, mediaa tai vakiintuneita poliittisia instituutioita. Niinistö ei myöskään perusta politiikkaansa monimutkaisten asioiden yksinkertaistamiseen, vaan pyrkii ilmaisemaan kantansa perustellusti ja johdonmukaisesti.
Populismia on erilaista. Niinistö populismia pidettiin populismia käsittelevissä kirjoituksissa jopa suurempana kuin Soinin. Niinistön retoriikka ja sisältö poikkeavat Soinin vastaavasta, mutta perustaktiikka oli sama. Kuvasin jo aiemmin, miten Niinistö tiesi sen, mitä puhua ja kenelle se suunnataan. Vihreisiin pääosin neutraalin sijaan positiivisesti suhtautava Helsingin Sanomat sai peräti pääkirjoituksen aikaan, jossa käsiteltiin myös Niinistön populismia:
Populismissa Soinille vetää vertoja vain vihreiden Niinistö - Pääkirjoitus | HS.fi
Niinistön hallituspolitiikka vs Niinistön oppositiopolitiikka taitaakin olla jo legendaarisempaa kuin vassarien vastaava.
Minun nähdäkseni vihreiden menestys riippuu pitkälti siitä, mitä muut puolueet tekevät. Jos ne alkavat ottaa vihreiden teemoja painokkaammin osaksi ohjelmiaan, voi vihreiden kohtalo olla hiipuminen alle kymmeneen prosenttiin. Paljon riippuu myös siitä, onnistuuko puolue myymään laajan, yleispoliittisen ohjelman suurille ihmismassoille. On edelleen jossain määrin epäselvää, mikä on puolueen hallitseva talouspoliittinen linja; tällä hetkellä se vaihtelee Helsingin ja muun Suomen välillä turhan paljon.
Minusta taas ei ole ns. vihreitä teemoja. Vihreät ovat omineet ns. tulevaisuutemme teemoja hyväksymällä niistä osan (ilmastokysymykset jne) ja raiskaamalla niistä osan (energian tuottaminen, jossa muita muotoja painotetaan tarkoituksellisesti väärin, koska ydinvoima on puoluetasolla kielteinen ratkaisu). Kaupungistumisen kasvu pakottaa esimerkiksi kiinalaiset pohtimaan aivan eri tavalla kaikkia niitä prosesseja, joiden varassa tuotanto ja ihmisten eläminen ovat. Mutta ei Kiinassa ole vihreää puoluetta tai liikettä. Suomessa suuret puolueet joko luovat tulevaisuuden puhtaampia ratkaisuja tai menettävät otettaan vallasta. Tässä mielessä olemme samaa mieltä siitä, että myös muut puolueet vaikuttavat vihreiden kannatukseen.
Mitä vihreiden talouslinjaan tulee, sitä ei oikeastaan ole. Tähän asti mm. vaihtoehtoisten budjettin perusta on ollut antaa vihreiden vastaus hallituksen budjetille. Vihreiden esittämien lisämenojen rahoitus tapahtuu suunnilleen kaikkien muiden, paitsi opiskelijoiden, verotusta kiristämällä. Populismia puhtaimmillaan!
jospa
@Moderaattorit voisivat siirtää tämän vihreitä koskevan keskusteluosuuden oikeaan ketjuun?