Ojasen rangaistus

  • 8 208
  • 120

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Tuomio

oli ihan oikea! Ei siinä pitäisi olla mitää sanottavaa enää! Onneksi Rautee ei loukannut itseään pahasti rytäkässä.. :o
 

L-Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Voe voe sentään!

Kyllä on taas turhaa keskustelua palsta täynnä. En tarkoita sitä, etteikö tapahtuneesta voi keskustella, mutta millä asiantuntemuksen tasolla. Puurot ja vellit ovat menneet jo monella kirjoittajalla pahemman kerran sekaisin.

Rautee käänsi selkänsä.

Hyi, hyi Mikko! Ei olisi lentänyt pää edellä laitaan vaan retkahtanut selin ja mahdollisesti sitten iskenyt päänsä laitaan. Teki tilanteesta selästä taklauksen, mutta koska Rautee käänsi selkänsä, se ei ollutkaan rangaistava selästä taklaus. Helppoa ja yksinkertaista. Samankaltaisia selänkääntöjä oli Tapparan pelaajilla useita kymmeniä. Okei, sillä erotuksella, että Ojanen ei tullut taklaamaan.

Rautee oli irti laidasta.

Rautee oli irti laidasta ja Ojanen taklasi. Rautee loukkaantui. Iso rangaistus 5+PRK. Yksinkertaista ja helppoa. Sillä ei ole mitään väliä, käänsikö Rautee selkänsä vai ei. Se oli laitataklaus ja Rautee loukkaantui. Rangaistus oli oikein annettu.

Rautee näki Ojasen tulevan ja käänsi selkänsä.

Joopa joo. Turkulaiset ovat niin paljon älykkäämpiä, että kun he vilkaisevat selkänsä taakse ja näkevät hämäläisen rynnivän kohti, he laskevat tilanteesta maksimaalisen rangaistuksen jonka neitimäinen turkulainen voi kalastaa ja sitten toteuttavat salamannopeasti ansan hitaalle hämäläiselle. Hämäläinen joka liukuu kohti ja pitää katsekontaktinsa koko ajan turkulaisessa ei millään ehdi tajuamaan ilmeistä loukkaantumisvaaraa tai jäähyriskiä ja rysäyttää täysillä päin. Rautee talutetaan iloisin mielin pukukoppiin syömään hattaraa ja Ojanen passitetaan tylysti suihkuun. Suihkussa Ojanen varmaan sitten tajuaa mitä tapahtui ja tekee pakonomaisia väistöliikkeitä - vaan liian myöhään.

Tuomari nosti kätensä hanskojen heittämisen jälkeen.

Höpö höpö. Kuten asia jo ilmaistiinkin, tuomari nosti kätensä ennen kuin hanskat irtosivat käsistä. Rautee sitäpaitsi heitti ne luontaisena refleksinä, koska tiesi, että nyt on sattunut ja alitajuntaisesti halusi kokeilla, onko pää vielä paikoillaan. Tuomari saattoi kylläkin antaa kovemman rangaistuksen, koska Rautee ne hanskansa heitti. Mietitäänpäs tätä hetki... Hmm...

Selvennettäköön vielä sen verran, että Ojanen ei ehkä ansainnut saamaansa rangaistusta, mutta sääntöjen mukaan se piti antaa. Ojanen ei varmastikaan yrittänyt tahallaan vahingoittaa Rauteeta, mutta silti rangaistus oli oikein annettu.

Selvennetään vielä sen verran, että Liukselle olisi voinut antaa isomman rangaistuksen, mutta sillä ei ole mitään tekemistä tämän tapauksen kanssa.

Se on ihan ok, että näistä asioista keskustellaan, mutta yrittäkää edes pitää faktat kunnossa. On aivan eri asia keskustella siitä, että ansaitsiko Ojanen filosofisesti rangaistuksensa tai olisi se sääntöjen ja noudatetun linjan mukainen. Tuomaritoiminta on ollut tasaisen huonoa, mutta suosimista en ole toiminnassa nähnyt. Joku saattaisi tietysti olla sitä mieltä, että vallitseva kiekottomien miesten estämisen salliminen saattaisi edestauttaa sen toisen joukkueen pärjäämistä. Tiedä häntä.

Selvennetään vielä sen verran, että Tappara harrastaa sen tason kiekottoman miehen estämistä, että siitä kuuluisi olla jatkuvasti kahden miehen vajaalla. Tämä oli Mikko Elorannan viittaus siihen, että jos Tappara pelaisi NHL:ssä. Kovan pelin kanssa sillä ei ole mitään; sanotaan uudestaan: ei mitään, tekemistä. En voi olla muuta kuin samaa mieltä. Hyväksyn tämän tyyppisen kiekkoilun kuitenkin paljon mieluummin kuin sen, jota olen aikaisempina vuosina finaaleissa nähnyt. Kyse on kuitenkin vain urheilusta ja muutaman pelin pilaaminen ei aiheuta pysyviä vammoja. Lajille ehkä...
 
Viimeksi muokattu:

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Hmmm....

Edelleen kyllä TPS kahvaa aika selkeästi myös. Tappara toisaalta myös taklaa, TPS ei kovinkaan paljoa. Ennemminkin annetaan Tapparan taklauksien jälkeen kauheata halonhakkuuta. Tallinder osoitti hyvin sen.
 

Jip Pii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Vielä kerran.

Viestin lähettänyt käyttäjä Mike
Fakta on, että Rautee käänsi, Ojanen tuli päin ja mitään muuta loppuratkaisu -vaihtoehtoa emme saa koskaan tietää.
2+10min olisi tuosta riittänyt. Ikävä vahinko, joka ei ison rangaistuksen tunnusmerkkejä täyttänyt.

Amen to that! Kirjoituksesi on Mike asiaa, ja uskon, että näimme asian lopultakin melkolailla samalla tavalla. Faktahan on se, että Ojanen ja Rautee kolaroivat kaukalossa ja Ojanen näytti työntävän Rauteeta selästä. Kumpikaan ei varmasti hakenut tilanteesta tapahtuneen kaltaista lopputulosta, mutta yhtäkaikki vahinko tapahtui. Tällä kertaa tuomarit päättivät sääntöjen puitteissa harkintansa jälkeen näin, ja siihen meidän on tyytyminen. (Kolmentoista videohidastuksen jälkeen on vaan turhan helppoa elvistellä olevansa hitusen Haajasta parempi tuomari, ja siksi tämä erotuomarien ratkaisuihin tyytyminen näyttää olevan meille turhan vaikeaa.)

Minä en ole pitänyt Ojasta minään superkonnana tässä äkkiä tapahtuneessa tilanteessa. Minustakin kyseeseen olisi hyvin voinut tulla lievempikin rangaistus. Eniten minua vaan on hämmästyttänyt täällä ajattelumalli, jonka mukaan Ojanen oli täysin syytön sattuneeseen, ja Rautee puolestaan kerjäsi (on aina kerjännyt) ikävyyksiä, minkä vuoksi hän tuntuisi jatkossa olevan melkein vapaata riistaa. Sitä ajatuskulkua vastaan olen yrittänyt "purnata", en Ojasta enkä sitten myöskään Tapparaa.

Pelissä sattuu ja saattaa aina tapahtua. Näin se on ollut ja tulee olemaan.
 

Monte-Cristo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Sens, sympatiat Kerholle
Aina vain

ahk:
Ei yleistetä. Täällä on mielestäni nähty mielipiteitä puolesta ja vastaan - sinä tunnut väittävän, että rangaistus oli kaikkien mielestä aiheeton.

...mitä se ehkä <b>jälkiviisaasti</b> sanoen olikin, mutta tuomarien täytyy tehdä päätöksensä tässä ja nyt. Tilanteessa pelaaja taklattiin laitaan selästä seurauksena loukkaantuminen. Selkeääkin selkeämpi tapaus tuomarille sillä hetkellä. Ja yleensäkin pelaajan loukkaantuessa kuuluu rangaistus antaa - mitä se kertoisi kaikille, jos laitataklauksesta, tahallisesta tai ei, ei tulisi rangaistusta?

Mielenkiintoisinta olisi tietää, mitä olisi tapahtunut, jos Rautee ei olisi kääntynyt. Täällä on kovasti puhuttu, että miksi ihmeessä Rauteen olisi pitänyt pelätä, että Ojanen taklaa häntä selästä. Ehkä siksi, että Ojanen oli valmistautunut normaaliin tälläykseen, eikä odottanut kääntymistä? Normaali taklaus meni sitä kautta selästätaklaamiseksi - ei kai kukaan tosissaan väitä, että Ojanen olisi halutessaan voinut väistää tai pysähtyä?

Ojasen tilannenopeudesta voidaan kyllä keskustella. Kuten myös siitä, miksi hän oli valmistautunut taklaamaan, vaikka näki, että Rautee oli selvästi irti reunasta. Olettiko hän, että Rautee ymmärtää tilanteen ja siirtyy lähemmäs laitaa ottaakseen taklauksen vastaan? Olisiko Ojanen taklannut vai vain painanut Rauteen laitaa vasten? Minulla ei ole tapausta videolla, joten en voi sn pohjalta spekuloida, mutta minä en näe tässä tapauksessa tahallisuutta kenenkään osalta, vaan pelkkien onnettomien oletusten ja väärinkäsitysten yhteensattuman.
 

kiakkojumala

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, La Beneamata sekä Harchester United
sikapelistä

Pari kommenttia pelistä taas:

- Jo viime pelistä tuttu (ja Ilvesläisten muistama) huippupakkien telominen jatkuu. Tampereella Loposta yritettiin jo pariin kertaan ja nyt VIHELLYKSEN JÄLKEEN viimein onnistuttiin. Eikä lisärangaistuksia luvassa!!! Tepsiä paljon lohduttaa jos ykköspakki on poissa ja tappara sai tilanteesta kakkosen!

- Janne Ojasen taklauksesta tuli ainoa oikea tuomio mitä tuollaisesta tilanteesta voi antaa. Kokeneempi kaveri ei tietenkään olisi selkäänsä Rauteen tavoin kääntänyt mutta minkäs mahdat. Eräät kommentit teon vaarattomuudesta ihmetyttävät: eihän Otevrelinkaan tilanne pahalta näyttänyt! Laitataklaukset eivät kuulu lajiin. Vaikkei Janne syypää tilanteeseen ollutkaan täysin.

- Kaatuilua havaittavissa vierasjoukkueella ja kaksi jäähyä tepsille niistä. Siis se hieno Janeckymainen loikka ja Markkasen taklaus. Molemmat täysin linjan vastaisia! Tuollainen sukeltelu pistää vihoiksi aina. Oli laji mikä tahansa.

Näillä kommenteilla sanon, että oikeus tapahtua eilen lopputuloksen suhteen. Puhdas kiekko voitti kerrankin.
 

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Minua ei niinkään haittaa pari vahinkotaklausta kuin tämä järjetön kahvaaminen. En ymmärrä miten tätä kahvakiekon ylistys-finaalisarjaa voi joku pitää erinomaisena jääkiekkona. Välieräsarjassa Ilvestä vastaan Tappara oli kahvaavampi osapuoli (joskin myös pelillisesti parempi), nyt peli on lähes katsomiskelvotonta kun vastustajana on Tapparan oppi-isä jonka pelityylistä Tappara on kuitenkin jalostanut vielä "modernimman" version. Todella harmittavaa, ettei loistavaa käytännössä kahvatonta pronssiottelua nähty televisiossa ja näin vain paikalla olleet tietävät paremmasta.

Vai että kahvaaminen kuuluu playoff-kiekkoon ? Ei pitäisi. Joka kerta kun kiekotonta estetään pitäisi minusta jäähyaition ovi aueta, toki tässä vaiheessa kautta on linjan muutos myöhäistä, mutta kyllä nytkin voisi, helvetti sentään, edes nuo räikeimmät ottaa pois. Kauhulla odotan jalostaako joku joukkue homman vielä Tapparaakin pidemmälle, ovathan nytkin monet kirkkain silmin väittäneet, että Tappara ei juurikaan kahvaa (mm.mainiot HN-kommentaattorit). Siis varaa on enempäänkin ? Myös siksi harmittaa, että Tappara pärjäisi aivan varmasti kahvattomassakin sarjassa. Siksi suurin syyllinen onkin tuomarilinja ja yleinen mielipide, jonka mukaan joko Tappara (ja TPS) ei kahvaa tai sitten se muka kuuluu asiaan.

Aiemmin olen valitellut TPS:n pelaajien huonosta tasapainosta, mutta Tappara näytti nyt ottavan ohjat omiin käsiinsä ja Vertala sekä Markkanen tasoittelivat puntteja. Sikäli oikein, että tuomarit eivät ole jakaneet lainkaan sukeltamisjäähyjä, niin ei Tapparalla ole varaa jättää tätä epäurheilijamaista asetta pelkästään turkulaisten käyttöön, nimittäin jos haluavat Kanada-maljan.

Ojasen taklauksesta nähdäkseni 2+10 minuuttia olisi riittänyt, mutta ei tuo 3 minuuttiakaan mikään oikeusmurha ollut, tosin vitosen muuttaminen keinotekoisesti kolmeminuuttiseksi kun oikeasti olisi pitänyt pistää vitosesta kaksi minuuttia viidellä kolmea vastaan oli vähintään naurettavaa. Hiukan toisaalta huvittaa, että H P K-ketjun tekemiä nopeita suunnanvaihdoksia laidan vieressä ihastellaan, mutta Rautee taas on syyllinen loukkaantumiseensa. Rautee vilkaisi taaksensa ja yritti harhauttaa suunnanvaihdoksella, siltä se minusta näytti yhdellä katselukerralla. Ojanen tuli vahingossa päälle ja siksi 2+10 olisi ollut oikea ratkaisu. Loppusekunnilla Loposen telonut tapparalainen (Vertala?) olisi kyllä voinut hiukan käyttää järkeään, vaikka Loposen poissaolo seuraavasta pelistä olisikin Tapparan kannalta lottovoitto.

Lopussa kun tapparalainen sai mailasta kasvoihinsa oli vain hetkeä aikaisemmin katsottu sormien läpi räikeää mustapaidan mailasta kiinnipitämistä, mikä tosin ei ole tässä finaalisarjassa ollenkaan harvinaista.
 
Viimeksi muokattu:

TM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ei kannata vertailla...

Yhden pronssipelin vertailu finaalisarjaan on turhaa eikä sillä mitään merkitystä ole. Pelaajilla on mielessä jo alkava kesäloma ja kaikista kovinta vääntöä ei pronssipelissä enää nähdä. Sen sijaan finaalissa toki joukkueet yrittävät käyttää kaikki keinot mitä tuomarilinja sallii pystyäkseen voittamaan pelin. Minusta finaalisarja on ollut hyvää katsottavaa kokonaisuutena sekä Hakametsässä että Elyseessä tähän asti. Tepsikään ei ole Tampereella pelannut ainakaan ennen huomista vielä niin inhottavan passiivisella taktiikalla kuin odotin. Tuskin olen kovin pahasti väärässä jos totean Manen ainakin alitajuisesti vähättelevän finaalien tasoa sen takia kun finaaleissa onkin se joukkue Tampereelta mikä ei ole Manen suosikki.

Finalisteina ovat tämän kauden parhaat joukkueet ja pakko uskoa että sarjan ratkaisu siirtyy viidenteen peliin tiistaille.
 
Viimeksi muokattu:

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Re: Ei kannata vertailla...

Viestin lähettänyt käyttäjä TM
Sen sijaan finaalissa toki joukkueet yrittävät käyttää kaikki keinot mitä tuomarilinja sallii pystyäkseen voittamaan pelin.

Tietenkin. Tässähän se asian ydin juuri on. Ei tässä vaiheessa joukkueilla ole mahdollisuutta tai järkeä tyylipisteitä kerätä.

Tuo mainitsemasi pronssipelistä pitää myös paikkansa, mutta minusta tuomarilinjan pitäisi olla sellainen, että mailaa saisi käyttää estämiseen yhtä vähän kuin pronssipelissä käytettiin. Tietenkään en voi tietää kuinka paljon mailaa olisi käytetty estämiseen jos finaalipari olisi ollut Ilves-Kärpät, mutta enpä usko että pronssipelin pelitavasta juurikaan olisi poikettu. Rehellisesti voin sanoa, että Kärpät käyttää vielä paljon Ilvestäkin vähemmän mailaansa kiekottoman pelaajan estämiseen.


Toki myönnän että sanoillani olisi kredibiliteettiä enemmän jos olisin täysin neutraali kiekon seuraaja tai vaikka Metallurg Magnitogorskin kannattaja, mutta jos tason vähättely johtuukin finaalijoukkueista niin se on sitten todellakin hyvin alitajuista.

Kauden parhaat joukkueet toki ovat finalisteina ja muutenkin loppujärjestys:

1.TPS/Tappara
2.Tappara/TPS
3.Ilves
4.Kärpät
5.Jokerit
6.HIFK
7.Lukko
8.Pelicans
9.Blues
10.SaiPa
11.HPK
12.JYP
13.Ässät


vastaa kuvaani joukkueiden paremmuusjärjestyksestä tällä kaudella. Kumpi mestaruuden voittaakin on se sen ansainnut. Todennäköisesti olisi voittanut sen katsojaystävällisemmälläkin pelityylillä. Mutta epäinhimillisen peliruuhkan (Ilves: 7 peliä kymmenessä päivässä sisältäen neljä peliä viidessä päivässä, Kärpät: 7 peliä 11:sta päivässä) kauden tärkeimmässä vaiheessa poistamisen jälkeen kakkostoiveeni on että kahvaamista edes hiukan vähennettäisiin tuomarilinjalla.
 
Viimeksi muokattu:

Huuhaa

Jäsen
Re: Ei kannata vertailla...

Viestin lähettänyt käyttäjä TM
Yhden pronssipelin vertailu finaalisarjaan on turhaa eikä sillä mitään merkitystä ole. Pelaajilla on mielessä jo alkava kesäloma ja kaikista kovinta vääntöä ei pronssipelissä enää nähdä. Sen sijaan finaalissa toki joukkueet yrittävät käyttää kaikki keinot mitä tuomarilinja sallii pystyäkseen voittamaan pelin. Minusta finaalisarja on ollut hyvää katsottavaa kokonaisuutena sekä Hakametsässä että Elyseessä tähän asti. Tepsikään ei ole Tampereella pelannut ainakaan ennen huomista vielä niin inhottavan passiivisella taktiikalla kuin odotin. Tuskin olen kovin pahasti väärässä jos totean Manen ainakin alitajuisesti vähättelevän finaalien tasoa sen takia kun finaaleissa onkin se joukkue Tampereelta mikä ei ole Manen suosikki.

Kyllä finaalit ihan katteltavaa kiakkoa ovat olleet, mutta jokin niistä on jäänyt kyllä puuttumaan, kun vertaa muutaman edellisen kauden finaaleihin. Ei oo sellasta kunnon kovistelua ollut, vaan filmaamista, johon ovat syyllistyneet molemmat joukkueet.

Minä näin pronssiottelun ja voin sanoa, että se oli pronssiotteluksi ERITTÄIN hyvätasoinen ja miellyttävä tapahtuma. En kuitenkaan lähtisi vertailemaan yhden pelin pronssiottelua finaalisarjaan.
 

TM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kärpistä ja Ipasta

Enpä viitsi alkaa kaivaa vanhoja viestiketjuja esiin mutta hyvin muistan kuinka puolivälierien aikaan muutama Jokeri-fani tällä palstalla valitti Kärppien pelityylistä ja tokihan se kuuluu fanin ominaisuuksiin että vastustajan kaikkiin ei niin miellyttäviin tekemisiin kiinnitetään huomiota. Ipasta minulle jäi mieleen tältä kaudelta ensimmäisenä keskialueen kova sumputus mutta kun sumppu saatiin murrettua niin sitten olikin jo helpompaa. Kyseistä pronssipeliä en tietenkään nähnyt mutta kuten jo edellä mainitsin niin se oli lähinnä molempien joukkueiden jäähyväiset kannattajilleen tältä kaudelta jossa ei todennäköisesti kumpikaan joukkue halunnut enää ihan kaikkea kovuutta käyttää.
 

Aki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokipojat, mutta NHL se vasta on jääkiekkoa
Mielestäni finaalisarja on ollut ihan mukavaa vääntöä. Oikeastaan ainut asia, mikä on jälleen iskenyt silmään on ollut tuomaripeli. Miten voi olla mahdollista, että ainut linja, jonka tuomarit onnistuvat pitämään on linjattomuus! Aivan surkea esitys! On siinä tasoa, kun Haajanenkin on olevinaan Suomen paras tuomari. Eipä tosiaan ole paljon kahden tuomarin järjestelmästä hyötyä, jos molemmat ovat ihan pihalla siitä mitä kaukalossa tapahtuu. Kyllä olisi ammattituomarit hankittava, ei voi mitään. En väitä, että tuomarit ovat ratkoneet pelejä, mielestäni jokaisen pelin on voittanut parempi joukkue, mutta olisihan se mukavaa, jos näistä asioista ei tarvitsisi edes kirjoitella otteluiden jälkeen.

Mitä kolmanteen peliin tulee, niin Ojasen tilanne oli mielestäni tahaton, mutta ei 5+20 ollut silti mikään väärys. Sitten nämä aivan naurettavat sukellukset, miten voi tuomarit olla niin sokeita? Okei tilanteet tulee ja menee nopeasti, mutta näitten miesten pitäisi kuitenkin olla alansa huippuja. Sitten kun vielä Tapparan loppumylläkässä unehdettiin pilli täysin, TPS:n korka maila jota taas edelti Tapparan pelaajan aivan selkeä mailasta kiinnipito, niin tuomareitten iltapuhde hipoikin taas täydellisyyttä. Loposen tilannetta en nähnyt, ihmetyttää vain miten tuollaista pääsee käymään aivan turhilla viimeisillä sekunneilla.

Tapparan ja TPS:n pelityylejä en rupeasen enempää kommentoimaan, kun en joukkueiden pelejä ole kuin tv:stä seurannut, mutta kyllä mailankäyttö on ainakin näissä finaaleissa ollut aika surutonta. Olisikin parempi, jos SM-liigassa otettaisiin ensi kaudella käyttöön NHL:n tyylinen huitomisten, yms. karsiminen. Parantaisi pelin tasoa ja vähentäisi loukkaantumisriskiä huomattavasti.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
"Vai, että Rauteen vika?? Ei siellä kaukalossa ole aikaa tehdä valintoja! Kaikki, jotka ovat pelanneet lätkää, ihan millä tahansa tasolla, tietävät tämän."

Kaikki jotka ovat vähänkin pelanneet lätkää tietävät myös että jos näet vastustajan tulevan taklaamaan niin et käännä selkääsi hänelle. Aina on aikaa valinnoille, myös tyhmille niinkuin Rauteen tapauksessa.

Tässä tulee mieleen tapaus Lindros-Dackell pari vuotta sitten. Dackell näki Lindrosin tulevan päin ja meni ns. turtle asentoon laidan vieressä. Noh Iso-Eric vei taklauksen loppuun koska ei kerinnyt tehdä mitään ja seurauksena oli Dackelille vähän pitempi sairaalareissu. Kaikki (jopa Dackellin tiimikaverit) sanoivat Dackellin tehneen tyhmän päätöksen ja vammat olivat sen tyhmän päätöksen syytä, jos Dackell olisi ottanut taklauksen normaalisti vastaan niin korkeintaa olisi vähän tärähtänyt. Nyt seurauksena oli hampaiden menetys, iso haava naamassa, kunnon aivotärähdys ja sijoiltaan mennyt olkapää.

Lindros ei saanut tapauksesta rangaistusta.

Tapaus muistuttaa hyvin paljon kyseistä Ojanen-Rautee tapausta.

On niin monta asiaa mistä SM-liiga voisi ottaa mallia NHL:stä mutta kun näkee näitä kommentteja jossa kehutaan finaalisarjan tasoa (kaikesta huitomisesta, kahvaamisesta ja pelleilystä huolimatta) niin ei voi muuta kuin todeta että Suomessa käsitys hyvästä lätkästä on jotain aivan muuta kuin NHL:ssä. Harmi sinänsä.
 

ahk

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
En yleistä

mutta tämmöinen mielikuva tuli, kun luin läpi tämän koko ketjun. Harva on sitä mieltä, että tuomio oli oikea. Onko tuomarityöskentely todella näin huonoa? Kannattaisi varmaan Haajasen ja Kruusin käydä lukemassa tämä ketju, niin tietäisivät sitten vastedes miten tälläisiä tilanteita tulisi käsitellä.

Tästä aiheesta ei enempää, saa nähdä mitä ne Tepsiläiset/tuomarit huomenna tekevät. Saadaankohan viiden sivun viestiketju täyteen?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tuomarit ovat onnistuneet

Mielestäni tuomarit ovat onnistuneet finaalipeleissä hyvin. Aina tulee tilanteita joista voidaan video hidastusten perusteella tehdä uusia tuomioita ( pitäisi ottaa se linja että paitsioita ja jäähyjä ei näytetä hidastuksina ). On annettu pelata ja kahvata tasapuolisesti. Hyppyjäähytkin menivät tasan viime pelissä ( Mikkola ja Kiviharju TPS ja Markkanen ja ? Tappara ). Miksi haetaan väkisin syytä tuomareista kun he eivät ole ratkaiseet mitään.
 

tsei_tsei

Jäsen
Re: Taklaaja vastaa teostaan. Piste.

Viestin lähettänyt käyttäjä Jip Pii

Tuomarin harkintavallasta voisin vielä todeta sen, että nyt Ojaselle annettiin tuomioksi ulosajo. Tämä oli Ojaselle toinen tilanne tämän kauden playoffseissa, jossa tuomarilla oli mahdollisuus passittaa hänet pois pelistä. Välierissä Ilvestä vastaan Ojanen nosti törkeästi poikittaisen mailan suoraan Majeskyn kasvoihin, mutta silloin tuomarin harkinnan mukaan rangaistukseksi riitti kuitenkin yllättäen vain kaksi minuuttia. Tuomarin harkintavalta on pakollinen osa peliä, ja se meidän on vaan hyväksyttävä.

Tässä on nyt pakko korjata useaan otteeseen esintynyt virhe. Eli Janne Ojanen ei taklannut Ivan Majeskya 1.4. poikittaisella mailalla päähän. Ojanen taklasi Majeskya kädet korkealla ja hypäten kasvoihin tai hieman kasvojen alapuolelle. Tämä teko esitettiin jo Liuksen poikittaisesta mailasta keskustellessa vastaavana tekona, mutta kyseessä ei ollut poikittainen maila. Tämän tarkistin vielä useaan kertaan sahaamalla videolta. Taklaus täytti ryntäyksen perusteet ja 2 minuuttia siitä oli perusteltua, vaikkakin 2+2 minuuttiakaan ei olisi ollut vääryys.

Sen verran voisin vielä sanoa, että mielestäni Rautee kääntyi ja jäi odottomaan Ojasta kohua nostaneessa tilanteessa ja vastaavanlaista kontaktia IMHO ei olisi syntynyt. Ts. Janne Ojanen olisi tuskin taklannut laitaan Mikko Rauteeta, jos Rautee ei olisi kääntynyt. On mielestäni turha siis väittää, että laitataklaus olisi ollut yhtä törkeä ilman Rauteenkin kääntymistä. Nyt Rautee kuitenkin kääntyi, mutta tämä ei toki estä laitataklauksen "astumista voimaan", vaikka selästä taklaamiseksi kyseistä tilannetta ei voinut sääntöjen mukaan lukea.
 

tsei_tsei

Jäsen
Mane, toiset tykkää äidistä toiset tyttärestä

Mielestäni aivan suuren kohun aiheuttavat finaalien ns. tason heikkeneminen ja Tapparan "kahvaus". Mielestäni finaalit ovat varsin hyvät tasoltaan. Viimevuotisia finaaleja en tainnut edes nähdä valtion tarjoaman varsin kattavan leirityksen takia, ja edellisen kauden finaalit olivat tylsimmät mitä aikoihin. Vuoden 1998 finaalit olivatkin parhaat pitkiin aikoihin lähinnä HIFK:n loistavan joukkueen takia. Oman säväyksen peliin toi Ilveksen hyökkäävä ja erittäin aktiivinen pelityyli.

Tapparan kahvaus on taasen jälleen noussut puheenaiheeksi. Mielestäni Tappara ei pelaa mitenkään törkeää kahvasumppua. Olen aiheesta kirjoittanut aikaisemmin, ja edelleen IMHO Tappara pelaa käyttäen aktiivista mailahäirintää. Ehkä sanahelinää jonkun mielestä, mutta minun mielestäni ei. Tapparan pelaajat koukkivat päästäkseen vastustajan iholle karvatessaan korkealta. Tila yritetään viedä pois. Tarkoituksena ei ole sumputtaa keskialuetta kuten TPS:llä tai Ilveksellä.

Sekä TPS ja Ilves pelaavatkin mielestäni huomattavasti tylsempää kiekko kuin Tappara. Jos kaikki joukkueet pelaisivat kuin Tappara, niin mielelläni katsoisin SM-liigaa. Tämän kauden joukkueista Jokerit miellyttivät ehkä eniten vierailijoista. Kärpätkin pelsivat varsin mallikkaasti. TPS ja Ilves saattavat käyttää mailaa huomattavasti vähemmän kuin Tappara, mutta silti nukahtaminen on hyvin lähellä tällä kaudella näkemissäni Ilveksen peleissä. (n. 10 kpl)

Jos viitataan edelleen esim. vuoden 98 Ilvekseen, niin silloin nautin Ilveksen otteista. 4. puolivälierä Ilves - HIFK oli taasen mielestäni varsin käypä esimerkki huonoimmasta mahdollisesta jääkiekko-ottelusta. Onneksi HIFK voitti tuon pelin.

Plaah, ajatus rupeaa väsymyksestä jo katoamaan, mutta kuten otsikko kertoo, niin ihmiset pitävät eri asioista. Minä pidän Tapparan pelityylistä, mutta en Ilveksen tai TPS:n tyylistä. Jos säännöillä pyritään muuttamaan Tapparan pelityyli Ilveksen tai TPS:n kaltaiseksi, niin mielestäni se on suuri harmi.
 

Artsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
tsei tseille

Kaikkien pelityylistä löytyy mielestäni hyviä ja huonoja puolia. Tapparan osalta en pidäkkään heidän aktiivista karvaustaan pahana, vaan se on mielestäni hyvä juttu. Sen sijaan pidän pahana Tapparan hyökätessä käyttämää mailahäirintää ikävänä. Katsoppa tänään pelissä, miten Tapparan toinen pakki ottaa vastustajan kärkikarvaajan poikittaisella mailalla ja sitomalla yms. konsteilla pois, jotta toinen saa lähteä vapaasti maalin takaa. Tämä on mielestäni kiekottoman pelaajan estämistä, huitomista ja varmaan jotain muutakin sääntökirjassa mainittua rikettä.

Ilves-ifk pelistä varmaan huomasit, että Ilves niissä pyrki aktiiviseen peliin, kuten torjunnat 40-20 todistavat. Ifk puolestaan vain heitteli roikkuja keskialueelle ja pyrkivät iskemään Ilveksen virheestä. Oletko tosiaan sitämieltä, että Ilveksen peli oli tylsää ja ifk:n viihdyttävää? Näin tuosta kirjoituksestasi ainakin sai ymmärtää.
 

kiakkojumala

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, La Beneamata sekä Harchester United
Kyllä Suomen jääkiakkotuntemus näyttää olevan vakaalla pohjalla, kun porukka haluaa pelaajien loukkaantuvan ja puhuvat "taklattavan vastuusta" ja muuta sontaa!!! Veikkaan että nämä samat hlöt katsovat iltamyöhäisellä sovittuja WWF-painimatseja ja pitävät niitä viihteenä. Tämä on kiakkoa, hyvät herrat! Tässä EI tapeta ketään! Samat fanit varmaan katsovat formuloitakin kolarin toivossa ja taputtavat jalkapallossa kun joltain lähtee polvilumpio.

Asianosaiset: menkää hoitoon ja/tai katsokaa peiliin!

BTW: Lindros-Dackel -jutusta: Lindros on jääkiekkoilijan irvikuva: pelitaitoja löytyy, mutta joka pelissä pitää päästä taklaamaan jotain avutonta. Niinhän siinäkin kävi. Se sitten on hienoa? Muistakaa Otevrel!
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Herätkää nyt jo...

"BTW: Lindros-Dackel -jutusta: Lindros on jääkiekkoilijan irvikuva: pelitaitoja löytyy, mutta joka pelissä pitää päästä taklaamaan jotain avutonta. Niinhän siinäkin kävi. Se sitten on hienoa? Muistakaa Otevrel!"

Tässäpä loistava esimerkki faneista joiden takia SM-liiga on nykyään no-contact kahvaus-liiga. Niitä jotka pyrkivät aktiiviseen taklaus peliin halveksitaan ja pidetään toisen luokan pelaajina, kaiken maailman kahvajumalia jotka taklaavat ehkä kerran kaudessa pidetään jääkiekon tulevaisuutena, uskomatonta. Lindros pelaa kovaa mutta puhtaasti, häneltä ei näe sukelluksia, kahvaamista ja muuta suomalaisen jääkiekon nykyilmentymiä.

Lähdetään nyt siitä liikkeelle että taklaukset ovat jääkiekon suola, ilman niitä jääkiekko ei ole jääkiekkoa. Lindros ei pyri taklaamaan 'jotain avutonta' joka pelissä vaan pyrkii taklaamaan yleensä. Jos joku ruotsalainen on niin tyhmä että luulee ns. turtle-asennon helpottavan taklauksen vastaanottoa niin se ei todellakaan ole Lindrosin vika. Korvatkaa Lindros Ojasella ja Dackell Rauteella niin meillä on vastaava kotoinen tapaus.

Rautee näytti esimerkkiä kuinka hankitaan vastustajalle iso jäähy, liigasta löytyy tasavarmasti sellaisia idiootteja jotka eivät ajattele omaa terveyttään vaan kun näkevät vastustajan tulevan taklaamaan niin kääntävät selkänsä ja jäävät odottamaan laitataklausta. Tästä seuraa se että loputkin taklaukset jäävät pois SM-liigasta kun pelätään pelirangaistuksia.
 

Habby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Les Canadiens de Montréal, John Ferguson Sr
Viestin lähettänyt käyttäjä Mane
Minua ei niinkään haittaa pari vahinkotaklausta kuin tämä järjetön kahvaaminen. En ymmärrä miten tätä kahvakiekon ylistys-finaalisarjaa voi joku pitää erinomaisena jääkiekkona. Välieräsarjassa Ilvestä vastaan Tappara oli kahvaavampi osapuoli (joskin myös pelillisesti parempi), nyt peli on lähes katsomiskelvotonta kun vastustajana on Tapparan oppi-isä jonka pelityylistä Tappara on kuitenkin jalostanut vielä "modernimman" version. Todella harmittavaa, ettei loistavaa käytännössä kahvatonta pronssiottelua nähty televisiossa ja näin vain paikalla olleet tietävät paremmasta.

Vai että kahvaaminen kuuluu playoff-kiekkoon ? Ei pitäisi. Joka kerta kun kiekotonta estetään pitäisi minusta jäähyaition ovi aueta, toki tässä vaiheessa kautta on linjan muutos myöhäistä, mutta kyllä nytkin voisi, helvetti sentään, edes nuo räikeimmät ottaa pois. Kauhulla odotan jalostaako joku joukkue homman vielä Tapparaakin pidemmälle, ovathan nytkin monet kirkkain silmin väittäneet, että Tappara ei juurikaan kahvaa (mm.mainiot HN-kommentaattorit). Siis varaa on enempäänkin ? Myös siksi harmittaa, että Tappara pärjäisi aivan varmasti kahvattomassakin sarjassa. Siksi suurin syyllinen onkin tuomarilinja ja yleinen mielipide, jonka mukaan joko Tappara (ja TPS) ei kahvaa tai sitten se muka kuuluu asiaan.


Mane, Mane, Mane.... Et ole selvästikään katsonut samaa finaalisarjaa tai samaa kiekkoa kuin SM-liigan erotuomareiden pomo Jarmo Jalarvo, joka tämänpäiväisessä Helsingin Sanomissa kertoo että "kahvaus on vähentynyt huomattavasti jatkuvien huomatusten ansiosta". Täytyy vain ihmetellä ja muistella, että kuinka paljon tätä kahvaamista sun muuta kiekottoman pelaajan estämistä on esim. pari vuotta sitten ollut.

Olen jokseenkin kanssasi eri mieltä. En tiedä tarkoitiko tätä, mutta jos tarkoitit, niin olen eri mieltä kanssasi. Jos tarkoitit "vahinkotaklauksilla" laitataklauksia, päähän kohdistuneita taklauksia/iskut yms. olen täysin eri mieltä. Itse katson mieluummin tällaista nykyajan "loistavaa finaalikiekkoa" kiekkoa kuin sellaista kiekkoa, jossa taklaukset kohdistuvat päihin tai ovat muuten vaarallisia. Ne pitää mielestäni ensin kitkeä pois ja siihen keinot ovat kovemmat rangaistukset.

Mielestäni SM-liigassa ei ole joukkuetta, joka ei kahvaisi. Ei edes Ilves, vaikka yritätkin nostaa sitä finaalijoukkueiden yläpuolelle, koska se ei kahvaa. Eikös Mälli Mälkiä ole juuri kuuluisa kahvakiekosta? Eikö Saipa lyönyt Jokerit nimenomaan kahvakiekolla pari vuotta sitten puolivälierissä?

Odotin tältä finaalisarjalta paljon, mutta pettymys on ollut kova. Odotin, että joukkueet pelaisivat kiekkoa ja upeaa sellaista. Sellaista kiekkoa mitä TPS ja Jokerit pelasivat vuoden 1995 SM-finaaleissa. Se on paras finaalisarja mitä olen nähnyt ja nyt kaihoisasti mietin, että voinko koskaan nähdä vastaavaa peliä. Luulen, että vastaus on ei. Valitettavasti.
 
G

Guest

Vaarallisista taklauksista lisää penalttia

Ojasen saama tuomio oli liian vähäinen, koska se sisälsi huomattavan suuren riskin Rauteen vakavaan loukkaantumiseen. Ihmettelen tällä palstalla esiintyviä "sotahullujen" mielipiteitä, jotka haluavat pelaajien vahingoittuvan kaukalossa. Itse pidän taitopelistä ja myös reiluista puhtaista taklauksista, joissa ei loukkaantumisriskiä juuri ole. Ojasen päin ajo laidasta irti olevaan mieheen, joka lentää pää edellä päin plankkia ei ole millään lailla perusteltua. Ojaselle oikea tuomio olisi ollut esim. 10 pelin pelikielto. Samoin edellisessä pelissä Liuksen taklaus poikittaisella Uhlbäckin niskaan olisi pitänyt tuomita muutaman pelin pelikiellolla.
 

Habby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Les Canadiens de Montréal, John Ferguson Sr
Re: Herätkää nyt jo...

Viestin lähettänyt käyttäjä Daespoo
"BTW: Lindros-Dackel -jutusta: Lindros on jääkiekkoilijan irvikuva: pelitaitoja löytyy, mutta joka pelissä pitää päästä taklaamaan jotain avutonta. Niinhän siinäkin kävi. Se sitten on hienoa? Muistakaa Otevrel!"

Tässäpä loistava esimerkki faneista joiden takia SM-liiga on nykyään no-contact kahvaus-liiga. Niitä jotka pyrkivät aktiiviseen taklaus peliin halveksitaan ja pidetään toisen luokan pelaajina, kaiken maailman kahvajumalia jotka taklaavat ehkä kerran kaudessa pidetään jääkiekon tulevaisuutena, uskomatonta. Lindros pelaa kovaa mutta puhtaasti, häneltä ei näe sukelluksia, kahvaamista ja muuta suomalaisen jääkiekon nykyilmentymiä.

Sinusta Lindrosin taklaus Dackellia kohtaan oli ilmeisesti puhdas? Minusta ei. En ymmärrä miten takalus voi olla puhdas, jos kädet nousevat pään tasolle taklaajalla. En ymmärrä miten puhtaasta taklauksesta voisi saada naaman täyteen tiekkejä (sekä aivotärähdyksen). Mutta minäpä taidankin olla "neitikiekon" ihailija...

Taklaukset jääkiekon suola? Enpä usko. Milloin viimeksi jääkiekko-ottelu on voitettu taklauksilla? Hmm, tätä sopii miettiä. Minä en ainakaan keksi yhtään ottelua. Maalit ratkaisevat ja ne ovat pelin idea. Ei, olet väärässä. Kyllä, minä pidän taklauksista. Niiden vain täytyy olla puhtaita ja sellaisia pusuja ei kovin moni liigassa osaa antaa.

Jokaisella totta kai saa olla oma mielipide asiasta enkä sitä ole keneltäkään kieltämässä. En missään nimessä. Minua vain ihmetyttää tämä taklausten ihannointi maalien kustannuksella.
 

axe

Jäsen
10 ottelun pelikielto tilanteesta, jossa jopa TPS-valmentaja myöntää Rauteen itsensä "pyörähtäneen merkillisesti juuri ennen taklausta", ja aiheuttaneen vahingon?

Ooookei... entäs sitten sellaiset tarkoitukselliset selkääntaklaukset á la Zdenek Sedlak? Kuusi vuotta pelikieltoa?
 

TM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Taalarille

Kuten Jortikkakin totesi niin Rautee pyörähti ennen Jannen tuloa merkillisellä tavalla. Luoja meitä varjelkoon että tulevaisuudessa ei minkään joukkueen junioreista kehity Rauteen tyylisiä kiekkoilijoita. 5+20 oli Jannelle kohtuuttoman kova tilanteesta jossa Janne ei varmasti voinut kuvitella Rauteen pyörähtävän "merkillisellä tavalla". Rauteelle kuuluisi ainakin muutaman ottelun pelikielto epäurheilijamaisesta käyttäytymisestä kaukalossa joka mustaa lajin mainetta. Olisikohan Turussa seuraa jolla on taitoluistelu ohjelmassaan? Siinä lajissa saa pyörähdellä jäällä ilman pelkoa että joku tulee ajelemaan ja se olisi Rauteelle oikea laji.

Reilun jääkiekon puolesta.

TM
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös