Päivän doping-käry

  • 1 043 294
  • 4 704

Morgoth

Jäsen
Ja kyllä toivoisin urheilun olevan mahdollisimman puhdasta ja että kun jäädään kiinni niin ei taas oltaisi toimittu muka yksin tai talonmies ole vahingossa tuikannut jotain hammastahnaan. En vain näe mitä hyötyä nyt tähän hetkeen saadaan tästä ilmeisen vanhojen asioiden jauhamisesta.

Onhan totuus jostakin asiasta aina jonkinlainen hyöty. Vähän sama kuin, että Suomessa ei pitäisi/saisi käsitellä käsitellä esim. meidän historian kipeitä ja vaikeita vaiheita, koska ne on menneitä jne.

Eihän tälläiset asiat ikinä muuten tule julkisuuteen ja esiin kuin että jollakin sisäpiiriläisellä on joku syy paljastaa asia. Noh, on tämä doping-sotku ainakin viihdyttävämpää kuin yksikään hiihtokilpailu koskaan, ikinä.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Onhan totuus jostakin asiasta aina jonkinlainen hyöty. Vähän sama kuin, että Suomessa ei pitäisi/saisi käsitellä käsitellä esim. meidän historian kipeitä ja vaikeita vaiheita, koska ne on menneitä jne.

No sitä koko totuutta tuskin koskaan kuullaan, yhden katkeran miehen tilitystä senkin enemmän. Eli Kyrö varmaan osaltaan puhdistaa pöytää mutta en usko että tämä mitään paljastusten vyöryä tulee aiheuttamaan.
 

kovalev

Jäsen
Jonkun näistä on pakko valehdella:

- Kyrö
- Matikainen
- Talonmies
- Pingviini
- Jokeri
- Mieto (puhtaan urheilun viimeinen patriootti)

No, talonmies ainakin valehteli, mutta tuli kyllä myöhemmin ulos kaapista. Ja minä hölmö vielä uskoin, että se oli se perhanan Nyrönen, joka Marttia piikitti.

Mieto ei valehtele koskaan - pohjalainen kansanedustaja. Sitä paitsi Mietaa tietää kaiken, koska häneltä pyydetään kommenttikin kaikkiin maailman asioihin.

Jokeri on aina ollut jotenkin epäilyttävä tyyppi.

Kyrö muuten sanoi, että hän otti Lahdessa syyt niskoilleen oma-aloitteisesti, ilman mitään sopimuksia, ja se tuntui silloin kaikille sopivan.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Itseäni ärsyttää Kyrön tyyli tiputella tietoa eri tiedotusvälineiden kautta vähitellen ulos. Jos hän olisi pyyteettömällä "ristiretkellä" puhtaan urheilun puolesta, hän kertoisi kaiken saman tien ja lataisi pöytään nimet ja todisteet takuuksi.

Nyt tulee mieleen ensimmäisenä rahastus eli Kyrö nyppii eri tiedotusvälineiltä rahoja ja soittelee Piiraiselle, joko maksatte.

Toinen vaihtoehto on se, että Kyröllä ei ole todisteta ja hän antaa tietoa vähitellen ja odottaa, että Piiranen ja kump. sekoavat lausunnoissaan ja tätä kautta jäävät valehtelusta kiinni.

Itse uskon, että Kyrö puhuu totta. Hän on ilmeisesti aika erikoinen luonne ja Variksen toinen kiinni jäänti on luultavasti laukaissut tämän ryöpyn, ei ole enää syytä piilotella.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Itse valitettavasti tiedän faktana vain sen, että käsiaika 14.75 satasella on mahdollista saavuttaa sivullekirjoittaneen lahjoilla, melkeinpä täysin liikuntaa harrastamatta ja ilman kiellettyjä lisäaineita.

Olen juossut aikanaan satasen 11,2 käsiajanotolla, 11,29 sähköisesti ja olin taatusti puhdas parikymppinen. Hävisin noin 1-1,5 sekunnilla maailman parhaille. Meidän tuvassa urheilujoukoissa oli kolmekin meikäläistä nopeampaa sälliä, yksi niistä oli pesäpalloilija. Sekunnin tulosparannus satasella vastaa btw. noin 15-20 metrin tulosparannusta keihäässä. Urheilufysiologit ovat tutkineet , toki teoreettisesti mutta perusteellisesti, inhimillisen suorituskyvyn rajat ja joskus nämä tulokset ovat olleet ihan julkisiakin antidoping-sivuistoilla. Niistä pystyy päättelemään, mitkä urheilijat ovat käyttäneet mömmöjä. Muistaakseni miesten satasella 10,03 on "alin uskottava puhdas aika" poislukien kovat myötätuulitulokset, miesten kuulassa se on 21,50m paikkeilla. Ihan mielenkiintoisia tietoja.

Voit hyvin pitää kiinni siitä, että kaikki ovat syyttömiä, kunnes toisin todistetaan ja näin esimerkiksi Michael Johnson veteli ihan puhtaana 400m ja 200m aikansa. Itse toimin urheilun parissa niin aktiivisesti, että tunnen ja tiedän pelikentän kohtuuhyvin. Enkä näe tilanteessa yhtään mitään sensaatiomaista. Suomi ei ole (enää) dopingin edelläkävijöitä, mutta Suomi on kaukana puhtaasta huippu-urheilusta kuitenkin. Miksi Suomen pitäisi ainoana maana maailmassa luopua dopingista? Sama suuri yleisö eli tuulipukuismot ja -eilat, jotka nyt määkivät totuutta esiin, itkevät seuraavaksi kun Suomi ei enää pärjää ollenkaan. Jos siis lähdetään ihan puhtaina kehiin. Sanon edelleen, että maailman huipulle ei päästä missään voima- ja kestävyyslajissa ilman farmakologiaa. Voihan sitä uskoa joulupukkiinkin ihan vapaasti, mutta ei sekään ole oikeasti olemassa.

On kuitenkin muutamia lajeja, joissa dopingin merkitys on vähäinen. Ainakin mitä tulee kaikkein voimakkaimpiin aineisiin. Taitolajeista nostaisin tähän sektoriin keihäänheiton ja mäkihypyn sekä alppihiihdon. Samoin korkeuden, seipään ja kolmiloikan. Tosin sen jälkeen, kun mäkihypyssä annettiin selkeä etu kevyille hyppääjille, mäkimaailmaan ovat uineet diureetit, efedriini ja jopa clenbuterol. Diureetit ja efe ovat olennaisesti miedompaa tavaraa kuin anaboliset steroidit, mutta kiellettyjä kuitenkin. Clenbuterol johtaa lopulta lihasmassankin kasvuun. Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin taitolajista. Keihäässä voisin sanoa 90% varmuudella kaikkien suomalaishuippujen olevan puhtaita. Ensinnäkään keihäässä ei saa hormoneilla aikaiseksi kuin lyhyen urapiikin, paikat eivät kerta kaikkiaan kestä mömmömiehillä. Minne ovat kadonneet Boris Henry ja Breaux Greer? Suomalaisten, kuten myös Thorkildsenin puhtaudesta kertovat samat asiat kuin Jan Zeleznylläkin; pitkähkö tasainen ura, ei järkyttävän nopeita tulosparannuksia ja ennen kaikkea se, että kun loukkaannutaan, palaaminen huipulle kestää ikävän pitkään. Mömmöillä pelaavat palaavat myös uskomattoman nopeasti pahojenkin loukkaantumisten jälkeen, sillä toipumista voidaan nopeuttaa samoilla aineilla joilla kilpailusuorituksiakin parannetaan. Monet anabolit on itse asiassa kehitetty isojen leikkausten jälkeisiin palautumisiin.

Merkit siitä, että dopingia ei ole käytetty, ovat peilikuvia niistä merkeistä, jotka kertovat mömmöistä. Ja tämän olen kuullut eräältä tunnetulta kotimaiselta urheilulääkäriltä, joka julkaisi listansa joskus pari vuotta sitten muistaakseni myös Ilta-Sanomissa. Tämä on helppo pikalista, alaan enemmän perehtyneet löytävät lukuisia muitakin merkkejä.

Puhdas urheilija:
-pitkä ura, tasainen kehitys, luontevan tuntuiset tulosparannukset, pienempi loukkaantumisriski ja tähän yhdistyneenä normaali-ihmisen aikataulua muistuttava paraneminen mahdollisista loukkaantumisista ja operaatioista
-ulkoinen olemus ei muutu olennaisesti

Doping-urheilija:
-käsittämättömän nopea tulostason paraneminen, selvät merkit ulkoisen olemuksen muutoksista
-lyhyt ura huipulla, loppuu yleensä loukkaantumiseen tai kiinnijäämiseen
-loukkaantumisherkkyys
-treenikaudella mieluiten Australiassa, Kanadassa, Afrikassa - siellä on helpompi "rakentaa pohjaa" ja vältellä testejä

Tuohon ekaan kategoriaan voisi laittaa Zeleznyn lisäksi Aki Parviaisen, Tero Pitkämäen ja Tommi Evilän. Olen 120% varma, että kaverit ovat totaalipuhtaita. Kakkoseen sopii kovin moni urheilija. Yleinen huumorinaihe alan piireissä oli esimerkiksi Mika Halvarin tulostason kehitys kesän -94 Helsingin EM-kisoista tammikuun -95 halli-MM -kisoihin. Liki metrin verran parantunut vakaa suoritustaso kuudessa kuukaudessa, ei paha. 80-luvulla Uwe Hohn näytti miten keppi lentää kunnon hormonivoimakuurilla ja lensihän se. Ura oli lyhyt ja loppui kohtalokkaaseen loukkaantumiseen. Jani Sievisen huima menestys ja tulospiikki 90-luvun puolivälissä? Valmentaja Kari Ormo oli totaalinen DDR / N-liitto -klubin kasvatti urheilutietämyksen suhteen ja hän teki lyhyessä ajassa mahdottomasta mahdollisen; suomalainen uinti nousi hetkeksi huipulle. Sievinen & co viettivät suuren osan vuodesta Australiassa Ormon leirityksessä.

Se, että ilman dopingia pärjätään tietyissä taitopainotteisissa voimalajeissakin, kuten keihäs, antaa sen vaikutelman, että näitä lajeja harrastavat urheilijat olisivat moraaliltaan korkeammalla tasolla kuin pyöräilijät, pikajuoksijat ja monet muut. Totuus on karumpi; keihäässä, korkeudessa ja seipäässä ei käytetä kovia dopingaineita siitä yksinkertaisesta syystä, että niistä ei saada ratkaisevaa apua ja kamahan on helvetin kallista. Jos joku poppamies keksii pelkästään keihäsmiesten heittokättä parantavan täsmämömmön, sitä käyttävät samantien kaikki maailman huippuheittäjät, myös suomalaiset.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Se, että ilman dopingia pärjätään tietyissä taitopainotteisissa voimalajeissakin, kuten keihäs, antaa sen vaikutelman, että näitä lajeja harrastavat urheilijat olisivat moraaliltaan korkeammalla tasolla kuin pyöräilijät, pikajuoksijat ja monet muut. Totuus on karumpi; keihäässä, korkeudessa ja seipäässä ei käytetä kovia dopingaineita siitä yksinkertaisesta syystä, että niistä ei saada ratkaisevaa apua ja kamahan on helvetin kallista. Jos joku poppamies keksii pelkästään keihäsmiesten heittokättä parantavan täsmämömmön, sitä käyttävät samantien kaikki maailman huippuheittäjät, myös suomalaiset.

Se on tosiaan vähän sattumapeliä, mitkä lajit leimautuvat ja mitkä eivät. Nythän Suomen perinteiset paraati-lajit ovat joutuneet sylkykupin asemaan, kun taas uusi kuningaslaji jääkiekko taas omaa hyvin puhtoisen imagon. Tilanne kuitenkin lienee ilmeisesti se, että tämä puhtoisuus pitkälti riippuu NHL:n omaksumasta, hmm, "lievähköstä" doping-kontrollista (käytännössä merkityksellistä kontrollia ei juuri ole) - joskin neljän vuoden välein olympialaisia varten varmistetaan huolella, ettei kiinnijäämisiä tule. Tämä ainakin on se kuva mikä on eri yhteyksissä muodostunut: olisi kiinnostava kuulla asiasta enemmän tietävien käsityksiä, epäilemättä JA:sta löytyy paljon tietämystä tästäkin aihepiiristä kiekon osalta.
 

Morgoth

Jäsen
No sitä koko totuutta tuskin koskaan kuullaan, yhden katkeran miehen tilitystä senkin enemmän. Eli Kyrö varmaan osaltaan puhdistaa pöytää mutta en usko että tämä mitään paljastusten vyöryä tulee aiheuttamaan.

Riippuu varmaan miten katkera Kyrö on ja paljonko hänellä on todisteita ja millainen kohu asiasta nuosee julkisuudessa ja mitä asioita vielä tulee esille jne. Vapaaehtoisesti kukaan tuskin tulee kertomaan enemmän kuin on "pakko".

Onhan tuo huvittavan kieroutunut näytelmä, jossa kaikki tietää että mömmöjä on vedetty ja tullaan jatkossakin vetämään, mutta silti kaikessa tekopyyhyydessä halutaan esittää ja uskoa jotain muuta.

Piirainenkin kertoo MTV3:n sivuilla, että Venäjän kanssa kehiteltiin rokotetta hiihtäjillä. Mikäköhän rokote oli kyseessä?
 

kovalev

Jäsen
Uwe Hohnista tuli mieleen, että taisi olla jotkut DDR;n omat mestaruuskilpailut, missä keppi lensi sen 104 ja (80?).
Samoissa kisoissa taidettiin tehdä useampikin maailmanennätys.

En tiedä rakettimaisuudesta, mutta kyllähän esim. jonkun Carolina Klüftin hartiat on levinneet aika reippaasti kuluneen 2-3 vuoden aikana. Toki ollut huipulla jo kauemmin, mutta kyllä tuollaiset ulkoiset isot muutokset, sekä valtavat tulosparannukset kauden sisällä ovat niitä varmimpia tuntomerkkejä douppauksesta.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Minne ovat kadonneet Boris Henry ja Breaux Greer?

En ota sen kummemmin kantaa onko Greer mahdollisesti "mömmömies" vai ei, mutta hänestä taisi olla jossain lehdessä juttua jokin aika sitten että hän on ilmeisesti mukana tässä American Gladiators ohjelmassa kun siitä saa paremmat rahat ja paremmin julkisuutta kuin keihäänheittäjänä Amerikassa. Keihäänheitto on kuitenkin pieni laji siellä päin ja ei varmaankaan lyö kovin hyvin leiville verrattuna suosittuun TV-ohjelmaan. Siksi hän on kai keskittynyt enemmän siihen kuin keihäänheittoon viime aikoina. En sitten tiedä että mikä lienee totuus asiassa.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
On kuitenkin muutamia lajeja, joissa dopingin merkitys on vähäinen. Ainakin mitä tulee kaikkein voimakkaimpiin aineisiin. Taitolajeista nostaisin tähän sektoriin keihäänheiton ja mäkihypyn sekä alppihiihdon. Samoin korkeuden, seipään ja kolmiloikan.

Onneksi mainitsit sentään tuon seiväshypyn kun kerkesin jo pikkasen säikähtää että meinaat alkaa väittämään ettei Jelena Isinbajeva ole ihan puhtaan venäläisen mannekiini-, ei kun siis urheilukoulun tuote.

Entäs miten menee pituushypyn kanssa? Jos kolmiloikka ja korkeushyppy ei ole dopinglajeja niin onko pituushyppy? Tai entäpä nämä usean lajin yhdistelmät, eli 10-ottelu ja 7-ottelu?
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Hmmm. Futiksen EM kisoissa oli 'eräs' tuollainen pelaaja. Hänen edustamansa joukkue putosi puolivälieräottelussa Saksalle.

Kaveri pelaa kaiken lisäksi ManU:ssa. Futis, tennis, lätkä, baseball, koripallo, amerikkalainen jalkapallo, formulat - kaikki nämä ovat hienoja yleisöön meneviä lajeja ja siksi näissä ei harrasteta mitään joutavanpäiväisiä dopingtestauksia. Siinäkin mielessä käy sääliksi yleisurheilijoita ja varsinkin hiihtäjiä, joiden lajit ovat muutenkin aivan hyttysenpaskan tasolla yleiseltä mielenkiintoarvoltaan. Puhumattakaan lajin sponssiympyröistä. Nokia ei päässyt haluamansa F1 -tallin sponsoriksi, koska "meillä on jo aivan täyttä". Hiihtoliitto riemuitsee jostain Suomi-Sohvan 20.000 egen panostuksesta.

Eräs jalkapalloilija kuvaili tilannetta hänen joukkueensa pelatessa AS Romaa vastaan joskus 90-luvun puolivälissä, jolloin aineet olivat yleisestikin ottaen paljon edellä testaajia (ks. 90-luvun pikajuoksijat tyyliin Ato Boldon ja vertaa nykyisiin - Tyson Gay on kukkakeppi). Eniveis, pelaaja totesi, että "koko Rooman jengi oli aivan spiidissä, niiden kanssa ei pystynyt edes puhumaan, ne juoksivat katse lasittuneena meiltä jalat alta tuntematta edes kipua, kun niitä ajeli"
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Entäs miten menee pituushypyn kanssa? Jos kolmiloikka ja korkeushyppy ei ole dopinglajeja niin onko pituushyppy?

Ihan näin maallikon arviona näyttäisi siltä kun katsoo noita urheilijoita, että pituushypyssä aineista olisi enemmän hyötyä kuin kolmiloikassa. Pituushyppääjät on usein enemmän tällaisia 100-metrin juoksijan näköisiä lihaskimppuja kuin hentoisemmat kolmiloikkaajat. Näyttäisi ainakin siltä että pituushyppy vaatii enemmän raakaa voimaa ja nopeutta kuin teknisempi kolmiloikka.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Kaveri pelaa kaiken lisäksi ManU:ssa. Futis, tennis, lätkä, baseball, koripallo, amerikkalainen jalkapallo, formulat - kaikki nämä ovat hienoja yleisöön meneviä lajeja ja siksi näissä ei harrasteta mitään joutavanpäiväisiä dopingtestauksia.

Millähän mömmöllä F1 kuljettajasta tehdään nopeampi? Ja saako sillä tavalla Force Indian tai Toro Rosson kulkemaan kuin Ferrari? Vai onko Ferrarilla vain paremmat mömmöt kuljettajilleen?

Ihan näin maallikon arviona näyttäisi siltä kun katsoo noita urheilijoita, että pituushypyssä aineista olisi enemmän hyötyä kuin kolmiloikassa. Pituushyppääjät on usein enemmän tällaisia 100-metrin juoksijan näköisiä lihaskimppuja kuin hentoisemmat kolmiloikkaajat. Näyttäisi ainakin siltä että pituushyppy vaatii enemmän raakaa voimaa ja nopeutta kuin teknisempi kolmiloikka.

Totta. Ja korkeudessa kuten seipäässäkin ylimääräisestä lihasmassasta on haittaa saavutettavalle korkeudelle, vaikka isommilla lihaksilla enemmän voimaa ponnistukseen tuotettaisiinkin. Ja kamalan iso köntys ei seipäässä paljoa niitä akrobaattisia temppujakaan varmaan tekisi. Ainakin naisissa seiväshyppääjät on varsin siroja voimistelijatypyjä.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Entäs miten menee pituushypyn kanssa? Jos kolmiloikka ja korkeushyppy ei ole dopinglajeja niin onko pituushyppy? Tai entäpä nämä usean lajin yhdistelmät, eli 10-ottelu ja 7-ottelu?

Pituushyppy muistuttaa paljon enemmän pikajuoksua kuin kolmiloikka. Kolmiloikkaajathan ovat honteloita pitkäraajaisia heinäsirkkatyyppejä, joiden perusnopeus on paljon jäljessä pituushyppääjiä. 3-loikkaajan alaraajat ja selkä joutuvat kokemaan aivan käsittämätöntä rasitusta ja jos lajissa käytettäisiin kipuja poistavia mömmöjä, voitaisiin nähdä ajoittain 19-metrisiä kaaria, mutta sitäkin enemmän nähtäisiin ällöttävän näköisiä ja kuuloisia loukkantumisia, kun akillesjänteet ja sääriluut paukkuisivat poikki. 3-loikka on puhdas taitolaji. Tarvinneeko edes mainita erikseen Jonathan Edwardsia? Hän kuvastaa hyvin 3-loikan lajiluonnetta.

Monet pituushyppääjäthän vetävät tyynesti myös pikamatkoja, kuten Carl Lewis aikanaan. Ben Johnson kokeili kuulemma kerran pituutta ja hyppäsi 790 cm kylmiltään, mutta ei pitänyt lajia kiinnostavana. Pituus on jakautunut kahteen leiriin; sprintterimalliset voimahyppääjät ja Tommi Evilä -tyyppiset "pelkät pituushyppääjät". Jälkimmäiset eivät pidä ensimmäisistä, koska heillä on erilainen pohja. Urheilijat vittuilevat toisilleen aika yleisesti mömmöistä. Pari-kolme vuotta sitten Suomen kuulamiehet olivat jakautuneet kahteen leiriin; mömmöttäjät vs. muut ja samoilla leireillä jätkät liikkuivat omissa ryhmissään ja vihasivat toisiaan.

mjr: Otikin lätkän esiin tuossa myöhemmässä viestissä. NHL-kiekko ei ole puhdasta urheilua ja varsinkin vanhoilla säännöillä siellä oli pirun vaikea pärjätä ilman aineita. Vähintään efeä siellä joutuu vetämään jo pitkien pelireissujen takia. Uusi NHL suosii erilaista pelaajatyypppiä ja samalla laji on hieman puhdistunut. Ja siis pulmusia eivät keihäänheittäjätkään ole. Heidän lajinsa on vain sellainen, että doupattuna on turha haaveilla pitkästä urasta. Tunnen henkilökohtaisesti kaksi edustustason keihäänheittäjää, joista toinen on jo lopettanut uransa. Hänen mukaansa Suomessa testatataan pirun paljon ja keihään ollessa kansallinen paraatilaji, on paljon järkevämpää rakentaa pitkä ura ja haalata mukaan kotimaisia sponsoreita. Tähän lisänä päälle se, että dopingilla ei edes saa automaattista tulosparannusta, niin homma toimii. 87 metriä on kova tulos kansainvälisissä kilpailuissa - varma merkki siitä, että mömmömiehiä ei juurikaan ole. Greerit ja kumppanithan paiskovat nimenomaan epävirallisissa hallikisoissa ja alkuvuodesta niitä 95-metrisiään, kesällä on hiljaisempaa.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Millähän mömmöllä F1 kuljettajasta tehdään nopeampi? Ja saako sillä tavalla Force Indian tai Toro Rosson kulkemaan kuin Ferrari? Vai onko Ferrarilla vain paremmat mömmöt kuljettajilleen?

F1 oli mukana lähinnä isona maailmanlajina, jonne on sponsorijono. Mainitsin sen, koska mulla oli siitä tämä esimerkki. Kilpa-autoilijat olivat itse asiassa aikanaan aika kovia mömmömiehiä - aineita olivat nimenomaan efedriini, jopa amfetamiini. 80-90 -luvun rallit olivat aivan epäinhimillisen pitkiä, rankkoja ja vaarallisia ja ei siellä ihan kahvin voimalla valvottu ja pidetty tiettyä hyperenergiatasoa yllä. USA:n ilmavoimatkin lentävät spiidin voimalla.

F1 -kuskeilla on aika turvallinen työpaikka nykyään näihin verrattuna. Lisäksi heillä on aivan perkeleesti pr-työtä, joten tietääkseni he eivät käytä efeä kummempia piristeitä, jos sitäkään. Mutta kun sekin on tutkittu, että amfetamiini auttaa hävittäjälentäjiä ja muitakin sotilaita jaksamaan, niin miksi ihmeessä sikarikkaat F1 -tallit eivät ottaisi tätä mahdollisuutta huomioon? Anabolien maailma ei F1:seen tietenkään kuulu. Eräs huipputennispelaaja lohkaisi kokaiinikärynsä jälkeen, että jos baaritiskiltä kisojen päättäjäisissä haettaisiin tenniksen huippuja tai formulakuskien huippuja yllätystestiin, 90% heistä jäisi kiinni kokaiinista, amfetamiinista tai cannabiksesta, tai sitten kaikista näistä. Raskas työ, raskaat huvit.
 

timosusi

Jäsen
Pituushyppy muistuttaa paljon enemmän pikajuoksua kuin kolmiloikka. Kolmiloikkaajathan ovat honteloita pitkäraajaisia heinäsirkkatyyppejä, joiden perusnopeus on paljon jäljessä pituushyppääjiä. 3-loikkaajan alaraajat ja selkä joutuvat kokemaan aivan käsittämätöntä rasitusta ja jos lajissa käytettäisiin kipuja poistavia mömmöjä, voitaisiin nähdä ajoittain 19-metrisiä kaaria, mutta sitäkin enemmän nähtäisiin ällöttävän näköisiä ja kuuloisia loukkantumisia, kun akillesjänteet ja sääriluut paukkuisivat poikki. 3-loikka on puhdas taitolaji. Tarvinneeko edes mainita erikseen Jonathan Edwardsia? Hän kuvastaa hyvin 3-loikan lajiluonnetta.

Sen verran off topicia muuten hienoon viestiin että valitettavaa kyllä juurikin Edwardsin urakehitys kuvastaa myös kolmiloikkaa - ja muitakin hyppylajeja.
 

Liitteet

  • edwards.txt
    171 bytes · kertaa luettu: 690

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Lahden 2001 tapahtumiin vielä palatakseni. Yhtä kysymystä en ole vielä nähnyt esitettävän, saati että siihen olisi kukaan antanut vastausta.

Naishiihtäjät sanoivat että heihin tykitettiin doping-aineita ilman että he tiesivät mistä oli kyse. Hiihtoliiton nokkamiehet ovat myöntäneet tämän todeksi.

Ja se kysymys tulee tässä: Miksi hitossa nämä naisparat eivät haastaneet hiihtoliittoa oikeuteen tästä asiasta? Hiihtopomot ovat jo valmiiksi myöntänet olevansa syyllisiä tässä asiassa. Jonkun Milla Jauhonkin ura päättyi käytännössä tuohon hemohessoppaan joten luulisi että jonkinlainen vahingonkorvaus kiinnostaisi.

Mutta eiköhän se ole selvää miksi tätä oikeudenkäyntiä ei koskaan käyty/tulla käymään. Naiset tiesivät että eivät ole luvallisilla teillä.
 

Kaivanto

Jäsen
Muistaakseni miesten satasella 10,03 on "alin uskottava puhdas aika" poislukien kovat myötätuulitulokset, miesten kuulassa se on 21,50m paikkeilla. Ihan mielenkiintoisia tietoja.

Näin tiukassa rajanvedossa ei ole mielestäni mieltä varsinkaan puhuttaessa yksittäistapauksista eikä laajemmasta otoksesta. Jos ja kun doping on pikajuoksussa huipputasolla normi eikä poikkeus, Michael Johnsonin 19,32 on doupattunakin täysin epäuskottava. Ei ole uskottavaa väittää, että Illinoisissa suolla asuu kaksi ja puolimetrinen kansa, silti Robert Wadlow oli 272 cm pitkä.
 

kovalev

Jäsen
Lahden 2001 tapahtumiin vielä palatakseni. Yhtä kysymystä en ole vielä nähnyt esitettävän, saati että siihen olisi kukaan antanut vastausta.

Naishiihtäjät sanoivat että heihin tykitettiin doping-aineita ilman että he tiesivät mistä oli kyse. Hiihtoliiton nokkamiehet ovat myöntäneet tämän todeksi.

Ja se kysymys tulee tässä: Miksi hitossa nämä naisparat eivät haastaneet hiihtoliittoa oikeuteen tästä asiasta? Hiihtopomot ovat jo valmiiksi myöntänet olevansa syyllisiä tässä asiassa. Jonkun Milla Jauhonkin ura päättyi käytännössä tuohon hemohessoppaan joten luulisi että jonkinlainen vahingonkorvaus kiinnostaisi.

Mutta eiköhän se ole selvää miksi tätä oikeudenkäyntiä ei koskaan käyty/tulla käymään. Naiset tiesivät että eivät ole luvallisilla teillä.
Mutta ei kai kukaan tosissaan usko siihen, että nämä emännät eivät olisi tienneet, mitä heihin ruiskutetaan ?
Jokainen täysjärkinen ihminen (huom. 2000-luvun vapaassa demokratiassa) on sen verran kiinnostunut omasta kropastaan ja terveydestään, että tällaisia "vahinkoja" ei todellakaan satu. Naurettava hätävalhe, jonka joku saattoi toki ohimennen nielläkin, kun päähuomio koko kohussa kiinnittyi vain meidän karpaaseihimme.

Jaa niin. Kyrö ja Piirainen tänään A-Studiossa. Tosin se jäi epäselväksi, ovatko molemmat siellä yhtäaikaa vieraana, mutta aihetta ainakin käsitellään.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Miksi Suomen pitäisi ainoana maana maailmassa luopua dopingista?

Se, että muut toimivat väärin, ei ole moraalisesti kestävä perustelu omalle väärälle toiminnalle.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Se, että muut toimivat väärin, ei ole moraalisesti kestävä perustelu omalle väärälle toiminnalle.

Mittee sie höpäjät? Kysehän on kilpaurheilusta, josta on suora linja kansalliseen itsetuntoon, jopa Suomi-tietouteen. Jos Paavo Nurmi juoksi Suomea maailmankartalle sotilasapteekin keinoin, niin kiitokset sotilasapteekille! Ja Suomen sissit jaksoivat painaa pitkää päivää vihollisen selustassa niin ikään sotilaspteekin spiidin (muistaakseni Pervitin) voimin. Joten pärjäsikö Suomi sodissa N-liittoa vastaan "väärin keinoin"? Urheilu on bisnestä ja sillä on suuri merkitys myös kansojenvälisessä kanssakäymisessä. Juuri äskettäin pelattiin fudismatsi Pohjois-Korea vs. Etelä-Korea.

Jos Suomi meinaa olla mukana, niinkuin meinaakin, niin nyt on aivan väärä paikka ruveta jeesustelemaan ja siirtyä takaisin mustikkasoppaan ja tehdä siitä jopa suuri numero. Asialla olisi yhtä pitkäaikainen ja kiehtova uutisarvo kuin sillä, että Azerbaizhan ilmoittaisi suurieleisesti vetäytyvänsä Euroviisuista, koska siellä saa vetää vain taustanauhan kanssa. "Just just, hieno homma" toteaisivat muut EBU-maat ja unohtaisivat Azerbaizhanin saman tien. Azerit uskottelisivat itselleen tehneensä tosi kovan jutun ja huomaisivat viiden vuoden päästä, että Kazakstankin on mennyt tunnettuudessa ohi. Tämän jälkeen Azerbaizhan ryömisi nöyränä takaisin, taustanauhat on sittenkin ihan ookoo. Suomen siirtyminen totaalisen puhtaaksi urheilumaaksi noteerattaisiin varmaan jossain WADAn kokouksissa ajoittain ja samaan aikaan Norjat ja kumppanit toisivat maailmalle uusia tähtiä, kisojen voittajia. Meillä todettaisiin loppujen lopuksi muutaman vuoden päästä OK:n kokouksessa, että oltiinhan me moraalisesti oikeassa, mutta voitais tottapuhuen kääriä taas hihat, onks jollain muuten Kyrön tai Ormon puhelinnumeroa ja pystyisköhän Variksen Kaisasta tekemään vaikka melojan?

Ensinhän pitäisi määritellä, mitä on "väärin toimiminen", johon viittaat. Mielestäni kilpaurheilussa ei toimita väärin, jos yritetään voittaa kaikin mahdollisin keinoin. Jos dopingin käyttäminen olisi oikeasti absoluuttisen ja kiistattoman väärin, sitä ei käytettäisi. Jos doping todistettavasti saastuttaisi tai aiheuttaisi sotia, sitä ei käytettäisi. Nämä seuraukset olisivat kautta maailman sellaisia, että asiaa pidettäisiin harvinaisen yksimielisesti vääränä. Nyt doping on "väärin" lähinnä median mielestä. Sillä on hyvä uutisarvo ja sillä kelpaa revitellä lööppejä. Monikaan rivikatsoja ei oikeasti pidä dopingia "väärin toimimisena". Paras osoitus tästä on urheilun järisyttävät katsojaluvut. Jos dopingsäännöstö purettaisiin urheilusta eli siis mitään testejä ei tehtäisi, mitä veikkaat: nousisivatko vai laskisivatko urheilun katsojaluvut? Satavarmasti nousisivat, koska tulokset paranisivat ja sitä tässä halutaan nähdä. Ja tuloksien kautta saadaan voittajia sekä kansallista itsetuntoa kuin myös aitoa näkyvyyttä omalle maalle. Kreikan turismi lisääntyi huomattavasti entisestään, kun maasta tuli jalkapallon Euroopan mestari. Moni punaniska tajusi vasta silloin, että tuonnekin tehdään matkoja ja koska ne on hyviä fudiksessa, siellä on varmaan myös paljon baareja, bisseä ja muuta nastaa, joka lajiin liittyy. Eiku sinne, ollaankin jo kyllästytty homo-Espanjaan.

Dopingsäännöstö on perusurheilijan kannalta vain yksi ongelmakenttä oman menestyksen esteenä. Lisäksihän on sellainen muodollinen pikkujuttu, että pitää voittaa kisoissa kilpailijat. Suomessa on outo käsitys dopingista, uskomatonta sinänsä. Peruserkki luulee, että kuka tahansa meistä vetää sataseen kymmeneen sekuntiin, jos käyttää dopingia. Onko ne suomalaiset koskaan osanneetkaan hiihtää? Dopingaineitahan käytetään oikeasti siksi, että ne mahdollistavat järkyttävän kovan treenaamisen. Mömmöt ovat olennainen osa harjoituskautta, kisathan ovat vain pieniä piikkejä vuoden aikana. Kisojen aikaan moni douppaaja onkin puhdas, koska on mömmöjen avulla treenannut itsensä huippukuntoon ja huippukunnossa ei tarvitse ollakaan kovin pitkää aikaa. Suomessa luullaan, että jengi vetää epoa, clenccaa, testoa sun muuta 5 minsaa ennen kisaa, että kisassa kulkisi kovempaa. Edes Hemohes-pelleily ei avannut suuren yleisön silmiä. Moni luuli, että plasmanlaajentaja Hemohes oli "se juttu" ja sitä vedettiin juuri siksi kisojen aikaan. Nerokasta, ei ilmeisesti treenikaudella ollenkaan. Vaikka rautalangasta väännettiin, että varsinainen "se juttu" on harjoittelukaudella otettava epo ja naurettava Hemohes on ainoastaan sen peiteaine, luulee moni pirjo ja osmo vieläkin, että hemohesiä kun ottaa, niin pystyy hiihtämään helvetin lujaa.
 
Viimeksi muokattu:

Viljuri

Jäsen
Olisin viime kädessä toista mieltä, vaikka oma satasen ennätykseni onkin vain 11,7 (käsiaika).

Pirjo ja Osmo tietävät varsin hyvin mistä on kysymys, ovathan urheilijat itsekin pääosin erkkejä ja liisoja (poikkeuksena ehkä suunnistajat). Se mikä tässä on todellisessa vaarassa on kiireisempi lajijohtaja, joka ei näkisi metsää puilta tai tunnista tuttuakin tutumpaa "no ought from is"-periaatetta.

Urheilu on viihdettä, ja viihdettä tehdään katsojille, kaikenpuolisessa hyötymistarkoituksessa. Vaikka yksilötasolla onkin kyse pelistä ja leikistä, kilpailukontekstissa, on ympäröivän yhteisön alati muuttuvien arvostusten varassa, että tehdäänkö moista toimintaa ns. harrastuspohjalta vai liikkuuko siinä myös rahaakin. Lajijohtajan jos jonkun tulisi ymmärtää, että fair play kaikesta korniudestaan huolimatta on jotakin sellaista, jota useimmat ihmiset haluavat, osasivatpa nämä ajatella asiaa tai eivät.

Jared Diamondista huolimatta esittäisin myös korrelaation vallitsevien moraalikäsitysten ja muunkin yksilötason ja sosiaalisen pärjäämisen välillä, jopa viime kädessä kansakuntien tasolla (urheilu ja talous ovat viime kädessä sijaistoimintoja sodalle, tuolle tunnetulle politiikan jatkeelle).
 
Viimeksi muokattu:

Morgoth

Jäsen
Urheilu on viihdettä, ja viihdettä tehdään katsojille, kaikenpuolisessa hyötymistarkoituksessa.

Lisäksi katsoja haluaa elää jossakin illuusiossa (ei dopingia, fair play-henki, tärkeintä ei ole voitto vaan osallistuminen jne.) ja etsiä 'normielämästä' kadonneita ihanteita&arvoja. Tuohon kun vielä sekoittaa nationalismin, niin aika järjettömän ristiriitainen soppa siitä tulee.

JHag kirjoitus ja suhtautuminen dopingiin oli hyvää realismia. Tärkeintä on voitto ja urheilussa liikkuu niin suuret summat rahaa ja kun doping-valvontaa ei saada aukottomaksi, niin aina jossakin jonkun 'moraali pettää', että onko paljon muuta mahdollisuutta?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös