Pesiskausi 2015

  • 249 795
  • 1 501

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Oletko lajimiehenä (?) edelleen sitä mieltä, että "tapahtumista mistä ei puhuta" ole puhuttu vieläkään tarpeeksi ? Jos olet sitä mieltä niin sana on vapaa.
Lisätään yksi sana, niin ymmärrät ajatukseni. "Tapahtumista mistä ei puhuta enää".

Vähän sama asia kuin se yksi 6-5 päättynyt lätkämatsi, jota ei saa ääneen mainita. En ota itse noita tapahtumia puheeksi, jos vaikka menen peliin aivan uusien katsojien kanssa. Aktiiviseuraajat ovat unohtaneet nuo jo ajat sitten, mutta passiiviset lajin seuraajat saattavat vielä muistaa kyseisten tapahtumien tuoman maineen.

Koetin etsiä tuota lehteä, jonka toimittaja oli kirjoittamassa Itä-Lännestä juttua, mutta en löytänyt enää sitä. Muistaakseni kyseessä oli jokin New Yorkilainen lehti, olisiko ollut esim. NY Times tai jokin vastaava?
Jotkut Haapakosket sun muut olisivat ihan varmasti heittokädeltään, kiinniotoltaan, ja yleiseltä liikkuvuudeltaan MLB-tasoa. Tästä, jos MLB-asiantuntijat palstalla ovat eri mieltä, haluaisin kuulla joitain hyviä argumentteja, olen sen verran vahvasti sitä mieltä itse :)

Mutta se baseballin lyöminen onkin vähän toisenlaisen juttu.
Minulla ei ole tähän paljon lisättävää. Olen kanssasi nimittäin liki täysin samaa mieltä. Ulkopelissä Superpesiksen huippupelaajilla ei olisi mitään ongelmia, mutta sisäpelin oppiminen ottaisi huomattavan pitkän ajan.
 

TomiP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Suomi
Ulkopelissä Superpesiksen huippupelaajilla ei olisi mitään ongelmia, mutta sisäpelin oppiminen ottaisi huomattavan pitkän ajan.

Eikö urheilullisuusero ole aika suuri superpesiksen ja MLB:n välillä? Superpesiksessä äijät korkeintaan puoliammattilaisia, MLB:ssä pelaajat miljonääriammattilaisia.
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Eikö urheilullisuusero ole aika suuri superpesiksen ja MLB:n välillä?
Nimenomaan urheilullisuusero ei ole suuri Superin kärjen ja MLB:n välillä. Monessa muussa asiassa MLB vie sata-muna, mutta urheilullisuudessa parhaimmat Superpesis-pelaajat ovat aivan samalla viivalla MLB-pelaajien kanssa. Tämä selviää molempien lajien testituloksia katsomalla.

Toki Baseball on etenkin sisäpelissä aivan eri laji, joten sen osalta tuon vertailun tekeminen on liki mahdotonta. Ulkopelin ja siihen liittyvien ominaisuuksien osalta taas vertailun tekeminen on huomattavasti helpompaa.
 

Histo

Jäsen
MLB:stä löytyy aloitussyöttäjiä joilla saman ottelun sadaskin syöttö saa Niko Korhosen heiton lukeman sen lisäksi että syötön tarkkuus ei ole kärsinyt. Toisaalta löytyy myös sellaisia aloitussyöttäjiä jotka menestyvät kelpo lailla vaikka fastball parhaimmillaankaan ei lennä nopeudella 90 MPH.
Tuskin Niko Korhosta syöttäjäksi kukaan kaavailisikaan, mutta Williams kertoili kaiketi vertailukohtana tuon lukeman vastaavan syöttäjien heittolukemia. Kopparin tontin pelaamiselle tuolla heittokädellä olisi kaikki edellytykset jo nyt. Tarvitsisi opetella vain syvyydet ja takaa löytyvän seinän kanssa pelaaminen.

Lyömisen perusedellytykset ovat toki opeteltavissa, mutta kuten täällä on jo kerrottu, on MLB-syöttäjien syötöistä hankalaa saada onnistumisia edes pienestä juniorista asti harjoitelleiden. Nykyisten superpesispelaajien saldot jäisivät siksi surkeiksi, etteivät vastaisi ulkopelista oletettavasti saatavaa hyötyä.

Mukava on silti kuulla, että baseball-kykyjenetsijä arvosti näkemäänsä, vaikka saattoi toki jokusen ylisanan sanoa.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Siis hommahan menee niin, että esim. JoMan, ViVen ja SoJyn jokainen ulkopelaaja olisi vahvistus perus MLB-joukkueeseen ulkopelin osalta. Heidän liikkuminen ja ylipäätään pallon kiinniottaminen riittäisi aivan varmasti. Teen tämän analyysin ihan puhtaasti sillä perusteella, että olen nähnyt MLB-pelissä ilmassa tulleita palloja takakentälle, joita sitten haukkaillaan esim lentoradan osalta tai ei saada jumalauta ilmassa tulevaa palloa kopiksi, eli baseballissa vielä tietysti suoraan paloksi. Jotkut Haapakosket sun muut olisivat ihan varmasti heittokädeltään, kiinniotoltaan, ja yleiseltä liikkuvuudeltaan MLB-tasoa. Tästä, jos MLB-asiantuntijat palstalla ovat eri mieltä, haluaisin kuulla joitain hyviä argumentteja, olen sen verran vahvasti sitä mieltä itse :)
Baseballissa joskus tulee tapahtumia jossa takakenttäpelaaja pudottaa helpon koppilyönnin mutta ne ovat kyllä niin harvinaisia että minusta niihin vetoaminen ei oikein käy argumentiksi. MLB:ssä harrastetaan todella tarkkoja tilastoja, jos ottelutilastoijan mielestä jokin ulkopelisuoritus olisi pitänyt onnistua tekemään rutiinisuorituksella mutta ulkopelaaja tässä epäonnistuu, pelaaja saa tästä tilastoihinsa virheen. Virhe voi olla vaikka pudotettu koppipallo taikka harhaheitto.

Tutustutaanpas tilastoihin. Valitsin randomilla Atlanta Bravesin koska se on jotakuinkin keskitason joukkue MLB:ssä, ei hyvä muttei hirveän huonokaan, voittanut noin puolet pelaamistaan otteluista tällä kaudella. Tuosta näkyy Bravesin pelaajien ulkopelitilastot tällä kaudella, pelaajat järjestettynä niin että ylimpänä pelaajat joilla on eniten pelejä avauskokoonpanossa tällä kaudella. Joten ylinnä näkyvät pelaajat jotka ovat eniten pelanneet Bravesissa:
Sortable Player Stats | braves.com: Stats

Pystysarakkeista toinen oikealta on FPCT jossa jakolaskussa on (pelaajan tekemät palot + heitot polttavalle pelaajalle) jaettuna (pelaajan tekemät palot + heitot polttavalle pelaajalle + virheet). Jos katsoo eniten pelanneiden Braves-pelaajien tilastoa niin kaikilla tämä lukema on > .95 ja suurimmalla osalla .99 tuntumassa. Ei noita virheitä ulkokenttäpelaajat hirveän paljon tee.

Ja noin muuten, miten Haapakoski ja kumppanit pärjäisivät MLB-ulkopelissä, enpä olisi asiasta ihan varma. Jotta MLB joukkueen kokoonpanoon voi edes nousta, on käytävä läpi monivaiheinen farmisysteemi yleensä kaikkine vaiheineen (poislukien jotkut poikkeuslahjakkuudet) ja tarjokkaita jokaisella MLB-joukkueella on satoja, ihan eri lukemissa ollaan kuin Superpesiksen kanssa.

Mutta se baseballin lyöminen onkin vähän toisenlaisen juttu. Liigan parhaat pelaajat vetää "hittien" osalta vissii jotain .40 luokkaa ? Eli 4 kertaa kymmenestä,, he saavat sellaisen lyönnin, jolla he eivät pala ykköselle. Ja nuo siis ammattilaisia, jotka ovat koko elämänsä pelannut lajia. Sen osalta on hyvin vaikea nähdä, että joku suomalainen siirtyisi vaikkapa 22-vuotiaana harjoittelemaan baseballia, breikattuaan ensiksi superpesiksessä. Junnujen kohdalla puhutaan 10 000 vai peräti 100 000 toistoa, että on mahdollisuus olla jonkin lajin "asiantuntija", niin kiva ruveta siinä kohtaa ottamaan jo valmiiksi ammattilaisia kiinni.
MLB:ssä kukaan pelaaja ei onistu lyömään itseään kenttäpesälle tehokkuudella .40 kuin lyhyen ajanjakson aikana muttei esim kokonaisen pelikauden ajan. Tossa tilastossa ei kylläkään huomioida vapaataipaleita, tilastosuureessa OBP huomioidaan ja tässä jotkut pelaajat saavat jopa yli .40 lukemia mutta vaativa taito on tuokin että osaa ottaa vapaataipaleita.

Tätä mieltä minä olen, vaikka pesäpallosta pidän lajina enemmän ja välillä suhtaudun hyvin skeptisesti baseball pelaajien urheilullisuuteen tai siihen jo ekassa kappaleessa mainittuun ulkopelityöskentelyyn. Vaikea nähdä suomalaista MLB-pelaajaa, jos ei pystyisi olemaan sisäpelissä minkäänlaiseksi avuksi. Ehkäpä joku voisi olla ulkopelispesialisti, ja harjoitella esim. sen bunt -lyönnin aivan huippuunsa? Spesialisteille voisi olla jotain käyttöä? Tuo bunt on muuten sellainen, josta voisinkin jauhaa baseball-ketjussa maasta taivaisiin. Sanotaan vain, että ei sovi mun ajatusmaailmaan, että tossa lajissa voi joku joukkue pupeltaa palottoman ajolähdön vuoronvaihdoksi ilman yhtään saatua juoksua, kun periaatteessa siihen riittäisi mikä tahansa osuma palloon........
Minä itse oletan että MLB-pelaajat ovat urheilullisempia ja kovemman luokan urheilijoita kuin Superpesis-pelaajat ja tämä oletus perustuu siihen että sarjaan halukkaita pelaajia MLB:ssä on moninkertainen määrä sekä pelaajapalkkiot ovat kovempia. Vertailua toki vaikeuttaa se että nämä lajit vaatii hieman erilaisia ominaisuuksia, josta johtuen MLB-pelaajat ovat keskimäärin painavempia ja voimakkaampia kuin Superpesis-pelaajat. Mitä tarkottaisi bunt-lyönnin kehittäminen huippuunsa, onnistua lyömään bunt niin että sillä lyöjäkään ei pala? Tässäkin tapauksessa lyönti olisi maksimissaan singlen arvoinen ja pelaajat jotka pystyvät lyömään vain singlejä eivät ole arvostettuja MLB:ssä ja sillä taidolla ei tahdo edes sopia joukkueiden kokoonpanoihin, hommaa voi toki auttaa se jos olet äärimmäisen hyvä ulkopelissä.

Ja uskoisin että MLB:ssä palottomasta ajolähdöstä saa juoksun todennäköisemmin kuin Superpesiksessä ja lisäksi millä tahansa osumalla palloon ei saa juoksua. Sen lisäksi että lyönnin on oltava laillinen (joita suurin osa mistä tahansa osumista palloon ei ole) ja lyönti pitäisi mielellään saada etukenttäpelaajien taa jos ulkopelijoukkue yrittää estää juoksua ja pelaa "infield in".

EDIT: Sanon vielä erikseen, että otin keskustelusta vähän poikkeavan suunnan: kun tarkoitin ulkopelispesialisteja, en nimenomaan tarkoittanut pitcheriä. Siihenkään en usko kenenkään suomalaisen yht äkkiä vain rupeavan, kun on ensiksi 20v pelannut meidän pesistä. Ulkopeliekspertti --> olla vaikkapa sarjan top-3 koppari.
Takakenttäpelaajien tehtävä baseballissa on aika lailla erilainen kuin pesiksessä, siinä hoidetaan paljon suurempaa tonttia joten aivan yksi yhteen ei noita pelaajia voi vertailla.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Tuskin Niko Korhosta syöttäjäksi kukaan kaavailisikaan, mutta Williams kertoili kaiketi vertailukohtana tuon lukeman vastaavan syöttäjien heittolukemia. Kopparin tontin pelaamiselle tuolla heittokädellä olisi kaikki edellytykset jo nyt. Tarvitsisi opetella vain syvyydet ja takaa löytyvän seinän kanssa pelaaminen.
Paino sanalla vain.
 

RonSwanson

Jäsen
Suosikkijoukkue
ManU, HIFK, Pittsburgh Steelers, Die Mannschaft
Beltran, kiitos pitkästä vastauksesta. Heitänpä vastapalloon teorian: niitä virheitä ei kovin usein tule, koska koko ottelussa ei välttämättä lähde edes kymmentä lyöntiä kohti kenttää? Voinko olla hajuilla? Anyway, ehkä omaan silmään on sitten sattunut näitä tilastoharvinaisuuksia enemmän kuin keskimäärin olisi pitänyt.

Bunt lyönnin kehittämäminen to the perfection tarkoittaisi siis yksinkertaisesti sitä, että mikä tahansa tilanne kentällä olisi, niin buntilla saataisi kärki eteenpäin. Olen nimittäin useasti ihmetellyt sen haastavuutta noille ammattilaisille + miksi sitä ei tietyissä tilanteissa edes yritetä. Johtuu varmaan siitä, että pelaaja ei sitä osaa. Mutta esimerkiksi: yhdeksännen vuoroparin tasoittava sisä, joku pääsee ekana kentälle. Sitten jopa varastaa pesän kakkoselle. Sen sijaan, että buntilla uhrattaisi lyöjä ykköselle ja kärki kolmoselle, haetaan edelleen niitä hyviä osumia palloon. Ei ole kerta tai ensimmäinen, kun tälläisessä tilanteessa joukkueet saavat vielä ne 3 paloa aikaan, ilman pinnaa. Jopa sillä yhdellä palolla ja kolmostilanteessa, bunt voisi olla ihan käypä ratkaisu, jos on nopea kärki?
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Beltran, kiitos pitkästä vastauksesta. Heitänpä vastapalloon teorian: niitä virheitä ei kovin usein tule, koska koko ottelussa ei välttämättä lähde edes kymmentä lyöntiä kohti kenttää? Voinko olla hajuilla? Anyway, ehkä omaan silmään on sitten sattunut näitä tilastoharvinaisuuksia enemmän kuin keskimäärin olisi pitänyt.
Nuohan tuossa oli prosentteja. Lukema .95 tarkoittaa sitä että sadasta pelitilanteesta 95:ssä ulkopelaaja ei tee virhettä, .99 taas sitä että sadasta tilanteesta tulee yksi virhe. Luku sinänsä ovat "loistavat suoritukset" eli ns gamesaverit joissa ulkopelaaja onnistuu tekemään palon ja kyseessä ei ole rutiinisuoritus eli jos ulkopelaaja ei onnistuisi tässä, tilastoihin ei merkittäisi virhettä. Pesäpallossa virheitä ei tilastoida mutta eikö melkeinpä joka ainoassa pelissä nähdä virheen kaltaisia suorituksia, tyypillisesti harhaheittoja.

Bunt lyönnin kehittämäminen to the perfection tarkoittaisi siis yksinkertaisesti sitä, että mikä tahansa tilanne kentällä olisi, niin buntilla saataisi kärki eteenpäin. Olen nimittäin useasti ihmetellyt sen haastavuutta noille ammattilaisille + miksi sitä ei tietyissä tilanteissa edes yritetä. Johtuu varmaan siitä, että pelaaja ei sitä osaa. Mutta esimerkiksi: yhdeksännen vuoroparin tasoittava sisä, joku pääsee ekana kentälle. Sitten jopa varastaa pesän kakkoselle. Sen sijaan, että buntilla uhrattaisi lyöjä ykköselle ja kärki kolmoselle, haetaan edelleen niitä hyviä osumia palloon. Ei ole kerta tai ensimmäinen, kun tälläisessä tilanteessa joukkueet saavat vielä ne 3 paloa aikaan, ilman pinnaa. Jopa sillä yhdellä palolla ja kolmostilanteessa, bunt voisi olla ihan käypä ratkaisu, jos on nopea kärki?
Tämä on hyvin tarkkaan tutkittu asia. MLB:ssä on tilastoja joka lähtöön, myös siitä mikä on sisävuorossa saatavan juoksun todennäköisyys riippuen siitä millä pesillä on juoksijoita ja montako paloa on taululla. Bunt eli uhrausnäppi lienee järkevimmillään silloin kun juoksija on pesällä 1 ja paloja on vähemmän kuin kaksi. On koulukuntia jotka suosii enemmän "sacrifice bunt":ia tuossa tilanteessa, toiset vähemmän. Uhrausnäppi onnistunee noin todennäköisyydellä 90% jossa tapauksessa juoksija pääsee pesälle 2 mutta lyöjä itse palaa. 10%:ssa käy muutoin, yleensä kuvattua huonommin mutta myös joskus paremmin eli juoksijat pääsee etupesille ja kumpikaan ei pala. Kaikkein yleisintä uhrausnäppi on NL:ssä kun lyöntivuoro on syöttäjällä, he näppäävät usein silloinkin kun juoksija on molemmilla etupesillä koska syöttäjät ovat tavallisesti huonoimpia lyöjiä. Mutta juoksija yleensä ehtii kotipesään kakkoselta jos lyönti ohittaa etumiehet, olkoonkin muutoin vain singlen arvoinen suoritus.

Uhrausnäppi on varmaankin yleisemmin käytössä ottelun loppuvaiheessa kun joukkue hakee vain yhtä juoksua. Uhrausnäpin etu on sekin että sillä yleensä ykköspesä tyhjenee ja vastustaja ei pääse siksi tekemään tuplapaloa.

Pesävarastus on oma lukunsa ja sekään ei onnistu ihan helpolla ja se on omaa teoriaansa se. MLB:ssä on sieppareita jotka polttaa pesävarastajia aika hyvällä prosentilla. Tämä kaikki kuuluisi kyllä baseball-ketjuun eikä tänne joten jos jatkaa halutaan niin mieluummin siellä.
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Tärkeämpi asia tässä oli se, että ilmeisesti Williams olisi kiinnostunut ottamaan nuoria mukaan intensivisempään baseball-harjoitteluun ja katsomaan mihin kantti ja taidot riittäisivät. Saa nähdä tapahtuuko mitään.. Kukas se toimittaja oli, joka oli jenkeistä juttua tekemässä? Mikä lehti?
Yle nettisivujen mukaan sanomalehti The Wall Street Journalin baseball-toimittaja Brian Costa oli seuraamassa perinteistä Itä-Länsi-viikonloppua.

Saa nähdä millaisen artikkelin Costa saa lehteen kirjoitettua. Jos joku löytää kyseisen artikkelin tulevaisuudessa, niin linkatkaa ihmeessä se tänne!
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tänään Imatra-Haapajärvi -pelissä oli tilanne, jollaista en ennen ole nähnyt. Imatra sisällä, pelaaja on ykkösellä ja lyöjän toinen lyönti. Lyöjä nostaa kopin, jonka Haapajärven ulkokenttä pudottaa. Näin ollen pelaaja olisi kakkosella sekä lyöjä päässyt ykköselle. Mutta tässä vaiheessa Haapajärven pelinjohtaja sanoo tuomarille, että joku katsomosta huusi "alas", jonka takia Haapajärven pelaaja kopin pudotti. Tuomarit pitävät palaverin ja tulevat siihen tulokseen, että lyönti uusitaan. Eli pelaaja palaa takaisin ykköselle ja ykkösellä oleva takaisin lyömään sen takia, että katsomosta joku huusi jotain. Meneekö sääntö muka noin?
 

KIMPE

Jäsen
Tänään Imatra-Haapajärvi -pelissä oli tilanne, jollaista en ennen ole nähnyt. Imatra sisällä, pelaaja on ykkösellä ja lyöjän toinen lyönti. Lyöjä nostaa kopin, jonka Haapajärven ulkokenttä pudottaa. Näin ollen pelaaja olisi kakkosella sekä lyöjä päässyt ykköselle. Mutta tässä vaiheessa Haapajärven pelinjohtaja sanoo tuomarille, että joku katsomosta huusi "alas", jonka takia Haapajärven pelaaja kopin pudotti. Tuomarit pitävät palaverin ja tulevat siihen tulokseen, että lyönti uusitaan. Eli pelaaja palaa takaisin ykköselle ja ykkösellä oleva takaisin lyömään sen takia, että katsomosta joku huusi jotain. Meneekö sääntö muka noin?

Kai se menee noin. Vimpelissä joskus ykköspesiksen aikaan (olisikohan ollut Haapajärveä vastaan?), joku katsomosta keksi heidän merkkinsä ja huusi aina kotipesän takaa, meneekö vai ei. Vuoron loppuun jaksoivat katsoa tuota kun valmentaja kävi ilmoittamassa tuomarille, joka käski olla huutelematta merkkiä. Taisi myös vaihtua tauon aikana merkki, jos ei muuta...
 

Diablo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Urheilullisesti avoimet sarjat
Kyllä meni ihan oikein Kisapuisto, jos ja kun katsoja on näin huudoillaan puuttunut/vaikuttanut peliin. On näitä silloin tällöin tullut vastaan.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kyllä meni ihan oikein Kisapuisto, jos ja kun katsoja on näin huudoillaan puuttunut/vaikuttanut peliin. On näitä silloin tällöin tullut vastaan.

Mikä sitten katsotaan vaikuttamiseksi ja mikä ei? Meinaan kyllähän katsomoista huudellaan kaikenlaista pelin aikana, joten aika mielenkiintoista että raja pystytään ylipäätään johonkin vetämään ilman, että kaikki huutelu on kiellettyä.
 

Larionov #8

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kyllä meni ihan oikein Kisapuisto, jos ja kun katsoja on näin huudoillaan puuttunut/vaikuttanut peliin. On näitä silloin tällöin tullut vastaan.
Aikanaan Sotkamossa vastustajan ollessa lyömässä oli aivan hiljaista ja juuri ennen lyöntiä katsomosta huudettiin HEI! Lyöjä jätti lyömättä, pallo tippui keskelle lautasta. Syöttö uusittiin.
 
Viimeksi muokattu:

Hurraa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avtomobilist, FCV, Flames, Happee, JyP, Lohi
Eilen tuli käytyä Lahdessa katsomassa ottelua Mailaveikot - Jyväskylän Lohi. Pakko kehaista ensinnäkin Suomensarjan tasoa, mitä on vaikea uskoa vasta kolmanneksi kovimmaksi. Etenkin lyöntipelissä ei suuren suurta eroa ole enää Superiin verrattuna. Otteluhan päättyi juoksuin 9-26. Ottelun erikoisin vaihe nähtiin 2. jakson toisessa vuoroparissa, kun taululla oli lukemat 8-1. Lohi pystyi tekemään tämän vuoron tasottavalla käsittämättömät 12 juoksua, mikä ei nyt käsittääkseni ole aivan arkipäivää millään sarjatasolla. Ehkä hauskin tilanne oli Lohen ajolähtötilanteessa, kun pallo jäi etukenttään ja lukkarin sitä hakiessa, oli tämä pallon kiinni saatuaan aikeissa heittää sen kotipesään vaikkei siellä tietenkään ketään ollut. Toki ei olisi ehtinyt juostenkaan ennen etenijää kotipesää. Huudot olivat meilläkin muutamaan otteeseen tapetilla, kun Lahden pelinjohtaja sanoi tuomarille osoittaen meitä että menette huutoihin.

Mainittakoon että Lohen joukkueessa on tänä kesänä ollut bongattavissa salibandyn puolelta tuttuja henkilöitä, Jaska Kunelius sekä vieraspelien vahvistus Janne Kainulainen.

Taannoin tuli käytyä Tampereella katsomassa Vimpeli-Sotkamo, ja täytyy sanoa että jostain syystä sitä viihtyy Suomensarjan pelissä paremmin, jos tuon yhden pelin otannalla lähdetään vertaamaan. Edellisestä miesten Superin ottelusta onkin sitten enempi aikaa kulunut. Toivottavasti yleisö alkaisi muuten löytämään lajin uudelleen. Lahdessakin sisäänpääsy oli ilmainen, kyseessä vieläpä kaupungin ykkösporukka ja perinteinen seura.
 

NaPa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Metsurit
Erikoinen tilanne tänään Hiukassakin: ensimmäinen jakso tilanteessa 3-0, PattU neljännessä vuorossa kenttä tyhjänä ja viimeinen lyöjä tulee vielä lyömään.

Muutoin peli oli ihan viihdyttävä, ehkä jo senkin perusteella että keli oli suosiollinen. Tänään Jymyllä tökki sisällä kärjen osalta, ulkona paria tilannetta lukuunottatta ehjää peliä. Komulainen Jymyltä kentän paras kolmatta kertaa peräkkäin, harmi kun mies ei pääse enempää lyömään takaseen, lyöntivire kun tuntuu olevan kohdillaan. Pelin aikana haastateltiin muuten leppoisan ja rennon oloista Roope Korhosta. Tämän hetken arvio on, että reilun viikon päästä pääsisi takaisin tositoimiin.

Seuraava ja kolmas peräkkäinen kotipeli sunnuntaina, kun vastaan tulee tänään JoMalta kuonoon saanut Kitee. Ennen kauden alkua ei varmaan monien papereissa ollut ennustettu joukkueen noinkin vahvaa esiintymistä, ei edes pj Huotarin itsensä haastattelussa. Kirin ja Ankkureiden ohella ehdottomasti positiivinen ja tervetullut yllättäjä.
 

NaPa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Metsurit
Miksi ei tulisi? Eikös kunnarilla vuoro jatku, vaikkei kahta juoksua olisikaan tullut?

Jatkuu, enpäs ajatellutkaan tuota sääntöä ja kun tarkemmin ajattelee niin tuleehan noita tilanteita silloin tällöin.
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Tänään näin sellaisen tuomarisuorituksen KPL-Hyvinkää matsissa, että en ole tuollaista ainakaan viiteen vuoteen nähnyt.
Tuo vei sitten pisteet Hyvinkäälle toisen jakson osalta. Olisi kiva, että välillä mentäisiin sääntökirjan mukaan... Palaan ehkä tuohon myöhemmin, kun ehdin.
 

Diablo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Urheilullisesti avoimet sarjat
Tänään näin sellaisen tuomarisuorituksen KPL-Hyvinkää matsissa, että en ole tuollaista ainakaan viiteen vuoteen nähnyt.
Tuo vei sitten pisteet Hyvinkäälle toisen jakson osalta. Olisi kiva, että välillä mentäisiin sääntökirjan mukaan... Palaan ehkä tuohon myöhemmin, kun ehdin.
Tarkoitatko nyt tuota tilannetta, jossa kakkostuomari oli hieman Juha Korhosen tiellä kakkosrajaan suuntautuneessa lyönnissä, ja pallo meni läpi? Tuomari esti juurikin ratkaisevasti Korhosta, jotta tämä ei aivan saanut palloa kiinni.

Ihmettelin miksi tuomarit arpoivat tuota tilannetta niin kauan, mutta päätyivät lopulta oikeaan ja samaan ratkaisuun, jonka olisin itsekin tehnyt. Eli tilanne pelattiin niin, kuin sen arveltiin menevän ilman tuomarin kontaktia Korhoseen, käytettiin myös ns. maalaisjärkeä.

Luulin ensiksi, että koko lyönti otetaan uusiksi ja etenijä palautetaan kakkospesälle, kun mm. Koplan pelinjohtaja meinasi niin ylimitoitetun slaagin saada.

Näin telkkarista peliä puolueettomana ja hidastuskuvia katsoneen silmin.
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Tarkoitatko nyt tuota tilannetta, jossa kakkostuomari oli hieman Juha Korhosen tiellä kakkosrajaan suuntautuneessa lyönnissä, ja pallo meni läpi? Tuomari esti juurikin ratkaisevasti Korhosta, jotta tämä ei aivan saanut palloa kiinni.

Ihmettelin miksi tuomarit arpoivat tuota tilannetta niin kauan, mutta päätyivät lopulta oikeaan ja samaan ratkaisuun, jonka olisin itsekin tehnyt. Eli tilanne pelattiin niin, kuin sen arveltiin menevän ilman tuomarin kontaktia Korhoseen, käytettiin myös ns. maalaisjärkeä.

Luulin ensiksi, että koko lyönti otetaan uusiksi ja etenijä palautetaan kakkospesälle, kun mm. Koplan pelinjohtaja meinasi niin ylimitoitetun slaagin saada.

Näin telkkarista peliä puolueettomana ja hidastuskuvia katsoneen silmin.
Juuri tuota tarkoitin, mutta kun tuomari itsekin sanoi peli jälkeen, että noin se ei olisi kyllä mennýt. Eli valittiin vaihtoehto mikä ei olisi edes tapahtunut. Päätuomarin kommentit lehdistötilaisudessa olivat lähinnä noloja, melkein kokonaan myönnettiin, että meni pieleen, mutta ei ihan kuitenkaan.

Lisäksi tiesitkö, että tuomarin estämistä ei ole sääntökirjassa? Välillä nämä menee väärin, joka on inhimillistä, mutta virheet voisi myöntää ja mennä eteenpäin.
 

zet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anssi Ritari
Juuri tuota tarkoitin, mutta kun tuomari itsekin sanoi peli jälkeen, että noin se ei olisi kyllä mennýt. Eli valittiin vaihtoehto mikä ei olisi edes tapahtunut. Päätuomarin kommentit lehdistötilaisudessa olivat lähinnä noloja, melkein kokonaan myönnettiin, että meni pieleen, mutta ei ihan kuitenkaan.

Lisäksi tiesitkö, että tuomarin estämistä ei ole sääntökirjassa? Välillä nämä menee väärin, joka on inhimillistä, mutta virheet voisi myöntää ja mennä eteenpäin.

Viikko sitten nähtiin Hippoksella naisten pelissä Kirittäret-Lapua vähän vastaanlainen tilanne. Lapuan Janette Lepistö löi ajossa kolmosrajasta kovaa läpi, mutta pallo kimposi pesän takana seisseen kolmostuomarin jalasta suoraan kolmospolttajalle. Tuomaristo näytti välittömästi siirretyn ratkaisun merkkiä ja kokoontumisen jälkeen tuomiona oli kaksi juoksua ja 2-3 -tilanne, joka oli tilanteessa todennäköisin vaihtoehto ilman tuomariin osumista. Kirittärien Nalle Viljanen protestoi ainoastaan sitä olisiko etenijät ehtineet myös takapesille, mutta mielestäni molemmissa tilanteissa tuomiot olivat perusteltuja ja oikeita.
 

haepis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit, KooKoo, Red Wings
Lisäksi tiesitkö, että tuomarin estämistä ei ole sääntökirjassa? Välillä nämä menee väärin, joka on inhimillistä, mutta virheet voisi myöntää ja mennä eteenpäin.
"47 § Jos yleisö puuttuu tahallisesti ottelun kulkuun, tuomarin on tuomittava, kuten tilanne olisi hänen harkintansa mukaan edennyt.

Jos yleisön puuttuminen ei ole tahallista, tilanne tuomitaan, kuten se on edennyt.

Tuomari ilmoittaa tahallisesta yleisön peliin puuttumisesta käsimerkeillä. Tällöin tuomari ei saa viheltää peliä poikki, ennen kuin juoksijat ovat edenneet haluamansa matkan. Tämän jälkeen peli keskeytetään ja juoksijat palautetaan niille pesille, joille pelituomari heidän katsoisi päässeen. Juoksijoita ei voida polttaa kyseisessä tilanteessa eikä siirtää eteenpäin enempää kuin he ovat edenneet.

Mikäli yleisö häiritsee peliä esimerkiksi harhauttavin huudoin, voidaan peliteot mitätöidä ja pelata tilanne uudestaan.

Mikäli tuomari tai muu ottelun toimitsija auttaa tai estää tahattomastikin pallon kulkua, on tilanne tuomittava, kuten se olisi edennyt ilman asianomaisten peliin puuttumista. "

Lainaus pesäpallon pelisäännöistä.
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Kirittärien Nalle Viljanen protestoi ainoastaan sitä olisiko etenijät ehtineet myös takapesille, mutta mielestäni molemmissa tilanteissa tuomiot olivat perusteltuja ja oikeita.
Mikäli tuomari tai muu ottelun toimitsija auttaa tai estää tahattomastikin pallon kulkua, on tilanne tuomittava, kuten se olisi edennyt ilman asianomaisten peliin puuttumista. "
Tuomiot eivät voi olla perusteltuja ja oikeita, jos ne eivät perustu sääntökirjaan. Ottelussa viheltänyt tuomari sanoi, että varsinaista "tuomarin estämistä" sääntökirjassa ei ole ja tietyistä syistä uskoin häntä. Edes pesäpallotuomarin ohjekirjassa ei puhuta tuomarin estämisestä.

Toki ottelu ei kokonaan ratkannut tuohon, mutta suuri merkitys tuolla tuomiolla oli.

Olin paikan päällä noin 10 metrin päässä Juha Korhosesta ja väitän, että Korhonen ei olisi saanut tuota palloa kiinni vaikka kakkostuomaria ei olisi tuolla ollutkaan. Jotkut olivat jopa sitä mieltä, että pallon kiinni saadessaan Korhonen olisi saanut kärjen poltettua kolmoselle. Tätä en itse allekirjoita. Nämä vaihtoehdot huomioiden oikea tuomio olisi ollut juoksu sekä kakkostilanne tai jonkun mielestä palo kolmoselle. Olen edelleen tuota ensimmäistä mieltä otteluvideon katsottuani.

Jonkun mainitsemaa "maalaisjärkeä" käyttäen ja tilanne siten tulkiten, että Juha Korhonen olisi saanut pallon kiinni, mutta ei olisi onnistunut polttamaan kärkeä - voidaan sanoa tuomion menneen ainakin sinnepäin.

Olisin myös kuvitellut Eero Pitkäsen saavan lippiksen heittämisestään (lue protestoinnista) keltaisen kortin sääntöjen mukaan, mutta sitäkään päätuomari ei halunnut antaa tällä kertaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös