Petteri Orpon hallitus

  • 1 233 664
  • 15 494

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Hienoa, että vähän positiivisia uutisia välillä taloudenkin osalta. Varsinais-Suomen taloudelle varsinkin tosi positiivinen uutinen.

Hyttivalmistajana tunnettu Piikkio Works Oy laajentaa osaamistaan mereltä raiteille. Turun kupeessa Piikkiössä sijaitsevassa tehtaassa ryhdytään valmistamaan ensi keväänä makuuhyttejä VR:n uusiin pitkän matkan juniin. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kunnallislehti.

Toimitusjohtaja Ari Kumpulaisen mukaan tilaus käsittää yhdeksän makuuvaunua eli kaikkiaan 144 hyttimoduulia. Sopimuksessa on mahdollisuus myös 480 hytin optioon. Tilaajana on Škoda Transtech Oy.

Piikkio Works voitti hyttimoduuleista käydyn kansainvälisen tarjouskilpailun. Itse makuuvaunut valmistetaan Škoda Groupin Otanmäen tehtaalla Kajaanissa ja hytit siis Piikkiössä.

– Meillä on yrityksenä yli 40 vuoden kokemus moduulien tekemisestä. Ei tämä tekemisen osalta niin hirveän suuri haaste tule olemaan, vaikka eroaakin laivahyttien valmistamisesta, Kumpulainen vakuuttaa.

– Meillä on hyvä risteilyhyttien tilauskanta vuoteen 2026 saakka, mutta varsinkin projektien välissä tahtoo tulla pieniä katveita. Tehtaamme toimii nykyään varsin tehokkaasti ja kapasiteettia jää hieman yli. Tämä täyttää ylijäävää kapasiteettia omalta osaltaan.

 

Jeffrey

Jäsen
A-Studiossa itseäni ehkä jopa vähän yllättävä Rydmanin esiintyminen. Keskustelunaihe oli rakennusalan tilanteesta ja toisena keskustelijana Rakennusliiton toimitusjohtaja, joka kaipasi tukitoimia rakennusliikkeille jotta töitä saataisiin käytiin.

Mielestäni Rydman esiintyi suhteellisen vahvasti ja yllättävää ehkä oli se, että käytännössä kieltäytyi asettamasta tukitoimia yrityksille. Perusteli tätä toki hallituksen linjalla siitä, että valtiontaloutta ja sitä myöten veronmaksajia ei voi rasittaa yksittäisten alojen suhdannehaasteilla.

Rydmanin perusteet oli mielestäni ihan hyviä, ja koski sitä että ei rakennusalan haasteet ole hallituksen toimista johtuvia ja hallituksen toimet nimenomaan tähtäävät palauttamaan kuluttajien luottamuksen talouteen. Ja sitä kautta vahvistaa koko Suomen taloutta ja samalla myös rakennusalan ahdinkoa helpottamaan.

Itse olin alkujaan sitä mieltä, että rakennusalaa tulisi jeesata lisäämällä julkisia investointeja. Nyt ehkä kuitenkin vähän oma mielipide tästä kääntyi, ja tottahan se on ettei hallituksen tehtävä ole sammutella yksittäisiä tulipaloja - vaikka ne dramaattisia olisivatkin. Toki Rydman huomautti myös siitä, että julkisia investointeja on kyllä tulossa, mutta valitettavasti näiden toteutumisessa kestää eikä apu ole akuutti.

Toki nykyinen taloustilanne on työllisyystavoitteille erittäin hankala. Tästä syystä syytä olla äärimmäisen onnellinen siitä, että hallitusohjelma on luotu edes jossain määrin todelliseksi eikä siinä ole utopistisia työllisyyslukuja taloutta elvyttämään.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mielenkiintoista settiä. Legendaarinen kokoomuksen suosikkiargumentti heitetty ilmoille:
Suomi on tässä tilanteessa Marinin hallituksen vastuuttoman talouspolitiikan vuoksi.

Tämähän kokoomuksen retoriikassa liittyy voimakkaasti velkaantumiseen. Sen sijaan tuota yllä olevaa linkkiä tarkastelemalla käy ilmi, että Marinin hallitus velkaantui ennen koronakriisiä samaa tahtia kuin sitä aikaisemmat hallitukset. Samalla on hyvä virkistää myös kokoomuslaisten muistia, että kokoomus on tällä ajanjaksolla vuodesta 2008, kun velkaantuminen alkoi, istunut hallituksessa:

2007-2011 (Vanhanen II)
2011-2015 (Katainen)
2015-2019 (Sipilä)

Kokoomus on ollut joko toisiksi suurin tai suurin puolue ja hallituksessa yhteensä 11 vuotta siinä ajassa, kun Suomi on velkaantunut merkittävästi. Mielenkiintoista, että Suomen tilanne on Marinin hallituksen syy, joka istui ainoastaan yhden kauden ja siinä ajassa tuo velkamäärä selittyy 100 % kahdella kriisillä (korona, Venäjä). Melko vastuutonta väittää, että Suomen nykytilanne olisi Marinin hallituksen syytä, koska kyllä se suurempi syyllinen löytyy kykypuolueesta, mikäli mittarina on hallitusvastuu. Kummasti nämä kokoomusvetoiset hallituksetkaan eivät ole saaneet velkaantumista yhtään tämän enempää taitettua.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: otus

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Mielenkiintoista, että Suomen tilanne on Marinin hallituksen syy, joka istui ainoastaan yhden kauden ja siinä ajassa tuo velkamäärä selittyy 100 % kahdella kriisillä (korona, Venäjä). Melko vastuutonta väittää, että Suomen nykytilanne olisi Marinin hallituksen syytä, koska kyllä se suurempi syyllinen löytyy kykypuolueesta, mikäli mittarina on hallitusvastuu. Kummasti nämä kokoomusvetoiset hallituksetkaan eivät ole saaneet velkaantumista yhtään tämän enempää taitettua.

Niin, onhan tästä jankattu vaikka kuinka paljon. Marinin hallitus ei aloittanut ajoissa (ollenkaan) mitään sopeuttavia toimia, joita nyt tullaan näkemään. Se on ihan täysin Marinien moka. Ja jos jotain - vaikkapa työllisyystoimia - olisi oikeasti tykitetty menemään lähemmäs verrokkimaita jo ennen koronaa, emme olisi nyt näin paljoa jäljessä. Nyt annettiin taas pari vuotta etumatkaa, eli kuromista on enemmän.

Tämän voisi ajatella vaikka viestijuoksun analogialla. Kaksi ensimmäistä juoksijaa vetävät riman alle. Kolmannen juoksijan pitäisi aloittaa kunnon kiri, mutta se lönkyttelee itselleen turvallisella vauhdilla ja on tyytyväinen omaan suoritukseen, kun "eipähän jääty paljoa lisää jälkeen". Sillä ankkuriosuuden vetäjällä on aika toivoton paikka siinä saada joukkue voittotaisteluun mukaan. Jos se kolmas juoksija olisi aloittanut sen kirin aiemmin, olisi sillä ankkurilla vähemmän kirittävää.

Se, miten tähän tilanteeseen on päädytty, niin siellä on yksi sun toinen puolue ollut sitä säheltämässä. Jo pitkään.
 

Stratman

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Rakennusala ylikuumentui. Luvuissa on kyse oli siis valtiovarainministeriön laskelmista muistaakseni viime vuoden lopulta. Useiden arvioiden mukaan Euroopan, USA:n ja koko maailmantalouden kasvu hidastuu 2023 ja 2024. Taantumaa ei ainakaan vielä ennusteta.

Tähän mennessä rakennusalalla ovat kaatuneet tai ovat kaatumassa lähinnä tietyn Pohjois-Pohjanmaalla vahvassa asemassa olevan aatteeseen kytköksissä olevat firmat. Veikkaan, että nekin nousevat kuin fenix
-lintu tuhkasta, kunhan ovat ensin vieneet tuhkatkin konkurssipesistä.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@Noppa10 niin Marinin hallitus tosiaan on ainoa hallitus, joka saavutti jonkinlaisen työllisyystavoitteen omalla ohjelmallaan. Nyt sinun(kin) on hyvä erottaa se tosiasia, että Sipilän hallitus aloitti näitä täysin samoja toimia kuin tämä Orpon hallitus nyt kaavailee ja niillä ei saatu aikaiseksi mitään sellaista, josta olisi jäänyt jokin muistijälki. Orpon hallitusohjelma ei strategisella tasolla juurikaan eroa siitä, mitä Sipilä tarjosi oman hallituksensa alkutaipaleella ja muistelisin, että kokoomus oli tuossa hallituksessa aika isossa roolissa siinä, että esimerkiksi sotea ei saatu lainkaan edistettyä. Marinin hallitus käynnisti soteuudistuksen, jota Sipilän hallitus ei saanut edes käynnistettyä. Mennäänkö tässä samalla logiikalla, että Marinin hallituksella oli pidempi kurontamatka tehtävänä, kun Sipilän ja kokoomuksen poppoo eivät päässeet sotessa edes alkuun?
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Marinin hallitus käynnisti soteuudistuksen, jota Sipilän hallitus ei saanut edes käynnistettyä.

Aika hassua, että otat tämän kohdan Marinin hallituksen plussaksi. Jos siis puhutaan taloudesta. Paljonkos ne lisäleikkuut(/velat) nyt olivatkaan, jota tuon sote-himmelin seurauksena joudutaan tekemään? 1,5 miljardia?
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Aika hassua, että otat tämän kohdan Marinin hallituksen plussaksi. Jos siis puhutaan taloudesta. Paljonkos ne lisäleikkuut(/velat) nyt olivatkaan, jota tuon sote-himmelin seurauksena joudutaan tekemään? 1,5 miljardia?
Eli sama logiikka ei päde enää, kun puhutaan Sipilän hallituksen politiikan perinnöstä. Jos Sipilän hallitus olisi saanut aikaiseksi soten aikaisemmin niin ehkä he olisivat pystyneet jollain tavalla hillitsemään siinä sitä velkaantumista, mutta kun eivät saaneet sellaista aikaan niin logiikka loppuu.

Kokoomuksella on kyllä vuodesta toiseen (ja vuosikymmenestä toiseen) samat kovat puheet siitä, kuinka he toteuttavat vastuullista talouspolitiikkaa, jonka tulos on kuitenkin aivan samanlainen kuin muidenkin hallitusten. Voisikohan se totuus löytyä siitä, että tarvitsemme sekä meno- että tulosopeutusta? Kokoomuksen ollessa hallituksessa intoa on kyllä menoleikkauksiin, mutta tulopuolella elää iso kasa utopioita, jotka eivät näytä kuitenkaan johtavan ainakaan siihen, mihin niiden sanotaan johtavan.

Neljän vuoden päästä meillä on taas vasemmistohallitus, joka saa vahvan mandaatin kansalta, kun köyhät on säästetty kumoon ja sosiaaliset ongelmat räjähtäneet entistä suuremmaksi. Ja tämän vuoksi on todella sääli, ettei tähän maahan synny sinipunaa, koska he saattaisivat jopa löytää Suomen kannalta hyvän kompromissin. Näyttää kummassakin ääripäässä olevan ongelmia - liian vasemmistolainen tai liian oikeistolainen politiikka ei johda Suomen kannalta parhaaseen lopputulokseen.
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Eli sama logiikka ei päde enää, kun puhutaan Sipilän hallituksen politiikan perinnöstä. Jos Sipilän hallitus olisi saanut aikaiseksi soten aikaisemmin niin ehkä he olisivat pystyneet jollain tavalla hillitsemään siinä sitä velkaantumista, mutta kun eivät saaneet sellaista aikaan niin logiikka loppuu.

Minulle ei nyt ihan aukea tämä, että miksi tuot koko ajan Sipilän mukaan keskusteluun. Jos sinun mielestäsi Marinin hallituksen tekemiset eivät vaikuta Orpon duuneihin, niin miksi ne Sipilän poppoon tekemiset sitten vaikuttaisivat Marineihin? Kuten jo aiemmin kirjoitin, kaikki aiemmat hallitukset ovat vetäneet vihkoon, nyt ollaan tässä. Jos Marinit eivät olisi vetäneet edeltäjiensä kanssa samalla tyylillä, vaan aloittaneet ne sopeutustoimet, meillä olisi paljon parempi tilanne nyt, eikä tarvitsisi leikellä niin paljon eri puolilta. Voi toki olla myös, että leikkaukset toteutettaisiin silti, mutta velkaa otettaisiin vähemmän. Minuun silmiin kuitenkin status quo.

Koko keskustelu lähti liikkeelle siitä, kun kritisoit Kokoomuksen Aura Sallan kommenttia. Minä vain perustelin sinulle, mitä tuo "Kokoomuksen suosikkiargumentti" käytännössä tarkoittaa.
 

Jeffrey

Jäsen
Lisätään vielä aikaisempaan Rydmanin A-Studio esiintymistä koskevaan viestiin yksi huomio. Olipas mukava kuunnella keskustelua jossa poliitikko rauhallisesti argumentoiden vastasi hänelle esitettyyn kysymykseen ja argumentoi vielä lisäksi mitä muita aspekteja tällaisessa keskustelussa tulisi huomioida.

Tällaista sisältöä onkin ollut muutaman vuoden ajan ikävä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kyllä @Noppa10 on hyvin jäljillä. Vesa Vihriälän blogiin 22.9. 2020 kannattaa tutustua:


Lisätään vielä aikaisempaan Rydmanin A-Studio esiintymistä koskevaan viestiin yksi huomio. Olipas mukava kuunnella keskustelua jossa poliitikko rauhallisesti argumentoiden vastasi hänelle esitettyyn kysymykseen ja argumentoi vielä lisäksi mitä muita aspekteja tällaisessa keskustelussa tulisi huomioida.

Tällaista sisältöä onkin ollut muutaman vuoden ajan ikävä.

Rydman on odotetusti moneen muuhun poliitikkoon nähden pätevä. Hänellä oli myös markkinahenkinen ote: tilannetta ei tule parantaa kaatamalla lisätukea rakennusliikkeille vaan tekemällä toimia, jotka nostavat ihmisten kykyä hankkia asuntoja.
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
Itse olin alkujaan sitä mieltä, että rakennusalaa tulisi jeesata lisäämällä julkisia investointeja. Nyt ehkä kuitenkin vähän oma mielipide tästä kääntyi, ja tottahan se on ettei hallituksen tehtävä ole sammutella yksittäisiä tulipaloja - vaikka ne dramaattisia olisivatkin. Toki Rydman huomautti myös siitä, että julkisia investointeja on kyllä tulossa, mutta valitettavasti näiden toteutumisessa kestää eikä apu ole akuutti.
Tässähän se ongelma alalla onkin kun kaikki alkaa olemaan tehtynä, eikä julkisella puolella ole nyt tarvetta. Varsinkin kun sotesta ei ota pirukaan selvää.

Itse näkisin ainakin Rauman seudulla uudelle isommalla sotekeskukselle suurta tarvetta, koska entinen, eli siis nykyinen, on enemmän tai vähemmän homeessa. Sisäilmaongelmat on suorastaan ihan naurettavalla tasolla.

Siinä olisi iso projekti rakennusalalle ja tulisi tarpeeseen.

Koko valtakunnallisen soten saaminen toimivaksi vaatisi todella suuria rakennusurakoita, mutta sehän maksaisi taas miljardeja ylimääräistä.

Paras ratkaisu olisi aikakoneen keksiminen ja matkaaminen vuosituhanteen vaihteeseen ja koko paras-hankkeen sabotoiminen.


Jos joku on joskus laskenut, että mitä kaiken kaikkiaan tulee summaksi sille, että koko helvatan sotea alettiin korjaamaan, niin väitän että kaikki työtunnit ja kustannukset lähentelevät miljardeja euroja.

Täysi susi koko himmeli...
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Kyllä @Noppa10 on hyvin jäljillä. Vesa Vihriälän blogiin 22.9. 2020 kannattaa tutustua:


Rydman on odotetusti moneen muuhun poliitikkoon nähden pätevä. Hänellä oli myös markkinahenkinen ote: tilannetta ei tule parantaa kaatamalla lisätukea rakennusliikkeille vaan tekemällä toimia, jotka nostavat ihmisten kykyä hankkia asuntoja.
Valitettavasti luulen, ettei pelkkä markkinahenkinen ote riitä. Vaan joudutaan niitä firmojakin tukemaan, ettei tule kovaa YT-aaltoa. Miten ostella asuntoja, jos monet raksafirmat kaatuu? Kuka sitten niitä asuntoja rakentelee? Tämä auttamatta kaataa raksa-alaan liittyviä muitakin firmoja ennen pitkään.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Valitettavasti luulen, ettei pelkkä markkinahenkinen ote riitä. Vaan joudutaan niitä firmojakin tukemaan, ettei tule kovaa YT-aaltoa. Miten ostella asuntoja, jos monet raksafirmat kaatuu? Kuka sitten niitä asuntoja rakentelee? Tämä auttamatta kaataa raksa-alaan liittyviä muitakin firmoja ennen pitkään.

Toki rakliikkeitä lopulta tuetaan lisää, mutta pointti on siinä, että hallituksen ministeri vähän väläytti kysynnän nostamista ihmisten vaurastumisen kuin rakliikkeiden suoran tukemisen kautta. Oisko ollut ensimmäinen kerta Suomen historiassa?

Rydmanilla on ainakin hieman markkinaehtoista ajattelua. Hän varmaan laittaisi Helsingin asuntorakentamisen huutokauppaan kun nyt rakennusoikeuksia jaetaan etukäteen sopiville paikoille sopivalla korvauksella. Ja tässä rahat menevät rakliikkeiden taskuun sen sijaan, että ne ostaisivat oikeudet ja kaupunki saisi arvonnoususta osansa.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Toki rakliikkeitä lopulta tuetaan lisää, mutta pointti on siinä, että hallituksen ministeri vähän väläytti kysynnän nostamista ihmisten vaurastumisen kuin rakliikkeiden suoran tukemisen kautta. Oisko ollut ensimmäinen kerta Suomen historiassa?

Rydmanilla on ainakin hieman markkinaehtoista ajattelua. Hän varmaan laittaisi Helsingin asuntorakentamisen huutokauppaan kun nyt rakennusoikeuksia jaetaan etukäteen sopiville paikoille sopivalla korvauksella. Ja tässä rahat menevät rakliikkeiden taskuun sen sijaan, että ne ostaisivat oikeudet ja kaupunki saisi arvonnoususta osansa.
Aivan. Mutta miten lisätä ihmisten kykyä ostaa asuntoja. Jos raksafirmat kokee kovan YT-aallon kuten raksabisnekseen kuuluvat muut yritykset. Silloinhan meillä on todella paljon lisää työttömiä.
Kun vielä hallitus leikkaamassa ehkäpä ansiosidonnaista, joten ihmisillä on entistä vähemmän rahaa käytössään. Ei monikaan pärjää millään 30h viikkotyötunneilla, joita monessa määräaikaisessa työsopimuksessa tarjotaan. Esim. kaupan alalla tai siivousalalla.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Aivan. Mutta miten lisätä ihmisten kykyä ostaa asuntoja. Jos raksafirmat kokee kovan YT-aallon kuten raksabisnekseen kuuluvat muut yritykset. Silloinhan meillä on todella paljon lisää työttömiä.
Kun vielä hallitus leikkaamassa ehkäpä ansiosidonnaista, joten ihmisillä on entistä vähemmän rahaa käytössään. Ei monikaan pärjää millään 30h viikkotyötunneilla, joita monessa määräaikaisessa työsopimuksessa tarjotaan. Esim. kaupan alalla tai siivousalalla.

Jos rahankylväminen olisi lopetettu 2021, Vihriälän työryhmän esittämiä toimia olisi tehty jo pari vuotta. Kun ei tehty, nyt on todella vaikea haaste. Nyt ollaan melkoisessa kusessa taantuman painaessa päälle.

En minä osaa sanoa 30 h viikkotunteilla pärjäämiseen kuin sen, että itselleni ei riittänyt opiskellessa ja sen perään edes 60 tuntia. Palkka oli niin pieni ja kun työtä ei ollut pienellä paikkakunnalla, muutin isommalle ja tein välillä kolmea työtä. Yrittäjänä vedin 10-16 tunnin työpäiviä, jotta sain opintovelkaa maksettua ja voita leivän päälle. Ja kouluttauduin uudelleen, koska aiempi ammatti oli ns. kuolevalla alalla.

Ei varmaan sovellu kaikille, mutta muuta keinoa ei itselläni ollut.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Jos rahankylväminen olisi lopetettu 2021, Vihriälän työryhmän esittämiä toimia olisi tehty jo pari vuotta. Kun ei tehty, nyt on todella vaikea haaste.

En minä osaa sanoa 30 h viikkotunteilla pärjäämiseen kuin sen, että itselleni ei riittänyt opiskellessa ja sen perään edes 60 tuntia. Palkka oli niin pieni ja kun työtä ei ollut pienellä paikkakunnalla, muutin isommalle ja tein välillä kolmea työtä. Yrittäjänä vedin 10-16 tunnin työpäiviä, jotta sain opintovelkaa maksettua ja voita leivän päälle.

Ei varmaan sovellu kaikille, mutta muuta keinoa ei ollut.
Mitäs olisit koronan ja sodan osalta tehnyt toisin? Paljonko Vihriälän toimet olisi säästänyt nyt leikkaamista, onko tästä jotain arvioita? Vai mennäänkö mututuntumalla? Mielenkiinnosta kyselen.

Valitettavasti jokaisella ei ole varaa elää millään 30h viikkotunneilla, jota esim. siivousalalla harrastetaan. Kuten kaupan-alalla, esim. tokmanneissa jne. Kustannukset on karannut niin käsistä, että pakko saada niitä kokoaikaisia töitä Suomeen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mitäs olisit koronan ja sodan osalta tehnyt toisin? Paljonko Vihriälän toimet olisi säästänyt nyt leikkaamista, onko tästä jotain arvioita? Vai mennäänkö mututuntumalla? Mielenkiinnosta kyselen.

Lue se blogi ja Vihriälän työryhmän esitys. Niistä selviää, miten Marinin hallituksen olisi tullut ottaa kapula käteen ja viedä se seuraavalle hallitukselle ja seuraava hallitus taas sitä seuraavalle. Nyt Orpo onkin aloittaja ja vaikeammassa tilanteessa.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Lue se blogi ja Vihriälän työryhmän esitys. Niistä selviää, miten Marinin hallituksen olisi tullut ottaa kapula käteen ja viedä se seuraavalle hallitukselle ja seuraava hallitus taas sitä seuraavalle. Nyt Orpo onkin aloittaja ja vaikeammassa tilanteessa.
Mutta paljonko se olisi helpottanut nykytilannetta. Osaatko heittää jotain arviota? Onko tästä jotain laskelmia jossain?
Paljonko olisi vältytty nykyleikkauksilta?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mutta paljonko se olisi helpottanut nykytilannetta. Osaatko heittää jotain arviota? Onko tästä jotain laskelmia jossain?
Paljonko olisi vältytty nykyleikkauksilta?

Ei ainakaan minulla ole laskelmia. En ole sellaisiin törmännyt. Vihriälä vaati 2021 Marinin hallituksen ohjelman avaamista, jotta ikäviä päätöksiä voisi tehdä eikä kaikki siirtyisi tuleville hallituksille. Tarkkaa laskelmaa hän ei muistaakseni esittänyt.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Näitä olisi kiva nähdä, jos sellaisia on.
Tuosta voisi parilla eurolla irrota jotain:


Luin sen joskus ja enää en ole Talouselämää tilannut.
 

KooMT

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, San Jose Sharks
Voikohan koronallakin olla vaikutusta siihen, että rakentamista vähemmän. Etätyöt lisääntyneet jolloinka ei välttämättä tarvitse muutta lähemmäs työpaikkaa..
 

rpeez

Jäsen
Eikös se rakentaminen hyydy vaan sen takia, että inflaation ja korkojen nousu on nyt vaikuttanut ihmisten kykyyn ja rohkeuteen ostella uusia asuntoja. Lisäksi uusissa asunnoissa on nykyään vielä valtavat rahoitusvastikkeet ostokynnyksen madaltamiseksi, ja siten saa pelätä ettei vähäisellä rahamäärällä asunnon ostanut naapuri pystykään maksamaan vastikkeitaan ja taloyhtiö joutuu vaikeuksiin.

Itse uskon, että rahaa kyllä vielä osalta ihmisiltä löytyy, kunhan riskit työelämässä, inflaatio, korkotaso ja sitä myötä luottamus tulevaisuuteen saadaan hallintaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös