Playoffs 2016 puolivälierät: Tappara – Lukko

  • 100 560
  • 666

Sekera

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, prosessit ja yrittäminen
Viime kaudelta tuttu sapluuna joukkueiden hyökkäys- ja puolustuspelin analysoimiseksi ennen playoff-sarjan alkua. Eli tarkastellaan joukkueiden laukomista runkosarjan viimeisimmissä otteluissa jaotellen laukaukset a) vaarallisen maalintekoalueen ja b) vaarallisen maalintekoalueen ulkopuolisiin laukauksiin. Laukomisen tehokkuuden osalta nämä voidaan luonnehtia tämän kauden runkosarjan perusteella seuraavin luvuin: vaaralliselta maalintekoalueelta maaliin vaaditaan 10,4 laukausta (tehokkuus 9,6 %) ja vaarallisen maalintekoalueen ulkopuolelta 73,5 laukausta (tehokkuus 1,4 %).

Aineistona on runkosarjan 20 viimeistä ottelua. Koska tarkoitus on vertailla joukkueiden peruspelin luonnetta/eroavaisuuksia, lukemat ovat tasakentällispelistä. Vaarallinen maalintekoalue määritellään liitteen kuvassa (alueet 1 ja 2), laukomisetäisyys vaihtelee välillä 0-12,2 metriä.

Hyökkäyspeli:

Tappara on laukonut vaaralliselta maalintekoalueelta 40,5 % kaikista laukauksistaan ja Lukko 39,5 %
Tappara on laukonut vaaralliselta maalintekoalueelta keskimäärin 13,4 laukausta per ottelu ja Lukko 15,6 per ottelu
Tappara on laukonut vaarallisen maalintekoalueen ulkopuolelta keskimäärin 19,7 laukausta per ottelu ja Lukko 23,9 per ottelu
Tapparan maalintekotehokkuus vaaralliselta maalintekoalueelta on 11,6 % ja Lukon 9,3 %
Tapparan maalintekotehokkuus vaarallisen maalintekoalueen ulkopuolelta on 1,8 % ja Lukon 1,9 %
Tapparan maali on vaatinut keskimäärin 17,5 laukausta (tehokkuus 5,7 %) ja Lukon 20,8 (tehokkuus 4,8 %)

Molemmat ovat laukoneet suhteessa lähes saman verran vaaralliselta maalintekoalueelta (Tappara 40,5 % - Lukko 39,5 %). Määrällisesti Lukko on kuitenkin laukonut sieltä enemmän, keskimäärin 2,2 laukausta per ottelu Tapparaa enemmän.

Tehokkuus vaarallisen maalintekoalueen laukauksissa on taasen Tapparan eduksi: Tappara on tehokkaampi 2,3 %-yksikön turvin. Tehtyjen maalien ero (Tapparalle +2) vaaralliselta maalintekoalueelta on kuitenkin tätä pienempi, koska Lukko on laukonut vaaralliselta maalintekoalueelta enemmän. Jos Lukon tehokkuus olisi Tappara tasoa, olisi Lukko tehnyt vaaralliselta maalintekoalueelta 5 maalia Tapparaa enemmän tässä otannassa.

Vaarallisen maalintekoalueen ulkopuolelta joukkueilla ei ole paljoa eroa muuta kuin laukausmäärissä: Lukko on laukonut keskimäärin 4,2 laukausta per peli Tapparaa enemmän vaarallisen maalintekoalueen ulkopuolelta. Tehokkuus on käytännössä sama, Lukko on tehnyt 2 maalia Tapparaa enemmän vaarallisen maalintekoalueen ulkopuolelta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että joukkueiden hyökkäyspeli on kokonaisuudessaan aika lailla tasoissa mitä tasakentällispeliin tulee. Molemmat ovat tarkastelujaksolla tehneet 38 tasakentällismaalia, mutta Tappara on ollut tehokkaampi: Tapparan maali on vaatinut 3,5 laukausta vähemmän kuin Lukon maali.

Puolustuspeli:

Tapparan vastustaja on laukonut vaaralliselta maalintekoalueelta 36,3 % kaikista laukauksistaan ja Lukon vastustaja 39,3 %
Tapparan vastustaja on laukonut vaaralliselta maalintekoalueelta keskimäärin 12,9 laukausta per ottelu ja Lukon vastustaja 12,7 per ottelu
Tapparan vastustaja on laukonut vaarallisen maalintekoalueen ulkopuolelta keskimäärin 22,6 laukausta per ottelu ja Lukon vastustaja 19,6 per ottelu
Tapparan vastustajan maalintekotehokkuus vaaralliselta maalintekoalueelta on 9,3 % ja Lukon vastustajan 13,4 %
Tapparan vastustajan maalintekotehokkuus vaarallisen maalintekoalueen ulkopuolelta on 1,3 % ja Lukon vastustajan 1,3 %
Tapparan vastustajan maali on vaatinut keskimäärin 23,8 laukausta (tehokkuus 4,2 %) ja Lukon vastustajan 16,7 (tehokkuus 6,0 %)

Puolustuspelissä Tappara on Lukkoa edellä. Tapparan vastustaja on päässyt laukomaan suhteessa vähemmän maalintekosektorista, mutta määrällisesti homma on nipin napin toisinpäin: Lukon vastustaja on laukonut keskimäärin 0,2 laukausta per peli Tapparan vastustajaa vähemmän maalintekosektorista.

Vaarallisen maalintekoalueen puolustustehokkuudessa Tapparan on Lukkoa selvästi edellä: eroa on Tapparan hyväksi 4,1 %-yksikköä. Tappara on päästänyt vaaralliselta maalintekoalueelta 10 maalia Lukkoa vähemmän.

Vaarallisen maalintekoalueen ulkopuolella joukkueiden puolustustehokkuus (1,3 %) on tasoissa, mutta Tapparan vastustaja on laukonut 3 laukausta per peli Lukon vastustajaa enemmän. Maalimäärissä tämä tarkoittaa sitä, että Lukko on tarkastelujaksolla päästänyt yhden maalin Tapparaa vähemmän vaarallisen maalintekoalueen ulkopuolelta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että puolustuspelin rakenteellinen tiiviys on joukkueilla tasoissa, mutta puolustustehokkuudessa Tappara on Lukkoa edellä. Tapparaa vastaan tehty maali on vaatinut 7,1 laukausta enemmän kuin Lukkoa vastaan tehty maali, mikä on yllättävän paljon.

***

Tappara on siis tasakentällispelin osalta Lukkoa edellä: hyökkäyspeli menee aika lailla tasoihin, mutta puolustuspeli selkeämmin Tapparalle. Huomiotta ei voida kuitenkaan jättää erikoistilannepelaamista.

Tarkastelujaksolla Tappara on tehnyt 12 yv-maalia ja Lukko 17 yv-maalia. Tapparan yv-prosentti on ollut 24,00 % ja Lukon yv-prosentti on ollut 27,87 %. Tarkastelujaksolla Tappara on päästänyt 13 yv-maalia ja Lukko 11 yv-maalia. Tapparan av-prosentti on ollut 76,79 % ja Lukon av-prosentti on ollut 86,08 %.

Edellä esitetyt erikoistilanneprosentit kuitenkin kertovat Tapparan riskinpaikan selvästi - vaikka tasakentällisin oltaisiin edellä, riittää heikko av-peli tuhoisaa ylivoimaa vastaan tuomaan pelin vaikka tasoihin, jolloin korostuu yksittäisten tilanteiden merkitys jopa koko ottelusarjaa silmällä pitäen.

Erikoistilanteisiin ei voida soveltaa vastaavaa kokonaistarkastelua kuin tasakentällispeliin, koska peli on yli/alivoimalla luonteeltaan niin erilaista ja staattisempaa verrattuna tasavoimin pelattavaan tasakentällispelaamiseen. Se kuitenkin voidaan tehdä, että katsotaan millä tehokkuudella joukkue puolustaa liitteen kuvan yksittäisiä sektoreita eli tässä tapauksessa 1-sektoria (maalinedustaa), 2-sektoria (keskisektoria), 3-sektoria (viivaa) ja 4-sektoria (pienen kulman laukaukset).

Tarkastelujaksolla Tappara on päästänyt 1-sektorista 4 yv-maalia ja Lukko 2 yv-maalia. Tehokkuuksissa ero on huomattava: Tapparaa vastaan on yv:llä tullut 1-sektorista 25 laukausta, ja Lukkoa vastaan 38 --> Tapparan vastustajan yv-maalintekotehokkuus 1-sektorilta on 16,0 % ja Lukon vastustajan 5,3 %.

2-sektorista ero on vielä suurempi: Tapparan vastustajan yv-tehokkuus 2-sektorista on 6/35 = 17,1 % ja Lukon vastustajan 2/44 = 4,5 %.

3- ja 4-sektoreilta Lukko on itseasiassa yv-puolustustehokkuudessa Tapparaa heikompi: 3-sektorilta Tapparan vastustajan yv-tehokkuus on 2/78 = 2,9 % ja Lukon vastustajan 3/86 = 3,5 %. 4-sektorilta Tapparan vastustajan yv-tehokkuus on 1/19 = 5,3 % ja Lukon vastustajan 4/21 = 19,0 %.

Alivoimalla Tappara ei ole siis onnistunut maalin edustan puolustamisessa, kun taas Lukolla se on onnistunut mallikelpoisesti. Ylivoimatehokkuudessa molemmat ovat olleet Liigan kärkeä tarkastelujaksolla. Tasakentällispeliä käytiin edellä lävitse ja voitiin todeta, että hyökkäyspeli on tasoissa, mutta puolustuspeli selvemmin Tapparalle. Näillä puheilla sarjassa riittää mielenkiintoisia detaljeja ja isompiakin kokonaisuuksia seurattavaksi.
 

Liitteet

  • Maalintekosektorit.png
    Maalintekosektorit.png
    14,3 KB · kertaa luettu: 312

Juteeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche ja Tappara
Rajalan Timppa selvästi koittaa nyt vanhaan kunnnon bluesmaista järkytetään vastustajan peliä hankkimalla niiden nykyisiä pelaajia meidän ensi kauden joukkueeseen. Harmi vain, että täkyyn tarttui mäkisenatte Tapparan rotaatiopuolustajista.

Jotta tulisi hieman asiaakin viestiin, niin minkälainen tuo Äijänsuon vieraille varattu seisomakatsomo on? Pääseekö sinne ihan kaikki vieraiden väriä kannattavat vai pelkästään virallisilla bussikyydeillä tulleet? Raumalla en ole koskaan käynyt kiekkoa katsomassa, mutta sen voisi ehkä lauantaina korjata.
 

SJK10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Jotta tulisi hieman asiaakin viestiin, niin minkälainen tuo Äijänsuon vieraille varattu seisomakatsomo on? Pääseekö sinne ihan kaikki vieraiden väriä kannattavat vai pelkästään virallisilla bussikyydeillä tulleet? Raumalla en ole koskaan käynyt kiekkoa katsomassa, mutta sen voisi ehkä lauantaina korjata.

Oranssi peruukki vaan päähän niin kyllä sinne pääsee. No pääsee sinne kyllä muutenkin.

Noin muutoin ottaen niin aika paska katsomo aika paskassa paikassa.
 

eriatarka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Missä kunnossa muuten Lukon pelimannit ovat? Onko vemppajaostossa ollut paljon väkeä?

Kuten tuossa nopeasti silmäiltynä joku taisi mainitakin, niin tämä puoli on tällä hetkellä kunnossa, poissa ainoastaan Miika Koivisto puolustuksesta sekä Janne Lahti, joka ei muutenkaan ole ollut niitä tehokkaimpia pelaajia, vaikka kevään mieheksi usein kutsutaan. Viime keväänähän Lukolta puuttui välierissä kaksi 1-ketjun hyökkääjää (Vahalahti ja Ahtola) ja Nurmi ei ollut täydessä pelikunnossa (polvi), minkä vuoksi hyökkäysosasto oli kapea kauden tärkeimmällä hetkellä.

Lukon ykkönen on ollut tämän vuoden puolella tehokas; tammi-maaliskuun 25 ottelussa Vahalahti 8+20=28, Gagnon 12+16=28, Nurmi 11+13=24. Toni Koivisto on pelannut vahvan kauden, Jesper Piitulainen on esittänyt viime aikoina pirteitä otteita ja Olavi Vauhkonen on parantanut peliään pitkän loukkaantumisen jälkeen eli hyökkäysosaston laajuus on ihan hyvä pudotuspelien tiukkaan otteluohjelmaan.
 

Thompson

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Arsenal
Viime keväänähän Lukolta puuttui välierissä kaksi 1-ketjun hyökkääjää (Vahalahti ja Ahtola) ja Nurmi ei ollut täydessä pelikunnossa (polvi), minkä vuoksi hyökkäysosasto oli kapea kauden tärkeimmällä hetkellä.
Lisätään vielä se, että Toni Koivisto pelasi sormi murtuneena, Kousalla oli olkapää paskana ja muutama muukin loukkaantuminen siellä oli. Esimerkiksi Gagnon kärsi aivan varmasti samasta vammasta, jonka takia sivussa olikin muutaman viikon. Niemisellä oli myös jotain klemppaa ja Komulaiselta meni polvi paskaksi game6:ssa.

Varmaan Tapparallakin oli jotain pikkuvaivoja, mutta kyllä Lukon viime kevät oli jotain aivan käsittämätöntä näiden loukkien kanssa. Kyllä tänäkin vuonna niitä tulee varmasti. Molemmille.
 

RL1936

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raumam Boja
Tästä parista on kyllä jo kaikki sanottu. Lukolla parempi veska ja parempi valmennus, Tapparalla taas puolustus aavistuksen parempi ja hyökkäys hieman enemmän.

Kävi tässä sarjassa miten kävi, toivon tämän sarjan voittajan menevän päätyyn asti. Jos se ei ole Lukko niin miksei viimein Tappara.
 

Saul Goodman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pekka Virta
Lukolla parempi valmennus,
Hahhahhah ja millähän perusteella? Ei ainakaan tilastojen tai minkään tämän tai lähikausien faktojen perusteella.

Tapola on nyt pää- tai apuvalmentajana pyyhkinyt duffalla lattiaa kolme kevättä. Heti ensimmäisellä päävalkkukaudella finaaleihin. Molempina kausina runkosarjassa top3.
 
Viimeksi muokattu:

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
ja parempi valmennus

Millä mittarilla Lukon valmennus on parempi? Ei nyt kuitenkaan oteta sitä viime kautta Tapolalta pois...hän kuitenkin voitti sarjassaan Dufvan miehistön. Tosin itse ajattelen, että nykykiekossa valmennus on lähes kaikilla sellaisella tasolla, että sillä tasolla erot tehdään tosi pienillä asioilla. Sanoisin, että Lukolla on kokeneempi valmennus, mutta ei nyt kuitenkaan välttämättä parempi :)
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Millä mittarilla Lukon valmennus on parempi?

No ainakin sillä, että Dufvalla on kokemusta voittaa pudotuspeleissä runkosarjassa ylempänä oleva joukkue. Miten monta kertaa Tapola on onnistunut vastaavaan?

Ei millään pahalla pojat, mutta minusta valmennus on se osa-alue, jota meidän amatöörien on kaikkein hankalin arvioida. Minusta valmennuksen paremmuutta voidaan arvioida vasta sarjan aikana ja sen jälkeen. Varsinkin Tapolalla on niin vähän näyttöjä, että hänen vertaamisensa Dufvan valmennukseen on ihan älytöntä. Peterran sanoin, Lukolla on kokeneempi valmennus, mutta ei välttämättä parempi, mutta se täytyy muistaa, että jatkoon voi mennä se joukkue, jolla on huonompi valmennus.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Valmennusta on kovin vaikea analysoida ulkopuolelta. Sanoisin, että tällä osa-alueella liiga on hyvinkin vaikea arvioitava, koska jengeillä on niin erilaiset materiaalit käytössään. Sanoisin, että esim. Marjamäki ei voittaisi mestaruutta KalPan materiaalilla, vaikka pelitapa on hyvinkin samanlainen tietyiltä osin. :) Mutta kaiken kaikkiaan se on kiistaton tosiasia, että Lukolla on kokeneempi valmennus kuin Tapparalla, mutta sitä on absoluuttisesti hyvin vaikea arvioida, kummalla valmennus on parempi. En siltä osastolta antaisi kyllä mitään edgeä kummallekaan tähän sarjaan.
 

Saul Goodman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pekka Virta
Varsinkin Tapolalla on niin vähän näyttöjä, että hänen vertaamisensa Dufvan valmennukseen on ihan älytöntä.
Vähän näyttöjä? Rookiena finaaleihin ja kahdesti runkosarjassa kolmen joukkoon. Nuo on jo kovemmat näytöt mitä duffalla viimeiseen kuuteen vuoteen.
 

RL1936

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raumam Boja
Rookiena finaaleihin, kyllä. Kannattaa kuitenkin muistaa - mitään Tapolalta pois ottamatta - että pääsi Rautakorven jälkiliukkaille. Dufva tuli aivan erilaiseen tilanteeseen Lukkoon ja on silti vienyt Lukon top 4 monta kertaa. Lisäksi Jypin kanssa 3 kertaa runkosarjan voitto ja mestaruus. Viime keväänä lähes finaaleihin vaikka joukkue kärsi pahoista loukkaantumisista. Kyllä, LÄHES, se ei tietenkään riitä Lukon organisaatiossa, mutta lähemmäksi kuin kukaan muu pitkiin aikoihin.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Vähän näyttöjä? Rookiena finaaleihin ja kahdesti runkosarjassa kolmen joukkoon. Nuo on jo kovemmat näytöt mitä duffalla viimeiseen kuuteen vuoteen.

Ja joukkueen kokoonpanolla ei ole mitään tekemistä asian kanssa. JYP voitti mestaruuden Dufvan toisella päävalmentajakaudella, joten eikö olekiin, että Dufva on Tapolaa parempi valmentaja jos Tappara ei voita mestaruutta tänä keväänä.
 

Apheu

Jäsen
Valmennuksesta on vaikea sanoa mitään etukäteen. Toinen voi voittaa toisen taktisesti, mutta sen näkee sitten vasta sarjan edetessä. Tässä vaiheessa mielestäni ei pidä antaa mitään hirveää etua Lukolle valmennuksen vuoksi. Toki voi sanoa, että hieman enemmän on kokemusta, mutta kumpi on parempi valmentaja tällä hetkellä - hankala arvioida.
 
Itse monen muun ohella toivoin muuta vastustajaa kuin Lukkoa, koska tuntuu, että Lukon "tilastovoitto" joskus ilman muuta tulee. Tälle nyt ei mitään matemaattista tukea tosin ole olemassa, vaan se on taikauskoa.

Itseasiassa tappioputkien katkeamiselle, eli voidon todennäköisyyden nousulle tappioputken venyessä, on tilastollista tukea. Tätä on tutkittu ihan tieteellisesti ja kohdejoukkueen pelin ohjella vaikuttavana tekijänä on vastustajien lepsuuntuminen.

Mutta en tiedä täyttävätkö Lukon playoff-tappiot tappioputken määritelmää. Sarjathan ovat olleet parina vuotena erittäin tasaisia, joten olisi hyvin kummallista jos Tappara lähtisi peleihin mukavoituneena.

Voitti kumpi tahansa, niin toivoisin neljän-viiden pelin sarjaa, jotta jatkoonmenijä pääsee freesinä Kärppiä vastaan.

Edit:

Yllä luonnehdittiin Lukon valmennusta Tapparaa paremmaksi. Asia on juuri toisin päin - RD:n pelillinen yksipuolisuus on heikkous. Paras seitsemästä pelatessa tulee pystyä mukautumaan ja varioimaan.
 
Viimeksi muokattu:

Corkscrew

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Raumalaisille kysymys. Jos innokas sohvaurheilija haluaisi katsoa kaksi Lukon viime aikojen runkosarjapeliä osana omaa valmistautumistaan tiukkaan puolivälieräsarjaan, niin mitkä pelit ja mistä syystä kannattaisi katsoa?
 

Anu Saukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Raumalaisille kysymys. Jos innokas sohvaurheilija haluaisi katsoa kaksi Lukon viime aikojen runkosarjapeliä osana omaa valmistautumistaan tiukkaan puolivälieräsarjaan, niin mitkä pelit ja mistä syystä kannattaisi katsoa?
Viimeisimmät SaiPa-Lukko ja Lukko-Kärpät. Häviö- ja voittopeli.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Välierävastus voi olla myös TPS

Aika teoreettisesti kyllä. Täytyypäs oikein miettiä. Parivaihtoehtojahan on vaikka kuinka, riippuen siitä, ketkä jatkoon menevät. Jotta Lukko-TPS -sarja olisi mahdollinen pitäisi TPS:n tiputtaa Kärpät ja jonkun toisen joukkueen (KalPan tai Pelicansin) käytännössä tiputtaa IFK. Tällöin jatkossa olisivat teoreettisesti KalPa/Pelicans, TPS, Lukko ja mahdollisesti JYP tai Saipa. JYP / SaiPa saisi tuon teoreettisesti heikoiten sijoittuneen joka olisi KalPa/Pelicans ja sitten jäisi mahdollisuus sarjalle Lukko-TPS.

Sanoisin, että käytännössä Lukko-TPS -sarja on mahdoton, koska se vaatisi koko nykyisen top 3:n sulamista. Joku voi pettää, mutta tuskin nyt sentään kaikki :D
 

psychodad

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Hal Gill
Hyokkays suht tasan, puolustus hiukan tapparalle, erikoistilanteet aika selvasti lukolle. Valmennus taitaa menna tapparalle, tosin en laittaisi ainakaan viime kauden playoff sarjaa Dufvan piikkiin. Loukkaantumiset ja siita johtuva vasyminen ovat mielestani suurimmat syyt sille kyykkaamiselle.

Tiukat pelit yleensa ratkaistaan erikoistilanteilla, joten etukateen taytyy veikata varilasien lapi omia. Mutta todella tasainen sarja tulee.
 

psychodad

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Hal Gill
Viimeisimmät SaiPa-Lukko ja Lukko-Kärpät. Häviö- ja voittopeli.

Hyvat ehdotukset, niista saa kuvan lukon vahvuuksista ja heikkouksista. Molemmat oli hyvia jaakiekko-otteluita.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös