Paavi Benedictus XVI

  • 11 579
  • 87

scholl

Jäsen
No niin nyt kun tullut seurattua sellaiset 7 tuntia asiaa niin voi jo jollain tavalla kommentoidakin. Erikoista kyllä tuo suomenkielinen nimi Benedictus. Eihän Paavalistakaan käytetty ruotsinkielistä Paulusta täällä. Sopisi kyllä paremmin olla suomeksi Benedikt.

Sattumalta avasin tv:n vähän ennen seitsemää ja heti melkein alkoi savua tulla. Aika uskomatonta, että kun selasin nopeasti kanavia niin ainakin 10:n kanavan lähetykset oli keskeytetty ja kuva oli siirtynyt Vatikaaniin. Vatikaanin radio ei osannut sanoa, oliko savu varmasti valkoista ja itseän otti kyllä hieman päähän, jos ratkaisu ei olisikaan syntynyt, mutta sitten alkoivat kellot soida.

Täytyy sanoa, että se yli puolituntinen odotus on aika mahtavan pitkä aika. Harvassa asiassa joutuu tuolla tavalla odottamaan. Varsinkin kun sen tavallaan kokee ensimmäistä kertaa (itse olin viime konklaavin aikaan 5 vuotias) niin kyllä se ei-katolisellakin laittaa jännittämään. Ja kun ilmoitus tuli niin kyllä se tuntui suurelta voitolta. Mahtavaa, että paavi tulee Baijerista, jossa on niin arkkitehtuurisesti upeita katolisia kirkkoja ja todellinen oikeistolainen kansa. Harvoin tuollainen valinta osuus samalle kansalle (pois lukien italialaiset), joten kun mahdollisuus on ja se tapahtuu niin hienoahan se on. Moni varmaan muistaa, missä oli kun WTC:hen osui tai Estonia upposi tai Kennedy murhattiin tai nyt paavi valittiin. Historiallisia hetkiä.

Georg Ratzinger eli paavin vanhempi veli kertoi, että tuossa iässä ihminen haluaa vetäytyä ja kardinaalikin oli kuulemma suunnitellut jäämistä sivuun ja kirjojen kirjoittamista, mutta paavin tehtävistä ei kai kieltäydytä. Jännä kuinka monipuolisen uran tuollainen paavi ehtii tehdä. Professorina, arkkipiispana, kardinaalina ja tehtävissä Vatikaanissa ja sitten lopulta päätyy paaviksi kaltaistensa valitsemana. Jos tossa miettii sitä, että konklaaviin osallistuvista 115:stä kardinaalista 113 oli valinnut Johannes Paavali II. Ratzinger oli toinen noista edellisten paavien aikana valituista. Ja kun ratkaisu tuli näin nopeasti niin sehän kuvaa yksimielisyyttä ja vahvaa mandaattia. Se varmaan tyydyttää, kun huomaa, että nauttii luottamusta laajasti.

Erikoinen se äänestys sinänsä, koska puhutaan siitä, että kardinaalit toteuttavat vain Jumalan tahdon kuulostelemalla. Jos siis on kaksi blokkia esimerkiksi. Toiset kannattavat konservatiivia ja toiset liberaalia ja jotkut ehkä jotakin muuta niin mitenköhän siirtymät ryhmien välillä tapahtuvat, sillä eihän kenenkään pitäisi tietää, ketä kukakin äänestää ja sen lisäksi jos salissa on kuninkaan tekijä, joka käy lobbaamassa kardinaaleja oman ehdokkaan taakse niin eihän se silloin ole Jumalan tahdon kuuntelua käsittääkseni.

Kun joku mies on toiminut 24 vuotta epäsuositussa virassa valvomassa kirkon oppeja niin julkinen imago virasta johtuen on varmasti aika pitkälti erilainen kuin se mitä kyseinen ihminen oikeasti on. Ratzinger ainakin kuulemma on privaatisti huomattavan paljon mukavampi. Weissbier maistuu, mutta futista ei kuulemma seuraa.

Itse aloin miettiä tässä, että mikä on sitten paavin tehtävä. Tuleeko hänen pyrkiä rauhantekijäksi kuten Benedictus XV vai pitääkö olla ajan hermolla ja sählätä kaikessa mukana vai riittääkö se, että mies olisi vain eräänlainen esikuva, viisas tietäjä hengellisenä johtajana. Tuolla viisaudella ja osaamisella ja kokemuksella Ratzinger voi todellakin olla hyvä kirkkokuntansa keulakuva, todellakin sitä mitä papa pitää sisällään.

En oikein edes tiedä, miksi siinä on jotain ongelmaa, jos kirkon kanta ja kansan toimiminen homoilun, abortin tai muiden asioiden suhteen eroaisi.
Silloin tilanne on kuitenkin se, että paavia ei ole ainakaan syytä halveksia samalla tavalla kuin halosta tai tuomiojaa, kun johdossa on korkeammalla moraalilla varustettu esikuva. Mitä maailmasta tulisi, jos kirkon mielestä on ok homoilla, abortoida jne. Siis jos ihminen joutuu esim. tilanteeseen, että tulee nussittua vähän epäonnisesti ja pitää turvautua aborttiin niin se on väistämätöntä, mutta hyvä, että se ei ole täysin ok. Monessahan maassa aborteista on tullut vähän väliä tapahtuvaa harrastelua, kun mitään ei opita kun ei ole ilmeisesti pohdittu, onko asia ihan ok. Sama juttu on monen muun asian suhteen. Ihan hyvä, että on jotakin ihanteita, vaikkei ihmiset pystyisikään niitä noudattamaan.

Kun ratkaisu tuli näin nopeasti niin kardinaalit lienevät pitäneen Johannes Paavali II:sta ja Ratzingeria niin tiiviinä työparina, että halusivat Ratzingerin jatkavan kesken jäänyttä työtä esim. 5-10 vuodella. Seuraava paavi on todennäköisesti sitten nuorempi ja pidempikautisempi.

Hieno päivä Baijerille ja koko Bundesrepubliikille ja miksei varmasti kaikille katolisille ja muullekin maailmalle. Hauskaa viihdettä, tavallaan muisto menneestä maailmasta ja muistutus myös siitä, miten paljon yhdellä instituutiolla/miehellä vieläkin voi olla valtaa. Kiehtovaa kaiken kaikkiaan. Samalla tässä viime viikkojen prosessissa itse kukin on hieman oppinut kirkosta ja uskonnosta, mutta loppupeleissä kysymys taitaa olla kuitenkin historiallisen hetken todistamisessa ja tällä kertaa voitto meni Saksaan ja siitä ollaan iloisia.
 
Viimeksi muokattu:

scholl

Jäsen
Tuli luettua pikkaisen Mittelbayerische Zeitungia ja huomattua, että Ratzingerithan ovat nykyisellään oikeastaan entisen kotikaupunkini Regensburgin miehiä. Georg oli toiminut siellä Dom kapellimestarina, kun taas Joseph toimi yliopistossa vakinaisena professorina ja myöhemmin vararehtorina. Hassua, että sama yliopisto, jossa itsekin olen opiskellut. Ja molemmilla broideilla on talot pienessä Pentlingin kylässä Rgbg:n ulkopuolella. Ja kardinaali kuulemma käy kaupungissa monta kertaa vuodessa, kun voi olla kuulemma kotonakin välillä, eikä tarvitse vain vatikaanissa tai hotelleissa hengailla. No kukapa ei Euroopan kauniimmassa vanhassa kaupungissa aina silloin haluaisi lontustella. Silloin hän vetää myös messun kuulemma Regensburger Domissa (eriluokan kirkko muuten kuin retale hkin tuomiokirkko).

Nyt voi sanoa tuntevansa melkein julkkiksen.
 
Viimeksi muokattu:

ervatsalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
ХПК ja Tuukka "T-73" Mäkelä
Juutalaiskysymys

Niin, koska uusi Paavi on saksalainen, en maltakaan olla kysymättä, miten hän ratkaisee mahdolliset juutalaisten kanssa syntyvät ongelmat ?

Täältä tähän
 

Viljuri

Jäsen
Huvittavaa kyllä, vaikka vain valtaosa uuden paavin valintaa koskevista kommenteista on näyttänyt olevan erityisen huonotasoisia ja sivistymättömiä, niin ainakin paavin HJ menneisyyden käsittely on saavuttanut totaalisen älyllisen pohjanoteerauksen (ks. aiempi ketju).

Käsi sille.

article in english / foxnews

P.S Vaikka artikkelin lähde on "Fauxnews", niin tällä kertaa se ei ole pelkkää propagandaa...
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti Viljuri
Huvittavaa kyllä, vaikka vain valtaosa uuden paavin valintaa koskevista kommenteista on näyttänyt olevan erityisen huonotasoisia ja sivistymättömiä, niin ainakin paavin HJ menneisyyden käsittely on saavuttanut totaalisen älyllisen pohjanoteerauksen (ks. aiempi ketju).

Niin, natsistahan ei ole kysymys. Kelloa ei käännettäisi 30-luvulle, jos mies saisi päättää - vaan 1300-luvulle.
 

ipa rules

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Packers
Viestin lähetti scholl
Moni varmaan muistaa, missä oli kun WTC:hen osui tai Estonia upposi tai Kennedy murhattiin tai nyt paavi valittiin. Historiallisia hetkiä.

WTC - Lepotuolissa
Estonia - nukkumassa, tapauksesta kuulin koulussa
Kenedy - pilke faijan silmäkulmassa

Paavi valittiin. Nojoo - totta puhuen eipä voisi juuri vähempää kiinnostaa.

-ipa rules
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti scholl
Erikoista kyllä tuo suomenkielinen nimi Benedictus.

Sano vain Pentti. Järjestysnumero vielä perään, ettei sotketa toiseen maailmanlaajuiseen vaikuttajayksilöön, The Sir Penttiin.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Re: Re: Paavi Benedictus XVI

Viestin lähetti ipa rules
Paavi valittiin. Nojoo - totta puhuen eipä voisi juuri vähempää kiinnostaa.

No ei oikeastaan, mutta toisaalta tätä paavi-spedeilyä voisikin verrata F1:iin - lähtö(paavin valinta) ja maaliintulo(paavin kuolema) ovat niitä seuraamisen arvoisia asioita ja tietenkin kolarit(murhayritykset, sairauskohtaukset etc.)
 

Panzerfaust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Endlösung...für alle Probleme
Hieno juttu katoliselle kirkolle kun pysyivät oikealla raiteella ja tekivät oikean valinnan: Benedictus XVI tuntuu ihan oikealta paavilta. Mulle tuli ainakin hyvä fiilis valinnasta, vaikken uskovainen olekaan.

Uuden Paavin kannattaisi olla nyt se "Jumalan Rottweiler" herättämällä inkvisitio henkiin ja aloittaa puhdistaminen katolisen kirkon sisältä pedofiileistä, homoista yms. roskasta. Ratzingerilla on vuosia kuitenkin sen verran rajatusti, että ne on käytettävä viisasti hyväkseen.


edit. Paremman nimen olisi herra Ratzinger kyllä vonut valita itselleen.
 
Viimeksi muokattu:

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Viestin lähetti Panzerfaust

Uuden Paavin kannattaisi olla nyt se "Jumalan Rottweiler" herättämällä inkvisitio henkiin

Huh, huh. Inkvisitio jo pelkästään sanana nostaa tukan pystyyn meikäläisellä. Inkvisitio tarkoittaa, ei vain kaikkien toisinajattelijoiden, vaan kaikkien yleensä jotain ajattelevien ihmisten eliminoimista mitä mielipuolisimmista syistä ja mitä karmeimmilla tavoilla. Onneksi kirkolta on ns. sivistyvaltioissa viety valta pois eikä esim. meitä ei-uskovaisia voi ainakaan kovin helposti enää poltaa roviolla. Paavilla on kyllä saastainen oma pesä putsattavanaan, mutta enpä usko juuri mitään tapahtuvan.

En voi edelleenkään käsitää miten kukaan oikea uskovainen voi seurata tätä showta kunnioituksella. Ero aikoinaan sandaaleissa ja aasilla matkustaneen Jeesuksen ja nykyisten melkein rap-tähtiä (kultaa joka paikassa) muistuttavien ja palatseissa asuvien kirkon johtomiesten välillä on karmaiseva.
 

tt

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Viestin lähetti scholl
Hieno päivä Baijerille ja koko Bundesrepubliikille ja miksei varmasti kaikille katolisille ja muullekin maailmalle.

Enpä nyt tiedä, kuinka hieno asia tuo Kardinaali Ratzingerin valinta paaviksi on koko Baijerille tai Saksalle, saati muulle katoliselle maailmalle. Toki täällä on iloittu oman pojan valinnasta, mutta soraääniäkin on kuulunut. Oletettavissa kuitenkin on, että "Panssarikardinaali" jatkaa erittäin konservatiivisella linjalla, joka toki suurta osaa Baijerin katolisista miellyttää.

Huolta kuitenkin herättää se, että Benedikt XVI loitontaa kirkkoa entisestään etenkin nuorista vastustamalla monen mielestä tarpeellisia uudistuksia ja olemalla tiukasti ns. oikeaoppisuuden kannalla. Kärjistäen voisi sanoa, että Ratzinger on katolisuuden vastine Iranin vanhoilliselle papistolle.

Uuden paavin veli, jonka Scholl tuossa mainitsikin, kertoili aamulla radiossa, ettei suuresti toivonut veljensä valintaa. Ymmärrettävää, varmaan Biergartenvierailut veljen kanssa hieman monimutkaistuvat...

-tt
 

laituri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hockey Reipas, Charlestown Chiefs
Itselle Paavi edustaa sitä kaikkea epämielyttävää mitä katollinen kirkko instituutiona on saanut aikaan. Paavilla on katolisen kirkon piirissä korostunut merkitys eli myös kaikki lieveilmiöt kohdistuvat Paaviin. Vaikka mies ei luonnollisesti itse ole niistä vastuussa. Katollinen kirkko säätelee yli miljardin ihmisen elämää ja siitä syystä olisi myös aika ottaa 2000 -luvun opit ja käytännöt käyttöön ja pistää ns. jäsenistö kuntoon.
 

Panzerfaust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Endlösung...für alle Probleme
Viestin lähetti PeteX
Inkvisitio tarkoittaa, ei vain kaikkien toisinajattelijoiden, vaan kaikkien yleensä jotain ajattelevien ihmisten eliminoimista mitä mielipuolisimmista syistä ja mitä karmeimmilla tavoilla

Ei tarkoita. Inkvisitio on edelleen olemassa, ei tietenkään samanlaisena kuin keski- ja renessanssiajalla, mutta Ratzinger on käsittääkseni 80-luvulta lähtien johtanut katolisen kirkon puhdasoppisuutta varjelevaa koulukuntaa, jota myös inkvisitioksi kutsutaan. Eli nykyinen paavi on entinen pääinkvisiittori.

En kyllä vastustaisi, jos katolinen kirkko ottaisi myös fyysisesti rankemman linjan petturipappejansa kohtaan, mutta uskottavuuden nimissä sen pitäisi vähintään erottaa välittömästi joukostaan kaikki pedot, homot, ääriliberaalit yms.

Eiköhän se palvele katoliseen kirkkoon ja Jumalaan uskovienkin etuja, että ennen muille saarnaamista toimitaan täydellisen oikeaoppisesti omassa leirissä.


edit. quote
 
Viimeksi muokattu:

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Viestin lähetti Panzerfaust
...mutta uskottavuuden nimissä sen pitäisi vähintään erottaa välittömästi joukostaan kaikki pedot, homot, ääriliberaalit yms.

Ihan mielenkiinnon vuoksi kysyn, millainen on katolinen ääriliberaali?
 

Panzerfaust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Endlösung...für alle Probleme
Viestin lähetti Maple Leaf
Ihan mielenkiinnon vuoksi kysyn, millainen on katolinen ääriliberaali?

Varmaan sellainen katoliseen kirkkoon kuuluva, joka kannattaa asioita, mtä katolinen kirkko perinteisesti vastustaa. Naispapit, homoliitot yms.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Viestin lähetti Panzerfaust

En kyllä vastustaisi, jos katolinen kirkko ottaisi myös fyysisesti rankemman linjan petturipappejansa kohtaan, mutta uskottavuuden nimissä sen pitäisi vähintään erottaa välittömästi joukostaan kaikki pedot, homot, ääriliberaalit yms.
Ketä sinne sitten jäisi jäljelle...?
 

Panzerfaust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Endlösung...für alle Probleme
Viestin lähetti Ted Raikas
Ketä sinne sitten jäisi jäljelle...?

En tiedä kuinka suuri osa katolisesta kirkosta kuuluu ns.paskasakkiin, mutta oletettavasti pieni vähemmistö, mikä puolestaan saa kuitenkin suurta julkisuutta, ja ansaitusti, koska tilanne on kirkon itsensä kannalta järjetön.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti Panzerfaust
En kyllä vastustaisi, jos katolinen kirkko ottaisi myös fyysisesti rankemman linjan petturipappejansa kohtaan, mutta uskottavuuden nimissä sen pitäisi vähintään erottaa välittömästi joukostaan kaikki pedot, homot, ääriliberaalit yms.

Eiköhän se palvele katoliseen kirkkoon ja Jumalaan uskovienkin etuja, että ennen muille saarnaamista toimitaan täydellisen oikeaoppisesti omassa leirissä.edit. quote

Vähän provoilun makua tässä, mutta oikeastaan aivan hauska viesti - suhteellisen, hmm, germaaninen tulkinta kristinuskon ytimestä. Ettei vain olisi se autenttinen 30-luvun fyysisyys kaikkein lähimpänä uskonnollisia vaistojasi? Siitä vain vaaleanpunaiset tähdet homoille ja punaiset "ääriliberaaleille" ja pedofiilit yhtenä homouden ja liberalismin muotona joukkoon mukaan. Mihinkähän Uuden Testamentin kohtaan perustat tämän tulkintasi kristinuskosta?

Anyway, Ratzinger vastenmielisestä konservatiivisuudestaan huolimatta on myös moderni kristitty eli hän esimerkiksi vastustaa jyrkästi kuolemanrangaistusta ja puolustaa apua kolmannelle maailmalle ja on muotoillut USA:n ja Israelin ulkopolitiikan vastaisia Vatikaanin tulkintoja. Eli mitään George W:tä ei paaviksi valittu, ei myöskään Himmleriä - epäilemättä valitettavasti tiettyjen piirien mielestä. Hymiö?
 
Telaketjun ja Laiturin kanssa samoilla linjoilla.

Lisäksi minua ärsyttää suunnattomasti tämä henkilö palvonta touhu. Jumalaa sitä kaiketi pitäisi "palvoa" eikä jotain pappia.

Mitä ihmettä jengi parkui kun edellinen paavi kuoli ?? Sehän pääsi ikuiseen elämään taivaan valtakuntaan !! Sehän pitäisi olla juhlan paikka eikö ? Vai oliko luurankoja kaapissa ja matkä tulikin eri kerrokseen ... Jäähyväisetkin voinee jättää ihan omassa kirkossa rukoilemalla eikä tarvitse rynnätä Roomaan ruumiin luo osoittaakseeen naapureille että olempa hurskas uskovainen.

Niin ja hieman aiheen vierestä että se ei ole mikään vastaus jokaiseen vaikeaan kysymykseen kun sanotaan että : ihmeellisiä ovat Jumalan teot tms. Jenkit sanoo sen suunilleen "God works mysterious ways".
 

Panzerfaust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Endlösung...für alle Probleme
Viestin lähetti mjr

Eli mitään George W:tä ei paaviksi valittu, ei myöskään Himmleriä - epäilemättä valitettavasti tiettyjen piirien mielestä. Hymiö?

Kyllä uusi paavi riittävän konservatiivinen ainakin mulle taustojensa perusteella on. En tiedä mikä "tietty piiri" haluaisi Himmleriä muistuttavaa tahvoa yhtään mihinkään. Äijähän oli täysin selkärangaton nörtti, jota ei ihmeemmin kunnioitettu edes oman järjestönsä sotilaspiireissä, eli Waffen SS:n keskuudessa.

Jos nyt kuitenkin pidetään tämä topikki paavissa, katolisessa kirkossa ja muussa asiaankuuluvassa. Eikös niin, mjr?

edit. r
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti Panzerfaust
Jos nyt kuitenkin pidetään tämä topikki paavissa, katolisessa kirkossa ja muussa asiaankuuluvassa. Eikös niin, mjr?

No, minusta olisi kyllä hauskempi keskustella Waffen-SS:stä - esimerkiksi siitä miten paljon se on mainettaan paljon tahriutuneempi järjestö, jossa palveli runsaslukuinen joukko sotarikollisia.

Mutta ehkä sitten jossain toisessa ketjussa. Nyt hymiö ilman kysymysmerkkiä...
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Paavihan on kuitenkin nykypäivän katolisten keskuudessa lähinnä harmiton liideri, jonka kannanottoja voidaan kuunnella ja jopa kunnioittaa mutta jonka sanomisten varaan ei todellakaan rakenneta koko omaa maailmankuvaa tai toimintaa.

Schollin kanssa olen kerrankin jotakuinkin samoilla linjoilla siinä, että vaikka abortteja tehdäänkin pilvin pimein ja muina miehinä, niin hyvä olisi sellaista tehdessä aina ajatella, että ei se nyt ihan rutiinijuttu ja kaikin tavoin ok ole myöskään. Paavi voi tässä ja muissakin asiossa asettaa ihanteita, joista ihmiset sitten valitsevat mitä noudattavat. Näin ainakin nykypäivän katolisuus tuntuisi toimivan.

Katolisuudessahan on sitten lisäksi tämä nerokas rippi, jossa voi papille tunnustaa syntinsä ja saada ne anteeksi.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Hauskaa lukea viestejä, joissa ns. sekulaariset liberaalit kuuluttavat, kuinka ihmiselämällä ei ole mitään merkitystä, ja saisi kuolla pois tuollainen, yäk, v a n h a ihminen.

Sitten sanotaan, ettei valinta voisi vähempää kiinnostaa, ja tullaan moneen ketjuun huutamaan asia selväksi. Tätä antikiinnostusta tukee hyvin uutiskanavien tapittaminen, ja jatkuva googlaaminen, jonka perusteella paavin ja Imperiumin Keisarin yhteydetkin löytyvät.

Kyllä minusta ainakin tuo seuranta oli jännää. Ei paavia valita kuin presidenttiä. Pitää sitä vähän säihkettä olla, joskus.

Kummastuttaa myös uskonnottomien vaatimukset uskon uudistamisesta. Ei kai uskonto ole puolueohjelma? Eikö tuuliviiriys juuri kertoisi katolisen kirkon mädännäisyydestä. Kommunistitkin talloivat valitsemallaan linjalla hamaan loppuun asti. Eikö jeesustelijoiden (jotka siis eivät Jeesukseen usko) tulisi juuri toivoa konservatiivista linjaa, joka ajaisi kirkon vastakkain maailmaa vastaan ja romahduttaisi sen.

Totuus taitaa olla, että menossa ovat Euroopan viimeiset ajat nauttia vallasta. Ei taida enää moni paavi tulla vanhalta mantereelta ja saattaa istuinkin liukua vaikka Etiopiaan jonain päivänä.

Mutta onneksi muut uskonnot ovat rauhaa rakastavia. Intian (edit: tässä oli asiavirhe, jonka jätän näkyviin: ja Pakistanin) hindut erityisesti. Japaninkin filosofit olivat oikein mukavalla päällä vuosisadan alussa. Kiinan tuhatvuotinen rock, rauha ja rakkaus ovat myös hyvin tiedossa.

Minä ainakin olen ihan tyytyväinen, että paavi aikoinaan osoitti kiinnostusta meitäkin kohtaan, vaikka Lalli protestoikin. Liityttiin sitten Eurooppaan. Muuten saattaisimme elää poroja paimentaen koko väki, ei olisi nettiä minullakaan.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös