Piippo lateli totuuksia sosialistisesta Suomesta

  • 9 976
  • 100
Tila
Viestiketju on suljettu.

Barnaby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ari Gold
Kyllä lämmitti taas lueskella Piipon Antin totuuksia suomalaisesta, hyvinkin vointi-yhteiskunnasta. Siis Piipon Antin, niin kuin kiakkopiireissä sanotaan aina sukunimellä vieden. Vähän niin kuin Määttäsen Pasi tai Immosen Jarkko.

Niin, siis Piipon totuuksia voi lukea tämän päivän (12.11.2003) Taloussanomien nettiartikkelista. Piippo on aiemminkin kunnostautunut pöhöttyneen sossupesämme puhdistusyrityksissä mm. Kalevassa, mutta Taloussanomissa saa laajalti näkyvyyttä.

Suomessahan on tapana ylläpitää kaikenlaisia vasemmalle kallellaan olevia poliittisia järjestöjä, niin kuin esimerkiksi SAK. Sakissa olet vahvempi, jottei vanhoilla elämäntapataistolaisilla tulisi liiaksi ikävä vanhaa hyvää neukkulaa, jossa kaikki oli hyvin ja ihmisillä rauha sydämissä. Minun puolestani jokainen suomalainen sossu ja punikki saa omalla ajallaan perustaa vaikka mini-neuvostoliiton hakiksen sillan alle, mutta älkööt tuhlatko siihen sontaan yhteisiä verorahoja. Siellä pöhöttyneesä SAK:ssa tehdään päivästä toiseen täydellisen tuottamatonta työtä, joka lisäksi pistää kapuloita Suomen taloudellisen tilanteen parantamisen rattaisiin. Täydellisen tuottamattomasta työstä tuli muuten mieleen jo legendaarisiin mittasuhteisiin painunut tuontiautojen verotushallinto. Siellä on ties kuinka monta täyispäiväisessä työssä toimivaa "virkailijaa" arpomassa tuontiautoille päivän verohintoja. En kykene kuvailemaan halveksintaani poliittisia pöhökummolapäättäjiämme kohtaan, kun tiedän tullissa tehtävän ämpärikaupalla NOLLAN arvoisia henkilötyövuosia, ja samaan aikaan viereinen jalkakäytävä jää hiekoittamatta, bussikuskit eivät ehdi kuselle vaan ajamat mummot ovien väleissä, sairaalabakteerit ottavat kohta vallan ja poliisilla ei ole resursseja ottaa autovarkaita kiinni. Mistä päästäänkin tavjaan.

tavja voisi heittää tähän jonkun sossuämmämäisen latteutensa, jolle kaikki Jutilan ja Saukkosenkin heitot kalpenisivat yhteensä. "pyrimme yhdessä kehittämään Suomesta jne jne ja ylläpitämään jne jne mihin tarvitsemme vahvaa <your-socialistic-agency-here> jne jne". Voi tätä riemun päivää, kun joku vaikutusvaltainen talouselämän henkilö uskaltaa uhmata tavjan asemaa. Siis tavjan, josta hesari "uutisoi" pari kuukautta sitten koko kansan pitävän 100-prosenttisesti eikä muuta voi olla. Perkele, minä en ole ainakaan antanut hesarille mandaattia ilmoitella minua tavjan kannattajana, mistä päästäänkin Suomen viralliseen sosiaalidemokraattisen pöhösanoman sanansaattajaan, Pohjolan Pravdaan, hesariin.

Antti Piippo, jos joskus nähdään, muistuta että lupasin tarjota konjakit ja sikarit. hesarin oikean statuksen ilmoittelu lämmitti jopa vieläkin enemmän kuin tavjasta totuuksien puhuminen. Eihän sen nyt pitäisi olla kenellekään epäselvää, minkä pahoinvointipuolueen ja -aatteen asialla sossu-hesari on. No mikäs siinä, onhan täällä peräkummolalassa yhtä raikas poliittinen keskustelutunnelma kuin 200-kiloisen jefu-linjamiehen persvaossa pelihousujen alla. Heh, sattumalta hesari ei katsonut aiheelliseksi uutisoida Piipon ekonomipäivien olennaisimpia totuuksia, vaan suojeli ydinaluettaan eli sosialismia. Hyvä hesari.

Pakko vielä lopuksi hehkutella sillä faktalla, että OECD-maistahan suomalainen terveydenhuolto onkin tutkitusti eriarvoistavaa pohjasakkaa. Ihan siellä lähes jenkkilän lukemilla. Olisin miljardööri, jos olisin saanut pennin tai sentin murto-osan joka kerta kun joku elämäntapapunikki tai anarkofeministi ääni väristen uhmaa ettei Suomeen saa tuoda sitä saatanallisen kapitalisti-Amerikan terveydenhoitomallia jossa vähäosaiset jäävät hoitamatta. Hah, kuis kävi? Kansa tietää ja äänestää silti samat kääriäiset ja missi&tangojulkkikset eduskuntaan pienen ihmisen asialle.
 
Vastenmielinen äijä esittää vastenmielisiä ajatuksia. Et suinkaan sinä Barnaby, vaan yhteinen ystävämme Piipon Antti. Vaikka kyllä minä hieman sinunkin juttujasi kummastelen.

Ihan lyhyesti, koska minulla on kiire. Ei tulosta tekemään, vaan sohvalle hyvää kirjaa lukemaan.

Ensinnäkin presidenttimme kutsuminen tavjaksi on aika hölmöä. Puhutaan nyt kuitenkin Tarjasta, tai näin kiekkomiesten kesken Halosen Tarjasta. Itse en Halosta äänestänyt, mutta mielestäni hän on hoitanut pressan postia ihan mallikkaasti. Sitäpaitsi Tasavallan prseidentti ei juurikaan voi vaikuttaa maan lainsäädäntöön ja esille ottamiisi hyvinvointivaltiota koskeviin kysymyksiin. Henkilökohtaista kaunaa?

SAK on minulle kohtuullisen vieras järjestö, joten sen toimintaan en kantaa lähde ottamaan. Duunarit pärjäävät Suomessa hyvin (?), joten ilmeisesti SAK on hommansa hoitanut.

Ammattiliittojen hyödyllisyys noin yleensä lienee kuitenkin kiistatonta. Uskoisin, että monet matalapalkka-alat olisivat vielä matalapalkkaisempia, jos ay-liikettä ei olisi. Mutta sehän ei tietenkään Piipon Anttia ja Piipon Antin kavereita huoleta, kunhan Belugaa ja Domppaa riittää.

Sitten: "Piippo itse tukee Viron pääministeriä Juhan Partsia ja Ison-Britannian Tony Blairia, jotka vaativat EU-maille vapautta määrätä jatkossakin verotuksesta." Viroko on hyvä mallimaa? Järkyttävän epätasa-arvoinen yhteiskunta, jossa röyhkeimmät & ahneimmat menestyvät ja muut nuolevat syyläisiä näppejään. Pohjoismainen hyvinvointivaltio ei ole likimainkaan täydellinen, mutta vaikuttaa paratiisilta tuohon verrattuna. Progresiivinen verotus on ainoa oikea malli.

Suomen kovasta veroasteesta valittaville kelpaa muuten kummasti suomalainen peruskoulu, ilmaiset neuvolapalvelut sekä edukkaat terveydenhuoltosysteemit. Sitten kun oma tulotaso (& vero%) alkaa nousta, alkaa myös kitinä. En ymmärrä.

En ole muuten ikinä äänestänyt vasemmistopuoluetta vaaleissa. Pitäisiköhän?
 

Oloneuvos

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, ÄTPPOMK,Ottawat Senaattorit
Täytyy sanoa, että piti siitä tai ei, Piippo puhuu paljolti asiaa. Kävin tuossa pari viikkoa sitten Eestissä katselemassa ja totesin, että sikäläiset osaavat hyödyntää naapuriensa hölmöyden kiitettävästi. Moni suomalainen yritys on hakeutumassa järkevämmän verotuksen piiriin, joku on jo sinne toimintojaan muuttanutkin. Parasta, mitä suomalaisille voisi tapahtua, olisi nykyisen nysväämiseen kannustavan hyvinvointivaltion purkaminen. Järjestelmä on kallis, tehoton ja aikansa elänyt.
 

Gagne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikenlaiset pörröiset maskotit, kahdella.
Viestin lähetti Oloneuvos
Parasta, mitä suomalaisille voisi tapahtua, olisi nykyisen nysväämiseen kannustavan hyvinvointivaltion purkaminen. Järjestelmä on kallis, tehoton ja aikansa elänyt.

Mitähän Oloneuvos, Neuvoksen Olo, tuolla järjestelmällä tarkoitat? Jos tarkoitat em. jo aika hienosti "alasajettuja" peruskouluja, terveydenhuoltoa sekä vanhustenhoitoa (jotka kaikki ovat nykyään pääasiassa kuntien järjestettäviä, ennen oli toisin), totean kuten ketjussa jo tavaksi on tullut: ihmettelen.

Jos meinaat "hyvinvointialueilla" makaava kansanosaa, ymmärrän jossain määrin. Töitä ei kuitenkaan enää kaikille riitä, ja on aika sietämätöntä ajatella, että se porukka alkaisi paistamaan pitsaa McJobeissa nälkäpalkalla. Yletön hyysääminen tyyliin ovelta ovelle kiertävät ostostenteon opettajat olisi kyllä syytä lopettaa. Kansalaispalkka X euroa kaikille ja jos ei sitten pärjää saa mennä vaikka puolukkametsään. Mutta kyllä sivistyskanssan mitta on edelleen se, miten se huolehtii heikoimmistaan.

Mielestäni on jo yhteiskuntarauhan kannalta huolestuttavaa, että Piipon Antit pääsevät vaikuttamaan aika paljon valtakunnan kehitykseen. Esim. peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen väliseen kuiluun jää jo nykyään vuosittain joka ikäluokasta 10 000 persoonaa, pitkälti kehnojen tukitoimimahdollisuuksien takia. Se on kuulkaa aika joukko muutamassa vuodessa. Samaan aikaan valitetaan uhkaavaa työvoimapulaa. Järjetön yhtälö mielestäni.
 

Muksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Törkeintä mitä olen ikinä Suomessa nähnyt! Pilkata nyt aikamme kekkosta!

Suomalaiset tarvitsevat kekkosensa. Jos ei ole sopivaa henkilöä, niin näköjään hyvinvointiyhteiskunnaksi nimetty irvokas kyhäelmäkin kelpaa palvottavaksi ja tabuksi.

Maa jossa keskiluokka kutsuu itseään köyhiksi ja järjestää tulonsiirtoja itselleen yhteiskunnan heikompien kukkarosta ei vastaa minun ajatustani yhteiskunnasta joka voi hyvin. Ei vaikka miten laulettaisiin sydän syrjällään taistolaislauluja työn raskaan raatajista.

Koulujen luokkakoot ovat käsittämättömät. Pääkaupunkiseudulla on terveydenhoito kriisissä ja muuallakin on paljon ongelmia. Mielenterveyspotilaita on tuhansittain heitteillä. Ja tämä lista muuten jatkuisi kauas.

Mutta tärkeintä on, että saavutetuista eduista ei tingitä ja ansiosidonnaiseen ei kosketa! Vai mitä tavja ja tavjat?
 

Barnaby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ari Gold
Lainaukset Nännimäisen viestistä
Vastenmielinen äijä esittää vastenmielisiä ajatuksia. Et suinkaan sinä Barnaby, vaan yhteinen ystävämme Piipon Antti. Vaikka kyllä minä hieman sinunkin juttujasi kummastelen.
Miksipäs ei talouselämässä erinomaisesti pärjännyt ja pätevöitynyt tekijämies voisi esittää totuudenmukaisia ajatuksia? Henkilökohtaista kaunaa? Mitäs erityisesti kummastelit?

Ensinnäkin presidenttimme kutsuminen tavjaksi on aika hölmöä.
Kenties. Vielä hölmömpää on vanhan radikaalivasemmistolaisen loputtoman tuntuinen istutus arvokkaalla tuolilla ja sen sokea ihannointi.

Itse en Halosta äänestänyt, mutta mielestäni hän on hoitanut pressan postia ihan mallikkaasti. Sitäpaitsi Tasavallan prseidentti ei juurikaan voi vaikuttaa maan lainsäädäntöön ja esille ottamiisi hyvinvointivaltiota koskeviin kysymyksiin.
Kerro missä presidenttimme on onnistunut erityisen hyvin. Ja juurihan presidenttimme on pistänyt lusikkansa hyvinvointivaltiosoppaan yleisellä tasolla nerokkaalla ehdotuksellaan YK:n valitsemisesta verokilpailuongelmien ratkojaksi.

SAK on minulle kohtuullisen vieras järjestö, joten sen toimintaan en kantaa lähde ottamaan. Duunarit pärjäävät Suomessa hyvin (?), joten ilmeisesti SAK on hommansa hoitanut.

Ammattiliittojen hyödyllisyys noin yleensä lienee kuitenkin kiistatonta. Uskoisin, että monet matalapalkka-alat olisivat vielä matalapalkkaisempia, jos ay-liikettä ei olisi. Mutta sehän ei tietenkään Piipon Anttia ja Piipon Antin kavereita huoleta, kunhan Belugaa ja Domppaa riittää..
Eli et tiedä SAK:n toimintatapoja, mutta tiedät että ovat kuitenkin hoitaneet hommansa. Noh, tottahan ovat duunarien asialla - ei siinä mitään. Ovatpahan hilanneet esimerkiksi paperiduunarien liksat aivan poskettomiksi verrattuna EU-maiden tasoon. Samaan aikaan asiantuntijatehtävien palkat ovat Suomessa 30-50% pienemmät kuin vaikkapa Saksassa. Ja palkkaverotus on Suomessa totta kai rankempi. Ei paljoa hymyilytä.

ay-liikkeen saavutuksista ja autuudesta voit lukea vaikka seuraavista: Ay-liikekö yhteiskunnan syöpä? ja AY-liikkeen ylivalta latistaa ideologiat.

Sitten: "Piippo itse tukee Viron pääministeriä Juhan Partsia ja Ison-Britannian Tony Blairia, jotka vaativat EU-maille vapautta määrätä jatkossakin verotuksesta." Viroko on hyvä mallimaa? Järkyttävän epätasa-arvoinen yhteiskunta, jossa röyhkeimmät & ahneimmat menestyvät ja muut nuolevat syyläisiä näppejään.
En minä eikä Piipon Antti väittänyt Viroa mallimaaksi. Viro kärsii vieläkin siitä, mikä saatiin pidettyä Suomesta loitolla noin kuusi vuosikymmentä sitten, ja mitä moni vanha ay-punikkikin edelleen ja kaikesta huolimatta ihannoi. Viro on ottanut selkeän suunnan ja Suomi näyttää jäävän makaavan pöhöttyneeseen ja aallottomaan ay-rasvalammikkoon. Ja luetaan niitä viestejä: edelleen korostan OECD-maiden terveyspalvelujen saatavuutta ja käytön tasoa koskevaa tutkimusta, joka paljasti saatavuuden ja käytön olevan OECD-maissa Suomea eriarvoisempaa vain Portugalissa ja pahassa kapitalisti-Yhdysvalloissa. Mikä olikaan järkyttävän epätasa-arvoinen yhteiskunta?

Progresiivinen verotus on ainoa oikea malli.
Pahus, luulin hetken lukevani hesaria, mutta täähän olikin jatkoaika. Onkohan kukaan muuten ikinä jaksanut miettiä, kuinka paljon yhteiskunnan voimavaroja haaskataan täysin tuottamattomaan systeemiin, joka ylläpitää, toimeenpanee ja tarkkailee progressioverotusta? Kiinteään veroprosenttimalliin verrattuna?

Suomen kovasta veroasteesta valittaville kelpaa muuten kummasti suomalainen peruskoulu, ilmaiset neuvolapalvelut sekä edukkaat terveydenhuoltosysteemit.
Tuliko terveydenhuoltosysteemit jo käytyä läpi?

Peruskoulujen luokkien oppilasmäärät ovat kasvaneet järkyttäviksi ja suuri osa pätevistä opettajista tekee remppa- tai it-hommia kun yhteiskunnalla ei ole varaa maksaa edes välttäviä palkkoja. Ai niin mutta ay-liikehän on tehnyt hyvää duunia ohjaillessaan kabineteissaan Suomen taloutta ja siinä sivussa heittänyt duunareille kohtuulliset liksat. Eiks ne skidit nyt itestäänkin opi lukemaan? Neuvolapalveluista en tällä hetkellä osaa sanoa mitään, mutta ei niidenkään taso ole kirkossa kuulutettu. Katellaan miten ay-liikkeen pöhöttyneet kummolasedät jaksaa heiluu.

En ole muuten ikinä äänestänyt vasemmistopuoluetta vaaleissa. Pitäisiköhän?
No jos olet pienen ihmisen asialla niin anna palaa.
 

Oloneuvos

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, ÄTPPOMK,Ottawat Senaattorit
Tarkoitan sitä, että erilaiset laiskimukset makoilevat toisten kustannuksella kuka mistäkin syystä. Esimerkiksi tarkoitan ansiosidonnaista työttömyysturvaa, joka kannustaa olemaan ottamatta vastaan tarjottua työtä. Tarkoitan koulutetun ja ahkeran väestönosan palkkatulojen yliverotusta. Samoin pääoman kaksinkertaista verotusta. Tyon rehelisen tekemisen ja teettämisen tekemistä kannattamattomaksi järjettömän byrokratian ja hullun sosisaaliturvan säilyttämiseksi.

Nämä piipot ja kaltaisensa laittavat tämän maan pyörät pyörimään. Ilman heitä ei niillä nykyisilläkään työllisillä ole töitä. Jotkut ovat jo tehneet johtopäätöksensä, toiset harkitsevat yritystensä ulosliputusta. Pääomat liikkuvat helpommin - onneksi. Tällä menolla täällä on kohta vain niitä, jotka eivät ymmärtäneet, mitä ne piipot tarkoittivat. Hyviä vaihtoehtoja kun alkaa tulla yrittäjillekin.
 
Barnaby: ihan näppäriä vastauksia.

Hooveeveetä on helppo arvostella, mutta ihan yhtä helppoa ei ole esittää toimivaa vaihtoehtoista systeemiä. Vai onko?

Heittäkääpä peliin ihan konkreettinen vaihtoehto tai vaikka kymmenen kohdan ohjelma otsikolla "Mitä hyvinvointivaltion tilalle?". Emmehän me kaikkia maamme superaivoja ulkomaille halua menettää (vaikka ne tulevatkin aina takaisin, kun lapset tulevat kouluikään)!
 

Pressiboxi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Palloseura
Viestin lähetti Nännimäinen
Heittäkääpä peliin ihan konkreettinen vaihtoehto tai vaikka kymmenen kohdan ohjelma otsikolla "Mitä hyvinvointivaltion tilalle?". Emmehän me kaikkia maamme superaivoja ulkomaille halua menettää (vaikka ne tulevatkin aina takaisin, kun lapset tulevat kouluikään)!

Eestissä kaiketi on jo tämä ongelma olemassa? Kalliit korkea-asteen yksityiskoulut eivät enää vedä kun jopa Englannin huippuyliopistoihin pääsee sisään halvemmalla? Paluumuuttokin on aina sattuman kauppaa. Tosin itsensä voi ulosliputtaa kansallisen koulutusjärjestelmän papereillakin, tietenkin.

Hyvinvointijärjestelmän hyvistä puolista mainitsen itse juuri koulutuksen. Esim. vain älyllisestä (ei esim. ekonomisesta tai luokka- tai sukutaustaisesta) pääomasta kiinni oleva rekrytointijärjestelmä yliopistoissa on varmasti tuottanut Suomelle enemmän kilpailukykyä kuin yksityiskouluperinne olisi koskaan tuottanut. Tietenkään maisteri/tohtorimassa ei koskaan pelkästään korvaa laatua mutta silti.

Eriasia sitten on, pitäisikö hyvinvointimalli lakkauttaa tarpeettomana vai onko sittenkin kyse järjestelmän 70- ja 80-lukulaisesta ylirakentamisesta johtuvasta keventämisestä. Itse taidan olla jälkimmäisen tulkintamallin kannalla.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Hmm, enpä tiedä - oikeastaan huolestuttaa enemmän että ollaanko tästä edes 80%:n yhteiskunnasta tekemässä esim 50% tai 30%:n prosentin yhteiskuntaa. Keskiluokka on meillä niin laaja ja turvattu, että näköjään esimerkiksi julkisen terveydenhoidon ongelmat eivät herätä oikeata toimintaa vain ainoastaan hurskasta voivottelua ja näennäisnärkästystä. Tässä mielessä SAK on vain STK:n tarpeellinen vastapuoli ja todellinen ongelma on niillä joiden etua ay-liike ei aja eli työttömillä ja muilla tavoin syrjäytyneillä. Tietysti jokainen eliitti jokaisena aikana näkee itsensä omilla ansioillaan (synnynnäisillä tai hankituilla) huipulle nousseena. Näin ei varsinaisesti ole vaan muuttuvat rakenteet työntävät eri aikoina huipulle eri ryhmittymiä - itsestäänselvyys murenee siinä vaiheessa kun asemakin, joka lopulta aina tapahtuu. Eli enää emme viljele turnipseja vuokramaalla eikä suku-aateli hallitse maata. Aikoinaan tällä aatelilla ei ollut paljoa erilainen käsitys asemansa luonnollisuudesta kuin tällä nykyiselläkään kaupallisella eliitillä.

Mutta anyway, SAK on siis syvästi konservatiivinen järjestö, joka ajaa työssä olevien etua, melkoisella hurskastelulla se on tosin saanut itselleen maineen työttömien puolestapuhujana, mutta asia on melkein päinvastoin. Paperi ja Metalli etunenässä puolustavat mahtavia asemia, jotka globalisaatiossa ovat joutumassa yhä suurempaan paineeseen. Suunta ei ole hyvä ja Piipon tapaiset analyysit ovat vähän lapsekkaita eliitin riemunpurkauksia, koska ne sivuuttavat täysin vakavastiotettavan rakenneanalyysin. Nyky-Suomi muodostuu eri etupiirien pyrkimysten tasapainosta. Jos Piippo saisi sanella yhteiskunnan rakenteet, hän todennäköisesti sahaisi oman oksansa poikki: yhteiskuntarauhalla ei käytännössä ole hintaa. Ei myöskään hyvällä ja tasa-arvoisella koulu- ja terveydenhuoltojärjestelmällä: ellei maassa säilyi tasa-arvoinen korkealaatuinen koulujärjestelmä ja tasa-arvoinen ja korkealaatuinen terveydenhuoltojärjestelmä, voi sanoa että sekä vanha kansallinen Suomi että maltillisen työväenliikkeen Suomi, ovat kuolleita ja kuopattuja ja jäljellä on vain globaaleihin markkinoihin sopeutumaan joutuva joukko yksilö-kuluttajia - joillakin on oikea työ, joillakin McJob, joillakin ei sitäkään. Tämä ei välttämättä ole kauhean hyväksi, vaikka tämä nykyinen eliitti saisikin pyykkinsä pestyä, sairasvakuutuksensa maksettua ja lapsensa niihin hyviin kouluihin. Mitä merkitys on kansallisvaltiolla, jos (ja ehkä kun) siitä poistetaan kansan käsite?
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Viestin lähetti mjr
Jos Piippo saisi sanella yhteiskunnan rakenteet, hän todennäköisesti sahaisi oman oksansa poikki: yhteiskuntarauhalla ei käytännössä ole hintaa.

Olet asian ytimessä, mjr. Yleensä visionäärien heikkoutena on se, että oletuksia tehdään siltä kannalta että "jos tuota dominolevyä siirtää ja tuo ei liiku niin"...hieman kuin kansantaloustieteessä. Argentiinassa nähtiin miten keskiluokka hurjistui, kun rahat katosivat yhdessä yössä. Tiedä sitten miten Suomessa asiaan reagoitaisiin - poltettaisiin velkojille vainovalkeita? Jos Suomessa yhteiskunnan tasapainoa aletaan järkyttämään esimerkiksi kaatamalla sosiaaliturva, niin on turha olettaa että esim. rikollisuus, korruptio ynnä muut negatiiviset seikat pysyisivät sillä tasolla mitä ne nyt ovat. En tiedä paljonko yhteiskunta lopulta säästää, jos sosiaaliturvan sijasta ihmiset hakevat elantonsa varastamalla ja istuvat vankiloissa. Nytkin tuntuu että vartiointiliikkeet ovat olleet viime aikojen alamäestä huolimatta vahvimpia kasvuyrityksiä...On mielenkiintoista nähdä kuinka saksalaiset sopeutuvat SAK-vallan päätökseen ja sosiaalietuuksien pienentämiseen. Saksastahan Suomi on mallia ja apua niin monesti aiemminkin hakenut...

Näiden herrojen laskelmat perustuvat samaan logiikkaan kuin Hölmölän väen peiton jatkaminen: pätkä alusta pois ja lisätään loppuun niin ei varpaita palele enää. Ei minullakaan ole parempaa esittää, mutta suunta on joka tapauksessa selvillä: hvv ajetaan alas, sillä siihen ei ole enää tulevaisuudessa varaa. Sitten kaikki toteuttamaan Amerikkalaista unelmaa...
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Ajanpuute kun minuakin vaivaa, puutun lyhykäisesti vaan asiaan joka otti silmään.

Kun puhutaan keskiluokan tilanteesta vaikkapa 15 vuoden sekvenssillä kaikki bkt käppyrät kertoo samaa korutonta kieltä: yhä pienemmän osan siivu bkt:stä on yhä suurempi ja päinvastoin. Kun puhutaan terveestä kansantaloudesta suhdeluku kai olisi 20/80, meillä se taitaa huidella jo suhteessa 5/95. Se on oikeasti hälyttävää ja sen seuraukset on väistämättä kansalle tuhoisat.

Näitä bkt käppyröitä olis kai Piiponkin ollu syytä tavata ja sitten vasta avautua.

Sitä minä en vieläkään ymmärrä miksi näiden kasinopelureiden tunarointeja pitäisi kompenseerata työttömien tuloja leikkaamalla, ne eivät kuitenkaan _tuota_ sitä velkaa ja vilunkipeliä niinkuin tämä "eliitti".

Tietysti on totta, että tälläiset puolustuskyvyttömät ryhmät on sitä kaikkein helpointa ruokaa syöttää sille vainoharhaiselle ja syyllistä etsivälle "porvaristolle", vaihtoehtona kun olis asioiden kuntoonlaittaminen ja se hankaloittaisi väistämättä tämän talouden blokin toimintaa ja haiskahtaisi oikealta työnteolta, joten viedään niiltä onnettomilta vielä elimetkin siirtoelinpörssiin ja pelaillaan nekin rahat globaalissa uudessa talouspelissä, jossa vain jatkuva kasvu on tervettä, joo...
 

ipa rules

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Packers
Kyllä tässä maassa hyysätään toivottomia luusereita liian kanssa.

Peruskoulutus ja toiseen asteen koulutus niin ja vielä korkeakoulutkin ovat ilmaisia, joten itsensä kouluttaminen ei ole mistään muusta kuin itsestä kiinni.

Minä ainakin olen sitä mieltä, että jokainen on oman onnensa seppä. Se, että nykyinen ansiosidonnainen työttömyysraha on usein niin iso, että ei edes töitä kannata ottaa vastaa - mitäs sitä nyt töitä tekemään, kun saman rahan saa liikauttamatta evääkään.

Jos ei halua opiskella peruskoulun jälkeen, niin sitten on parempi tyytyä McJob paikkaan - ai niin mutta riistoporvarothan eivät maksa tästä työstä kunnon palkka - no koulutautukaa ja hommatkaa parempi työ vitun luuserit!

Toinen porukka joka vituttaa ankarasti on nämä 17-25 opiskelevat yksinhuoltajaäidit. Aika rajusti alkoi korpeamaan, kun yksi samassa taloyhtiössä asuva noin 25 vuotias nainen alkoi tilittämään miten hän ei saa tarpeeksi rahaa valtiolta ja näin ollen joutuu oikeen käymään töissä mutta nyt ei ehdi viettää muutaman vuoden ikäisen lapsensa kanssa aikaa ollenkaan. Tätä ennen nainen selitti miten oli ollut vuoden Israelissa ja tullut siellä raskaaksi - isä jäi luonnollisesti sinne, kun suhteesta ei tullut mitään. JOS SE PERKELEEN ÄPÄRÄ oli sitten pakko synnyttää, niin ÄLÄ HELVETISSÄ tule mulle avautumaan siitä että et saa tarpeeksi rahaa valtiolta oli se vastaus jonka olisin halunnut antaa, mutta tyydyin "vähän" lievempään versioon.

Kyllä tässä maassa kaiken maailman pyrkyreitä paapotaan samalla, kun töitä tekemällä ei pääse rikastumaan AHH niin ihanan progressiivisen verotuksen ansiosta. Kyllä minua ainakin vituttaisi, jos usean vuoden kouluttatumisen ja parinkymmenen vuoden uraputken jälkeen palkkani on hyvä ja verokarhu vie siitä yli 50% - kyllä se vaan on helvetin väärin, että jonkun palkasta yli puolet voi kadota verottajalle.

Kello on niin paljon, että kiihdyksissä tuli kirjoitettua aika sekavasti, mutta eiköhän pääpointit tullu selville.

-ipa rules
 

Viikate

Jäsen
Suosikkijoukkue
Diskos, JYP, KooKoo, HeKi
Niin, onhan Antilla paljon sellaista, mitä tavallisilla kansalaisilla ei ole. Rikosrekisteri nyt ainakin. Onneksi hän työskentelee määrätietoisesti sen eteen, että muillakin olisi mahdollisuus päästä samaan. Yhteiskuntarauha ei paljon paina ja työväenkysymys on poliisikysymys aivan kuten 1870-luvun Suomessa. Kirsikkana kermakakun päällä on ceteris paribuksen soveltaminen sosiaalikysymyksiin. Ehdotan, että hän seuraavaksi soveltaa sitä liikenteessä - mieluiten ohitustilanteessa ja kovassa vauhdissa (anteeksi brutaali vitsi).

Vallan valtoimenaan Antin viisaudenlähde pulppuaa artikkelin viimeisessä kappaleessa.

Piipon mukaan Suomi tarvitsisi tiedon lisäksi visioita. Nyt maasta ovat kadonneet lähes kokonaan tahot, jotka pohtivat päätoimisesti maailman muutosta.

Eli Piippo ei ole koskaan kuullut yliopistoista. Hänen muihin kommentteihinsa nähden se ei ole suuri yllätys.

Tuosta umpiosta Piippo syytti myös valtamediaa ja etunenässä Helsingin Sanomia, joka on muuttunut "sosiaalidemokratian äänitorveksi".

Eli siinä vaiheessa kun irtisanomiset ovat muutakin kuin "valitettavia", ollaan poliittisesti vasemmalla. No, ainakin se tekee puolen valitsemisen helpoksi.

Samaan hengenvetoon hän uskoi lehden omaksuvan "uuden yhteiskuntamallin mukaisen vapaan lehdistön roolin". Tuossa roolissa media suhtautuu Piipon mukaan valtaa pitäviin rakentavan kriittisesti, eikä yksisilmäisesti tukien.

Tämä on aivan ehdoton helmi! Oi miksi et Piippo valota meille kuolevaisille yksityiskohtaisemmin tuota visioimaasi neljättä valtakuntaa? Ja oletko ihan tosissasi sitä mieltä, että talouseliitti ei tässä yhteiskunnassa ole yksi valtaapitävistä ryhmistä? Et kai sentään...?
 

heki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Viestin lähetti JypFabu

Sitä minä en vieläkään ymmärrä miksi näiden kasinopelureiden tunarointeja pitäisi kompenseerata työttömien tuloja leikkaamalla, ne eivät kuitenkaan _tuota_ sitä velkaa ja vilunkipeliä niinkuin tämä "eliitti".



Tähän on pakko puuttua. Jos puhutaan 90 -luvun alun lamasta, ja kasinopelureilla tarkoitetaan pankkeja, niin aika pielessä ollaan. Suuri osa pankkien luottoriskeistä syntyi siitä, kun ihan perussuomalaiset keski- ja pienyrittäjät ottivat kohtuuttomia yritysriskejä suhteessa talouden fundamentteihin ja vielä yllätyksenä tulleeseen USSR-romahdukseen. Näiden lukemattomien pk-yritysten konkurssit aiheuttivat valtavat luottotappiot pankeille, joita sitten valtio paikkasi. Se, että valtio takasi pankkien toimintakyvyn, oli Suomen kannalta pelkästään viisas teko. Pari pankkia ajattiin konkurssiin ja terveimmät pankit autettiin jaloilleen. Näin juuri pitikin toimia, sillä pankkien konkurssiaallon suurimmat kärsijät olisivat olleet yksityishenkilöt, jonka lisäksi talouselämä olisi ollut aivan jäässä monen vuoden ajan, mikäli pankkitukia ei olisi myönnetty.

Entäpä ne lukemattomat yksityishenkilöt, jotka ajoivat itse itsensä kahden asunnon luokkuun ja syyttivät myöhemmin pankkia velkaongelmastaan. Näistäkin tuli erittäin merkittäviä luottotappioita pankeille, ja nimenomaan tyhmän kansa takia. Pankit teki toki paljon virheitä tuona aikana, mutta niitä teki kaikki, niin suuryritykset, pk-yritykset kuin yksityishenkilötkin. Mutta miksi pankki on aina se osa, jota syytetään. Veikkaisin, että sen vuoksi, että hyvin harva kykenee ottamaan itse vastuun persiilleen menneistä talousasioista. On helpompaa kipata oma tyhmyys huonon onnen ja pankin ahneuden piikkiin. Minusta pankit selvisivät 90-luvun lamasta vähintään yhtä hyvin, kuin muutkin osapuolet. EI välttämättä paremmin, mutta ei huonomminkaan.

Ja mitä Piippoon tulee, niin ihan oikean suuntaisia ajatuksia mies esittelee. SAK ajaa tosiasiassa työttömyyttä, koska huono palkkajousto alaspäin estää palkkojen vastaavuutta työntuottavuuden suhteen. Jokainen vähänkään kysynnän ja tarjonnan lakia ymmärtävä näkee seurauksen.
 

OldTimeHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK, Bayern München, Deutschland
Melkoista mielikuvitusta saa käyttää, jos Suomea vielä pitää sosialistisena tai edes sosiaalidemokraattisena maana. EU:hun liittymisen jälkeen suunta on ollut selvä ja hyvinkin pelottava. Julkiset palvelut on uhrattu taloudellisen kilpailukyvyn alttarille ja yhteiskunnan vähäosaisimmat on jo jätetty käytännössä heitteille. Sen sijaan pieni taloudellinen eliitti pitää pistoolia valtion ohimolla ja kiristää omaa asemaansa pönkittäviä yhteiskunnallisia muutoksia yhä röyhkeämmin. Poliittista vastavoimaa tälle kehitykselle ei ole löytynyt, eikä löydykään niin kauan kuin kaappikokoomuslainen Lipponen pitää demareita pihdeissään.

Itse en voi kuin hämmästellä sitä kehityssuuntaa, mihin maamme on menossa kaikista äänestystuloksista riippumatta. Maan talouskasvu näkyy entistä pienemmän väestonosan tilinauhoissa, siinä missä perusduunarin ostovoima on jopa laskenut. Yritysjohdon ahneudesta on tullut normi, itsestäänselvä osa liiketoimintaa, jota ei saa kritisoida, mutta auta armias, jos työntekijäporras perää oikeuksiaan. Se on heti sakilaista vallankäyttöä ja yhteistyöhaluttomuutta. En minäkään SAK:n politikointia aina arvosta, mutta ilman vahvaa AY-liikettä olisi perusduunaritkin ajettu yhtä ahtaalle kuin ne syrjäytyneet, joilla ei omaa, sananvaltaista etujärjestöä ole.

Suosittelen Antti Piipolle ja kaikille muillekin anttipiipoille muuttamista Venäjälle. Rakas itänaapurimme edustaa groteskissa nykytilassaan juuri sitä, mitä nämä anttipiipot ilmeisesti Suomeltakin haluavat. Veronkanto ei ole niin turhantarkkaa ja työnantajan muidenkin velvollisuuksien kanssa ollaan ns. joustavia. Miten voikin olla, että naapuriin on ihan huomaamatta kehittynyt tällainen paratiisi?
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Viestin lähetti heki

Ja mitä Piippoon tulee, niin ihan oikean suuntaisia ajatuksia mies esittelee. SAK ajaa tosiasiassa työttömyyttä, koska huono palkkajousto alaspäin estää palkkojen vastaavuutta työntuottavuuden suhteen. Jokainen vähänkään kysynnän ja tarjonnan lakia ymmärtävä näkee seurauksen.
Tosin tilastojen valossa suomalaisten tuottavuus on noussut hirmuisesti viimeisenä kymmenenä vuotena. Palkansaajien ostovoima on samassa ajassa laskenut dramaattisesti. Tästä voidaan päätellä, etteivät palkat joustaisi kuin alaspäin. Tästä voidaan kiittää lähinnä maltillisia Tupoja. Jos keskitetyistä työpoliittisista ratkaisuista luovutaan, palkat nousevat pomminvarmasti seuraavan nousukaiden aikana. Jokainen ulosmittauttaa oman arvonsa.

Suomessa on kuitenkin palkkataso niin eurooppalaisen keskitason alle sekä irtisanominen niin halpaa, että on aikamoista narinaa kutsua tätä maata SAK:n omilleen luomaksi paratiisiksi. Suomen sosiaaliturva Eurooppa perspektiivistä on heikompaa keskitasoa vaikka kovin yritettään uskotella muuta. Paskat palkat, keskitason sosiaaliturva, perkeleelliset verot, muita huonompi irtisanomissuoja. Joo, työläisen paratiisissa eletään, jeespoks.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Mielenkiintoinen ja hyvin monimutkainen aihe ainakin PK-yrittäjälle. Toisaalta SAK, moninkertainen verotus ja palkan sivukulut ovat niitä asioita, jotka saavat otsasuonet pullistumaan, mutta toisaalta koko hvv:n romuttaminen ei tunnu todellakaan houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Kyllähän tuo SAK Ihalaisen johdolla on saanut touhuta viimeiset vuodet ihan vapaasti, mutta nyt on hieman tilanne muuttunut silläkin rintamalla. Mielenkiintoiseksi homman tekee se, että (muistaakseni) juuri Ihalaisen aikana TES:stä kiellettiin ns. paikallinen sopiminen. Nyt kuitenkin Ihalainen käy ehdottelemassa hattu kädessä erilaisia joustoja yrityksestä toiseen - säälittävää. Olisiko Ihalainen nyt edes opppinut tästä mitään, palutetaanko paikalllinen sopiminen vaan jatketaanko samanlaista pelleilyä. Toisaalta, eihän esim. Helsinkiläisellä yrityksellä ole millään tavalla erilainen palkka/kulurakenne tai laskutusveloitushinta kuin vastaavalla Lieksalaisella - vai olisiko sittenkin?

PK-yrittäjän verotus on sitten jo mielenkiintoisempi juttu ja mielenkiintoisemmaksi se vaan muuttuu, jos PK-yritykset tiputetaan yhtiöverohyvitysjärjestelmästä. Toisaalta, kyllähän tämä PK-yrittäjien verotus on ollut tiedossa aina ja ikuisesti, ja pienen yrittäjyysinnokkuuden syitä onkin turha etsiä kovin kaukaa.

Itse asiaan päästäkseni on todettava, että veroja olisi huomattavasti mukavampi maksaa, vaikka enemmänkin, jos niitä käytettäisiin niin kuin niitä pitäisi kaiken järjen mukaan käyttää. Toisinsanoen, avuttomille ja oman onnensa nojaan jääneille sen verran kuin toimeentulo edellyttää - ei senttiäkään enempää, koska toimeentulotukien ei pidä koskaan eikä missään tapauksessa kilpailla normaalien ansiotulojen kanssa. Erinäisenä huomautuksena todettakoon, että tuon kansalaispalkan keksijän voisi kai suoranaisesti ampua niskalaukauksella vanhaan kunnon Vapaussodan henkeen. Ei ole maailma vielä valmis eikä edes Suomi, joten kansalaispalkan haluaville löydetään kyllä sopivaa työtä vielä nykyäänkin - kuokkia ja lapiota käytetään vielä EU-maissakin. Verorahoilla on myös pidettävä yllä riittävät kunnalliset terveyspalvelut, viranomaispalvelut(palolaitos, poliisi, vankienhoitolaitos, etc.) ja ilmaiset kaikille mahdolliset koulut/koulutusmahdollisuudet. Kaikki muu on toissijaista, joihin voidaan ohjata veromarkkoja, mikäli niitä ylimääräiseksi saakka siunaantuu.

"Kekkonen hiihti, Kekkonen kalasti..." Tarja Halosesta nyt on sanottava sen verran, että hänen tehtävänä on edustaa Suomea ja siitä tehtävästä hän on suoriutunut sangen hyvin. Mikäli prsedentillä olisi vielä nykypäivänä valtaa, Suomen presidenttinä toimisi tällä hetkellä Sauli Niinistö - Sauli halusi kuitenkin hieman enemmän ja lähti "pankkivirkailijaksi":)
 

Jermu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Viikate
Niin, onhan Antilla paljon sellaista, mitä tavallisilla kansalaisilla ei ole. Rikosrekisteri nyt ainakin.

Kerrotko vielä mistä Piippo on saanut rikosrekisteriin merkinnän, kiinnostaisi tietää? Kun noita faktoja heität, tiedät varmaan hyvin millaiset tuomiot rikosrekisteriin merkitään..
 

heki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Viestin lähetti Sergei_Krivokrasov
Tosin tilastojen valossa suomalaisten tuottavuus on noussut hirmuisesti viimeisenä kymmenenä vuotena. Palkansaajien ostovoima on samassa ajassa laskenut dramaattisesti. Tästä voidaan päätellä, etteivät palkat joustaisi kuin alaspäin. Tästä voidaan kiittää lähinnä maltillisia Tupoja.

Suomessa on kuitenkin palkkataso niin eurooppalaisen keskitason alle sekä irtisanominen niin halpaa, että on aikamoista narinaa kutsua tätä maata SAK:n omilleen luomaksi paratiisiksi. .

Otitko huomioon, että 10 vuotta sitten työntekijätason palkkatasot olivatkin huomattavan ylihintaisia työntuottavuuden suhteen, ja että viimeisen 10 vuoden aikana on vain korjattu tuota vääritymää. 80 -luvun lopussa palkat nousivat nopeasti nousukauden mukana. Laman iskiessä palkkataso ei laskenut yhtä paljon, kuin mitä työntuottavuus/ yritysten kannattavuus olisi vaatinut, vaan palkat jäivät näiden ay-liikkeiden takia korkealle tasolle. Näin lähtökohtatilanne 90 -luvun alussa (n. 91-94) oli se, että palkat olivat huomattavasti ylihintaisia työntuottavuuden suhteen, jolloin myös työttömyys säilyi ylhäällä. Nousukauden alettua palkat nousivat maltillisesti ja vähemmän kuin työntuottavuus, mutta on muistettava, että lähtötilanteessa työntuottavuus oli alhaista ja palkat korkeat. Näin ei voida todellakaan sanoa, että Suomessa olisi ollut palkkajoustoa alaspäin. Pikemmin tämä osoittaa, kuinka hitaasti nykyinen systeemi tasoittaa palkat taloussyklin mukaisiksi. Tai pikemmin juuri päinvastaisiksi, eli laman aikana palkat ovat edelleen korkeat, mutta nousukauden aikana noustaan vähemmän, kuin mitä talouskasvu antaisi olettaa.

Ja mitä Suomen palkkatasoon tulee, niin duunarit eivät saa mitenkään erityisen huonoa palkkaa Suomessa verrattuna muuhun Eurooppaan. Sen sijaan johtoporras/asiantuntijat saa selkeästi huonompaa palkkaa kuin mitä Euroopassa.
 

WPK

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK , Chicago Blackhawks, Leeds United
arbeit macht frei ...

Jotain keskustelusta mieleentulleita yksittäisiä asioita.

Aika rankkaa yksisilmäisyyttä yleistää suurin osa työttömistä kotona makaaviksi työhaluttomiksi. Moni tällaista mantraa toitottanut "menestyjä" on yllättynyt ikävästi, kun onkin yhtäkkiä joutunut itse saneerattujen joukkoon eikä uutta jobia löydykään. Onhan jo vuosikymmenien ajan tilanne on ollut se, että tarjolla olevia työpaikkoja on ollut selvästi vähemmän kuin työttömiä. Työnantajat puolestaan pitävät kovaa seulaa värvättävistä työntekijöistä, mihin toki on oikeus. Kohta kai siivoojienkin pitää olla akateemisesti koulutettuja kakskymppisiä, että saa jonkun hikisen määräaikaisen diilin. Ei aina kovin helppoa yrittää tehdä diilejä pankkilainoista, kun sielä taas vaaditaan aina vakituista työsuhdetta yms.

"toimeentulotukien ei pidä koskaan eikä missään tapauksessa kilpailla normaalien ansiotulojen kanssa" kirjoitti Ohmi. Sinänsä hyvältä kuullostava toteamus, mutta kolikon toinen puoli on se, että kun työnantajat haluavat rajatonta oikeutta palkka"joustoihin" alaspäin , niin on jo kokemuksia siitä, ettei kokopäivätyön palkka sitten välttämättä riitä edes perustoimeentuloon - myös esim. monet pelkkää provikkapalkkaa nauttivat ovat ajoittain tässä asemassa. Ja kun palkkoja yhä laskettaisiin, niin sitten pitäisi toimeentulotukikin taas laskea samaan tahtiin, ettei vaan kilpailla ansiotulojen kanssa ? Ei kuullosta hyvältä tuollainen kurjistumisen kierre? Koko ajan kuitenkin asuminen , ruoka , ym. perusasiat kallistuvat .

Pitäisikin julistaa, että "normaalien ansiotulojen pitää riittää normaaliin toimentuloon". Se taas tuntuu olevan vaikeaa hyväksyä TT:n ja kumppanien leirissä. Kokoomus ja työnantajat ovat ammentaneet propagandaoppinsa punaiselta vastapuoleltaan (erityisesti "kultaiselta" 70-luvulta"), kun osaavat taikoa esiin solkenaan kauniilta kuullostavia lauseita, jotka käytännössä on aina tarkoitettu työntekijöiden ja pienituloisten oikeuksien kaventamiseen. "Kannustinloukut", "Työnteon tulee kannattaa aina", "kyllä tekevälle aina töitä löytyy" (joo niin löytyy, mutta löytyykö palkkaakin siitä työstä...), jne. jne.

Ay-toiminnasta...Työnantajat saavat järjestäytyä ja käyttää lakimiesarmeijaansa taustatukenaan, mutta työntekijöiden pitäisi pärjätä neuvotteluissa yksin ? Tämäkö on tasavertaista paikallista sopimista ? Ay-liikkeellä on omat varjopuolensa, mutta ilman sitä olisi meilläkin Suomessa pidemmät työajat ja lyhyemmät vuosilomat, puhumattakaan sairauslomakorvauksista ynnä monista muista "itsestäänselvyyksistä". Englantihan on nykyään melkoinen takapajula työntekijöiden olosuhteiden kannalta - muutos alkoi Thatcherin aikana. Kannattaa tutustua sikäläisiin olosuhteisiin, niin tietää , mitä Piipot ja kumppanit on meille nyt tarjoamassa.

Eli ei ehkä kannata niellä sellaisenaan kummankaan työmarkkinaosapuolen vaatimuslistoja, vaan pitää yrittää löytää inhimillinen ja kuitenkin samanaikaisesti taloudellisesti järkevä tapa toimia. Kompromisseja on pakko tehdä, että molemmat hyötyvät jotain eikä tilanne kärjisty sen takia, että vain toinen osapuoli sanelee säännöt. Ei ollenkaan helppo tehtävä politiikoilla ja talousmiehillä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti OldTimeHockey
Itse en voi kuin hämmästellä sitä kehityssuuntaa, mihin maamme on menossa kaikista äänestystuloksista riippumatta.

Tässä oikeastaan on asian ydin: kukaan ei halua hyvinvointivaltion romuttamista (no, ehkä n. 5% väestöstä haluaa), mutta silti se ehkä romuttuu. Rakenteiden muuntumista ei päätetä vaaleissa. Huolestuttavaan suuntaan ollaan joka tapauksessa menossa. Pitkän aikaa vaikutti siltä että olisi mahdollinen tämä sosiaalidemokraattinen kompromissi, jossa vapaa talous on suht. korkealla veroasteella valjastettu hyvinvointivaltion vetojuhdaksi. Tietysti yksittäiset henkilöt olisivat voineet tienata vielä enemmän ja yrityksillä olisi voinut mennä vielä paremmin (kuten esim. USA:ssa) mutta toisaalta hyvinvointivaltio antoi suht. hyvin koulutetun, maltillisen ja yhtenäisen kansan (vielä -40 luvun lopulla n. 20-25% väestöstä kannatti stalinilaista kommunismia). Nyt alkaa sitten näyttää vähän huonolta: kansallisvaltion rakenteet heikentyvät ja markkinat ovat pääsemässä irti sosiaalidemokraattisista valjaistaan. Toisin sanoen valtatasapaino on muuttumassa: valta on valumassa pois kansoilta ja niiden edustuselimiltä, jotka ovat nationalististen ja sosiaalidemokraattisten kansallisvaltioiden luomuksia. Entisistä kansalaisista on tulossa yksittäisiä kuluttajia, joilla on enemmän tai vähemmän kulutettavaa, jakaannumme voittajiin ja häviäjiin ja jokainen on oman onnensa seppä (vaikka ei olekaan). Sinänsä miellytti kyllä enemmän tämä sosiaalidemokraattis-kansallinen projekti...
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
heki

Paitsi että ei. Puhut duunareista lukien pois vain ja ainoastaan johtajat/asiantuntijat. Suomessa esimerkiksi niinkin matalan oppiarvon kuin insinöörin palkka 1/3 verrattuna eurooppalaiseen keskiarvoon. Sama suhde esimerkiksi sairaanhoitajilla. Nämä ovat näitä ihan tavallisia tuulipukuisia tahveroita, eivätkä paljon puhuttuja huippujohtajia ja huippuosaajia. Suomessa on muistaakseni liukuhihnan ääressä tehtävä tehdastyö kansainvälisellä mittapuulla samoissa haminoissa kuin kilpailijamaissa. Toki ymmärrän, että käsitteet heittävät sillä anttipiippojen jatkuvan piipityksen takia kaikki ovat ymmärtäneet, että Suomen suurin yhteiskunnallinen ongelma on suuryritysten johtajien liian matalat palkat ja insinöörien aivan liian hyvä palkkaus ja kalliit irtisanomiskustannukset.
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Automaatio

Suomen tuottavuus on todistetusti maailman paras. Johtuuko se ylivertaisesta ahkeruudesta? Tuskin. Vaikka suomalaiset ovat pääasiassa työhullua vatsahaavakansaa, se ei selitä kilpailukykyä kuin osaksi. Johtuuko se pienistä työvoimakustannuksista. Ne ovat kokonaisuudessa melko tarkkaan EU:n keskitasoa. (lähde teollisuuden ja työnantajien nettisivut). Ei siis siitäkään.

Mistä se voi johtua. Osaselitys on palkkasumman osuus BKT:sta. Se on vain alle 50%. Tärkeissä kilpailijamaissa se on yli 60% (USA:ssa 65%). Jos palkkasumma nousisi 60%:een, niin veroja voisi laskea heti 4% veropohjan rapautumatta. Eli täystyöllisyys hoitaisi asian. Mutta tuottavuus olisi silloin vain hyvä. Ei maailman paras.

Mutta automaatio on tälle tekniikkahullulle kansalle mennnyt veriin. Ennen paperitehtaassa oli töissä vaikka 2000 ihmistä. Nyt ehkä 100. Heille voidaan huoletta maksaa sitä palkkaa mitä ilkeävät vaatia. Se ei omistajalle ole mikään merkittävä kustannus.

Toinen ala on rahoitusala. Ennen pankeissa oli kopeaa korkokenkätätiä pilvin pimein. Nyt asiakas hoitaa samat asiat hikisessä tuulikaapissa tai netin kautta, ja maksaa vielä pankille siitä ilosta.

Samoin siivousala. Työntekijöiden putsattavat alueet ovat kasvaneet koneistuksen myötä. Tukku- ja vähittäiskauppa tulee toimeen murto-osalla työvoimaa kuin ennen vanhaan.

Entäs palvelut? Kauppoja, baareja, partureita, pikasuutareita, hieronta- ja "hieronta"palveluja jne. jne. on aivan yllin kyllin. Millä uudet alalle tulevat elävät? Laskemalla koko päivän olematonta pohjakassaa?

Miltei joka alalla automaation vauhti kiihtyy eksponentaalisesti ja tavalliselle makkaranpurijalle EI OLE mitään työtä, josta viitsittäisi maksaa palkkaa. Marjanpomintaa, risusavottaa, seuranpitoa vanhuksille ja vammaisille ilman palkkaa ovat ehkä ainoat työt, joita tarjotaan. Tai provikkapalkalla myymään jotain hilavitkutinta, jota ei kukaan halua.

Kuka ratkaisee tämän mahdottoman yhtälön, on ansainnut oluen, jopa kaksi.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Re: arbeit macht frei ...

Viestin lähetti WPK
"toimeentulotukien ei pidä koskaan eikä missään tapauksessa kilpailla normaalien ansiotulojen kanssa" kirjoitti Ohmi. Sinänsä hyvältä kuullostava toteamus, mutta kolikon toinen puoli on se, että kun työnantajat haluavat rajatonta oikeutta palkka"joustoihin" alaspäin , niin on jo kokemuksia siitä, ettei kokopäivätyön palkka sitten välttämättä riitä edes perustoimeentuloon

Niin kuin jo aiemmin kirjoitin, palkasta ei voi neuvotella paikallisesti alakohtaisten TES:in vähimmäispalkkoja huonommaksi. Otetaan nyt esimerkiksi tämä siivousala, jota ei ketään arvosta eikä siitä kukaan maksa mitään. Yllättäen Puhdistus- ja Siivousalan työehtosopimuksesta on luettavissa, että alin mahdollinen palkka Helsingin seudulla on 6,51 € ja muutaman työssäolovuoden jälkeen on mahdollisuudet nousta viidenteen palkkaryhmään, jossa palkka on jo 7,92 €. Tämän lisäksi työntekijälle on maksettava erilaisia raskaan-, likaisen- ja vuorolisiä etc.. Eihän tuota palkkaa nyt voida verrata 20 vuotta lukeneeseen kirurgiin tai Nokian pääjohtajaan, mutta kyllä sillä pitäisi toimeen tulla, varsinkin kun tuota hommaa voi tehdä ihan peruskoulun papereilla.


Viestin lähetti WPK
[BJa kun palkkoja yhä laskettaisiin, niin sitten pitäisi toimeentulotukikin taas laskea samaan tahtiin, ettei vaan kilpailla ansiotulojen kanssa ? Ei kuullosta hyvältä tuollainen kurjistumisen kierre? Koko ajan kuitenkin asuminen , ruoka , ym. perusasiat kallistuvat [/B]

Mistäköhän tämä palkkojen laskeminen on nyt keksitty? Jopa näille siivojille on Tessissä ilmoitettu ensi vuoden maaliskuussa käyttöön tulevat uudet vähimmäispalkat: 1. palkkaryhmä 6,7 € 5. palkkaryhmä 8,15 €, eli noin 2,9 prosentin palkankorotus on tiedossa, mikä on huomattavasti nykyistä inflaatiota suurempi, joka taitaa nykyisellään olla tuolla 1,5 %:n tienoilla.


edit: yksi vaillinainen lause
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös