pitsin seuranta, tulokset tämän otsikon alle

  • 9 648
  • 87

karhu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät,Man Utd
muistaisin..

Voin olla väärässä,mutta muistaakseni Åkerin mies oli Risto Neuvo.Mies ei kauaa pailla kerinnytkään olemaan.
 

pekoni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
No niin...

Vastattavaa onkin kertynyt jo melko runsaasti...niin sitä käy kun tipahtaa olosuhteiden pakosta pariksi vuorokaudeksi pois. En ala personoimaan vastaustani kenellekään erityisesti, joten löytäköön kukin vastineensa omaksi katsomallaan tavalla.

Itse arvostan jääkiekko- kuin muutkin palloiluseurat eritoten kahden seikan perusteella:

1) juniori- ja kasvatustyö sekä siintä juontuva ns. omavaraisuus
2) pitkäjänteisyys

Sääli että nämä molemmat kohdat on vähintään viimeisen puolen vuosikymmenen verran hoidettu Ässissä järkyttävän huonosti. Se ei silti vaikuta mitenkään siihen seikkaan, että Ässät on ja pysyy suosikkijoukkueenani. Ässät on kuitenkin ainoa joukkue, jonka otteluja olen käynyt seuraamassa säännöllisesti viisivuotiaasta saakka. Muistan varsin hyvin kun viiden vuoden ikäisenä isä otti ensimmäisen kerran mukaansa Isomäen seisomakatsomoon, jossa seisoin juomakorin päällä.

Tuosta on nyt jo kolmatta vuosikymmentä aikaa. Ehdin nähdä suurimman osan kirkkaimmista ässälegendoista jäällä, vaikka en mestaruusjuhliin ehtinytkään.

Ässiä (kuin muitakin joukkueita) sopii arvostella. Aina kun se on paikallaan. Mutta ilman perusteluja arvosteluilla ei tee hevon paskaa. Vielä enemmän arvosteluilleen saa painoarvoa kun antaa ihan faktisen korjaus/kehitysehdotuksen. Joku viisas on tainnut joskus todeta, että "kuka tahansa osaa moittia, kiitokseen tarvitaan asiantuntija".

Eniten tässä polemiikissa harmittaa se, että paskaa suolletaan jatkuvalla syötöllä muutaman yksittäisen henkilön päälle - vaikka minun mielestäni tälle ei oikeastaan ole hirveästi perusteita. Kyseiset henkilöt ovat olleet Antti Heikkilä ja Jouni Myllymaa. Ensimmäinen vastaa olosuhteiden pakosta tällä hetkellä paitsi edustusjoukkueen markkinoinnista myös joukkueen pelaajahankinnoista, jälkimmäisen toimenkuva on enemmän ry-painotteinen juniorivalmennuspäällikkö. Aika moni tuntuu olevan tyytymätön jomman kumman tai sitten molempien toimiin. Perustelut vaan usein ontuvat.

Olen itse mukana yritystoiminnassa ja voin todeta että viime kädessä niin oy:n kuin ry:nkin asioista vastaa hallitus. Hallitus on se elin, joka valitsee mm. osakeyhtiön toimitusjohtajan ja edelleen koko yhtiön päivittäisiä toimintoja hoitavan organisaation. Tämän organisaation johto valitsee sitten edelleen valmentajan ja valmentaja edelleen pelaajat. Vastuu- ja valtasuhteet ovat aika selkeät - eikö? Jos joku organisaation osa ei vastaa tarpeita, niin se on nimenomaan esimiehen, tässä tapauksessa viime kädessä oy:n hallituksen, vastuulla hoitaa asia paremmalle tolalle. Tottakai yksittäinen henkilökin voi vetää omat johtopäätöksensä jos on omasta mielestään epäonnistunut tehtävässään, mutta se ei todellakaan ole hänen velvollisuutensa.

Ässien nykytilanteessa on suorastaan huvittavaa vaatia Antti Heikkilän eroa ja kaataa saavista sitä paskaa hänen päälleen. Olosuhteiden pakosta Heikkilä hoitaa tällä hetkellä kahden kokopäiväisen duunin tehtäviä. Kritiikki pitäisi suunnata hallituksen suuntaan, että tehkää asialle jotain. Hankkikaa täyspäiväinen manageri vastaamaan edustuksen ja vanhimpien juniorien pelaajahankinnasta ja -etsinnästä. Mutta pelkkä tämä ei todellakaan ole rakentavaa kritiikkiä, jolla on jotain arvoa. Tähän pitäisi vielä kritiikin perään heittää oma ehdotus kuka tähän toimeen hankitaan ja perustelut miksi. Harva on päässyt arvostelussaan tälle asteelle. Asian toinen puoli on Heikkilän henkilösuhteet maakunnan (ja valtakunnankin) tasolla. Olen erittäin positiivisesti yllättynyt jos pystytte esittämään nimen, joka on

a) valmis ottamaan pestin vastaan ja
b) omaa yhtä hyvät henkilösuhteet ja kyvyt hankkia vähintään vastaavan tason yhteistyökumppanit ja markat sekä
c) ymmärtäisi vielä vähän jääkiekostakin, koska sitä hän kuitenkin markkinoi.

Itse en tälläistä valmista nimeä keksi. Sellainen pitäisi kasvattaa jostain "uudesta" kyvystä Heikkilän rinnalla. Ilmeisesti vaan tähän ei olla Ässissä valmiita?

Ässien organisaatio ei ole tällä hetkellä niin leveä, että sen varassa voisi todella kehittää kilpailukykyisen ja varteenotettavan liigaseuran. Tämä vaatii pakostakin muutoksia. Seura yksinkertaisesti tarvitsee yhden vain ja ainoastaan pelaajahankinnoista vastaavan henkilön. Tänä keväänä hankinnoista vielä selvittiin Heikkilän ja valmentajien yhteistyöllä, mutta pidemmällä välillä heidän aikansa ei enää riitä. Kylmä tosiasia.

Toinen arvostelussa huomioonotettava seikka on se viive, jolla toimenpiteet vaikuttavat. Vaikka Ässät ei tässä katastrofin myllerryksessä tehnytkään täysradikaaleja toimenpiteita ja uusinut koko organisaatiotaan, se ei tarkoita etteikö muutoksia olisi tehty. Nämä muutokset vaan olivat maltillisempia kuin toiset odottivat, eikä niiden vaikutus näy välittömästi.

Kirjoitin alussa, että toinen arvostukseni perusteista on pitkäjänteisyys. Tämä on ollut Ässissä jo pitkään todella huonolla tolalla. No, ei se ole kiitettävällä mallilla monessakaan seurassa Suomessa tällä hetkellä. Toisesta päästä paras esimerkki on ehdottomasti Tappara, josta muiden seurojen johtajat voisivat ottaa mallia. Ässille 90-luvun puolivälin Bosman-päätös oli todella suuri haaste, johon ei osattu kunnolla sopeutua. Siihen saakka pelaajien siirtyminen joukkueiden välillä oli hyvin rajattua, eikä siitä oikeastaan ehtinyt muodostua joukkueelle ongelmaa, vaikka pelaajaliikenne olisi ollut retuperällä muutaman peräkkäisen kauden. Mitään joukkokatoa ei kuitenkaan ehtinyt tapahtua ja tilanne oli nopeasti korjattavissa pienellä skarppaamisella. Keskitason liigajoukkueena oli ikäänkuin helppo elää. Siihen täällä Porissakin tuudittauduttiin.

Kun pelaajaliikenne avautui nousi pitkäjänteisyys aivan kriittiseksi menestystekijäksi. Saanen varmaankin hyväksynnän jos väitän ettei Ässien pelaajahankinnat ja -politiikka (myös valmentajien kohdalla) todellakaan ole 90-luvun puolivälin jälkeen ollut pitkäjänteistä tai sisältänyt jotain logiikkaa. Kaudesta toiseen ja joskus kauden sisälläkin on pompittu jopa ääripäästä toiseen. Tämä ei ole sinänsä harvinaista sm-liigassa, mutta kun joukkue kuuluu muutoinkin sarjan sisällä taloudellisesti alhaiseen resurssiryhmään, ei tälläiseen pelaajapolitiikkaan ole varaa. Kun tässäkin ketjussa on V-P Ketolasta annettu kummankin suuntaisia kommentteja, niin lisäänpä minäkin omani. Ketolan aikana Ässät jatkoi taloudellisesti vakaata linjaansa eli tappio- ja velkalinjalle ei lähdetty. Tätä linjaa oli kohtuullisen helppo jatkaa Lasse Heikkilän luoman erinomaisen pohjan päälle. Se on tietysti tällä hetkellä epäselvää (kun verottaja kerran edelleen jatkaa etanatutkintaansa) onko näihin taloudellisiin tuloksiin käytetty vippaskonsteja ja missä määrin. Se on kuitenkin selvää, että jos oltaisiin Amerikassa ja verottaja ei löydä yhtään mitään todistettavasti, niin Ässien rahahuolet olisi miljardikorvauksien jälkeen ohi. Vahinko että ei olla. Siellä Amerikassa.

Ketola siis hoisi talouspuolen kunnialla, mutta samaa ei voi sanoa pelaaja- ja valmentajaliikenteestä. Siinä ei todellakaan ollut asteen vertaa pitkäjänteisyyttä. Se logiikka ehkä kumminkin, että parhaat hankinnat tehtiin aina hyökkäykseen ja puolustus hoitui siinä sivussa. Jos hoitui (vrt. surullisen kuuluisa kausi 96-97 ja sen alkusyksy). Viime kausien katastrofin juuret ovat syvällä tässä suossa ja sieltä Ässät nyt kampeaa itseään pääasiassa kolmikon Heikkilä-Jursinov-Härkälä voimin. Ei todellakaan kannata ylistää ja suitsuttaa sitä glooriaa niin yksipuolisesti Ketolan syliin. Toisaalta hyvää, toisaalta huonoa toimintaa.

Tämän toisen nimen ja toisaalta toisen arvotuskriteerini kohdalla on kysymys juniorityöstä. Ei ole kovin mairittelevalla mallilla sekään täällä Porissa tällä hetkellä. Mutta on senkin eteen sentään tehty jotain toimenpiteitä. Ulospäin näkyvimpänä ehkä tämä ns. kehitysryhmä. Mutta ovatko tehdyt toimenpiteet riittäviä edes näin alkuun? Kysymys on hyvä esittää, mutta siihen ei voi vastata ennen kuin 18-24 kuukauden kuluttua. Silloin voidaan nähdä jotain tuloksia. Harva vaan on valmis odottamaan noita tuloksia niin pitkään ja onko se edes mahdollista, kun edustusjoukkue on langettanut niin syvän varjon koko organisaation päälle.

Koska toimenpiteiden tuloksia ei nähdä näin nopeasti, en itse tohdi arvostella tämän hetken tilannetta juniorien suhteen. Myllymaakaan ei kuitenkaan ole ollut tehtävässään käsittääkseni kuin reilun vuoden. Ainakin hänen edeltäjänsä Ismo Läntinen ryhtyi toimeen syksyllä 99 ja lopetti siinä kevään/kesän aikana ryhdyttyään edustuksen päävalmentajaksi. Ei noin lyhyessä aikavälissä ehdi saamaan a) otetta asiaan ja b) todellisia tuloksia aikaan. Pikemminkin tästä voidaan vetää johtopäätös että juniorityöskentelyssäkin suurin tai suurimpia virheitä on pitkäjänteisyyden puutos. Nyt maksetaan niitä virheitä, jotka tehtiin joskus vuosien 96-99 aikana. Tämän hetken virheet maksetaan vasta muutaman vuoden kuluttua.

En ole itse seurannut Ässien junioreita aktiivisesti 90-luvun puolivälin jälkeen. En osaa sanoa yksittäisistä valmentajista tai taustavaikuttajista sen kummempaa. Sellainen vaikutelma vain on jäänyt, että jostain syystä koko seuran organisaation sisällä ei osata/pystytä puhaltamaan yhteen hiileen, asettamaan yhteisiä päämääriä ja toimintasuunnitelmia sekä toteuttamaan niitä. Tuo nyt on kuitenkin aivan välttämätöntä, sillä ei nykyaikaista jääkiekkoseuraa pyöritetä yhden miehen tai hänen parin kaverinsa avulla. Toiminta vaatii kymmeniä oman tehtävänsä asiantuntijoita, jos siitä halutaan kunnialla selvitä. Taitaa vain olla niin, että jotta tälläisen yhteishenkeen päästää täytyisi uuden liiderin tulla jostain ulkopuolelta ja paitsi olla taitava ihmiskäsittelijä ja johtaja hankkia paikkansa taloudellisilla perusteilla.

Junioritoiminnan osalta tulisi kritiikki joka tapauksessa taas kohdistaa ry:n hallitukseen tai puheenjohtajaan, koska viime kädessä seuran junioritoiminnan suuntaviivat ja toiminnan määrittelevät he. Ässät Oy hoitaa edustuksen ja a-juniorit. Ja ry:n hallitukseen taas voi vaikuttaa itse kukin maksamalla yhdistyksen muutaman kympin jäsenmaksun ja saapumalla paikalle vuosikokoukseen äänestämään "oman" miehensä sinne asioista päättämään. Huomattavasti tehokkaampaa vaikuttamista kuin yleisönosastoissa puhiseminen.

Mitä tulee yleisömääriin, niin tilanne on minun mielestäni kokemuksen perusteella seuraava:

Sijoittuessaan sarjan keskivaiheille yleisökeskiarvo on Porissa noin 4000. Voi olla hieman päällekin jos tavoitellaan tosissaan myös kärkisijoja ainakin sarjan alussa. Perinteisesti suurimmat yleisömäärät täällä on kuitenkin aina saatu sarjan alussa. Oli menestys sitten mitä tasoa tahansa. Kauden edetessä ne määrät sitten laskevat tasaisesti. Se miltä tasolta lähdetään ja kuin jyrkästi määrät laskevat riippuu sarjasijoituksesta.

Viime kauden avausottelun yleisömäärä 5600 ei ole mitenkään poikkeuksellinen. Sitä luokkaa se on ollut aina. Parhaimmillaan yli 6000. Kevään 2000, uuden joukkueen ja harjoitusottelujen perusteella 5600 oli jopa yläkanttiin ja perustui pitkälti Ismo Läntisen hurjaan hehkutukseen, jossa paitsi korostettiin kyseisen ottelun merkitystä, annettiin aivan väärä kuva Ässien mahdollisuuksista heti kauden alussa täysin uudistuneella joukkueella. Yleisö pettyi ja kotiotteluiden yleisömäärät laskivat heti "järkevämmälle" tasolle.

Äärimmäisen surkean alkukauden mukana yleisömäärät laskivat noin 2700 katsojaan ja myös jäivät sille tasolle. Se on käytännössä se minimi, johon täällä voi liigatasolla tippua. Sen alle ei pääse, mutta toisaalta ei sillä liigajoukkuetta enää pyöritä. Jotta 4000 keskiarvoon olisi päästy, olisi yleisöä pitänyt kauden loppupuolella perinteen mukaan käydä keskimäärin 3600-3700 henkeä. Tosin katastrofaalisen syksyn perusteella hyväkään peli ei olisi riittänyt, sillä kehno alkukausi laski jo keskiarvon niin alas.

Tulevalle kaudelle realistinen tavoite on joku 3800. 4000 on mahdollista, mutta se vaatii huikean alkukauden, jotta yleisön luottamus palautuu tarpeeksi nopeasti.

Risto Neuvo ei ollut missään vaiheessa erityisemmin kiinnostunut edustusjoukkueen asioista. Häntä kiinnosti juniorikiekko. Oma poikakin pelasi. Neuvo ei missään vaiheessa hankkinut mitään ykkösmiehen asemaa edustuksen asioissa. Ei puhettakaan tästä.

Lukon suhteen olen samassa käsityksessä kuin Patakin eli RTK:lla on omistussuhde Lukon toimintaa pyörittävään osakeyhtiöön. Olen myös antanut ymmärtää että tämä sponsorituki on tapahtunut ikäänkuin jälkikäteen kauden jälkeen, kun on katettu tarvittavalla määrällä Lukon tuloja siirtämällä lisää omistusta RTK:lle. Voin olla väärässäkin. Joku Rauman suunnalla voisi selvittää tilannetta meille jos tietää.

Tämä ainakin kävisi yksiin sen kanssa, että nyt tulevalla kaudella ikäänkuin vedetään henkeä. Onko tämä toimintamalli tullut tiensä päähän ja nyt rakennetaan jotain uutta järjestelyä tai jotain? Kunhan arvailen. Rauma vain on niin pieni paikkakunta, että rajallisen yleisömäärän ja yhteistyökumppanien lukumäärän perusteella seuran on kaiken järjen mukaan pakko tukeutua melko kattavasti suuriin tukijoihinsa (RTK, TVO, UPM ainakin). Nimekkäitä pelaajia kun on kuitenkin aina löytynyt ja heille on ilmeisimmin myös maksettu kunnolla (vrt. Mika Niemisen haastattelu Ilveksen sivuilla).

Johan tuli tekstiä. Toivottavasti asiaa myös.
 
Viimeksi muokattu:

TM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Re: No niin...

Viestin lähetti pekoni

Kirjoitin alussa, että toinen arvostukseni perusteista on pitkäjänteisyys. Tämä on ollut Ässissä jo pitkään todella huonolla tolalla. No, ei se ole kiitettävällä mallilla monessakaan seurassa Suomessa tällä hetkellä. Paras esimerkki on ehdottomasti Tappara.

Perustele että miksi mielestäsi Tappara on ehdottomasti paras esimerkki siitä että pitkäjänteisyys ei ole hyvällä mallilla?

Tapparan johdon nykyinen linja esim. pelaajien sopimuksen kestoja ajatellen on mielestäni järkevä. Kuinka monella joukkueella oli ryhmä jo melkein kasassa (jos ei oteta huomioon Markkasen lähtöä)jo ennen Juhannusta? Tapparalla ainakin, entäs muilla?

Luotettaville pelaajille Tappara pyrkii ja on myös onnistunut tekemään monivuotisia sopimuksia. Arto Kuki, Marko Ojanen, Mikko Luoma, Jaakko Uhlbäck, Johannes Alanen, Tuukka Mäntylä, Jussi Tarvainen, Jani Hassinen, Pekka Saravo jne. Tapparalla ei tule ensi keväälläkään joukkueen runko kovin pahasti hajoamaan. Tietysti muutama tähtipelaaja saattaa lähteä NHL:ään mutta sama tilanne on monella muullakin seuralla. Toinen uhka on tietysti Ojasen ja Barkovin tilanne ensi keväällä mutta nuorta kaartia joilla on pitkät sopimukset, joukkueessa riittää. Maalivahtitilanne on Tapparassa tällä hetkellä vielä jonkinlainen ongelma mutta mahdollisesti sekin ongelma poistuu tulevaisuudessa jos Sirenin Jaska saa koulittua A-ikäisistä kavereista kunnon veskarin tai sitten Tappara löytää muualta jonkun nuoren lupaavan maalivahdin jolla on jo kokemusta esim. Mestiksestä ja hyviä näyttöjä sieltä.
 

pekoni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
TM

Hups...nyt olen nähtävästi kirjoittanut epäselvästi.

Yritänpä muotoilla tuon tekstini tältä kohdin uudelleen. Tarkoitus oli nimenomaan korostaa, että Tappara _on_ paras esimerkki seurasta, jossa pitkäjänteisyys on viime vuosina hoidettu erinomaisesti.

Valitan kirjoitukseni epäselvyyttä, mutta se on sen verran pitkä, että yksi fiba sallitaan...?
 

TM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
OK

Viestisi oli muilta osin ansiokas ja huomasi että olit selvästi perehtynyt asiaan.
 

Akke P.

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Täytyy antaa suuri kiitos "Pekonille" loistavasta kirjoituksesta. Kirjoitus oli niin mainio, että "Pekoni" voisi itse ottaa vastaan jonkun tehtävän Ässien johdosta, johon totta totisesti päteviä miehiä Heikkilän kaveriksi kaivattaisiin... :)

Keskeisin asia, minkä "Pekonikin" toi esiin, olisi mielestäni Ässillekin juuri pitkäjänteisyyden löytäminen kaikessa toiminnassa - niin taloudessa, junioritoiminnassa kun liigajoukkueen rakentamisessakin. Kun Lukko on tässä tullut esiin, niin luulen että Lukon ensi kauden joukkueen rakentamisessa on kysymys juuri pitkäjänteisyydestä. Vaikka toiminta voi näyttää "hetken hengähtämiseltä" lienee kysymys yhtä lailla realiteettien tunnustamisesta, ja yrityksestä elää näiden realiteettien kanssa. 3000 yleisökeskiarvo on aivan maksimi Rauman kokoisessa kaupungissa, ja on päivän selvää, ettei sillä määrällä rakenneta pilvilinnoja, vaikka RTK-kuviot ja muutamat suuret yritykset, TVO etunenässä, ovatkin tukena. Siksi joukkuetta ei voi enää rakentaa ostotähtien varaan. Ainoa vaihtoehto on yrittää kasvattaa tähtiä itse - niin omista junioreista kuin ulkopuolelta hankituista halvemmista pelaajista.

Se, että Lukossa 90-luvun alussa vilisi näin jälkikäteen ajatellen todellisia supertähtiä, perustui siihen, että Lukko teki varsin ansiokasta bisnestä pelaajillaan. Vaikka pelaajille maksettiin paljon, sai Lukko kuitenkin mainiosti rahaa myydessään pelaajia eteenpäin - ja tämä kuvio takasi monien tähtien piipahtamisen vuodeksi tai kahdeksi Raumalle. Kiitos Bosmanin, se ei onnistu enää. Merkittävä asia Lukon tämän hetkisessä toiminnassa, jota ei ole ehkä joka paikassa huomattu, on se, että kaikki divarimiehet ja muut vähemmän tunnetut hankinnat, ovat tehneet vähintään kahden vuoden sopimuksen ja pelaajaoikeudet on hankittu myös omiksi. Tämä takaa sen, ettei suurseurat voi vuoden jälkeen vain kutsua "omia miehiä" takaisin, jos pelaajista nousee helmiä. Pelaajien vuokraaminen vuodeksi ei ole millään lailla pitkäjänteistä toimintaa, mutta näin on taidettu toimia monessa muussa joukkueessa - Ässät mukaan lukien. Korjatkaa, jos olen väärässä, kun epäilen Ässien ensi kauden divarihankintojen olevan pääsääntöisesti vuokramiehiä.

Eli keskeistä olisi löytää - kaikkeen tekemiseen - oma tyyli ja linja. Ässätkin tunnettiin aikoinaan omista pelaajista, omasta pelitavasta ja ennen kaikkea omasta yleisöstä - näistä ei ole jäljellä oikeastaan enää edes rippeitä. Suuri muutoksia ei voi tulla yhdessä vuodessa, vaan palaset pitää laittaa kohdalleen vähitellen - toivottavasti tällä tiellä Porissa jo ollaan.
 

pekoni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Vuokrapelaajista

Ainakin vielä keväällä suurin osa noista nuoremmista tulokkaista oli Ässissä vuokralla muualta (pääosin Turusta). Syy tähän oli yksinkertaisesti tiukka talous, joka ei antanut myöden pelaajaoikeuksien hankintaa. Tavan mukaan kyse olisi kuitenkin ollut mestis->liigasiirtojen maksimikorvauksesta. Halu oikeuksiin oli kyllä kova.

En tiedä onko tilanne muuttunut kesän aikana, mutta tuskin.

Karri Takosta saatiin sentään yhdet oikeudet päittäin Ilvekseltä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Re: No niin...

Viestin lähetti pekoni
Vastattavaa onkin kertynyt jo melko runsaasti...niin sitä käy kun tipahtaa olosuhteiden pakosta pariksi vuorokaudeksi pois. En ala personoimaan vastaustani kenellekään erityisesti, joten löytäköön kukin vastineensa omaksi katsomallaan tavalla.

Itse arvostan jääkiekko- kuin muutkin palloiluseurat eritoten kahden seikan perusteella:

1) juniori- ja kasvatustyö sekä siintä juontuva ns. omavaraisuus
2) pitkäjänteisyys

Sääli että nämä molemmat kohdat on vähintään viimeisen puolen vuosikymmenen verran hoidettu Ässissä järkyttävän huonosti. Se ei silti vaikuta mitenkään siihen seikkaan, että Ässät on ja pysyy suosikkijoukkueenani. Ässät on kuitenkin ainoa joukkue, jonka otteluja olen käynyt seuraamassa säännöllisesti viisivuotiaasta saakka. Muistan varsin hyvin kun viiden vuoden ikäisenä isä otti ensimmäisen kerran mukaansa Isomäen seisomakatsomoon, jossa seisoin juomakorin päällä.

Tuosta on nyt jo kolmatta vuosikymmentä aikaa. Ehdin nähdä suurimman osan kirkkaimmista ässälegendoista jäällä, vaikka en mestaruusjuhliin ehtinytkään.

Ässiä (kuin muitakin joukkueita) sopii arvostella. Aina kun se on paikallaan. Mutta ilman perusteluja arvosteluilla ei tee hevon paskaa. Vielä enemmän arvosteluilleen saa painoarvoa kun antaa ihan faktisen korjaus/kehitysehdotuksen. Joku viisas on tainnut joskus todeta, että "kuka tahansa osaa moittia, kiitokseen tarvitaan asiantuntija".

Eniten tässä polemiikissa harmittaa se, että paskaa suolletaan jatkuvalla syötöllä muutaman yksittäisen henkilön päälle - vaikka minun mielestäni tälle ei oikeastaan ole hirveästi perusteita. Kyseiset henkilöt ovat olleet Antti Heikkilä ja Jouni Myllymaa. Ensimmäinen vastaa olosuhteiden pakosta tällä hetkellä paitsi edustusjoukkueen markkinoinnista myös joukkueen pelaajahankinnoista, jälkimmäisen toimenkuva on enemmän ry-painotteinen juniorivalmennuspäällikkö. Aika moni tuntuu olevan tyytymätön jomman kumman tai sitten molempien toimiin. Perustelut vaan usein ontuvat.

Olen itse mukana yritystoiminnassa ja voin todeta että viime kädessä niin oy:n kuin ry:nkin asioista vastaa hallitus. Hallitus on se elin, joka valitsee mm. osakeyhtiön toimitusjohtajan ja edelleen koko yhtiön päivittäisiä toimintoja hoitavan organisaation. Tämän organisaation johto valitsee sitten edelleen valmentajan ja valmentaja edelleen pelaajat. Vastuu- ja valtasuhteet ovat aika selkeät - eikö? Jos joku organisaation osa ei vastaa tarpeita, niin se on nimenomaan esimiehen, tässä tapauksessa viime kädessä oy:n hallituksen, vastuulla hoitaa asia paremmalle tolalle. Tottakai yksittäinen henkilökin voi vetää omat johtopäätöksensä jos on omasta mielestään epäonnistunut tehtävässään, mutta se ei todellakaan ole hänen velvollisuutensa.

Ässien nykytilanteessa on suorastaan huvittavaa vaatia Antti Heikkilän eroa ja kaataa saavista sitä paskaa hänen päälleen. Olosuhteiden pakosta Heikkilä hoitaa tällä hetkellä kahden kokopäiväisen duunin tehtäviä. Kritiikki pitäisi suunnata hallituksen suuntaan, että tehkää asialle jotain. Hankkikaa täyspäiväinen manageri vastaamaan edustuksen ja vanhimpien juniorien pelaajahankinnasta ja -etsinnästä. Mutta pelkkä tämä ei todellakaan ole rakentavaa kritiikkiä, jolla on jotain arvoa. Tähän pitäisi vielä kritiikin perään heittää oma ehdotus kuka tähän toimeen hankitaan ja perustelut miksi. Harva on päässyt arvostelussaan tälle asteelle. Asian toinen puoli on Heikkilän henkilösuhteet maakunnan (ja valtakunnankin) tasolla. Olen erittäin positiivisesti yllättynyt jos pystytte esittämään nimen, joka on

a) valmis ottamaan pestin vastaan ja
b) omaa yhtä hyvät henkilösuhteet ja kyvyt hankkia vähintään vastaavan tason yhteistyökumppanit ja markat sekä
c) ymmärtäisi vielä vähän jääkiekostakin, koska sitä hän kuitenkin markkinoi.

Itse en tälläistä valmista nimeä keksi. Sellainen pitäisi kasvattaa jostain "uudesta" kyvystä Heikkilän rinnalla. Ilmeisesti vaan tähän ei olla Ässissä valmiita?

Ässien organisaatio ei ole tällä hetkellä niin leveä, että sen varassa voisi todella kehittää kilpailukykyisen ja varteenotettavan liigaseuran. Tämä vaatii pakostakin muutoksia. Seura yksinkertaisesti tarvitsee yhden vain ja ainoastaan pelaajahankinnoista vastaavan henkilön. Tänä keväänä hankinnoista vielä selvittiin Heikkilän ja valmentajien yhteistyöllä, mutta pidemmällä välillä heidän aikansa ei enää riitä. Kylmä tosiasia.

Toinen arvostelussa huomioonotettava seikka on se viive, jolla toimenpiteet vaikuttavat. Vaikka Ässät ei tässä katastrofin myllerryksessä tehnytkään täysradikaaleja toimenpiteita ja uusinut koko organisaatiotaan, se ei tarkoita etteikö muutoksia olisi tehty. Nämä muutokset vaan olivat maltillisempia kuin toiset odottivat, eikä niiden vaikutus näy välittömästi.

Kirjoitin alussa, että toinen arvostukseni perusteista on pitkäjänteisyys. Tämä on ollut Ässissä jo pitkään todella huonolla tolalla. No, ei se ole kiitettävällä mallilla monessakaan seurassa Suomessa tällä hetkellä. Toisesta päästä paras esimerkki on ehdottomasti Tappara, josta muiden seurojen johtajat voisivat ottaa mallia. Ässille 90-luvun puolivälin Bosman-päätös oli todella suuri haaste, johon ei osattu kunnolla sopeutua. Siihen saakka pelaajien siirtyminen joukkueiden välillä oli hyvin rajattua, eikä siitä oikeastaan ehtinyt muodostua joukkueelle ongelmaa, vaikka pelaajaliikenne olisi ollut retuperällä muutaman peräkkäisen kauden. Mitään joukkokatoa ei kuitenkaan ehtinyt tapahtua ja tilanne oli nopeasti korjattavissa pienellä skarppaamisella. Keskitason liigajoukkueena oli ikäänkuin helppo elää. Siihen täällä Porissakin tuudittauduttiin.

Kun pelaajaliikenne avautui nousi pitkäjänteisyys aivan kriittiseksi menestystekijäksi. Saanen varmaankin hyväksynnän jos väitän ettei Ässien pelaajahankinnat ja -politiikka (myös valmentajien kohdalla) todellakaan ole 90-luvun puolivälin jälkeen ollut pitkäjänteistä tai sisältänyt jotain logiikkaa. Kaudesta toiseen ja joskus kauden sisälläkin on pompittu jopa ääripäästä toiseen. Tämä ei ole sinänsä harvinaista sm-liigassa, mutta kun joukkue kuuluu muutoinkin sarjan sisällä taloudellisesti alhaiseen resurssiryhmään, ei tälläiseen pelaajapolitiikkaan ole varaa. Kun tässäkin ketjussa on V-P Ketolasta annettu kummankin suuntaisia kommentteja, niin lisäänpä minäkin omani. Ketolan aikana Ässät jatkoi taloudellisesti vakaata linjaansa eli tappio- ja velkalinjalle ei lähdetty. Tätä linjaa oli kohtuullisen helppo jatkaa Lasse Heikkilän luoman erinomaisen pohjan päälle. Se on tietysti tällä hetkellä epäselvää (kun verottaja kerran edelleen jatkaa etanatutkintaansa) onko näihin taloudellisiin tuloksiin käytetty vippaskonsteja ja missä määrin. Se on kuitenkin selvää, että jos oltaisiin Amerikassa ja verottaja ei löydä yhtään mitään todistettavasti, niin Ässien rahahuolet olisi miljardikorvauksien jälkeen ohi. Vahinko että ei olla. Siellä Amerikassa.

Ketola siis hoisi talouspuolen kunnialla, mutta samaa ei voi sanoa pelaaja- ja valmentajaliikenteestä. Siinä ei todellakaan ollut asteen vertaa pitkäjänteisyyttä. Se logiikka ehkä kumminkin, että parhaat hankinnat tehtiin aina hyökkäykseen ja puolustus hoitui siinä sivussa. Jos hoitui (vrt. surullisen kuuluisa kausi 96-97 ja sen alkusyksy). Viime kausien katastrofin juuret ovat syvällä tässä suossa ja sieltä Ässät nyt kampeaa itseään pääasiassa kolmikon Heikkilä-Jursinov-Härkälä voimin. Ei todellakaan kannata ylistää ja suitsuttaa sitä glooriaa niin yksipuolisesti Ketolan syliin. Toisaalta hyvää, toisaalta huonoa toimintaa.

Tämän toisen nimen ja toisaalta toisen arvotuskriteerini kohdalla on kysymys juniorityöstä. Ei ole kovin mairittelevalla mallilla sekään täällä Porissa tällä hetkellä. Mutta on senkin eteen sentään tehty jotain toimenpiteitä. Ulospäin näkyvimpänä ehkä tämä ns. kehitysryhmä. Mutta ovatko tehdyt toimenpiteet riittäviä edes näin alkuun? Kysymys on hyvä esittää, mutta siihen ei voi vastata ennen kuin 18-24 kuukauden kuluttua. Silloin voidaan nähdä jotain tuloksia. Harva vaan on valmis odottamaan noita tuloksia niin pitkään ja onko se edes mahdollista, kun edustusjoukkue on langettanut niin syvän varjon koko organisaation päälle.

Koska toimenpiteiden tuloksia ei nähdä näin nopeasti, en itse tohdi arvostella tämän hetken tilannetta juniorien suhteen. Myllymaakaan ei kuitenkaan ole ollut tehtävässään käsittääkseni kuin reilun vuoden. Ainakin hänen edeltäjänsä Ismo Läntinen ryhtyi toimeen syksyllä 99 ja lopetti siinä kevään/kesän aikana ryhdyttyään edustuksen päävalmentajaksi. Ei noin lyhyessä aikavälissä ehdi saamaan a) otetta asiaan ja b) todellisia tuloksia aikaan. Pikemminkin tästä voidaan vetää johtopäätös että juniorityöskentelyssäkin suurin tai suurimpia virheitä on pitkäjänteisyyden puutos. Nyt maksetaan niitä virheitä, jotka tehtiin joskus vuosien 96-99 aikana. Tämän hetken virheet maksetaan vasta muutaman vuoden kuluttua.

En ole itse seurannut Ässien junioreita aktiivisesti 90-luvun puolivälin jälkeen. En osaa sanoa yksittäisistä valmentajista tai taustavaikuttajista sen kummempaa. Sellainen vaikutelma vain on jäänyt, että jostain syystä koko seuran organisaation sisällä ei osata/pystytä puhaltamaan yhteen hiileen, asettamaan yhteisiä päämääriä ja toimintasuunnitelmia sekä toteuttamaan niitä. Tuo nyt on kuitenkin aivan välttämätöntä, sillä ei nykyaikaista jääkiekkoseuraa pyöritetä yhden miehen tai hänen parin kaverinsa avulla. Toiminta vaatii kymmeniä oman tehtävänsä asiantuntijoita, jos siitä halutaan kunnialla selvitä. Taitaa vain olla niin, että jotta tälläisen yhteishenkeen päästää täytyisi uuden liiderin tulla jostain ulkopuolelta ja paitsi olla taitava ihmiskäsittelijä ja johtaja hankkia paikkansa taloudellisilla perusteilla.

Junioritoiminnan osalta tulisi kritiikki joka tapauksessa taas kohdistaa ry:n hallitukseen tai puheenjohtajaan, koska viime kädessä seuran junioritoiminnan suuntaviivat ja toiminnan määrittelevät he. Ässät Oy hoitaa edustuksen ja a-juniorit. Ja ry:n hallitukseen taas voi vaikuttaa itse kukin maksamalla yhdistyksen muutaman kympin jäsenmaksun ja saapumalla paikalle vuosikokoukseen äänestämään "oman" miehensä sinne asioista päättämään. Huomattavasti tehokkaampaa vaikuttamista kuin yleisönosastoissa puhiseminen.

Mitä tulee yleisömääriin, niin tilanne on minun mielestäni kokemuksen perusteella seuraava:

Sijoittuessaan sarjan keskivaiheille yleisökeskiarvo on Porissa noin 4000. Voi olla hieman päällekin jos tavoitellaan tosissaan myös kärkisijoja ainakin sarjan alussa. Perinteisesti suurimmat yleisömäärät täällä on kuitenkin aina saatu sarjan alussa. Oli menestys sitten mitä tasoa tahansa. Kauden edetessä ne määrät sitten laskevat tasaisesti. Se miltä tasolta lähdetään ja kuin jyrkästi määrät laskevat riippuu sarjasijoituksesta.

Viime kauden avausottelun yleisömäärä 5600 ei ole mitenkään poikkeuksellinen. Sitä luokkaa se on ollut aina. Parhaimmillaan yli 6000. Kevään 2000, uuden joukkueen ja harjoitusottelujen perusteella 5600 oli jopa yläkanttiin ja perustui pitkälti Ismo Läntisen hurjaan hehkutukseen, jossa paitsi korostettiin kyseisen ottelun merkitystä, annettiin aivan väärä kuva Ässien mahdollisuuksista heti kauden alussa täysin uudistuneella joukkueella. Yleisö pettyi ja kotiotteluiden yleisömäärät laskivat heti "järkevämmälle" tasolle.

Äärimmäisen surkean alkukauden mukana yleisömäärät laskivat noin 2700 katsojaan ja myös jäivät sille tasolle. Se on käytännössä se minimi, johon täällä voi liigatasolla tippua. Sen alle ei pääse, mutta toisaalta ei sillä liigajoukkuetta enää pyöritä. Jotta 4000 keskiarvoon olisi päästy, olisi yleisöä pitänyt kauden loppupuolella perinteen mukaan käydä keskimäärin 3600-3700 henkeä. Tosin katastrofaalisen syksyn perusteella hyväkään peli ei olisi riittänyt, sillä kehno alkukausi laski jo keskiarvon niin alas.

Tulevalle kaudelle realistinen tavoite on joku 3800. 4000 on mahdollista, mutta se vaatii huikean alkukauden, jotta yleisön luottamus palautuu tarpeeksi nopeasti.

Risto Neuvo ei ollut missään vaiheessa erityisemmin kiinnostunut edustusjoukkueen asioista. Häntä kiinnosti juniorikiekko. Oma poikakin pelasi. Neuvo ei missään vaiheessa hankkinut mitään ykkösmiehen asemaa edustuksen asioissa. Ei puhettakaan tästä.

Lukon suhteen olen samassa käsityksessä kuin Patakin eli RTK:lla on omistussuhde Lukon toimintaa pyörittävään osakeyhtiöön. Olen myös antanut ymmärtää että tämä sponsorituki on tapahtunut ikäänkuin jälkikäteen kauden jälkeen, kun on katettu tarvittavalla määrällä Lukon tuloja siirtämällä lisää omistusta RTK:lle. Voin olla väärässäkin. Joku Rauman suunnalla voisi selvittää tilannetta meille jos tietää.

Tämä ainakin kävisi yksiin sen kanssa, että nyt tulevalla kaudella ikäänkuin vedetään henkeä. Onko tämä toimintamalli tullut tiensä päähän ja nyt rakennetaan jotain uutta järjestelyä tai jotain? Kunhan arvailen. Rauma vain on niin pieni paikkakunta, että rajallisen yleisömäärän ja yhteistyökumppanien lukumäärän perusteella seuran on kaiken järjen mukaan pakko tukeutua melko kattavasti suuriin tukijoihinsa (RTK, TVO, UPM ainakin). Nimekkäitä pelaajia kun on kuitenkin aina löytynyt ja heille on ilmeisimmin myös maksettu kunnolla (vrt. Mika Niemisen haastattelu Ilveksen sivuilla).

Johan tuli tekstiä. Toivottavasti asiaa myös.

Olen 99 % samaa mieltä Pekonin kanssa. On erittäin hyvä että Porista löytyy tälläisiä ihmisiä jotka katsovat asioiden taakse eivätkä tee päätelmiä lehtien ym. median mukaan. Sitten se 1 %, muutama tarkennus:

"Toisesta päästä paras esimerkki on ehdottomasti Tappara, josta muiden seurojen johtajat voisivat ottaa mallia."

Tällä hetkellä on näin, mutta Tapparan juniorityö oli -90 luvulla pitkään täysin suossa. Tapparan A-juniorit pelasivat n. 5 vuotta I divisioonaa ja muutenkin tilanne oli vastaava kuin Porissa tällä hetkellä. Silloin tuli mukaan herra nimeltä Ismo Läntinen ja laittoi asiat järjestykseen. Tällä hetkellä Tappara tekee asiat hyvin, tosin resurssit ovat erilaiset kuin Porissa.


"Koska toimenpiteiden tuloksia ei nähdä näin nopeasti, en itse tohdi arvostella tämän hetken tilannetta juniorien suhteen. Myllymaakaan ei kuitenkaan ole ollut tehtävässään käsittääkseni kuin reilun vuoden."

Myllymaa on toiminut tehtävässään keväästä 1998, tosin Läntinen oli osan kaudesta 1999 - 2000 junioripäällikkönä. Tällöin sattui "hyvin" että Läntinen meni keväällä edustuksen avuksi ja S. Ketola A-junioreiden avuksi ja Myllymaa hoiti junnupäällikön tehtäviä. Olen ollut sen verran Myllymaan kanssa tekemisissä että mielestäni hän on väärä mies tehtäväänsä ja hallituksen tulisikin vaihtaa hänet. Mylläri ei halua lähelleen voimakkaita persoonia, vaikka olisivatkin hyviä valmentajia vaan otetaan mielummin joo, joo miehiä. Eniten olen huolestunut harrastaja määristä eli kun massa loppuu niin loppuu myös tähdet.

"Risto Neuvo ei ollut missään vaiheessa erityisemmin kiinnostunut edustusjoukkueen asioista. Häntä kiinnosti juniorikiekko. Oma poikakin pelasi. Neuvo ei missään vaiheessa hankkinut mitään ykkösmiehen asemaa edustuksen asioissa. Ei puhettakaan tästä."

Tästä olen täysin erimieltä ja perustan sen organisaation sisältä tuleisiin viesteihin. Toimitusjohtaja ajautui täysin törmäyskurssille Neuvon kanssa. Tämä näkyi myös vuosikokouksissa.

Tässä tätä, mutta keskustelu jatkuu.
 

TM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Re: Re: No niin...

Viestin lähetti TosiFani


Tapparan A-juniorit pelasivat n. 5 vuotta I divisioonaa ja muutenkin tilanne oli vastaava kuin Porissa tällä hetkellä. Silloin tuli mukaan herra nimeltä Ismo Läntinen ja laittoi asiat järjestykseen. Tällä hetkellä Tappara tekee asiat hyvin, tosin resurssit ovat erilaiset kuin Porissa.

Tapparan A-juniorit pelasivat divaria kolme kautta.
 

pekoni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kidutusta

Kidutan teitä edelleen. Jos siis ei ole ehtinyt huhuna vielä leviämään.

Mutta tämä on ihan faktaa:

Maagiset kirjaimet ovat T ja B. Pohjois-Amerikka. ;)
 

JPL

Jäsen
heh ja tästä johtuen joudutaan yhdistämään kirjaimet K sekä S ja T
 
G

Guest

pekonille (ja muillekin)

Ässien juniorivalmennuspäälikkönä toimi vuosina1995-1999 Jouni Myllymaa eli nykyinen juniorivalmennuspäällikkö. Välissä yhden vuoden tehtävässä toimi muu henkilö (Ismo Läntinen, jonka kaudesta suurin osa siirtyi silloisen edustusjoukkueen valmennukseen "katsomovalmentajana"). Nykyisestä kurjasta junioritilanteesta vastaa kyllä Myllymaa, jonka aikana juniorituotanto liigatasolle on romahtanut! Edes pelaajia oman seuran tarpeisiin ei ole syntynyt.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös