Pohjois-Koreasta ydinasevaltio

  • 149 608
  • 717

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Voi kun ne löytäisi Pohjois-Koreasta öljyä tai jotain muita super-arvokkaita luonnonvaroja. Alkaisi USA:takin oikeasti kiinnostaa.
 

Jari66

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Ukraina
Köyhän miehen variaatio. Ensinnäkin kaikenlainen mediahiljaisuus tämän PeeKorean virityksistä. Opetelkoot keskittymään olennaiseen, kasvattamaan porkkanaa ja perunoita.

Ja tämä saatanan jongkim. Eikö todellakaan ole oikeita mynameisbond -yhden miehen talentteja olemassa joilla olisi edellytyksiä näiden hörhöjen eliminointiin.

Kuula kalloon, oppivat olemaan.
 

tuukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Miten menis semmonen tilanne, että joku suomalainen (=länsimaalainen) menis turistimatkalla Pohjois-Koreassa katteleen ja kuvaileen alueita, joille ei saa mennä. No se varmaan ammuttais. Entä sitte? Tartteeko sinne matkustavien luvata henkensä uhalla pysyä niillä alueilla, joille annetaan lupa, vai voisko tosta tulla joku kansainvälinen tutkinta/selkkaus? Onkohan tommosia tilanteita ollu, vai onko ne turistit niin kuuliaisia aina, että pysyvät ruodussa.
 

Kyle

Jäsen
Itselle ja vähän kaikille on vähintään epäselvää muutama ihan oleellinen juttu. Tottakai nämä saattaa kuulostaa ala-aste jutuille tämänkin ketjun kovimmille tietäjille, mutta ei tässä nyt ole kyseisen maan tilanteeseen tullut perehdyttyä muutakuin mitä lehdistä on saanut lukea.

Ensinnäkin P-Korean "motiivi". Se nyt on tullut selväksi että P-Korea on viimmeiset 60-vuotta pullistellut muulle maailmalle omaa mahtavuuttaan, mutta kuvitellaanko siellä oikeasti että noutajaa ei tule, mikäli se ensimmäinen ohjus ammutaan. Miksi se sitten pitää ampua? Mitä he yrittävät sillä saavuuttaa - ottaa E-Korea haltuun vai peräti koko maailma? Onko siellä jokin pankkiiri laskenut, että tuollainen riski on kannattava että maan olo-suhteet parantuu.

Toiseksi. Pidän realistisenä että seuraavan - sanotaan vaikka sadan vuoden sisällä se sota syttyy ja Kim Jong - unin johtama valtakunta syöstään alas. Millainen maailma tuon jälkeinen uudelleen raketamisen myötä syntyy? E-Korea ja Kiina ilmeisesti tuosta niemimaasta silloin lähtee omia rajojaan vetelemään, mutta eikö se ole muulle maailmalle pelkästään positiivinen asia joskus hamaassa tulevaisuudessa että nuo rajat saadaan auki.

Kolmanneksi. "Hyökkäys on paras puolustus" Onko se nyt yksinomaan Kiina joka on antanut P-Korean diktatuurien toimia tähän asti, miten ne ovat toimineet. Onko E-Korealla, Jenkeillä ym... haluja lähteä sotaan syöksemään Kim Jong un vallasta mikäli muu maailma näyttää vihreää valoa.

Olisi mielenkiintoista lukea jos joku pystyy lyhyesti tiivistämään, mistä tässä nyt on oikeesti kyse.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Siellä taitaa olla se tilanne lähellä että propangakoneisto ei toimi enää kuten tähän asti. Tekniikka kehittyy. Kimi the possu on varmasti kuullut Saddamin ja Gaddafin kohtaloista. Haluaisitko itse lähteä ryminällä vai ryömiä omien ulosteidesi seassa, sekä koittaa pysyä piilossa maailmalta? Onko parempi elää vähän aikaa kuin kuningas ja kuolla sitten vähän nuorempana, vai elää verottajan löysässä hirressä luonnoliseen kuolemaan asti?

edit. Jokatapauksessa Kimin valtakauden jälkeen hän joutuu luultavasti vankilaan loppuiäkseen tai teloitukseen. Kim odottaa kaiketi sopivaa aikaa lähteä ryminällä. Tietysti jos nämä asiat nyt auttavat niin paljon että rajoilta tihkuva tieto ei saavuta kansalaisia, voi nämä jäädä uhitteluiksi
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kuten täällä on sanottukin niin systeemi on niin suljettu ja vainoharhainen, että on vaikea ulkopuolelta arvioida, miten rationaalisia siellä enää ollaan. Ja kun vedetään tilanne näin kireäksi niin konflikti saattaa syttyä ihan puhtaasta vahingostakin. Tämä on syvästi epäonnistunut valtio ja yhteiskunta, jonka pieni eliitti terrorisoi omaa kansaansa - ollaan oltu niin kauan uudistamatta, ettei uskalleta aloittaa enää uudistuksia ja valtio on jäänyt niin valtavasti ajastaan, että sen mahdollisen romahduksen jälkeisen modernisoinnin hinta varmasti kauhistuttaa naapureita pelkkänä ajatuksenakin.

Varmasti jotakuinkin viimeinen asia maailmassa, mitä Etelä-Korea haluaa on pohjoisen romahdus ja maiden yhdistyminen. Järkyttävän karu tilanne, minkä luulisi ennemmin tai myöhemmin johtavan siihen, että Pohjois-Korean nykyinen hallintomalli tavalla tai toisella päättyy mahdottomuuteensa. Tälläisiä valtioita ei kyllä tulisi sallia niin että niiden pelkkä olemassaolo muodostaa alueelle aikapommin ja jonka yhteiskunnan pelkkä jatkuminen tarkoittaa silmitöntä sortoa omille jäsenilleen.

Tilanne todellakin on se, että pahimmassa tapauksessa pullistelu saattaa eskaloitua aseelliseksi konfliktiksi - tosin pidän tätä vaihtoehtoa hyvin epätodennäköisenä mutta kun maassa on vuosikymmenten ajan toteutettu hyvin omalaatuista politiikkaa ja tästä vuosikymmenten mittainen vihanlietsonta saattaa ajaa tilanteen sotaan. Meidän logiikallamme ajateltuna sota ei välttämättä ole viisain mahdollinen ratkaisu mutta kuinka moni kykenee asennoitumaan todellisuuden tajunsa menettäneen diktaattorin ja eliitin ajatusmaailmaan jossa kenties se lopullinen välien selvittely nähdään viisaimpana mahdollisena ratkaisuna jossain vaiheessa? Toki on mietittävä sitä, että haluaako tämä eliitti johtoineen pysyä vielä vallassa vai nähdäänkö tilanteen ajautuneen sellaiseksi, että kasvojen menettäminen uhkaa ja on pakko tehdä jotain jotta kasvot eivät menisi? Toisaalta propagandakoneisto onnistuu suhteellisen helposti kääntämään epäonnistuneenkin poliittisen manööverin onnistuneeksi ja kansa näkee johdon - Kim Jong-unin - sankarillisena taistelija joka vastusti imperialistista maailmaa urheasti ja pelasti kansan. Nämä ovat niin monimutkaisia asioita ettei ihminen, joka ei henk.koht. ole kokenut tällaista ei välttämättä kyke ymmärtämään sitä todellisuutta mikä tässä maailman suurimmassa ulkoilmavankilassa vallitsee.

Jos Saksojen yhdistyminen oli taloudellisesti suuri uhraus, josta maksetaan välillisesti laskua vieläkin ja Saksassa on selkeällä tavalla havaittavissa eroja lännen ja idän välillä niin Pohjois-Korean ja Etelä-Korean välillä lähtötason ero on vieläkin huimempi ja hintaa yhdistymiselle ei välttämättä osata edes laskea vaikka jälleenrakentumisen myötä talous voi kenties saada buustin aikaan. Ja kun yhdistymisen hintaan on laskettava vielä se, että käytännössä tämä reilut parikymmentä miljoonainen kansa on uudelleen koulutettava ja heidän tietotaitonsa ja ymmärryksensä on siirrettävä tähäm päivään. P-K:n koulutus on jotain sellaista jota on vaikea käsittää - historia ja käytännössä kaikki on uudelleen kirjoitettu sitten sotien. Pieni eliitti on saanut opiskella "vaihtoehtoista" historiaa - sitä mikä todellisuus on mutta entäpä kansa? Se elää aivan täydellisessa "rinnakkaistodellisuudessa", joka eroaa täysin oikeasta todellisuudesta. Mikä hinta tälle voidaan laskea? Paljon maksaa koko kansan kouluttaminen? Paljonko kaiken kattava modernisointi maksaa? Vai olisiko loppujen lopuksi parasta siirtyminen Kiinan malliin ja kenties Kiinan painostuksen myötä ja vasta vuosikymmenten kuluttua ryhtyä miettimään yhdistymistä etelään?

vlad.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Ensinnäkin P-Korean "motiivi". Se nyt on tullut selväksi että P-Korea on viimmeiset 60-vuotta pullistellut muulle maailmalle omaa mahtavuuttaan, mutta kuvitellaanko siellä oikeasti että noutajaa ei tule, mikäli se ensimmäinen ohjus ammutaan. Miksi se sitten pitää ampua?

Tällä hetkellä motiivi uhitella voi olla sisäpoliittinen. Valta on juuri vaihtunut ja uuden miehen on vakiinnutettava valtansa. Uhittelulla mies pystyy näyttämään kenraalikunnalle sen, että hänelle armeija on tärkeä asia ja hän on valmis menemään pitkälle armeijansa avulla.

Samoin kansalaisia varten saadaan sepitettyä tuhat ja yksi satua siitä, kuinka Kim Moi Lee esti varmalta näyttäneen sodan supervoimillaan, älyllään ja kauneudellaan.

Toiseksi. Pidän realistisenä että seuraavan - sanotaan vaikka sadan vuoden sisällä se sota syttyy ja Kim Jong - unin johtama valtakunta syöstään alas.

Sadan vuoden säde on äärimmäisen pitkä käsite. Jos vuotta 2013 verrataan vuoteen 1913, Keski-Eurooppa on kokenut kaksi veristä maailmansotaa, yhteisvaluutta on otettu käyttöön, verkon kautta maat ovat lähempänä toisiaan kuin koskaan ennen ja niin päin pois. Ja Neuvostoliittokin ehdittiin rakentaa ja se ehti romahtaa. Sadan vuoden aikajänteellä en edes uskaltaisi luottaa sokeasti siihen, että Suomi olisi välttynyt sodalta ja olisi itsenäinen.

Millainen maailma tuon jälkeinen uudelleen raketamisen myötä syntyy?

Riippuu tyystin siitä, miten Pohjois-Korean romahdus tapahtuisi ja mitkä olisivat olot maassa ja sen ulkopuolella sillä hetkellä.

Nykyiselläään kuitenkin tilanne on sellainen, että Pohjois-Korea olisi vain painolasti Etelä-Korealle ja/tai Kiinalle jos sen hallinto romahtaisi. Pakolaisongelma olisi huikea ja siinä mielessä poikkeuksellinen, että kansaa on jo parin sukupolven ajan indoktrinoitu noudattamaan tiettyjä periaatteita. Taloudellisesti ja sosiaalisesti tuo olisi suurempi homma kuin Neuvostoliiton purkautuminen tai Saksojen yhdistyminen.

mutta eikö se ole muulle maailmalle pelkästään positiivinen asia joskus hamaassa tulevaisuudessa että nuo rajat saadaan auki.

Ei välttämättä. Paljon pääomaa jouduttaisiin laittamaan pohjoiskorealaisten "modernisoinitin", infra täytyisi rakentaa alusta ja esimerkiksi ruokahuolto miettiä miljoonille "ylimääräisille" ihmisille. Tuo voisi haitata esimerkiksi Samsungia ja muita korealaisia yrityksiä verotuksen takia. Samoin levottomuudet alueella eivät ainakaan helpottaisi esimerkiksi komponenttien ostamista maasta.

Samoin Pohjois-Korean ydinteknologian kannalta voisi olla haitallista nopea romahtaminen. Etelä-Korea tuskin pystyy samanlaista asemaa tutkijoille antamaan, eikä sillä taida olla haluja oman kehitysmaatasoisen ydinaseen hankinnassa. Riski ydinasetutkijoiden karkaamisesta muiden ei-niin-vakaiden maiden tai eri järjestöjen palkkalistoille olisi suuri. Aiemmin muun muassa Pakistanin Khan on toiminut vastaavalla tavalla, joten mistään täysin ennennäkemättömästä hommasta ei olisi kyse.

Kolmanneksi. "Hyökkäys on paras puolustus" Onko se nyt yksinomaan Kiina joka on antanut P-Korean diktatuurien toimia tähän asti, miten ne ovat toimineet.

Aivan varmasti Kiinalla on sen verran näppinsä pelissä, että se ei halua sotaa takapihalleen jo puolustuksellisten ja sosiaalisten asioiden takia. Nykyisellään Pohjois-Korea toimii tiettynä puskurina Kiinan ja jenkkien välillä. Jos Pohjois-Korea päätyisi Etelän haltuun, ja siten jenkkien vaikutuksen alaiseksi, täytyisi Kiinan vahvistaa tuota raja-aluetta pitääkseen yllä saman turvallisuustason kuin aiemmin. Samoin Kiinan intresseissä ei olisi sodan takia "vapautuneiden" pohjoiskorealaisten joukkoaalto kohti Kiinan eteläosia.

Toki on muistettava se, että aiemmin Neuvostoliitto tuki Pohjois-Koreaa muun muassa asekaupoin ja Korean sodan aikana jopa konkreettisesti lähettäen apuja vaikka se ei "oikeasti" sotaan osallistunutkaan. Tuon jälkeen Pohjois-Korea on muun muassa luonut mahtavan henkilökultin, pyrkinyt omavaraisuuteen muun muassa aseistuksen osalta ja onnistunut luomaan tietyn peloteen itselleen.

Vaikka Kiina näyttäisikin vihreää valoa, jo pelkästään pelote (iso armeija, Soul tykinkantaman päässä, ydinaseistus, jne.) pitäisi huolen siitä, että iskua maahan mietittäisiin äärimmäisen paljon. Irak oli käytännössä puolustuskyvytön, mutta Pohjois-Korea voisi aiheuttaa äärimmäisen kovat vauriot siitä huolimatta, että varsinkaan pitkää sotaa se ei voisi voittaa.

Onko E-Korealla, Jenkeillä ym... haluja lähteä sotaan syöksemään Kim Jong un vallasta mikäli muu maailma näyttää vihreää valoa.

Itse väitän, että ei ole. Syinä jo aiemmin mainitut pelotteet ja sosiaaliset asiat. Aika ajoin uhitteleva rakkikoira on pienempi paha kuin satatuhatta kuollutta eteläkorealaista, miljoonat pakopaikkaa etsivät nälkiintyneet ja aivopestyt ihmiset, ydinaseteknologian leviäminen ja koko maan päivitys tälle vuosituhannelle infran, teknologian ja "kansan ajatusmaailman" osalta.

Nykytilanne kuitenkin tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki paska pysyy Pohjois-Korean sisällä. Tämä sopinee muille maille paremmin kuin kaikkien päälle valuva vetinen paska.

edit: Lisätään nyt vielä sen verran, että vaikka sota ei palvelisikaan Pohjois-Korean tai välttämättä muidenkaan maiden etuja, ei sitä voida kokonaan sulkea pois. Kun jännitys on viety tappiinsa, voi yksittäinen pieni asia eskaloitua ja käynnistää prosessin, jota ei enää saada pysäytettyä. Ei siihen välttämättä tarvita enempää kuin yksittäisen hirveässä paineessa elävän sotilaan laukaus, teknisestä virheestä johtuva väärä hälytys tai väärinkäsitys.
 
Viimeksi muokattu:

Kyle

Jäsen
Kiitos sekolustille. Kiteytit selkeästi koko asian ja ymmärrys koko asiaa kohtaan parani kertaheitolla. Näitä kun ei tavallisten uutisten yhteydessä käsitellä, vaikka tavallaan ovatkin tietyllä tapaa ihan maalaisjärjellä ajateltavissa olevia asioita jos yhtään taustoista on perillä. Sosiaalisessakin mediassa tuntuu jengi odottavan popcornit sylissä koska ammutaan ensimmäisen kerran ihan kuin jossain actionleffan ensi-illassa(Jenkit vs pahis), joten tuo tiivistelmä oli ihan paikallaan.
 

Powerplay

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues, Jokerit, NHL
Itse väitän, että ei ole. Syinä jo aiemmin mainitut pelotteet ja sosiaaliset asiat. Aika ajoin uhitteleva rakkikoira on pienempi paha kuin satatuhatta kuollutta eteläkorealaista, miljoonat pakopaikkaa etsivät nälkiintyneet ja aivopestyt ihmiset, ydinaseteknologian leviäminen ja koko maan päivitys tälle vuosituhannelle infran, teknologian ja "kansan ajatusmaailman" osalta.

Nykytilanne kuitenkin tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki paska pysyy Pohjois-Korean sisällä. Tämä sopinee muille maille paremmin kuin kaikkien päälle valuva vetinen paska.

Tuossa boldatussa osassa nimenomaan on se motiivi jenkeille. Maan infran uudelleen rakentaminen ja päivitys tapahtuisi tietenkin jenkkifirmoilla ja fyrkkaa tulisi. Myöskin kansan "vapauttaminen" ja kapitalismin ja demokratian ajaminen ajaisi jenkkien asiaa, mutta Kiina siinä vieressä ei tästä kauheasti tykkäisi ja siinä lienee neuvottelemista.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tuossa boldatussa osassa nimenomaan on se motiivi jenkeille.
Tietysti. Ja homma maksettaisiin P-K:n massiivisista öljyvaroista ja muista luonnon rikkauksista. Eiku.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Tuossa boldatussa osassa nimenomaan on se motiivi jenkeille. Maan infran uudelleen rakentaminen ja päivitys tapahtuisi tietenkin jenkkifirmoilla ja fyrkkaa tulisi.

Mistä se raha oikein tulisi? Pohjois-Korean maaperästä kaivetaan hiekkaa ja maksetaan sillä? Pohjois-Korean valuuttavarannoilla tai muilla vaihdonvälineillä ei hirveän paljon jenkkifirmoja rikastuteta, toisin kuin oli esimerkiksi Irakin öljyn kanssa.

Etelä-Korealla taas tuskin on hirveän paljon intressejä lähteä tuhlaamaan miljardeja vain sen takia, että jenkkifirmojen taskuihin saataisiin pesetaa. Ilman Etelä-Koreaa ei jenkit täysimittaiseen sotaan tuolla ryhdy, joten hirveän suuresta summasta en lähtisi tuota skenaariota puolustelemaan, olettaen että harrastaisin uhkapelejä.

Myöskin kansan "vapauttaminen" ja kapitalismin ja demokratian ajaminen ajaisi jenkkien asiaa, mutta Kiina siinä vieressä ei tästä kauheasti tykkäisi ja siinä lienee neuvottelemista.

Millä tavalla se ajaisi jenkkien asemaa? Tuo korkeintaan aiheuttaisi yhdelle Aasian finanssikeskuksista (Soul) hirveitä vaikeuksia ja kustanuksia, samalla luoden jännitteitä Yhdysvaltojen suurimman velkojan (Kiinan) kanssa.

Jenkkien asema ei myöskään paranisi merkittävästi sillä, että puolivuosisataa eristyksissä elänyt maa ilman varallisuutta, sisämarkkinoita, vientituotteita tai edes kokemusta vapaasta markkinataloudesta avattaisiin.
 

Powerplay

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues, Jokerit, NHL
Millä tavalla se ajaisi jenkkien asemaa? Tuo korkeintaan aiheuttaisi yhdelle Aasian finanssikeskuksista (Soul) hirveitä vaikeuksia ja kustanuksia, samalla luoden jännitteitä Yhdysvaltojen suurimman velkojan (Kiinan) kanssa.

Niinpä. Siinä sitä neuvottelemista olisikin kuten sanoin. Tuskin sotaa tulee.

Itseasiassa se olisikin mielenkiintoista nähdä mistä se fyrkka todellisuudessa tulisi maan jälleenrakentamiseen, mutta kenties miljoonien ihmisten kuolema ja kärsimys olisi täysin tarpeetonta ja vastenmielistä.

Sotaa ei tule, mutta sekään ei poista tuon kansan kärsimyksiä
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ongelmahan on siinä, että tuon maan johto on ajanut valtionsa sellaiseen tilanteeseen, ettei sitä voi uudistaa - kertynyttä painetta on niin paljon ja uudistuksissa pakosta pyörrettäviä järjettömyyksiä on pönkitetty niin fanaattisesti niin pitkän aikaa, ettei niistä ole käytännössä mahdollista tinkiä tai koko homma räjähtää saman tien kasaan. Pohjois-Korean ei ole mahdollista tehdä merkittäviä talousuudistuksia ja samalla pysyttää nykyinen systeemi ja nykyinen eliitti vallassa. Yhtälö ei ole mahdollinen.

Eli vaikka kukaan tuskin tahtoo sotaa tai Pohjois-Korean kaoottista romahdusta niin tuo romahdus näyttää väistämättömältä ennemmin tai myöhemmin, vaikka sotaa ei koskaan syttyisikään. Ja kun tämä patologinen - eikä ehkä enää täysin rationaalinen - pieni eliitti on ajanut sotaisan retoriikan ja jännityksen äärimmilleen niin sota voi syttyä pelkistä inhimillisistä virheistä ja väärinkäsityksistä. Voidaan myös kuvitella, että siinä määrin kun tämä eliitti on vielä rationaalinen, että se tajuaa täydellisen umpikujansa, mikä voi myös johtaa epätoivoisiin ratkaisuihin. Karuakin karumpi tilanne ja valtio.
 

Morgoth

Jäsen
Ongelmahan on siinä, että tuon maan johto on ajanut valtionsa sellaiseen tilanteeseen, ettei sitä voi uudistaa
Lisäksi ainahan on mahdollista, että Kiina muuttaa suhtautumistaan P-Koreaan. Kiina hyväksyi uudet pakotteet YKssä nopeasti, vaikka ei käytännössä rajalla niitä niin tiukasti noudatakaan. Kiina on myös ollut hiljaa, vaikka USA on lisännyt sotilaallista läsnäoloaan alueella. Xi Jinping ei ole vielä ollut kauan vallassa ja kenties hän johdollaan Kiina pohtii miten suhtautua jatkossa P-Koreaan. Helpostihan Kiina ja USA voivat tehdä erilaisia sopimuksia parantaakseen omia suhteitaan P-Korean kustannuksella. Jong-Un ei käsittääkseni ole vielä käynyt Kiinassa vierailulla? Ajan myötä suhteiden pitäminen Kiinaankin käy entistä hankalammaksi. Vaikea uskoa Kiinan haluavan P-Korealle ydinasetta, koska nopeastihan se sen jälkeen voisi olla myös Japanilla ja E-Korealla.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Pohjois-Korean luhistuminen ei varmaan ole niin kaukaahaettu vaihtoehto, kun voisi kuvitella. Kim Juniorin asema tuntuu kaikkien merkkien valossa olevan melkoisen epävarma. Miksi muuten jännitystä olisi lietsottu näin? Tilanne voisi viitata siihen, että Kim Junior olisi joutumassa pelkäksi nukkehallitsijaksi kovan linjan kenraalien ottaessa vallan. Avoimesta vallan vaihdosta voisi seurata hallitsematon kaaos ja "Puolue" voisi menettää otteensa.

Pohjois-Korean luhistuminen varmaan todennäköisimmin tapahtuisi niin, että Kim Dynastia sysättäisiin sivuun armeijan toimesta, ja tällöin sisäiset pinnan alla kyteneet vapauden kaipuut roihataisivat täyteen liekkiin. En todellakaan usko pohjos-korealaisten olevan niin uskollisia maan johdolle, kuin ulospäin läheteyissä propaganda videoissa on esitetty. Veikkaampa, että yllättävän moni Pohjois-Korealainen tietää maansa todellisen tilanteen ja ymmärtää, mistä maan kurjuus johtuu.
 

Valkohuulikyy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkue, Samurai Blue, Arsenal
Eli vaikka kukaan tuskin tahtoo sotaa tai Pohjois-Korean kaoottista romahdusta niin tuo romahdus näyttää väistämättömältä ennemmin tai myöhemmin, vaikka sotaa ei koskaan syttyisikään. Ja kun tämä patologinen - eikä ehkä enää täysin rationaalinen - pieni eliitti on ajanut sotaisan retoriikan ja jännityksen äärimmilleen niin sota voi syttyä pelkistä inhimillisistä virheistä ja väärinkäsityksistä. Voidaan myös kuvitella, että siinä määrin kun tämä eliitti on vielä rationaalinen, että se tajuaa täydellisen umpikujansa, mikä voi myös johtaa epätoivoisiin ratkaisuihin. Karuakin karumpi tilanne ja valtio.

Toki romahtaminen on erittäin todennäköistä "ennemmin tai myöhemmin", mutta muistetaan se, että P-Korean hallinnon romahtamista on jo odotettu vuosikymmeniä. Siitä huolimatta tämä hallintomuoto on kaikkien odotusten ja ammattilaisten näkemysten vastaisesti säilynyt, joten miksei säilyisi myös jatkossa? Se, että kuinka kauan, on tietysti eri asia.

Kuten moni on tässä ketjussa jo ansioikkaasti kirjoittanut, niin P-Korean romahtaminen/hajoaminen ei olisi käytännössä millekkään osa puolelle hyvä ratkaisu (pl. ehkä vankileirit).
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kuten moni on tässä ketjussa jo ansioikkaasti kirjoittanut, niin P-Korean romahtaminen/hajoaminen ei olisi käytännössä millekkään osa puolelle hyvä ratkaisu (pl. ehkä vankileirit).

Pohjois-Korean kansan voisi ehkä lisätä niihin, jotka hyötyisivät ilman sotaa tapahtuvasta romahduksesta, siis vähänkin pitkällä tähtäimellä... Miksi sitten romahdus vaikuttaa väistämättömältä niin ihan pitkän päälle en usko, että on mahdollista pysäyttää kokonainen valtio ja eristää se alkeellisella hirmuvallalla ulkomaailman kehityksestä niin että ero vuosi vuodelta ja vuosikymmen vuosikymmeneltä kasvaa yhä valtavammaksi. Jo nämä viime vuosien järjettömät uhoamiset ja tempoilut kertovat siitä, että siellä on kasvavia paineita, eikä mitään järjellistä tapaa kehittää yhteiskuntaa. Romahdus siitä tulee - ja jotenkin ajattelisi että ennemmin eikä myöhemmin.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
Niin, tuo on kyllä totta että jos siellä olisi homma näpeissä niin mitään tarvetta pullistelulle ei olisi. Kansa tottelisi johtajaansa ja "kaikki olisi hyvin". Nyt on vissiin sitten homma lähtemässä pikkuhiljaa näpeistä. Tiedot ulkomaailmasta alkaa hitaasti mutta varmasti tihkua kansan syviin riveihin. Tämä yhdistettynä johtajan vaihtumiseen tekee tilanteesta sekavan. Oikeastaan ainut tapa yrittää hallita tilannetta on nyt nähdyn kaltainen huomion keskittäminen ns. epäolennaiseen. Ehkä tällä saa sen yhden vuosikymmenen lisäaikaa, mutta eiköhän loru ala olla viimeistään sitten lopussa.
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
PKorea ei tule aloittamaan sotaa koska se tarkoittaisi maan johdon väistämätöntä luhistumista eikä se todellakaan ole heidän intressissään. Tappiohan olisi väistämätön vaikka he ehkä ensin tuhoa saisivatkin aikaan.
 

12961

Jäsen
PKorea ei tule aloittamaan sotaa koska se tarkoittaisi maan johdon väistämätöntä luhistumista eikä se todellakaan ole heidän intressissään. Tappiohan olisi väistämätön vaikka he ehkä ensin tuhoa saisivatkin aikaan.

Emmehän me tiedä, miltä sisä"poliittinen" tilanne näyttää, kuka maata oikeasti johtaa ja mitä syitä sieltä uhittelun taustalle löytyy. Mitäs jos Kimillä näyttää omassa hallinnossaan nousseen tie pystyyn, ja ilotulituksen järjestäminen jättäisi ainakin nimen isolla historiankirjoituksiin? Valtataistelultahan tämä vaikuttaa, ja siksi tilanne onkin erityisen vaarallinen. Härövaltio epävakaassa tilassa ei oikein kuulosta hyvältä.
 

Valkohuulikyy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkue, Samurai Blue, Arsenal
Miksi sitten romahdus vaikuttaa väistämättömältä niin ihan pitkän päälle en usko, että on mahdollista pysäyttää kokonainen valtio ja eristää se alkeellisella hirmuvallalla ulkomaailman kehityksestä niin että ero vuosi vuodelta ja vuosikymmen vuosikymmeneltä kasvaa yhä valtavammaksi. Jo nämä viime vuosien järjettömät uhoamiset ja tempoilut kertovat siitä, että siellä on kasvavia paineita, eikä mitään järjellistä tapaa kehittää yhteiskuntaa. Romahdus siitä tulee - ja jotenkin ajattelisi että ennemmin eikä myöhemmin.

Samaa mieltä siitä, että kyllähän se romahdus näyttää väistämättömältä. Mitä hain lähinnä takaa on se, että sitä luhistumista ollaan odoteltu jo vuosikymmeniä ja pidetty lähes varmana, mutta niin vaan P-Korean hallinto on onnistunut säilymään hengissä, vaikka se on tuntunut mahdottomalta jo pidemmän aikaan.

Toki tilanne on mennyt todella tiukaksi, joten ongelmia siellä nyt on takuuvarmasti, mutta kyllä tästä vielä pitkä matka tuon hirmuhallinnon kaatumiseen on. Toki sitä toivon, sillä koko kansainvälinen yhteisö tekee itsestään vitsin P-Korean vaatimusten edessä (ruoka-avut päätyvät armeijalle sekä torille myytäviksi jne.). Sori, että jäi tuo P-Korean kansa mainitsematta tuossa edellisessä viestissä.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Toki tilanne on mennyt todella tiukaksi, joten ongelmia siellä nyt on takuuvarmasti, mutta kyllä tästä vielä pitkä matka tuon hirmuhallinnon kaatumiseen on. Toki sitä toivon, sillä koko kansainvälinen yhteisö tekee itsestään vitsin P-Korean vaatimusten edessä (ruoka-avut päätyvät armeijalle sekä torille myytäviksi jne.). Sori, että jäi tuo P-Korean kansa mainitsematta tuossa edellisessä viestissä.

Koska armeijakin marssii vatsallaan, kuten Napoleon aikoinaan asian ilmaisi, aiheuttaisi kansainvälisen ruoka-avun loppuminen varsin nopeasti ja väistämättömästi napinaa myös miljoona-armeijan rivimiesten keskuudessa. Valtavan uhon yksi syy voikin olla, että armeijankin varastot ovat hupenemassa, ja nyt yritetään bluffata muutama riisisäkki lisää. Varsinaisen kansan puolustustahto ns. tositilanteessa ei välttämättä ole niin rautainen, kuin propagandafilmeissä annetaan ymmärtää. Filmeissä esiintyvät valtion palkkaamat näyttelijät tekevät hommaa työkseen.

Kalliiksi maan demokratisoituminen ja Kimien jälkien korjaaminen kuitenkin tulee, mutta maan asukkaat saattavat olla yhteistyökykyisempiä kuin oletetaan.
 

Valkohuulikyy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkue, Samurai Blue, Arsenal
Kalliiksi maan demokratisoituminen ja Kimien jälkien korjaaminen kuitenkin tulee, mutta maan asukkaat saattavat olla yhteistyökykyisempiä kuin oletetaan.

Hyvinkin mahdollista. Harva täälläkään tuskin uskoo kansalaisten järkkymättömään tukeen hallintoa kohtaan. Tilanteesta tekee kuitenkin vaikean myös se, että mikään P-Korean ulkopuolinen osapuoli ei halua P-Korean myöskään kaatuvan.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Toki romahtaminen on erittäin todennäköistä "ennemmin tai myöhemmin", mutta muistetaan se, että P-Korean hallinnon romahtamista on jo odotettu vuosikymmeniä. Siitä huolimatta tämä hallintomuoto on kaikkien odotusten ja ammattilaisten näkemysten vastaisesti säilynyt, joten miksei säilyisi myös jatkossa? Se, että kuinka kauan, on tietysti eri asia.

Kuten moni on tässä ketjussa jo ansioikkaasti kirjoittanut, niin P-Korean romahtaminen/hajoaminen ei olisi käytännössä millekkään osa puolelle hyvä ratkaisu (pl. ehkä vankileirit).

Jollain aikavälillä romahtaminen tai "hallittu" alasajo varmasti tapahtuu mutta koska maasta on ilmeisen hankala saada todella kattavaa informaatiota siitä kuinka suuri osa kansasta ja asevoimien edustajista alkaa nähdä tilanteen epätoivoisena niin kovinkaan tarkkoija laskelmia varmasti kukaan ei uskalla antaa. Jollain aikavälillä tämä tapahtuu joko sisäisen paineen kasvettua riittävän suureksi tai ulkoisen/ulkoisten tahojen puututtua asiaan.

Mitä olen lukenut loikkareiden kirjoittamia kirjoja niin maassa on kasvamassa joukko ihmisiä jotka hakevat tietoa tavalla tai toisella maan rajojen ulkopuolelta, mutta koska kaikki tulee tehdä äärimmäisen salaisesti koska vakoilijoita ja ilmiantajia on kaikkialla on yhtenäisen rintaman muodostaminen maahan todella hankalaa - suurelta osin jopa mahdotonta. Kukaan kun ei välttämättä voi luottaa edes lapsiinsa, puolisoonsa tai muihin sukulaisiin puhumattakaan työtovereista tms. joten yhtenäisen rintaman luominen on toistaiseksi hyvin epätodennäköistä.

Toisaalta koskaan ei voi tietää kuinka nopea lumipalloefekti on jos se pääsee liikkeelle ja löytyy riittävän voimakas taho tukemaan tätä - joko sisäisesti tai ulkoisesti. Tällöin romahtaminen tai muutos voi tapahtua vuosissa mutta yhtälailla siihen voi mennä vuosikymmeniä. Minä en ainakaan uskalla tehdä tämän tarkempia laskelmia. Enkä usko, että kukaan muukaan.

Laskisin, että jollain aikavälillä suurin osa pohjoiskorealaisista tulee hyötymään maan vapautumisesta, tapahtuipa se vapautuminen miten tahansa. Toisaalta aina löytyy niitä ihmisiä - eliittiin kuuluvia ja sisäisestä turvallisuudesta vastaavien joukkojen jäseniä tms. - jotka eivät välttämättä hyödy maan poliittisen suunnan muuttumisesta. Toki tästäkin joukosta osa ajatelee niin rationaalisesti kuin mahdollista ja sillä hetkellä kun tilanne näyttää ajautuvan vallankumoukseen niin loikaa vastustajan leiriin toivoen parasta mahdollista kohtelua ja kenties anteeksiantoakin.

Yhtälailla osa kansasta voi olla niin vajonnut maan johdon välittämään propagandaan, että he eivät osaa löytää mitään hyvää maan vapautumisesta vaan pitävät sitä suuren luokan tappiona ja ajautuvat kenties jopa itsemurhaan, koska imperialistit lopulta nujersivat tavalla tai toisella maan johdon tai kokevat kansan pettäneen suuren johtajan. Kaikkiaan hyvin mielenkiintoinen tilanne, koska sukupolvien ajan kestänyt valheessa eläminen on muodostunut todellisuudeksi miljoonille ihmisille ja muuta todellisuutta heillä ei ole.

vlad.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös