Onko liigan taso todella laskussa?

  • 2 867
  • 25

Carlos

Jäsen
Tätä on puitu jonnin verran muutamassakin ketjussa, joten ajattelin että aihe ansaitsee ihan omansa.

Onko liigan taso todella laskenut, kuten niin monet tuntuvat ajattelevan? Ainakin liiga on ennätystasainen, poislukien Jokerit sieltä kärjestä, mutta tekeekö se vielä liigasta hyvätasoista, vai ovatko kaikki kenties yhtälailla huonoja?

Kieltämättä mitä itsekin olen tämän kauden pelejä nähnyt, jotenkin meininki vaikuttaa aika... amatöörimaiselta. Ei pelkästään kaukalon ulkopuolella, vaan myös ihan siellä itse kaukalossa. Eli ehkä voisimme päätellä että taso on todellakin laskenut siitä mitä se oli esim. 10 vuotta sitten.

Luulen että tämän on aiheuttanut puolestaan liigan muuttunut rooli. Vielä 10 vuotta sitten meillä pelattiin "miesten" kiekkoa, ja sitten vuosittain vain ne kirkkaimmat helmet lähtivät kokeilemaan rapakon taakse, jotka siis käytännöllisesti dominoivat liigaa jo lähtiessään. Johtui varmasti pitkälti siitä että NHL:ään päästäkseen eurooppalaisen täytyi todella olla hyvä. Nykyään tämä käsitys on muuttunut ja NHL:ään pääsee eurooppalainen siinä missä kanukitkin, vastaavilla taidoilla. Sitten vielä NHL-joukkueiden määrä on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina, joka entisestään kiihdyttää pelaajien virtaa meren taakse.

Pelaajat lähtevät entistä nuorempina yrittämään sinne NHL:ään, vaikka olisivat liigassakin vain rivipelaajia, ja tämä luonnollisestikin heikentään liigan tasoa. Toinen vaikuttava tekijä lienee euroopan psyykkinen aukeaminen, nykyään pelaajien on kenties helpompi lähteä muualle eurooppaan pelaamaan kuin aikaisemmin. Saksa, Sveitsi ja Ruotsi kuppaavat omansa, jopa Itävalta, Norja, Italia ja Tanskakin vievät "heikompia" miehiämme. Ei tämä voi olla näkymättä kotoisten liigojen tasossa, meitä on kuitenkin varsin rajallinen määrä täällä/siellä Suomessa, taso ohenee pakostikin.

Toinen merkittävä tekijä saattaa olla eräänlainen sukupolvenvaihdos. Jos katsoo liigarosteria, varsin moni joukkue koostuu pääosin 18-22 vuotiaista pelaajista, uutta sukupolvea ajetaan sisään. Esim. Lukko, Hifk ja HPK koostuvat hyvin pitkälti nuorista pelaajista. Onhan selvää ettei esim. Pertti Lehtonen, Jari Lindroos, Raimo Helminen tai Janne Ojanen pelaa ikuisesti (Raipesta en tosin ole ihan varma), heidän paikat täytyy jonkun täyttää ja se ei tapahdu ihan nopeasti. Liigan kokeneimmilla konkareilla on takanaan satoja otteluja pääsarjakiekkoa, ja heidän menonsa näyttää tyylikkäältä ammattimaiselta -tottakai. Mutta heidän määränsä vähenee koko ajan, ja uudet lupaukset eivät ehdi saamaan niin paljon rutiinia siihen mennessä, että liigan taso pysyisi samana. Ehkä meillä siis on menossa muutosvaihe, vanhat ja kokeneet alkavat vähitellen poistua, uusia tulee tilalle, mutta ennenkuin taso on takaisin "normaalina", se ottanee vielä 5-10 vuotta. Ehkäpä siis meno vähitellen tasaantuu?

Vielä yksi tekijä ainakin omalla kohdallani on se että ikäännyn minäkin, ja pelaan samalla itsekin kiekkoa. Omassa kiekkoporukassani taso ei ole kovin korkea, mutta meidänkin otteisiin alkaa jo vähitellen tulla semmoista rutiinia, turha koheltaminen jää vähemmälle, peli näyttää kypsemmältä kuin a-junnujen täysillä tsemppaaminen. Aloitin jääkiekon seuraamisen kunnolla joskus 10-vuotiaana, ja silloin tottakai kun aikuiset miehet menivät kaukalossa, oli se hienoa katsottavaa. Nytkään en ole vasta kuin 25, mutta suuri osa liigapelaajia on jo nuorempia kuin minä, ehkä sekin vaikuttaa osaltaan siihen ettei heidän menoaan katso enää niin monttu auki, kuin silloin joskus.

Elän siis toivossa, että liiga elää hiukan nyt suvantovaihetta uuden sukupolven tulemisen muodossa, ja tulevaisuudessa tilanne taas paranee. Samalla voisikin todeta että nyt olisi monella muullakin liigajoukkueella hyvä sauma ajaa sisään runko omista junnuista tulevia kausia silmälläpitäen, 5 vuoden kuluttua se voi olla jo vaikeampaa?
 

liigajyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsinki Warriors
niin...

Olen seurannut liigaa vuodesta 79...ja tullut siihen tulokseen että persoonien puuttuminen syö koko lajia...Toki liigassa on hyviä yksilöitä Tenkrat,Nemirowsky,Machulda......mutta missä suomalaiset?.... on Miettistä,Ruutua, Lehtosta mutta miten on vuoden päästä?
Toki aika kultaa muistot mutta kyllä esim 80-luvun Ifk-Tappara pelit jossa Hakki heitti lättyä Rockylle lapaan ja Ekku Lehtonen jätti takamiehelle ja Susi heitti repun.....tai 90 luvun alun Janeckyn passit Selänteelle ...ovat näin Stadilais vinkkelistä jääneet mieleen...Tällä kaudella olen käynyt katsomassa noin 12 liigapeliä ja vain muutama on ollut kategoriassa hyvä..tai oikeastaan viihteellinen esim ifk-tappara 7-7 vaikka viihteellisyys olikin siinä että molemmat pelasivat umpisurkeaa kiekkoa 30 min ja 30 min.
Varmasti Lappenrannassa mieli ja fiilikset ovat korkealla kun Saipa menestyy...mutta...kauttaaltaan kausi on ollut ensinmäisiä kierroksia lukuunottamatta väritön.....
Niinpä nautin siitä kun näen vielä T.Ruudun Suomessa ja Lehtosen torjuvan.....sillä heitä ei tod.näk tämän kauden jälkeen nähdä isiemme maassa pitkään aikaan ainakaan seura tasolla!
 

#76

Jäsen
MM-kisajoukkue kasataan pääosin ulkomailla pelaavien pelaajien varaan, mikäli heitä on riittävästi tarjolla. Tämä on yksi osoitus, että SM-liigassa on taso tippunut, mutta se on mielesätni luonnollista, koska 10-v takaiseen verrattuna kauden päätteeksi lähtee moninkertainen joukkue ulkomaille pelaamaan. SM-liigaan jää junnuja, konkareita kuten Kuhta, joilla taidot ja/tai rohkeus riitä ulkomaille sekä uran loppupuolella olevat jäähdyttelijät.

Toisaalta liiga on tällä kaudella tasaisempi kuin koskaan ja Jokereiden seuraksi finaaliin voi päästä oikeastaan Ilvestä ja Pelicanssia lukuunottamatta kuka vaan sopivalla tuulella.

Olemme myös nähneet taitavia kuvioita ja hyvää peliä, joten ei voi ykskantaan todeta tason olevan huono.

Mielestäni SM-liigan taso on erilainen kuin 10 vuotta sitten, mutta on taso laskenut? Ehkä hieman, mutta osin myös Carloksen tapaan olen vanhempi kuin suurin osa liigapelaajista, joten he eivät sytytä samanlailla kuin vanhat legendat.
 

mixu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Muistan kun 80-luvun alussa pelattiin Canada-cup ja silloin oli tosi suuri juttu kun pystyttiin kasaan puhdas ammattilaiskenttä eli Sinisalo-Hagman-Kurri ja pakkeina taisi olla Levo-Rautakallio tai jotain tännepäin.Nykyään on Nhl:ssä Suomalaisiakin isot määrät ja muissa euroopan maissa lisää.
Kyllä se väkisin jossain näkyy ja kun vielä ollaan siirrytty totaalitääriseen kiekkoon eli taitavia ja ehkä ei niin hyvin kurissa pysyviä pelaajia ei suosita vaan kaikkien täytyy olla jannuja jotka polkee sata lasissa päästä päähän joka ilta niin lopputulos on se mikä on.
Eli voidaan kai sanoa että taso on laskenut ja se johtuu monestakin seikasta.
 

werther

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti mixu
Muistan kun 80-luvun alussa pelattiin Canada-cup ja silloin oli tosi suuri juttu kun pystyttiin kasaan puhdas ammattilaiskenttä eli Sinisalo-Hagman-Kurri ja pakkeina taisi olla Levo-Rautakallio tai jotain tännepäin.Nykyään on Nhl:ssä Suomalaisiakin isot määrät ja muissa euroopan maissa lisää.
Rautakallio-Levo oli Javanainen-Ketola-Makkonen ketjun takana muodostaen porilaiskentän. Hagmanin vitjan takana pelasi ainakin Rike Siltanen ja toisena on ollut joko Raimo Hirvonen, Juha Tuohimaa tai Timo Nummelin, sillä Reksa Ruotsalainen on todennäköisimmin pelannut Juha Huikarin kanssa kuten Kärppä-vuosinaan. Mielenkiintoinen tilastofakta on Rautakallion +/- tilasto; viidessä ottelussa -15. Toiseksi huonoin Nummelinilla kahdessa ottelussa -8. Huh ne olivat aikoja!
 

starcat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tason laskusta

Niin onko koto liigamme taso laskenut. Mielestäni kyllä! Mikä tähän on sitten syynä. Mielestäni suurin syy on liigan laajennus 13 joukkueen sarjaksi. Meillä ei riitä pelaaja materiaalia noin moneen joukkueeseen. Lisäksi maajoukkue kärsii siitä että liigassa saa pelata viisi ulkolaista joukkueessa.

Meidän pitäisikin palata pika pikaa 10 joukkueen 6 kertaiseen sarjaan. Ilman mitään välisarjoja. Ulkolaisiakin saisi pelata vain kolme joka joukkueessa. Tällöin maajoukkuekin hyötyisi liigasta ja voisimme viimein voittaa sen himoitun maailmanmestaruudenkin uudelleen. Tällä hetkellähän maajoukkue on liigaa varten eikä liiga maajoukkuetta varten. Niinkuin pitäisi mielestäni olla.

Sarja voisi olla suljettu siten että vaikka joka 4-5 vuosi. Olisi tasonmittaus divarin kanssa. Vaikka siten että huonointen pärjänyt sijoituspistein laskien joutuisi karsimaan parhainten divarissa vastaavasto menestyneen kanssa. Nousijalla pitäisi olla rahoitus neuvoteltuna valmiiksi tälle tulevalle 4-5 vuoden jaksolle.
 

Virén

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Montréal Canadiens
Mielestäni kiinnostavuutta eniten laskee, tämä jokatoisen viikon hegemonia ottelu Blues-TPS/TPS-Blues. Älyttömät välisarjat voisi heivata hevonkuuseen, sillä ne ovat suoraan sanoen yksi paskin idea koko liigassa. Aikoihin on sääntöjen kanssa menty vain ja ainoastaan huonoon suuntaan, tästä hyvänä esimerkkinä yhden tuomarin systeemi.

Liiga karsinnat toisivat jännitystä takaisin, mutta ymmärrän kyllä ettei Mestis seurojen talous riitä. Turha on joka vuosi uutta heittopussia ottaa.

Olen myös samaa mieltä Carlosin kanssa siitä, että nuoret lähtevät liian nuorina NHL:ään. Koto-Suomessa tarvittaisiin näitä tähtiä. Eivät he paljoa Atlantin toisella puolella lämmitä.
 

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Minun mielestäni tehtyjen maalien määrä on huolestuttavan pieni. Kaudella 1979-80 tehtiin keskimäärin 10 maalia per ottelu (osittain kiitos KooVeen viimeisen liigakauden). Ihmiset kuitenkin tahtovat nähdä maaleja, eikä siihen yleisön viihtyvyyteen katsomossa kovin positiivisesti vaikuta jos kaikki kieroksen pelit päättyvät tyyliin 0-0, 0-2 ja 2-1. Kohta tehdään jalka/potkupallossakin enemmän maaleja! Yksi pieni asia voisi olla 0-0 pelin jälkeen olla antamatta kummallekaan pisteitä. Äskettäin Ilves ja Pelicans nyhjäsivät maalittoman ja useat paikalla olleet sanoivat etteivät eläissään ole nähneet surkeampaa ottelua. Helppo uskoa. Tuskin itsekään olisin tyytyväinen jos maksaisin kalliin lipun ja kentällä pelataan maaliton peli lajissa jonka tarkoitus on tehdä maaleja!

Ja ne välisarjat helvettiin ja äkkiä, Ässät pelaa taas "kiihkeän paikallispelin" Lappeenrannassa jo ensi viikolla!
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Mitämitämitä ... Eihän liigan taso mitenkään erikoisesti ole laskenut. Päinvastoin. Peli on vaan muuttunut tylsemmäksi ja persoonat puuttuvat.

Suomessa riittää pelaajia kevyesti kolmeentoista liigaporukkaan jopa niin että hyviä jää yli. Neljästoista liigaporukkakin mahtuisi joukkoon mukaan.

Se että Suomalaisia lähtee joukolla NHL:ään kertoo myös liigamme tasosta. Palkkataso taas on sen verran pienempi että jotkut lähtevät Ruotsiin isomman tilipussin perässä ja jotkut saunakaverit jopa Sveitsiin vaikka siellä taso on matalampi, mutta onneksi kaveri on luvannut jokusen maajoukkuepelin että pääsee välillä pelaamaan koviakin pelejä.

Niin siis itse olisin nostamassa sen neljännentoista porukan mukaan ja jättäisin nuo välisarjat pois ihan kokonaan. Siinä tulisi 52 matsia per porukka ja se olisi sopiva. Lisäksi ulkomaalaisten lukumäärää pienemmäksi ja hyvä tulee. Nykyinen juniorivalmennus valitettavasti tasapäistää pelaajia niin että entisenlaisia virtuooseja tuskin tulee.
 

Waverunner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mä uskallan olla eri mieltä!

Siinä mä olen samaa mieltä, että pelistä on ehkä kadonnut sellaiset "persoonat" Jääkiekko näyttää nykyisin olevan sellaista riskien minimointia! Valmentajat eivät anna äijien (muutamaa tsekkiä lukuunottamatta) yrittää rohkeasti omia ratkaisuja!

Jos mietin pelejä (lähinnä Jokereiden otteluita), niin yhden merkittävän huomion olen tehnyt! Noin 10-15 v sitten seuratessani lätkämatseja kävi peleissä useasti siten, että joukkueen pelatessa ylivoimaa alivoimalla pelaava joukkue pääsi (tilastollisesti usein) yksin läpi, kun pakki veti lämärin vastustajan syndeihin ja tämä pääsi yksin läpi! Nyt en itse asiassa ole tuollaisia tilanteita ainakaan Jokereiden peleissä nähnyt moneen vuoteen! Toi on just sellaista riskien minimointia, että mieluummin pannaan kiekko vain päätyyn, kun kokeillaan sellaisia "toivotaan-toivotaan" vetoja... No, ok mä ymmärrän, että organisaatiot ovat pullistuneet ja tollaisiin hasardeihin ei huipputasolla enää ole varaa, vaikkakin ne lisäisivät viihdearvoa...

Sitten kommentti siitä liigan tasosta... mä väittäisin, että pelaajien taitotaso on ehkä pikkuisen laskenut, mutta nopeutta ja voimaa on tullut roppakaupalla lisää! Edelleen olen kaukaloiden pienentämisen kannalla, mutta kohtuuttomiin ei kannata mennä, koska silloin peli muistuttaa jo liikaa NHL:ää! Jokainen Canal + NHL pelejä nähnyt voi sanoa, että ei se peli siellä NHL:ssä ole juuri yhtään viihdyttävämpää kuin täälläkään! Siellä ne tilanteet syntyy melkein järjestäen jotenkin sattumien summina - vai milloin viimeeksiolette nähneet oikein järjestellyn koulumaalin? NHL:ssä ylivoimien merkitys on vuosi vuodelta kasvanut...

Ja sitten vielä vastaväitteitä siitä liigan tasosta... kyllä tänne on viime vuosina roudattu jos jonkinmoista "pelimiestä", jotka on ammuttu try-outin jälkeen kotiin! Tällaisia esimerkkejä löytyy melkein jokaisesta jengistä! Melkein järjestäen voi sanoa, että tänne saapuvien suurin ongelma on pysyminen luisteluvauhdissa mukana! Ja jos mietitään täksi kaudeksi paluun tehneitä "NHL" miehiä, niin uskallanpa sanoa, että ilman kavereiden kovaa palkkaa äijät olisivat istuneet penkillä - nyt noilla liksoilla siihen ei taida joukkueilla olla varaa :=)

Sorry, tää mun juttu taisi mennä ajoittain vähän aiheen vierestä, mutta saatiinpahan vähän perspektiiviä tähän ketjuun...

ps. tänään alkavassa Karjala turnauksessa saadaan vähän osviittaa, miten ihan kotoisessa liigassa pelaavat kaverit pysyvät esimerkiksi "kivikovan" elitserien pelaajien vaudissa :=) Kyllä poijjaat meidän liigalla menee kovaa- no hätä!
 

Habby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Les Canadiens de Montréal, John Ferguson Sr
Kyllä minä näen NHL:ssä useammin hienoja kuvioita, jotka päättyvät maaliin, tai jättösyöttöjä, harhautuksia etc. kuin SM-liigassa, vaikka jotkut yrittävät toista väittää.

Se, miksi SM-liigan taso on heikennyt on kiinni monista asioista. NHL:n laajentuminen, SM-liigan laajentuminen, raha tärkeämpi kuin peli-mentaliteetti, nuorten pelaajien tukahduttaminen, ottelumäärän kasvu etc.

Ei mikään ihme, että jääkiekko SM-liigassa on nykyään huomattavasti tylsempää katsoa kuin 10 vuotta sitten.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Kyllä NHL'ssä syntyy komeampi maaleja ja se johtuu jo siitä, että siellä on taivamimmat pelaajat maailmassa. Riittää kun katsoo Penssien maaleja, niin niissä näkyy todella hienoja maaleja. Muillakin näitä syntyy. Toki NHL'ssä syntyy paljon myös ns. räkämaaleja joissa kiekko sohitaan 2cm päästä maaliin, mutta se johtuu taas pelityylistä ja siitä että NHL'ssä A)saa pelata niin kauan kun kiekko on oikeasti pelattavana B)pelaajat pelaavat tilanteet loppuun sakka C)NHL'ssä ammutaan enemmän.

SM-liigan taso tuskin on paljoa laskenut, mutta tylsemmäksi homma on todellakin muuttunut, syynä nämä välisarjat. Jos liigaa laajennettaisiin(tai jopa avattaisiin), niin että liigassa pelaisi 14 joukkuetta saisimme lähes saman määrän otteluita, mutta jokaista vastaan vain ne 4 kertaa. Kyllä olisi mukavaa, kun todella Ilves-Tappara otteluita olisi vain neljä, eikä niihin ehtisi kyllästyä.
 

Dave T

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
On kyllä totta että pelin muuttuminen liian tarkaksi on vähentänyt viihdyttävyyttä. Se, että pelaajia on enemmän ulkomailla verrattuna vanhoihin kultaisiin vuosiin, ei selitä asiaa kovinkaan hyvin, koska pelaajamäärät ovat myös kasvaneet ja taso laajentunut. Kotimaan sarjaankin mielestäni riittää vieläkin riittävän tasokkaita pelaajia.

Jääkiekko lajina on vain muuttunut niin paljon. Taitavuus ja hienot kuviot ovat muuttaneet muotoaan. Enää ei voi purjehtia läpi kentän ja hassuttaa maalivahtia niin helposti kuin ennen. Vauhti on kasvanut ja hienot suoritukset tänään ovat esimerkiksi kulmaväännöstä näppärillä syötöillä tai kikalla maalipaikkaan nousemisia.

Nhlää koskee osittain samat ongelmat. Sarjan laajentuminen on tuonut mukaan joukkueita jotka perustavat pelinsä tarkkaan keskialueen trap-puolustukseen. Viime talvena satsasin ja hankin canalin ja seurasin alkuun innolla pelejä mutta se into laantui pian. Pelejä on niin paljon että sekin laskee niiden tasoa. Ja mitä niihin hienoihin suorituksiin tulee niin koosteohjelmat olivat kaikkein parhaita. Kierroksen jokaisen pelin hienoudet sai typistettyä samaan ohjelmaan. Tämä koskee siis runkosarjaa, play offit ovat intensitentiltään eri luokkaa.

Jos ottelujen tasoa haluttaisiin nostaa, olisi pelien määrää vähennettävä, mihin omistajat eivät suostu. Summasen tai jonkun lanseeraama pelaajamäärän vähentäminen vähentäisi vauhtia, mutta senkään toteuttaminen ei ole niin yksinkertainen asia toteuttaa.

Siis, ongelmana en näe niinkään hyvien pelaajien puuttumisen, vaan pelin vauhdin kasvun, pelaajien kasvun ja yleensäkin panosten ja ammattimaisuuden lisääntymisen. Pelaajien on pelattava tarkemmin. Jos joku on nähnyt esimerkiksi 80-luvun nhl-pelejä niin varmaan on huomannut hurjan muutoksen maalivahdeissa verrattuna maalivahteihin. Varusteet ovat erikokoiset ja sen ajan tähdet tuntuivat lähtevän ´sinne´ aika helposti. Maalien väheneminen johtuu myös tästä seikasta.

Tämä kehitys ei katsojan kannalta ole hyvä asia. Jos turha tarkkuus alkaa liikaa häiritä ja yllättäviä tilanteita ei ole tarpeeksi, kannattaa suunnata alasarjojen matseihin. Varmasti tulee viihtymään ja saattaapa sieltä kentältä löytyä joku liian pieni ja sm-liigaan liian laiska tekniikkataiturikin.
 

Tepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Liigan taso ei ole laskenut, päin vastoin, liiga on yksi NHL:n jälkeen yksi kovimmista kiekkosarjoista. Tämä näkyy vuosi vuoden jälkeen NHL:ään menevänä pelaaja virtana ja vastaavasti sieltä tulevana virtana, joka haluaa pelata kovassa liigassa. Pelaaja materiaali on kovaa ja sitä riittää kolmeen-neljään ketjuun.

SM-liigan valmennuskin on noussut askeleen ylöspäin. Kovia kotimaisia valmentajia on noussut kuin sieniä sateella, enää täällä ei ole ulkomalaisia Tihonoveja ja Jursinoveja jne, vaan myös lukuisia hyviä kotimaisia kavereita, Summanen, Skriko, Toivola jne. Lisäksi liigassa pyörii vielä kovia kotimaisia vanhoja tekijöitä Jortikka, Suhonen jne. Suomalainen valmennus erityisesti on harpannut askeleen eteenpäin.

Kansainvälinen menestys kertoo myös Suomalaisen kiekon tasosta. Leijonat palaa tuon tuosta kisoista mitalien kera, yksi rosvosektori viime keväänä aiheutti suuren kritiikin. Rosvosektoreita on enmmän hutkinut mm. Kanada ja Venäjä.

Kaikesta huolimatta liiga on mielestäni taantunut pelillisesti, tuomaritoiminnaltaan ja viidyttävyydeltään. Liiga porukat pelaavat tuon tuosta vähämaalista keskialueen sumppua. Suomalaiset maalivahdit ei kaikesta huolimatta ole maailman huippua, kuten San Josen peleistä NHL:ssä voidaan todeta. Kiprusoff ja Toskala oli liigan tähtiä, mutta NHL:ssä miehillä on hankaluuksia pärjätä. Tästä huolimatta he oli mm. Iltasanomien tähti haravoita Suomessa pelatessaan. Tämä johtuu, että Suomi on täynnä hyviä joukkueita ja valmentajia sekä työn tekijöitä. Kun joukkue peli sujuu ja maaleja tulee vähän palkitaan maalivahteja.

Liigasta nykyisellään puuttuu ratkaisijoita. Liigaporukoihin ei yksinkertaisesti tahdo mahtua erikoistaitajia, huippu laukauksen omaavia pelaajia, huippusyöttejöitä jne. Tärkein kriitteri liigajoukkueeseen pääsyyn on suurikoko ja vahva kaksinkamppailu pelaaminen ja vastustajan estäminen. Pisteiden tekopaikat 1 ja 2 ketjuissa vie sitten huippumiehet maailmalta tai liigasta. A-juniori tähdille ei tahdo löytyä pelipaikkaa, mutta isokoiset vääntäjät pääsee liigaporukoihin. Näyttöpaikat nuorille on vähissä. Vääntäjät pääsevät ns. liigamiehiksi jotka sitten kiertävät joukkueesta toiseen, ilman suurempia tehoja. Taitopelaajt joutuu divariin, jossa he ei saa tarpeeksi kovia vahvistuksia kehittyäkseen liigan huipuiksi tai kehittyminen vie aikaa. Liigan ongelma onkin kotimaisten taiturien kehittyminen. Liiga tuottaa pilvipimein NHL:ään hyviä 3-4 jarruketjumiehiä, mutta ratkaisjoita ei suomesta löydy. Tsekistä saadaan vastavasti taitureita pilvin pimein. Tämä mielestäni jonkinlainen peli-ideologinen ero. Tsekit sallii taiteellisemman pelin.
 

Veteraani

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa ja suomalainen jääkiekko yleensä
Liigan taso ei mielestäni todellakaan ole laskenut. Millä kriteereillä tasoa sitten mitataankin, on se vuosien saatossa selvästi noussut. Se miksi peli ei ole kenties yhtä viihdyttävää kuin ennen onkin varmasti monipiippuinen juttu. Edellä on esitetty monia oikeaan osuneita arvioita, mutta toisin yhden näkökohdan (vähän Tepaa mukaellen) lisää.

Pelaajien väliset taitoerot ovat kaventuneet ja nimenomaan niin, että ”hännänhuiput” ovat huomattavasti parempia kuin ennen. Nykyään tarvitaan todella eteviä pelimiehiä (Caloun, Tenkrat, Machulda…), jotta erottuu joukosta ja kykenee edes muutaman kerran ottelussa todella huijaamaan vastustajaa. Neloskentän ”jarrumiehetkin” ovat useimmissa joukkueissa tarvittaessa melkoisia pelintekijöitä. Tähtien loistaminen ei ole taustavalojen kirkastuessa niin helppoa kuin ”pimeässä menneisyydessä”.
 

rossoblu

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Viestin lähetti Veteraani
Liigan taso ei mielestäni todellakaan ole laskenut. Millä kriteereillä tasoa sitten mitataankin, on se vuosien saatossa selvästi noussut.

Pelaajien väliset taitoerot ovat kaventuneet ja nimenomaan niin, että ”hännänhuiput” ovat huomattavasti parempia kuin ennen. Nykyään tarvitaan todella eteviä pelimiehiä (Caloun, Tenkrat, Machulda…), jotta erottuu joukosta ja kykenee edes muutaman kerran ottelussa todella huijaamaan vastustajaa. Neloskentän ”jarrumiehetkin” ovat useimmissa joukkueissa tarvittaessa melkoisia pelintekijöitä. Tähtien loistaminen ei ole taustavalojen kirkastuessa niin helppoa kuin ”pimeässä menneisyydessä”.

Eiköhän tässä liene kiteytettynä se oleellinen. Vaikka pelaajien hävikki NHL:ään ja muualle onkin kasvanut rajusti, vielä enemmän on kasvanut pelaajien määrä ja valmennuksen laatu. Lisäksi pelaajat ovat kovemmassa kunnossa (enemmän oikeita urheilijoita) kuin vaikkapa 15 vuotta sitten.
Olisiko kellään muuten esittää tietoja rekisteröityjen pelaajien määrästä 30, 20 ja 10 vuotta sitten?
 

Carlos

Jäsen
Viestin lähetti rossoblu


Eiköhän tässä liene kiteytettynä se oleellinen. Vaikka pelaajien hävikki NHL:ään ja muualle onkin kasvanut rajusti, vielä enemmän on kasvanut pelaajien määrä ja valmennuksen laatu. Lisäksi pelaajat ovat kovemmassa kunnossa (enemmän oikeita urheilijoita) kuin vaikkapa 15 vuotta sitten.
Olisiko kellään muuten esittää tietoja rekisteröityjen pelaajien määrästä 30, 20 ja 10 vuotta sitten?

Yhtä lailla olisi mielenkiintoista tietää joukkueiden pelaavan kokoonpanon keski-iät eri vuosilta/vuosikymmeniltä. Ja tosissaan siis pelaavan kokoonpanon, ei paperi-kokoonpanon, kyllähän kaikki joukkueet saavat puljattua sen keski-iän sinne about 23 ikävuoteen, kun pannaan rosteriin muutama ö-junnu jotka eivät ole koskaan edes liigassa käyneet, joukkueita mainitsematta...
 

Waverunner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Niin, kyllä toi lause, että "pelaajien tasoerot ovat kaventuneet" kertoo mielestäni myös liigan tason noususta! Täytyy todella olla helvetin kovan luokan pelimies, että saa muut näyttämään liigassa pelleiltä... itse asiassa sellaista pelaajaa ei tällä pallolla (vai pitäiskö sanoa kiekolla :=) taida olla!
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Liigan taso ei ehkä sinänsä ole laskenut, mutta otteluista on tullut tylsempiä. Kentällä ei tapahdu enää entiseen malliin. Värikkäät yksilöt puuttuvat, samoin hienot yksilösuoritukset. Pelit ovat liikaa varman päälle puurtamista. Kukaan valmentaja ei ota riskejä, ei edes jatkoajalla. No, Jalonen poikkeuksena. Lisäksi kahvauksen salliminen tasaa joukkueiden välisiä todellisia voimasuhteita.

Mitä voitaisiin tehdä?

SM-liigan kannattaisi vaatia NHL-tyyliin tuomareilta sitä, että sääntöjä noudatetaan. Maalit ovat kuitenkin ottelun suola. Kahvaus pois. Lisäksi taklaukset sallittasiin nykyisen neiteilyn sijasta. Sitä ennen jokainen liigapelaaja joutuisi harjoittelemaan a) taklauksen vastaanottamista ja b) taklausta. Näin vältettäisiin pääosa siirtymäkauden onnettomuuksista. Sitten vielä sääntöjä rukattaisiin niin, että jos kaksi pelaajaa heittää molemmat hanskansa ja ottelee, ainut rangaistus on 5+10 min. Mikäli taas pelaaja tahallaan yrittää vahingoittaa toista mailalla, polvitaklauksella tai muuten, ainut rangaistus on 5+20 min + 5-10 ottelun palkaton pelikielto. Johan purisi.
 

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Pelaajien taso on mielestäni noussut välillä huimastikin, minkä osoittaa hyvin se, että NHL:stä tulevat ulkomaiset ja kotimaiset pelaajat eivät enää automaattisesti ole sateentekijöitä. Viihdyttävyys sen sijaan on kärsinyt. Se olisi helppo korjata, mutta jostain syystä ollaan ns.peukku perseessä eikä tehdä mitään tai paremminkin keskitytään toissijaisiin asioihin. (pyritään välisarjaan Elitserienin kanssa, tuomareille painotetaan päähän kohdistuvien taklausten ja filmaamisen karsimista)

Ehdottamasti tärkein. Kiekottoman miehen estäminen PITÄÄ saada pois. Aina pitäisi heilauttaa boksia kun kiekotonta miestä estetään. Ei siellä mitkään paritanssit ole menossa. NHL:ssä jossa tämä kahvaus ei missään vaiheessa ole ollut yhtä suuri ongelma on maalitilanteet ja vauhti lisääntynyt huomattavasti kun epäkohtaan kiinnitettiin huomiota.

Kiekollisen miehen rikkomisesta saa liigassamme nykyäänkin oikeassa suhteessa rangaistuksia.

Toiseksi tärkeintä on poistaa täysin typerä sääntö jossa rikotun loukkaantuminen lisää rikkojan rangaistusta. Jätetään ne tulkinnat kurinpitolautakunnalle, tuomari tuomitkoon aina rikkeen mukaan.

Tärkeää on myös kiinnittää huomiota peliohjelmaan, Eurotourit pitäisi saada pois jolloin peliohjelman saisi väljemmäksi. Jos se ei muka käy, niin sitten pitäisi liigaotteluiden määrästä täytyy leikata. Nykyiselläkin pelimäärällä ohjelma saadaan järkeväksi miettimällä, viisi koti- tai vieraspeliä ei ole järkevää suunnittelua, eikä myöskään ensin vieraspeli Raumalla ja seuraavana päivänä 20 tuntia myöhemmin Oulussa, kuten ei liioin viisi peliä viikossa. Tällainen suunnittelu tuottaa surkeaa nuhjausta ja ensimmäisen kohdan sallimaa kahvausta.


Kaikki muu on sitten hienosäätöä jotka yhdessä kuitenkin muodostavat isompaa, eli kaikki muovisemmaksi liigaa tehneet paskasäännöt takaisin oikeiksi. Keskiviivan paitsio takaisin, punalamput takaisin, kaksipuoleisista tappeluista pelirangaistus maksimirangaistukseksi, eturessut pakollisiksi maaleihin, jatkoajan nykyinen pellesääntö pois jne.
 
Viimeksi muokattu:

Juha Salminen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tällä kaudella olen nähnyt paljon huonotasoisempia otteluita kuin viimekaudella tähän mennessä. Siitä en sitten tiedä, voidaanko puhua liigan tason laskusta.

Tähtien määrä on liigassa huomattavasti vähentynyt. NHL on yksi suurimmista syistä. Ennen, kun vain kovimmat tähdet vietiin pikaruokayleisön eteen, oli myös SM-liigan taso korkealla. Nyt pelaajat viedään Amerikkaan kasvamaan heti kun vain aikuistuvat.

Lisäksi kahvaus sallitaan liiassa määrin. Nykyään saa roikkua reppiselässä aivan liian pitkään ennen kuin käsi nousee. Tämä on omiaan hidastamaan peliä ja myös allekirjoittaneelta lähtee pettynyt huudahdus, tuomari katsoo kahvaamista läpi sormien.

Ja välisarjat ovat aivan turhia. Pelaajille sattuu väkisin huonoja matseja joukkoon, jos joudutaan hakkaamaan kolmea peliä viikossa.
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Vaikea sanoa onko liiga heikentynyt vai kehittynyt. Parempi se kuitenkin voisi olla. Pelejä on liikaa, tai ainakin sarjaohjelma pitäisi tehdä uusiksi. Täällä puhutaan aina joukkuemäärän lisäämisestä 14. Mitäs jos joukkuemäärää lasketaan 12 takaisin, Kaiken järjen mukaan silloin tulisi muista liigajoukkueista tasokkaampia ja pelin viihdyttävyys nousisi. Ongelmana on vaan, että liigasta on ketään todella vaikea lähteä tiputtamaan.

Täällä puhutaan tähdettömyydestä, mutta yleensä tähdiksi tullaan, ei synnytä. Joten kolmenvuoden päästä tämä kauden kokoonpanoja katsellessa tähtiä on paljon. Totta on myös, että nykyään pelaajia lähtee ulkomaille valtaisat määrät. Tässä tilanteessa olisi ainakin valtion herättävä, ja suotava kiekkoilijoille samat eläke-edut kuin Ruotsissa on. Luulisi Suomesta löytyvän jokunen äänestäjä puolueelle, joka sen lupaa toteuttaa.

Itseäni ei maalien vähyys huoleta, sillä jos maaleja haluan nähdä, niin HCD tarjoaa Turussa siihen loistavan vaihtoehdon. Mitä harvemmin maaleja tulee, sen paremmilta ne tuntuvat. Joskus suuri maalinen ottelu voi olla hauska, mutta kyllä niihinkin kyllästyy. Virkkeitä tarjoavat myös: huikeat torjunnat, kovat taklaukset, reilut tappelut, nautittavat kikat ja uskomattomat syötöt. Maalit ovat vain osa peli nautintoa.
 

Janos

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, ÄTPPOMK
Kyllä on ainakin IFK:n osalta pelin taso laskenut mitä se oli 5 vuotta sitten. ;)
Siinä tosin on enemmänkin henkilöstövaihdokset syynä. Tällä kaudella olen aika monta peliä seurannut, enkä nyt kauuheasti viime kauteen huomaa eroa, mutta jos lähdetään useita kausia kelailemaan taaksepäin, kyllä on hockeyn ihan tällaisissä perusasioissa ollut huolimattomuutta ja sitä kautta tason laskua.
 

trivekku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, IFK
Viestin lähetti werther

Hagmanin vitjan takana pelasi ainakin Rike Siltanen

Kukaan ei ole vielä rikkonut Risto Siltasen poikittainen maila-ennätystä, hyökkääjät saivat maalin edessä reilusti puutavaraa, eikä yleensä tullut edes jäähyä.

Hyvä puolustaja Siltanen oli, harva ampuu lämärillä moken hanskan läpi.
 

Tepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Vaikka HIFK:lla on peli pohjamudissa ei se tarkoita, että liigan taso on laskenut. Tämä kertoo juuri siitä mistä muut ovat sanoneet, enää liigassa ei ole heittopusseja. HIFK ei pärjää hyvillä yksilöillään, kun joukkuepelaaminen ei ole kunnossa.

Kiireessä kirjoituksestani jäi tämä erotuomari toiminta huomiotta. Mielestäni erotuomarien taso on laskenut, Mäkelän, Järvelän yms vanhojen tekijöiden vetäydyttyä pois toiminnasta. Varsinkin kovavauhtisissa kärki peleissä tuomaristolla on hankaluuksia pysyä pelissä mukana. Kentällä näkyy ammattilaisten ja amatöörien ero. Pelejä ja tuomioita tarkastellaan jälkeenpäin videoilta ja tuomioita jaellaan ilman sen kummempaa linjaa.

Tuomaritoiminnassa on jatkuvaan teemoja joihin pitäisi puuttua, mutta homma menee tuon tuosta farssiksi, kuten nyt selkään kohdistuvat taklaukset. Alussa jaettiin ottelurangaistuksia heppoisin perustein (mm. Santala). Nyt niitä ei ole kuulunut ja kultakypärillä sormet murtuneena (Mahulda ja Ojanen), Uusikartano taklattiin törkeästi seuraamuksitta esimerkkeinä. Samalla on siirrytty yhteen päätuomariin. Menneillä kausilla on tehty sääntömuutoksia, jotka hetken päästä todettiin typeriksi, mm. kiekon lyöminen katsomoon omalla alueella toi jäähyn. Miten tuomareilla voi olla hyvä linja, kun itse liigan linja heittelee laidasta laitaan. Kahta päätuomaria ehdittiin kokeilla muutama kausi, nyt palattiin entiseen. Miksi valittua linjaa ei pidetä?

Vatvonta yhden ja kahden tuomarin välillä on aiheuttanut ongelman tuomarien tasossa. Nyt huonoja esityksiä selitellään, että nykyiset tuomarit ei ole viheltäneet yhdellä tuomarilla. Kun kahteen siirryttiin useita tuomareita lopetti homman. Mielestäni vika on liigan linjassa.

Pelin viihdyttävyyden kannalta mielestäni tällä kaudella on menty takapakkia kauden edetessä. Kahvakiekko tekee paluuta kotiliigaan. Joukkueet on huomanneet, että yksi tuomari ei näe kaikkea ja useimmissa otteluissa kajakkikaksikot soutaa kentänllä siniviivojen välissä mailat toistensa kainalossa eteenpäin. Tuomari ei tiedä mistä viheltäisi, niin vihellettäväksi jää vain törkeimmät tapaukset tai ne joissa pelaaja kaatuu. Varsinkin isonmiehen tai kovasta vauhdista kaatuessa homma on näyttävää ja jäähy selviö. Samaan aikaan ainakin 4 pelaajaa tekee samanlaista rikettä.

Toinen tuomaritoiminnan kehittäminen on pelin nopeuttaminen. Useimmissa tapauksissa nopeuttamisyritykset keskeyttää hyvässä vauhdissa olevan pelin ja sekoittaa molempien pasmat. Paitsion aloituspaikan arpominen ja selittely, aloitaaminen ilman miestä, vaihto merkin näyttäminen ei näyttäminen, tahallinen vai tahton paitsio. Homma ei nopeuta peliä, kuten ei myöskään video tarkastukset. Onko pelin nopeuttamisessa mitään itua? Mielestäni ei nykyyään yritetyillä keinoilla. Vaihtojen viivyttämisestä pitää antaa edelleen jäähy. Mutta pelaajien pitää antaa järjestyä kentälle ennen aloitusta kunnolla. Viivyttelystä voisi tuomita aloituksen lähemmäksi vastustajan maalia. Mutta peliä ei pidä nopeuttaa säännöillä. Onko tässä kysytty yleisön mielipidettä. Haluavtko he, että ottelua lyhennetään. Kiekko jäähän vaikka pelaajt ei paikalla. Pelaajia ja peliä katsojat on tulleet katsomaan, ei pelkkää kiekkoa aloituspisteessä. Mielestäni viivästys kohdat on eräitäpelin kohokohtia, niissä venytetään ottelun herkkupaloja ja jännitävintä hetkeä. Miksi parhaat kohdat pitää mennä pikakelauksella?

Päähän kohdistuvat takalaukset ja laidan vieressä olevat taklaukset ovat menneet mielestäni yli. On oikein, että pelaajia suojellaan, mutta taklaaminen pitää olla sallitua. Tämä on mennyt yli, kun tuomarit ei ole pystyneet hoitamaan tehtäviään. Sääntökirjassa on selvästi rangasitukset ryntäämisestä, kyynerpää taklauksesta ja poikittaisesta mailasta. Nyt on jouduttu ottamaan käyttöön selkään kohdistuva takalaus. Mielestäni tämä olisi tarpeeton, kun tuomaristo puuttuisi riitävän jämäkästi näihin kolmeen mainitsemaani rikkeeseen. Käsien ollessa ylhäällä aina kyynerpää taklaus jäähy. Poikittaisesta mailasta jäähy. Huitomisista jäähy. Selvistä ryntäyksistä jäähy. Pelaajilla on itse suojeluvaisto. Törkeät takalukset ei onnistu ilman näitä rikkeitä. Ne vaan päästetään läpi sormien tuon tuosta. Nyt kuitenkin jäähyjä jaellaan ajoittain hyvinkin heppoisesti välillä niitä ei uskalleta puhaltaa ollenkaan. Linjakkaalla toiminnalla peli saadaan toimimaan paremmin. Nyt sääntökirjaa rukataan sen mukaan mikä koetaan ongelmaksi, vaikka ongelma tosiasiassa on, että tuomarit ei toteuta annettuja sääntöjä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös