Playoffs 2024 puolivälierät: Tappara (1.) – TPS (9.)

  • 85 082
  • 934

Kumpi painelee välieriin?

  • Tappara

    Ääniä: 217 53,3%
  • TPS

    Ääniä: 190 46,7%

  • Äänestäjiä
    407

jaajaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
FC Espoo
Ei taatustikaan Tapparan peli ole kaikilta osin ja koko ajan sellaista, mitä Grönborg haluaa, mutta tässä on koko runkosarja ja muutama pudotuspeli nyt katseltu tuota Tapparan peliä, ja kummasti se vaan toistaa erittäin usein tätä samaa kaavaa, että ottavana osapuolena isompi osa pelistä ollaan, mutta voittajana silti kaukalosta pois. Pari tällaista voittopeliä tullut nyt Tepsiäkin vastaan, niiden lukuisten vastaavien runkosarjavoittojen jatkoksi, ja tässä vaiheessa kautta, reilun 60 pelin otannalla, voidaan kyllä tuo onnekkuus ja tuuri sulkea jo pois. Olen pahoillani, mutta Tappara vaan nyt on ollut paskamaisen vaikea voitettava, vaikka miten olisikin ollut jaloissa.

Se ei näissä peleissä auta yhtään, vaikka miten pyörisitte sen 58 minuuttia kahdeksikkoa Tapparan ympärillä siellä Tapparan päädyssä, jos sitä kiekkoa ei sinne reppuun riittävän montaa kertaa saa, kun Tappara käy sen parin minuutin aikana pari kuitenkin tekemässä. Tämä näin karrikoidusti esitettynä. Näkee nyt sitten ensi viikolla, että jatkaako pelit samaa rataa. Jonkin verran omaisuutta voisin laittaa siihen veikkaukseen, että TPS:n hallinta peleissä jatkuu, mutta Tappara tämän sarjan silti vie.

Tämän päivän pelin kolmannesta erästä ja TPS:n dominoinnista olemme kyllä täysin eri mieltä. Olihan niitä hyviä paikkoja Tapparallakin naulata tämä peli lopullisesti jo paljon ennen Rauhalan tyhjään rysään tekemää.
Joo vaatii jo astetta vahvemmat kertoimet fanilaseihin, jos näki kolmannessa erässä TPS:n dominointia? Itse katsoin ihan jotain muuta peliä. Ehkä tarkoitettiin dominoinnilla niitä väsyneitä painimatseja?
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Koko sarja on ylipäätään totaalinen toisinto v. 2009 JYP-TPS sarjasta niin materiaalieroineen, pelityyleineen kuin joukkueiden lähihistorian puolesta. Edelleen suurin toive on nähdä game6 täyden turkuhallin edessä ja antaa kaudelle arvoisensa päätös loppulukemista riippumatta.
Yhtymäkohtia kieltämättä löytyy tuohon sarjaan, mutta onhan tässä erojakin, kuten se, että silloin kaikissa Jyväskylän otteluissa Salak torjui päällään seisten 50 laukausta TPS:n ollessa pelillisesti ihan köysissä. Turussa oli tasaisempaa. Tältä osin asetelma on nyt juurikin päinvastainen, kun tällä kertaa se kassari, joka ottaa kaiken kiinni pelaa vastustajan maalilla. Tappara on myös todella vaarallinen hyökkäyspäässä siinä missä Jyppi oli silloin enemmän puukätinen duunarijengi.

Muutama muu sarja, joihin näen yhtymäkohtia ovat vuoden 1995 finaalisarja Jokerit - TPS, vuoden 2018 puolivälieräsarja TPS - SaiPa ja vuoden 2022 välieräsarja Ilves - TPS.

1995 finaaleissa oli vähän samanlainen Daavid vs Goljat asetelma, kun runkosarjassa kaikki ennätykset lyönyt ja valtakunnan mediassa jo etukäteen mestariksi julistettu Jokerien täysin ylivertainen, kokenut ja rutinoitunut neljän ketjun hehkutettu tähtisikermä puolusti mestaruutta ailahtelevan runkosarjan pelanneita Tepsin junnutähtiä vastaan. Erona se, että olihan Tepsin joukkueessa silloin laatua ja leveyttä moninkertaisesti enemmän kuin tässä tämän kauden joukkueessa. Eihän niistä nipuista voi oikein edes puhua samana päivänä. Mutta mikä on yhteistä niin se, että aivan saatanallisella vimmalla ja voitontahdolla peräsuoli pitkänä veti sekin jengi etukäteen ylivoimaiseksi arvioitua vastustajaa vastaan jättäen kentälle aivan kaiken taistellen jokaisesta sentistä ottamatta yhtään taka-askelia. TPS oli silloin myös jo taistellut kaksi tiukkaa sarjaa finaaleihin päästäkseen, kun Jokerit oli lyönyt aiemmat vastustajansa voitoin 6-0, yhteismaalien ollessa 34-7. Silloin myös Jokerit aloitti finaalisarjan hiukan nihkeällä ja niukalla kotivoitolla, joka jätti Tepsille nälän päälle (ihan kuin Tappara nyt tässä sarjassa), TPS iski kotiyleisön edessä kaiken peliin ja väänsi väkisin puntit tasoihin, mutta kolmannessa ottelussa repsahti Jokereille kotiyleisön edessä suurinumeroisemmin, ja pelin lopussa haettiin asetelmia jatkoon kunnon myllyillä. Nyt toki asetelmien haku oli aika kevyttä nenänhieromista, silloin 1995 molemmat joukkueet olivat kentällä kokonaisuudessaan myllyttämässä toisia ja molemmilta taidettiin kentällinen pelaajia laittaa pelikieltoon.

Yhteistä tuohon sarjaan on siis ennakkoasetelma ja Tepsin peliasenne sekä pitkälti myös otteluiden kulku tähän asti. Erona se, että ei Tepsillä oikeasti ole läheskään samanlaisia mahdollisuuksia voittaa kuin silloin oli, koska joukkueesta puuttuvat sekä laatu että leveys.

Tuossa 2018 puolivälieräsarjassa SaiPa sitten haastoi Tepsiä vähän kuin Tepsi nyt Tapparaa, joskin asetelma oli etukäteen paljon tasaväkisempi. Sehän oli se kausi, kun TPS ei pärjännyt SaiPalle runkosarjassa juuri ollenkaan, mutta pudotuspeleissä asetelma kääntyi toisin päin, ihan kuten sitten myös välierissä Tapparaa vastaan, kun Tappara vei sen sarjan voitoin 4-0, vaikka runkkarissa TPS vei voitot 4-0. Toki se välieräsarjakin oli silloin paljon otteluvoittoja tasaisempi, ja ratkaiseva ero tuli lähinnä erikoistilannepelaamisesta. TPS ei saanut ylivoimalla maaleja, Tappara taas rankaisi lähes jokaisesta jäähystä.

Mutta siinä puolivälieräsarjassa SaiPa tuli ekaan peliin Turussa säälien kautta freesinä ja laittoi Tepsin heti köysiin, mutta kokemattomuuttaan hukkasivat lopussa täysin näpeissä olleen ottelun ja 3-1 johdon jatkoaikatappioksi. Eli aloittivat vähän kuin Tepsi nyt, kirvelevällä vierastappiolla vieden kotiin mukaansa kokemuksen siitä, että olivat parempi joukkue kentällä. Lappeenrannan ottelussa SaiPa laittoi sitten kaiken peliin, ja käänsivät kahden maalin tappiolta pelin jo kahden maalin johtoon, kunnes taas sössivät hommat lopussa kokemattomuuttaan ja hävisivät pelin 5-6. Ihan tuo leijui nyt tämänkin sarjan ensimmäisessä Turun ottelussa ilmassa, että sössiikö TPS kuitenkin lopussa kahden maalin johdon pelattuaan ensin upean ottelun, jossa on tultu takaa ohi. Kolmannessa ottelussa tuolloin sitten repsahti, kun TPS iski kotona tauluun 7-0, kun SaiPalle tuli täydellinen ulospuhallus, kun eivät olleet vielä toipuneet kahdesta karvaasta tappiosta. Ei Tepsilläkään ollut silloin homma ollenkaan näpeissä, ja sarjasta tuli vielä tiukka TPS:n hukattua pari ottelupalloa omaa huonouttaan. Pidän siis tämän kauden Tapparaa huomattavasti solidimpana joukkueena, joka ei varmasti anna niin paljon siimaa vastustajalle kuin TPS antoi tuossa SaiPa-sarjassa, ja toisaalta TPS ei ole hukannut omia mahdollisuuksiaan samalla tavalla kuin SaiPa silloin.

Vuoden 2022 välieräsarjaan Ilvestä vastaan yhtymäkohtia löytyy myös. Silloinkin ekasta pelistä Nokia-areenalla tuloksena oli Tepsille niukka tappio, vaikka kenttäpelissä oltiin parempia. Kotona lisättiin kierroksia koneeseen ja tasoitettiin sarja lyömällä vastustaja täysin kanveesiin. Hiukan samantyylisesti tämä Tappara-sarjakin alkoi Tepsin näkökulmasta, kuitenkin sillä erolla, että ei TPS ole läheskään yhtä laadukas joukkue nyt kuin tuolloin pari vuotta sitten oli. Niinpä tämän joukkueen unelmapeli ei riittänyt sarjan kotiavauksessa samanlaiseen murskavoittoon kuin vuoden 2022 välierissä Ilvestä vastaan, eikä myöskään tässä kolmannessa pelissä esitys riittänyt vierasryöstöön, toisin kuin silloin Ilvestä vastaan. Nähdäkseni 4-1 tai 4-2 Tapparalle ovat tässä edelleen ne selvästi todennäköisimmät lopputulokset.
 

rs2681

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Markus Nurmi
Ennakoitavissa oleva tappio Tepsille tästä ottelusta. Alkoi jo jalat painamaan vähän ja sen johdosta Tappara pääsi yllättämään. Tiistaina pelataan taas isoista asioista. Kaksi isoa lepopäivää ja kotipeli niin mahdollisuudet voittoon on jälleen.

Ensimmäinen erä oli tuloksellisesti niin huono ettei liikaa mahdollisuuksia jäänyt. Sen tietää kaikki miten Tappara alkaa sumputtamaan johdossa ja jos annat kolme eteen niin se on siinä.

Tiistaina varmaan taas tiukka ottelu joka taas määrittelee sarjaa eteenpäin.
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Kaksi peliä Tampereella, 69 laukausta maalia kohti, 1 tehty maali. Heljanko pelaa varmasti, mutta montaa gamesaveria ei ole tehyt. TPS pelaa hyvin kulmapeliä ja karvaa aktiivisesti, kaikki kunnia siitä. Mutta kyllä terävimmillä pelaajilla tuolla hallinnalla olisi enemmän maaleja tehty.

Jääkiekossa pelataan maaleista, jos TPS parantaa ja menee jatkoon, on se ansainnut. Tappara pelaa myös hyvin maalin edustaa. Antaa pyöriä kulmissa.

Tulos ratkaisee ja 2-1 on oikeutettu. Tappara teki tänään sen mitä piti.
 

YOLO 1922

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Penguins
Kiva lukea suomenruotsalaisten jatkuvaa itkua. Varsinkin kun päävalmentaja itki 60 minuuttia pelin aikana, mutta pressissä oli ihan ok linja kun kolmatta kertaa putkeen siitä nää uimakoululaiset hyötyivät.
TPS hyötynyt tuomarilinjasta? :D Anna mun kaikki kestää. Tappara juossut (roikkunut ja huitonut) kolme matsia Tepsin perässä, kun eivät jalalla pärjää.
 

Turnipsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kaksi peliä Tampereella, 69 laukausta maalia kohti, 1 tehty maali. Heljanko pelaa varmasti, mutta montaa gamesaveria ei ole tehyt. TPS pelaa hyvin kulmapeliä ja karvaa aktiivisesti, kaikki kunnia siitä. Mutta kyllä terävimmillä pelaajilla tuolla hallinnalla olisi enemmän maaleja tehty.

Tämähän se meidän suurin ongelma on. Saadaan pidettyä kiekkoa ja toimitettua laukauksia maalille mutta pääsääntöisesti vedot tulevat sellaisilta sektoreilta (tai ilman maskia) että veskarin on ne helppo poimia. Tai sitten ne menee ohi, yli, ali tai omaan maaliin.

TPS laukoo hanakammin vähän jokapuolelta, Tappara säästelee laukauksia mutta pääsääntöisesti Tapparan vedot tulevat paremmilta sektoreilta. Lisäksi ehkä suurimpana erona se että Tappara pyrkii saamaan maalivahdin sivuttaisliikkeeseen, kun taas TPS tätä ei tee. TPS ei tee tätä siksi että TPS:n hyökkäyspelaaminen perustuu kulmahyrrään ja nopeita vastahyökkäyksiä ei juurikaan näy. Tappara taas mun mielestä välttää kulmapyörimistä.

Lisäksi Tappara saa useammin ylivoimahyökkäyksiä vrs. TPS jonka peli perustuu siihen että se kiekko lyödään päätyyn ja pyritään voittamaan päätykammpailu.

Mun omasta mielestä Heljanko ei todellakaan ole joutunut hirveisiin taikatemppuihin vaan on saanut koko joukkueelta sellaisen tuen jolla maalivahdin on helppo pelata (vedot huonoilta sektoreilta, ei maskia / ohjauksia viivavedoissa, ei poikkisyötöistä syntyviä onetimereitä jotka pakottavat veskarin sivuttaisliikkeeseen).

Moni hehkuttaa Heljankoa tässä sarjassa mutta mun mielestä Tapparan puolustuspelaaminen on se joka tässä ansaitsee kehuja - erittäin tiivis ja huolehtii siitä että maalivahti pystyy perustekemiseen ilman TV-torjuntoja.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ei kai noista lopun painiotteluista nyt ole tarpeen vääntää, kuka aloitti. Tietenkin TPS:n jätkät ne laittoivat alulle. Eihän siinä Tapparalla ollut mitään tarvetta alkaa painimaan, mutta tietenkin Tepsin jätkät halusivat lähettää viestin, että joka sentistä jäällä joudutte taistelemaan, ja Tapparan jätkät halusivat vastata olevansa siihen valmiita. Kuvaava oli Nurmen tilanne. Nurmi parkkeerasi itsensä röyhkeästi maalille ja antoi kevyen pikku tuuppaisun Tapparan pakkiin, jolloin Vittasmäki ryntäsi puolustamaan joukkuekaveriaan. Eihän Tapparan jätkien olisi tietty ollut pakko vastata, jolloin painimatseja ei olisi tullut, mutta silloin he olisivat lähettäneet viestin, että ovat valmiita ottamaan taka-askelia, ja eivät tietenkään sellaista viestiä halunneet lähettää.
 

JakkeKasi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ei kai noista lopun painiotteluista nyt ole tarpeen vääntää, kuka aloitti. Tietenkin TPS:n jätkät ne laittoivat alulle. Eihän siinä Tapparalla ollut mitään tarvetta alkaa painimaan, mutta tietenkin Tepsin jätkät halusivat lähettää viestin, että joka sentistä jäällä joudutte taistelemaan, ja Tapparan jätkät halusivat vastata olevansa siihen valmiita. Kuvaava oli Nurmen tilanne. Nurmi parkkeerasi itsensä röyhkeästi maalille ja antoi kevyen pikku tuuppaisun Tapparan pakkiin, jolloin Vittasmäki ryntäsi puolustamaan joukkuekaveriaan. Eihän Tapparan jätkien olisi tietty ollut pakko vastata, jolloin painimatseja ei olisi tullut, mutta silloin he olisivat lähettäneet viestin, että ovat valmiita ottamaan taka-askelia, ja eivät tietenkään sellaista viestiä halunneet lähettää.
Hulluahan se olis jos TPS:n pelaajat ei turhautuis kun pelasivat kuitenkin hyvän pelin eivätkä saaneet palkinnoks maalin maalia. Se että nähdään muutama poikapaini missä kukaan ei vaikuttanut tehneen mitään ylilyöntejä tai käyneen erityisen kuumana ei pitäis edes olla mikään keskustelun aihe.
 

Luke72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hallitseva mestari
Oli ihan värikäs peli ja mukavia vääntöjä lopussa. Kyllä sirkushuveja on tarkoitus olla ja siihen sopii tälläset Nurmet oikein hyvin, kuka niitä tylsiä puurtajia jaksaa. Sen verran kysyisin kuitenkin Nurmesta, onko pelkkää harhaa, kun
Minun harjaantuneeseen silmään koko kauden näyttänyt että ei ole toissakauden kunnossa eli vähän kärsii siitä ettei niin hyvin jaksa melskata kuin silllon. Raskas pelityyli ja hattua nostan että edelleen sitä suorittaa eikä tyydy harmaaseen massaan.

Heljanko oli erinomainen ja ehkä Tepsi vähä piiputti osittain. Hieno sarja!
 

Laiska pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Oli ihan värikäs peli ja mukavia vääntöjä lopussa. Kyllä sirkushuveja on tarkoitus olla ja siihen sopii tälläset Nurmet oikein hyvin, kuka niitä tylsiä puurtajia jaksaa. Sen verran kysyisin kuitenkin Nurmesta, onko pelkkää harhaa, kun
Minun harjaantuneeseen silmään koko kauden näyttänyt että ei ole toissakauden kunnossa eli vähän kärsii siitä ettei niin hyvin jaksa melskata kuin silllon. Raskas pelityyli ja hattua nostan että edelleen sitä suorittaa eikä tyydy harmaaseen massaan.

Heljanko oli erinomainen ja ehkä Tepsi vähä piiputti osittain. Hieno sarja!
Paljon on arveltu, että Nurmella olis vähän jotai loukkia päällä, joka vähän toimis rajoittimena. Voi myös olla ettei ole, eikä vaan ole tuon enempään.
 

TAPPI32

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Niin Grönborghan on sanonut muistaakseni jossain haastattelussa, että joutunut muuttamaan joukkueen harjoittelua Liigan estämispelin yms. vuoksi. Syystäkin mies on pöyristynyt, että joutuu kiinnittämään tällaisiin asioihin valmennuksessaan huomiota.

Edit: mielenkiintoista, että juuri tuo Tanuksen huitominen meni kurinpitoon vaikka pelissä nähtiin tänään lukuisia vastaavia tilanteita puolin ja toisin.

Edit 2: tässä vielä linkki tuohon juttuun, jossa Riku puhuu tästä estämispeli-aiheesta

 
Viimeksi muokattu:

12961

Jäsen
Tuli kovistelevan Nurmen vääntöön, kun halus vääntöö. Sitten paskahousu Nurmi veti housusta repien jalat alta.

Mitä koiramaisempi temppu sen parempi. Eikä tämä kyllä sillä asteikolla kovin hyvä ollut.

Nurmen tyyppisen pelaajan on pelaamisen lisäksi provosoida ja ärsyttää vastustajaa mahdollisimman paljon eikä harrastaa showpainiotteluita. Pois luikkiminen kuuluu lähinnä asiaan ja on osa ärsyttävää käytöstä,
 

12961

Jäsen
Ollut kapteenistossa nuorten maajoukkueessa, Tepsissä, Ipassa ja pariin otteeseen Tapparassa...joten ihan kapu vaan. ;D
Malliesimerkki pelaajasta, jolle maisemanvaihto teki hyvää. Tepsistä lähtiessään oli huono puolustaja, jonka ei olisi kuulunut mahtua edes kokoonpanoon. Paljon oli jo siimaakin annettu, mutta ei vaan lähtenyt.

Vilpittömästi olen Vittasmäen uran puolesta onnellinen. Joskus vaan tarvitaan joku ravistus kehittymiseen ja melko usein se lähtee maisemanvaihdosta. Onhan näitä ollut aikojen saatossa joka suuntaan.
 

Visionääri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Penguins, ManU
Annettu provoilusta viikon pelikielto
Toisen joukkueen päävalmentaja sai 10 000 sakot tuomarille itkemisestä ja toinen ei. Kumpi sai sakot?

Voin sulle tähän kaivaa uutisotsikot mediasta kumman nimi löytyy useimmin kun puhutaan tuomareista valittamisesta.

Niin... sitä minäkin. Ei muuta kuin maate ja odottamaan tiistaita sielläkin.
Itke itsesi uneen ja hypi pari uimahyppyä mallia Nurmi/Teissala jos ei sekään meinaa auttaa. Nyyhkistä. Onneksi olette hyvin pian kesälomalla, loppuu tuo vinkuna.
 

12961

Jäsen
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös