Ongelmia uusien cd-levyjen kanssa?

  • 3 772
  • 25

Paitselo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Carl Brewer Forever & Karjakunnan nakit
Suurin osa uusista cd-levyistä on viallisia, väittää kuluttajien oikeuksia puolustava Electronic Frontier Finland keskiviikkona avatuilla tietosivuillaan. Järjestön mukaan kopiosuojattu uusi levy ei yleensä toimi tietokoneiden cd-asemissa ja ongelmia on esiintynyt myös kannettavissa soittimissa, autostereoissa, dvd-soittimissa ja pelikonsoleissa.

"Monet kuluttajat ovat vahingossa ja tietämättään ostaneet kopiosuojatun levyn, jota he eivät kykene käyttämään haluamaansa tarkoitukseen", EFFI:n puheenjohtaja Mikko Välimäki kertoo. (HS 19.12.2002)
Järjestön saaman asiakaspalautteen mukaan kopiosuojatut levyt ovat kieltäytyneet soimasta tai soineet pätkien.
Levyjen tuottajien mukaan suojatut cd-levyt eivät ole viallisia, vaan NIIDEN SOITTAMISELLA ON VIELÄ RAJOITUKSIA.

Esim. tietokoneissa suojatut levyt toimivat ainoastaan Windows-pohjaisissa koneissa, mutta eivät Macissä. Tästä johtuen myös jotkin autosoittimet eivät eivät ole hyväksyneet levyä.

Miten tavallinen cd-kuluttaja voi olla tällaisista asioista tietoinen?

Onko muut palstalaiset törmänneet tähän pulmaan?

Jotenkin minusta tuntuu, että joulun jälkeen tästä asiasta tulee esiiin varsinainen valitusvyöry, kun jengi availee lahjapakettejaan...
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kyllä ainakin minun levyni soivat hyvin niin autossa, tietokoneessa kuin muissakin ruokakuntamme soittimissa. Niin aidot levyt kuin Virosta toissakesänä ostamani piraatti-cd:tkin...

En myöskään tiedä ketään, kenellä jotain ongelmia levyjen kanssa olisi, ainoastaan silloin kun levy paskaantuu niin soiminen on vähän semmoista sun tämmöistä. Mutta siihen taas auttaa levyn putsaus.

Niin, mistäpä sitä tavallinen kuluttaja tietäisi onko levy suojattu vai ei? Paskempi homma, kun 20 €eron levy ei soikaan. Siinä tulee sanottua useammankin kerran ruma sana niinkuin se on.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ah, jälleen suosikki-whinetysaiheeni

Lähinnä kuluttaja tietää suojauksen varoituksesta levyn kannessa. Sekin on kaksipiippuinen juttu. Toisaalta levy-yhtiö ja levykauppa vapauttavat itsensä vastuusta painamalla kanteen "ongelmia levyn soittamisessa saattaa esiintyä", mutta tuollainen varoitus on taas siitä syystä hyvä, että tiedän olla ostamatta sitä levyä. Huono siis siksi, että tuohon vedoten kaupan ei ole mikään pakko lunastaa levyä takaisin, jos se ei toimi ostajan soittimessa. Mistä ostaja voi sitten tietää, että toimiiko se levy juuri omassa soittimessa? No, ei varmaan muuten kuin kokeilemalla. Jos toimii, kiva juttu, mutta mitäpä sitten kun ei toimikaan? Kauppa ei sitä lunasta takaisin, kun "sinua varoitettiin". Siinäpä sinulla sitten on 20 euron tuopinalunen, ellei armelias kaverisi suostu ostamaan levyä sinulta, luultavasti tappiolla.

Suoraan sanottuna ihmettelen, miksi niin monet ihmiset antavat hiljaisen hyväksyntänsä tuollaiselle kuluttajan oikeuksia selkeästi rikkovalle toiminnalle. Minkälainen meteli tulisi, jos huoltoasemilla ilmestyisi bensamittareiden kylkeen varoituksia "meidän bensamme ei välttämättä toimi juuri sinun autossasi, mutta saat sen selville vain kokeilemalla. Emme tietenkään lunasta takaisin toimimatonta bensaa."

Tulevaisuudessa levyostokset varmaan täytyy hoitaa siten, että ottaa stereot levykauppaan mukaan ja vaatii saada kokeilla levyä ennen ostamista. Omissa stereoissani ei ole toistaiseksi ollut ongelmia niiden kahden kopiosuojatun levyn kanssa, jotka omistan, mutta mistä tiedän tuleeko niissä stereoissa olemaan, mitkä hankin joskus tulevaisuudessa?

Suoraan sanottuna tämä kopiosuojausjuttu vituttaa minua niin totaalisesti, että meinaa pää haljeta. Tuntuu siltä, että suosikkiharrastukseni on pilattu. Jos kaikki levyt tulevat olemaan kopiosuojattuja, en usko että maailmasta löytyy viittä enempää artisteja, joita arvostan niin paljon että ostaisin heidän levynsä myös suojattuna. Nykyään ostan ehkäpä keskinmäärin 3 levyä kuussa, laskekaapa tuosta kuinka paljon määrä tulee putoamaan tulevaisuudessa. Varmaan pitää siirtyä ostamaan singlejä (niissä ei kai ainakaan vielä ole ollut suojauksia?) sekä vanhoja levyjä. Vanhoja klassikoita olenkin ostanut tänä vuonna poikkeuksellisen paljon.

Niin. Toivon sydämeni pohjasta, että levykaupat hukkuvat joulun jälkeen lahjansaajien valituksiin. Yhtiöt eivät kuitenkaan kuuntele yksittäisten kuluttajien valituksia. Kun joku Free Record Shop tai Anttila avaa suunsa, voikin jotain ruveta tapahtumaan.
 

Janos

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, ÄTPPOMK
Ainakin nämä uusimmat Elvis Presley- ja Elton John- kokoelmat ovat minulla toimineet ihan hyvin. Tästä uudesta kopiosuojaus- järjestelmästä uskon kuitenkin jäävän itämafialaisille piraattisedille joitain aukkoja, millä he saavat taas kopioitua levyjä Mustamäen torille. Kyllä ne valitettavasti aina jotain keksivät.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En usko, että tuo Elvis-kokoelma on kopiosuojattu. Ainakaan siinä ei ole varoitusta ja se soi ihan normaalisti Windowsin Media Playerilla. En tosin ole kokeillut kopioida, mutta luulen että se onnistuu, jos levy soi Media Playerilla.
 

Satellite

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Wild
Aahh...Taas tämä rakastettu aihe.

Kopiosuojauksella hyötyä levy-yhtiöille?
- Ei nyt ainakaan heti tule mieleen. Rajoittaako piratismiä? ei. Eli tähän ei mitään.
Haittaa?
- Kopiosuojaus heikentää musiikin laatua
- Levy ei soi kaikissa soittimissa
- Levyjä ostetaan vähemmän koska monet jättävät levyn hyllylle pelkästään kopiosuojauksen takia
- Ei tee tehtävää joka sille on suotu: ei vähennä piratismiä sillä musiikkia voi kopioida niin kauan kuin sen kuuntelu on mahdollista.

Tietämättömiä ihmisiä ei informoida tarpeeksi asiasta. Lisäksi teksteissä esiintyy asiavirheitä:

Etelä-Saimaa 19.12.2002:
"...soittaa levyjään tavallisissa soittimissa, joissa kopiosuojauksella ei ole kuuluvuuden kannalta merkitystä"
- Väärin. Kopiosuojaus heikentää musiikin laatua olipa soittimena mikä tahansa.

Tässä tekstissä saattaa olla asiavirheitä, sillä en tunne aihetta niin perin pohjin kuten monet muut.
 

Cimo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Colorado Gold Kings
Olen keskustellut asiasta erään asianomaisen tahon kera ja hän sanoi, ettei yleisesti ottaen kopiosuojaus ole tarkoitettu järjestäytyneen piratismin poistamiseen vaan lähinnä kotipolttelijoiden vähentämiseen. Ammattilaiset kyllä osaavat nämä suojat purkaa, mutta juuri nämä kotipolttajat, jotka kopioivat CD:n parille kaverilleen eivät sitä tee vaikka osaisivatkin. Liikaa vaivaa.

Kyllä näistä hyötyä levy-yhtiöille on vaikka päärikolliset jäävätkin jäljelle. Silti vähän epäillyttää koko suojaus. Meneekö plussat miinuksien edelle? Edellisen viestin mukaan eivät. Itse en ole aihetta kovinkaan kovasti miettinyt, mutta kyllä taidan kääntyä suojauksen vastustajien puolelle. Vaikka itselläni ei vielä ongelmia olekaan ollut.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Minä en jaksa niin hirveästi peistä tästä taittaa etenkään kun en oikein edes tiedä, että kummalle puolelle asettuisin.

Se mikä on varmaa on se, että aikansa tästä jaksetaan sauhuta, mutta sitten löytyy passeli ja päivittyvä standardi ja jengi ostelee suojattuja levyjä tyytyväisin mielin.

Kuka muuten vielä muistaa sitä kohua mikä nousi kun mini-discin tajuttiin hukkaavan info eli huonontavan äänen laatua.
 

Andrej

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Viestin lähetti Cimo
Ammattilaiset kyllä osaavat nämä suojat purkaa, mutta juuri nämä kotipolttajat, jotka kopioivat CD:n parille kaverilleen eivät sitä tee vaikka osaisivatkin. Liikaa vaivaa.

Niinpä. Ongelmahan, näin periaatteessa, on siinä, että CD-R-levyistä maksetaan teostomaksuja. Eli siis maksamme siitä, että saamme kopioida lähipiirin käyttöön ostamiamme levyjä. Paitsi että emme saa, kun suojaukset estävät sen. Paitsi että saamme, koska ne suojaukset ovat kierrettävissä. Paitsi että emme saa, koska se kierto on laitonta...

Niin. Mikä on Andrej:n kommentti? No se on että "Mie en ymmärrä, mie pesen käteni".

EDIT: Niin, ja vielä se, että nämä kopiointisuojatut levythän eivät ole CD-levyjä, koska ne eivät noudata CD-standardia. Eli ne siis, käytännössä, ovat vain semmoisia muovilärpsyköitä, joista voi jotain kuulua, jos satut sopivan soittimen jostain löytämään.
 
Viimeksi muokattu:

Hazlewood

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Itse en omista ainuttakaan levyä jossa tällainen kopiosuojaus olisi. Ei nimittäin juurikaan tule ostettua näitten suurten levy-yhtiöiden julkaisuja. Silti kyllä olen seurannut keskustelua mielenkiinnolla ja kyllähän tuo kopiosuojaus vaikuttaa hyvinkin epäilyttävältä. Saa nähdä soittaisko munkaan dvd-soitin noita levyjä. Noita dvd-soittimiakin kun on vielä vähän markkinoitu siihen tapaan että nyt tarvii yhden laitteen vähemmän kotiin. Sellainen tuli sitten itsekin hankittua kun vanha cd-soitin leikkas lopullisesti kiinni. Nyt sitten saattaakin olla ettei noilla laitteilla välttämättä pystykään soittamaan tavallisia cd-levyjä. No yksi syy lisää ostaa pienlevy-yhtiöiden julkaisuja. Nuo isommat nyt julkaisee muutenkin niin hirveetä tuubaa. Että eipä ole paha menetys siinä mielessä.

Eli ihan periaatteesta olen vastaan koko juttua. Kyllä mä haluan kunnollisen levyn kun mä siitä parikyt eemeliä maksan. Haluan sen soivan joka soittimessa. Haluan poimia siitä jonkun biisin omalle cdr-kokoelmalle autoon jne. Eli kaikin keinoin pyrin karttamaan moisia levyjä ellei joku ihan pakollinen levy tuossa muodossa ilmesty. Siis näin henk.koht tasolla tuosta ei ole ainakaan levy-yhtiöille hyötyä ja tuskin olen ainoa joka noita kopiosuojattuja haluaa karttaa. Onneksi vielä yhtäkään kymmenistä tänä vuonna hankkimistani levyistä ei ole tarvinnut tämän takia jättää ostamatta. Eikä taida myöskään tuolla pari kilometriä pitkällä hankintalistallakaan kopiosuojattuja levyjä olla (ainakaan montaa).
 

Fläppis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Vittu DC laulaa ja kovalevy huutaa armoa. En anna.

En osta natseilta yhtään levyä, niin kauan kuin kopiosuojaus on voimassa. Käsittämätöntä, että voidaan myydä täyteen hintaan levyjä jotka eivät soi (koneen) soittimessa.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Eikö muuten olekin hauska paradoksi, että piraattitehtailijoiden kauppaamista, alunperin kopiosuojatuista kiekoista lienee tuo suojaus poistettu, joten niitä voivat halukkaat amatööritkin taas poltella mielin määrin.
 

HABS #11

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pelicans, Antikale Lahko
Teosto maksut...

Käsittääkseni tyhjien cd levyjen hintaan on laitettu jo valmiiksi teostolle menevä osuus??? Miksi minun tarvitsee maksaa teostolle jos tallennan cd levylle esim. tyttäreni 5 vuotis syntymäpäivä juhlien videon??? P**K**E kun ärsyttää tuollainen ylimääräinen rahan keräys.

Ja mitä musiikkiin tulee niin asensin koneelleni tälläkin palstalla keskustellun ohjelman ja yllätyin musiikin määrästä mikä on saatavana muilta saman ohjelman omistajilta. No nyt pääsin verestämään nuoruus muistoja helposti. Blackfootin Highway Song soi stereoissa ja lujaa.....
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Itselläni on yksi ainoa kopisuojattu levy, Kentin Vapen & ammunation ja se on toiminut omissa laitteissani ihan hyvin. Eikä minulla ollut edes ongelmaa tehdä levystä mp3 kopio omalla tietokoneellakaan. Kaverillani on reilun vuoden ikäinen Panasonic merkkinen dvd soitin, joka ei suostu kopiosuojattuja levyjä soittamaan ollenkaan. Itsekin aion olla ostamatta näitä cd levyn irvikuvia jatkossa. Mm. Lordin, Apulannan ja Foo Fightersin levyt ovat siksi saaneet jäädä levykauppaan odottamaan aidossa cd -muodossa julkaisua.
 

stiflat

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers, HIFK
Lordin Get Heavy ei ainakaan suostunut soimaan kaverin Sonyn
uudessa kannettavassa Walkmanissa joka toistaa Mp3:setkin.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tuli ensimmäinen vastaan. Ostin puoliskolleni joululahjaksi Robbie Williamsin uutukaisen. Levy soi Philipsin DVD-soittimessa, joka meillä hoitaa cd-soittimenkin viran, muttei Philipsin kannettavassa cd-soittimessa (pätkii 6. ja 7. biisin kohdalla). Vien levyn maanantaina kauppaan ja pyydän rahat takaisin. Luultavasti otan biiseistä vielä ensin vaivanpalkaksi mp3-versiot. Perskeles kun unohtui katsoa tuo tarra siinä ostoskiireessä. Jää kyllä viimeiseksi.
 

Le Banner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK täältä ikuisuuteen! 106-105 NYR
Eipä ole ongelmia ilmennyt ainakaan toistaiseksi.Jos ilmaantuu niin pyydän Sergeiltä ja Igorilta 2.50E takaisin.
 

Paitselo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Carl Brewer Forever & Karjakunnan nakit
Kylie Minoquen cd-single Come In To My World (jossa on viimeisellä raidalla video) ei ainakaan suostu soimaan dinosaurusten aikaan valmistuneessa Philipsin cd-soittimessa... prkl... mites tämä selitetään?
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti Predator
Kylie Minoquen cd-single Come In To My World (jossa on viimeisellä raidalla video) ei ainakaan suostu soimaan dinosaurusten aikaan valmistuneessa Philipsin cd-soittimessa... prkl... mites tämä selitetään?

En osaa selittää, mutta tapauksesi tarjoaa mielenkiintoisen reklamaatiotilanteen: sinulle on kahdelta taholta myyty tuote, josta on väitetty että ne sopivat yhteen (soitin soittaa cd:t ja cd soi cd-soittimessa), sinulla on oikeus palauttaa se tuote, joka ei vastaa näihin lupauksiin. Ehdottaisikin että jos pokkasi kestää, palauttaisit tuon rauta-ajalta peräisin olevan soittimesi siihen liikkeeseen josta sen hankit ja ilmoittaisit ettei se suostu soittamaan levyjä ja haluat palauttaa sen (rahat tietty takaisin). Olisi mielenkiintoista nähdä saamasi palaute paperilla. Ehkä EFFIkin vosi käytttää sitä yhtenä esimerkkinä musiikkibisnestelijöiden mielivaltaisesta standardien polkemisesta. (Cd:n palauttamalla saat toki ne parikymppiä takaisin no problemo). itsekin olisin voinut kokeilla tätä, mutta kun soittimeni on tuo DVD, joka ei ilmeisesti vastaa sitä alkuperäistä cd-soittimen standardia, vaikka Vilipsi onkin.
 

ipa rules

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Packers
Mielenkiintoinen aihe...

Itselläni sekä kotistereot, että autosoitin ovat merkiltään Pioneer ja yksikään levy ei ole jäänyt soittamatta. Kotilaite on vuodelta -96 ja auton cd-soitin vuodelta 98. Kotisoitin on 6 levyn vaihtaja ja autossa yhden levyn soitin. Jotkut poltetut levyt vähän rykivät vastaan 6 levyn vaihtajassa ja olen huomannut, että 40 x nopeuksiset levyt eivät jostain syystä kelpaa sille yhtä hyvin, kuin 32 x tai hitaammat - kaikki kuitenkin ovat tähän mennessä soineet viimeistään pitkähkön "miettimisajan" jälkeen.

Vanhempien autossa oleva bosen järjestelmä ei poltetuista levyistä tykkää ollenkaan - eli eivät toimi. Samataen tuttavapiirissä jvc ja sony kuuluvat merkkeihin jotka hylkivät aika rankalla kädellä poltettuja levyjä.

Oli tuossa kaverilta lainassa BMG levy-yhtiön uunituore levy, jossa luki isolla, että levy on kopiosuojattu. Okei päätin kokeilla...levyltä levylle poltto pysähtyi jo levyn skannausvaiheessa, eli ei onnistunut. Kokeilin sitten niin, että ohjelma siirtää levyltä ensin tiedot kovalevylle, mistä se sitten polttaa ne cd:lle - johan alkoi lyyti kirjoittaa ja kopiosuojaus oli ohitettu.

Tuntuu tosiaan olevan todella merkkikohtaisia nuo ongelmat poltettujen- ja piraattilevyjen kanssa.

-ipa rules
 

TommyT

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Paras ratkaisuhan tähän on tietystikin suosia vinyyliä.

Itselläni 90% ostamastani musiikista on 12":iselle prässättynä.

-TommyT-
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti heavy
Itselläni on yksi ainoa kopisuojattu levy, Kentin Vapen & ammunation ja se on toiminut omissa laitteissani ihan hyvin. Eikä minulla ollut edes ongelmaa tehdä levystä mp3 kopio omalla tietokoneellakaan. Kaverillani on reilun vuoden ikäinen Panasonic merkkinen dvd soitin, joka ei suostu kopiosuojattuja levyjä soittamaan ollenkaan. Itsekin aion olla ostamatta näitä cd levyn irvikuvia jatkossa. Mm. Lordin, Apulannan ja Foo Fightersin levyt ovat siksi saaneet jäädä levykauppaan odottamaan aidossa cd -muodossa julkaisua.
Hmm.. minulla on myos Vapen & Ammunition ja se on soinut kotona hyvin. Nyt ostin tosin uuden kannettavan CD soittimen ja Kentin levy on ainoa joka hyppii tahan mennessa! Lieko kopiosuojauksella osuutensa asiaan? Mukana lomalla on 20 muuta levya, jotka soivat ihan hyvin.
 

expertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brodeur, Hughes bros., Dawson Mercer, NJD, HPK
kopiosuojauksesta

Aika nostaa tämä ketju taas ylös.
Ensiksi kommentti itse asiaan. Koko kopiosuojaus järjestelmä on aiheuttanut hallaa juuri niille ihmisille, jotka ostavat aina sen alkuperäisen, kuten minä. Itse haluaisin kuitenkin tehdä autokopion, koska yleensä tulee käsiteltyä autossa levyjä vähän holtittomammin. Ja tykkään myös sauhutella omia kokoelmia matkalevyiksi, ettei tarvi vaihdella kiekkoja jatkuvasti.

Lueskelin tuossa jotain keskustelupalstaa ja huomasin että monet aina ennen alkuperäisen levyn ostaneet ovat nyt ripanneet kopiosuojatun levyn ja kopioineet sen ja palauttaneet alkuperäisen kauppaan, koska se ei toimi autostereoissa/kannettavissa tai dvd-soittimissa. Eihän tässä nyt ole mitään järkeä!?

Tästä päästäänkin mukavaa aasin siltaa kysymykseeni. Eli tuo rippaus on kaiketi erittäin helppoa, mutta en ole siinä silti onnistunut. Asemani kyllä lukee levyn mutta en pääse eteenpäin imuttamallani rippausohjelmalla. En siis osaa, voisiko joku auttaa!
 

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tuolla mainittiin Lordin levystä. Kannessa lukee, että levy on kopiosuojattu, mutta kyllä minä sen ainakin poltin! Jotain se kone vähän vikisi, eikä alkanutkaan sitä automaattisesti soittamaan windows media playerillä vaan jollain muulla ohjelmalla kun laitoin originalin sisään. Mutta Nerolla poltin ja virheettömästi. Ei siis aina tuo kopiosuojattu -teksti tarkoita sitä etteikö kopiointi onnistuisi. Apulannan uusi levy teki sen sijaan sen, että en saanut cd-aseman luukkua sen jälkeen auki ennen kuin käynnistin koneen uudestaan. Ja poltto sen osalta meni vituiksi.

Edit: Ja tuosta rippauksesta en ymmärrä mitään, Lordin levyn kopsasin ihan ilman mitään kikkailuja
 

Mai

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Viestin lähetti teemu73
Apulannan uusi levy teki sen sijaan sen, että en saanut cd-aseman luukkua sen jälkeen auki ennen kuin käynnistin koneen uudestaan. Ja poltto sen osalta meni vituiksi.


Tuo Apulannan uusin levy on inhottava tapaus, tämän "ihanasti" kopiosuojattun levyn ensimmäinen raita ei soi kannettavassani. Muuten levy kuuluu hienosti ja kokonaan sen voi kuunnella "oikealla" soittimella, mutta hieman ihmetyttää miksi vain ensimmäinen raita jää kuulematta kannettavasta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös